Az élelmiszer-gazdaság jelentős ágazataiban vált mára egyértelművé, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja  a - piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító -feketegazdaság.

Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű 27 %-os áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes ágazatokban a szakmai konszenzus már 30 és 50 % közé teszi az adómentesen forgalomba került termékek nagyságát.

Különösen jelentős a különböző formájú áfacsalás mellett értékesített termékek mennyisége a sertés- és baromfihús, a zöldség-gyümölcs, a tej, a cukor, a liszt, az étolaj és a péksütemények piacán.

A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték: súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével.

Ezért is üdvözölte a szakma, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertés- és baromfihúsok illetve hústermékek esetében az 5 %-os áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték.

A mező- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek többsége, így a NAK is megérti, hogy az állami költségvetés helyzetének figyelembevételével lehet csak az adóbevételek csökkenését eredményező döntéseket meghozni. Így a kamara elfogadhatónak tartja azt, hogy első lépésben csak az élelmiszerek egy korlátozott körét érintse az áfacsökkentés.

A NAK abban a reményben támogatta a kormánypárti kezdeményezést, hogy a sertés- és baromfi termékpályán megtett áfacsökkentési lépés pozitív tapasztalatai rövid időn belül visszaigazolják a döntés helyességét és a költségvetés helyzetének figyelembevételével a következő években mind több mezőgazdasági és élelmiszeripari termék kerül az alacsonyabb áfakulcs alá.

A kamara természetesnek tartja a politikai döntéshozó azon igényét, hogy az áfa csökkenése azonnal és teljes mértékben épüljön be a fogyasztói árakba és ezáltal a lépésnek kedvezményezettje legyen minden a terméket megvásárló magyar fogyasztó.

A NAK meggyőződése, hogy a kiélezett piaci verseny - ami ezen a termékpályán jellemző - minden szereplőből kikényszeríti azt, hogy a fogyasztó felé az alacsonyabb áfának megfelelő árszinten értékesítse termékét.

A kamara ugyanakkor azt a kormánypárti kezdeményezést is támogathatónak tartja, hogy hatósági eszközökkel is ellenőrizzék az áfacsökkenés fogyasztói árba történő beépülését és ehhez a munkához a kamara felajánlja szakmai segítségét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a kormányt, illetve az Országgyűlést, hogy az adótörvényekre vonatkozó és jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezetet úgy módosítsa, hogy a törvényben már szerepeljen a sertés- és baromfi termékpályára vonatkozó áfakulcsok - a korábbi nyilatkozatokban elhangzott - 5 %-os szintre való csökkentése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készen áll a kérdésben való gyors szakmai egyeztetésre.