A rendelet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében 250 millió forintot különítettek el a támogatásra; a kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtani a hivatal által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett nyomtatványon június 17-ig.

A tejtermelők vagy -feldolgozók a kukoricát vagy az abból származó terméket alapanyagként tartalmazó takarmány, illetve az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek részleges fedezésére, emellett az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanításával kapcsolatos költségek részleges fedezésére és az aflatoxinnal szennyezett tej ártalmatlanítása miatt bekövetkezett kár részbeni kompenzálására vehetnek igénybe támogatást.
A rendelet alapján vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást vehetnek igénybe a tejfeldolgozók az élelmiszeripari célú felhasználásra szánt tej aflatoxin kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálatával kapcsolatos költségek részleges fedezésére is.
Korábbi tájékoztatás szerint Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek, és ebből a mennyiségből a becslések szerint januárban és februárban összesen mintegy 1,2 millió litert kellett megsemmisíteni a határértéket meghaladó aflatoxin-szennyezettség miatt.
Az aflatoxin nevű gombamérget a takarmány - például a kukorica, a penésszel fertőzött széna - hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba, így a kérődzőkbe is. A tehenek pedig a tejjel együtt ürítik az aflatoxint, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre.