A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 37. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a halgazdálkodási vízterületeken a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység, horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, a 45. § (1) bekezdés b) pontja szerint a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen az állami horgászjegy és fogási napló birtokában folytatható. A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 33/2013. (XII. 29.) VM rendelet 19. § (3) bekezdése kimondja, hogy az állami horgászjegy kiadásának napjától kezdve a következő év január 31. napjáig érvényes.

A Nébih felhívja figyelmüket, hogy a 2015. évben váltott vagy érvényesített állami horgászjegyek érvényességi ideje 2016. január 31-én lejárt! Továbbá 2016. január elsejétől egységes állami horgászati okmány került bevezetésre, amely magába foglalja az állami horgászjegyet és fogási naplót.

horgászat

fotó: Shutterstock

Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogszerű halfogási tevékenység végzéséhez adott évre érvényes állami horgászjegy vagy érvényes állami turista horgászjegy fogási naplóval, valamint a halgazdálkodásra jogosult területi jegye is szükséges. Ezen okmányok mellett a horgásznak a helyszínen fényképes személyazonosságot igazoló okmánnyal is rendelkeznie kell.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen teheti meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadása szükséges:
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)