A sertés füljelzőkkel, behelyező fogókkal és passzív elektronikus jeladók leolvasására szolgáló adó-vevő készülékek szállítási feltételeiről.

A sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 116/2003. (XI.18.) FVM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 8.§ (5) bekezdése alapján az állatok jelölésére kizárólag az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által engedélyezett jelölő- és segédeszközök használhatóak fel. A rendelet 8. § (3) bekezdése alapján a jelölő- és segédeszközök szállítására vonatkozó követelményeket a NÉBIH közzéteszi. A rendelet 8. § (4) bekezdés szerint a közzététel alapján a gyártók által benyújtott jelölőeszközök minőségét és a gyártóval szemben támasztott feltételek meglétét a NÉBIH a meghirdetett feltételek szerint megvizsgálja.

füljelző sertéseknélA krotália kötelező minden értékesítésre szánt sertés esetében. – fotó: hungapig.hu

Annak érdekében, hogy a sertés füljelzők gyártásába/szállításba további cégek is lehetőséget kaphassanak, illetve hogy a már engedélyezett Szállítók új termékkel jelenhessenek meg, a NÉBIH pályázatot hirdet sertés füljelzők szállítására. A rendelet alapján a NÉBIH kidolgozta a jelölő- és segédeszközökre vonatkozó követelményrendszert, amely a NÉBIH székhelyén (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. fsz. 56-os szoba) átvehető, illetve a NÉBIH honlapjáról letölthető.

A jelölő- és segédeszközök szállítására pályázni 2015-ben jelen felhívás közzétételétől kezdve folyamatosan lehet. A pályázatot a következő címre kell benyújtani postai úton, vagy személyesen: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal –1024 Budapest, Keleti Károly u. 24., Állattenyésztési Igazgatóság, 68-as szoba. Személyes benyújtási mód esetén a pályázatokat hétfőtől csütörtökig 9.00-15.00-ig, pénteken 9.00-12.00-ig lehet a fenti címen benyújtani. A pályázatoknak az alábbiakat kell tartalmaznia:

„A sertés füljelzőkkel, behelyező fogókkal és passzív elektronikus jeladók leolvasására szolgáló adó-vevő készülékekkel szemben támasztott követelmények”-ben előírt nyilatkozatokat, információkat; az előzetes vizsgálthoz típusonként huszonöt egyed jelölésére elegendő füljelzőt; típusonként két behelyező fogót 1-1 póttűvel, illetve elektronikus füljelző esetén 1 db leolvasó berendezést.

A pályázatokat a NÉBIH benyújtástól számított 90 napon belül elbírálja. Megfelelőség esetén a pályázó felkerül a hivatalos szállítói listára, és a NÉBIH a pályázóval megállapodást köt a jelölő és segédeszközök szállítására. Az engedéllyel rendelkező, a www.enar.hu honlapon közzétett jelölő- és segédeszközök ismételt vizsgálat nélkül továbbra is forgalmazhatóak.