A szaktárca államtitkára köszöntőbeszédében elmondta, hogy a cégcsoport jelenleg több mint 600 dolgozónak ad munkát Budapesten. Hozzátette, hogy az itt gyártott baromfivakcinát a világ szinte összes országába exportálják, így a termelés 95 százaléka külpiacokra történik.

Mint mondta: az állattartóknak sokféle állatbetegséggel kell szembenézniük. A betegségek egy része olyan jelentős kártételű, hogy ellene uniós szinten is szigorú járványvédelmi intézkedésekkel kell fellépni. Ilyen például a madárinfluenza, a ragadós száj- és körömfájás, a klasszikus sertéspestis.

Nagy István kiemelte, hogy az agrártárca számos betegség ellen országos mentesítési programot hajt végre. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években sikerült elérni a hivatalos mentes státuszt az Aujeszky-betegség és a szarvasmarha-gümőkór vonatkozásában. Jelenleg a sertésstratégia részeként zajlik az ország sertésállományának PRRS-mentesítése. A programot hazánk mind az EU-ban, mind a világ nagy sertéstartó államai között elsőként indította el 2014-ben. A cél a teljes magyarországi sertésállomány mentesítése 2020-ra a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindróma alól.

baromfiA Budapesten gyártott baromfivakcinát a világ szinte összes országába exportálják – fotó: Shutterstock

A mintegy 7,8 milliárd forintból megvalósuló új vakcinagyártó egységnek köszönhetően hatszorosára növekszik a budapesti központ gyártókapacitása. 500 ezer helyett immár 3 millió ampulla készülhet a 3900 négyzetméteren kialakított négy külön termelő laboratóriumban.