Szerintem nem éri meg legalább 5-10ha kellene telepítened, vagy többet. Ha nem kísérleti ültetvényt akarsz telepíteni nem érdemes több fajtával kísérletezned.
Sziasztok!
Most vettem egy fél Ha földet és szeretném betelepíteni bodzával! Szerintetek menyire éri meg ekkora területen foglalkozni vele? később ha bejön akkor lehet h lesz több is telepítve, ezt csak próbára szeretném! Milyen fajtákat javasoltok? esetleg ha valaki tudja akkor Tolna megye környékén vesznek-e át bodzát?
Válasz #737. hozzászólásra
Szia Gox.
Szerintem jobb lehet a tápanyag,és a víz áramlása,mivel hiányzik az 1 méter magas törzs.
Kérdés,hogy így a csonkon mennyi újulat születik a vázkaros koronaformához képest.
Talán a viharos szél sem okoz akkora kárt ezeken a bokrokon.
A soralj művelésében látok némi problémát,mert itt a vegyszeres kezelést el kell felejteni.
Látom volt hó is.
Bennünket ezidáig elkerült.
Öntözésről volt szó?
Válasz #731. hozzászólásra
A 690-es hozzászólásban tettem fel képet. Mi kivisszük a pótkocsin a hordókat, agregátort, szőlő zúzó bogyózót. Vödörbe szedjük, és a hordóra tett zúzó bogyózón keresztül engedjük a hordókba. A kocsányt szépen leválasztja, az kis kupacokban kint marad a bodzásban. Ezzel a géppel szokták a vörösbornak való szőlőt is zúzni bogyózni.
Igaz, hogy sok volt idén a fákon, de cefrének mégis csak a tallózás után szedtünk. Nem gondoltam, hogy a szüret után ilyen sokára érik be a maradék, sőt volt ami be sem érett.
Hallottam már olyat is, hogy a kocsányról villával húzgálják le a bogyókat. Mehet az is gyorsan, ha csinálják!
Válasz #730 hozzászólás
Szia!
Leszemeztétek? vagy tányérostul ledaráltad?
Neked azért könnyű volt szedni,rogyásig voltak a fák!
Csemetét merre tudnák venni?
Ültetnék a kertbe egy pár darabot!
Vagy vennék gyümölcsöt is Pest környékén (Monor)
Válasz #720. hozzászólásra
Szia!
Még nem főzettük ki. Lassan forrott, most már csillapodni látszik, úgy, hogy bejelentettük a pálinkafőzőnek.
Tettünk hozzá pektinbontó enzimet.
Köszi az infot!
Még egy kérdés! Te nem szoktad leszemezni?
Én azt halottam hogy le kell, mert a szárában vannak olyan anyagok amik nem egéségesek!
Habár jó melló lehet leszemezni! :-):-):-):-):-)
Kedves Bero 85! A cefre készítéséhez: jó éretten kell leszedni a bodzát. Ezt követően én szőlő daralón ledarálom. A nagyobb szár darabokat kiszedem belőle. Én rakok hozzá bor élesztőt is. Cukrot hivatalosan nem szabad bele rakni. Ha jó pálinkát akarsz csinálni, 2-3 kg-nál Te se rakj bele többet.
A baj, hogy a téli fagy megnyitja az utat a baktérium előtt. Repedések keletkeznek. A háncs és a farész közt nedves kellemes hely a baktériumoknak.
A kutatásra pl. úgy kellene pénz és hozzáállás, hogy egyáltalán a körülményeket kell tisztázni, mint pontos hőmérsékletmérés, légnedvesség stb. (automata időjárás mérőállomások)
Aztán a mintákat be kellene küldeni laborokba, pl. a pécsi bakteorológiai intézetbe...
Válasz #719. hozzászólásra
Köszönöm a válaszokat
Az ültetvényembe eddig szervestrágyát és kálium műtrágyát tettem, nitrogént még nem. A tavalyi téli nagy fagyok után még nem jelentkeztek ezek a tünetek, csak most.
A kutatás bekerülési költségét talán össze lehetne "dobni" A Te céged tett már a kutatás irányába lépéseket?
Leírnád egy pár mondatban hogyan készül a cefre?Milyen gyümölcsöt érdemes bele rakni? Gondolom a feketéket! :-)
Cukor?
Menyit le 100kg cefre? Stb.
Köszi
Bero 85! Mi évekóta csinálunk cefrét bodzából. Én szeretem a bodza bálinkát, bár tény hogy vagy egy különleges íze amiért nem rajong mindenki. Amúgy nagyon jó gyógyhatású. Hasmenésre kitűnő.
Sziasztok, nos a probléma a képen az ami tönkreteszi az ültetvényeket, kutatni kellene, de ki fizeti ki?
Amúgy szerintem egyirányú Nitrogén táplálás, téli fagy s csak utána jön a baktérium... Együtt kell vele élni...
Válasz #712. hozzászólásra
Baktériumos törzspusztulás...szerintem.
Tavalyelőtt tavasszal volt 8-10 fa,amiken virágzás magasságában 1 nap alatt elfonnyadtak a levelek,a fa pedig kiszáradt.
A leváló kéreg büdös,nyálkás volt.
Nem hagyom ki a tavaszi lemosó permetezést azóta.
Hogy most ettől e vagy sem,de több fa nem pusztult ki se tavaly,sem pesig idén.
Üdvözlök mindenkit
A képen a bodza fa kérgén látható tünetek ( repedések, a szártól elválik kézzel könnyen leszedhető)felismerésében és ennek kezelésére, illetve megelőzésére kérnék tanácsot. Ha valaki tudja mi ez a betegség kérem írja meg. Az ültetvény 6 éves
Köszönöm
Nem kell aggódni alapvetően az idei meleg őszön nem dobta el a lombját zölden, nekem is a kis növények felső levelei meglilultak, ha enyhe tél lenne képes lenne kitelelni a fiatal lomb...
Válasz #704. hozzászólásra
Prego Smuki.
A tavaszi telepítésű bodzában találtam 1 bokrot,ami hasonló jeleket mutat,mint amiről te is írtál.
A levélzet teljesen bordó,az egész növényen.
Gondosan körbeástam,és kifordítottam,de pajorrágásra utaló nyomot,vagy sérülést nem találtam.
Teljesen ép a dugvány föld feletti,és alatti része,akárcsak a gyökérzet.
hmm a minap belefutottam egy lelkes telepítőbe aki elültetett bő 14 ha-t papír nélküli szaporítóanyagból, most meg ugye nem kap telepítési engedélyt.
Másik meg magról vetett vadbodza csemetét ültetett 20 ha-t...
Azért elég nagy felelőtlenség szerintem ma már így ültetni, ha belegondolunk, hogy egy fagyi vagy egy feles is többe kerül, mint a szaporítóanyag, vagy örüljünk, hogy nem lesznek konkurenciák?
Aki pedig minden papír nélkül telepít ott meg érdekes lesz, amikor a földvédelmi bírságot kiszabják, mert már nem szántó a szántó vagy szőlő a szőlő...
Sziasztok!
Peti, szerintem ez szép növekedés! Milyen érdekes, hogy nem is gondoltam a hosszára, én átmérőben gondolkodtam.
Ma végeztünk a 17 hektáros metszésével.
Smuki, azért húztuk ki a fákat, mert kötelezett bennünket rá a MOL. Vezeték szolgalmi joga van. Állítólag be sem lett volna szabad ültetni a nyomvonalat.
Már régóta csak légi nyomvonal vizsgálatot látok, gyalogos bejárót kb. 8 éve nem láttam. Így jobban látják a nyomvonalat föntről, hogy nincsenek fák. 1-2 fát kellett eltávolítani soronként. Nem volt nehéz munka, lánccal, TL 90-essel megoldottuk. Gödör sem maradt utána, szépen visszaomlott a talaj.
Jutottál valamire a lilás leveleket illetően?
Válasz #700. hozzászólásra
Szia Gox.
Ma megmértem a fennhagyott termővesszők hosszúságát.
Szeptember 12-én végeztem a metszéssel,tehát volt 2 hónapja a plussz növekedésre.
230cm volt,most 243cm.
188cm volt,most 204cm.
150 cm volt,most 157cm.
150cm volt,most 160 cm.
Nagyobb növekedésre számítottam.
Lehet,hogy a külömbözet egy csapadékos szeptemberben több,de most ez elmaradt.
Az október végi eső pedig már későn volt...szerintem.
Nem sok minden levél van a fákon,teljesen felkopaszodtak az ágak,már csak a leg hegyén maradt meg néhány mutatóba....a nyárra emlékeztetve.
Sziasztok!
Pár hete beszéltem telefonon egy bodzás ismerősömmel. Pont a lila levelek miatt nézett a fák alatt a földbe.
Talált pajorokat, férgeket. Lyukakat fúrt a fák köré, és abba tett valamilyen fertőtlenítő szert. Jól termő, gondozott ültetvénye van.
Koppány Vezér!
Nagyon kíváncsi vagyok a gallyak hízására!!!
Holnap huzigáljuk ki a fákat a vezeték nyomvonalán, már várom nagyon, hogy lássam a gyökereket.
6345 hozzászólás
Válasz #743. hozzászólásra
Szerintem nem éri meg legalább 5-10ha kellene telepítened, vagy többet. Ha nem kísérleti ültetvényt akarsz telepíteni nem érdemes több fajtával kísérletezned.
BOLDO UJ ÉVET KIVÁNOK MINDEN BODZÁSNAK!
Sziasztok!

Most vettem egy fél Ha földet és szeretném betelepíteni bodzával! Szerintetek menyire éri meg ekkora területen foglalkozni vele? később ha bejön akkor lehet h lesz több is telepítve, ezt csak próbára szeretném! Milyen fajtákat javasoltok? esetleg ha valaki tudja akkor Tolna megye környékén vesznek-e át bodzát?
Minden bodza és nem bodza termelőnek, kivánok nagyon boldog Újévet, bő termést, és jó termény árakat: Tonibá
Boldog Karácsonyt minden kedves olvasónak
Minden kedves bodzatermelő kollégának boldog, békés ünnepeket, és sikerekben gazdag új évet kívánok!
Válasz #737. hozzászólásra

Szia Gox.
Szerintem jobb lehet a tápanyag,és a víz áramlása,mivel hiányzik az 1 méter magas törzs.
Kérdés,hogy így a csonkon mennyi újulat születik a vázkaros koronaformához képest.
Talán a viharos szél sem okoz akkora kárt ezeken a bokrokon.
A soralj művelésében látok némi problémát,mert itt a vegyszeres kezelést el kell felejteni.
Látom volt hó is.
Bennünket ezidáig elkerült.
Öntözésről volt szó?
Nekem igen tetszik.
Mesélsz róla? Miben más/ jobb a hagyományoshoz képest?
Ki az érdemi atyja? Nem egy dombóvári emberke? Valamilyen Zoltán?
Válasz #736. hozzászólásra

Szia Armada!
Tegnap volt! Jó volt!
Mi a véleményetek erről a cserjés termesztésről? Gondolok a művelhetőségre, kézimunka igényre, felújuló képességre, gazdaságosságra.
Tegnapi képek:
Válasz #735. hozzászólásra
Szia Gox!
Mikor lesz pontosan? Botész szervezi?
Válasz #734. hozzászólásra
Szia Koppány Vezér!
Szeretnék elmenni, mert már voltam ott, jó a személyes találkozás, így több mindenről jön elő a szó.
Csak ez a ronda ködös idő tarthat vissza.
Válasz #733. hozzászólásra

Szia Gox.
Szívd magadba az infót,és oszd meg velünk a jövő héten.
Köszi.
B Peti.
Lesz szombaton Nagyvenyimen metszésbemutató és beszélgetés öntözésről, telepítésről, egyebekről.
Jöttök?
www.botesz.hu
Válasz #731. hozzászólásra
A 690-es hozzászólásban tettem fel képet. Mi kivisszük a pótkocsin a hordókat, agregátort, szőlő zúzó bogyózót. Vödörbe szedjük, és a hordóra tett zúzó bogyózón keresztül engedjük a hordókba. A kocsányt szépen leválasztja, az kis kupacokban kint marad a bodzásban. Ezzel a géppel szokták a vörösbornak való szőlőt is zúzni bogyózni.
Igaz, hogy sok volt idén a fákon, de cefrének mégis csak a tallózás után szedtünk. Nem gondoltam, hogy a szüret után ilyen sokára érik be a maradék, sőt volt ami be sem érett.
Hallottam már olyat is, hogy a kocsányról villával húzgálják le a bogyókat. Mehet az is gyorsan, ha csinálják!
Válasz #730 hozzászólás
Szia!
Leszemeztétek? vagy tányérostul ledaráltad?
Neked azért könnyű volt szedni,rogyásig voltak a fák!
Csemetét merre tudnák venni?
Ültetnék a kertbe egy pár darabot!
Vagy vennék gyümölcsöt is Pest környékén (Monor)
Válasz #720. hozzászólásra
Szia!
Még nem főzettük ki. Lassan forrott, most már csillapodni látszik, úgy, hogy bejelentettük a pálinkafőzőnek.
Tettünk hozzá pektinbontó enzimet.
Válasz #728. hozzászólásra
Szia!
Köszi az infot!
Még egy kérdés! Te nem szoktad leszemezni?
Én azt halottam hogy le kell, mert a szárában vannak olyan anyagok amik nem egéségesek!
Habár jó melló lehet leszemezni! :-):-):-):-):-)
Kedves Bero 85! A cefre készítéséhez: jó éretten kell leszedni a bodzát. Ezt követően én szőlő daralón ledarálom. A nagyobb szár darabokat kiszedem belőle. Én rakok hozzá bor élesztőt is. Cukrot hivatalosan nem szabad bele rakni. Ha jó pálinkát akarsz csinálni, 2-3 kg-nál Te se rakj bele többet.
A baj, hogy a téli fagy megnyitja az utat a baktérium előtt. Repedések keletkeznek. A háncs és a farész közt nedves kellemes hely a baktériumoknak.
A kutatásra pl. úgy kellene pénz és hozzáállás, hogy egyáltalán a körülményeket kell tisztázni, mint pontos hőmérsékletmérés, légnedvesség stb. (automata időjárás mérőállomások)
Aztán a mintákat be kellene küldeni laborokba, pl. a pécsi bakteorológiai intézetbe...
Válasz #722. hozzászólásra
A tő közöket nem kaszálom, általában tisztán van tartva, kapáljuk rendszeresen.
Arra gondoltál, hogy fizikai sérülések okozzák ezt a kéreg leválást?
Válasz #719. hozzászólásra

Köszönöm a válaszokat
Az ültetvényembe eddig szervestrágyát és kálium műtrágyát tettem, nitrogént még nem. A tavalyi téli nagy fagyok után még nem jelentkeztek ezek a tünetek, csak most.
A kutatás bekerülési költségét talán össze lehetne "dobni" A Te céged tett már a kutatás irányába lépéseket?
Válasz #723. hozzászólásra
Szia!
Leírnád egy pár mondatban hogyan készül a cefre?Milyen gyümölcsöt érdemes bele rakni? Gondolom a feketéket! :-)
Cukor?
Menyit le 100kg cefre? Stb.
Köszi
Bero 85! Mi évekóta csinálunk cefrét bodzából. Én szeretem a bodza bálinkát, bár tény hogy vagy egy különleges íze amiért nem rajong mindenki. Amúgy nagyon jó gyógyhatású. Hasmenésre kitűnő.
termelő2! A tő közöket rendszeresen kaszálod? Ugye nem ér fel nyáron a fű a törzsig?
Válasz #690. hozzászólásra
Szia!
Érdeklődnek hogy milyen lett a bodza pálinkád?
Hogy kell készíteni a cefrét?
Jövőre én is szeretnék csinálni!
Válasz #690. hozzászólásra
Szia!
Érdeklődnek hogy milyen lett a bodza pálinkád?
Hogy kell készíteni a cefrét?
Jövőre én is szeretnék csinálni!
Sziasztok, nos a probléma a képen az ami tönkreteszi az ültetvényeket, kutatni kellene, de ki fizeti ki?
Amúgy szerintem egyirányú Nitrogén táplálás, téli fagy s csak utána jön a baktérium... Együtt kell vele élni...
Válasz #717. hozzászólásra
Szia.
Tavasszal rügyfakadás magasságában Nevikénnel fújom,25 liter/ha dózisban.
Válasz #716. hozzászólásra

Igazad lehet
Mivel szoktad lemosni, úgyértem milyen szert haszálsz?
Válasz #712. hozzászólásra

Baktériumos törzspusztulás...szerintem.
Tavalyelőtt tavasszal volt 8-10 fa,amiken virágzás magasságában 1 nap alatt elfonnyadtak a levelek,a fa pedig kiszáradt.
A leváló kéreg büdös,nyálkás volt.
Nem hagyom ki a tavaszi lemosó permetezést azóta.
Hogy most ettől e vagy sem,de több fa nem pusztult ki se tavaly,sem pesig idén.
Válasz #714. hozzászólásra
Talán jó lesz
A kép lemaradt

Üdvözlök mindenkit
A képen a bodza fa kérgén látható tünetek ( repedések, a szártól elválik kézzel könnyen leszedhető)felismerésében és ennek kezelésére, illetve megelőzésére kérnék tanácsot. Ha valaki tudja mi ez a betegség kérem írja meg. Az ültetvény 6 éves
Köszönöm
Koppány Vezér! Az a baj, hogy nekünk kb az ültetvény 1/5-ét érinti ez a probléma, és 8-10 nagy fa már tönkre is ment. ld. korábbi képeim.
Nem kell aggódni alapvetően az idei meleg őszön nem dobta el a lombját zölden, nekem is a kis növények felső levelei meglilultak, ha enyhe tél lenne képes lenne kitelelni a fiatal lomb...
Válasz #704. hozzászólásra

Prego Smuki.
A tavaszi telepítésű bodzában találtam 1 bokrot,ami hasonló jeleket mutat,mint amiről te is írtál.
A levélzet teljesen bordó,az egész növényen.
Gondosan körbeástam,és kifordítottam,de pajorrágásra utaló nyomot,vagy sérülést nem találtam.
Teljesen ép a dugvány föld feletti,és alatti része,akárcsak a gyökérzet.
Válasz #707. hozzászólásra
Valamivel több mint 10 heki,aminek egy részében van csak bodza.
Mekkora területen?
Válasz #705. hozzászólásra

Egy cimborám most papírozta le a lábon álló ültetvényét....500 000ft-ja mánta a mutatványt.
hmm a minap belefutottam egy lelkes telepítőbe aki elültetett bő 14 ha-t papír nélküli szaporítóanyagból, most meg ugye nem kap telepítési engedélyt.
Másik meg magról vetett vadbodza csemetét ültetett 20 ha-t...
Azért elég nagy felelőtlenség szerintem ma már így ültetni, ha belegondolunk, hogy egy fagyi vagy egy feles is többe kerül, mint a szaporítóanyag, vagy örüljünk, hogy nem lesznek konkurenciák?
Aki pedig minden papír nélkül telepít ott meg érdekes lesz, amikor a földvédelmi bírságot kiszabják, mert már nem szántó a szántó vagy szőlő a szőlő...
Lila levelekben? Még nem. A legtöbb megkérdezett szerint pajor lehet.
Sziasztok!
Peti, szerintem ez szép növekedés! Milyen érdekes, hogy nem is gondoltam a hosszára, én átmérőben gondolkodtam.
Ma végeztünk a 17 hektáros metszésével.
Smuki, azért húztuk ki a fákat, mert kötelezett bennünket rá a MOL. Vezeték szolgalmi joga van. Állítólag be sem lett volna szabad ültetni a nyomvonalat.
Már régóta csak légi nyomvonal vizsgálatot látok, gyalogos bejárót kb. 8 éve nem láttam. Így jobban látják a nyomvonalat föntről, hogy nincsenek fák. 1-2 fát kellett eltávolítani soronként. Nem volt nehéz munka, lánccal, TL 90-essel megoldottuk. Gödör sem maradt utána, szépen visszaomlott a talaj.
Jutottál valamire a lilás leveleket illetően?
Gox! Miért vágtad ki a bodzát?
Válasz #700. hozzászólásra

Szia Gox.
Ma megmértem a fennhagyott termővesszők hosszúságát.
Szeptember 12-én végeztem a metszéssel,tehát volt 2 hónapja a plussz növekedésre.
230cm volt,most 243cm.
188cm volt,most 204cm.
150 cm volt,most 157cm.
150cm volt,most 160 cm.
Nagyobb növekedésre számítottam.
Lehet,hogy a külömbözet egy csapadékos szeptemberben több,de most ez elmaradt.
Az október végi eső pedig már későn volt...szerintem.
Nem sok minden levél van a fákon,teljesen felkopaszodtak az ágak,már csak a leg hegyén maradt meg néhány mutatóba....a nyárra emlékeztetve.
Póton: (előbb eltévesztettem)

Sajnálom őket nagyon.
Ilyenek a fák kihúzva:

Tuskó metszet:
Rügyek a tönkön:
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Pár hete beszéltem telefonon egy bodzás ismerősömmel. Pont a lila levelek miatt nézett a fák alatt a földbe.
Talált pajorokat, férgeket. Lyukakat fúrt a fák köré, és abba tett valamilyen fertőtlenítő szert. Jól termő, gondozott ültetvénye van.
Koppány Vezér!
Nagyon kíváncsi vagyok a gallyak hízására!!!
Holnap huzigáljuk ki a fákat a vezeték nyomvonalán, már várom nagyon, hogy lássam a gyökereket.