Szerinted harmadfokot érdemes elvetni jövőre vetőmagnak?? Mert tudnék elég olcsón Antonius-t, csávázva, tisztítva 85000, csak félek a harmadfoktól. Lenne még MV Toldi és MV Mazurka, de az másodfok, inkább Toldit gondoltam.
Próbáld meg úgy hogy ha van kalmárrosta osztályozd a magot.Ki jön a szemét törtszem a nagyon nagy és az aprószemek belőle tyúkok nak tökéletes, megmarad az egyenletesen közepes nagyságúak,vagyis a többség,Szerintem úgy jó lenne.Ígysokkal pontosabban lehet a vetés mennyiséget is beállítani a gépen, mert azonos nagyságúak a szemek.Az aprókat ne rakd bele.
Akkor aratáskor majd kiderül! Csinálok egy kisérletet igaz az egész területre megrendeltem már a GK-rege-t de akkor csak felét hozom el. Másik felét meg itt a faluba megveszem Én is kíváncsi vagyok de szerintem annyival biztos többet terem mint a vetőmag és a takarmány eladási árkülönbözet azaz cca 2-3q. De ha jóval többet terem akkor meg vakarhatom a fejemet hogy az egészbe mehetett volna fémzárolt Mind-1 majd kiderül Jah és technológia is ugyan az lesz mert egy "tábláról" (2,5 ha) van szó
Válasz #267. hozzászólásra
Ez nembiztos hogy megállja.Bár ez akkor lenne kimutatható ha a visszafogott maggal is ugyan azt az előkészitő és kezelő technikát alkalmaznák mint a fémzároltal.
Mert a visszafogot magot legtöbbször nem tisztitják és osztályozzák,és a gyommagvak is benne vannak ami visszahúzza a növényt mert csak a következő év tavaszon van vegyszerezve, így jelentős hátrányal indul, és a csávázást még nem is említettem Szóval az hogy kevesebbet terem lehet hogy pont ezek összeségéből adódik
Válasz #265. hozzászólásra
Az hogy homokra vetve, nemsokat jelent ha a f.zárolt is oda menne.A viszafogot magra voltmár példa hogy több volt mint a f.z magos, de nem ez a jellemző.Álltalában kevesebb de nem több mint 25% inkább csak 5-15 %között.
Szerintetek mennyi különbség lehet egy "mezei visszafogott meg jópárszor visszavetett" mag egy fémzárolthoz képest? q-ba vagy %-ba mennyivel tudna többet a fémzárolt?? Jah és homokra vetve egy átlagos évbe
Látom nem értitek miért jó az újabb hibrid, olyan buták vagytok... Hát több pénzt lehet érte kérni, van hibrid x áron de 3x áron is, és lehet csak dekában mérhető a terméskülönbség. Mi rengeteg kísérletet csináltunk kukoricában, főleg rövid tenyészidejű fajtákkal legalább 20-25 hibridet vetettünk kísérletbe Dk391-el (16000 Ft/zsák) de egyik sem tudta megverni, amelyik többet termett 1-2 qval annak vize is több volt 1-2 fokkal. Szerintem ugyanez van minden növénynél, egymásra licitálnak a vetőmag előállítók az újabb fajtákkal de lehet 10 ből egy való valamire.
De kukoricában is ez a helyzett ,igen...A nagy nemsítések után egyáltalán nem nőt az országos termésátlag...Áfával együtt már nyolcban ezres magok is vannak és ezek nem csak szemre ennyiek hanem forintban is...Braziliában külön állami intézet foglalkozik minden ilyen kérdéssel és képesek lennének az alföldi homokból is óázist csinálni...Nekünk meg nincs egy bevált nemzeti fajtánk sem,amit külföldön is ismernének és minimum bent lenne az első tízben,csak nemzett(k)i kormányunk,na ezt már ismerik...Hahó "kormányos" nem ennek kéne lenni az egyik legföbb stratégiai célnak ill feladatnak??
Sanyi bátyám!!Látszik hogy rég - motoros vagy már ebben a szakmában!! Az itt irogató srácok egy része még lehet nem is emlékszik ezekre.Lehet nem is hallot Rolla!!Holot ezek a búzák már akkor is kapásból tudták az 5-6-7 tonnás termés..Most meg el telt vagy-20-30 év és mire mentünk..Ma is kissé álomszerűek ezek a termések..Na akor mire mentünk a nagy nagy nemesítéssel?? Ja legfeljebb anyira hogy most már lehet vagy 300 fajtából választani és egyik rosszabb mint a másik..
Nem túlságosan, de én egyszer minden évben gombázom, mondjuk a rozsda az szereti, az idén nagyon benne volt, fuzáriummal nincs gond.. Ilyen szempontból olyasmi lehet mint az MV magdaléna, csak többet terem, legalább is itt felénk ez a helyzet.
Nem marad,mert nem tudott többet,mint az osztrák karlo.Minőségbe is gyengébb volt.Most,ha kapok,nagyobb területen a karlo marad,meg veszek mulan,fridolin,meg antoniuszt.Ha lesz kedvemre való,az marad tovább.
Válasz #241. hozzászólásra
Mi is termeltük régebben a kalászt, tényleg nagyon ellenáló , jól termő fajta, bogarazni ,gombaölőzni nem kellett csak egyes évjáratokban nagyon gyenge minőséget produkált.
Válasz #246. hozzászólásra
Szia. A "Kinek milyen a repce illetve a búza" topicban egy pár napja leírtam, annyival egészíteném ki hogy természetesen rovarölőzve is volt , néhol kétszer is. Én 3 éve termelem ezt , meg vagyok elégedve, tavaly egy pár mázsával jobb volt az átlag.
Sokáig volt ez is, Lupus is, és ugyanazt tudták. A saját rekordjainkat ez a kettő tartja fej-fej mellett.
Nekünk a Suba nem jött be, de ez sok mindentől függhet, van, aki arra esküszik.
Köszi a választ.
Ez a másik fajta amit vetnek felénk. Sajna az idei termésátlaga(3t/ha) nem lett valami jó de ebből az évből gondolom nem lehet kiindulni.
GK Kalászt is lehetne ajánlani, főleg "kezdéshez". jól terem, és a gombával szemben elég ellenálló, általában egy permetezést meg lehet úszni, és kisebb az esélye, hogy az ember "benéz" egy fuzáriumot.
nagyon sok a fajta, ezek tudnak teremni is, és minőséget is tudnak produkálni, ha nem fontos a minőség, csak a mennyiség érdekel, akkor mondjuk Buzogány vagy Marshall
Segítségeteket kérném abban, hogy 1,5ha 23aK-s földbe szeretnék az ország középső részén(Albertirsa) étkezési őszi búzát vetni. Eddig rövidke pályafutásom alatt (1 év) még csak kukoricát termesztettem. Mit javasoltok milyen fajtákba gondolkodjak a várható legjobb hozam érdekében. Tudom, hogy időjárásfüggő a dolog, de azért vannak itt olyanok akik már több éve, évtizede foglalkoznak mezőgazdasággal és a tapasztalatuk sokat segíthet a kezdőknek.
1785 hozzászólás
Válasz #284. hozzászólásra
Simán.Rostálva,csávázva!
Válasz #283. hozzászólásra
Akkor szerinted vethetek harmadfokot jövőévi vetőmagnak??
Válasz #282. hozzászólásra
Több évet visszavetettük,semmi gond.Én visszavetném.Ludvig testvére a karló,legalább 5 éve visszavetett,most is vissza lesz vetve.
Válasz #281. hozzászólásra
Úgy nagyjából mennyit tudott?Mennyi nitrogént adtál neki?
Szerinted jövőre is jó lehetne még vetni,addigra III.fok
Válasz #280. hozzászólásra
Jó,nekem volt.
Ludwig fajtáról van valakinek tapasztalata?, 200kg-al tervezném.Most 120 tonnája.
Szerinted harmadfokot érdemes elvetni jövőre vetőmagnak?? Mert tudnék elég olcsón Antonius-t, csávázva, tisztítva 85000, csak félek a harmadfoktól. Lenne még MV Toldi és MV Mazurka, de az másodfok, inkább Toldit gondoltam.
Válasz #277. hozzászólásra
Mi se szoktuk csávázgatni tisztítgatni mert akkor már majdnem ugyan ott vagy mint a fémzárolt...
Válasz #274. hozzászólásra

volt rá példa, hogy a visszafogott mag ami ugyanolyan fajta volt szebb volt mint a vetőmag
pedig a visszafogott mag úgy lett elvetve, ahogy a kombájnból kijött
Válasz #275. hozzászólásra

Tán trigó kínálja ?
Vetett valaki Sirtaki fajtát??
általában lehet 50kg-os zsákban is kérni,vagy mindenképpen big bag?
Válasz #268. hozzászólásra
Attól hogy visszavetjük,alap a tisztítás,és csávázás.
Erről a Stramm-ról tudtok valamit ???????
Válasz #257. hozzászólásra
Adjak címet ?
Válasz #270. hozzászólásra
idáig műtrágyaszóróval vetettünk de idén géppel fogjuk, sajna nincs ilyen rostánk max majd többet vetünk a nem fčmzároltból...
Válasz #269. hozzászólásra
Próbáld meg úgy hogy ha van kalmárrosta osztályozd a magot.Ki jön a szemét törtszem a nagyon nagy és az aprószemek belőle tyúkok nak tökéletes, megmarad az egyenletesen közepes nagyságúak,vagyis a többség,Szerintem úgy jó lenne.Ígysokkal pontosabban lehet a vetés mennyiséget is beállítani a gépen, mert azonos nagyságúak a szemek.Az aprókat ne rakd bele.
Válasz #268. hozzászólásra
Én is kíváncsi vagyok de szerintem annyival biztos többet terem mint a vetőmag és a takarmány eladási árkülönbözet azaz cca 2-3q. De ha jóval többet terem akkor meg vakarhatom a fejemet hogy az egészbe mehetett volna fémzárolt
Mind-1 majd kiderül
Jah és technológia is ugyan az lesz mert egy "tábláról" (2,5 ha) van szó 
Akkor aratáskor majd kiderül! Csinálok egy kisérletet igaz az egész területre megrendeltem már a GK-rege-t de akkor csak felét hozom el. Másik felét meg itt a faluba megveszem
Ez nembiztos hogy megállja.Bár ez akkor lenne kimutatható ha a visszafogott maggal is ugyan azt az előkészitő és kezelő technikát alkalmaznák mint a fémzároltal.
Mert a visszafogot magot legtöbbször nem tisztitják és osztályozzák,és a gyommagvak is benne vannak ami visszahúzza a növényt mert csak a következő év tavaszon van vegyszerezve, így jelentős hátrányal indul, és a csávázást még nem is említettem Szóval az hogy kevesebbet terem lehet hogy pont ezek összeségéből adódik
Semmi különbség.
Az hogy homokra vetve, nemsokat jelent ha a f.zárolt is oda menne.A viszafogot magra voltmár példa hogy több volt mint a f.z magos, de nem ez a jellemző.Álltalában kevesebb de nem több mint 25% inkább csak 5-15 %között.
Szerintetek mennyi különbség lehet egy "mezei visszafogott meg jópárszor visszavetett" mag egy fémzárolthoz képest? q-ba vagy %-ba mennyivel tudna többet a fémzárolt?? Jah és homokra vetve egy átlagos évbe
KG kunglória búzafajtáról van valakinek infója
Válasz #262. hozzászólásra

Drisa ?
Válasz #260. hozzászólásra
-és a 440 vagy az Occitan-t is vizsgáztattátok így ?
Esetleg a Kansas-t ?
Csak azért érdekelne mert mi is a rövidebbekben hiszünk...
Helló!!

Érdekelne hogy a KH korsó őszi árpáról kinek milyen a vélménye,tapasztalata.
Jövő évi vetőmagnak szeretnék vetni belőle.
Előre is köszönöm!!
Válasz #258. hozzászólásra
Látom nem értitek miért jó az újabb hibrid, olyan buták vagytok... Hát több pénzt lehet érte kérni, van hibrid x áron de 3x áron is, és lehet csak dekában mérhető a terméskülönbség. Mi rengeteg kísérletet csináltunk kukoricában, főleg rövid tenyészidejű fajtákkal legalább 20-25 hibridet vetettünk kísérletbe Dk391-el (16000 Ft/zsák) de egyik sem tudta megverni, amelyik többet termett 1-2 qval annak vize is több volt 1-2 fokkal. Szerintem ugyanez van minden növénynél, egymásra licitálnak a vetőmag előállítók az újabb fajtákkal de lehet 10 ből egy való valamire.
KIVálasz #258. hozzászólásra
...Hahó "kormányos"
nem ennek kéne lenni az egyik legföbb stratégiai célnak ill feladatnak??
De kukoricában is ez a helyzett ,igen...A nagy nemsítések után egyáltalán nem nőt az országos termésátlag...Áfával együtt már nyolcban ezres magok is vannak és ezek nem csak szemre ennyiek hanem forintban is...Braziliában külön állami intézet foglalkozik minden ilyen kérdéssel és képesek lennének az alföldi homokból is óázist csinálni...Nekünk meg nincs egy bevált nemzeti fajtánk sem,amit külföldön is ismernének és minimum bent lenne az első tízben,csak nemzett(k)i kormányunk,na ezt már ismerik
Válasz #257. hozzászólásra
Sanyi bátyám!!Látszik hogy rég - motoros vagy már ebben a szakmában!! Az itt irogató srácok egy része még lehet nem is emlékszik ezekre.Lehet nem is hallot Rolla!!Holot ezek a búzák már akkor is kapásból tudták az 5-6-7 tonnás termés..Most meg el telt vagy-20-30 év és mire mentünk..Ma is kissé álomszerűek ezek a termések..Na akor mire mentünk a nagy nagy nemesítéssel?? Ja legfeljebb anyira hogy most már lehet vagy 300 fajtából választani és egyik rosszabb mint a másik..
Válasz #255. hozzászólásra
Beneveznék újra a Jubilejana 50-re azok is jók vagy a GK Öt-halom bármilyen régiek is.
A Minerág Kft Szekszárd búza kisérleti sor eredmények.
http://www.minerag.hu/index.php?option=com_jotloader&view=categories&cid=0&Itemid=58&lang=hu
A " Kisérleti terület" "Kalászos fajta sor 2012" menü pont.
Köszönöm mindenkinek, asszem bevállalom és megrendelem a "vetőt" belőle holnap
Válasz #253. hozzászólásra
Erről beszéltem ,akkor tájt...fölösleges volt idén fújni,mert esélye nem volt a gombának...csak sokan rutinból dolgoznak
Válasz #250. hozzászólásra

Békés elvileg érzékeny a gombára, de idén mi nem fújtuk egyszer sem, nem lett baja. Mondjuk nem voltak özönvizek, ugye.
Válasz #250. hozzászólásra
Nem túlságosan, de én egyszer minden évben gombázom, mondjuk a rozsda az szereti, az idén nagyon benne volt, fuzáriummal nincs gond.. Ilyen szempontból olyasmi lehet mint az MV magdaléna, csak többet terem, legalább is itt felénk ez a helyzet.
Válasz #245. hozzászólásra
Nem marad,mert nem tudott többet,mint az osztrák karlo.Minőségbe is gyengébb volt.Most,ha kapok,nagyobb területen a karlo marad,meg veszek mulan,fridolin,meg antoniuszt.Ha lesz kedvemre való,az marad tovább.
Válasz #247. hozzászólásra

Még 1 kérdést engedj meg. Gombára mennyire érzékeny????
Mi is termeltük régebben a kalászt, tényleg nagyon ellenáló , jól termő fajta, bogarazni ,gombaölőzni nem kellett csak egyes évjáratokban nagyon gyenge minőséget produkált.
Válasz #247. hozzászólásra

jövő évi vetőnek szeretnék vetni belőle az idén kösz, visszakaresem
Válasz #246. hozzászólásra
Szia. A "Kinek milyen a repce illetve a búza" topicban egy pár napja leírtam, annyival egészíteném ki hogy természetesen rovarölőzve is volt , néhol kétszer is. Én 3 éve termelem ezt , meg vagyok elégedve, tavaly egy pár mázsával jobb volt az átlag.
gk békés????? véleményetek????? köszönöm előre is!!
Válasz #234. hozzászólásra
Vetőnek marad,vagy nem marad az Iridium
Válasz #243. hozzászólásra
Sokáig volt ez is, Lupus is, és ugyanazt tudták. A saját rekordjainkat ez a kettő tartja fej-fej mellett.
Nekünk a Suba nem jött be, de ez sok mindentől függhet, van, aki arra esküszik.
Köszi a választ.
Ez a másik fajta amit vetnek felénk. Sajna az idei termésátlaga(3t/ha) nem lett valami jó de ebből az évből gondolom nem lehet kiindulni.
Válasz #240. hozzászólásra
Köszönöm gyors válaszod!
Lupust már sokan dicsérték, felénk ennek ellenére szinte mindenki a GK Csillagot veti.
Válasz #240. hozzászólásra
GK Kalászt is lehetne ajánlani, főleg "kezdéshez". jól terem, és a gombával szemben elég ellenálló, általában egy permetezést meg lehet úszni, és kisebb az esélye, hogy az ember "benéz" egy fuzáriumot.
Válasz #239. hozzászólásra
MV Suba vagy Kolo
Lupus
Antonius
nagyon sok a fajta, ezek tudnak teremni is, és minőséget is tudnak produkálni, ha nem fontos a minőség, csak a mennyiség érdekel, akkor mondjuk Buzogány vagy Marshall
Sziasztok!
még csak kukoricát termesztettem. Mit javasoltok milyen fajtákba gondolkodjak a várható legjobb hozam érdekében. Tudom, hogy időjárásfüggő a dolog, de azért vannak itt olyanok akik már több éve, évtizede foglalkoznak mezőgazdasággal és a tapasztalatuk sokat segíthet a kezdőknek.
Segítségeteket kérném abban, hogy 1,5ha 23aK-s földbe szeretnék az ország középső részén(Albertirsa) étkezési őszi búzát vetni. Eddig rövidke pályafutásom alatt (1 év)
Előre is köszönöm!
Kiváncsi leszek a vetömag terméktanács milyen árakkal áll elö az idén.
Válasz #236. hozzászólásra
értem köszönöm! nekem is hasonló terméseim voltak tavaly Lupus-al idén meg a Koló-val szóval a fajta búzában ezek szerint nem sokat számít!
Válasz #235. hozzászólásra
Gazdatársnak,tavaly,exotic 60 felett volt átlagba.Annak akinek most 53.