Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraNincs itt dilemma semmi! A jövő megállíthatatlan! Alapból a klíma változás miatt váltani kell modernebb termelésre, a munkaerő hiány miatt meg gépi szedésre. És akkor ezt lehet boncolgatni tovább. Nyilván minél modernebb, valószínűleg annál intenzívebb és ebből kifolyólag egy m2-ről magasabb hozam. Nem is kérdés mi a jövő! Csak az a kérdés ki ismeri fel időben, mert az fórban lesz a többiekkel szemben. A nép meg azt eszi amit elé tesznek.
Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraSziasztok!
Igen ez nagy dilemma,hogyan tovább, mi a Magyar szamócatermesztés jövője? Beállunk a Spanyolok, Görögök mögé a sorba, és mi is termesztjük a "műanyagot"? Vagy megpróbáljuk a vásárlóinkat jobb minőséggel etetni? Most még a Magyar szamócáért hajlandóak többet fizetni mint az Importér,de ha ugyanavval a technológiával fogjuk megtermelni mint az importot,akkor mi is adhassuk 0.5 euróért kilóját! Magam részéről maradok a bevált úton.
Üdv.:Csuti
Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraÈs a legnagyobb próblèmát mèg meg sem említetted. Munkaerő hiány! Èn azt gondolom muszáj lesz lèpni paplan felè. Előbb-utóbb nem lesz aki leszedje (max szedd magad), ès akkor hiába a nagy palánta szám, ott fog a földön elrohadni.
Van egy szegfűs ismerős. Èvek óta kókuszpaplanba nyomja. Idèn volt neki eper (hasonló, mint a kèpeden, csak sokkal kevesebb mennyisègben), de könnyen szedtèk, mert nem kell hajolni stb, stb. Viszont amit ráköltött...csuklottam is rendesen. Hamarosan kihullanak Csökölybe az emberek, ott már nem lesz termelő. Az nem jól jött ki, nem jó pèlda. Persze azt is el kell dönteni, akarja az ember csinálni, vagy nem
Szóval merre tovább? specializáció, vagy több lábon állás? hidrokultúra, vagy vissza a kezdetekhez, és olcsón termelni talajon?
Ha nézzük a Lajosmizse környékének a fejlődését és Csököly, vagy az Ipoly völgye visszafejlődését, akkor ott nyilvánvaló lenne a válasz, intenzíven kis területről a maximumot.
Igen ám, de ott hibázni már nem nagyon lehet...
Görög szaktanácsadókkal végig csináltunk 2 évet cseresznyébe egyszerűen azért mert nem akartunk már az elején nagyon hibázni. Sokat tanultunk de végül is nem a lexikális tudásunk nőtt eddig is tudtam mindent amit a szakirodalomban megvan, no de mit mikor s fajáként hogyan? És mi éri meg melyik műtrágya lombtárgya mikor s mennyi pénzt locsoljak el szó szerint...
de a legfontosabb emberileg mit tudok megvalósítani, kivel tudom azt emgcsináltatni az a mettszést időben!
A szamóca dettó, mikor ültessek, melyik fajtát, minek mit adjak mikor stb... Nyilván itt egyszerűbb minden évben ujra lehet kezdeni, de egy cseresznye, alma, kajszi stb... 15 évre szól..
Szóval a kérdés ki megy az intenzivitás irányába és ki megy a termeljünk olcsó epret irányba... és lehet furcsa, de cseresznye, őszi alma növelem az intenzitást, míg a szamócában vissza veszek... és lehet jövőre a területet is csökkentem az idei évi tapasztalatok alapján...
Válasz hasutas1 #8962. hozzászólásáraHidroban az olaszok is termelik az Elsantát...Talajon a fitofztóraérzékenysége miatt nem jó fajta, de elég jó mennyiséget tud és korai fajta.
Válasz hasutas1 #8962. hozzászólásáraHidroban az olaszok is termelik az Elsantát...Talajon a fitofztóraérzékenysége miatt nem jó fajta, de elég jó mennyiséget tud és korai fajta.
Válasz hasutas1 #8955. hozzászólásáraNyilván az lenne a jövő egyik útja kinn tanulni! De a szakmai utak kicsit kifújtak. elfogy a lelkesedés idő hiányában.
Emiatt lett igény a külfödi tanácsadóra, és ha ők eljönnek s itthon lehet tanulni tőlük, akkor miért ne? A nagyobb kérdés ki az aki tanulna tőlük, akár itthon akár külföldön, s egy év nem is elég...
Pl dió, cseresznye, kajszi termelők csoportos képzése működött és fog működni idén is...
De pont azért tettem fel a kérdést itt is, mert komoly a dilemma merre tovább?
Válasz Csyzy #8950. hozzászólásáraKicsit elgondolkodtam most ezen. Èn tisztellek, becsüllek mind azèrt amit teszel a mi kis hazánkban. DE szerinted ez a jövő?? Ide hozzuk a külföldi szakikat kemèny forintokèrt aztán lesz valahogy? Nem azt kellene csinálni, hogy innen vinni ki embereket azokat tanítatni, ès a megszerzett tudást itthon kamatoztatni?
Válasz L. M. #8953. hozzászólásáraNyilván tanul Ő is, én még nem döntöttem úgy hogy belevágjak anny pénzért sem amennyit ő kér, elsősorban azért nem mert nem én csinálom, s ha az embereim nem tartják be amit mondok akkor felesleges még ezért fizetni is...
és bár kacérkodtam vele mégsem csinálok ilyen állományt
Válasz Csyzy #8950. hozzászólásáraItt is(Lajosmizse) sokakhoz jár Klaas Plas... Vannak akik kiábrándultak belőle és vannak akik el sem tudnák képzelni nélküle. Sajnos azért az is bebizonyosodott, hogy sok dogmatikus nézete nem fedte a valóságot. Ilyen volt például a szerves trágya kérdése, ami ellen nagyon tiltakozott és rá kellett döbbennie, hogy igen is kell a nagyon laza homok talajon.
Válasz hasutas1 #8948. hozzászólásárana igen... bár azért abba is érdemes belegondolni, hogy mennyit is ér ez. A tápozást heti rendszerességgel fel tudja talán írni, de a növényvédelem az sokszor egyedi kihívásokkal kecsegtet külön minden termelőnél...ha a csodás meleg időben neked felbukkan a tripsz a virágokban és arra csak 2 hét múlva döbbennél rá, mert akkor jönne a szaki megint, akkor már permetezheted 1 hétig 3-szor is, hogy megszabadulj tőlük és még úgy is lesz veszteség.
Válasz L. M. #8945. hozzászólásáranyilván nem hetente jön, de a Berry consult olyan régóta és sokat dolgozik nálunk, hogy holland létére megtanult magyarul, nyilván nem ok és igény nélkül...
Válasz L. M. #8945. hozzászólásáraMinden csak pènz kèrdès, főleg ilyen helyzetben. Ha 1 ha veszünk alapul, ès te azon termelsz 30 tonnát, de az kihoz neked 50-t akkor lehet gondolkozol rajta.
Persze tudom, hogy vannak olyanok akik 70 hoznak ki, azoknak nem való
Válasz Csyzy #8944. hozzászólásáraTudtommal vannak "szakik" akik 1 hónapban kèrnek el 30 ezret (táp,növènyvèdelem), persze ez csak 1-2-3 látogatást jelent.
Válasz hasutas1 #8941. hozzászólásáraNyilván ez egy örök dilemma mekkora méretnél éri meg egy tanácsadó, hogy csak veled folglalkozzon. De csoportos szaktanásadás emiatt olcsóbb, mert többen fizetik ki egy napját a szaktanácsadónak... Kinek éri meg? Nyilván annak, aki 1 ha-on termel hidrokultúrába 70 vagy 100 akár 120 tonnát! 70-100 000 tő / ha.. s nyilván a másik véglet meg a kistemrelő 3000 m2 fólia... én nem tudom hol a jövő!
De akiknél külfödön jártam nem támogatásra alapoztak...
Válasz Xdattixd #8935. hozzászólásáraEz egy virtuális valóság amiben neked xdattixd, nekem hasutas a nevem. Aki megsèrtődik beszólásokon az sajnos így járt... Tessèk hozzászólni, pozitív gondolatokkal ellátni a másikat, ès ne csak egy emberi szamaritánius szerepèt felvenni. Ahogy olvastam a kommentjeidet 10-ből 9 spam...
Én azt gondolom, hogy egy igazán nagy kaliberű kertészetbe, ahol hatalmas beruházás van ott éri meg fenntartani szaktanácsadót...(pl hidro kultúrás termesztés nagy területen)Ott viszont nem valami kóklert, aki blintre osztja az okosságait, hanem olyat, akinek a díjazása a módszerei sikerével arányos... Egy átlagos családi gazdasághoz egy valamire való szaktanácsadó akkora költséget jelent, hogy az tényleg csak akkor térül meg, ha szinte full zéró hozzáértéssel bír a termelő... Egyébként nem tudom ki hogy van vele, de az összegek amiket írtok, hogy alkalmanként 100ezer meg ilyenek... hát ha azt felszorzom kb 30 héttel és megkapom az évi 3 milliós eredményt, akkor kérdezem én: Nem érné meg inkább valakinek megtanulni? ez az összeg sem elég nagy motiváció ahhoz, hogy meg tanuljuk, hogy "mit miért?" ahelyett, hogy valaki leírná nekünk?
Válasz Csyzy #8936. hozzászólásáraGyorsan beleolvastam most.. ne vicceljünk már kérem... Mi ebben az új? Na hagyom is ezt a témát mert baromság az egész.. fizessetek jó sokat....
Válasz Csyzy #8940. hozzászólásáraAz a kérdés, hogy mi a kérdés?! Vagyis mi a célod? Minek is neked szaki? Én tudok ingyen is, sőt még ajándékot is kapsz. Aki ilyenért fizet az buta ember! Jól élnek ezek, mit tudna az nekem mondani amit nem tudok... Röhögnék rajta ha elkezdene okoskodni... Még régebben mesélte egy manus, hogy járt hozzá egy "szaki", beviràgzott az ültetvény szokásosnál korábban, kihívta, diagnózis: sokkot kapott az állomány!!! a hülye állatja!! Akkor is enyhébb volt a tél meg a tavasz is ezért virágzott korábban... Ennyit erről, de ha valakinek sok pénze van feleslegesen... Annyiért én is adok tanácsot, akár non-stop...
Válasz Csyzy #8940. hozzászólásáraŐk honnan jönnek? A holdról? Ezt, hogy lehet kitermelni? Biztos van olyan aki ezt meg tudja fizetni, de ez a topic nem az a hely. Kezdem èrteni, hogy mi mièrt is tartunk ott ahol. Ha olyan támogatási rendszer lenne amilyen itt soha a büdös èletbe nem lesz, akkor mindenki azt mondaná:okè vägjunk bele.
Szaktanácsadás árak.:
holland, osztrák, olasz, görög 2-3000 Eur / nap max 4-5 termelőt tudnak megnézni naponta.
Namár most ha pl szerveznénk egy napot ami csak szamócáról szólna intenzív továbbképzés eljönnek akár 100-an de ha ezért kell fizetni pl 3000 Eur / nap és 20-30-an vagyunk akkor 40-50 000Ft/nap/fő
Egy szakcikk egy szakújságíróval is 30 000-50 000Ft/cikk alaphangon...
Magyar tápanyagos tanácsadó 50-100 000 ft / látogatás
Válasz kezdő eper 1 #8934. hozzászólásáraItt ma hètágra sütött a nap. 19 fok , most 10. Persze árnyèkban mèrt èrtèkek. Tavasz van, nem tèl. Nagy bajok lesznek mèg...
Válasz Csyzy #8936. hozzászólásáraEngem èrdekelne a szaki. Havonta 30-50? Vagy csak akkor amikor hívom? Vagy termesztès alatt? Gondolom tèlen nem kell. Egyenlőre csak kíváncsi vagyok.
Nyomonkövettem a linket, többször nèzegetem.
szak vagy tanácsadás...
szóval az lenne a költői kérdésem, ki mennyit hajlandó fizetni a szaktanácsadásért
Ajánlok egy egyenlőre még ingyenes oldalt, nem titok van közöm hozzá, de a probléma az, hogy ha szeretnénk szakcikket, azért fizetni kell egy ilyen cikk:
http://kerteszportal.hu/cikkek/szamoca-novenybetegsegei
is minimum 30-50 000 Ft.
De amúgy simán ha rákeresünk szakirodalom fennt van sok minden a neten, s kicsit érthetelen kedves Judith pl. hogy az újdonság 9 év termeszés mellett, hogy a szamóca levelét le kell vágni nem a bakhátasét, hanem mindegyikét, és le is kéne hordani a terülteről komposztálni vagy elégetni... pl síkművelés esetén kiváló megoldás volt egy nagy fűgyűjtős fűnyíró anno így kezdtük, most bakháton meg a sövényvágó...
Válasz judit19891218 #8932. hozzászólásáraSajnos a topic nagy része mostanság ilyen farokméregetésből, mások szapulásából és nyavajgásból áll főleg 2-3 személy tollából.
Ehhez hozzá kell szokni, 3 kommentből 1 értelmes a többi csak spam, ezen nem kell megsértődni Kedves Judit.
Válasz clanki #8930. hozzászólásáraKedves Clanki!
Ez lesz a 9.-év hogy eperrel foglalkozok igaz hogy bakhàtast most raktam elösször.
Tudod te is ilyen kis "tanàcstalam"lennél ha a kedves szomszéd egyik éven legyomirtoznà a màsik éven pedig növekedési hormonnal "kezelné"a területed egy részét.Tudod màr egy idő után tanácstalan és fél az ember....
Làtom az évek alatt mit sem valtozoltàl....nem veszed észre,hogy ebben a fórumban a te megnyilvánulásaid gerjesztik a vitàt?!
Azt hiszem neked nem címeztem "tanàcsot kérő üzenetet"!
Válasz Csyzy #8928. hozzászólásáraNa látod ezt mondtam, bizony lassan mocorogni fog ha így folytatódik. Tartósabb 6 fok talaj hőmérsékletnél meg fog indulni a gyökérképződés... Magyarul ha a gyökérzóna tartósan 6 fok körül lesz...
Válasz judit19891218 #8926. hozzászólásáraTipikus példája annak mennyi koca "termelő" van, aki csak a pénzt látja, de olyan hülye mint a segg! Szánalmas... Ha legközelebb "lángol" hívd a 112 segélyvonalat és jelentsd be ott birka... a piros szirénázó ninóninó majd eloltja...
hőmérsékleti helyzetjelentés:
átnéztem az összes szenzoromat: ami magasan volt kicsit mélyebbre nyomtam ami kb 5-10 cm jelent ezeknek egységesen 4.1 C tól emelekdett 6,5 C ig. most épp 5,3 C fok. Viszont ami épp csak be van dugva a bakhát tetejébe az fél 8 kor 2,5 C napközben szépen sütött a nap fél 11 kor 18 C fok...!!! persze nem csoda ha kisüt a nap pillanatok alatt meleg lesz... de a lényeg a többség ami a gyökérzőna hőmérsekle az 4-6 fok!
Válasz judit19891218 #8926. hozzászólásáraEnnek a világon semmi baja, vagyis én nem látok hibát a gyomonövényeken kívül. Ha eljön az igazi tavasz ezeket az elszáradt szines leveleket leszeded és kész is van. Ja meg egy kapálás.
Sziasztok!
Igen, felénk is nagyon jó idők vannak, néha kis mínuszokkal.
Én most elkezdtem a munkálatokat, mert ilyen szép időben nem lehet nem kimenni...
Kíváncsian várom mit hoz még az idei időjárás, de van egy két ötlet a tarsolyomban...ma is a kertben dolgozunk!
Válasz csuti0 #8919. hozzászólásáraElárulom neked, hogy szinte biztos, hogy nem keményít be itt semmi! Január, leves.. max hűvösebb lesz, de még akkor is átlag felett marad. Február még kérdéses...
19366 hozzászólás
Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraNincs itt dilemma semmi! A jövő megállíthatatlan! Alapból a klíma változás miatt váltani kell modernebb termelésre, a munkaerő hiány miatt meg gépi szedésre. És akkor ezt lehet boncolgatni tovább. Nyilván minél modernebb, valószínűleg annál intenzívebb és ebből kifolyólag egy m2-ről magasabb hozam. Nem is kérdés mi a jövő! Csak az a kérdés ki ismeri fel időben, mert az fórban lesz a többiekkel szemben. A nép meg azt eszi amit elé tesznek.
Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraSziasztok!
Igen ez nagy dilemma,hogyan tovább, mi a Magyar szamócatermesztés jövője? Beállunk a Spanyolok, Görögök mögé a sorba, és mi is termesztjük a "műanyagot"? Vagy megpróbáljuk a vásárlóinkat jobb minőséggel etetni? Most még a Magyar szamócáért hajlandóak többet fizetni mint az Importér,de ha ugyanavval a technológiával fogjuk megtermelni mint az importot,akkor mi is adhassuk 0.5 euróért kilóját! Magam részéről maradok a bevált úton.
Üdv.:Csuti
Válasz Csyzy #8966. hozzászólásáraÈs a legnagyobb próblèmát mèg meg sem említetted. Munkaerő hiány! Èn azt gondolom muszáj lesz lèpni paplan felè. Előbb-utóbb nem lesz aki leszedje (max szedd magad), ès akkor hiába a nagy palánta szám, ott fog a földön elrohadni.
Van egy szegfűs ismerős. Èvek óta kókuszpaplanba nyomja. Idèn volt neki eper (hasonló, mint a kèpeden, csak sokkal kevesebb mennyisègben), de könnyen szedtèk, mert nem kell hajolni stb, stb. Viszont amit ráköltött...csuklottam is rendesen. Hamarosan kihullanak Csökölybe az emberek, ott már nem lesz termelő. Az nem jól jött ki, nem jó pèlda. Persze azt is el kell dönteni, akarja az ember csinálni, vagy nem
Szóval merre tovább? specializáció, vagy több lábon állás? hidrokultúra, vagy vissza a kezdetekhez, és olcsón termelni talajon?
Ha nézzük a Lajosmizse környékének a fejlődését és Csököly, vagy az Ipoly völgye visszafejlődését, akkor ott nyilvánvaló lenne a válasz, intenzíven kis területről a maximumot.
Igen ám, de ott hibázni már nem nagyon lehet...
Görög szaktanácsadókkal végig csináltunk 2 évet cseresznyébe egyszerűen azért mert nem akartunk már az elején nagyon hibázni. Sokat tanultunk de végül is nem a lexikális tudásunk nőtt eddig is tudtam mindent amit a szakirodalomban megvan, no de mit mikor s fajáként hogyan? És mi éri meg melyik műtrágya lombtárgya mikor s mennyi pénzt locsoljak el szó szerint...
de a legfontosabb emberileg mit tudok megvalósítani, kivel tudom azt emgcsináltatni az a mettszést időben!
A szamóca dettó, mikor ültessek, melyik fajtát, minek mit adjak mikor stb... Nyilván itt egyszerűbb minden évben ujra lehet kezdeni, de egy cseresznye, alma, kajszi stb... 15 évre szól..
Szóval a kérdés ki megy az intenzivitás irányába és ki megy a termeljünk olcsó epret irányba... és lehet furcsa, de cseresznye, őszi alma növelem az intenzitást, míg a szamócában vissza veszek... és lehet jövőre a területet is csökkentem az idei évi tapasztalatok alapján...
Válasz L. M. #8964. hozzászólásáraFelènk páran vettek. Színre narancs, löködtèk a kereskedők, ízre csak csak, de nem ájultam el tőle.
Válasz hasutas1 #8962. hozzászólásáraHidroban az olaszok is termelik az Elsantát...Talajon a fitofztóraérzékenysége miatt nem jó fajta, de elég jó mennyiséget tud és korai fajta.
Válasz hasutas1 #8962. hozzászólásáraHidroban az olaszok is termelik az Elsantát...Talajon a fitofztóraérzékenysége miatt nem jó fajta, de elég jó mennyiséget tud és korai fajta.
Válasz Csyzy #8961. hozzászólásáraIdèn láttam először, nem mertem leírni. Igaz ezt már senki nem hinnè el



a fajta Elsanta volt...
Na tessèk!
http://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2353&m=2
Válasz L. M. #8956. hozzászólásáraForma alapján igen, de mennyisègre, húha.
Válasz Csyzy #8957. hozzászólásáraHogy èrted a merre továbbot?
Válasz hasutas1 #8955. hozzászólásáraNyilván az lenne a jövő egyik útja kinn tanulni! De a szakmai utak kicsit kifújtak. elfogy a lelkesedés idő hiányában.
Emiatt lett igény a külfödi tanácsadóra, és ha ők eljönnek s itthon lehet tanulni tőlük, akkor miért ne? A nagyobb kérdés ki az aki tanulna tőlük, akár itthon akár külföldön, s egy év nem is elég...
Pl dió, cseresznye, kajszi termelők csoportos képzése működött és fog működni idén is...
De pont azért tettem fel a kérdést itt is, mert komoly a dilemma merre tovább?
Válasz Csyzy #8954. hozzászólására
Ezt talán Apricának tippelném a gyümölcs formája alapján
Válasz Csyzy #8950. hozzászólásáraKicsit elgondolkodtam most ezen. Èn tisztellek, becsüllek mind azèrt amit teszel a mi kis hazánkban. DE szerinted ez a jövő?? Ide hozzuk a külföldi szakikat kemèny forintokèrt aztán lesz valahogy? Nem azt kellene csinálni, hogy innen vinni ki embereket azokat tanítatni, ès a megszerzett tudást itthon kamatoztatni?
Válasz L. M. #8953. hozzászólásáraNyilván tanul Ő is, én még nem döntöttem úgy hogy belevágjak anny pénzért sem amennyit ő kér, elsősorban azért nem mert nem én csinálom, s ha az embereim nem tartják be amit mondok akkor felesleges még ezért fizetni is...

és bár kacérkodtam vele mégsem csinálok ilyen állományt
tipp mi a fajta?
Válasz Csyzy #8950. hozzászólásáraItt is(Lajosmizse) sokakhoz jár Klaas Plas... Vannak akik kiábrándultak belőle és vannak akik el sem tudnák képzelni nélküle. Sajnos azért az is bebizonyosodott, hogy sok dogmatikus nézete nem fedte a valóságot. Ilyen volt például a szerves trágya kérdése, ami ellen nagyon tiltakozott és rá kellett döbbennie, hogy igen is kell a nagyon laza homok talajon.
Válasz hasutas1 #8949. hozzászólásáraÈs van a másik vèglet, aki azèrt ültet sokat, hogyha a deka nincs is meg, de soknak tűnjön mennyit adott el


Válasz hasutas1 #8948. hozzászólásárana igen... bár azért abba is érdemes belegondolni, hogy mennyit is ér ez. A tápozást heti rendszerességgel fel tudja talán írni, de a növényvédelem az sokszor egyedi kihívásokkal kecsegtet külön minden termelőnél...ha a csodás meleg időben neked felbukkan a tripsz a virágokban és arra csak 2 hét múlva döbbennél rá, mert akkor jönne a szaki megint, akkor már permetezheted 1 hétig 3-szor is, hogy megszabadulj tőlük és még úgy is lesz veszteség.
Válasz L. M. #8945. hozzászólásáranyilván nem hetente jön, de a Berry consult olyan régóta és sokat dolgozik nálunk, hogy holland létére megtanult magyarul, nyilván nem ok és igény nélkül...
Válasz L. M. #8945. hozzászólásáraMinden csak pènz kèrdès, főleg ilyen helyzetben. Ha 1 ha veszünk alapul, ès te azon termelsz 30 tonnát, de az kihoz neked 50-t akkor lehet gondolkozol rajta.
Persze tudom, hogy vannak olyanok akik 70 hoznak ki, azoknak nem való
Válasz Csyzy #8944. hozzászólásáraTudtommal vannak "szakik" akik 1 hónapban kèrnek el 30 ezret (táp,növènyvèdelem), persze ez csak 1-2-3 látogatást jelent.
Válasz hasutas1 #8941. hozzászólásáraNyilván ez egy örök dilemma mekkora méretnél éri meg egy tanácsadó, hogy csak veled folglalkozzon. De csoportos szaktanásadás emiatt olcsóbb, mert többen fizetik ki egy napját a szaktanácsadónak... Kinek éri meg? Nyilván annak, aki 1 ha-on termel hidrokultúrába 70 vagy 100 akár 120 tonnát! 70-100 000 tő / ha.. s nyilván a másik véglet meg a kistemrelő 3000 m2 fólia... én nem tudom hol a jövő!
De akiknél külfödön jártam nem támogatásra alapoztak...
Válasz Xdattixd #8935. hozzászólásáraEz egy virtuális valóság amiben neked xdattixd, nekem hasutas a nevem. Aki megsèrtődik beszólásokon az sajnos így járt... Tessèk hozzászólni, pozitív gondolatokkal ellátni a másikat, ès ne csak egy emberi szamaritánius szerepèt felvenni. Ahogy olvastam a kommentjeidet 10-ből 9 spam...
Én azt gondolom, hogy egy igazán nagy kaliberű kertészetbe, ahol hatalmas beruházás van ott éri meg fenntartani szaktanácsadót...(pl hidro kultúrás termesztés nagy területen)Ott viszont nem valami kóklert, aki blintre osztja az okosságait, hanem olyat, akinek a díjazása a módszerei sikerével arányos... Egy átlagos családi gazdasághoz egy valamire való szaktanácsadó akkora költséget jelent, hogy az tényleg csak akkor térül meg, ha szinte full zéró hozzáértéssel bír a termelő... Egyébként nem tudom ki hogy van vele, de az összegek amiket írtok, hogy alkalmanként 100ezer meg ilyenek... hát ha azt felszorzom kb 30 héttel és megkapom az évi 3 milliós eredményt, akkor kérdezem én: Nem érné meg inkább valakinek megtanulni? ez az összeg sem elég nagy motiváció ahhoz, hogy meg tanuljuk, hogy "mit miért?" ahelyett, hogy valaki leírná nekünk?
Válasz clanki #8943. hozzászólásárahát ide a fórumra érkezőknek egy ilyen alap cikk is ujdonság :) te meg mindent kiválóan tudsz ezt tudjuk...
Válasz Csyzy #8936. hozzászólásáraGyorsan beleolvastam most.. ne vicceljünk már kérem... Mi ebben az új? Na hagyom is ezt a témát mert baromság az egész.. fizessetek jó sokat....


Válasz Csyzy #8940. hozzászólásáraAz a kérdés, hogy mi a kérdés?! Vagyis mi a célod? Minek is neked szaki? Én tudok ingyen is, sőt még ajándékot is kapsz. Aki ilyenért fizet az buta ember! Jól élnek ezek, mit tudna az nekem mondani amit nem tudok... Röhögnék rajta ha elkezdene okoskodni... Még régebben mesélte egy manus, hogy járt hozzá egy "szaki", beviràgzott az ültetvény szokásosnál korábban, kihívta, diagnózis: sokkot kapott az állomány!!!



a hülye állatja!! Akkor is enyhébb volt a tél meg a tavasz is ezért virágzott korábban... Ennyit erről, de ha valakinek sok pénze van feleslegesen... Annyiért én is adok tanácsot, akár non-stop...

Válasz Csyzy #8940. hozzászólásáraŐk honnan jönnek? A holdról? Ezt, hogy lehet kitermelni? Biztos van olyan aki ezt meg tudja fizetni, de ez a topic nem az a hely. Kezdem èrteni, hogy mi mièrt is tartunk ott ahol. Ha olyan támogatási rendszer lenne amilyen itt soha a büdös èletbe nem lesz, akkor mindenki azt mondaná:okè vägjunk bele.
Szaktanácsadás árak.:
holland, osztrák, olasz, görög 2-3000 Eur / nap max 4-5 termelőt tudnak megnézni naponta.
Namár most ha pl szerveznénk egy napot ami csak szamócáról szólna intenzív továbbképzés eljönnek akár 100-an de ha ezért kell fizetni pl 3000 Eur / nap és 20-30-an vagyunk akkor 40-50 000Ft/nap/fő
Egy szakcikk egy szakújságíróval is 30 000-50 000Ft/cikk alaphangon...
Magyar tápanyagos tanácsadó 50-100 000 ft / látogatás
Válasz kezdő eper 1 #8934. hozzászólásáraItt ma hètágra sütött a nap. 19 fok
, most 10. Persze árnyèkban mèrt èrtèkek. Tavasz van, nem tèl. Nagy bajok lesznek mèg...
Válasz hasutas1 #8937. hozzászólásáraAmúgy igèny is lenne rá itt felènk (bőven), de èn itt egyről sem tudok aki foglalkozik ezzel.
Válasz Csyzy #8936. hozzászólásáraEngem èrdekelne a szaki. Havonta 30-50? Vagy csak akkor amikor hívom? Vagy termesztès alatt? Gondolom tèlen nem kell. Egyenlőre csak kíváncsi vagyok.
Nyomonkövettem a linket, többször nèzegetem.
szak vagy tanácsadás...
szóval az lenne a költői kérdésem, ki mennyit hajlandó fizetni a szaktanácsadásért
Ajánlok egy egyenlőre még ingyenes oldalt, nem titok van közöm hozzá, de a probléma az, hogy ha szeretnénk szakcikket, azért fizetni kell egy ilyen cikk:
http://kerteszportal.hu/cikkek/szamoca-novenybetegsegei
is minimum 30-50 000 Ft.
De amúgy simán ha rákeresünk szakirodalom fennt van sok minden a neten, s kicsit érthetelen kedves Judith pl. hogy az újdonság 9 év termeszés mellett, hogy a szamóca levelét le kell vágni nem a bakhátasét, hanem mindegyikét, és le is kéne hordani a terülteről komposztálni vagy elégetni... pl síkművelés esetén kiváló megoldás volt egy nagy fűgyűjtős fűnyíró anno így kezdtük, most bakháton meg a sövényvágó...
Válasz judit19891218 #8932. hozzászólásáraSajnos a topic nagy része mostanság ilyen farokméregetésből, mások szapulásából és nyavajgásból áll főleg 2-3 személy tollából.
Ehhez hozzá kell szokni, 3 kommentből 1 értelmes a többi csak spam, ezen nem kell megsértődni Kedves Judit.
13 fok a fóliában, hála nem süt a nap.
Válasz Viktor 12045 #8927. hozzászólásáraKöszönöm szépen a segítséget!
Válasz clanki #8930. hozzászólásáraKedves Clanki!
Ez lesz a 9.-év hogy eperrel foglalkozok igaz hogy bakhàtast most raktam elösször.
Tudod te is ilyen kis "tanàcstalam"lennél ha a kedves szomszéd egyik éven legyomirtoznà a màsik éven pedig növekedési hormonnal "kezelné"a területed egy részét.Tudod màr egy idő után tanácstalan és fél az ember....
Làtom az évek alatt mit sem valtozoltàl....nem veszed észre,hogy ebben a fórumban a te megnyilvánulásaid gerjesztik a vitàt?!
Azt hiszem neked nem címeztem "tanàcsot kérő üzenetet"!
Válasz Csyzy #8928. hozzászólásáraNa látod ezt mondtam, bizony lassan mocorogni fog ha így folytatódik. Tartósabb 6 fok talaj hőmérsékletnél meg fog indulni a gyökérképződés... Magyarul ha a gyökérzóna tartósan 6 fok körül lesz...
Válasz judit19891218 #8926. hozzászólásáraTipikus példája annak mennyi koca "termelő" van, aki csak a pénzt látja, de olyan hülye mint a segg! Szánalmas... Ha legközelebb "lángol" hívd a 112 segélyvonalat és jelentsd be ott birka... a piros szirénázó ninóninó majd eloltja...


Válasz Csyzy #8928. hozzászólásáraAkkor mennyi lehet fóliasátorban
nem lesz ez így jó 
hőmérsékleti helyzetjelentés:
átnéztem az összes szenzoromat: ami magasan volt kicsit mélyebbre nyomtam ami kb 5-10 cm jelent ezeknek egységesen 4.1 C tól emelekdett 6,5 C ig. most épp 5,3 C fok. Viszont ami épp csak be van dugva a bakhát tetejébe az fél 8 kor 2,5 C napközben szépen sütött a nap fél 11 kor 18 C fok...!!! persze nem csoda ha kisüt a nap pillanatok alatt meleg lesz... de a lényeg a többség ami a gyökérzőna hőmérsekle az 4-6 fok!
Válasz judit19891218 #8926. hozzászólásáraEnnek a világon semmi baja, vagyis én nem látok hibát a gyomonövényeken kívül. Ha eljön az igazi tavasz ezeket az elszáradt szines leveleket leszeded és kész is van. Ja meg egy kapálás.
Válasz judit19891218 #8924. hozzászólásáraFájl kiválasztása—> feltölt—> beillesztés. Ha csak a feltöltésre mész nem teszi be a hozzászólásba a képet.
Hàt így néz ki...
Válasz Viktor 12045 #8888. hozzászólására
Sziasztok!
Igen, felénk is nagyon jó idők vannak, néha kis mínuszokkal.
Én most elkezdtem a munkálatokat, mert ilyen szép időben nem lehet nem kimenni...
Kíváncsian várom mit hoz még az idei időjárás, de van egy két ötlet a tarsolyomban...ma is a kertben dolgozunk!
Válasz csuti0 #8919. hozzászólásáraElárulom neked, hogy szinte biztos, hogy nem keményít be itt semmi! Január, leves.. max hűvösebb lesz, de még akkor is átlag felett marad. Február még kérdéses...