csuti0 adatlapja

Becenév: csuti0
Csatlakozott: 2008-02-27 19:23:05
Utolsó belépés: 2021-03-07 01:18:34
Fórum hozzászólás: 1486

Fórumhozzászólásai

Előzmény: Koczka József #832 hozzászólása


Szia ismét!
Valamikor minden más volt,de én azt mondom,hogy 30 he földből meg lehet élni,persze aki csak a bűvös 3 ast termeli,búza, napra,kukorica,annak lehet valóban kevés.
Nem találok sehol adatokat sem az osztrák sem a német területalapúról,kérlek segíts,lengyeleket valóban nyomja a kormányuk támogatásokkal.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Praetor #828 hozzászólása


Szia!
Tudod miért ment el dolgozni, és nem a földet túrja?
Mer kiadta a földet bérbe, 3-4 millát alsó hangon beszedi bérletbe adómentesen! A másik 3-at megkeresi alkalmazottként leadózva,fizetik a nyugdíját,tb-jét,szabadságát,betegállományát.
Az egész rendszer úgy ahogy van rossz,bérbe földet nem is volna szabad engedni kiadni,a föld azé kéne,hogy legyen aki megműveli. Persze tudom,hogy ezt a földtulaj brókerek, ügyvédek, és sok sok spekuláns sosem fogja hagyni.
Van ismeretségi körömben olyan akinek van 50-he földje vidéken, még a földet sosem látta,azt sem tudná megmutatni,hogy hol van a falu határában,de minden év okt.1 el utalnak neki adómentesen 5 milla bérleti díjat!
Ez mennyire korrekt avval a gazdával szemben aki túrja a földet?
Üdv.: Csuti

Előzmény: Koczka József #826 hozzászólása


Szia!
Itt is szépen meg lehet élni 30-40 he saját földből. A mondatomban a kulcs szó a "saját" és nem a bérelt, a bérleti díjak elviszik a nyaralást,és a 2 milliós szarvasbikát!
Egyébként mondj már pár olyan támogatási formát, ami náluk nincs,vagy jelentősebben többet kap az osztrák!
Üdv.: Csuti

Előzmény: Tyba44 #824 hozzászólása


smile thumbupcool

Előzmény: Stella2 #4671 hozzászólásaSzia!
Ha az új tulaj veszi, akkor 5 évig maga kell,hogy használja bérbe nem adhatja.
Szívességit meg ugyebár csak közeli hozzátartozók közt lehet kötni.
A vevő biztosan hosszútávú befektetésnek gondolja smile thumbup
Üdv.: Csuti

Előzmény: VMisi #2435 hozzászólásaKöszönöm a segítséget!smile thumbupcool
Én is így tudtam,de ez a cikk kétségeket ébresztett bennem.

Sziasztok!
Én már elutaltam a bérleteket,mikor kijött ez a változtatás akkor úgy olvastam,hogy az egy hektár felettieket kell csak utalva fizetni. De most olvastam a linket, amiben nincs sehol a méret határ.
Üdv.: Csuti

Előzmény: barazdabetyar. #1358 hozzászólása


Szia!
Teljesen egyetértek veled,sőt én tovább megyek. Azoknak akik csak a támogatásért gazdálkodnak,és évi 1x letakarítják a földet, nem is adnák még területalapot sem. Mifelénk,brókerek,ügyvédek,sport parasztok,hobbi termelők,mind mind csak a támogatásokra utaznak!
Üdv.: Csuti

Előzmény: Földönfuto #177 hozzászólása


Szia!
Véleményed szerint mi lenne a megoldás? Ez az év már elment,nem csak neki sokaknak!
Nem csak ő van most "kilátástalan helyzetben" Idei évben pár extrán szerencsésen kívül mindannyian szívunk,de nem csak idehaza. Ha olvasod a híreken, világszerte időjárási anomáliák viszik a termést,hatalmas területeken pusztít aszály. Mióta világ a világ,a termés mindig is az időjárástól függőt, mindig voltak jobb és rosszabb periódusok.
Üdv.: Csuti

Előzmény: GREVEN #174 hozzászólásaSzia!
Szerintem engedd el ezt a dolgot, rá megy az egészséged!
Üdv.: Csuti

Előzmény: kulakman #8153 hozzászólása


Szia!
Ugye ez csak irónia?
"Szerintem ezek még abba a kategóriába vannak amibe érdemes lesz a kombájnt beküldeni?"
Üdv.: Csuti

Előzmény: mazsi97 #283 hozzászólása


Szia!
Öntözés nélkül nem lesz mit betakarítani. Nekünk van egy kisebb terület amit nem tudunk öntözni,gyönyörűen kelt, szépen fejlődött de nem kötött, mostanra már a végét járja.
Az öntözött is keveset köt,idén nem lesz tök dömping a piacon.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Csyzy #18456 hozzászólása


Szia!
2 hete raktunk el 25 ezer palántát.A nagy meleg igencsak megviseli, 10% biztosan kuka.
Mi is csökkentettük a területet, 6-ról 4-re, leginkább a fizikai korlátaim miatt, napszámos munkás még csak csak lenne,de amihez kicsi ész kéne,vagy szakértelem az már nincs.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Blasi_ #97 hozzászólásaSzia!
El kell szomorítsalak,nem a keleti végeken termelek,országos átlagban, a környékünk a leg csapadék szegényebb régiók közé tartozik.
Itt is tombol az aszály, gabonákon 3 tonnákat aratunk,ami nincs öntözve annak kampec.
Viszont nem látom az összefüggést, a Magyar jégelhárító rendszer, és a jelenlegi rendkívüli aszály közt. Az,hogy hetek óta tombol a meleg,és folyamatosan fúj az északi szél az nem normális,ilyenkor állni szokott a levegő, még a fűszál sem lebben.
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Aláírást gyűjtik a Szlovákoknál,Románoknál,Horvátoknál,Szerbeknél,Moldávoknál,Franciáknál, Olaszoknál? Mert ott is pusztít ám az aszály rendesen!
Üdv.: Csuti

Előzmény: barazdabetyar. #4384 hozzászólásaSzia!
Csepp szalag 16mm átmérőjű,ami korlátozza a szállító kapacitását,ha túl hosszú akkor lehet az membrános, vagy hagyományos lézer vágott,egyszerűen nem jut el a víz a végéig mert kicsepeg az a víz mennyiség amit képes átereszteni. Tapasztalatból mondom, 200m-nél már szinte nincs víz,még akkor sem ha extrém nyomást adsz az indulásnál,de ugyebár 2 bár felett már igencsak veszélyes egy szalagnak. Én általában100m szakaszokra osztom a területet.
Üdv.: Csuti

Előzmény: endypapa_20120 #4381 hozzászólása


Sziasztok!
Csepegtető öntözéshez,egy 3 colos Honda,vagy Honda szerű szivattyú pontosan megfelel. Óránként eszik 1 liter benzint,könnyen szállítható telepíthető. 5-6 km 20-as osztású csövet kényelmesen egyszerre ellát. Teljesítményt jól lehet szabályozni,ha kevesebb cső megy, kisebb gázzal üzemel.Egy dologra érdemes figyelni, egy szalag hossza100m ne haladja meg mert akkor már nagy a víz vesztés, és a végeken kevesebb a kijuttatott víz.
Kis vízhozamú cső szivattyú napelemről is lehet opció, ha teszel neki egy jó nagy tartályt, amit nappal tölt és onnan ejtéssel bármikor tudod használni.
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Én úgy látom a helyzetet,hogy már most sokam állattartók, feladnak a háztáji tartással. Egyszerűen a 12-15 forintos takarmánnyal meggondolják,hogy tartsanak-e bármit is,a 30 Ft-ról meg nem is beszélve. Ha drága a takarmány,akkor drágán kell a húst is adni,és ha az drága akkor a vásárlók kevesebbet fognak belőle venni. Tehát nem lesz szükség drágán még a kevés termésre sem,és ezáltal nem fog az egekbe szökni az ár! Az egy főre jutó hús fogyasztás drasztikusan fog csökkenni,a Németeknél már dekára veszik a húst.
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Itt már nincs mit tenni,az eső érdekében áldozatot kell bemutatni az isteneknek!
Áldozzunk fel egy szüzet!
De félre a tréfával, minket pont ugyanúgy elkerülnek az zivatarok mint ezelőtt 30 évvel. Jön a zivatar nyugat felől,eléri a Budai hegyeket,a Pilis vonalát és mire ideér már csak a port veri el. A környékünkön sok a gyümölcsös,láttam én már 20 he almást rommá verve a jégtől,még lé almának sem lett jó. De saját tapasztalatból mondom, szamócásomat is kalapálta már 0-ra egy jégverés. 3 éve mióta itt is üzemel az elhárító,azóta jeget nem láttam,persze lehet ez véletlen is,pont úgy mint ahogy az ország egyes részein nem esik az eső. De például az Olaszoknál is évszázados aszály pusztít egyes részein,és ha jól tudom ott nincs jégelhárítás.https://hvg.hu/zhvg/20220705_olaszorszag_aszaly_katasztrofa_sujtotta_terulet
Üdv.: Csuti

Előzmény: Miért nem esik? #1243 hozzászólása


Szia!
Ha jól tudom a kárenyhítésre befizetett összegeket,évről évre, az igenlők közt arányosan szétosztják. Ezért kár az elmúlt évek befizetéseit keresni. Az idei évre befizetettet meg édes kevés lesz ha mindenki megigényli az aszály kárra. Vetőmag ár meg arányosan növekszik, 6.500 ft-os búzánál 13.000 ezer volt a vetőmag,most 12.000 felvásárlásnál 24.000 a vetőmag, vetőmag előállítóknak is meg kell ám élni.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Miért nem esik? #51178 hozzászólása


Szia!
Nem gondolod,hogy kicsit kezdesz túllőni a célodon! Vagy pontosan ez a célod,hogy itt keltsd a feszültséget? Veréssel,fegyverrel, fenyegetőzöl?
Sokaknak rossz ez a helyzet,nem esik az eső ez tény, de semmi nem támasztja alá azt amit te próbálsz itt előadni,mint már leírtam ezt az időjárási helyzetet már 15 évvel ezelőtt is felvázolták tudósok. Sőt elsivatagosodásról is beszélnek!
Szidod a jégelhárító rendszert,szíved joga,de az,hogy embereket akik a párologtatókat üzemeltetik őket becsmérled az már,hogy is mondjam,hogy ne sértselek meg,az bizony téged minősít.
Üdv.: Csuti

Előzmény: hasutas1 #83462 hozzászólása


Szia!
Pont a fele,4-5l. Persze ha sok "napfény" kerül bele,akkor lehet több is smile thumbup
Üdv.: Csuti

Előzmény: Gergő1220 #2100 hozzászólása


Szia!
Értem én,hogy a gyomok összetétele határozza meg a szer mennyiségét.De mi a helyzet olyankor ha minimálisan de fellelhető pl. az említett apró szulák,akkor mi a dózis? Vagy legyintünk egyet és elhanyagolhatónak tekintjük és megy a kis dózis? Ami ugye a rezisztencia kialakulásának kedvez.
Üdv.: Csuti

Előzmény: bizsupapa1 #2086 hozzászólása


Szia!
Nem kevés kicsit az a 2,5l glifozát?
Növényvédősöm szerint, ennyire alacsony dózis pont a gyomok rezisztencia kialakulását segíti elő.
Apró szulákból, felénk már van ami az 5l glifót 2 hét után kineveti. Sőt tavaly egy területen,még a parlagfű egy része is újrahajtott.
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Tényleg a jégkár rendszert hibáztatjátok, mert nem esik az eső?
Nem az éghajlat változás a hibás? Már 15 évvel ezelőtt voltak koponyák, akik pontosan ezt prognosztizálták,hogy kis hazánk időjárása, csapadék eloszlása mennyire szélsőséges lesz!
Üdv.: Csuti

Előzmény: nferry #18441 hozzászólása


szia!
Én a többéves termesztést csinálom,igaz ezt szabadföldin. Véleményem szerint ha idén egy fóliásban "minimálisan volt jelen a botritisz" akkor az jövőre már hatványozottan fog támadni. inkubátor hatás!
Üdv.: Csuti

Előzmény: schuszter1 #64 hozzászólása


Szia!
Megszurkálta a szilvamoly!
üdv.: Csuti

Sziasztok!
A napokban 7mm 7mm 31mm 18mm, szabadföldi szamócának reccs,minden másra áldás!
Üdv.: Csuti

Előzmény: Tom250 #3759 hozzászólása


Szia!
Nem volt 454-es em ,de gondolom úgy kell kiszedni belőle mint a többiből. Lekötöd a hajtókart,és hátra kihúzod a kamrából.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Csyzy #18406 hozzászólása


Szia!
Hát igen a szedd magad nem egyszerű mutatvány. Engem 2 hete kis híján lehülyéztek itt, mert azt mertem mondani, hó végén megnyitok 800 ft-ra. Hát tévedtem, nem hó végén hanem 25.-én nyitottam meg az első kertet. Nem akarok dicsekedni de 3 he kertet olyan szinten letarolták,hogy 2 napra be kelet zárni. Persze e-hez kell az az eltelt 15 év amit szedd magadban eltöltöttünk,és gondosan felépítettük a vevőkört, tavaly mikor horror áron volt a boltokban, akkor mi odaadtuk 700 ba és ezek a vevők most visszajönnek!
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Mifelénk most akciózzák a féléretten szedett kovászolni való román epret,volt aki megkóstolta,és ehetetlennek minősítette.850-ért kínálják,de csak ládára,gondolom a román termelő kapott érte vagy 400 at,azért biztos megéri ide hordani!
Kellenek az ilyen évek,hogy rostálódjon a termelői gárda. Ahogy hallom jól megy most a korai krumpli,lehet jövőre azt kéne termelni.
Üdv.: Csuti

Előzmény: buszsofőr #4267 hozzászólása


Szia!
Biztos jó ez a matek amit írsz?
Mert nálam kanálisból szívva, 80 MTZ, 80-as öntöző dob 24mm fúvóka, az általad írtaknak pont az 5 szörösét kéri!
Üdv.: Csuti

Előzmény: Csyzy #18338 hozzászólása


Szia!
Nálam még kb 2 hét mire szedhető,most a bakhátas ültetvények fogják fosni az epret.
Hirdesd meg minél magasabb áron,és ha nem jönnek, leengeded.Nekem is ezt szokták tanácsolni.
Csak ez nem krumpli és nem is alma,hogy ráér betakarítani,itt pár óra alatt is be tud durranni,és az érett szamóca nem áll el sokáig a tövén,főleg ha meleg van.
Üdv.: Csuti

Előzmény: határjáró #22884 hozzászólása


Van ott még nedvesség,csak a hirtelen nőtt fiatal levelek így védekeznek a "hőség" ellen.

Előzmény: blsjela #22882 hozzászólásaSzia!
Bocsáss meg nekem,kissé fére értelmeztem a hozzászólásodat,bár többször elolvasva is a karate zeont, és a karatét említed,csak egy későbbi hsz-ben mutatod mivel is fújtad. De mindegy is valószínűleg az én szövegértésemmel van a baj.
Amúgy meg érdekes dolog a méhek kirepülése,pl. ha van egy virágzó,épp nektárt adó repce,képesek 6-8c fokban is kirepülni,persze ez sok esetben a pusztulásukat is okozhatja,ha nem tudnak időben visszatérni. Sok méhész pont ez miatt veszít sok méhet repcén,túl közel pakolnak kii a táblához,és nem kedvező időben is "elcsábulnak" a bogarai, optimálisan 0,5-1 km lenne a megfelelő távolság.Egy gyenge eső után sokszor rajzásszerűen megindulnak gyűjteni,olyankor a párás időben jobban adja a nektárt a növény.
Üdv.: Csuti

Előzmény: blsjela #22872 hozzászólása


Szia!
Ez valami új méhkímélő technológia? Én eddig úgy tudtam,hogy a napszakhoz van kötve,és nem az időjáráshoz. Vagy eső után nem repülnek a méhek?
Üdv.: Csuti

Előzmény: pozderka58 #18328 hozzászólása


Szia!
Én sem vagyok jelentős termelő, a magam 5-6he szabadföldijével.
Igen beáraztam,kb.800 körülire saccolom a szezon árat,persze ezt nem csak én határozom meg,van a közelünkben nálunk nagyobb cég akihez igazodni kell.
De hidd el, még ez az ár is sokaknak magas lesz,és ezt a kapuban többen szóvá is fogják tenni.
Többéves szántóföldi termesztésben termeljük a szamócát,van 1,2,és3 éves állományunk.
Nem vagyok én a pénz ellensége, több mint 20 éve szamócázunk,és az első szedd magad 15 éve indult. Véleményem szarint ha "túlárazzuk" akkor nagyon hamar elveszítjük a kialakult vevőinket,egyszerűen oda mennek ahol olcsóbb.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Boldizsar90 #7804 hozzászólása


Szia!
Tulajdonképpen az első 3-4 nap a kritikus,mert akkor még a sziklevél kicsi és egy csípésre le tudja csípni. 4. naptól már akkora a szik hogy ha csípi is a közepe megmarad,de nálam 6. napra már szinte csak járkálnak a táblán, és a későn kelt növényeket keresik. A nagyobbakat már nem igen csipkedik,kifogyott a szikből a tápanyag és az már nem tetszik nekik.
Üdv.: Csuti

Sziasztok!
Mire ti kellőképpen kiidegeskeditek magatokat az árakon,avval én még nagyon ráérek.
Leghamarabb hó végére lehet itt szedhető mennyiség. Akkor kinyitom a kerteket és 800-ért legeltetem a Pösti úri népeket. smile smile
Üdv.: Csuti

Előzmény: L. M. #18313 hozzászólásaTisztító tűzre időről időre szükség van. A főnix madár is a hamvaiból támad felsmile smile

Előzmény: kis Zombi #7797 hozzászólásaSzia!
Tavaly sajnos újra kelet vetnem,az első kelést kizabálták.
Idén én négy napig dekkoltam a napra táblán,sajnos kicsit elkéstem, mert már mire elkezdtem hajkurászni őket, addigra kizabálták egy részét. Nekem a marmonkanna dobolás vált be,200 méterről el lehet riasztani őket,de nagyon hamar visszajönnek. Beszéltem egy vadásszal, és azt mondja, a helyi vadásztársaságot kell keresni,hogy oldják meg a riasztást,vagy fizessék meg a vadkárt.

Előzmény: nferry #18310 hozzászólásaUgye nem gondoltad komolyan,hogy 3-4 ezerért fogod adni kilóját szezonban? Lehet még annak is örülni fogsz ha ládájáért kapsz annyit! A-hoz,hogy a piac mennyiséget tudjon felvenni, az árnak jelentősen esnie kell. A haver zöldségesében 3,5 ért van Magyar,1,6 a Görög, 5x annyi Görögöt ad el mint hazait,pedig itt van fizetőképes vásárlói réteg. Azt mondja ha a Magyar 1,5 lesz a pulton akkor nincs az a mennyiség amit el ne tudna adni.

Előzmény: nferry #18308 hozzászólása


Szia!
Szerintem készülj fel idegileg,mert a java csak most jön!

Előzmény: Gatti #55 hozzászólásaSzia!
Sok minden lehet a hiba, én a legvalószínűbbek a fagyot tudnám elképzelni,vannak fagyérzékenyebb fajták,akár még a télen, vagy korán tavasszal is kifagyhat a bibe a virágból!
Kivirágzik de nem köt,akár még beporzás hiány is lehet.
Tafrinára a topas nem az igazi,score ami hatásos!
Üdv.: Csuti

Előzmény: Attikaa #4526 hozzászólása


Szia!
Elviekben csak a növényen keresztül tud a glifozát felszívódni, kelés előtt 2 nappal én simán lefújnám.

Előzmény: Agrokópé #22772 hozzászólása


Szia!
Kicsit pontosítanák,nem az amalgelon nyírja ki őket,hanem az idegen illata miatt a hazatérő méheket a kaptár őrzői pusztítják el. Van annak a szernek egy fura erős illata,én csak unikum next-nek nevezemsmile smile
Üdv.: Csuti

Előzmény: ZZ #49441 hozzászólása


Szia!
Ugye ez forgatás nélküli búza vetés? Ahogy látom kukorica volt az elővetemény. Annak mi volt a gyomirtója? Esetleg ezt mikor és mivel gyomirtóztad?
Üdv.: Csuti

Előzmény: Attikaa #4508 hozzászólása


Ezekre mindenképp a totált told!

Előzmény: Attikaa #4505 hozzászólása


Szia!
Tottállal akkor érdemes fújni ha kétszikű gyomok,vagy évelő egyszikűek vannak jelen, ha csak magrolókelő egy szikű, akkor érdemesebb arra fújni.
totálból kell 3-5l/he de inkább az 5.
1 szikűből pl. agil 100ec 1-1,5l/he ,de ez nem ad évelő egyszikűre teljes mértékben kielégítő eredményt, tarackot inkább csak gyengíti.
Üdv.: Csuti

Előzmény: Mihály #80679 hozzászólása


Szia!
Lehet ,hogy elbukjuk a területalapú támogatást? Nem hinném,hogy a mostani helyzetben a mezőgazdaságot mernék bármilyen téren szankcionálni!
De ha mégis elvennék,az lehet helyre tenné az eltorzult árakat,pl. a földbérletek terén.És a támogatásért termelők is át gondolnák a gazdálkodást.

Cikkajánló


Új generációs tápanyag-utánpótlás a mikrobák erejével
Hirdetés
Új generációs tápanyag-utánpótlás a mikrobák erejével
Most igazán megéri kipróbálni: 10+1 akció!
Kétnapos leállás több száz benzinkúton!
Kétnapos leállás több száz benzinkúton!
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

Bio árpa-zab-tritikálé
Bio árpa-zab-tritikálé

16.000 Ft

Liebherr R310B lánctalpas kotró
Liebherr R310B lánctalpas kotró

15.500 EUR

Stanley szilva
Stanley szilva

230 Ft

John Deere STS,  S kombájn nyomtáv szélesítő H208150
John Deere STS, S kombájn nyomtáv...

150.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2022 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]