Válasz #66. hozzászólásra
De jó, hogy van még ilyen, aki nem ezt nem tudja. Most biztos van aki felszisszen, hogy de ciki ez egy szakmai fórumon, de én sem a tudom a különbséget. Tavasszal Dobos Pétert a Valkontól kérdeztem a Hódmezőgazdanapokon erről - sok mindent megtudtam akkor a talajművelésről de ez már magas volt.. nem értettem meg igazán.
Ok, csak kív. voltam sóher fajta vagy e.
De látom agromókus vér folyik a pucádban! :-)))))))
Aprítsd a maradványt, keverd, meg még stb. had rohadjon...
Ha mindenáron ebben látsz problémát...
Nem spóroláson van szó, hanem a hatékonyabb művelésen és a nagyobb terméseredményeken! Nálunk például az a tapasztalat, hogy a szántás után tavasszal kemény a föld, míg a szántás nélküli földek sokkal omlósabbak, puhábbak, amelyek könnyebb és jobb növekedést tesznek lehetővé a répatestnek!
Mivel búza után cukorrépát szeretnék vetni, így akkor itt inkább ki kell zárni a szántás elhagyását, mert az én tapasztalatom szerint a tárcsás cukorrépavetőgép nem jó. A pici mélységnél nem dolgozik szépen!
A szántásmentesség nevű ösvényen való haladás 1-ik fő mozzanata ill. lépése a maradványok ezredmiliméteresre való lezúzása.
Lezúztad ezredmiliméteresre? :-)))))))
Nem arról van szó, hogy nem akarunk szántani, de akik átálltak a forgatás nélküli talajművelésre, azok jobb eredményeket tudtak elérni ezáltal. Így ha az ember hosszútávon gondolkodik és tényleg az a jobb, akkor nem azt kéne nekünk is csinálni!?
De hogyha többször megjárom vele, így többször megbolygatom vele a talajt, akkor lehet elvesztem a szántás nélküli műveléssel járó előnyt! Nincs olyan aki top down használ? Van valakinek kiforott technológiai menete?
Hát mi most húztuk el a topdown a tarlón és nem lett egyáltalán fekete a föld, sok szár maradt! Így félek, hogy sok búza szármaradvány marad tavaszra is!
Nem kell oda grubber, 20 lóval úgy se ér semmit.
Egy sima kombinátor 15cm es szívkapákkal 2-3hetente vagy szárazságban ritkábban pont jó lesz.
Max 1.5m, mert tempó kell neki.
7525 hozzászólás
Válasz #71. hozzászólásra
merre gazdálkodtok és milyen talajaitok vannak ???
Válasz #66. hozzászólásra
De jó, hogy van még ilyen, aki nem ezt nem tudja. Most biztos van aki felszisszen, hogy de ciki ez egy szakmai fórumon, de én sem a tudom a különbséget. Tavasszal Dobos Pétert a Valkontól kérdeztem a Hódmezőgazdanapokon erről - sok mindent megtudtam akkor a talajművelésről de ez már magas volt.. nem értettem meg igazán.
Ok, csak kív. voltam sóher fajta vagy e.
De látom agromókus vér folyik a pucádban! :-)))))))
Aprítsd a maradványt, keverd, meg még stb. had rohadjon...
Ha mindenáron ebben látsz problémát...
Vagyis tennének lehetővé, mert eddig nem csináltam még!
Válasz #69. hozzászólásra
Nem spóroláson van szó, hanem a hatékonyabb művelésen és a nagyobb terméseredményeken! Nálunk például az a tapasztalat, hogy a szántás után tavasszal kemény a föld, míg a szántás nélküli földek sokkal omlósabbak, puhábbak, amelyek könnyebb és jobb növekedést tesznek lehetővé a répatestnek!
Válasz #69. hozzászólásra
a naftával ne is :)))))
Válasz #65. hozzászólásra
Azért ha csinálsz 1 príma szántást neki fickósabban fogja magát érezni kb. ...
Nyomorult 7000l naftán akarsz spórolni???
Válasz #65. hozzászólásra
Az szép, elismerésem, akkor ti tudtok valamit!
a jó szántást nem helyettesiti semmi !!!
Most, hogy megnéztem vagy 50 képet, meg tudná valaki nekem fogalmazni , mi a különbség a grubber és a kultivátor között?
Válasz #62. hozzászólásra
Mostanra olyan kultúrállapotba kerültek a földek, hogy tavaly se és idén se kellett gyomírtózni a répába, helyette 2szer megjárták az emberek.
Válasz #62. hozzászólásra
Pedig csinálják szántás nélkül is...
Mozdul a világ, ki erre ki arra...
Válasz #60. hozzászólásra
Egy JD 8200-essel (245 lóerős most) szeretném húzni a szántóföldi kultivátort.
Válasz #58. hozzászólásra
Cukorrépát felejtsd el normális szántás nélkül, nem bírsz a gyomokkal.
Válasz #60. hozzászólásra
ez a beszéd !!!
Nyomjad be a gépparkot.
Csak úgy lehet itt tanácsokat adni.
Kéziszerszámokkal nem lehet világot megváltani...
bocs nem néztem a képet :))
a buza esetében kellö csapadékkal el tud tünni /bomlanni/tavaszra,de nem 100% persze
Válasz #56. hozzászólásra
Mivel búza után cukorrépát szeretnék vetni, így akkor itt inkább ki kell zárni a szántás elhagyását, mert az én tapasztalatom szerint a tárcsás cukorrépavetőgép nem jó. A pici mélységnél nem dolgozik szépen!
Válasz #55. hozzászólásra
jó munkát csak a tárcsás csoroszja tud csinálni
Válasz #55. hozzászólásra
a csuszócsoroszja ki van csukva !!!!!
és természetesen nem tünik el teljesen a szármaradvány se
Válasz #54. hozzászólásra
És elbomlik ez a szár? Lehet ezután tavasszal csúszócsoroszlyával vetni és kultivátorozni szerintetek?
Válasz #50. hozzászólásra
azért nem olyan vészes az :))))
Válasz #48. hozzászólásra
kell is hogy hagyjon !!
Válasz #46. hozzászólásra
Én a Kvernelandnál a CTC nevű kultivátort próbálom ki egy hónap múlva. A képen látható eszközhöz nincs traktorunk és nem is tervezek új traktort.
Válasz #48. hozzászólásra
Hagy hát, nem az a lényege, h. nehagyjon e.
Bóly az egy másik világ Magyarországon belül...
Nálam ez pedig 0 ha-t teljesít!
Nagyon gyönge...

és ez is hagy maga után szármaradványt
milyen rettenet járművel húzzák ezt az izét?!
Válasz #45. hozzászólásra

ez a gépkapcsolat Bólyban dolgozik évi 4000 hektárt .!!!!!!!!!!!!!!!!
Válasz #44. hozzászólásra

Válasz #37. hozzászólásra
nekem csak ez a két dolog hiányzik a forgatás nélküli műveléshez:
Válasz #41. hozzászólásra
Csak pici top down-t szeretnék :)
Annyira szecskáztuk le a szárat, amennyire
a class bírta!
Válasz #41. hozzászólásra
Te leszel a down a csajjé meg a topp.....
Válasz #35. hozzászólásra
a topdown árábol meg lehet kurvázni 30 évig:-)))
Válasz #36. hozzászólásra
De azt kéne ahol lehet amikor lehet ha lehet..........
Válasz #36. hozzászólásra
dehogynem, bocs az offért :-()
Válasz #33. hozzászólásra
A szántásmentesség nevű ösvényen való haladás 1-ik fő mozzanata ill. lépése a maradványok ezredmiliméteresre való lezúzása.
Lezúztad ezredmiliméteresre? :-)))))))
Válasz #35. hozzászólásra
Hogy érted ezt?
Nem arról van szó, hogy nem akarunk szántani, de akik átálltak a forgatás nélküli talajművelésre, azok jobb eredményeket tudtak elérni ezáltal. Így ha az ember hosszútávon gondolkodik és tényleg az a jobb, akkor nem azt kéne nekünk is csinálni!?
Válasz #32. hozzászólásra
de baszki nem mind 1 hogy 1x dolgozod meg a földet 30 lityóbol, vagy 2x15 böl?? (és trakizni is majdannyit kell)
Lassan az egész magyar mezőgazdaság bedől. Minek ide eke?
Válasz #30. hozzászólásra
De hogyha többször megjárom vele, így többször megbolygatom vele a talajt, akkor lehet elvesztem a szántás nélküli műveléssel járó előnyt! Nincs olyan aki top down használ? Van valakinek kiforott technológiai menete?
Válasz #31. hozzászólásra
Lusta kutya mind.
Nincs kedvük megdőlve traktorozni egész nap.
Meg persze pénzes nagykutyák ezek. :-)))))
Válasz #30. hozzászólásra
Nem értem ezeket miért nem akarnak szántani??
Inkább kiadják a pinzt méregdrága nyugati vasakra.
Válasz #29. hozzászólásra
Gyúrni kell többx akkor ...
Válasz #9. hozzászólásra
Hát mi most húztuk el a topdown a tarlón és nem lett egyáltalán fekete a föld, sok szár maradt! Így félek, hogy sok búza szármaradvány marad tavaszra is!
Válasz #27. hozzászólásra
Nem kell oda grubber, 20 lóval úgy se ér semmit.
Egy sima kombinátor 15cm es szívkapákkal 2-3hetente vagy szárazságban ritkábban pont jó lesz.
Max 1.5m, mert tempó kell neki.
31-es kötöttségi értékű homokos talaj. 6,86 ph. 0,02 m/m %sótartalom, 0 mész, Optimális K, P2o2, Cu, Zn, Mn tartalom. Humusz 1,74 m/m %. 15-20 Ak. Egyéb kérdés?
:-)
Válasz #19. hozzászólásra
jövő nyárig én is ezen gondolkodok.napokba láttam 1 heva rövidtárcsát,az se lehet rossz.