Válasz mtz1221 #5228. hozzászólásárarugós kapaszárra az a baj, hogy nincs egyenletes munkamlység. vagy kugrik a kapa, vagy nem, vagy belekap, vagy nem. se tarlóhántásba nem jó ez, se tavaszi mnunkába.
Válasz mtz1221 #5228. hozzászólásáraÁááá értem.
Mondjuk amire én gondoltam, az akkor is jó ötlet, csak nem trabant kombinátorból kell építeni.
Nálunk asszem' a Rau volt bika vázas kombinátor, abból lehetne grubert keccsölni, de akkor minden este gyertyafényes vacsi lesz...
Válasz Gumóka #5215. hozzászólásáraOlcsó 3 méteres kombinátort, átalakítani 5 sorodra hogy mindegyik kapa között meglegyen az 50 centi. Tarlót is bírsz majd vele hántani.
Válasz fexco #5219. hozzászólásáraSzerintem itt felesleges 20 centi alá művelni, a lazítást leszámítva, mert vékony a termőréteg. Viszont annyi meg kell, hiába homok, pont ezaz, aprószemcsés talaj, emiatt betonra tud keményedni.
Minap voltam unokatesómat kisegíteni, mert elrúgta magát a Barotába a homokon a darusautó. Lesz napelempark, ott csináltak próbacölöpözést, aztán mérték hány kg-nál jön fel.
Na nem is ez a lényeg c szelvény cölöp, kihúzás után tisztán látszott mi van 3m-ig.
Szembe a teleppel néztem meg a kukoricát ott a gödörbe, szombat délután ráérzem munkaidőben kicsit, hát van 2m, jön a címer, cső sehol, aztán az a homokföld is tiszta repedés...
Válasz fexco #5217. hozzászólásáraSzeptember 9-ig jó az enyém, igazából mehettem volna most is, az aug. Mindig csöcs a nyári szabik miatt, 5 éve is lejárt, mire beültünk.
Tachoban meg nagyon tudtam volna segíteni, nem önfényezés, de azt nagyon jól sikerült megtanulni.
Válasz mtz1221 #5216. hozzászólásáraLehet már irtam multkor.
Idén tavasszal a forgókat kb max mélységbe meghuztam a kompaktorral.nemtudom lehet 20centi körül is volt.csodálkoztam is akkor,hogy ez a lengyel fos mit tud,hát nagyon durva volt.a t6os kb 6al tudta csak huzni.
Na most ott a legjobb a kuki,meg a szotyi.....
Válasz Gumóka #5215. hozzászólásáraSzerintem is mindenki azzal főz,ami
Yelye van,és mindenki a legjobbat hozza ki amiből kilehet.
Multkor voltunk gkin.ott volt a koko is.kérdeztelek téged is.jó lett volna neked is most járt volna le,legalább megdumáltuk volna a történetet...szombat,vasárnap....
Már nagyon televolt a hopipőm a tahográffal.....
Válasz fexco #5210. hozzászólására
Köszönöm!
Kombinátorom nincs, ehelyett van az asóborona.
Csak most gondoltam gabonatarlót könnyebben tudom kukorica elé vethetővé tenni, megpróbálnám jövőre a kukit eke nélkül.
Már nem is tudom ki írta itt, hogy Ő is mindig szánt a tavasziak elé. Mondjuk ha szántok is, mélyen eddig se húztam, ezekbe a talajokba itt nálunk felesleges sztem.
Nálam most 2 év lesz kukorica, ha addig megérem, nem tudom lesz e napra, vagy gyorsan megy utána kalászos.
Csak azért jutottál eszembe, mert régen is láttunk erre, nameg helyel-közzel ugyanolyan talajaink vannak, aztán nálad azért több a tapasztalat.
Igazából szerintem ez a forgatás nélküli dolog is olyan, hogy talajhoz kell kialakítani a technológiát, mert lehet ami mondjuk Baranyába bevált, nálunk már nem...
Nem tudom, nincs tapasztalatom ebben.
Két földembe lesz tavaszi, 1-be árpa, most mind kalászos volt.
Azért ezt gondold átt még egy párszor.akinek a technologiáját leirtam a jóelőbb,multkor váltottam vele erről 1-2szòt,aztmondta idén ősszel akasztanak az ekére.(a részleteket nem mondta.)
Válasz fexco #5210. hozzászólásáraA legoksobbat szerintem most fogom momdani:ebbe az időbe rá se nézz még véletlenül se egy vasrA se!
A lazitot is majd ha lesz min 50mili eső.
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraÜdv!mindenki azzal főz amilye van ugye!
Próbálok valami okosat mondani.igazából ez most tavasszal volt,kb ugyanez a tehnológia,tehnika,amit amtz1221 leirt,csak még tavasszal plusz még egy sor tárcsa kellett.(ha visszaemlékszel:téli aszály,kora tavaszi aszály,még a gaz se pattant meg.megjött az eső,bezőldűlt minden ahogy illik.)
Tehát a tavaszi vetésűeknek a technologia tavasszal:
Nehézfogasolás
Tárcsázás
Ásoboronázás
Vetés
Hengerezés
Szóval a kombinátor az szerintem nemfog működni.
Válasz Gumóka #5207. hozzászólásáraNem is halottam még ilyent. Mennyivel keményebb mint a rendes fém elektróda ??? Elmész ángyihoz pókhálózni meg áramot vezetni, vihetnél neki egy marékkal.
Válasz mtz1221 #5203. hozzászólásáraA szállítást még akár megoldom én is, kérdés mennyire éri meg, nem tudom, most mennyi az automentő bérlése, fénykoromba Drezdából Cseh-szlovák tranzittal kicsi pihivel 7,5 tonnással 13 óra alatt hazaértem. Úgy, hogy ustinál még nem volt pálya, hegynek majdnem kiszálltam tolni
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraMondjuk tavaly gabonatarlóba a tárcsa-lazító-tárcsa-ásóborona után is meglepően jól sikerült a vetés csúszócsoroszjás géppel is, igaz a csoroszjákat felraktam savállóval, aztán ki lettek köszörülve. Meg utána rögtön hengereztem is.
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraRegent knoche vogel lemken achat frost stb. Mondtam van ismerős az neked kb 200-300 euróért hozza hozza német túlsó feléből is , ha van ara útja. 25 centistől én nem vennék nagyobb osztásót.
Válasz Gumóka #5197. hozzászólásáraTárcsa henger, ha kigyomosodik megint tárcsa+henger. Októberben meg leengeded a grubert ameddig csak lehet az ivánnak. Tavasszal ugyan úgy kombinátorozható lesz mint szántás után.
Válasz barazdabetyar. #5196. hozzászólásáraA lazítottat az idén már nem lazítanám megint.
Tárcsa,glifo, gruber ősszel, kora tavasszal ismét, vetés előtt ásóborona.
Ez így jó lehet?
Válasz Peti 8310 #5192. hozzászólásáraKöszi, hasonlóak a paramétereinek, ahogy látom. Azért boldogul vele mindenhol?
Mrpoke: én is így gondoltam, vigye el a traktor szélességét, én már boldog leszek.
Válasz cimbike. #5174. hozzászólásáraén kizárólag csak tavaszi árpa után vetem a búzát és soha nem volt gond a malmival sem, mindig tiszta, tudni kell jól csinálni, ennyi a lényege
Válasz kajszi_71823 #5190. hozzászólására160 paci után egy 3 késes bőven elég. 3*60-70cm osztással.
Így a traktort sem ölöd meg, és tisztességes munkát is tudsz csinálni.
Válasz envagyok2 #5188. hozzászólásáraElső kérdésedre a válasz 160. Másodikra pedig, a jelenlegi 70-et máris meglehetne, mivel a jóég tudja, hogy mikor voltak, talán még a tsz-es idokben, a legrosszabbakat, ami kb 1/3ada minden éven húznám. Persze a terület változó, inkább folyamatosan növekvő, így nemhiszem hogy csak ötévente vennem elő.
Válasz kajszi_71823 #5187. hozzászólásáranem akarok a zsebedbe turkálni, félre ne értsd, csak mégis, mekkora LE-es gép húzná ezt a lazítót, és kb. mennyi földet pörgetnél vele évente mondjk nagságrendben. 0-5, 5-20, 20-50, 50-100, 100-150, 150+ hektár?
7485 hozzászólás
Válasz Gumóka #5232. hozzászólásáraTavasszal ásóborona.Ha gyomosodik 2 sor.Ha nem,akkor 1.
Válasz fexco #5211. hozzászólásáraFelénk még lazíróra sem kell gondolni, a 10 centi széles repedések legalább 80 centi mélységig lehatoltak...
Válasz envagyok2 #5230. hozzászólásáraNem olyan földje van mint neked. De ott jogos amit mondasz.
Válasz envagyok2 #5231. hozzászólásáraJogos, még gázolaj is marad.
Válasz Gumóka #5229. hozzászólásáraazért az nem hátrány, ha nem taposod össze vagy nyolcszor az alapművelést vetésig.
mondjuk egyszer se.
Válasz mtz1221 #5228. hozzászólásárarugós kapaszárra az a baj, hogy nincs egyenletes munkamlység. vagy kugrik a kapa, vagy nem, vagy belekap, vagy nem. se tarlóhántásba nem jó ez, se tavaszi mnunkába.
Válasz mtz1221 #5228. hozzászólásáraÁááá értem.

Mondjuk amire én gondoltam, az akkor is jó ötlet, csak nem trabant kombinátorból kell építeni.
Nálunk asszem' a Rau volt bika vázas kombinátor, abból lehetne grubert keccsölni, de akkor minden este gyertyafényes vacsi lesz...
Válasz Gumóka #5226. hozzászólásáraCsak 5 sor S rugót .Holnap csinálok képet, mit csinált a tarlón ma ahogy odébb húztam
Válasz mtz1221 #5225. hozzászólására

Válasz mtz1221 #5224. hozzászólásáraAha...
Átfaragni a vázát, aztán rá a gruberkapákat gondoltad?
Nem is rossz ötlet!
Válasz Gumóka #5223. hozzászólásáraÉs mit szólnak a nők hozzá, hogy meg azon is spórolsz ,? Urológus operálta be ?
Válasz Gumóka #5215. hozzászólásáraOlcsó 3 méteres kombinátort, átalakítani 5 sorodra hogy mindegyik kapa között meglegyen az 50 centi. Tarlót is bírsz majd vele hántani.
Válasz mtz1221 #5222. hozzászólásáraHidraulikusan zárom, nem kell kikapcsolni, nincs pazarlás
Válasz fexco #5219. hozzászólásáraForgó nálam is jobb. Lehet ki kéne ott kapcsolni a műtrágya szorót ?
Válasz fexco #5219. hozzászólásáraSzerintem itt felesleges 20 centi alá művelni, a lazítást leszámítva, mert vékony a termőréteg. Viszont annyi meg kell, hiába homok, pont ezaz, aprószemcsés talaj, emiatt betonra tud keményedni.
Minap voltam unokatesómat kisegíteni, mert elrúgta magát a Barotába a homokon a darusautó. Lesz napelempark, ott csináltak próbacölöpözést, aztán mérték hány kg-nál jön fel.
Na nem is ez a lényeg c szelvény cölöp, kihúzás után tisztán látszott mi van 3m-ig.
Szembe a teleppel néztem meg a kukoricát ott a gödörbe, szombat délután ráérzem munkaidőben kicsit, hát van 2m, jön a címer, cső sehol, aztán az a homokföld is tiszta repedés...
Válasz fexco #5217. hozzászólásáraSzeptember 9-ig jó az enyém, igazából mehettem volna most is, az aug. Mindig csöcs a nyári szabik miatt, 5 éve is lejárt, mire beültünk.

Tachoban meg nagyon tudtam volna segíteni, nem önfényezés, de azt nagyon jól sikerült megtanulni.
Válasz mtz1221 #5216. hozzászólásáraLehet már irtam multkor.
Idén tavasszal a forgókat kb max mélységbe meghuztam a kompaktorral.nemtudom lehet 20centi körül is volt.csodálkoztam is akkor,hogy ez a lengyel fos mit tud,hát nagyon durva volt.a t6os kb 6al tudta csak huzni.
Na most ott a legjobb a kuki,meg a szotyi.....
Válasz mtz1221 #5216. hozzászólásáraIgazad van!
Válasz Gumóka #5215. hozzászólásáraSzerintem is mindenki azzal főz,ami
Yelye van,és mindenki a legjobbat hozza ki amiből kilehet.
Multkor voltunk gkin.ott volt a koko is.kérdeztelek téged is.jó lett volna neked is most járt volna le,legalább megdumáltuk volna a történetet...szombat,vasárnap....
Már nagyon televolt a hopipőm a tahográffal.....
Válasz fexco #5214. hozzászólására5 centiről mélyebben csak a vetőgép megy tavasszal .
Válasz fexco #5210. hozzászólására

Köszönöm!
Kombinátorom nincs, ehelyett van az asóborona.
Csak most gondoltam gabonatarlót könnyebben tudom kukorica elé vethetővé tenni, megpróbálnám jövőre a kukit eke nélkül.
Már nem is tudom ki írta itt, hogy Ő is mindig szánt a tavasziak elé. Mondjuk ha szántok is, mélyen eddig se húztam, ezekbe a talajokba itt nálunk felesleges sztem.
Nálam most 2 év lesz kukorica, ha addig megérem, nem tudom lesz e napra, vagy gyorsan megy utána kalászos.
Csak azért jutottál eszembe, mert régen is láttunk erre, nameg helyel-közzel ugyanolyan talajaink vannak, aztán nálad azért több a tapasztalat.
Igazából szerintem ez a forgatás nélküli dolog is olyan, hogy talajhoz kell kialakítani a technológiát, mert lehet ami mondjuk Baranyába bevált, nálunk már nem...
Nem tudom, nincs tapasztalatom ebben.
Két földembe lesz tavaszi, 1-be árpa, most mind kalászos volt.
Válasz mtz1221 #5201. hozzászólásáraUgye az első műveletet te is kifelejtetted:a gruber
Válasz fexco #5210. hozzászólásáraItt még a tavaszi tecnologiábòl kimaradt a legelső művelet a gruber.
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraÉn tavaszi elé szántok.nálam a tehnologia tavasszal:
Simitozás(tiproller)
Kompaktorozás-7-8centi
Vetés
Azért ezt gondold átt még egy párszor.akinek a technologiáját leirtam a jóelőbb,multkor váltottam vele erről 1-2szòt,aztmondta idén ősszel akasztanak az ekére.(a részleteket nem mondta.)
Válasz fexco #5210. hozzászólásáraA legoksobbat szerintem most fogom momdani:ebbe az időbe rá se nézz még véletlenül se egy vasrA se!
A lazitot is majd ha lesz min 50mili eső.
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraÜdv!mindenki azzal főz amilye van ugye!
Próbálok valami okosat mondani.igazából ez most tavasszal volt,kb ugyanez a tehnológia,tehnika,amit amtz1221 leirt,csak még tavasszal plusz még egy sor tárcsa kellett.(ha visszaemlékszel:téli aszály,kora tavaszi aszály,még a gaz se pattant meg.megjött az eső,bezőldűlt minden ahogy illik.)
Tehát a tavaszi vetésűeknek a technologia tavasszal:
Nehézfogasolás
Tárcsázás
Ásoboronázás
Vetés
Hengerezés
Szóval a kombinátor az szerintem nemfog működni.
Válasz mtz1221 #5208. hozzászólásáraA keménységet passzolom, ez ötvözettől is függ, mennyi a hrc.
)
De mivel CrMo ötvözet (asszem) így biztos keményebb. (Nem lapoztam salátára az anyaismeret könyvemet anno'
7 ha-t vetettem, nem sok, így nem tudok nyilatkozni a tartósságról
Válasz Gumóka #5207. hozzászólásáraNem is halottam még ilyent. Mennyivel keményebb mint a rendes fém elektróda ??? Elmész ángyihoz pókhálózni meg áramot vezetni, vihetnél neki egy marékkal.

Válasz mtz1221 #5205. hozzászólásáraNem, lemez, csak azért lett saválló, mert nem került pénzbe. Egyébként hegeszthető.
Válasz mtz1221 #5203. hozzászólásáraA szállítást még akár megoldom én is, kérdés mennyire éri meg, nem tudom, most mennyi az automentő bérlése, fénykoromba Drezdából Cseh-szlovák tranzittal kicsi pihivel 7,5 tonnással 13 óra alatt hazaértem. Úgy, hogy ustinál még nem volt pálya, hegynek majdnem kiszálltam tolni
Csak a németem gyenge...
Válasz Gumóka #5204. hozzászólásáraSaválóval ??? Öntöttek a csoroszlyák ???
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraMondjuk tavaly gabonatarlóba a tárcsa-lazító-tárcsa-ásóborona után is meglepően jól sikerült a vetés csúszócsoroszjás géppel is, igaz a csoroszjákat felraktam savállóval, aztán ki lettek köszörülve. Meg utána rögtön hengereztem is.
Válasz Gumóka #5202. hozzászólásáraRegent knoche vogel lemken achat frost stb. Mondtam van ismerős az neked kb 200-300 euróért hozza hozza német túlsó feléből is , ha van ara útja. 25 centistől én nem vennék nagyobb osztásót.
Válasz mtz1221 #5201. hozzászólására
Főleg, hogy nekem azért nem kötött talajok vannak.
Fexco még hátha benézne ide, közel ugyanott garázdálkodunk, hátha tud még valami okosat.
Mondjuk gruberra 500 a keret nagyjából, akörül kell keresnem valamit.
Válasz Gumóka #5197. hozzászólásáraTárcsa henger, ha kigyomosodik megint tárcsa+henger. Októberben meg leengeded a grubert ameddig csak lehet az ivánnak. Tavasszal ugyan úgy kombinátorozható lesz mint szántás után.
Válasz GEORGOSZ #5198. hozzászólására

Ilyesmit néztem én is, a lényeg, hogy bontható legyen, de szerintem a télen megturbózom ezt az ócskavasat
Kukorica tarlóra kell még kitalálnom valamit, hogy minél jobban be tudjam dolgozni a szárat a vetés miatt eke nélkül, de az jövő őszig ráér.
Válasz Gumóka #5197. hozzászólásáraJó.
Válasz Gumóka #5197. hozzászólásáraNekem van egy ilyen, 90 lovas Landini Rex 11 késsel első menetre 25cm-en viszi.
Válasz barazdabetyar. #5196. hozzászólásáraA lazítottat az idén már nem lazítanám megint.
Tárcsa,glifo, gruber ősszel, kora tavasszal ismét, vetés előtt ásóborona.
Ez így jó lehet?
Válasz Gumóka #5195. hozzászólásáraMi a vég cél?Én lazító után kihagynám a tárcsát.
Inkább ide írom.
Grubert szeretnék venni egy mtz 82 után.
A vegyél nagyobb traktort is, most nem opció, pedig szeretném...
Na de ez a forgatás nélküli nekem ismeretlen dolog.
Tavaly már rápróbáltam, búza után búza és árpa vetés előtt, itt ment egy lazító, tárcsa (román xt+súlyozva) meg ásóborona.
Az eredmény tetszik, de tovább kéne menni, ezért gondolkozom gruberba.
Most a gabona után majd kukorica lesz tavasszal, lazítás meg volt tavaly, most mi lenne a helyes eljárás? Gyomírtóznom kell majd.
Ezek az eszközeim vannak, a talajaim jobbára barna homokok.
Válasz Peti 8310 #5192. hozzászólásáraKöszi, hasonlóak a paramétereinek, ahogy látom. Azért boldogul vele mindenhol?
Mrpoke: én is így gondoltam, vigye el a traktor szélességét, én már boldog leszek.
Válasz cimbike. #5174. hozzászólásáraén kizárólag csak tavaszi árpa után vetem a búzát és soha nem volt gond a malmival sem, mindig tiszta, tudni kell jól csinálni, ennyi a lényege
Válasz kajszi_71823 #5190. hozzászólásáraHelti Al 3x70 + MF 8140 160Le 45-50cm 5-6,5km/h

Válasz kajszi_71823 #5190. hozzászólására160 paci után egy 3 késes bőven elég. 3*60-70cm osztással.
Így a traktort sem ölöd meg, és tisztességes munkát is tudsz csinálni.
Válasz envagyok2 #5188. hozzászólásáraElső kérdésedre a válasz 160. Másodikra pedig, a jelenlegi 70-et máris meglehetne, mivel a jóég tudja, hogy mikor voltak, talán még a tsz-es idokben, a legrosszabbakat, ami kb 1/3ada minden éven húznám. Persze a terület változó, inkább folyamatosan növekvő, így nemhiszem hogy csak ötévente vennem elő.
Ha valaki egyenes késes lazítóban gondolkozik, szerintem a közeljövőben eladom a Helti Al 3*60at.
Erősebb gép vásárlása miatt, nekem kicsi lesz.
Ha valakit esetleg érdekel írjon privátot.
Válasz kajszi_71823 #5187. hozzászólásáranem akarok a zsebedbe turkálni, félre ne értsd, csak mégis, mekkora LE-es gép húzná ezt a lazítót, és kb. mennyi földet pörgetnél vele évente mondjk nagságrendben. 0-5, 5-20, 20-50, 50-100, 100-150, 150+ hektár?
Válasz mtz1221 #5184. hozzászólásáraKöszi.
Válasz mtz1221 #5185. hozzászólásáranem találtam.