Azért az nem kevés költség. Így utólag, idén a tárcsázás is felesleges volt előtte. Egy sorral is jó munkát csinált kb 20 cm mélyen. Kap majd egy kombinátort búzavetés előtt és tökéletes.
Jaja. Valami lyesmibe gondolkodom . De a jd fronthidró gyári gyorskapcsolós végekkel, öntvény karokkal, két munkahengerrel azért csak pofásabb. De majd lakul, csak lé és idő legyen rá tökölni vele.
Nem is kötöttek annyira, Szanbergék felé sokkal kötöttebbek vannak. Bár ott is ha elhagynák a szántást, áttérnének a mulcholásra lehet mást mutatna a kép. De amit tegnap csináltam pont egy nemrég bérelt terület és 16 hekiből 6-7heki kavicsos váztalaj. Ami koptatja a dolgokat rendesen. Ma már jobb területekbe megyek.. csak nem jó a klíma a trakiba... nagyon nemakaródzik elindulni.
Gondolkodtam én is ilyesmikben de német oldlaakon már 4-500euróért találni bontott fronthidrókot. De láttam már 200ért is jd fronthidrót (a munkahengerek szárai rozsdásak voltak) akkor már rászerkesztek inkább egy olyat ha lesz rá lakalom. És akkor ha kell felelhet tenni előre e CB simitót is vagy permetezéskor pluszba egy egyköbös tartályt, bálahordáskor felehet szúrni az orrára két bálát pluszba... szóval ki lehetne használni.
Én meg azt hittem, hogy csak nálunk vannak ennyire kötött földek, de látom Te sem panaszkodhatsz! Volt olyan év, hogy 30!! literrel szántottam egy hektárt!
Az a kérdés, hogy a 30 centit átrobbantja-e?
A rajta levő univerzális, kopott szívkapák oldalait vágtuk le, de csak az első két sorban. A harmadikban meghagytuk eredeti állapotában, ott már könnyebb dolguk van, ott már lazított oldalt a föld.
sose. ekét is eladtam. De ez pont egy olyan föld amit 3 éve még horsc tigerrel műveltek... igaz annak is betört a foga szószerint, csak az tudta tartani a mélységet. De a vídia hegyek leradírozódtak róla.
Tudom, csak nem egyszerű a kérdés. Eddig nem akartam sulyozni az elejét mert szét volt kopva mindene az első hídnak. Az már rendbe van téve. De most meg elgondolkodóba vagyok nemsokkal többe kerülne valami bontott fronthidro mint valami szedett vetett orsuly garnitúra. Akkor már inkább fronthidrot teszek rá és arra betonsulyt. Majd ha lesz rá keret.
Én is olyan grúbert vettem amin lehet variálni a kapák osztását. Most nekünk 22 centis az osztás. Csak agyalgatok, hogy át kéne rendezni 30 centis osztásúra, ahogy a 3m-es Cultuson van. Akkor könnyebben vinné a traktor. Nekünk 22 centin viszi olyan 8 km/h-val. De előtte megtárcsázom a földet.
Nektek milyen fajta keskeny kapa megy rá? Kb hasonló lehet a furattáv a miénkkel, régebben tettél be róla képet. Néztem a Farmet kapáit, de az 3 csavaros, na az tetszene a vékony vídiás kapák kiváló anyagból lehet
Hát akkor az nem igazán kötött talaj. Itt a 110 lovas a 2 méteres 9 kapással nem nagyon szalad. Becsületes tárcsázás után kb 20-25 cm mélyen, tárcsázás nélkül meg kb 15-20 cm mélyen.
Akkor kicsit másról beszélünk. Nekem 7 kés 3 méterben szárnyak nélkül és ha leengedem rendesen akkor a 155 paci térderogy előtte jobb esetben csak bepattog összkerék + difizárba. (6tonnás ferga)
Nem tudom milyen márka (kb 5 réteg festék van rajta),szárny nélkül húzom kb 25 cm-en, kötött földben.
Merev szárú kések vannak nyírócsappal.
2,2 méter széles (9 kés), pálcás rögtörő, a 80 Le-t kéri (de húztam Z6245-el is).
Nekem olyan gondom van vele hogy a kövesbe nem húz bele rendesen mindenhol és olyankor csíkoz. De nincs mit tenni ott az eke se bír belekapni. sóderos talaj foltok+ itt-ott nagyobb kövek benne. Ezért is csinálom kétszere két irányból. Így elfogadhatóbb a végeredmény.
A 2 méteren 11 kapa volt, de átrendeztük 9 kapásra így 25 cm az osztás. Szerencsére csavaros felfogatású így nem probléma rakosgatni. Ugyanúgy tudtam húzni kevesebb és keskenyebb kapákkal mélyebben mint sekélyebben több és szélesebb kapákkal. Itt amúgy is nagyon kötött a föld, nem kell félni, hogy becsíkozza, szépen robbantja az egészet.
Szia! Milyen márka? Milyen mélyen húzod, milyen talajon, szárnyas vagy szárny nélküli? Amikor vettem a grubert akkor még ezen is a gyári kések voltak (ugyanolyan színű volt a hátoldaluk mint a kapaszárak ebből gondolom. De ezek is lefutottak róla gyorsan. Egyébként német gehlmayer tipusú (ezt nem biztos hogy pontosan betűztem).
Szia! Én még nem vetten rá! Németországból hoztam évekkel ezelőtt (grubbert)- 100 hektár fölött dolgozott már, de még meg se fordítottam!!!
Szerintem 100-szor többet ér mint a tárcsa!
Idén grubberozott földbe vetettem a kukoricát - kicsit féltem is tőle - háát meg lehet nézni! (Nézd meg a kukorica várhatőan...-ban!).
Én negyvencentis osztással húzom. Egyszer tarlóhántás carierrel, utána tarlóápolás gruberral amilyen mélyen belemegy könnyen (15-20centi), aztán erre a műveletre átlósan meghúzom még egyszer amilyen mélyen csak bírom, ha újból kizöldül. Így teljesen át van dolgozva a talaj keresztmetszet.
MMwebber kft honlapján megvan a díler hálózat és a katalógus. Kinézem mit szeretnék és cikkszám lapján megkérdem az árát a dílertől. Ha jó áron van akkor megrendelem 2-3 nap és a kereskedőnél van a cucc. Rengeteg dílerük van, szinte minden mg kereskedő benne van.
7444 hozzászólás
Válasz #1792. hozzászólásra
búzatarlóba.
Kuki, napra után nem használjuk akkor csak tárcsázunk.
VDénes tegnap hivtalak telon nem vetted fel !
Válasz #1791. hozzászólásra
Milyen tarlóba ment? Volt előtte szárzúzás? Nekünk csak RZ van. Az nem tökéletes, inkább tárcsázok.
Válasz #1783. hozzászólásra
Azért az nem kevés költség. Így utólag, idén a tárcsázás is felesleges volt előtte. Egy sorral is jó munkát csinált kb 20 cm mélyen. Kap majd egy kombinátort búzavetés előtt és tökéletes.
Nem tölti fel a képet..
Válasz #1786. hozzászólásra
Jaja. Valami lyesmibe gondolkodom . De a jd fronthidró gyári gyorskapcsolós végekkel, öntvény karokkal, két munkahengerrel azért csak pofásabb. De majd lakul, csak lé és idő legyen rá tökölni vele.
Válasz #1782. hozzászólásra
Ezt vagyis hozzá hasonlót meg lehet csinálni fele ennyi pénzből és komolyabb vasakkal.
Válasz #1779. hozzászólásra
nagyon nemakaródzik elindulni. 
Nem is kötöttek annyira, Szanbergék felé sokkal kötöttebbek vannak. Bár ott is ha elhagynák a szántást, áttérnének a mulcholásra lehet mást mutatna a kép. De amit tegnap csináltam pont egy nemrég bérelt terület és 16 hekiből 6-7heki kavicsos váztalaj. Ami koptatja a dolgokat rendesen. Ma már jobb területekbe megyek.. csak nem jó a klíma a trakiba...
Válasz #1777. hozzászólásra
És ha 2 menetben csinálom plusz előtte egy sor tárcsa úszóban?
Válasz #1778. hozzászólásra
Gondolkodtam én is ilyesmikben de német oldlaakon már 4-500euróért találni bontott fronthidrókot. De láttam már 200ért is jd fronthidrót (a munkahengerek szárai rozsdásak voltak) akkor már rászerkesztek inkább egy olyat ha lesz rá lakalom. És akkor ha kell felelhet tenni előre e CB simitót is vagy permetezéskor pluszba egy egyköbös tartályt, bálahordáskor felehet szúrni az orrára két bálát pluszba... szóval ki lehetne használni.
Válasz #1776. hozzászólásra
Majd eljöhetsz megnézni, hogyan dolgozik - ha van kedved (kb 80 km az út).
Válasz #1779. hozzászólásra
Itt 30-50 között mozog átlagosan (28-30 cm).
Válasz #1776. hozzászólásra
Én meg azt hittem, hogy csak nálunk vannak ennyire kötött földek, de látom Te sem panaszkodhatsz! Volt olyan év, hogy 30!! literrel szántottam egy hektárt!
Válasz #1775. hozzászólásra
Ha tudsz használt kazánlemezt akkor megéri, vagy az újabb mtz orrsúly (talán 45 kg) jöhet még szóba, az kedvező árban van.
Válasz #1774. hozzászólásra
Az a kérdés, hogy a 30 centit átrobbantja-e?
A rajta levő univerzális, kopott szívkapák oldalait vágtuk le, de csak az első két sorban. A harmadikban meghagytuk eredeti állapotában, ott már könnyebb dolguk van, ott már lazított oldalt a föld.
Válasz #1773. hozzászólásra

sose. ekét is eladtam. De ez pont egy olyan föld amit 3 éve még horsc tigerrel műveltek... igaz annak is betört a foga szószerint, csak az tudta tartani a mélységet. De a vídia hegyek leradírozódtak róla.
Válasz #1771. hozzászólásra

Tudom, csak nem egyszerű a kérdés. Eddig nem akartam sulyozni az elejét mert szét volt kopva mindene az első hídnak. Az már rendbe van téve. De most meg elgondolkodóba vagyok nemsokkal többe kerülne valami bontott fronthidro mint valami szedett vetett orsuly garnitúra. Akkor már inkább fronthidrot teszek rá és arra betonsulyt. Majd ha lesz rá keret.
Válasz #1756. hozzászólásra
kiváló anyagból lehet
Én is olyan grúbert vettem amin lehet variálni a kapák osztását. Most nekünk 22 centis az osztás. Csak agyalgatok, hogy át kéne rendezni 30 centis osztásúra, ahogy a 3m-es Cultuson van. Akkor könnyebben vinné a traktor. Nekünk 22 centin viszi olyan 8 km/h-val. De előtte megtárcsázom a földet.
Nektek milyen fajta keskeny kapa megy rá? Kb hasonló lehet a furattáv a miénkkel, régebben tettél be róla képet. Néztem a Farmet kapáit, de az 3 csavaros, na az tetszene a vékony vídiás kapák
Válasz #1770. hozzászólásra
Hát ezt nem értem... Szoktál néha szántani...?
Válasz #1770. hozzászólásra
Ilyen mélyen szinte csak idén lehetett húzni, mert nem volt semmi eső tavaly óta és nem tömörödött össze a talaj.
Válasz #1763. hozzászólásra
Könnyű a ferga, a 110-es valtra 58q. Tegyél súlyt az elejére. Kazánlemez kérdése csak.
Válasz #1768. hozzászólásra

Egy sor carier után 25 centi mélyen nem vagy csak nagyon nehezen bír vele.
7-9km/h között bírom húzni. Dombtól és talajtól függően 15-20 centi mélyen.
A ,,rendesen" az hány cm?
Válasz #1764. hozzászólásra

Ennyi az ára. 2-3ezer ft/db. Márkától és kereskedőtől függően. Ha drágábbat akarsz akkor kérned kell hogy árazzák át neked.
Válasz #1761. hozzászólásra
Hát akkor az nem igazán kötött talaj. Itt a 110 lovas a 2 méteres 9 kapással nem nagyon szalad. Becsületes tárcsázás után kb 20-25 cm mélyen, tárcsázás nélkül meg kb 15-20 cm mélyen.
Válasz #1762. hozzászólásra
Értem.
Válasz #1760. hozzászólásra
Előbb néztem az E-bayon, ott is vannak olcsók. Olcsó húsnak híg leve...
Válasz #1761. hozzászólásra
Akkor kicsit másról beszélünk. Nekem 7 kés 3 méterben szárnyak nélkül és ha leengedem rendesen akkor a 155 paci térderogy előtte jobb esetben csak bepattog összkerék + difizárba. (6tonnás ferga)
Válasz #1759. hozzászólásra
Nem a belemenés miatt, hanem a vonóerő miatt. így könnyebb húzni. Feribácsi írta régebben, hogy ő is lecserélte keskenyebbekre.
Válasz #1754. hozzászólásra
Nem tudom milyen márka (kb 5 réteg festék van rajta),szárny nélkül húzom kb 25 cm-en, kötött földben.
Merev szárú kések vannak nyírócsappal.
2,2 méter széles (9 kés), pálcás rögtörő, a 80 Le-t kéri (de húztam Z6245-el is).
Válasz #1753. hozzászólásra
Nekünk is azok a kopott kapák vannak rajta amikkel kintről bejött, és jól bírja.
Ezek szerint az osztrákoknál vagy a németeknél kell venni kapát.
Válasz #1757. hozzászólásra

Nem tudom az mennyit dominál. Nekem a szívek szélei kopnak le elsőre de akkor se megy bele jobban.
Válasz #1756. hozzászólásra
Ezért is csinálom kétszere két irányból. Így elfogadhatóbb a végeredmény.
Nekem olyan gondom van vele hogy a kövesbe nem húz bele rendesen mindenhol és olyankor csíkoz. De nincs mit tenni ott az eke se bír belekapni. sóderos talaj foltok+ itt-ott nagyobb kövek benne.
Válasz #1747. hozzászólásra
Ahogy az előbb írtam, inkább menjen lejjebb.
Válasz #1745. hozzászólásra
A 2 méteren 11 kapa volt, de átrendeztük 9 kapásra így 25 cm az osztás. Szerencsére csavaros felfogatású így nem probléma rakosgatni. Ugyanúgy tudtam húzni kevesebb és keskenyebb kapákkal mélyebben mint sekélyebben több és szélesebb kapákkal. Itt amúgy is nagyon kötött a föld, nem kell félni, hogy becsíkozza, szépen robbantja az egészet.

Jah és én is gruberozottba vetettem a naprát, van különbség a gruberozott javára a szomszéd szántottjával szemben.
Szia! Milyen márka? Milyen mélyen húzod, milyen talajon, szárnyas vagy szárny nélküli? Amikor vettem a grubert akkor még ezen is a gyári kések voltak (ugyanolyan színű volt a hátoldaluk mint a kapaszárak ebből gondolom. De ezek is lefutottak róla gyorsan. Egyébként német gehlmayer tipusú (ezt nem biztos hogy pontosan betűztem).
Válasz #1752. hozzászólásra
Szia! Én még nem vetten rá! Németországból hoztam évekkel ezelőtt (grubbert)- 100 hektár fölött dolgozott már, de még meg se fordítottam!!!
Szerintem 100-szor többet ér mint a tárcsa!
Idén grubberozott földbe vetettem a kukoricát - kicsit féltem is tőle - háát meg lehet nézni! (Nézd meg a kukorica várhatőan...-ban!).
Válasz #1749. hozzászólásra

Te hol veszed, milyet, mennyiért?
Válasz #1750. hozzászólásra
De volt már original frankos is. Az is ennyit bír.
Válasz #1749. hozzászólásra
A vogelnoot se bír többet, igaz az se sokkal drágább. Az kb 2800/db
Válasz #1742. hozzászólásra

19 ezer? Na akkor azért kopott el! 40 hektáron nem lehet észrevenni kopást!!
Válasz #1745. hozzászólásra
Én negyvencentis osztással húzom. Egyszer tarlóhántás carierrel, utána tarlóápolás gruberral amilyen mélyen belemegy könnyen (15-20centi), aztán erre a műveletre átlósan meghúzom még egyszer amilyen mélyen csak bírom, ha újból kizöldül. Így teljesen át van dolgozva a talaj keresztmetszet.
Válasz #1744. hozzászólásra

Miért vágod le az oldalát?
Válasz #1743. hozzászólásra
MMwebber kft honlapján megvan a díler hálózat és a katalógus. Kinézem mit szeretnék és cikkszám lapján megkérdem az árát a dílertől. Ha jó áron van akkor megrendelem 2-3 nap és a kereskedőnél van a cucc. Rengeteg dílerük van, szinte minden mg kereskedő benne van.
Válasz #1744. hozzászólásra

Nektek is 22 centis az osztása a kapáknak?
30 centissel milyen munkát végezne? Lenne értelme átrendezni?