Nekünk is gyalázat lett ,igaz nem volt nagyon foglalkozva vele, egyedül egy fél heki volt rendesen trágyázva és kapálva kézzel , ez adta is a magot 4 q körül volt rajta a maradék 2,8 hekin meg vagy 180 kg
Milyen sűrűn kell ezen a tálcán fogatni? Nekem van más jellegű szárítom de nekem m10 ládák vannak bent és 40 fok a maximum. Milyen vastagon tehetem be a magokat ezekbe a ládákba? (2-3-4-5cm) Persze minden láda be van hálózva.
helló jana merre laksz borsodban? lehet h majd megnézném vmikor. illetve Mf-es milyen villany motor lenne jó a radiál ventilátorra 1400 for. vagy 2800. tudom ez függ a venti nagyságától méretileg olyan 30 cm*30 cm nem tudom mennyi a légszállítása .
Nekünk két szélen van a ventilátor , és ha csak az egyik megy akkor cirkuláltatja a levegőt,ezt ugy vettük észre,hogy a másik venti visszafelé forog !
Nálunk a probléma az ,hogy jól szárit de csak az asztal 2/3 án az első 1/3 részén a befujt meleglevegő szivóhatást kelt és nem szárad jól a mag de ha lemegy a szezon akkor ,alakitunk rajta :) Am borsodi vagyok ha érdekel szivesen megmutatom,mi mit hoztunk össze !
Elképzelhető,hogy nem egyformán fog melegíteni.Nekem itt 4 csövön kapja a meleg levegőt,és az asztal egyik fele,kb.4 fokkal hidegebb.Mikor vetőmagot szárítottam,max. 40 C,érezhető volt a lemaradás ott.Amúgy mikor 70 C megy nincs érezhető különbség.
Mf-es kérnék egy kis segítséget vagy valaki , kész a 2 db szárító asztal már csak a radiál ventilátort kell fel raknom csak mivel a két radiál venti. egybe van építve így nem tudom pontosan mindkét tálca alatti légtér elöről a közepére helyezni , szóval az számít ha nem középre rakom a ventit hanem a bal alsó sarokba? számít ez a szárítás szenpontjából vagy sem ? vagy nyomás keletkezik bent így is meg úgy is és ez a lényeg? egyébként a venti előt perzselő lesz és ennyi . majd rakom fel képet.
Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem ! Mégpedig arra,hogy ti mennyiért bérmunkáztok,ha bérmunkáztok? Pl: mennyiért magoztok , mostok és száritotok?
Majdnem ennyi idő alatt akár válaszolhattál is volna.
Nekem még nem volt héj nélküli tökmagom.
Szerintem ha elég mélyre teszed a "hóekét" az segít a gyomon. Száradás után meg villával leszeded róla, ha útba van a gépnek.
(Héjas (vörös óriás) egyszer volt.
Azért nem fizettem rá, mert tévedésből a kukoricát belevetette az ismerős a gyomirtózott földbe.
Szegény kukorica nem tudta, hogy nem szabad neki kikelni, mert a gyomirtó nem engedi.
Anno igen aszályos volt az év volt így a kukorica annyi hasznot hozott, hogy pótolta a tök veszteségét.
Elég nyűgös technika nélkül a mosás. A szárító meg sokba került. az átlag termés meg kevés volt. Ráadásul nem géppel gurítottuk össze, hanem kézzel).
Köszönöm, a kapálás megvolt 3 x. De így is nyakig érő lett a gaz, őszre.
Ezért kérnék egy vegyszer nevet, ami talán egy kicsit segítene. Most ősszel megkapja az istálló trágyárt és a szántást is a föld.
Szia! Igy van ahogy MF mondja ,nyakig van most mindenki a melóba,de és megmondom neked öszintén mi kell a töknek ! Istáló trágya legalább 6 tonna hektáronként , és Kapa, kapa, Kapa ! meg ősszel mélyszántás !
Köszönöm a tippet!
Vissza fogok olvasni, de mostanság eléggé el vagyok havazva és nincs se időm se türelmem. Ezért reménykedtem hogy valaki konkrét választ ad.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Az idén beültettük a kb. 800nm-es kertünket héj nélküli tökmaggal. Nincs viszonyítási alapom, de szerintem nem lett rossz a termés. Háromszor kapáltuk meg a földet, mégis mostanra nyakig érő gaz nőtte be.
Lehet e, mikor és milyen szerrel gyomírtózni?
Előre is köszönöm a segítséget : Gábor
Válasz #2156. hozzászólásra
A maradék 2,8 H az már elég gyenge ,mert nem volt időnk vele foglalkozni!
És nektek hogy adja ha szabad ,mert ti már jó pár hektárt kipörgettetek gondolom :) Remélem jó ára lesz a magnak !
Szia! Még nem vagyunk kész , eső miadtt most kezdtük ,meg igy kézzel adagolva elég lassu, csak ez a fél hektár sikerült jól ez megvolt rotálva és trágyázva is rendesen !
A Fél hektár felénél vagyunk és kb 250 kg száraz mag van !
3149 hozzászólás
Sziasztok ! már mi is végeztünk!

Nekünk is gyalázat lett ,igaz nem volt nagyon foglalkozva vele, egyedül egy fél heki volt rendesen trágyázva és kapálva kézzel , ez adta is a magot 4 q körül volt rajta a maradék 2,8 hekin meg vagy 180 kg
Válasz #2196. hozzászólásra
Lombtrágyát mikor,és hányszor kapta?
Válasz #2196. hozzászólásra
Itt valami nagyon nem sikerült,130 kg-okat szedünk.De az osztrákoknál is rossz nagyon.3,6 eur kint a mag.
Válasz #2195. hozzászólásra
5q/ha lett a vége. Kaját azt kapott amit mondtál. 2mazsa 8-24-24 et szórva, + petisot 1mazsat sormelle.Valamint 2l multoleot és 3l amalgerolt.
Válasz #2194. hozzászólásra
Hogy adta?Mit kapott kaját???
Én végeztem ! Betakarítva leszárítva.

Bio minőségben keresek héj nélküli olajtökmagot, lehetőleg Nyugat-Magyarországon, Zalában.
Sziasztok!
Árról hallani valamit ? ki mennyit hallott? Nálunk 950huf az egyik felvásárlónál.
Válasz #2190. hozzászólásra
Nekem 12 óra alatt 25 cm vastagon megszárad.Kevés a levegőd,meg a C.
A próba megvolt. M10 láda ,alján szúnyogháló kb 3-4 cm vastagon 40 fokon kb 12 óra és csörgő száraz lett . Jó lesz ez csak sok legyen.
Válasz #2188. hozzászólásra
És mit hajlandó érte adni?
Sziasztok!
1000 kg tökmagra lenne szükségem. Aki tud segíteni, kérem jelezze itt! Előre is köszönöm!
Válasz #2186. hozzászólásra
Ha van elég levegőd,teli teheted a ládát.Levegő mennyiség az elsődleges,utána a hőmérséklet.
Milyen sűrűn kell ezen a tálcán fogatni? Nekem van más jellegű szárítom de nekem m10 ládák vannak bent és 40 fok a maximum. Milyen vastagon tehetem be a magokat ezekbe a ládákba? (2-3-4-5cm) Persze minden láda be van hálózva.
Válasz #2183. hozzászólásra
Szia! Miskolctól 30 Km -re Felsőnyárádon lakom!
Nekünk kb : 900 For/sec és igy is tul nagy az áramlási sebessége a levegőnek és az asztal első 1/3 részén szivóhatást kelt !
Válasz #2182. hozzászólásra
Szia! Hát változó, függ a külső hőmérséklettől, és a mag mennyiségétől is ,4-10 h között
Üdv Jana
helló jana merre laksz borsodban? lehet h majd megnézném vmikor. illetve Mf-es milyen villany motor lenne jó a radiál ventilátorra 1400 for. vagy 2800. tudom ez függ a venti nagyságától méretileg olyan 30 cm*30 cm nem tudom mennyi a légszállítása .
Egy ilyen asztalon mennyi ideig kell szárítani mire jó lesz a mag?
Egy kis vidi van , a próba üzemről :)
https://www.youtube.com/watch?v=Fk4nrpu_WwU&index=1&list=UUgCcDsm0x3tt0MeLmk7QpCQ
Válasz #2178. hozzászólásra
de ha lemegy a szezon akkor ,alakitunk rajta :) Am borsodi vagyok ha érdekel szivesen megmutatom,mi mit hoztunk össze !
Szia!
Nekünk két szélen van a ventilátor , és ha csak az egyik megy akkor cirkuláltatja a levegőt,ezt ugy vettük észre,hogy a másik venti visszafelé forog !
Nálunk a probléma az ,hogy jól szárit de csak az asztal 2/3 án az első 1/3 részén a befujt meleglevegő szivóhatást kelt és nem szárad jól a mag
Üdv Jana
Válasz #2178. hozzászólásra
Elképzelhető,hogy nem egyformán fog melegíteni.Nekem itt 4 csövön kapja a meleg levegőt,és az asztal egyik fele,kb.4 fokkal hidegebb.Mikor vetőmagot szárítottam,max. 40 C,érezhető volt a lemaradás ott.Amúgy mikor 70 C megy nincs érezhető különbség.
Mf-es kérnék egy kis segítséget vagy valaki , kész a 2 db szárító asztal már csak a radiál ventilátort kell fel raknom csak mivel a két radiál venti. egybe van építve így nem tudom pontosan mindkét tálca alatti légtér elöről a közepére helyezni , szóval az számít ha nem középre rakom a ventit hanem a bal alsó sarokba? számít ez a szárítás szenpontjából vagy sem ? vagy nyomás keletkezik bent így is meg úgy is és ez a lényeg? egyébként a venti előt perzselő lesz és ennyi . majd rakom fel képet.
Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem ! Mégpedig arra,hogy ti mennyiért bérmunkáztok,ha bérmunkáztok? Pl: mennyiért magoztok , mostok és száritotok?
Előre is köszönöm!
Üdv Jana
Válasz #2160. hozzászólásra

"Olvass vissza,mindenre kapsz választ."
Majdnem ennyi idő alatt akár válaszolhattál is volna.
Nekem még nem volt héj nélküli tökmagom.
Szerintem ha elég mélyre teszed a "hóekét" az segít a gyomon. Száradás után meg villával leszeded róla, ha útba van a gépnek.
(Héjas (vörös óriás) egyszer volt.
Azért nem fizettem rá, mert tévedésből a kukoricát belevetette az ismerős a gyomirtózott földbe.
Szegény kukorica nem tudta, hogy nem szabad neki kikelni, mert a gyomirtó nem engedi.
Anno igen aszályos volt az év volt így a kukorica annyi hasznot hozott, hogy pótolta a tök veszteségét.
Elég nyűgös technika nélkül a mosás. A szárító meg sokba került. az átlag termés meg kevés volt. Ráadásul nem géppel gurítottuk össze, hanem kézzel).
Válasz #2174. hozzászólásra

Olyat nem árulnak.
Sült tökmagot mennyiért árulnak piacon?
Válasz #2168. hozzászólásra

Köszönöm!
Válasz #2170. hozzászólásra

Mi a véleményetek? Most vetettünk másodszor nagyobb területen tököt, szerintetek, hogy nézz ki?
Válasz #2167. hozzászólásra
Nem sok ez a szám?
Válasz #2165. hozzászólásra
Command vetés után,kelés előtt.
Olajtökmagot vásárolnék.
Tel: 06-30-60200010
Válasz #2165. hozzászólásra

Linkre kattints, segíthet. Link
Válasz #2163. hozzászólásra
Köszönöm, a kapálás megvolt 3 x. De így is nyakig érő lett a gaz, őszre.
Ezért kérnék egy vegyszer nevet, ami talán egy kicsit segítene. Most ősszel megkapja az istálló trágyárt és a szántást is a föld.
Válasz #2161. hozzászólásra
Szia! Igy van ahogy MF mondja ,nyakig van most mindenki a melóba,de és megmondom neked öszintén mi kell a töknek ! Istáló trágya legalább 6 tonna hektáronként , és Kapa, kapa, Kapa ! meg ősszel mélyszántás !
Válasz #2161. hozzászólásra

Akik válaszolnának,azok is elvannak havazva.
Köszönöm a tippet!

Vissza fogok olvasni, de mostanság eléggé el vagyok havazva és nincs se időm se türelmem. Ezért reménykedtem hogy valaki konkrét választ ad.
Válasz #2159. hozzászólásra
Olvass vissza,mindenre kapsz választ.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Az idén beültettük a kb. 800nm-es kertünket héj nélküli tökmaggal. Nincs viszonyítási alapom, de szerintem nem lett rossz a termés. Háromszor kapáltuk meg a földet, mégis mostanra nyakig érő gaz nőtte be.
Lehet e, mikor és milyen szerrel gyomírtózni?
Előre is köszönöm a segítséget : Gábor
Üdv Mindenkinek!
Ha valakit érdekel, van egy eladó tökmag szárítóm. Az apróhirdetésben megtalálható a hirdetés.
Válasz #2156. hozzászólásra
A maradék 2,8 H az már elég gyenge ,mert nem volt időnk vele foglalkozni!
És nektek hogy adja ha szabad ,mert ti már jó pár hektárt kipörgettetek gondolom :) Remélem jó ára lesz a magnak !
Válasz #2155. hozzászólásra

Szia! Még nem vagyunk kész , eső miadtt most kezdtük ,meg igy kézzel adagolva elég lassu, csak ez a fél hektár sikerült jól ez megvolt rotálva és trágyázva is rendesen !
A Fél hektár felénél vagyunk és kb 250 kg száraz mag van !
Válasz #2154. hozzászólásra
Mennyi van egy hektáron ha szabad kérdezni?? Meg vagy vele elégedve??
Válasz #2153. hozzászólásra
Mi már kimentünk a sztrapacskára , énteken meg szakadó esőbe nyomtuk:)
Csak ugye mi kézzel adagoljuk és egy helyben , hisz kis területről van szó :) de ez legalább jól adja :)
Válasz #2152. hozzászólásra

Pásztó-Szurdokpüspöki.
Már mi is állunk 4 napja, talán holnap már nem fog ragadni
Válasz #2150. hozzászólásra
Merre felé vagytok,ha nem vagyok indiszkrét?
Szia! Jó nektek ,nálunk egy hetig esett az eső ,és sártengervan !
De látom van bőven tök !
Haladunk...