Kardánost még nem láttam, de egy ilyet akár kardánosra is meg lehetne csinálni egy lpg tartályból. Elnézve az ékszíjtárcsák átmérőjét, az áttételezés alapján még a fordulatszám is elég lehet:
Amúgy a japán kisgépeken mindegyiken van 3 v 4 fokozatú TLT? Vagy a régebbieken csak 540-es?
Kukorica morzsolót már láttam elektromosat de kardájos megoldás lètezik?
Mondjuk 3 ponton egy ládika 2 morzsolóval ezek èktárcsa èkszíjal egybekötve egy pontba amit a traki hajt!
Hoopp!
Föltaláltam a kombánjt!
Látot már valaki hasonlót?
A tavasszal kivágtunk az udvarban egy csavart fűz fát. Emberderéknál vastagabb a törzse. Az mostanra beszáradt. Jó nagy marha voltam, hogy nem hasítottam el nyersen. A hét végén nekirontottam. Az egyik göcsbe most is benn van a fejsze. Sajnos csak 1 fejszém és 1 vasékem van. Sulyokkal beleküldtem mindkettőt tövig. Nem vagyok kezdő a hasogatásban, bár nagy profi sem. Lehet, hogy hibáztam és rossz helyen próbálkoztam. De ez a csavar fűz, ez nem hasad. Ehhez képest a tölgy, a bükk, meg az akác gyerekjáték.
Ilyen könnyen hasadó bükkfánál ez a kis ketyere elég lassúnak néz ki. Egy jó kisfejszével ennyi idő alatt fel is lehet aprítani kézzel. Van egy kevés iszonyat görcsös meg kemény lábonszáradt körtefa tüzelőm, abba vannak combos darabok, na azt megnézném, hogy azzal mit csinálna egy ilyen. Tavaly a bükköt egy fiskarsal összedaraboltam, most meg vettem egy 3,5kg-s fejszét is mellé a körtéhez, azzal szoktam "edzeni".
Még egyszer köszi az infókat. Ez a fórum igazából arról szól, hogy jó szándékkal megosztjuk a tapasztalatainkat, örömeinket, bánatainkat egymással. Az általad megosztott infó is biztosan sokat fog segíteni valakinek, aki komolyabban foglalkozik tűzifa aprítással, mint én.
Válasz #21911. hozzászólásra
Nem rossz ez sem.
Kiszáradt égerrel,gyertyánnal már nem így menne.
Amúgy a nyers egyenes szálú fákat mi is fejszével hasogatjuk,ahhoz az a leggyorsabb.
Válasz #21908. hozzászólásra
Ez valami vicc a kúposhoz képest, szerintem nem lehet egy lapon emliteni. Dolgoztam egy alkalommal kölcsönkért kardános-szivattyús hasitóval ment vele a meló szépen de saját tűzifa mennyiség előállitására ár-érték arányban a kúpos a nyerő - szerintem...
Válasz #21907. hozzászólásra
Igen,igazad van.
Görcsös fába a kúpos is be tud szorulni,és ha nem lehet a trakin átkapcsolni a kardán forgási irányát akkor elég nehéz is lehet kiszabadítani.
A 7 tonnás késes már széttrancsírozza a göcsöket is.
Igaz a keresztkéses hidrós el tud akadni,az egyenes nemigazán. Csak a kés harmadáig kell alátenni a kuglit,akkor átmegy mindenen.
De otthonra elég a kúpos,elismerem.
Mindössze a tapasztalataimat akartam megosztani veled.
Szia!
Köszi az infót.
Készséggel elismerem, hogy a hidraulikus hasító termelékenyebb, valószínűleg ha foglalkozás szerűen hasogatnék, akkor arra esne a választásom.
Egy szakmai bemutatón viszont láttam egy hidraulikust, na ott eqrta a kolléga, mert nekirontott egy göcsörtös - ágas hasábnak. Na az úgy beszorult, hogy aznapra megállt a show. Másnap reggel lehetett újra megtekinteni. Nem gondolom, hogy nem a kezelő volt a balf@x.
A fogasléces megoldás teljesítménye is tetszik, bár az ágtuskós témával nem igazán tudom, hogy mit kezdene.
Lehet, hogy még átgondolom, de az otthon eltüzelt 4-5 erdei méter fát szép csendesen egy kúpossal is meg tudom oldani. Azon kívül még az anyósnak hasítanék, meg néhány havernak esetleg. És hát ez a kúpos dolog egyszerűnek látszik, mint a faék.
Ebben teljesen igazad van. A kúpos egyszerűbb megoldás.
http://www.mall.hu/ronkhasito/scheppach-hl-710?v=583260
Ez is egy alternatíva 7 tonnás.
Nem sokkal drágább mint egy kúposat összeállítani.
Igen ennyi. Itt hobbi japosok vannak nem fognak külső szivattyut épiteni. Becsövezni .utváltószelepet beépiteni))) a kup es a kardán meg adott.Csak használni kell.
Ez érdekes.Ezerböl egy ember irta eddig. Üzemszerűen hogy haladj is hidraulikust japóval nem tudsz működtetni. Kúposhasitót meg igen. Otthoni használatban 4 köbméter siman megvan 3 ora allatt
Válasz #21895. hozzászólásra
Szia!
Mi erdőn dolgozunk Japán traktorral.
Ezen kívül szalagfűrészt,és hasítógépet is működtetünk vele.
Van kúpos hasítónk és hidraulikus késes is.
Tapasztalat,hogy a kúpos nem igazán jó.
El lehet vele játszadozni,de a késes hidraulikus 1000X jobb.
Persze a videókon frankón működik,de hidd el nagyon sok m3 fa hasítása alapján írom a véleményemet.
Gery
Én is szeretnék majd egy váltva forgatós ekét,csak én a 180 fokban elrendezett 2 ekefejeset szeretnék 25-ös fejekkel.Esetleg 30-ast de akkor állíthatónak kell lennie a fogásszélességnek.
Balunak van valami hasonló ekéje.
Ilokos gratula a géphez sok hibamentes üzemórát kívánok!
Annak külön örülök,hogy márkatárs lettél,azt azonban hozzá kell tennem,hogy a Kubota is elég jó márka.
74Misi:
Karácsonyi üdvözleteket mindenkinek köszönöm és viszont kívánom !
Misikém jövőre is ezt a köszöntést küldd és tartózkodjunk sokat a "fa" alatt!
Nyári talira jövünk,beírtam,várjuk!
Bocs az off-ért!
Nem tudom miért ragaszkodsz a savállóhoz, én ki nem állhatom. Lágy, vetemedik, nem kopásálló és még forgácsolni is nehéz. Oda én esztergálnék egy perselyt, szoros illesztéssel. A perselyt felmelegítve rálehet húzni a tengelyre, lehűlés után soha nem jön le onnét. Másrészt 40-es külső mérettel és 2,5 mm-es falvastagsággal nem hiszem, hogy akad varrat nélküli húzott cső.
Lehet, hogy egy kicsit hosszú volt a kardán és az nyomta meg a biztosítót és a hüvelyt is. (A kardánnak a munkagép bármely helyzetében megfelelő tengely irányú mozgási lehetőséggel kell rendelkeznie. Tipikus hiba szokott lenni, hogy a szükségesnél egy kissé hosszabbra van hagyva és pl. emelésnél már nem tud kellően összecsúszni és megnyomja a hajtást az erőgépen vagy a munkagépen, vagy mindkettőn. Extrém esetben komoly kár is keletkezhet.)
35470 hozzászólás
Válasz #21918. hozzászólásra
Kardánost még nem láttam, de egy ilyet akár kardánosra is meg lehetne csinálni egy lpg tartályból. Elnézve az ékszíjtárcsák átmérőjét, az áttételezés alapján még a fordulatszám is elég lehet:
Amúgy a japán kisgépeken mindegyiken van 3 v 4 fokozatú TLT? Vagy a régebbieken csak 540-es?
Válasz #21918. hozzászólásra

Szia!
Itt van mindjárt 1.
Csak a hárompontot, meg a kardánhajtást kell kitalálni hozzá.
Kukorica morzsolót már láttam elektromosat de kardájos megoldás lètezik?

Mondjuk 3 ponton egy ládika 2 morzsolóval ezek èktárcsa èkszíjal egybekötve egy pontba amit a traki hajt!
Hoopp!
Föltaláltam a kombánjt!
Látot már valaki hasonlót?
Válasz #21916. hozzászólásra
Igen,az még nyersen is élmény.
Adjál neki motorfűrésszel ilyenkor azon jóformán már csak az segít.
Válasz #21913. hozzászólásra

A tavasszal kivágtunk az udvarban egy csavart fűz fát. Emberderéknál vastagabb a törzse. Az mostanra beszáradt. Jó nagy marha voltam, hogy nem hasítottam el nyersen. A hét végén nekirontottam. Az egyik göcsbe most is benn van a fejsze. Sajnos csak 1 fejszém és 1 vasékem van. Sulyokkal beleküldtem mindkettőt tövig. Nem vagyok kezdő a hasogatásban, bár nagy profi sem. Lehet, hogy hibáztam és rossz helyen próbálkoztam. De ez a csavar fűz, ez nem hasad. Ehhez képest a tölgy, a bükk, meg az akác gyerekjáték.

Sziasztok!
Ilyen könnyen hasadó bükkfánál ez a kis ketyere elég lassúnak néz ki. Egy jó kisfejszével ennyi idő alatt fel is lehet aprítani kézzel. Van egy kevés iszonyat görcsös meg kemény lábonszáradt körtefa tüzelőm, abba vannak combos darabok, na azt megnézném, hogy azzal mit csinálna egy ilyen. Tavaly a bükköt egy fiskarsal összedaraboltam, most meg vettem egy 3,5kg-s fejszét is mellé a körtéhez, azzal szoktam "edzeni".
Válasz #21910. hozzászólásra

Még egyszer köszi az infókat. Ez a fórum igazából arról szól, hogy jó szándékkal megosztjuk a tapasztalatainkat, örömeinket, bánatainkat egymással. Az általad megosztott infó is biztosan sokat fog segíteni valakinek, aki komolyabban foglalkozik tűzifa aprítással, mint én.
Válasz #21911. hozzászólásra
Nem rossz ez sem.
Kiszáradt égerrel,gyertyánnal már nem így menne.
Amúgy a nyers egyenes szálú fákat mi is fejszével hasogatjuk,ahhoz az a leggyorsabb.
Ez valami vicc a kúposhoz képest, szerintem nem lehet egy lapon emliteni. Dolgoztam egy alkalommal kölcsönkért kardános-szivattyús hasitóval ment vele a meló szépen de saját tűzifa mennyiség előállitására ár-érték arányban a kúpos a nyerő - szerintem...

Szerintem ez a tuti 6 perc alatt egy mázsa fa nagyon komoly és a trakit se veszi igénybe
Válasz #21907. hozzászólásra
Igen,igazad van.
Görcsös fába a kúpos is be tud szorulni,és ha nem lehet a trakin átkapcsolni a kardán forgási irányát akkor elég nehéz is lehet kiszabadítani.
A 7 tonnás késes már széttrancsírozza a göcsöket is.
Igaz a keresztkéses hidrós el tud akadni,az egyenes nemigazán. Csak a kés harmadáig kell alátenni a kuglit,akkor átmegy mindenen.
De otthonra elég a kúpos,elismerem.
Mindössze a tapasztalataimat akartam megosztani veled.
Szép estét!
Válasz #21894. hozzászólásra
Köszönöm a választ!
Válasz #21905. hozzászólásra
Mondjuk ez sem szaggatja az istrángot.
Válasz #21900. hozzászólásra

Szia!
Köszi az infót.
Készséggel elismerem, hogy a hidraulikus hasító termelékenyebb, valószínűleg ha foglalkozás szerűen hasogatnék, akkor arra esne a választásom.
Egy szakmai bemutatón viszont láttam egy hidraulikust, na ott eqrta a kolléga, mert nekirontott egy göcsörtös - ágas hasábnak. Na az úgy beszorult, hogy aznapra megállt a show. Másnap reggel lehetett újra megtekinteni. Nem gondolom, hogy nem a kezelő volt a balf@x.
A fogasléces megoldás teljesítménye is tetszik, bár az ágtuskós témával nem igazán tudom, hogy mit kezdene.
Lehet, hogy még átgondolom, de az otthon eltüzelt 4-5 erdei méter fát szép csendesen egy kúpossal is meg tudom oldani. Azon kívül még az anyósnak hasítanék, meg néhány havernak esetleg. És hát ez a kúpos dolog egyszerűnek látszik, mint a faék.
Válasz #21896. hozzászólásra

Üdv ,szép technika,sok hibamentes üzemórát kívánok!
Találkozóra is el tudod hozni,ezt a szép "kis" traktort?Ha igen ott is szívesen megnézném.
Válasz #21904. hozzászólásra
http://hasogatogep.arukereso.hu/lumag/hos-5a-p90395807/
Ez meg még olcsóbb is és gyári.
Válasz #21903. hozzászólásra
Ebben teljesen igazad van. A kúpos egyszerűbb megoldás.
http://www.mall.hu/ronkhasito/scheppach-hl-710?v=583260
Ez is egy alternatíva 7 tonnás.
Nem sokkal drágább mint egy kúposat összeállítani.
Válasz #21902. hozzászólásra
Igen ennyi. Itt hobbi japosok vannak nem fognak külső szivattyut épiteni. Becsövezni .utváltószelepet beépiteni))) a kup es a kardán meg adott.Csak használni kell.
Válasz #21901. hozzászólásra
Üzemszerűen működtetjük vele a rakodó darut is.
Külső szivattyú a kardánra,ennyi az egész.
Válasz #21900. hozzászólásra
Ez érdekes.Ezerböl egy ember irta eddig. Üzemszerűen hogy haladj is hidraulikust japóval nem tudsz működtetni. Kúposhasitót meg igen. Otthoni használatban 4 köbméter siman megvan 3 ora allatt
Válasz #21895. hozzászólásra
Szia!
Mi erdőn dolgozunk Japán traktorral.
Ezen kívül szalagfűrészt,és hasítógépet is működtetünk vele.
Van kúpos hasítónk és hidraulikus késes is.
Tapasztalat,hogy a kúpos nem igazán jó.
El lehet vele játszadozni,de a késes hidraulikus 1000X jobb.
Persze a videókon frankón működik,de hidd el nagyon sok m3 fa hasítása alapján írom a véleményemet.
Válasz #21898. hozzászólásra
Szia.
Holnap felhívom a hirdetőt és eldumálok vele. Az asztalt meg jól kitaláljuk. Találtam néhány nekem tetszőt, majd megdumcsizzuk.
Válasz #21897. hozzászólásra

Szia!
Ez klassz...lehet beszerzek egyet és csinálunk hozzá asztalt !
geresz
Válasz #21896. hozzászólásra

Szuper!
Sziasztok!

Végre sikerült hazahoznom az új gépemet.
Szevasztok.

Mit szóltok, jó lehet kiindulási alapnak?
110-es kúppal, TLT csonkkal 42 ezerért.
Válasz #21893. hozzászólásra
A traktor szintezi az előre beállított értékre. A videó elején jól szemléltetik a működését.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de azokon a talajmarókon, amin nincsenek hátul támasztó kerekek, azokon mivel lehet állítani a munkamélységet?

Válasz #21890. hozzászólásra

Milyen Zsolti?
Válasz #21885. hozzászólásra
esetleg valaki nem tud eladót?
Válasz #21889. hozzászólásra
Zsoltitol van?)
Válasz #21888. hozzászólásra
Kereskedő.
Válasz #21887. hozzászólásra
Magán személy vagy kereskedőtől van, ha nem titok?
Válasz #21886. hozzászólásra

Lemez oldalas, hát nem a legolcsóbb fuvarral egyben 360, de sajna elég messziről kell el hozni. Szinte majdnem az osztrák határtól.
Válasz #21884. hozzászólásra

A videót megnézném főleg ha a Yanit fogod be elé,ha a másik viszi akkor is persze.Lemez oldala van vagy fa?a vételár fuvarral mennyire fájt?
Válasz #21884. hozzászólásra
Gery
Én is szeretnék majd egy váltva forgatós ekét,csak én a 180 fokban elrendezett 2 ekefejeset szeretnék 25-ös fejekkel.Esetleg 30-ast de akkor állíthatónak kell lennie a fogásszélességnek.
Balunak van valami hasonló ekéje.
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről?
http://www.jofogas.hu/vas/Egyes_Valtvaforgato_Eke_19551845.htm
Válasz #21883. hozzászólásra
Kösz, kösz.
Ami a találkozón volt 26-os ki fogja próbálni a jövőhéten, majd csinálok vidit róla.
Amúgy szerintem a Kiddel fogom húzni.
Válasz #21882. hozzászólásra

Szeva
Ez bizony jól néz ki,sok hibamentes üzemórát!
Ezt a Kiddel húzod majd,vagy Yani is elé állhat?
Úgy látszik meg van új szerzemény 3.2 tonnás.
Válasz #21852. hozzászólásra
Szép darab gratulálok sok hibamentes üzemórát kívánok hozzá :)
Sziasztok.

Ilokos gratula a géphez sok hibamentes üzemórát kívánok!
Annak külön örülök,hogy márkatárs lettél,azt azonban hozzá kell tennem,hogy a Kubota is elég jó márka.
Az èn yanim is eladó!

Szerszámok nèlkül 12 milla ès alkukèpes!
Festve:13 mill..
Leèrtèkelődött a forint!
74Misi:
Karácsonyi üdvözleteket mindenkinek köszönöm és viszont kívánom !
Misikém jövőre is ezt a köszöntést küldd és tartózkodjunk sokat a "fa" alatt!
Nyári talira jövünk,beírtam,várjuk!
Bocs az off-ért!
Hali!

Hú akkor az én 1610D-m is megér 13 milkát
de nem adom semmi pénzért!
ilokos: de cserélhetünk ha gondolod,szép Yanit vettél!
Válasz #21874. hozzászólásra

Mekkora poén lenne, ha valaki felhívná és azt mondaná, ha elengedi a 190 ezret, ad érte 12 milliót.
Válasz #21874. hozzászólásra

Ahogy Balu kolléga mondaná "Hiába a minőséget meg kell fizetni"
Yanmar "baráti" áron
Baráti áron
Válasz #21869. hozzászólásra
Nem tudom miért ragaszkodsz a savállóhoz, én ki nem állhatom. Lágy, vetemedik, nem kopásálló és még forgácsolni is nehéz. Oda én esztergálnék egy perselyt, szoros illesztéssel. A perselyt felmelegítve rálehet húzni a tengelyre, lehűlés után soha nem jön le onnét. Másrészt 40-es külső mérettel és 2,5 mm-es falvastagsággal nem hiszem, hogy akad varrat nélküli húzott cső.
Válasz #21852. hozzászólásra

Gratulálok,szép traktor!
Sok javításmentes ü.ó-rát kívánok hozzá!
Válasz #21869. hozzászólásra:
Nem lehet bővebb, mint a szükséges illesztési hézag, mert akkor nem lesz központos a tengelyen és a szimering belsejében sem.
Válasz #21869. hozzászólásra:
Lehet, hogy egy kicsit hosszú volt a kardán és az nyomta meg a biztosítót és a hüvelyt is. (A kardánnak a munkagép bármely helyzetében megfelelő tengely irányú mozgási lehetőséggel kell rendelkeznie. Tipikus hiba szokott lenni, hogy a szükségesnél egy kissé hosszabbra van hagyva és pl. emelésnél már nem tud kellően összecsúszni és megnyomja a hajtást az erőgépen vagy a munkagépen, vagy mindkettőn. Extrém esetben komoly kár is keletkezhet.)