Válasz #4250. hozzászólásra
Mondjatok meg ilyen szepeket... igy is esz az ideg... Nalam is van a Capo-ban egyebkent... Remelem a vetonek ultetettet nem nyirja ki...
Üdv, én úgy tanultam ha jól tanultam ezt hogy a vektor a különböző rovarok szívogatása ,de főleg a levéltetvek,a levéltetvek ürítése folytán telepszik meg az ürített mézharmaton a tömlősgomba vagyis a korompenész.
Néztem a könyved is közben,az elnevezés időközben megváltozott,magyar irodalma alig van, elintézik egy-két sorban.
Egyébként ez a gazda hibája, mert nem figyelt a betelepülőkre és nem védekezett.
Gazda!!!
Tavaly nekem ugye muszáj volt fújni, mert a kamilla feljött bent, és nem akartam, hogy a kombájnos szentségeljen...gondoltam akkor már ragasztót is rakok bele.
Idén nálam is nagy kérdés ez. Most hál Istennek desszikálni nem kell, csak esetleg ragasztani.
Elastiq volt a ragasztó. Az a baj, hogy kontroll terület nem volt, mert pont annyi volt a szer, amennyi a repce.
Tárcsázáskor én azt tapasztaltam, hogy kevesebb volt az árva kelés a többiek táblájához képest.
Taposási kár ránézésre szinte nem is volt, alig lehetett látni, hol ment el. A kereke előtt volt terelőlemez, ami faxán szétnyomta a növényt. Nyilván volt valamennyi kár, de elenyésző. Ha netán nem lesz lefújva, akkor biztos nem emiatt, hanem a szer árak miatt. Plusz ugye rájön a fújás ára...
Sajnos még itt is megy a hezitálás, legyen fújás, vagy ne legyen.
Jelenlegi állás szerint olyan 70 százalék, hogy lesz.
Nyomok egy képet a masináról:
jó kérdés, én se tudom, azért is tettem róla képet, hátha valaki segít. így pár héttel aratás előtt, nem tudom, h mivel és van-e még értelme védekezni.
Válasz #4231. hozzászólásra
egy hónapja kapott mospilant 0,2kg/ha dózissal és így is van kártétel. jövőre virágzásban 2szer fújni mint ahogy itt mondják, az lesz a megoldás..
Mi tuti nem...igy is elég baj a becőormányos meg a szunyog...költeni csak az aratás már..!!41ha repce van a 208as mega megeszi 3nap sztem..mert 15darabban van kb....szal.....:)
Álltalába ahányszor kell 3-4 is. Mondjuk az éven 3-szor. De az utolsott jo kitolni minéll késobre . Ha 5% az semmi gondolom csak a tábla szélen látod lehet hogy kevesebb permetet kapott. Akkor kell izgulni ha bent is fehéredig. Most már késo ellene védekezni de ha monjuk lefujtad volna kb 1,5-2 hete akkor lehet hogy nem látnál ilyett. A Mospilan elég hatásos szokot lenni nagyobb adagba.0,15kg/ha
jól mondják előttünk szóló. Kisebb szúnyog mint amit mi közelről látni szoktunk. A friss zöld becőbe általában a sérüléseken, legyen az ormányos vagy jég vagy hirtelen növekedésből származó, teszi be a petéket amiből pici fehér hernyók lesznek amit a becő belsejében mindent elrágnak, 8-10 db is szokott lenni egyben na az végez mindennel.
A legnagyobb gond hogy nem lehet tudni mikor támad amikor meg meg ott van akkor meg már nem lehet védekezni, el kell csípni. mospilan-t mondják egyetlen jó anyagnak aminek hosszú tartamhatása van ellene. Ha azzal virágzás elején le van fújva nagy valószínűséggel megvédhető.
A kártétel súlyos is lehet akár több 10 % is. A sérült becők hamarabb érnek ezért rendszerint nem várják meg a pergéssel az aratást...
mi fővirágzáskor nyomtuk le pictorral...meg karate zeonnal estefele...de ettől a táblátol olyan 400méterre van olyan amibe kb 0% ilyen kár....hogy mért pont az enyémmel történik???Nem tom..:D
Nincs mit tenni várjuk hogy lesz 35fok és beérik és ehonap végén talán learathatjuk...
orvosság: kétszer rovarölőzni a virágzás ideje alatt ( egyszer a teljes virágzáskor, egyszer sziromhullás 70-80 %-ánál)
Én is a saját káromon tanultam meg!!!
Hány százalékban ilyen? Ez tud elég nagy kárt is csinálni. Volt egy ismerosom aki csak egyszer fujt bogár ellen és a jofele igynézett ki nem is volt sok belole. Nálunk egyenlore nem látni.
26415 hozzászólás
Repce felétek nem gombásodik ebben a nyirkos időben?
Én látok rajt tüneteket, de nem csak az enyémen, szinte az összesen, pedig volt gombaölőzve.
Válasz #4263. hozzászólásra
Szépek a terményeid...felénk sztem 2-3hét repcearatásig...
Nem gondoltam volna, hogy a tavasz búza ekkora kalászokra lesz képes.
A mustárból is lesz valami, lehet aratás után zöldtrágyázni.
Mondjatok meg ilyen szepeket... igy is esz az ideg... Nalam is van a Capo-ban egyebkent... Remelem a vetonek ultetettet nem nyirja ki...
Válasz #4260. hozzászólásra

Nem mi művelünk.
Egy jó ismerősünk műveli a földet, ahol a földünk szomszédjában van a gépparkja.
Mi csak fizetünk a munkáját, de a termény az miénk.
(Remélem lesz traktorom meg mindenféle munkaeszközeim, akkor már mi fogunk művelni.)
Válasz #4259. hozzászólásra

Válasz #4258. hozzászólásra

Nem tudom.
Csak annyit tudom, hogy őszi búza.
Válasz #4243. hozzászólásra
Fajta?
Válasz #4248. hozzászólásra
Üdv, én úgy tanultam ha jól tanultam ezt hogy a vektor a különböző rovarok szívogatása ,de főleg a levéltetvek,a levéltetvek ürítése folytán telepszik meg az ürített mézharmaton a tömlősgomba vagyis a korompenész.
Néztem a könyved is közben,az elnevezés időközben megváltozott,magyar irodalma alig van, elintézik egy-két sorban.
Egyébként ez a gazda hibája, mert nem figyelt a betelepülőkre és nem védekezett.
Válasz #4255. hozzászólásra

Inkább sül, mint érik...
Válasz #4242. hozzászólásra
ez mostani kép?
bszki, nálam 3 hét múlva aratás. nem vicc. érik a búza.
Gazda!!!

Tavaly nekem ugye muszáj volt fújni, mert a kamilla feljött bent, és nem akartam, hogy a kombájnos szentségeljen...gondoltam akkor már ragasztót is rakok bele.
Idén nálam is nagy kérdés ez. Most hál Istennek desszikálni nem kell, csak esetleg ragasztani.
Elastiq volt a ragasztó. Az a baj, hogy kontroll terület nem volt, mert pont annyi volt a szer, amennyi a repce.
Tárcsázáskor én azt tapasztaltam, hogy kevesebb volt az árva kelés a többiek táblájához képest.
Taposási kár ránézésre szinte nem is volt, alig lehetett látni, hol ment el. A kereke előtt volt terelőlemez, ami faxán szétnyomta a növényt. Nyilván volt valamennyi kár, de elenyésző. Ha netán nem lesz lefújva, akkor biztos nem emiatt, hanem a szer árak miatt. Plusz ugye rájön a fújás ára...
Sajnos még itt is megy a hezitálás, legyen fújás, vagy ne legyen.
Jelenlegi állás szerint olyan 70 százalék, hogy lesz.
Nyomok egy képet a masináról:
olyan táblába van ami 2 évig pihent :S szóval szar a helyzet
Aratáskor fekete por lesz a kombájn után!Sajnos
Itt is csak egy darabon láttam,francia fajtán.És búza volt az elővetemény.A könyv erre kitér,hogy kerüljuk .
Válasz #4249. hozzászólásra
viszi el, foltokban szokott lenni, nálunk eddig még soha nem volt igazán mérhető kár, remélem idén sem baxik be
Akkor ezek szerint megszopjuk és elviszi az állomány jó részét? elég szarul lehet olvasni de ha elszáradnak a kalászok szopás lesz :S
Válasz #4246. hozzászólásra

Válasz #4246. hozzászólásra
jó kérdés, én se tudom, azért is tettem róla képet, hátha valaki segít. így pár héttel aratás előtt, nem tudom, h mivel és van-e még értelme védekezni.
Válasz #4236. hozzászólásra
Ez mi a nyavalya betegség? mivel kell fújni vagy egyáltalán kell e ? nálunk is felütötte a fejét a lupus búzában!
Válasz #4244. hozzászólásra

Robiék műveli. De az miénk.
Már rég óta.
Válasz #4243. hozzászólásra

azt hittem ez a Robiéké!
a mi búzánk.
(1-2 ha)

És 10-11 soros a kalász.
Válasz #4238. hozzászólásra

tök igaz, tavaly mi is ezt gondoltuk, aztán jött 4 nap mikor nem lehetett vágni, mert qrva nagy széllel esett az eső, és .....
Mennyit ajánlanak most repcéért tisztitva?
Válasz #4231. hozzászólásra
egy hónapja kapott mospilant 0,2kg/ha dózissal és így is van kártétel. jövőre virágzásban 2szer fújni mint ahogy itt mondják, az lesz a megoldás..
Válasz #4237. hozzászólásra
Mi tuti nem...igy is elég baj a becőormányos meg a szunyog...költeni csak az aratás már..!!41ha repce van a 208as mega megeszi 3nap sztem..mert 15darabban van kb....szal.....:)
Na most akkor itt a szakálas kérdés: RAGASZTANI VAGY NEM RAGASZTANI???????

íme itt a nemrég emlegetett foltok
Válasz #4232. hozzászólásra
Szép kiss búza,, hol helyezkedik el ez a búza tábla it borsodban , aggtelek vagy josvafő má nem tom????
a hosszú kalász teljesen fehér és persze üres, a telefonnal sajnos nem sikerült jobb képet csinálni!
jót tett a nitrosol!
de vannak furcsa kalászok!!!
Álltalába ahányszor kell 3-4 is. Mondjuk az éven 3-szor. De az utolsott jo kitolni minéll késobre . Ha 5% az semmi gondolom csak a tábla szélen látod lehet hogy kevesebb permetet kapott. Akkor kell izgulni ha bent is fehéredig. Most már késo ellene védekezni de ha monjuk lefujtad volna kb 1,5-2 hete akkor lehet hogy nem látnál ilyett. A Mospilan elég hatásos szokot lenni nagyobb adagba.0,15kg/ha
Válasz #4229. hozzászólásra
jól mondják előttünk szóló. Kisebb szúnyog mint amit mi közelről látni szoktunk. A friss zöld becőbe általában a sérüléseken, legyen az ormányos vagy jég vagy hirtelen növekedésből származó, teszi be a petéket amiből pici fehér hernyók lesznek amit a becő belsejében mindent elrágnak, 8-10 db is szokott lenni egyben na az végez mindennel.
A legnagyobb gond hogy nem lehet tudni mikor támad amikor meg meg ott van akkor meg már nem lehet védekezni, el kell csípni. mospilan-t mondják egyetlen jó anyagnak aminek hosszú tartamhatása van ellene. Ha azzal virágzás elején le van fújva nagy valószínűséggel megvédhető.
A kártétel súlyos is lehet akár több 10 % is. A sérült becők hamarabb érnek ezért rendszerint nem várják meg a pergéssel az aratást...
Válasz #4227. hozzászólásra
mi fővirágzáskor nyomtuk le pictorral...meg karate zeonnal estefele...de ettől a táblátol olyan 400méterre van olyan amibe kb 0% ilyen kár....hogy mért pont az enyémmel történik???Nem tom..:D
Nincs mit tenni várjuk hogy lesz 35fok és beérik és ehonap végén talán learathatjuk...
Válasz #4223. hozzászólásra
Elég idegesitő azé,, aszály meg minden..erre szépen elvirágzott most meg szunyogok eszik....költségbe aratással együtt benne lesz 200ban.
orvosság: kétszer rovarölőzni a virágzás ideje alatt ( egyszer a teljes virágzáskor, egyszer sziromhullás 70-80 %-ánál)
Én is a saját káromon tanultam meg!!!
Válasz #4224. hozzászólásra
Kb 5% sztem.
3szor kezeltünk ezek szerint hiába...
eforia meg 2szer karate zeon....
Válasz #4224. hozzászólásra
Miért ti mennyiszer fújtátok?
Válasz #4219. hozzászólásra
Hány százalékban ilyen? Ez tud elég nagy kárt is csinálni. Volt egy ismerosom aki csak egyszer fujt bogár ellen és a jofele igynézett ki nem is volt sok belole. Nálunk egyenlore nem látni.
Válasz #4222. hozzászólásra

Az háá,de erre már csak egy "orvosság" van,nem kell nézegetni
becőszúnyog!
Válasz #4220. hozzászólásra
...vagy madár! / seregély/
Bogár.....
Válasz #4216. hozzászólásra
haver asszem 5600+áfáért vette literjét ami 1ha.
Válasz #4204. hozzászólásra
A tebusha mennyi?