10-15Ak, réti földjeink vannak zömében, az a baj. az öreg szerint csak étkezési csikos forgónak való, ezért a vetésforgó csikos forgó-kukoricából áll. kiéli a földet, nem akar kalászost. na az a lényeg, hogy sajnálja az inputot.
ezért akarom jővőre saját erőből megnyomni egy kis öntözéssel. hátha lenne egy jó hibriddel, elég kajával meg öntözéssel 12-13t. akkor csak hinne már nekem, hogy megéri többet is befektetni...
Milyen szemsűrűséggel vetetted ?
Nekem is van, félhomokos barna földben (22AK) P9578 65k szemmel vetve, és július óta küzdök vele, hogy ne süljön fel. Addig iszonyatos tempót diktált, szinte verhetetlennek bizonyult. A meleget nem bírja, ez sajna kiderült.... Én azóta locsolom éjjelente... Szintén Csongrád megye.
ahh persze
nem most akarok, hanem jövőre, amit írtam már itt egyszer. lesz egy 13+2,5ha tábla amit tudnék öntözni.
nem olyan nagy a gazdaságunk, hogy ne lehetne, vagy nem kellene akarni a maximumot kihozni belőle. ezt az 50 hektár szántót jobban is lehetne művelni.
amúgy erre most nagyon szép a határ, nem is volt sosem ennyi vetve. pl a lenti 14ha táblából eddig 1 ha sosem volt, meg máskor is ki kellett hagyni egy hektárnyi lapost.
ez lett volna azaz év amitől megindalhuttunk volna, ez az aszályos idő ezeknek a fekete lapos földeknek kedvezett volna, na de hát elverte a jég. remélem azért még így lesz rajta.
majd még augustusban rakok fel pár képet, meg aratáskor jönnek a számok.
én már ezen nemtudok segíteni, csak a jóistenen múlik minden. jövőre azért mindent megpróbálok, főleg az öntözést, azt fogom erőltetni. öntöződobra biztos nem ad pénzt az öreg, de egy szivattyút, 100-200m tömlőt meg egy keretet a télen összetákolok. majd meglátja, hogy lehet ezekben a szr földekben is 10t fölött termelni, csak akarni kell.
Jégverte kukorica!
Csütörtökön fényképeztem, átlagos csövek, a tábla végét még annyira sem verte el jég, ott még szebbek a csövek és vastagabbak, és 2 teljes meg egy kicsi van rajtuk. Az elején csak ilyenek vannak mint a fényképen, és egy.
A bal szélső kisebb cső, Polux vagy Brixxo, valami gyengébb fajta, látszik is.
A jégverés óta elég jó idő jár a táblára, nincs az a nagy meleg és csapadék is volt. Azóta kb 50mm esett, tegnap 16. A jéggel együtt szerintem 70mm is megvan.
Mi tengeri lett volna ezen a táblán, te jó Isten. Szerintem meg lehetett volna az első 10t-ás is...
Üdv!
Nekem is van P9578-as kukoricám és sajnos ugyan így néz ki mint amit itt látni.
Merem állítani, hogy a környéken ez volt a legdrágább mag ami vetve volt, de egyben a legrosszabb is lett.
Mellette a dollár él és virul.
Kis korában nagyon szépen indult, talán a legszebb volt a határban, de a július eleji nagy meleget nem bírta.
Erre a kis parcelláknál is meg van a vetésforgó, kivétel kevés lehet.A vetőmag kezelve volt?Aén minden második évben kezeltet vetek, a kép alapján lehet minden évben kell.
Nem..Felénk egyre több a panasz..Talán a kis parcellák szomszédsága..De mit és hogy magyarázzam meg annak aki már paszióbol 10- 20 éve kukoricát rak a nyamvat telkére.. És azt ugye még nem-is megfelelöen müveli hanem csak megszokásból!!
Ja igen--Nagyon sok a rovar kártétel!! Ha ez igy marad a jövőben a HIDAS permetezőt izitani kell!! Egyre több a tö rágott kukorica!!!Felénk pedig nem volt eddig..
Lehet félreérthető voltam, de én is örülnék ha ilyen csöveim lennének, mert valószínű aratni sem fogok idén. Pont ezért lennék kíváncsi pl. a hibridre, hogy mi az a fajta, amelyik a halál széléről ilyen csöveket tudott hozni. Nomeg azért az se mindennapi, hogy valószínű hamarabb kell ezt aratni, mint a mellette lévő napraforgó táblát.
Azért azt hozzá tenném hogy Tolna megye északi és déli részén is csúnya világ van...80Ha-ból nálam 65 ha teljesen megsemmisült, 1 ki.aszott csövet nem látok rajtuk!!
Mi ezzel a gond
szerintem sok gazda összetenné a kezét ha ilyen csövei lennének!!
én csak hallottam hogy milyen állapotok vannak Csongrádban,Békésben,de látom mi a helyzet Hajdúban,Szabolcsban!!ahol nem jártak mentő esők ott nem csak hogy e feje bubjáig felsült de cső sem lett rajta!
felemás a határ hajdúban de rengeteg a tönkrement tábla!!
még a közelből annyi infó hogy a Vajdaság tökéletesen megsemmisült!!!!
Április 20 körüli vetések vannak grúberezett földbe,
Pio 9025 búza előveteménnyel
NK furio mák előveteménnyel
Dkc 391 forgó előveteménnyel
Dkc 4626 búza előveteménnyel
Ezekből a pio és az nk sokkal szebb mint a dekalbok kíváncsi leszek a másfélszeresébe kerülő 4626 mit mutat a 17000Ft pioval szemben.
Én április 28-án vetettem. Korábban akartam, de így jött össze. Lehet hogy a hibridválasztással volt a baj vagy nem tudom (DKC4490), de szerintem az enyémet nem a vízhiány ölte meg hanem a 40°C, mert még most is sokkal-sokkal zöldebb, mint a tőle nem messze lévő más táblák, de nem tudta kinevelni a csövet. Csőkezdemény van némelyiken 2 is, de az első sem termékenyült. Valószínű aratni sem kell. Talán ha 2-3 héttel korábban vetettem volna, akkor korábbra esett volna a virágzás, talán az jelentett volna valamit. Vagy tényleg a hibriddel volt baj, nem tudom. A későbbi vetés mellett szól, hogy kevesebb mint 1 hét alatt kelt ki, akik korábban vetették azoknak meg 2-2,5 hét alatt. Nagyon szépen nőtt, aztán ahogy bejött a 38-40°, mint amit elvágtak. Magasságra szinte alig nőtt valamit, kitolta a címert, néhány csőkezdeményt és ennyi. Az a fura, hogy levél annyi van rajta mint amelyik 3,5 méter magasra akart nőni, de a melegben megállt a növekedés. Nem messze tőlem öntöztek is 1 táblát, de ennek ellenére az is sokkal száradtabb, viszont cső kb. ugyanannyi van mint nekem. 2007-ben volt kukoricám meg most. Mondhatom jó kis kukoricás éveket fogtam ki. De most nem adom fel, jövőre újult erővel próbálkozom. Egyszer csak összejön!
Válasz #6216. hozzászólásra
Aki korán vetett rövid tenyészidejűt, + még májusban esőt is kapott az eddig aszályos helyeken is, az lehet jó. Csak ott nem a 120 naposak a jellemző fajták.
Én a nehéz beérés miatt csak rövid tenyészidejűt vetek,igaz nem ipari méretekben, hanem csak saját célra. De itt a Bükk ÉNY-i oldalán, zárt völgyben mindenki inkább a 300, vagy annál alig magasabb FAO számút kedveli. A 400-hoz közelítők már rendszerint csak magas vízzel takaríthatók be, vagy rendesen be sem érnek. A kisgazdaságok pedig nem is kombájnolják, hanem csövesen törik, és góréba!
Nem lehet ezt előre megmondani, hogy mikor kell vetni, és milyen fajtát. Leginkább a korábbi idők tapasztalatai alapján vetnek. Ha az időjárás ilyen szélsőséges, akkor szép lehetsz, de okos nem. Ez mezőgazdaság, ahol a legnagyobb bizonytalansági tényező az időjárás!
Kinek mi a meglátás,mi volt a jobb döntés korán vetni kukit vagy később?Nálam az látszik igazolódni hogy a kései vetések jobbak bár a kombájn majd megmondja a végén.
Nekem is van április 1-én vetett kukorica, napraforgó előveteménnyel.Ezek a legrosszabb tábláim ránézésre.
Mértem már 31-34%-os a vize most.80-110grammos csövek. Csak az a baj, hogy vannak olyan növények, amelyik nem hozott csövet, pedig 3 méteres. Így nem is tudom milyen termésre számítsak.
Mai képek! Ilyet se lehet látni sokszor július végén!
Vetés: március utolsó napjaiban
Hibrid: ismeretlen
Elővetemény: napraforgó
Június végén ezen már a haldoklás látszódott. Alsó levelek száradtak, az összes többi nyíl egyenesen az ég felé. Vékony szár, -levél. Nem cseréltem volna el belőle 5 ha-t sem az enyémből 1-re. Akkor az enyém még csak nem is pipált. Gyönyörű egészséges erőteljes állomány volt. Szemre 2x vastagabb szár, 2x szélesebb levél volt rajta mint emezen. Aztán hogy honnan azt nem tudom, de kinyomta a csöveket. És meg is termékenyült! A szemek már elég kemények. Már így lógtak, csak kibontottam. Az egyik cső majdnem leesett, annyira száraz az egész.
Na akkor itt vannak a képek:
Szerintem ismét-ÉRDEKES- helyzet fog elö állni a Le szerzödöt és meg nem termett kukoricával!! A -SZAKÉRTÖK- már jó elöre el kezdhetnének dolgozni az ügyön!! Vagy ez is kb úgy lesz el intézve mint 3 éve a napraforgó?? Ez ismét sok ember problémája lesz!!!!!!!!!
25111 hozzászólás
Válasz #6259. hozzászólásra
10-15Ak, réti földjeink vannak zömében, az a baj. az öreg szerint csak étkezési csikos forgónak való, ezért a vetésforgó csikos forgó-kukoricából áll. kiéli a földet, nem akar kalászost. na az a lényeg, hogy sajnálja az inputot.
ezért akarom jővőre saját erőből megnyomni egy kis öntözéssel. hátha lenne egy jó hibriddel, elég kajával meg öntözéssel 12-13t. akkor csak hinne már nekem, hogy megéri többet is befektetni...
Válasz #6252. hozzászólásra
Addig iszonyatos tempót diktált, szinte verhetetlennek bizonyult.
A meleget nem bírja, ez sajna kiderült....
Én azóta locsolom éjjelente...
Szintén Csongrád megye.
Milyen szemsűrűséggel vetetted ?
Nekem is van, félhomokos barna földben (22AK) P9578 65k szemmel vetve, és július óta küzdök vele, hogy ne süljön fel.
Válasz #6258. hozzászólásra

Mi baj a földdel? vadak? Nekünk csak az a bajunk
Válasz #6257. hozzászólásra
ahh persze
nem most akarok, hanem jövőre, amit írtam már itt egyszer. lesz egy 13+2,5ha tábla amit tudnék öntözni.
nem olyan nagy a gazdaságunk, hogy ne lehetne, vagy nem kellene akarni a maximumot kihozni belőle. ezt az 50 hektár szántót jobban is lehetne művelni.
amúgy erre most nagyon szép a határ, nem is volt sosem ennyi vetve. pl a lenti 14ha táblából eddig 1 ha sosem volt, meg máskor is ki kellett hagyni egy hektárnyi lapost.
ez lett volna azaz év amitől megindalhuttunk volna, ez az aszályos idő ezeknek a fekete lapos földeknek kedvezett volna, na de hát elverte a jég. remélem azért még így lesz rajta.
majd még augustusban rakok fel pár képet, meg aratáskor jönnek a számok.
Válasz #6256. hozzászólásra
Mit akarsz ezen öntözni?Az "ország"legjobb kukoricája a tied.
Válasz #6255. hozzászólásra

én már ezen nemtudok segíteni, csak a jóistenen múlik minden. jövőre azért mindent megpróbálok, főleg az öntözést, azt fogom erőltetni. öntöződobra biztos nem ad pénzt az öreg, de egy szivattyút, 100-200m tömlőt meg egy keretet a télen összetákolok. majd meglátja, hogy lehet ezekben a szr földekben is 10t fölött termelni, csak akarni kell.
Válasz #6253. hozzászólásra

Láttam már ilyent, s a végén elég jó lett a termés, sikerüljön Neked is!
Válasz #6250. hozzászólásra
Legyen szerencséd hozzá!

Ilyenkor már ki elég zöld.
Ragt Oxxygen

Jégverte kukorica!
Csütörtökön fényképeztem, átlagos csövek, a tábla végét még annyira sem verte el jég, ott még szebbek a csövek és vastagabbak, és 2 teljes meg egy kicsi van rajtuk. Az elején csak ilyenek vannak mint a fényképen, és egy.
A bal szélső kisebb cső, Polux vagy Brixxo, valami gyengébb fajta, látszik is.
A jégverés óta elég jó idő jár a táblára, nincs az a nagy meleg és csapadék is volt. Azóta kb 50mm esett, tegnap 16. A jéggel együtt szerintem 70mm is megvan.
Mi tengeri lett volna ezen a táblán, te jó Isten. Szerintem meg lehetett volna az első 10t-ás is...
Július 3
Július 6-án elverte a jég.
Július 9
Július 26
Nemzetközi mérce. cigisdoboz
Válasz #6242. hozzászólásra
Üdv!
Nekem is van P9578-as kukoricám és sajnos ugyan így néz ki mint amit itt látni.
Merem állítani, hogy a környéken ez volt a legdrágább mag ami vetve volt, de egyben a legrosszabb is lett.
Mellette a dollár él és virul.
Kis korában nagyon szépen indult, talán a legszebb volt a határban, de a július eleji nagy meleget nem bírta.
Csongrád megye.
Válasz #6247. hozzászólásra

Dekalbot nem láttam még itt kitáblázva
Válasz #6249. hozzászólásra

Ki vannak telve a csövek szemmel, de kérdés kineveli e.
Válasz #6243. hozzászólásra
de mikor megnézed a csöveken alig van szem, itt milyenek a csövek?
Felénk is vannak ilyenek,
Válasz #6241. hozzászólásra

Kivárunk.
Jók a képek,kár,hogy nincs mellettük DKC.
Válasz #6245. hozzászólásra
Szabolcs megye Balsa és Szabolcs között. Tiszaháti földnek mondanám.
ország melyik része?
friss kukorica árat irjatok
(2. részlet)

Erre így néz ki a Pio-s sor. (1. részlet)

Válasz #6236. hozzászólásra

akkor asszem ne idén vegyünk traktort SB
Válasz #6239. hozzászólásra
Aén minden második évben kezeltet vetek, a kép alapján lehet minden évben kell.
Erre a kis parcelláknál is meg van a vetésforgó, kivétel kevés lehet.A vetőmag kezelve volt?
Válasz #6238. hozzászólásra

Nem..Felénk egyre több a panasz..Talán a kis parcellák szomszédsága..De mit és hogy magyarázzam meg annak aki már paszióbol 10- 20 éve kukoricát rak a nyamvat telkére.. És azt ugye még nem-is megfelelöen müveli hanem csak megszokásból!!
Válasz #6237. hozzászólásra

Vetésforgós, vagy több évben egymás után?
Válasz #6224. hozzászólásra

a HIDAS permetezőt izitani kell!! Egyre több a tö rágott kukorica!!!Felénk pedig nem volt eddig..
Ja igen--Nagyon sok a rovar kártétel!! Ha ez igy marad a jövőben
Válasz #6235. hozzászólásra
Csak összeszorítjuk a fogunkat, meg a nadrágszíjat.
Válasz #6233. hozzászólásra

1et se panaszkodunk akkor
Válasz #6233. hozzászólásra

tudom.de ez nem mindenhol volt igy.........
Válasz #6232. hozzászólásra
1,Víz,
2,az utóhatása rosszul művelt földek
3,meg az idei.
Válasz #6230. hozzászólásra

...... óóóóó

hogy ti hogy számoltok
Válasz #6230. hozzászólásra

nálunk csak 2
Válasz #6223. hozzászólásra

De ez már a harmadik.
Válasz #6226. hozzászólásra

nem vlm jó kis nedves földjeid vannak hm?
Válasz #6225. hozzászólásra
lehet több kukoricát eszik mint a teheneim
Válasz #6226. hozzászólásra
értelek!!!
Válasz #6220. hozzászólásra
Lehet félreérthető voltam, de én is örülnék ha ilyen csöveim lennének, mert valószínű aratni sem fogok idén. Pont ezért lennék kíváncsi pl. a hibridre, hogy mi az a fajta, amelyik a halál széléről ilyen csöveket tudott hozni. Nomeg azért az se mindennapi, hogy valószínű hamarabb kell ezt aratni, mint a mellette lévő napraforgó táblát.
Válasz #6224. hozzászólásra

ez legalább nempanaszkodhat
ritkitó év ez is...

még sok a földmives ugylátszik...... fogyniuk köll.... idén is ....
hiába a 2010 be elárasztottaknak is kell 1 jó év
Válasz #6221. hozzászólásra
Igen igazából az ö többi déli megye is megsínylette a forróságot!!!!
Válasz #6220. hozzászólásra
80Ha-ból nálam 65 ha teljesen megsemmisült,
1 ki.aszott csövet nem látok rajtuk!!

Azért azt hozzá tenném hogy Tolna megye északi és déli részén is csúnya világ van...
Válasz #6214. hozzászólásra

Mi ezzel a gond
szerintem sok gazda összetenné a kezét ha ilyen csövei lennének!!
én csak hallottam hogy milyen állapotok vannak Csongrádban,Békésben,de látom mi a helyzet Hajdúban,Szabolcsban!!ahol nem jártak mentő esők ott nem csak hogy e feje bubjáig felsült de cső sem lett rajta!
felemás a határ hajdúban de rengeteg a tönkrement tábla!!
még a közelből annyi infó hogy a Vajdaság tökéletesen megsemmisült!!!!
Válasz #6218. hozzászólásra
Április 20 körüli vetések vannak grúberezett földbe,
Pio 9025 búza előveteménnyel
NK furio mák előveteménnyel
Dkc 391 forgó előveteménnyel
Dkc 4626 búza előveteménnyel
Ezekből a pio és az nk sokkal szebb mint a dekalbok kíváncsi leszek a másfélszeresébe kerülő 4626 mit mutat a 17000Ft pioval szemben.

Én április 28-án vetettem. Korábban akartam, de így jött össze. Lehet hogy a hibridválasztással volt a baj vagy nem tudom (DKC4490), de szerintem az enyémet nem a vízhiány ölte meg hanem a 40°C, mert még most is sokkal-sokkal zöldebb, mint a tőle nem messze lévő más táblák, de nem tudta kinevelni a csövet. Csőkezdemény van némelyiken 2 is, de az első sem termékenyült. Valószínű aratni sem kell. Talán ha 2-3 héttel korábban vetettem volna, akkor korábbra esett volna a virágzás, talán az jelentett volna valamit. Vagy tényleg a hibriddel volt baj, nem tudom. A későbbi vetés mellett szól, hogy kevesebb mint 1 hét alatt kelt ki, akik korábban vetették azoknak meg 2-2,5 hét alatt. Nagyon szépen nőtt, aztán ahogy bejött a 38-40°, mint amit elvágtak. Magasságra szinte alig nőtt valamit, kitolta a címert, néhány csőkezdeményt és ennyi. Az a fura, hogy levél annyi van rajta mint amelyik 3,5 méter magasra akart nőni, de a melegben megállt a növekedés. Nem messze tőlem öntöztek is 1 táblát, de ennek ellenére az is sokkal száradtabb, viszont cső kb. ugyanannyi van mint nekem. 2007-ben volt kukoricám meg most. Mondhatom jó kis kukoricás éveket fogtam ki. De most nem adom fel, jövőre újult erővel próbálkozom. Egyszer csak összejön!
Aki korán vetett rövid tenyészidejűt, + még májusban esőt is kapott az eddig aszályos helyeken is, az lehet jó. Csak ott nem a 120 naposak a jellemző fajták.
Én a nehéz beérés miatt csak rövid tenyészidejűt vetek,igaz nem ipari méretekben, hanem csak saját célra. De itt a Bükk ÉNY-i oldalán, zárt völgyben mindenki inkább a 300, vagy annál alig magasabb FAO számút kedveli. A 400-hoz közelítők már rendszerint csak magas vízzel takaríthatók be, vagy rendesen be sem érnek. A kisgazdaságok pedig nem is kombájnolják, hanem csövesen törik, és góréba!
Nem lehet ezt előre megmondani, hogy mikor kell vetni, és milyen fajtát. Leginkább a korábbi idők tapasztalatai alapján vetnek. Ha az időjárás ilyen szélsőséges, akkor szép lehetsz, de okos nem. Ez mezőgazdaság, ahol a legnagyobb bizonytalansági tényező az időjárás!
Kinek mi a meglátás,mi volt a jobb döntés korán vetni kukit vagy később?Nálam az látszik igazolódni hogy a kései vetések jobbak bár a kombájn majd megmondja a végén.
Válasz #6214. hozzászólásra
Nekem is van április 1-én vetett kukorica, napraforgó előveteménnyel.Ezek a legrosszabb tábláim ránézésre.
Mértem már 31-34%-os a vize most.80-110grammos csövek. Csak az a baj, hogy vannak olyan növények, amelyik nem hozott csövet, pedig 3 méteres. Így nem is tudom milyen termésre számítsak.
Mai képek! Ilyet se lehet látni sokszor július végén!

Vetés: március utolsó napjaiban
Hibrid: ismeretlen
Elővetemény: napraforgó
Június végén ezen már a haldoklás látszódott. Alsó levelek száradtak, az összes többi nyíl egyenesen az ég felé. Vékony szár, -levél. Nem cseréltem volna el belőle 5 ha-t sem az enyémből 1-re. Akkor az enyém még csak nem is pipált. Gyönyörű egészséges erőteljes állomány volt. Szemre 2x vastagabb szár, 2x szélesebb levél volt rajta mint emezen. Aztán hogy honnan azt nem tudom, de kinyomta a csöveket. És meg is termékenyült! A szemek már elég kemények. Már így lógtak, csak kibontottam. Az egyik cső majdnem leesett, annyira száraz az egész.
Na akkor itt vannak a képek:
Válasz #6211. hozzászólásra
nagy tételbe ne fogadj erre, még akkor se, ha már fogadni is más pénzéből fogadtok
Szerintem ismét-ÉRDEKES- helyzet fog elö állni a Le szerzödöt és meg nem termett kukoricával!! A -SZAKÉRTÖK- már jó elöre el kezdhetnének dolgozni az ügyön!! Vagy ez is kb úgy lesz el intézve mint 3 éve a napraforgó??

Ez ismét sok ember problémája lesz!!!!!!!!!