na és mondjuk mennyit dob6 a termésen, 1 új beszerzésű, jóképű..... VG?
a nem olyan jóképű, jó régi beszerzésűhőz képest és a vele való összehasonlításbannnnnn......
valaki foglalkozik vagy foglalkozott itt pattogtatni való kukorica termesztéssel??? mert lenne egy iciripiciri föld amin nem tom mit érné meg termeszteni és hirtelen ez ugrott be !! nem tudom mennyire van neki piac és árat se tudok!
Én a Mas 44-et próbáltam idén a vetőmag kb. 30%al olcsóbb mint a konkurencia , de ami lényeg, hogy itt felénk ideálisnak mondható időjárás volt a kukira ilyankor szinte minden hibrid jól terem, de szárazságban dől el melyik az igazi
Megkérdeztem és tényleg mind2-t használják csak az a bibi , hogy pontosat nem tud mert elég sokat a víz vagy megnyomta v. kimosta.
De azt modja , hogy ott kinn szinte elvárás a 12-13 t.
Én is gondolkodtam, hogy megpróbálom idén a maisadort.
Bábolnán volt bemutatójuk, azok aztán fejek voltak, amiket ott mutattak...
Kb 25 centis, vastag hatalmas fejek.
Szal nagyüzemi szinten kb annyit tud, mint a pio, vagy a dkc?
És a vetőmag mennyi volt?
Igen francia , van még egy francia vetőmagos cég a piacon a Maisadour, tőlük próbáltam az idén egy hibridet , ugyanannyit termett mint a vele egy Fao csoportban lévő Dekalb vagy a Pio hibridek
van kísérleti sorban, azthiszem tőszámos parcellákban is 65-75-85ezrekkel vetve is. Bár ezek végét megnyalta a víz. Illetve az egészet, de a végin folyamatosan állt egész évben, kicsit megnyomta a víz látszik rajta, így hogy mennyire mérvadó lesz azt döntse el aki akarja
nagy csodát ne várj tőle a mai hibridektől gyengébb, nálunk a termése tavaly is meg az ideén is 95 mázsa volt. jövőre kipróbáljuk a 4590-et az egy új hibrid hátha jobban terem
Külön táblába akarom őket csak most nem sokat akarok vetni egy 40 hekit aztán fele felébe gondoltam területre és akkor megversenyeztetni őket.Azért is hogy ismerjek meg új fajtát meg hátha többet ad ugyan azon a területen.Csak azt nem akarom hogy egyiket lehetne vágni másikat meg még nem 3-4 hétig
Válasz #2804. hozzászólásra
Nekem Dk 4626-os van , aminek a Fao száma 1-el nagyobb mint a Dkc 440-es.
Sztem az idő most nem igen kedvezett neki.
Pontos eredményt még nem tudok-de jövő héten leszeretném
aratni-ha isten is úgy akarja---ÁÁÁÁmen!
Akkor érdemes külön táblába vetni és nem úgy hogy egy ilyen sor egy olyan:) Szerintem max 1 hét lehet a kettő között. Itt a közelben van nálunk egy emberkének 440, nekünk 391 és szinte egyforma a vize...
A termőhelyi adottságok nagyban befolyásolják egy hibrid termőképességét, de én több olyan kísérletről halottam ahol bizony egyesek meghamisították az eredményeket, itt a termelőhöz kitett kísérletekre gondolok nyilván nem ommi. De sokszor jönnek olyan papírokkal hogy a szomszéd faluban ennyi meg annyi termett...
Volt valakinek idén DKC440-e?Azért kérdem hogy milyen volt mondjuk egy DKC3511hez képest?Mert úgy akarok vetni hogy fele fele arányban csak nem tudom hogy lehetne egyszerre aratni őket mert a 440nek kicsit nagyobb a FAO száma
Mi minden évben már 5-6 éve Dk391-et vetünk, hajlamos a kétcsövűségre, így alacsony 55 ezres tőállomány mellett is képes 100q-t teremni, illetve aszályban nem sül be. A vize volt hogy 14 alatti volt, de többnyire 15-16os így már tárolható ha 2 havonta át van mozgatva és persze nem 5 méterre van felrakva... Idén 17 körüli lesz a vize de holnap belevágunk és kiderül...
KB!! Én is igy látom!! Itt nálunk a falusi szóbeszéd mindig a viharol és néha a bogárol szól!! De amikor egymás melett a pió és a dekalb volt vetve akkor nem volt mit mellé magyarázni.. Én a piót kedvelem és kész..!! Szerintem a dekalbok már tul vanak manipulálva..
Szerintem területe válogatja. Nálunk az A24 és az N01-es Pio hasonló eredményeket hoz, tavaly vetettünk Maristát, az sem lett volna rossz, de gyenge, vékony a szára. Dekalbok jó eredményeket adnak, nekik való területeken, viszont nálunk kicsit nyűgösebb vágni. Minden évben vágok bérbe pár hektárnyi Dekalbot, valamikor volt nekünk is, de szabályosan kirepülnek a csövek az asztalból (bár ez a kombájnos ügyességét kívánja főleg). Mondjuk az tény, hogy jobban leadja a vizet mint a Pio.
csak annyi , hogy előtisztitás nélkül száritom, és 3 % törtszem szokott lenni a száritóbol kijövő kukoricában
ja és 4OOas dobfordulattal vágom , szerintem semmivel sincs több törtszem benne mint a piókban , bár azok közül én már csak a NO1-et meg az Y12-t tartom vetésre érdemesnek
Válasz #2787. hozzászólásra
Én már nagyon régóta Dekalbot használok - ellenbe a haverral,aki NK ill. PIoneer párti.
mindig hasonlítgatjuk az eredményeket.Most ott tartunk , hogy az egyik NK víze a legjobb 16.5.
Nekem a Dk 2 fajta is van , de még most 18-21 % között vannak.Természetesen sokat már nem szeretnék várni.
Jövő héten mindenképp le kéne aratni.
Látom van száritós tapasztalatod!! A szemtöréses történetröl mi a véleményed?? Én megmondom öszintén ki nem álom a delelbot aratni manapság csak a gond van vele..
2 észrevétel az idei évröl:
dekalb fajtasor fao 3OO-4OO, és PIO NO1 mindnek 2O-21 között volt a vize 2 hete voltak betakaritva,
a második pedig , hogy szárítottunk valakinek KWS kukoricát, nem tom milyen hibrid volt, de 23 as víznél 1 órával több ideig száradt a 18Oq mint a DKC-k 21-es vízzel, és az istennek se akart lemenni 14 alá a vize pedig már 64 fokig is fütöttük , a DKC-k meg 54 foknál már 14-esek 57nél meg 13-asok.
Hát igen írták is hogy most a dekalbos cucc se jött le annyira hogy ne kelljen 14% szárítani rajta de még midig jobb mint a többi kb ezt írja Viszont ha nem ennyire csapadékos az idő akkor szépen leadja a vizet de gondolom akkor másik fajta is elég jól
Viszont azok a vetésidő,tőszám kísérleteket érdekesnek találtam!Mert azt írta hogy pl idén március végén már tartósan volt 16 fok és aki mondjuk április elején elnyomta a kukoricát annak akár 5-6 nap alatt is kikelt ami amúgy kelési idő 10-12 nap aki pedig később vetett az már belekerült egy hidegebb időjárásba április közepe vége felé annak akár 18-20 napot is igénybe vett a kelés.Ugyanakkor aki hamar elvetette március elején és már kikelt állapotba jött rá ez a hidegebb időjárás annak pedig sínylődött a kikelt kukorica mert nem volt meleg rá.Tanúság:meg kell találni az optimális vetésidőt amikor a talaj eléri a 10 fokos hőmérsékletet
Én emlékszem még pár éve a dekalbosok azzal a dumával nyomatták a magot,hogy "lakatot a szárítóra"
Na az se jött be nekik,tudtommal nem zárt be emiatt egy szárítótelep sem.
Most óvatosabbak,saját statisztikával,meg mérésekkel jönnek.
Olvasta valaki az agrónapló szaklapban a Dekalbos kukoricás cikket?Hogy ezek a fajták adják le legjobban a vizüket.Meg kísérletekről van még szó benne vetésidővel és,tőszámmal kapcsolatban ilyesmi elég érdekes!
Én még csak ma kombinátoroztam meg ,mert kis csuszás volt mert hengerfejes lett az egyik gép /szelep görbülés/ és igy nem nagyon haladtunk a munkával /szántani is aratni kombizni / de ma meg megjött az esö jo ha a héten el birom nyomni
24931 hozzászólás
Válasz #2829. hozzászólásra

na és mondjuk mennyit dob6 a termésen, 1 új beszerzésű, jóképű..... VG?
a nem olyan jóképű, jó régi beszerzésűhőz képest és a vele való összehasonlításbannnnnn......
valaki foglalkozik vagy foglalkozott itt pattogtatni való kukorica termesztéssel??? mert lenne egy iciripiciri föld amin nem tom mit érné meg termeszteni
és hirtelen ez ugrott be !! nem tudom mennyire van neki piac és árat se tudok!
hmm????
Válasz #2827. hozzászólásra
Én a Mas 44-et próbáltam idén a vetőmag kb. 30%al olcsóbb mint a konkurencia , de ami lényeg, hogy itt felénk ideálisnak mondható időjárás volt a kukira ilyankor szinte minden hibrid jól terem, de szárazságban dől el melyik az igazi
Válasz #2825. hozzászólásra
Oké köszi!
Válasz #2825. hozzászólásra

Megkérdeztem és tényleg mind2-t használják csak az a bibi , hogy pontosat nem tud mert elég sokat a víz vagy megnyomta v. kimosta.
De azt modja , hogy ott kinn szinte elvárás a 12-13 t.
Válasz #2824. hozzászólásra
Én is gondolkodtam, hogy megpróbálom idén a maisadort.
Bábolnán volt bemutatójuk, azok aztán fejek voltak, amiket ott mutattak...
Kb 25 centis, vastag hatalmas fejek.
Szal nagyüzemi szinten kb annyit tud, mint a pio, vagy a dkc?
És a vetőmag mennyi volt?
Válasz #2811. hozzászólásra
A tegnap esti kis eső miatt elmarad az aratás majd jövő héten vágjuk akkor jelentkezek 440 vs. 391 ügyében...
Válasz #2823. hozzászólásra
Igen francia , van még egy francia vetőmagos cég a piacon a Maisadour, tőlük próbáltam az idén egy hibridet , ugyanannyit termett mint a vele egy Fao csoportban lévő Dekalb vagy a Pio hibridek
Válasz #2822. hozzászólásra

figyi!ez francia v.mag?
ha + , akkor kérdezek 1 emberkét-van itt 1 francia cég
1000 heki felett és nyilván ezt használ:
ma hallottam megbízható forrásból, hogy Caussade nemesitőház egyik hibridje 35 heki átlagában 132q-át termett 22es vízzel ( jövőre tesztelem )
Válasz #2812. hozzászólásra

van kísérleti sorban, azthiszem tőszámos parcellákban is 65-75-85ezrekkel vetve is. Bár ezek végét megnyalta a víz. Illetve az egészet, de a végin folyamatosan állt egész évben, kicsit megnyomta a víz látszik rajta, így hogy mennyire mérvadó lesz azt döntse el aki akarja
Válasz #2811. hozzászólásra
nagy csodát ne várj tőle a mai hibridektől gyengébb, nálunk a termése tavaly is meg az ideén is 95 mázsa volt. jövőre kipróbáljuk a 4590-et az egy új hibrid hátha jobban terem
Válasz #2797. hozzászólásra
az ujjabb hibridekre szerintem már nem igazán jellemző, nekünk a 440-t xarrá verte a vihar a szomszéd 4795 e meg iszinte semmi
Válasz #2792. hozzászólásra
a claas kombájn évek óta olyan tisztaságra vágja hogy nem szoktak levonni , nem töri a magot se, a csutka végét törgeli néha bele
Válasz #2816. hozzászólásra
ez 10 Ak föld,nagyon megvolt elégedve a tulaj
Válasz #2815. hozzászólásra

kösz. akkor amit nyomnak róla a piosok nem teljesen igaz.
Válasz #2814. hozzászólásra
lucius mellett volt 1 tonnával jobb 2%-al vizesebb
Válasz #2813. hozzászólásra
a többihez képest milyen?
Válasz #2812. hozzászólásra
vágtunk,10,5 tonna nyers 26% viz
volt valakinek pio 9578 vetve?

eredmény?
Válasz #2810. hozzászólásra
És jobbnak néz ki a 440?vagy ha már le is arattátok akkor milyen lett a termése?és mit kapott?
Válasz #2808. hozzászólásra
Olyan nem lesz mondom most 1 % van közötte.
Válasz #2807. hozzászólásra
Énis DK 4626 ost vetettem,10 napja 26 vize volt.Szár szép nagy,a fejek kicsik.Nagyon kiváncsi leszek rá,mert tavaly bejött.
Válasz #2806. hozzászólásra
Külön táblába akarom őket csak most nem sokat akarok vetni egy 40 hekit aztán fele felébe gondoltam területre és akkor megversenyeztetni őket.Azért is hogy ismerjek meg új fajtát meg hátha többet ad ugyan azon a területen.Csak azt nem akarom hogy egyiket lehetne vágni másikat meg még nem 3-4 hétig
Nekem Dk 4626-os van , aminek a Fao száma 1-el nagyobb mint a Dkc 440-es.
Sztem az idő most nem igen kedvezett neki.
Pontos eredményt még nem tudok-de jövő héten leszeretném
aratni-ha isten is úgy akarja---ÁÁÁÁmen!
Akkor érdemes külön táblába vetni és nem úgy hogy egy ilyen sor egy olyan:) Szerintem max 1 hét lehet a kettő között. Itt a közelben van nálunk egy emberkének 440, nekünk 391 és szinte egyforma a vize...
A termőhelyi adottságok nagyban befolyásolják egy hibrid termőképességét, de én több olyan kísérletről halottam ahol bizony egyesek meghamisították az eredményeket, itt a termelőhöz kitett kísérletekre gondolok nyilván nem ommi. De sokszor jönnek olyan papírokkal hogy a szomszéd faluban ennyi meg annyi termett...
Volt valakinek idén DKC440-e?Azért kérdem hogy milyen volt mondjuk egy DKC3511hez képest?Mert úgy akarok vetni hogy fele fele arányban csak nem tudom hogy lehetne egyszerre aratni őket mert a 440nek kicsit nagyobb a FAO száma
Ja és úgy nézett ki az első 10 legnagyobb területen termesztett kukoricahibrid itt Magyarországon hogy:

2008ban első 5 hely: 1:DKC3511; 2:DK440; 3:PR37D25; 4:4626; 5:PR38A24
2009ben 1:DKC3511; 2:PR37M81; 3:DK440; 4:PR38A24; 5:PR37N01
2010ben 1:DK440; 2:PR37N01; 3:PR37M81; 4:DKC3511; 5:Occitan
Hát ilyesmi
Mi minden évben már 5-6 éve Dk391-et vetünk, hajlamos a kétcsövűségre, így alacsony 55 ezres tőállomány mellett is képes 100q-t teremni, illetve aszályban nem sül be. A vize volt hogy 14 alatti volt, de többnyire 15-16os így már tárolható ha 2 havonta át van mozgatva és persze nem 5 méterre van felrakva... Idén 17 körüli lesz a vize de holnap belevágunk és kiderül...
Válasz #2798. hozzászólásra
a hosszabb tenyészidejű dekalbok sokkal állóképesebbek mint a koraiak,csak vizesebbek is
Válasz #2798. hozzászólásra

KB!! Én is igy látom!! Itt nálunk a falusi szóbeszéd mindig a viharol és néha a bogárol szól!! De amikor egymás melett a pió és a dekalb volt vetve akkor nem volt mit mellé magyarázni.. Én a piót kedvelem és kész..!! Szerintem a dekalbok már tul vanak manipulálva..
Válasz #2794. hozzászólásra
Szerintem területe válogatja. Nálunk az A24 és az N01-es Pio hasonló eredményeket hoz, tavaly vetettünk Maristát, az sem lett volna rossz, de gyenge, vékony a szára. Dekalbok jó eredményeket adnak, nekik való területeken, viszont nálunk kicsit nyűgösebb vágni. Minden évben vágok bérbe pár hektárnyi Dekalbot, valamikor volt nekünk is, de szabályosan kirepülnek a csövek az asztalból (bár ez a kombájnos ügyességét kívánja főleg). Mondjuk az tény, hogy jobban leadja a vizet mint a Pio.
Válasz #2797. hozzászólásra

vagyis a dekalb összeszarja magát az első vihar után, a pió meg áll mint a f..z
Válasz #2789. hozzászólásra
szárzsilárdság, kidőlt tövek aránya az a Dekalbnál sokkal több mint a piónál ez tény és való
Válasz #2789. hozzászólásra
szárszilárdságban nekem a mai napig az occitán az etalon
Mi a helyzet?
csak annyi , hogy előtisztitás nélkül száritom, és 3 % törtszem szokott lenni a száritóbol kijövő kukoricában
ja és 4OOas dobfordulattal vágom , szerintem semmivel sincs több törtszem benne mint a piókban , bár azok közül én már csak a NO1-et meg az Y12-t tartom vetésre érdemesnek

Én már nagyon régóta Dekalbot használok - ellenbe a haverral,aki NK ill. PIoneer párti.
mindig hasonlítgatjuk az eredményeket.Most ott tartunk , hogy az egyik NK víze a legjobb 16.5.
Nekem a Dk 2 fajta is van , de még most 18-21 % között vannak.Természetesen sokat már nem szeretnék várni.
Jövő héten mindenképp le kéne aratni.
Látom van száritós tapasztalatod!! A szemtöréses történetröl mi a véleményed?? Én megmondom öszintén ki nem álom a delelbot aratni manapság csak a gond van vele..
Válasz #2788. hozzászólásra
2 észrevétel az idei évröl:
dekalb fajtasor fao 3OO-4OO, és PIO NO1 mindnek 2O-21 között volt a vize 2 hete voltak betakaritva,
a második pedig , hogy szárítottunk valakinek KWS kukoricát, nem tom milyen hibrid volt, de 23 as víznél 1 órával több ideig száradt a 18Oq mint a DKC-k 21-es vízzel, és az istennek se akart lemenni 14 alá a vize pedig már 64 fokig is fütöttük , a DKC-k meg 54 foknál már 14-esek 57nél meg 13-asok.
Viszont ha nem ennyire csapadékos az idő akkor szépen leadja a vizet de gondolom akkor másik fajta is elég jól 

Hát igen írták is hogy most a dekalbos cucc se jött le annyira hogy ne kelljen 14% szárítani rajta de még midig jobb mint a többi kb ezt írja
Viszont azok a vetésidő,tőszám kísérleteket érdekesnek találtam!Mert azt írta hogy pl idén március végén már tartósan volt 16 fok és aki mondjuk április elején elnyomta a kukoricát annak akár 5-6 nap alatt is kikelt ami amúgy kelési idő 10-12 nap aki pedig később vetett az már belekerült egy hidegebb időjárásba április közepe vége felé annak akár 18-20 napot is igénybe vett a kelés.Ugyanakkor aki hamar elvetette március elején és már kikelt állapotba jött rá ez a hidegebb időjárás annak pedig sínylődött a kikelt kukorica mert nem volt meleg rá.Tanúság:meg kell találni az optimális vetésidőt amikor a talaj eléri a 10 fokos hőmérsékletet

Na és a szár szilárdságal és a szem törésel nem dicsekedtek benne??
Én emlékszem még pár éve a dekalbosok azzal a dumával nyomatták a magot,hogy "lakatot a szárítóra"
Na az se jött be nekik,tudtommal nem zárt be emiatt egy szárítótelep sem.
Most óvatosabbak,saját statisztikával,meg mérésekkel jönnek.
Olvasta valaki az agrónapló szaklapban a Dekalbos kukoricás cikket?Hogy ezek a fajták adják le legjobban a vizüket.Meg kísérletekről van még szó benne vetésidővel és,tőszámmal kapcsolatban ilyesmi elég érdekes!
Én még csak ma kombinátoroztam meg ,mert kis csuszás volt mert hengerfejes lett az egyik gép /szelep görbülés/ és igy nem nagyon haladtunk a munkával /szántani is aratni kombizni / de ma meg megjött az esö
jo ha a héten el birom nyomni
Válasz #2784. hozzászólásra
na majd aratás után elválik szeretné kellemesen csalódni csak ne esne az a rohadt esőőőőőőőő
Válasz #2783. hozzászólásra
a kinézet nem minden , nálam a 3511 egy kis törpe lepukkant figura a NO1 mellett mégis szinte kilóra ugyanannyit termett mind a 2.
Válasz #2778. hozzászólásra

nekünk sem lesz jobb kicsik a csövek na meg 22 es a víz azt hiszem reseda nem lesz egy darabig de pioneer sem a dekalbok sokkal jobban néznek ki
Válasz #2780. hozzászólásra

ma két elakadás volt a vetőgépekkel csak csillogott a teteje aghyig nyelte a trakit és a vetőgépet is 2 órás pucolás még jó hogy bérmunkázik a gép