Igaz, hogy csak néhány fa van itthon és mind ilyen ,,Kántorjánisi" sarjrólkelt F1-es, de tele vannak apró meggyel. Az is igaz, hogy még volt pár tasak Nevirolom itthon.
-4 volt Agárdon hajnalban. A fagykár megállapításárol valaki mondana valamit? Ma rögtön a fagy után mit kell nézni? Egyböl sziromhullás? Vagy csak holnap? Fonnyadás?
Ha jól látom a mai inkább csak a zalai és egyéb dunántúli termelők idegeit fogja roncsolni, a Nyírségben a holnapi lesz veszélyes. Legalábbis az előrejelzések szerint.
Az Érdi Bőtermő virágaiból sokat le fog vinni, de a tájfajták talán még kibírják...
Szerintem a gyümölcs méretét leginkább a termőrészek mennyisége és a tápanyagellátás befolyásolja. Ha sok apró meggy van, jobban ritkítsd metszéskor, kevesebb termővesszőt hagyjál a fán, de azért óvatosan, mert ha túlmetszed, erős hajtásnövekedéssel válaszolhat rá a fa, és átmegy dzsungelba.
A tápanyagutánpótlást 3 fa esetén nem hiszem, hogy túl kellene dramatizálni, ősszel/tavasszal beforgatsz egy kis trágyát a koronacsurgó környékére, esetleg valamilyen olcsó lombtrágyát kijuttatsz permetezésekkor (pl. Wuxal, 1 liter vagy 800 Ft, és hamarabb fog rád romlani, mint hogy elfogyna a 3 fára).
Növényvédelmi szempontból a meggy legérzékenyebb időszaka a virágzás, ekkor támad a virágfertőző monília. Fehérbimbós állapottól a virágzás végéig egy hetes fordulókkal valamilyen moníliára való gombaölőszerrel (Folicur, Topas, esetleg ha van almád a korai varasodás megelőzésre alkalmazott Chorus is nagyon jó monília ellen). Száraz meleg tavasszal elég 2 alkalom, de ha hideg, csapadékos az idő elhúzódik a virágzás, akkor 3 permetezés is elkel. Sziromhullás után átállhatsz 2 hetes fordulókra, ha az időjárás megengedi, csapadékos időben 8-10 nap, mehet tovább a gombaölőzés blumeriella ellen, ha megjelenik a levéltetű, esetleg lombrágó hernyók, akkor az ellenük megfelelő rovarölővel kombinálva, mehet mellé a lombtrágya is.
A következő kritikus időszak a gyümölcsszíneződés ideje, ekkor támad az antraknózis, majd a gyümölcsfertőző monília, a egészségügyi várakozási időket betartva egész szedésig fenn kell tartani a növényvédelmi kezeléseket. Majd szedés után még jöhet egy zárópermetezés és ámen.
A kukoric várhatóban kollega nem hagyta, hogsy három hozzászólásom legyegy egymás után ...
Beleolvatam az eddigi hozzászólásaiba és IDE jutottam.
Mivel nekem is van három meggy fám asz utcán és kettő db újferértói fürtös a kertben.
Mivel a kertben levő asz öregebb így az apróbb szemőt terem. Talán a tápnayag, vagy a permeteséssek hiány miatt. Ha azt szeretném, hogy mindig egészséges termésem legyen. és ne fizessek rá permetezzem mint az almát szokták?
Vagy jobban járok, ha kétévente terem és alig van rajta költségem. Majdnem BIO.
Az idén nem rakott a feleségem uborkát.
Az biztos, hogy sokkal kevesebet fogunk enni, mert nem ízlik, amit veszek.
Ha valaki ajánlana "olcsón jót" azt megköszönném.
"Olcsó húsnak híg a leve!"
Az sem baj, ha drága.
A szalámit 2 500 Ft/kg áron szoktam "ajándékozni".
Most próbálok külföldre keresni piacot. Mint kistermelő egyelőre. Majd szólok mi lett a sikere. Vagy esetleg jó áron kéne még több is. Csak attól tartok késő már. Nem gondoltam volna hogy az idén is ez lesz a vége.
Ebbe az országba nem lehet élni, én is kivártam hogy minőséget adjk le, ez lett ez ára 180ft, ugy járunk mit a libások, már depressziós vagyok.A kiskirályok teszik a dolgukat, a szép beszédből már elegem van.
Minden évbe várom hogy jobb lessz a kicsiknek is, de egyre rosszabb.
1837 hozzászólás
Válasz #536. hozzászólásra
Virágzáskori moniliás permetezéskor mind a kétszer.
Válasz #535. hozzászólásra
a nevirolt mikor szórod ki??
Válasz #534. hozzászólásra

Igaz, hogy csak néhány fa van itthon és mind ilyen ,,Kántorjánisi" sarjrólkelt F1-es, de tele vannak apró meggyel. Az is igaz, hogy még volt pár tasak Nevirolom itthon.
A Debreceniben végül alig maradt ép bibe. A nagyja lefagyott. 45 virágból maradt 11 ép kötődés. A többi leszáradt.
Fejérben nálunk a Kántorjánosi 40%-a lefagyott és az Érdi 70%-a. A Debreceniben 20% körülinek látom a kárt.
Válasz #531. hozzászólásra
A koponya meg se a Dél-Dunántúlra, se az Észak-Alföldre nem ír fagyot. Mondjuk azok tudnak nagy hülyeségeket előrejelezni.
met.hu-n szerdára már -3-at írnak a Dunántúlra, 1 fokot Észak-MO.-ra és 3 fokot a Nyírségre. Az ilyenek szoktak napról napra csökkenni...
Válasz #529. hozzászólásra
én nem tudom, ezek mit néznek, de az idokep.hu-n semmi ilyesmit nem látok...
Válasz #528. hozzászólásra

na neeeee.....
jaj...
http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-492374
"Szerda hajnalban újra fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, -2-5, csütörtökön -1-8 fokra lehet számítani."
Válasz #526. hozzászólásra
én is az érdit látom a problémásabbnak...
Nyírségban, Érdi 30-ból 6 bibe elfagyva.
Válasz #524. hozzászólásra
Én Nyírségben vagyok, de itt még csak zöldbimbóban van a meggy. (szibéria) Eddig nem láttam a fagyot, de holnap megint megnézem a bibét.
Válasz #523. hozzászólásra
Tolna megye déli része, Dombóvár környékén.
Még a kajszisokkal, őszisekkel nem beszéltem, hogy mi újság...
Válasz #522. hozzászólásra
merre vagy kb?
Válasz #521. hozzászólásra
Én ma néztem meg a virágbimbókat. Még a kései fajták is elfagytak.
Válasz #520. hozzászólásra
mindenütt elfagyott.
Nálunk kedd reggel -6 fok volt,ez Nyíregyháza mellett,
már megint csak Szabolcsban fagy el a gyümölcs?
Válasz #517. hozzászólásra
Bibét kettécsíped, vagy kettévágod. Ha barna, fekete, akkor elfagyott.
Válasz #517. hozzászólásra

Nálam -7,6 fok volt a domb aljában. A dombtetőn -6. Messziről látszik, hogy a fákon barnulnak a szirmok.
-4 volt Agárdon hajnalban. A fagykár megállapításárol valaki mondana valamit? Ma rögtön a fagy után mit kell nézni? Egyböl sziromhullás? Vagy csak holnap? Fonnyadás?
Válasz #515. hozzászólásra

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!
Válasz #514. hozzászólásra

Itt még megúszták a gyümölcsfák. Ha a ma estét túlélik, akkor lesz esély a befőttgyártásra.
Bár mi már mindenből pálinkát főzünk. Az elején egy kicsit furcsa a palacsinta vele, de meg lehet szokni.
Na mi újság volt felétek? Nálunk -1 lett reggelre, a fák szerintem megúszták.
itt meg 5 fok van most is kicsit fuj a szel
Nálunk 1 fok van, és lassan megáll a szél, csillagos az ég...
Válasz #509. hozzászólásra
most neztem es lecsendesedett de azart fuj meg kicsit
Válasz #503. hozzászólásra
Flint maxot próbáltad már,húzós az ára csapadékos idő esetén használnám?
Válasz #508. hozzászólásra
nálad nem fúj a szél, mint állat?
Válasz #506. hozzászólásra
en behortam ma este a rossz szalma szena korbalabol parat ha fagy begyujtom hatha a fust megvedi valamennyire
nalunk most pecs kornyeken 5 fok van de ha fagy akkor baj lessz
készül valaki valamivel a fagyra?
Hol laksz, hogy ott már fagy?
Ha jól látom a mai inkább csak a zalai és egyéb dunántúli termelők idegeit fogja roncsolni, a Nyírségben a holnapi lesz veszélyes. Legalábbis az előrejelzések szerint.
Az Érdi Bőtermő virágaiból sokat le fog vinni, de a tájfajták talán még kibírják...
Itt a fagy...
Itt a fagy...
Válasz #499. hozzászólásra
Válasz #499. hozzászólásra
Szerintem a gyümölcs méretét leginkább a termőrészek mennyisége és a tápanyagellátás befolyásolja. Ha sok apró meggy van, jobban ritkítsd metszéskor, kevesebb termővesszőt hagyjál a fán, de azért óvatosan, mert ha túlmetszed, erős hajtásnövekedéssel válaszolhat rá a fa, és átmegy dzsungelba.
A tápanyagutánpótlást 3 fa esetén nem hiszem, hogy túl kellene dramatizálni, ősszel/tavasszal beforgatsz egy kis trágyát a koronacsurgó környékére, esetleg valamilyen olcsó lombtrágyát kijuttatsz permetezésekkor (pl. Wuxal, 1 liter vagy 800 Ft, és hamarabb fog rád romlani, mint hogy elfogyna a 3 fára).
Növényvédelmi szempontból a meggy legérzékenyebb időszaka a virágzás, ekkor támad a virágfertőző monília. Fehérbimbós állapottól a virágzás végéig egy hetes fordulókkal valamilyen moníliára való gombaölőszerrel (Folicur, Topas, esetleg ha van almád a korai varasodás megelőzésre alkalmazott Chorus is nagyon jó monília ellen). Száraz meleg tavasszal elég 2 alkalom, de ha hideg, csapadékos az idő elhúzódik a virágzás, akkor 3 permetezés is elkel. Sziromhullás után átállhatsz 2 hetes fordulókra, ha az időjárás megengedi, csapadékos időben 8-10 nap, mehet tovább a gombaölőzés blumeriella ellen, ha megjelenik a levéltetű, esetleg lombrágó hernyók, akkor az ellenük megfelelő rovarölővel kombinálva, mehet mellé a lombtrágya is.
A következő kritikus időszak a gyümölcsszíneződés ideje, ekkor támad az antraknózis, majd a gyümölcsfertőző monília, a egészségügyi várakozási időket betartva egész szedésig fenn kell tartani a növényvédelmi kezeléseket. Majd szedés után még jöhet egy zárópermetezés és ámen.
Sziasztok meggyesek!
Szerintetek milyen messze kell a lazítókéssel a fák csurgójától?
A kukoric várhatóban kollega nem hagyta, hogsy három hozzászólásom legyegy egymás után ...

Beleolvatam az eddigi hozzászólásaiba és IDE jutottam.
Mivel nekem is van három meggy fám asz utcán és kettő db újferértói fürtös a kertben.
Mivel a kertben levő asz öregebb így az apróbb szemőt terem. Talán a tápnayag, vagy a permeteséssek hiány miatt. Ha azt szeretném, hogy mindig egészséges termésem legyen. és ne fizessek rá permetezzem mint az almát szokták?
Vagy jobban járok, ha kétévente terem és alig van rajta költségem. Majdnem BIO.
Az idén nem rakott a feleségem uborkát.
Az biztos, hogy sokkal kevesebet fogunk enni, mert nem ízlik, amit veszek.
Ha valaki ajánlana "olcsón jót" azt megköszönném.
"Olcsó húsnak híg a leve!"
Az sem baj, ha drága.
A szalámit 2 500 Ft/kg áron szoktam "ajándékozni".
Porcsalma, Sz.-Sz.-B. megye, tegnap, 150 HUF.
Szép-szép! Ma az esső kivert a meggyesből még el tudtam adni 200.-ft-ért! Holnap holnapután meg majd szarért......

Holnaptól 180Ft Parmen Konzervgyár Nyírmeggyes
Válasz #492. hozzászólásra

Nagyhalász még 300!
Szemétország. Sajnállak Titeket. Rohadjon meg az összes kupec! Ez van most dinnyénél, meg mindennél.
200-220 körül mozog még szatmárban..
Tudtok olyan helyet ahol még átveszik szárastól? 300-ért én is elvinném.
Szia Legó,
Sajnos ezt az infot én is halottam de csak szombatig.
Azóta semmi jót.
Hol laksz?
Azt az infót hallottam, hogy kedd, szerda felé feljebb fog menni a meggy ára, a szárast még tegnap is 300 Ft-ért vették felénk.
Most próbálok külföldre keresni piacot. Mint kistermelő egyelőre. Majd szólok mi lett a sikere. Vagy esetleg jó áron kéne még több is. Csak attól tartok késő már. Nem gondoltam volna hogy az idén is ez lesz a vége.
Ebbe az országba nem lehet élni, én is kivártam hogy minőséget adjk le, ez lett ez ára 180ft, ugy járunk mit a libások, már depressziós vagyok.A kiskirályok teszik a dolgukat, a szép beszédből már elegem van.
Minden évbe várom hogy jobb lessz a kicsiknek is, de egyre rosszabb.