olvasgatom, de iszonyat nagy a választék, eleve a több fokozatúból egy bizonyos teljesítményhez van 10 variáció, ezerféle árral. lényegében 100 db közül kellene választani az ár függvényében..
Minden szivattyúnak van egy hozamgörbéje, oda le van írva hogy mekkora nyomáson mennyi vizet ad. Ahogy nézegettem van olyan ami nagyobb nyomást csinál meg van olyan ami több vizet ad de kisebb nyomáson. Nekem is van ilyen önfelszívó benzinesem, ezek 2,5-3 bart tudnak. Dobhoz nem jó. Nehéz megmondani hogy az 1500w mit ad. A többfokozatú szivattyú nagyobb nyomást szokott tudni. Esetleg ha több darab van ebből a szivattyúból lehet hogy engem is érdekelne.
Úgy néz ki, hogy tudok venni Grundfos szivattyút a bolti ár kb. feléért. Ha már ilyen lehetőségem van, vennék egy olyat, ami jobban kihasználja a kút adottságait és elbírna több kis szórófejet, vagy egy nagyot.
Olvastam, hogy vannak a több fokozatú szivattyúk, ami jóval többet tud, mint a sima önfelszívók.
Elkezdtem böngészni, de kész katasztfrófa, elvesztem a részletekben.
Mit tudnak ezek és mit lehetne kihozni 1 fázisból, 1500W teljesítményig?
A hondát szétszerelni nem hiszem hogy érdemes. Láttam már hasonló nagyságú diesel szivattyúkat 2 hengerest. Csak azért írtam mert tavaly benzinessel szivattyúztam és óránként megevett 1 liter benzint és 4 szórófejet hajtott meg. Persze így is megéri hiszen ha drágán is de legalább meglocsoltam. Az idén villanyszivattyúval próbálkoztam csak most a kút adta meg magát, szerintem túl nagy teljesítményű szivattyút raktam rá(7,5kw). Sajnos a locsolásnak sok összetevője van, nagyon nem mindegy hogy a kút-szivattyú-locsolófejek mennyire vannak összehangolva. Én sajnos az idén megszívtam a kút miatt.
Bocsi,de ezt hogyan kell elképzelni.Pl van egy 1100 literes Hondád,lefejted róla a motort és helyettesíted más,dizel motorral,pl:személygépkocsi motorral?Ne haragudj,ha hülyéket kérdeztem,nem értek hozzá.
A következő elképzelésem van, érdekelne mi a véleményetek:
Egy 75/300-as Sigma dobbal locsolnék villanyszivattyúval. Mivel a kút és a szivattyú sem tudja produkálni azt a vízmennyiséget ami a dobnak kellene ahhoz, hogy a turbina behúzza a csövet, így arra gondoltam hogy a turbinarészt meghajtanám külön egy villanymeghajtással. Pld. a hidroszivattyú tengelyére tennék egy meghajtást, nekem az tűnik a legegyszerűbbnek. Van valakinek ebben tapasztalata, egyáltalán működhet ez a dolog? Előre is köszönöm.
jövőre öntözőrendszer szeretnék kialakítani körülbelül 0.5/ha-ra
van egy gémeskút és kettő fúrt kút aminek sajnos a vízhozamát nem tudom.
egyik fúrt kút kb 100méterre van a legtávolabbi ponttól a másik pedig kb 60méterre
http://tip-shop.hu/product.php?id_product=93
egy ilyen benzinmotoros szivattyúval gondoltam az öntözést de nem tudom azt sem egyáltalán hogy jó úton szeretnék e elindulni.
nem tudom hogy a kutak bírnának e adni elegendő vizet, illetve jobban megérni egy árkot illetve egy ilyen "vizesmedencét" kialakítani és onnan hozni a vizet (bár azt nem tudom hogy hogy tölteném utána folyamatosan mert villany nincs a helyen.
szóval arra gondoltam hogy a kútra ráakasztanám a motort és csövekkel kivezetném a területre és ott szórnám a földet, pontosabban fűszerpaprikát.
előre is köszönöm bármiféle segítséget észrevételt elfogadok hogy mégis hogy kellene megoldani
Üdv Mindenkinek
Nem ismerem a Szigma dobokat, ezért kérem hogy valaki világosítson fel.
Ezek a dobok már turbinásak ? Vagy vízmunkahengeresek mint a a Palova-75 ? Lehet-e kapni hozzájuk alkatrészt ?
Szürö tiszta?/ az olajtartály aljában van./
A dugattyúban levő karmantyú ép-e a dugattyú megvan dagadva ha nem vas
turbina tiszta?
nincs-e valahol a tömlő eldugulva ?
5-6 att nyomáson működni kéne.
Egyenlőre ennyi.
Ha tudok segítek.
Jancsika látom te jártas vagy az öntözésben, volna pár kérdésem.
A szóró fejes módszer, hogy működik a csöveket hogyan rakod ki?
Két hete kínlódunk egy 75-ös dobbal de tele van a tököm az egésszel nem húzta a csövet rendesen, ezért a nyomást felnyomtuk 9 barra, ekkor meg kihasadt a cső stb.
Válasz #1600. hozzászólásra
na mi van srácok streseltek mint a csajok mikor meg akar jöni nekik lásátok hogy nem lesz kuki mi,majd ha jösz ere mutatok 1pár parcelát hogy nem e kelene egy pár hektárt probára megrobálni ültetni a lenézett déli nemesitö magjábol ?
Mondom, Te vagy itt a legokosabb(addig jó amíg így érzed) a haveri köröddel együtt, nem hiszem, hogy kellene is bár mit irkálnunk egymásnak.........................................
részemről is,de ez akkor is MARHASÁG!
Nincs az a kukorica ,ami 42-es lövőkén kapja a vizet,ráadásul 70mm-t és nem fog megállni a sor között a viz.
Ezt a poént valami amatőr fesztiválon kellett volna ellőnöd,vagy olyanoknak akik még nem láttak öntözést!
Mivel kibaxott száraz volt a talaj, plusz a kuki töltve van eléggé fejlett volt már akkor, még nem volt öntözve, a nagy levelei megvezetik a vizet teljesen le a gyökereihez bele a töltögetéses bakhátba, magy a bakhát vizes volt de a 2 bakhát közti cca 20-30 cm száraz volt felülről, szerintem ez a szájhagyomány útján terjedő mende-mondák-ról az jött le, hogy a 75 cm-es sorköz volt a full szárazz........(valakiknek hiszel, valakinek nem).........Tudom, hogy hihetetlen de ha majd 1x csinálsz ilyent, te is látni fogod
Részemről lezárva
számszakilag kivitelezhető(locsolóval is ki lehet hordani,csak idő kérdése),de a száraz sorközzel ne etessél,mert akkora vízmennyiség mellett az lehetetlen okoska!
Tudom qurva okos ember vagy.............
Gondolkozz rajta
Azért adok egy kis számtani segítséget, mert amúgy sosem jössz rá:
Percenként 5,5 m3 víz, 15 m/ó sebesség, 42 mm fúvóka............
4835 hozzászólás
Válasz #1634. hozzászólásra
olvasgatom, de iszonyat nagy a választék, eleve a több fokozatúból egy bizonyos teljesítményhez van 10 variáció, ezerféle árral. lényegében 100 db közül kellene választani az ár függvényében..
Válasz #1633. hozzászólásra
Minden szivattyúnak van egy hozamgörbéje, oda le van írva hogy mekkora nyomáson mennyi vizet ad. Ahogy nézegettem van olyan ami nagyobb nyomást csinál meg van olyan ami több vizet ad de kisebb nyomáson. Nekem is van ilyen önfelszívó benzinesem, ezek 2,5-3 bart tudnak. Dobhoz nem jó. Nehéz megmondani hogy az 1500w mit ad. A többfokozatú szivattyú nagyobb nyomást szokott tudni. Esetleg ha több darab van ebből a szivattyúból lehet hogy engem is érdekelne.
Segítsetek egy kicsit légyszi.

Úgy néz ki, hogy tudok venni Grundfos szivattyút a bolti ár kb. feléért. Ha már ilyen lehetőségem van, vennék egy olyat, ami jobban kihasználja a kút adottságait és elbírna több kis szórófejet, vagy egy nagyot.
Olvastam, hogy vannak a több fokozatú szivattyúk, ami jóval többet tud, mint a sima önfelszívók.
Elkezdtem böngészni, de kész katasztfrófa, elvesztem a részletekben.
Mit tudnak ezek és mit lehetne kihozni 1 fázisból, 1500W teljesítményig?
Aszálykárt lehet igényelni a búzára is?
Válasz #1628. hozzászólásra
mit müvelté ki?
7,5ös az 400 litert ad kábé X nyomáson
búvár ad többet is
Válasz #1626. hozzászólásra

nem a szivattyút köll szétkapni heló
ne szunyáljatok
az ugyvan jól kitalálva
Nem kell foglalkozni a költségekkel,öntözni kell és kész...már aki teheti
A hondát szétszerelni nem hiszem hogy érdemes. Láttam már hasonló nagyságú diesel szivattyúkat 2 hengerest. Csak azért írtam mert tavaly benzinessel szivattyúztam és óránként megevett 1 liter benzint és 4 szórófejet hajtott meg. Persze így is megéri hiszen ha drágán is de legalább meglocsoltam. Az idén villanyszivattyúval próbálkoztam csak most a kút adta meg magát, szerintem túl nagy teljesítményű szivattyút raktam rá(7,5kw). Sajnos a locsolásnak sok összetevője van, nagyon nem mindegy hogy a kút-szivattyú-locsolófejek mennyire vannak összehangolva. Én sajnos az idén megszívtam a kút miatt.
Kipróbáltam a kicsi szórófejeken, amit a múltkor beszéltünk - magasság/szórás sugár.
A kicsi szórófejeken a következő eredmény jött ki:
80cm magasan 6m a sugár
200cm magasan 7,5m a sugár.
Érdemes lenne a hidra szórófejet egy 2m magas állványra tenni, akár 4-5m-rel is növekedhet a sugár szerintem.
Válasz #1624. hozzászólásra
Bocsi,de ezt hogyan kell elképzelni.Pl van egy 1100 literes Hondád,lefejted róla a motort és helyettesíted más,dizel motorral,pl:személygépkocsi motorral?Ne haragudj,ha hülyéket kérdeztem,nem értek hozzá.
Válasz #1621. hozzászólásra

Köszi Heccikém, én is rájöttem.
Válasz #1622. hozzászólásra
dobálj le róla minden olajos rossebet és a csonkot hajtassad meg
Válasz #1620. hozzászólásra
A benzinnel szivattyúzás nagyon drága :(. Lehet hogy diesellel olcsóbb lenne. Bár igaz hogy a legdrágább ha kisül a termény...
A következő elképzelésem van, érdekelne mi a véleményetek:
Egy 75/300-as Sigma dobbal locsolnék villanyszivattyúval. Mivel a kút és a szivattyú sem tudja produkálni azt a vízmennyiséget ami a dobnak kellene ahhoz, hogy a turbina behúzza a csövet, így arra gondoltam hogy a turbinarészt meghajtanám külön egy villanymeghajtással. Pld. a hidroszivattyú tengelyére tennék egy meghajtást, nekem az tűnik a legegyszerűbbnek. Van valakinek ebben tapasztalata, egyáltalán működhet ez a dolog? Előre is köszönöm.
Válasz #1619. hozzászólásra
esztergályossal közösen lehet rajtuk fantasztikusakat kókányolni hehehe
Érdeklődnék illetve segítséget kérnék:
jövőre öntözőrendszer szeretnék kialakítani körülbelül 0.5/ha-ra
van egy gémeskút és kettő fúrt kút aminek sajnos a vízhozamát nem tudom.
egyik fúrt kút kb 100méterre van a legtávolabbi ponttól a másik pedig kb 60méterre
http://tip-shop.hu/product.php?id_product=93
egy ilyen benzinmotoros szivattyúval gondoltam az öntözést de nem tudom azt sem egyáltalán hogy jó úton szeretnék e elindulni.
nem tudom hogy a kutak bírnának e adni elegendő vizet, illetve jobban megérni egy árkot illetve egy ilyen "vizesmedencét" kialakítani és onnan hozni a vizet (bár azt nem tudom hogy hogy tölteném utána folyamatosan mert villany nincs a helyen.
szóval arra gondoltam hogy a kútra ráakasztanám a motort és csövekkel kivezetném a területre és ott szórnám a földet, pontosabban fűszerpaprikát.
előre is köszönöm bármiféle segítséget észrevételt elfogadok hogy mégis hogy kellene megoldani
Válasz #1618. hozzászólásra
Köszönöm szépen a választ ARES.
De van még egy kérdésem ,alkatrész vagy például ha a turbina tönkre megy,lehet-e kapni hozzá ?
Válasz #1617. hozzászólásra
Turbinásak, és hidraulikusan huzza be a tömlőt!!
Üdv Mindenkinek
Nem ismerem a Szigma dobokat, ezért kérem hogy valaki világosítson fel.
Ezek a dobok már turbinásak ? Vagy vízmunkahengeresek mint a a Palova-75 ? Lehet-e kapni hozzájuk alkatrészt ?
Válasz #1615. hozzászólásra

75/350-es dobról írt régebben,nem hinném,hogy sigma lenne.
Válasz #1614. hozzászólásra
Forgo
Szürö tiszta?/ az olajtartály aljában van./
A dugattyúban levő karmantyú ép-e a dugattyú megvan dagadva ha nem vas
turbina tiszta?
nincs-e valahol a tömlő eldugulva ?
5-6 att nyomáson működni kéne.
Egyenlőre ennyi.
Ha tudok segítek.
Válasz #1545. hozzászólásra
Jancsika látom te jártas vagy az öntözésben, volna pár kérdésem.
A szóró fejes módszer, hogy működik a csöveket hogyan rakod ki?
Két hete kínlódunk egy 75-ös dobbal de tele van a tököm az egésszel nem húzta a csövet rendesen, ezért a nyomást felnyomtuk 9 barra, ekkor meg kihasadt a cső stb.
Válasz #1610. hozzászólásra
Képeket a kukoricás topikba!!
Moderálási elveink miatt törölve.
Czanik Sanyi (1178)
2012-07-18 15:05:50
Válasz #1610. hozzászólásra
ja meg a kws kermes hibridje még aban is van hitem tiszta zöld
Válasz #1609. hozzászólásra
az szar hogy amit 9én elvetem pionirt meg zp t 1parcelába a zp zöld a p meg sárga
Válasz #1603. hozzászólásra
Itt van egy gazdának NS hibrid,szép zöld.De ritkították,meg nem volt korán vetve.
Válasz #1607. hozzászólásra
változo 40-60mázsa holdja igy tavaszal kimorzsolva 12/nedveség melet öszel 3éve (azota se)70mát szedtem le25/ nedveségel morzsoltan
Válasz #1606. hozzászólásra
Csövesen mennyit terem egy hold vagy hektár?
Válasz #1605. hozzászólásra
még a 720as is 90/a goréba 25/melet nem szokot romlani
Válasz #1604. hozzászólásra
A ZP-t itt is szeretik,de csak azok akik csövesen tárolják. A 600-as Fao az még beérik nálatok?
Válasz #1603. hozzászólásra
majd ha lesz haver dobok nincs ns zp t szeretem 70*25cm
Válasz #1602. hozzászólásra
Dobj fel képeket lássuk hogy bírják a NS hibridek .
Írjál sűrüséget is.
Válasz #1600. hozzászólásra
na mi van srácok streseltek mint a csajok mikor meg akar jöni nekik lásátok hogy nem lesz kuki mi,majd ha jösz ere mutatok 1pár parcelát hogy nem e kelene egy pár hektárt probára megrobálni ültetni a lenézett déli nemesitö magjábol ?
mit hepciáskodtok itten má heló.............

oszt thapsikám legközelebb kotortassad meg videón szipen a közit a kukinak ......látni akarjuk ahogy poroll
Válasz #1599. hozzászólásra

tutira nem vagyok a legokosabb,sőt.....
de hazudozni sem szoktam össze -vissza.
Válasz #1598. hozzászólásra
Mondom, Te vagy itt a legokosabb(addig jó amíg így érzed) a haveri köröddel együtt, nem hiszem, hogy kellene is bár mit irkálnunk egymásnak.........................................
Válasz #1597. hozzászólásra

részemről is,de ez akkor is MARHASÁG!
Nincs az a kukorica ,ami 42-es lövőkén kapja a vizet,ráadásul 70mm-t és nem fog megállni a sor között a viz.
Ezt a poént valami amatőr fesztiválon kellett volna ellőnöd,vagy olyanoknak akik még nem láttak öntözést!
Válasz #1596. hozzászólásra
).........Tudom, hogy hihetetlen de ha majd 1x csinálsz ilyent, te is látni fogod

Mivel kibaxott száraz volt a talaj, plusz a kuki töltve van eléggé fejlett volt már akkor, még nem volt öntözve, a nagy levelei megvezetik a vizet teljesen le a gyökereihez bele a töltögetéses bakhátba, magy a bakhát vizes volt de a 2 bakhát közti cca 20-30 cm száraz volt felülről, szerintem ez a szájhagyomány útján terjedő mende-mondák-ról az jött le, hogy a 75 cm-es sorköz volt a full szárazz........(valakiknek hiszel, valakinek nem
Részemről lezárva
Válasz #1595. hozzászólásra

számszakilag kivitelezhető(locsolóval is ki lehet hordani,csak idő kérdése),de a száraz sorközzel ne etessél,mert akkora vízmennyiség mellett az lehetetlen okoska!
Válasz #1594. hozzászólásra

:
Tudom qurva okos ember vagy.............
Gondolkozz rajta
Azért adok egy kis számtani segítséget, mert amúgy sosem jössz rá
Percenként 5,5 m3 víz, 15 m/ó sebesség, 42 mm fúvóka............
Válasz #1593. hozzászólásra

ezek után már csak az érdekelne,hogy is volt az 70mm/ha-os öntözés?
meg mivel is?
de leginkább a száraz sorköz érdekel 70mm öntözés után!
Válasz #1581. hozzászólásra

Heccit korrigálnám....45-50 mm inkább
Remélem értelmezni tudjátok.......
125 átmérő, 250 m hosszú.
125 átmérő, 300 m hosszú
Moderálta: Szabi. (11018) 2012-07-18 09:42:04
Moderálta: Szabi. (11018) 2012-07-18 10:00:19
Válasz #1589. hozzászólásra

CSODÁLLAK
Válasz #1590. hozzászólásra
mennyi nafta ment el nohá
Válasz #1588. hozzászólásra

Komolyan mondom mint a szivacs úgy be szipantotta!! Nem akartam el hinni..
De szerintem a következö 100-at is el inná!!
Válasz #1585. hozzászólásra

nenizz csunyán bakki
Válasz #1586. hozzászólásra

ha kinyomtál 60 milit a szárazra
megmég esett is
az helyénvaló h. nagy dagonya télleg nem lehetett utánuk
Válasz #1586. hozzászólásra

oszt mennyi
ide 1 számitást vissza
Válasz #1584. hozzászólásra

Az biztos hogy G olaj az kelett hozzá böven!!
Köszönöm a pontos és szakszerü számitást!!