Rabó001 adatlapja

Becenév:Rabó001

Csatlakozott:2008-10-22 14:28:30

Utolsó belépés:2019-06-14 21:58:58

Fórum hozzászólás:124

Fórumhozzászólásai

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-14 22:01:40

  Az mitől lehet hogy egy-egy bokor krumpli elszárad, elhal? Kiskerti termesztés, víz van neki szerintem amennyi kell.

  Egyébként a borsó ugyanezt csinálja, egy része szárad el, jóformán hőlet se hoz.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-13 20:23:29

  Válasz endypapa #3514. hozzászólására

  Érdekes, majd rakeresek lehet erre a törvényre. A földtörvényben lehet?

  Oh, meg azért van szerintem hely ahol működik a fizetsz és kapod a végzettséget módszer, aranykalaszosnal pl. Vagy volt őstermelőije 3 éve. Én olyat hallottam hivatalban dolgozótól, hogy behozod az adatlapot, írunk rá ceruzával bevételt aztán jól van, mehet is. Mondjuk a 3 évet visszamenőleg nemtudom van-e ahol megoldják.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-13 19:11:46

  Válasz rezusika #997. hozzászólására

  Én mondjuk szót nem ejtettem borhamisításrol, úgyhogy nehéz lenne nem értenem :) :) :)
  Ettől persze akár igaz is lehet amit írsz, én nem vonom kétségbe.
  Ha van bizonyítékod nyugodtan tehetsz feljelentést. smile cowboy

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-13 19:06:51

  Válasz endypapa #3511. hozzászólására

  Én elhiszem hogy így van, de nem arra válaszoltál amit én írtam :) Hogy ugyanaz vonatkozik-e a normál örökösre aki az öröklési rend szerint örököl, meg arra is aki nem rokon de végrendelettel rá hagynák?

  Pont ismered a cikkben szereplőket személyesen?
  Mondjuk a cikk sem mai, azóta változhatott.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-13 16:34:57

  Válasz endypapa #3508. hozzászólására
  Ez biztos hogy így van? Én most nem túrtam fel a törvényekért az internetet, leggyorsabban ezt a cikket találtam. Ebben az van hogy végrendeleti úton nem örökölhet az, aki nem vehetne földet, vagyis nem földműves (szerintem egyébként itt nem a végrendelet volt a gond önmagában, hanem az hogy az örökös nem törvényes örökös, nem rokon volt.) Mindez nem vonatkozik a törvényes örökösre (vagyis a rokonra). Mellesleg a cikk szerint ez alkotmányellenes is.

  https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/hiaba_a_vegrendelet_nem_kaphatta_meg_orokseget_a_hatalyos_torveny_alkotmanyellenes.648996.html

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-13 14:32:27

  Válasz wernerj #3503. hozzászólására
  Nincs jogod művelni? Azért ha az a falugazdász ilyen kijelentést tett, hát, nemis tudom mit mondjak. Az hogy mi itt egyszerű emberként földhasználóként, gazdaként, akármiként nem vagyunk kapásból tisztában mindig a jogi dolgokkal az érthető, de neki ez a dolga, többek közt ezért kapja a fizetését.
  Akkor ezek után hogy itt is ki lettél okosítva, olvass utána magad is, aztán úgy állj a falugazdász elé, feltéve ha akarsz vele egyáltalán ezután beszélni. Végülis a falugazdász nélkül is tudsz intézkedni ebben az ügyben szerintem.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-12 18:20:46

  Válasz Matyi50 #995. hozzászólására
  Mert Magyarországon egységes a termelési struktúra? Szerintem nem, még egy faluban sem az.
  A támogatási politika az, háát, érdekes, meg annak felhasználása is. Biztos van valakinek az érdeke is abban, hogy egyes országokban leépüljön vagy visszafejlődjön egy ágazat.

  Ugyan nem nekem céloztad a hozzászólásod, de megelőzlek, nem vagyok megmondóember, pénzt se kapok azért ha ide írok, érdekem sem.
  Ellenben látok. Nem tetszik a folyamat, de látok.
  Épp ma olvastam el pl. egy cikket arról, hogy mekkorát fejlődött Kína az USA-val szemben, mindezt 30 év alatt. Anno kimentek a cégek a nagyobb profitért összeszereltetni Kínába, mára Kína a gyártást és a fejlesztést is megtanulta, olyannyira hogy mára talán ötszörakkora értékben szállít az USA-ba, mint amennyit az USA Kínába. És anno a nagyobb profit mellett a talponmaradás miatt mentek ki a cégek.

  És velünk is megtörtént, ma már senki nem termel uborkát háztájiban, mert annyira nem éri meg, valamikor meg komoly mellékjövedelmet lehetett leszedni róla, ritka is volt az olyan ház a vidékünkön, akinek nem volt. Disznótartás ugyanúgy leépült mára. Csak nekünk konkrétan a megélhetésünk mégse attól függött tejesen.

  A globalizáció hat keményen, sajnos. Európában szinte megszűnt a ruházati ipar, mennyi cipő vietnámi gyártás, farmerek, ingek, ruhák pakisztániak. Egy hajó tornacipőt megéri áthajózni Kínából. A kereskedelem is globális multicégek kezében van, Tesco, Auchan, Metro, Spar, stb.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-12 15:24:13

  Válasz kamus #23594. hozzászólására
  1. Szűrd ki hogy a motor körbeforgatható-e kézzel!
  2. Szűrd ki hogy az indítórendszer jó! Összezárással, külső akksiról bikázva, akárhogy.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-12 15:14:46

  Válasz Erdőjaro #993. hozzászólására
  AZ uniós tagság összetett dolog, a vele járó előnyeivel és hátrányaival.

  De vajon hány magyar vevő teszi vissza a polcra például ezt az Ausztráliából származó hagymacsomagot? Ha...
  A. nincs mellette másik országból származó csomag.
  B. van mellette hazai, nagyjából egy árban.
  C. van mellette hazai ugyanilyen, de ez olcsóbb.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-12 15:00:57

  Válasz ..MZ/X.. #1067. hozzászólására
  Na ilyesmi törvényt olvastam én is.
  A többi csak a miniszteri hablaty, igen, szerintem hablaty, mert abból konkrétum nem derül ki, majd csak ha valami törvényt elfogadnak.

  Egyébként én sem látok a falumban (ahol a föld van, amiről kérdeztem, mert hát azért rendszeresen haza járunk, meg van telefon is, szóval megvan a kapcsolat a helyiekkel) akkora problémát az osztatlanokkal. Ott van egy nagy cég, és vannak magángazdák is, (van köztük akkora is, mint némelyik tsz utód), pár hektáros is van, szóval vegyes a kép. De eddig még aki ki akarta venni a földjét a Kft-től, az mind ki tudta, természetesen a szerződés lejárta után, de ugyanúgy magángazdánál is előfordult, hogy a földtulaj másnak adta bérbe. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy nálunk igazi osztatlan, amiben 50-100 tulaj van, olyan csak pár tábla van a határban. De ilyen helyen is van kivéve magángazda művelésére.
  A többi az olyan osztatlan hogy testvérek (2-3-4), házaspár, ott meg azért a legtöbb esetben normális a viszony, tehát meg lehet oldani. Olyat hallottam hogy 3 testvér elmérte a föld végén a fasort magának, sajt maguk, aztán később összevesztek, nemtudom, szóval elmérették rendesen, aztán amelyik még nem termelte le a fát, az pont a másiké lett.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-11 22:20:27

  Ilyen cikkeket elolvastam én is, ezt nem, mert ma jelent meg.
  Ugyanaz van benne, semmi konkrétum. Ugyanezeket nyomja a miniszter mindenhol, az öntözésfejlesztés, a 4,6 millió ember 2,6 millió hektárja, az álattenyésztéses törvény amit még nem hallottam.
  Egy újabb szervezet alakul (NFK), hurrá. :)
  Hát, nemtudom, ezt mindet megszüntetni, végigfuttatni a procedúrát, jogi irodáknak és földmérőknek 10 év munka, plusz folyton keletkezik az öröklésekkel. Mondjuk olyat is rebesgetnek, hogy változtatnak az öröklési előírásokon.
  Persze az lenne a tiszta, ha minden parcella 1/1 tulajdonú lenne, meg jogilag oké hogy osztatlan mindegyik, de azért nem ugyanaz ha egy x hektáros darab 2 testvére, és ugyanannak van bérbeadva az egész, mint hogy van 50 hektár osztatlanba 200 tulajjal, amibe vannak zsebkendőnyi területek ismeretlen helyen tartozkodó tulajokkal.
  Mondjuk aki így pár emberrel, rokonnal van osztatlanban, annak annyi előnye van, hogy ha együtt megveszi a többiét, akkor nem kell kifüggeszteni, nem tudnak rálépni, (ha ez a lehetőség még él).

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-11 17:49:47

  Válasz Zoli1437 #1061. hozzászólására

  Kösz.
  A miénken ilyen nem volt, mint írtam is, meg erről nemis szólt a levél. Időközben az illetékes falu hirdetései között visszakerestem, és találtam egy hirdetést tavalyról, amiben felsoroltak úgy 10 hrsz-t, hogy mikor és honnan indul a megosztáshoz kapcsolódó helyszíni szemle. Ez 10 különböző táblában volt, ebből egy HRSZ volt a mi táblánkban (de nem a miénk). Szerintem azért kaphattuk a levelet, mert a keletkezett új hrsz-ek javára bejegyezték az utszolgalmi jogot, ami érinti a miénket is. De hogy miért ez a 10 volt érintett? Ők kérhették a megosztást egy megadott dátumig?
  Országosan ezzel a tempóval fogják csinálni? Így sose érnek végig. Minket nem zavar félreértés ne legyen, csak furcsálltam az egészet.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-09 21:11:09

  Válasz csontii #1059. hozzászólására
  Bocsánat, nem tudtam hogy csak részletes önéletrajz közzététele után lehet egy témába írni és kérdést megfogalmazni. :) Tudtommal egyébként nincs ilyen a fórum felhasználási szabályzatában. :)
  Valaki alkalmazottként nem dolgozhat a mezőgazdaságban? Csak úgy lehet valakinek köze a mezőgazdasághoz, hogy a saját földjét műveli, és minden földet érintő jogszabályból naprakész? Szerintem nem. :)
  Konkrétan a kérdésedre válaszolva: jelenleg főállásban nem a mezőgazdaságban dolgozom, most csak úgymond hobbi szinten űzöm, pár nagyobb kert, pár disznó, traktor, amolyan háztáji-kiegészítő és hobbi tevékenységként. Az említett föld a mostani lakóhelyemtől mintegy 40 kilóméterre van, ezért is van jó ideje bérbeadva, írtam hogy mekkora terület, asszem ez érthető. Amúgy mg.gépésznek tanultam, (meg aztán utána másnak is) dolgoztam főállásban mg-ban, tsz-ben, ami később Kft lett. Remélem kielégítettem a kíváncsiságod. :) (Amúgy szerintem elég szakszerűen leírtam a részarány kiadást is)

  Akkor most hogy ennyit gépeltem a kedvedért, elárulod hogy érdemben tudsz-e hozzátenni valamit a kérdésemhez, a témához? Ha igen, akkor kérlek tedd meg! Ígérem el fogom olvasni és nem fogom megkérdezni honnan vannak az információid. :)

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-09 12:48:57

  Válasz Hogel #1057. hozzászólására

  Kösz. Akkor ha egy HRSZ nem 1/1 tulajdonu, az mind osztatlan közös, és most mindet megszüntetik törvénnyel? Azért állok értetlenül, mert eddig ezzel nem foglalkoztam az előbb leírtak miatt.

  És hogy működik egy ilyen megosztás? Mert olyan nincs a levélben, hogy a korábbi osztatlan közös 0157/13 hrsz-bol most akkor alakult egy 501, 502, 503 HRSZ ingatlan. (A számok fiktívek, csak a példa kedvéért). Csak az eredeti HRSZ szerepel mindenhol.

  Akkor így a fél határ és a fél ország osztatlan, mert rengeteg a nem 1/1-es tulajdonú? És mindig keletkezik is az öröklésekkel. Nekünk is van másik föld is ilyen, hogy 3 testvérnek van 3 hektárja, de arról nem jött semmi.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-09 12:07:36

  Sziasztok!
  Mi a helyzet ezzel az Osztatlan közös tulajdon megosztása témával?
  Mi a héten kaptunk egy levelet a földhivatalból, Kivonatos határozat-szemle címmel. Igazából nem értjük hogy miért kaptuk, nem volt a földdel kapcsolatban az elmúlt 5 évben semmiféle tulajdonosváltás, eladás, öröklés, ajándékozás, semmi. Ja, a levél végén a keltezés február vége, a postára adás dátuma a borítékon június. A levél végén indoklásként millió törvényre hivatkozva a közös tulajdon megszüntetését lehet kihámozni. A levél mellet volt külön egy cetli is a borítékban, ami a földhasználati nyilvántartásban lévő adatváltozási bejelentési kötelezettségről szól.

  Maga az ingatlan részarány tulajdon kiadással "keletkezett" (asszem ez a hivatalos megfogalmazása) 94-ben, akkor a szülők tulajdona volt, egy helyrajzi számon. Most 3-an vagyunk tulajok, mert időközben a szülők meghaltak, mi örököltük 15 éve. Egyik tulajdonostárs se adott be semmiféle megosztási kérelmet, hivatalból se kaptunk semmi erről szólót. A föld bérbe van, ugyanannak a bérlőnek az egész.
  Abban a táblában volt osztatlan közös rész is azt mondják, az érinthette a miénket is, és hivatalból mindenki kapott vajon ilyet abban a táblában? A miénk szerintünk nem osztatlan közös, mivel a kiadás után a 90-es években hivatalosan kimérették, leütötték a karókat, megfizették.


  Esetleg ha valakinek van tapasztalata ilyesmivel és leírná azt megköszönném.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-09 11:32:39

  Válasz Erdőjaro #982. hozzászólására
  Nem nézlek madárnak, de ha tisztában vagy vele, akkor miért hiányolod ezt az intézkedést a 975. hozzászólásodban?

  Azt nem tudom megválaszolni, hogy miért nem kell a Spanyoloknak,Olaszoknak a mi borunk. A mi borunk nem kell, az sem biztos hogy igaz, mert nemhiszem hogy minden magyar bort egy kalap alá vesznek. Csak tippelni tudok: ha nálunk megveszik az olasz, spanyol bort, akkor behozzák, különben nem tennék. Lehet hogy még olcsóbb is? Nemtudom. Kint meg nem veszik a magyart, ezért nem viszik ki? Nemtudom, nem ismerem az európai borpiacot, ezért csak tippelek, feltételezek.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 21:23:47

  Válasz gazda001 #17621. hozzászólására
  Csak nem azt akarod mondani, hogy az Agroinform fórumon tett bejegyzések alapján fogják felvásárolni a búzát, amit ide írunk, az befolyásolja a termény árát?

  Mert akkor leírom hogy nekem extra minőségű buzam fog teremni, és 7000-ert leszerződtem mázsáját, hektáronként 100 mázsát. Hátha bejön :) vagy magasabb árat írjak? :)
  Tudom hogy ha sokszor mondják valakire hogy hülye, akkor egy idő után elhiszi, de azért ezt összeesküvés elméletnek tartom, bocs.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 19:04:05

  Válasz Erdőjaro #975. hozzászólására

  Ez tagországok között szabad az áruk áramlása, nincsenek vámok, az általad felsorolt országok szintén eu tagok félünk együtt, így mostanában nem várható ilyesmi.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 13:06:20

  Válasz Földönfuto #30360. hozzászólására

  Én elolvastam mielőtt írtam, de abban csak az volt a vamrol, hogy kapóra jött az EU csatlakozás, mert így az orosz, ukrán mutragyakat nagyobb vam sújtotta az EU miatt.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 12:53:42

  Válasz Földönfuto #30349. hozzászólására
  Milyen védővám amit Bige járt ki? Meséld el legyszives!
  Eu-n belül vámmentes a kereskedelem, ez az EU megalakulása óta így van, ez az egyik alapelve, az áruk szabad mozgása, ezt nem Bige találta ki, ahogy az Eu-n kívüli országból származó termékekre szóló vámot sem.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 09:11:54

  Válasz bandigh #30344. hozzászólására

  A nép le van szoktatva a gondolkodásrol, is, elfasult, beletörődött sok mindenbe. Nemis az hogy sajnálni kellene a milliárdos Bige-t, mert ne, de azért kilóg a lóláb, hogy Lőrinc és társai mindent megcsinalhatnak, durván lejt nekik a pálya, aki nem akar beállni a sorba politikailag, azt meg nyesik ahogy tudják. Persze erről szól a kapitalizmus, az erősebb marad életben, bár ez inkább vadkapitalizmus, mert jogbiztonságnak kellene lenni.
  Elhangzott tegnap hogy mi lesz a mutragyagyaraval? Szerintem legrosszabb esetben bezár. Nem vagyok Ner szimpatizáns, de reálisan nézve lehetséges. Emellett a nép töredékét nem hall az ügyről, mint a migráns veszélyről meg a Sorosrol, maximum az RTL klub 1.5percben bemondja, arra meg lehet az az első reakció: rohadjon meg, úgyis úgy lopta a milliárdjait, nekem sose lesz.
  Mondok egy példát: cukorgyárak. Zavarja a népet hogy a cukorigeny harmadát termeljuk meg itthon (asszem ennyit)? Közvéleménykutatásban ha megkérdezik akkor lehet, egyébként nem, mert ugyanúgy tud cukrot venni, ha figyel még jóáron is, akciósan. És a gazdák is megvannak a répa nélkül, azt a pár mohikant leszámítva aki még termel.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 08:55:53

  Válasz karesz68 #30342. hozzászólására

  Ha fórum olvadastol megugrik a vérnyomásod, akkor szerintem nem olvasd, mert nem tesz jót! smile smile

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-08 00:14:34

  Válasz bandigh #30339. hozzászólására
  Mert a nép immunis lett, belefáradt sokmindenbe, azért szarja le.
  Megírtam egy hosszabb hozzászólást, de beakadt a net, pedig nagyon ritkán csinálja, és nem ment át a hozzászólás, most már nem gépelem újra a fene egye meg!

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-07 16:40:32

  Mivel az induló téma a támogatás volt.
  A támogatás szerintem jövedelemkiegészítési, pótlási célt szolgál, magyarán sok gazdaságot ez tart fenn, vagy teszi lehetővé a nagyobb fejlesztéseit, kicsiben is, nagyban is.
  EU szinten teljesen megszüntetni belátható időn belül nem fogják, egyrészt azért mert a nagy és erős országok is rendelkeznek komoly mezőgazdasággal (franciák, Dánia, Hollandia, Németország), és az ottani gazdáknak tényleg van is érdekérvényesítő képességük.
  Szerintem ha máról holnapra minden támogatás megszűnne, az egész EU-ban senki nem kapna egy fillért sem, akkor egyrészt rövid úton nagyon sok gazdaság/gazda tönkremenne. Ezt nem akarják sehol. Ezeket az embertömegeket akkor is el kellene tartani valamilyen módon, ami ugyancsak pénzbe kerülne.
  Vagy a felvásárlási áraknak és az élelmiszeráraknak kéne megemelkedni elég rendesen, így a gazdálkodás egyből nyereségesebb lenne támogatás nélkül is, de ez az EU egész társadalmát érintené, ezt megint nem akarják.
  Az egész oka meg az lehet, (legalábbis ezt mondják), hogy az EU mezőgazdasága a világpiacnál drágábban termel.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-07 16:26:32

  Válasz Rabó001 #30317. hozzászólására
  És sok embernél ma a jövedelemkiegészítés szerepét tölti be az a pár hektár föld, amit munka mellett megművel, a vele járó támogatással együtt.

  Bocs, csak ez lemaradt. :)

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-07 16:25:02

  Válasz broll79 #30302. hozzászólására
  Na de a háztáji sem azért volt mert unatkoztatok és nem lettetek volna meg kapálás meg a többi munka nélkül. Hanem azért amit írsz csak ezt sokan elfelejtik, mikor azon nosztalgiáznak hogy anno a háztájiból mennyi pénz befolyt, sokszor még egész fiatalok is, akik már nem csinálták is mondják ezt.
  De nem kell elfelejteni, hogy akkoriban a háztáji és a fizetés együtt biztosított egy normálisnak mondható életszínvonalat, ebből épültek az utcasorok a 80-as években, lett autó, videó, hifitorony, Commodore 64. És mondjuk meg, nemis pici házak épültek, amit irigyeltek is a városi meg pesti panellakók, csak a többletmunkát nem. Volt olyan középiskolai osztálytársam (90-es évek vége felé) aki egy osztálykirándulás alkalmával -kimozdulva a megyeszékhelyről- egy falun átbuszozva meg is jegyezte, hogy micsoda házak vannak falun, a panelhez képest.
  Ma azért nem csináljuk/csinálják a háztájit, mert nem éri meg. Ezen is látszik, hogy az elmúlt 20-25-30 évben ennyit romlott a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége. (és megis megélünk, talán nemis feltétlenül rosszabbul, azt is tegyük hozzá)

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-07 16:10:51

  Válasz Matyi50 #30290. hozzászólására

  Nem értelek. Hogy tudná valaki fórumhozzászólásokkal kihúzni a talajt más alól? Internetes fórum: beregisztrál valaki, és írhat, tök ismeretlenül, tök ismeretleneknek.
  Azért mert valaki lemeri itt írni, hogy a kicsik hosszú távon szerinte versenyképtelenek, azt egyből átfordítod arra hogy biztos ő is azt akarja hogy a kicsi, sőt hogy te dögöljön meg, stb... és hasonlók. Szó nincs erről.
  Ahogy arról sincs szó, hogy a kicsiket el fogják takarítani x éven belül. Mint ahogy az sem valósult meg, hogy a nagyüzemek lehúzhatják a rolót, pedig olvastam itt olyan véleményt az új földtörvény elfogadásakor, hogy "na végre kivéreztetik a nagyüzemeket!" Pedig még a kormány hivatalos véleménye is az 2013-óta, hogy a nagyüzemeket vissza kell szorítani, a családi gazdaságokat pedig megerősíteni. Aztán senkit nem véreztettek ki, (szerintem egyébként nagyon helyesen nem). Pedig mikor is fogadták el az új földtörvényt? 2013. ÉS a családi gazdaságok is erősödnek, vagy egy részük legalábbis, én tőlük sem irigylem.
  A kicsiket x éven belül eltakarítani sem fogja senki, ahhoz államosítás kellene, vagy újra kolhoz szervezés, ilyen meg szerintem nem lesz, ezt még a Viktor sem meri megcsinálni. A Világ a koncentrálódás, méretnövekedés felé tart, ez tagadhatatlan, aki körülnéz az látja, és Világpiac van, világpiaci árakkal, ez is tagadhatatlan, Magyarország se tudja magát kivonni a világpiac alól, és nem is akarja. Ez nem azt jelenti, hogy máról holnapra megszűnnek a kisebb gazdaságok, de ez a tendencia, mindenhol, nyugaton is koncentrálódnak a birtokok, nőnek a birtokméretek. Magyarországon is nőnek, persze ezt különböző szabályzókkal lehet közvetetten befolyásolni, pl. adózás, támogatáspolitika.
  A saját tulajdonú földjét elvenni szerintem itthon senkitől sem fogják. Előbb-utóbb azonban mindenki megörekszik, meghal, sajnos csak az utóbbi a biztos, utána vagy továbbviszi a gazdaságot egy családtag, vagy bérbeadják, vagy eladják a földet valakinek.

  És ne minősíts engem ha kérhetlek, mert nem ismersz. És nem akarom se a te veszted, se a kicsikét, se a nagyokét, a földedre sem vetettem szemet, nem vagyok se kereskedő sem oligarcha, csak leírtam a véleményem, amit szabad, nekem is, neked is, másnak is. smile cowboysmile surrender

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-06 18:34:05

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-03 12:15:36

  Válasz msanyi022 #5071. hozzászólására

  Kezdje el számolgatni, aztán rájössz hogy kijönnek az értékek 1db fúvókával is (0,5m), 2-vel is, 10-zel, 05-tel is.
  Ha jól számolsz.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-06-01 18:14:02

  Válasz J.D. Borda #3494. hozzászólására

  Felteszem meg idén január előtt kötötték meg a feles bérletet, még az előző tulajjal, mert ha te kötötted volna, akkor nem kérdezned.
  El a feles bérletet, a bérlő műveli a földet, te meg kapod a termény szerződésben meghatározott részét.
  Azt nemtudom erre is vonatkozik-e felülvizsgálat, mint a haszonbérletnel a bérleti díj felülvizsgálata. Ott asszem van olyan, talán 2 évente?

  Felbontani szerintem akkor tudod ha közösen megegyeztek hogy felbontjatok. Vagy ha olyat csinál rajta a művelő, ami a föld termokepesseget veszélyezteti, nem rendeltetésszerű használat, sima haszonbérletnel ez benne szokott lenni a szerződésekben, mint azonnali a felmondási lehetőség. Pl: méteres gaz van rajta, elárasztrasztja higtragyaval, ilyesmik. Aztán hogy ilyenkor automatikusan beleegyezik-e a bérlő? Fellépés és helyzetfüggő.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 19:13:33

  Válasz Gox #6191. hozzászólására

  Ja, azt csak azért írtam, mert előjött a téma. :) :) :)

  Ha meg tudtak volna egyezni a földdel kapcsolatban, akkor egyszerűbb lett volna a hagyatéknál már csak egynek megkapni. Attól még zsebbe kifizethette volna a részét.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 18:58:13

  Válasz Vinkó 75 #7262. hozzászólására

  A fehéroroszok gyártják az E/MDW utód-licenc Lida-t, asszem az 520-as széria gépeit. Valamelyik Agromashon panaszkodott a Pohárnok (Vektor tulaj igazgató), egy asztalnál tárgyalva, hogy mennyi potenciális vevőjelöltet elhappoltak előle abban a szegmensben aki kisgazdaság, de új olcsó kombájnt akart venni.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 18:50:39

  Válasz d-032a #6185. hozzászólására

  Akkor ezek szerint a közeli hozzátartozó akkor is vehet földet közeli hozzátartozótól, ha ő maga nem földműves?

  És az még él, hogy akkor nem kell kifüggeszteni az adásvételt, ha egy szerződésben megszűnik a közös tulajdon? Tehát ha mondjuk egy hrsz-nek van 3 tulajdonosa, és abból az egyik megveszi a másik kettő részét egy szerződésben. Vagy ez is csak közeli hozzátartozóknál működik-működött?

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 18:46:06

  Válasz Gox #6181. hozzászólására
  Most újra elolvastam a cikket, és azt nem látom benne, hogy az egyik tulajdonostárs nem volt földműves, azt csak az itteni hozzászóló írta.

  Hagyatéki tárgyaláson lehet úgynevezett osztályos egyezséget kötni, ilyenkor nem a törvényben leírtak szerint zajlik az örökség. Annyi is elég hogy ott helyben az örökösök nyilatkoznak hogy így és így legyen, ezt kapja az egyik, azt a másik, és kész, a közjegyző leírja a végzésben. Ehhez szerintem kell az hogy jelen legyen minden örökös, vagy meg is lehet bízni valakit hogy járjon el a nevében. Nálunk is volt ilyen osztályos egyezség.

  Persze ha követelés is van az örökség között, magyarul tartozás, végrehajtás, terhelt ingatlan, akkor nem lehet "válogatni" hogy a terhelt érték nem kell, akkor csak egybe lehet visszautasítani az egész örökséget, hogy én nem tartok igényt rá. Aztán hogy olyat lehet-e csinálni hogy osztályos egyezséggel egyik vállalja a követeléseket azt nemtudom, de ki lenne az a hülye. Mondjuk volt olyan az ismerősi körömben, hogy elúszott az adóssággal a vállalkozó családtag, ingatlanokon jelzálog stb....meghaltak a nagyszülők. És hagyatékin az örökösök lemondtak a részükről, mert nem akarták vállalni az adósságokat, aki totál el volt adósodva az örökölt mindent, de tőle meg megindult a behajtás.

  Egyszer, hát már jó régen volt ilyen öröklés téma egy tv műsorban, akkor ott azt mondták, hogy a termőföld kivétel, mert azt művelni kell meg ilyesmik, és ezért olyat lehet csinálni, hogy csak a földről lemondani az állam javára. De ez még bőven a mostani földörvény előtti idő volt.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 18:28:28

  Válasz Sk Laci #7258. hozzászólására
  A Mega az egy jó széria. Persze van nála újabb-nagyobb, de a leírt területedre bőven jó. Még nincs rajta sok elektronika, és az is kezelhető, szerelhető, tehát nem kell hozzá számítógépes diagnosztika meg hasonlók.
  Hogy Szlovákiában mennyi van azt nyilván nem tudhatom. Magyarországon szerintem azért van relatíve sok Mega, mert A Kombájn, a nyugati kombájn sokáig egyenlő volt a Claas-szel, és sok korábbi IKR partner maradt a jól bevált márkánál. Persze jó konstrukció is.
  Ugyanezért van sok New Holland TX is, mert mikor az IKR azt kezdte forgalmazni a Claas helyett, akkor sok gazdaság azt vett, mert IKR partner volt.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-29 18:04:16

  Válasz Sk Laci #7253. hozzászólására

  Mega 208, 204. 360, asszem ez volt az utolsó Mega széria. A Lexion 540 is jó.
  Persze mindegyiknél van nagyobb teljesítményű, meg újabb, drágább.
  Mekkora területen aratnál, mit, repcét, kukoricát is? Mennyi pénzt szánsz rá? Mennyire szeretsz szerelni. Mert van aki megvesz egy 106-ot, utolsó csavarig szétszedi, felújítja, újrafesti, kevés, de van. 108-cal is meg lehet ezt csinálni.
  Szerintem a Mega az a kategória, ami teljes felújítás nélkül is jó lesz még, persze milyet fogsz ki attól is függ.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-28 21:08:10

  Válasz Gox #6178. hozzászólására

  De hogy tudott volna élni az elővásárlási jogával, ha nem földműves?
  Nekem ez jött le az egészből, de lehet hogy nem jól értelmezem.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-26 22:42:31

  Válasz bandigh #6038. hozzászólására

  Nem mindenhol szarok, még ebben a kis országban sem.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-26 16:55:29

  Válasz Mtz 550E #7086. hozzászólására
  Fúhhh...Mivan?
  Szerintem előbb tankolj fel vízzel, aztán azzal permetezd le a táblát próbaképpen, akár többféle verzióval is, és amelyik jobban tetszik, úgy csináld a vegyszerrel. Így mintegy előnedvesíted a földet a vegyszernek, valamint a növények is szokják az röfögős mtz-d hangját, majd vegyszerzés után még legalább egyszer de inkább kétszer járd meg tiszta vízzel is, biztos ami biztos.
  smile biggrinsmile biggrinsmile biggrinsmile biggrinsmile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdropsmile flowerssmile flowerssmile flowerssmile smilesmile smilesmile smilesmile coolsmile cool

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-24 21:05:32

  Válasz Vinkó 75 #6020. hozzászólására

  Hogy egy kereskedő meg az újságcikk azt mondja, hogy sok lesz a gabona, ezért csak ennyi lesz az ára, az egy dolog. Persze hogy nem jó, mindenkinek jobb lenne a magasabb ár. De akkor se mindegy hogy 40 mázsát tudok eladni, vagy 80-at 1 hektárról, hogy ezt nem lehet megérteni azt fel nem foghatom (nem rád vonatkozik ez!) Persze nem irreális költséggel elérve a 80-at, hogy ne maradjon rajta haszon.
  És a 10 év fix gabonaárról is kiderült, hogy a valóságban nem volt fix, betették a KSH kivonatot az 5854.hozzászólásba: a legkisebb ár 10,62 Eur/100kg, a legmagasabb 20,85 Eur/100kg volt, a többi éven valahol közötte. smile thumbupcool

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-24 20:33:03

  Válasz Mtz 550E #7077. hozzászólására

  Hagyd a francba, gyomirtsál és kész.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-24 20:31:59

  Válasz Gatti #7069. hozzászólására
  A Laudis a növény fotoszintetizálását szünteti meg, asszem, ne mindegy, nem vagyok növényvédős.
  Ez áll az adatlapján: A tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicidcsoporton belül a triketonok hatóanyagcsoportba tartozik.
  A hatóanyag a növények 4-hydroxyphenylpyruvat dioxygenase (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofill UV védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.
  --------------------------
  Mi is permeteztünk már ilyennel, elszárította a gyomokat, de idő kell hozzá, nem Banvel, hogy 4 óra múlva meg van tekeredve a szulák. Én is nézegettem utána, 4-5 naposan még csak alig látszott rajtuk hogy fogja, kellet vagy 2 hét mire teljesen elfehéredtek. Tavaly volt, ennél jobban nem emlékszem, az acatot nem viszi ha jól emlékszem. Ha jó meleg van, tehát süt a nap hétágra akkor gyorsabban hat, ha most lenne 30 fok.


 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-22 11:38:56

  Válasz .Feco. #5961. hozzászólására
  Biztos van ilyen habzószájú is, mint amit írsz, én is tudom.

  Akiket én hoztam példákat ők nem ilyenek (persze nemis ez volt a lényege a hozzászólásomnak.), fiatalabbak is, és normális tempóban gazdálkodnak.

  Szerintem még cégvezető, vagy műszaki vezető is van olyan aki nem számol, kalkulál, tudok ilyen ágazatvezetőket közel 2 ezer hektáros cégnél. Elossza az embereket ki hova menjen, azt annyi, ha beruházás van, vesz valamit. • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-22 11:33:23

  Válasz Sk Laci #5959. hozzászólására

  Persze hogy azért. Én sem írtam mást, meg azt se hogy ezzel bajom lenne. Meg azért mert megteheti, és beruház rá, jól teszi.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-22 09:57:47

  Válasz Drisa #5928. hozzászólására
  Nem lehet általánosítani. Nálunk meg inkább azt látom hogy egyre több 100-150 hektáros gazda már terménytárolókat épít, komoly tárolókat, nemcsak olyan sufniszerűt, hanem rendes fémváz, felbetonozva a fala 2 méterre, szendvicspanel, csiszolt beton az alja. És egyikük se csinál jelentős bérmunkát, nem az a fő profiljuk. A komplett gépparkjuk már megvan, nem minden új, de 100 hektárra nem feltétlenül kell új mindenből. Szóval értem én hogy közgazdaságtan meg minden, de szerintem igen sokan tényleg nem végeznek közgazdasági elemzéseket, mint amiket lejjebb említettetek. Megnézi hogy áll pénzügyileg, mennyi bevétele van, nagyobb beruházásnál, földvételnél hozzáveszi a hitelt.
  Kombájn is van 50 hektárosnak is Mega 208, és nem dolgozik mellette munkahelyen. Értem én hogy közgazdaságilag nem éri meg kombájn 50-100 hektárra, de mégis soknak van, mert ki tudja gazdálkodni, és úgy döntenek hogy inkább legyen saját, az elmondott tokokból.
  Nem csak neked írtam, smile thumbupcool csak mégse önmagában legyen itt egy hozzászólás. smile cool

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-20 16:49:49

  Válasz Vinkó 75 #5873. hozzászólására

  Ha leírja valaki az igazat, vagy amit gondol, mert ki tudja mi az igazság? különben is, az igazság odaát van, szokták mondani. :) Szóval akkor ő a rossz egyből, meg kereskedő, meg aki a gazdák vesztét akarja, stb. vagy ha nála jobban termel valaki a leírás alapján, az biztos nem úgy van.
  Persze itt is igaz a közmondás: Szólj igazat, betörik a fejed. Vagy valami olyan is van, hogy mindig a rossz hír hozóját ölik meg.

  Közbe meg azért vannak bizonyos folyamatokat amiket észre lehet venni. Én ugyan nem vagyok ideológiailag eléggé képzett, de a kapitalizmus alaptétele hogy a nagyhal megeszi a kicsit. Ha a tőke nem terjeszkedik, akkor meghal. De mondhatnám azt is, hogy az erősebb kutya baszik. Márpedig ma kapitalizmus van a Világ nagy részén, igazából pár ország kivételével mindenhol. 70 illetve 40 évig szerveződött egy másik elvű Világrendszer, a szocializmus, ami nem végül kimúlt. Hogy örökre-e? Nem tudjuk. (Igazából a tőkés világ nélkül nem voltak meg a szocialista országok sem, lásd. nyugati hitelek, licencek.)

  Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy x hektár vagy árbevétel alatt holnapután vége, mindenki befejezi, nem, ilyet senki nem mondott. Ideig óráig, évekig, akár évtizedekig is fent lehet tartani ha valami veszteséges is, van ugye az állami támogatás, vagy ha valaki nem főállásban gazdálkodik. És akkor erre jön még az elöregedés, gazdaság átadás-átvétel.
  Ne csak a búzáról beszéljük. Ott a tej, van egy tejár, nagyjából annyiért veszik az extra tejet mindenkitől. Valamelyik gazdaság elő tudja állítani a tejet a felvásárlási árnál kevesebből, míg mások nem. Akik nem, azoknál keletkezik veszteség minden egyes literen, amit lenyel a cég, feléli a támogatást, esetleg próbálkoznak javítani, bíznak az árváltozásban, vagy úgy dönt hogy becsukja a telepet. Aztán hogy aztán a tehén ki van-e zsigerelve az éltehenészeteken? Kivan, viszont nyereséget termel a telep. És nem legyünk szemellenzősök, az igazán nagy és világszintű tehenészetek nagy méretűek (létszámra) és fullos technológiát alkalmaznak.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-19 19:50:32

  Válasz Vinkó 75 #5871. hozzászólására

  Micsoda bűnös gondolatok ezek. smile thumbupcoolsmile thumbupsmile cowboy Ne csodalkozz ha majd megkapod a magadét. smile coolsmile sweatdropsmile biggrin

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-19 15:02:31

  Válasz Rabó001 #5865. hozzászólására

  Nem lett sokkal jobb képként beszúrva se, bocs.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-19 15:01:48

  Válasz Matyi50 #5854. hozzászólására
  Itt fogadjuk el a hivatalos adatokat, lejjebb mások meg azt fejtegették hogy a termelési statisztikák nem biztos hogy a valóságot tükrözik. smile cool

  Szóval akkor Magyarországon 100kg búza ára így alakult Euróban. Bocs hogy beteszem újra a táblázatot, megpróbálom képként, ha sikerül.
  A legkisebb ár 10,62 Eur/100kg, a legmagasabb 20,85 Eur/100kg. Persze nálunk Forint van és nem Euró.

 • Ugrás a témához » Rabó001 | 2019-05-19 14:47:17

  Válasz Rabó001 #5859. hozzászólására

  Hátulról a 3. mondatból is kimaradt egy kérdőjel, de már mindegy, hiba, telefon, meg gyorsan is írtam.

[bezárás x]