Gázolaj árak 604 Ft Benzin árak 577 Ft EUR 378.93 Ft USD 348.07 Ft CHF 400 Ft GBP 441.89 Ft

Fórum

Becenév: Rabó001
Csatlakozott: 2008-10-22 14:28:30
Utolsó belépés: 2023-12-02 21:23:16
Fórum hozzászólás: 3151

Fórumhozzászólásai

Előzmény: atisgyulai #84902 hozzászólása


Nem túl drágán lehet venni firdulatszammero eszközöket is, vagy kerni.

Előzmény: Rabó001 #84903 hozzászólása


De az 516-nak is van az elektronikája, az agya, ami atalakitja a jeleket, és elküldi az órához és a lámpákat vezérli. Ez lemaradt az előző végéről.

Előzmény: medikus #84899 hozzászólása


Nagyjából megvan, a szóban forgó videót nem néztem meg. Az elektronikahoz annyira nem értek, mint te, de a fizikához azért igen.
Mondjuk a permetezőnel a kerekcsavarnal lévő érzékelő megszamolja hogy adott idő alatt hányszor megy el előtte a csavar, vagy csavarok. Ebből meglesz a kerék frekvenciája. Ebből már a gép agya tud fordulatszámot számolni, a kerék átmérőbol sebességet is. Meglehet úgy csinálni hogy ha többféle kerékkel szerelhető akkor be kell állítani a kerék átmérőt. És valószínűleg bele van programozva gyárilag az is hogy hány db csavar megy el az érzékelő előtt.

Biciklire tehető km órának egy jeladoja volt, egy mágnes, azt kellett felrakni a küllőre. Állítási lehetőségre nem emlékszem más kerekhez, régen volt.
De pl. a Fortshritt kombajnok fordulat jeladoinal is változó az hogy hány jelet generáló elem megy el egy fordulat alatt az érzékelő előtt. Egyik szijtarcsanal 3, másiknál 4, a motor fordulatnal meg asszem 1, legalábbis az 516-nal a menet hidr.meghajtó kardannal van asszem.

Előzmény: medikus #84895 hozzászólása


Vagy kivesz egy csavart.
Érdekes a téma, vissza kell olvasnom hogy miről van szó.

Előzmény: matarka #2243 hozzászólása


Okos ötlet. :) Mit kezdesz azzal, hogy kismillió foldtulajdonos van amelyek jelentős része nem akar vadászni, a te ötleted a kvazi kötelező tagság, miközben a vadászathoz vizsga kell és engedely, meg fegyver, mindegyik pénze kerül. Ezt tennéd kötelezővé? Azon jelentős része a tulajoknak idős, és/vagy 10-100 kilométerekre lakik.

Előzmény: matarka #2243 hozzászólása


Okos ötlet. :) Mit kezdesz azzal, hogy kismillió foldtulajdonos van amelyek jelentős része nem akar vadászni, a te ötleted a kvazi kötelező tagság, miközben a vadászathoz vizsga kell és engedely, meg fegyver, mindegyik pénze kerül. Ezt tennéd kötelezővé? Azon jelentős része a tulajoknak idős, és/vagy 10-100 kilométerekre lakik.

Előzmény: Koczka József #1994 hozzászólása


Nem mindegyik magyar Nobel díjas a szocializmusban szocializálódott, mint az állítottad.
Valamennyi kiemelkedő mindig lesz, nem ez a gond. A nagyobb gond hogy egyre több a funkcionális analfabéta.

Előzmény: az őrző #59 hozzászólása


És láss csodát, egy szó nincs benne a földműves nyilvántartásból. Mint ahogy mondtuk is páran.

Előzmény: Koczka József #1992 hozzászólása


Milyen átkos? Szent Györgyi Albert pl. sokkal korábban élt.

Előzmény: Zoli1437 #248 hozzászólása


Majd ha nekuallok élesben, előtte visszaolvasok itt meg a naplosban, meg lehet kérdezek is még.

Előzmény: Zoli1437 #246 hozzászólása


De ha én felviszek mindent, akkor részemről teljesítve. ? Akkor is ha az elején nem adtam hozzá a permetezési naplót.

Előzmény: Zoli1437 #244 hozzászólása


Mondom, hozzáadtam a létrehozaskor a nitratot meg a másuk ilyen alap izét, criss vagy mi, mist csak fejből írom. De ugyanúgy tudtam rögzíteni agronomiai muveletet, novenyvedelmet, tapanyagvisszapotlast, mindent.

Előzmény: Zoli1437 #242 hozzászólása


Kösz. Ezt írtam, hogy nem adtam hozzá, de műveletként fel tudtam vinni.

Előzmény: Zoli1437 #240 hozzászólása


Csak próbálgatok a próba verzióban. Az előbb létrehoztam a 2023/24et, nem jelölte külön a permetezés naplót, de az agronomiai műveletek rogzitesenel beadja a permetezés és lehet is felvinni.

Előzmény: Rabó001 #238 hozzászólása


Még valami. Amikor az új évhez felviszem a jogosultságokat, akkor a permetezési naplót is be kell jelölni? Mert a 2023-as próbánál nem jelöltem be, de tudtam felvinni növényvédelmi műveletet is.

Előzmény: Zoli1437 #228 hozzászólása


Hello!
Megint próbálgattam. A következő évi gazdálkodási naplót csak akkor tudom létrehozni, ha az előző éviben mindent véglegesítettem? Kipipáltam?
Mert valamiért hibaüzenetet adott, de baromi lassú is volt az egész.

Előzmény: az őrző #55 hozzászólása


Ugyan már, hova gondolsz! :)

Előzmény: Gumóka #11662 hozzászólása


Ki kell próbálni. Fáradtolaj és fáradtolaj között is van különbség, gondolok itt arra például hogy mennyire szivattyúzhato. Valamit biztos kell rajta állítani, anno a tszben mindent olajjal fűtöttek (szárító, műhelyek, irodák) ez a fűtőolaj gyakorlatilag pirosra festett gázolaj volt. Mikor az megszünt, a gázolaj meg drágult, akkor egy idő után áttértek egy extrakonnyu futolajnak nevezett valamire, fekete volt és sűrűbb, nehezebben folyt. Valaki pakuranak nevezte, nemtudom hogy az volt-e, mindegy is. Valamit állítottak az egofejeken, meg raktak napi tartályt a kazánházba hogy ott kicsit atmelegedjen és jobban folyjon.

Előzmény: Sk Laci #103145 hozzászólása


Ez hangzott el. Miniszterként feleskudott az alkotmányos rend és az EU értékek védelmére és akkor nyíltan ellene dolgozik.

Előzmény: az őrző #1918 hozzászólása


Köszönöm. Csak mivel előjött a téma azért kérdeztem.

Előzmény: mtz1221 #1916 hozzászólása


Te valami alternatív valóságban élsz ebből a szempontból.

Előzmény: az őrző #1906 hozzászólása


Ezt én is olvastam. És olyankor mi van ha távoli rokontol örökli, de nem végrendelet alapján. És nem is leszármazottja, hanem oldalagi örökös, asszem így hívják (az elhunyt szülei testvérei).

Előzmény: Ares 826 #1911 hozzászólása


A hulyeseget nem kéne terjeszteni. Mi az hogy az ENSZ nem fogadja el Ukrajna létét? Ez nem igaz. Hazugság.

Előzmény: Zoli1437 #201 hozzászólása


Kösz. Egyébként igen, úgy a logikus hogy egy táblára az adott év összes műveletét felvinni. És a búzás példánál maradva az ideiben van a vetésig, a jövő éviben meg lesz az összes többi művelet, ami a búza után jön, az is.

Előzmény: Zoli1437 #197 hozzászólása


Igen, valami ilyesmi lehet az elképzelés. Az útmutatóban is az van hogy az utolsó művelet a betakarítás. Mert a termesztett növényhez (az egységes kérelemhez) igazodik a napló, és akkor duplán kellene adminisztrálni, mert a következő évi naplóba ugyanúgy fel kéne venni.
De mindenhogyan nyilván kell tartani, tehát felírni a műveleteket valahova, ha úgy tetszik 2 helyen vezetni, mert valahonnan majd következő év májusában ki kell találni hogy milyen művelet volt és mikor. Persze kevés területnél erre elég egy kockás füzet is.
Azt meg lehet csinálni az eGN-ben, hogy felviszem a műveleteket, például kukorica növény, utolsó bejegyzés a betakarítás. És már most létrehozni a következő évi naplót, és abba felvinni a kukorica utáni műveleteket, mert mondjuk búza ment utána?
Vagy csak a jövő évi EK beadás után lehet megnyitni az új naplót? És majd akkor kell visszamenőleg felvinni mindent?
Láttam a múltkor is eléggé vágtad a témát, azért kérdezem. :)

Előzmény: Radocz #1892 hozzászólása


Ott se mindenki 10ezren gazdálkodik, valaki 100ezren. :) És van aki ott is kisebb területen.
De sokan éppen úgy csinálnak, minta itthon mindenki egyenlő lenne, itt nincs aki 10ezer hektáron gazdálkodik? Dehogyis nincs, több is, Lölők, Csányik és hasonlók. Azokkal nem kell versenyezni?

Anno voltak nálunk a tszben osztrák, meg német csoportok, 90-körül, egyetemisták kísérőkkel, ilyen kinti gazdaszervezetek és hasonlók, közvetlenül a rendszerváltás után, a tsz-még full egyben, az egész falu földjét művelte. Megláttak a hatalmas területeket (nekik hatalmas volt), ugyanazok a modern gépek mentek rajtuk (Class Dominator, Bauer öntöző, John Deere, stb.), az állattenyésztő telepeket. Hát, elhangzottak olyan mondatok tőlük, hogy ha ti beléptek az EU-ba akkor nekünk végünk, megesztek, stb. Nos, azóta eltelt 30 éve, nekik se lett végük.

Előzmény: .Feco. #6634 hozzászólása


Hát igen, mutatóba van már csak répa. Nektek mekkora területen van répa? Ha nem titok. Ezt a Conviso-s vegyszerezésűt vetitek?

Előzmény: Ohaza63 #1852 hozzászólása


Nem először fogalmazol meg ennyire durva és általánosító kritikát a fiatalokkal szemben, kár hogy nem úgy kezdted a mondókádat hogy "ezek a mai fiatalok, bezzeg az én időmben! "
Helyenként egészen durva tévedéssel, például hogy az itthoni tanárok közalkalmazottak, nos már ez sem igaz. Az valóban igaz hogy nevelni elsősorban a családoknak kellene.
És igen, sajna ma a pályakezdő is szinte azt a pénzt megkapja, mint a tapasztaltabb kolléga. Igen sok helyen a kevésbé képzettekre ugyanez igaz, emelik a garantált bérminimumot meg a minimálbért, és csúszik össze a bér. Egyik se jó munkaerőpiaci szempontból, mert degradálja és demotiválja a tapasztaltabb, képzettebb embereket.

Előzmény: Georgosz #1853 hozzászólása


Ez sem igaz. Nem jön mindenki haza egészségügyi ellátást igénybe venni sem.

Előzmény: Gandhy #1845 hozzászólása


Van igazság abban amit írsz, a probléma létezik, de azért nem 100%-os, nem lép le mindenki az országból, még csak minden fiatal sem.

Előzmény: .Feco. #6630 hozzászólása


A a tényleges kiszedes az ennyi. De a költség nem áll meg a kiszedesnel. Utotisztitani is kéne. Az se mindegy hogy olyan ideális helyen van-e ahol a Maus egyből a kamionokat rakhatja köves úton. Vagy el kell vinni traktorral egy betonos placcra mert a kamion nem megy be a tengelyig erő sárba.

Előzmény: Koczka József #6631 hozzászólása


Közelítheti a milliót. Csak a mag olyan 250. Foldberlet. Áfa nélkül lehet hogy megáll 800-ban. Öntözés van vagy nincs, mer ugye az költség. A műveleteket nem csak gázolaj áron számolva.

Előzmény: Pont #1792 hozzászólása


Azért várjuk meg mi lesz a törvényben.

Előzmény: d-032a #103035 hozzászólása


Nem volt ilyen ígéret.
Ezen kívül, mivel Oroszország a Világ egyik legnagyobb atomhatalma, így annak a veszélye ill. az esélye hogy valaki meg akarja támadni egészen elhanyagolható.

Előzmény: Ohaza63 #103013 hozzászólása


Nem volt olyan ígéret, amelyben a NATO vagy bárki nyugatról megígérte volna, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre. Az NDK területére vonatkozóan volt ilyen, szerződésben rögíztették és azóta is betartják. Hosszabban: az NSZK-NDK egyesülés idején a 2 országon kívül további 4 ország tárgyalta az egyesülés mikéntjét, ez a 4 ország II.világháborúban győztes ország volt (SzU, USA, francia, brit), mind hozzájárult és beleegyezett az egyesülésbe, és az NDK területekre vonatkozott a NATO terjeszkedés tilalma. Ezt magyarázzák az oroszok félre. Nem is tárgyalhattak volna akkor másról még, hisz a Varsói Szerződés még bőven élt, hiszen csak 1991.február 25-én a budapesti ülésen állapodtak meg a katonai szerződés megszűnéséről, ami április1-én szűnt meg, július 1-én pedig a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete is, megszűnt, vagyis az egész úgy ahogy van.

Előzmény: griz #680 hozzászólása


Igen, látok ilyenekt én is.

Előzmény: medikus #103019 hozzászólása


A harmadik mondatodtól kezdve konkrétan hazugság.

Előzmény: medikus #103004 hozzászólása


Szegény oroszok, a csúnya haladó nyugat rá kényszeríti őket hogy önálló, általuk 5 nemzetközi szerződésben elismert országokat megtamadjanak. Majd mindjárt megsajnalom őket.
Esti mesének pont jó ez amit előadsz, de másnak nem.
Osszeszedhetjuk hogy az oroszok hány helyen kezdtek háborúba illetve vettek részt benne, hosszú lista lesz.

Előzmény: ..,-:) #724 hozzászólása


Kellő nagyságú kompresszor és pisztoly. Úgy gondolod hogy olyan sok idő elmegy az újratöltéssel? Előre meghígítani, aztán kicsit felkeverni aztán mehet a tartályba. HA meg bírja a kompresszor és nem kényes akkor lehet törölni. 2 komponensűvel esetleg macerásabb a töltögetés, az is kibír pár órát összekeverve. De ha nem akarod a pisztollyal, akkor van olyan gép amit rá lehet tenni egy hordóra, 220voltról megy, van benne egy kis szivattyú (talán dugattyús) amivel felszívja a tartályból és csövön nyomja a pisztolyhoz, levegő nem kell hozzá. Nemtudom mibe kerül, azt se hogy mennyiért van, de egyszer láttam ilyet, 10-20 méteres cső volt rajta.

Előzmény: Sk Laci #671 hozzászólása


Rakeresel a neten hogy Case IH Conser Till Plow, biztos ad találatokat. Itthon a Rába gyártotta anno az IH licence alapján, mint az ekéket, tárcsát, vetőgépeket, stb, csak ebből sokkal kevesebb készült, akkor meg nem terjedt el a kultivatorozas. Pár éve, ami már lehet hogy 10+ is van, a Kühne elovette (az a gyártó utóda) kicsit módosítva, asszem henger is volt rajta, de abból szerintem még annyi se készült mint az erdetetibol a 80-as években.

Előzmény: envagyok2 #13110 hozzászólása


Na most aztán jól berezelt Bige, hogy még a végén feljelented. :)

Előzmény: .Szabi. #1759 hozzászólása


Igen, tudom, de minimális az ilyen.

Előzmény: d-032a #1739 hozzászólása


A céges ügyek ennél sokkal bonyolultabbak lehetnek. Egyáltalán nem biztos úgy van, mint anno a Dallasban vagy a Barátok köztben , hogy akié a részvények 51%-a az dönt. Van olyan hogy a menedzsment jogok másnál vannak, más arányban oszlanak meg. Én se értek hozzá ennél mélyebben, de egyszer például feldobott a net egy cikket a Volkswagen AG tulajdonosi köréről és mukodeserol, hát, még vegigolvasni se volt egyszerű a sok osszefonodast, ki gyakorolja a szavazati jogokat, melyik részvény után fizetnek osztalékot, meg ugye cég is lehet tulajdonos másik cégben, lolo meg Csányi se közvetlenül tulajdonos minden zrt-ben.

Előzmény: hashtag #1741 hozzászólása


De az emlitett magyar cégek is csak földet bérelnek, foldtulajdona nincs egynek sem, nem is lehet. Ha nem vele szerződik a foldtulaj, akkor így járt. Persze annak csak elméleti esélye van, hogy egyszerre senki ne adjon bérbe földet egy cégnek vagy akár magánszemélynek is.
Meg azt is tudjuk hogy tulajdont is vettek már el a történelem során, már az ujszerzemenyi bizottságoktol kezdve.
De mégse kéne a bérletet, bérleti jogot, meg a cég tulajdonlasat összemosni.

Előzmény: medikus #102924 hozzászólása


Én csak válaszoltam neked. :)
Ha a szavazás mindenki egyéni dolga, akkor minek teregetted ki? Nem kell válaszolni. :)

Előzmény: Ohaza63 #102923 hozzászólása


Az USA külpolitikajaval 2 gond szokott lenni.
1. Ha beavatkozik valahol.
2. Ha nem avatkozik be.

Egy országnak vannak érdekei, nem csak akkor avatkozhat be, ha fizikai létében támadják. Nyilván egy kisebb országnak kevesebb érdeke és érdek érvényesítő képessége van.
A hozzáértok biztonsagpolitikai szempontbol azt mondják, az a jobb ha beavatkozik. Ha visszavonult valahonnan, abból csak baj lett, lásd. második vh.
Lehet utálni az USA-t, nem kötelező szeretni és nem tökéletes minden huzasuk, de olyan országot azert nem tudsz mondani amit elfoglalt és önkényesen magához csatolt volna.
Igen, az ideális Világ az lenne ha mindenki békében ülne a fenekén otthon, az összes fegyvert oedig megsemmisitenek, csakhogy ez egy megvslosithatatlan utópia.

Előzmény: hashtag #1685 hozzászólása


Ebbol is látszik hogy mennyi hazugságot ad az embereknek a média. És a legtöbb csak a rövid cikkeket olvassa el, ha a facebookodon olvassta akkor az meg biztosan igaz.
Mint ahogy azóta se mutatták be az oroszok által terjesztett azovstal acelmu alatt lévő elfogott NATO fotiszteket, ahogy egy darab titkos ukrajnai USA biolabort se a 40 valamennyibol.

Előzmény: csuklosbusz #23 hozzászólása


Hm, lehet hogy ezt mondtak, lehet hogy igy is van, de.......földművesnyilvantartasba vétel nélkül is lehetsz kamarai tag, és ha földműves vagy attól se leszel automatikusan kamarai tag. Magam is jó ideig csak földműves voltam, kamarai tag nem. Közös őstermelői voltam családtag, a vezetője meg volt nak tag. De ha csak őstermelőnek bejelentkezel, akkor már nak tag leszel, de ha mondjuk öcsg adja leszel akkor nem te leszel a nak tagja, hanem a vezetője.
Nagy francok ezek. Borász ismerős mondja, aki mellesleg ügyvéd is, hogy tőle rendszeresen be akarja szedni a nak is a tagdíjat, holott a törvény szerint a hegykozsegi tagoknak nem kell agrarkamarai tagoknak lenni. De minden éven küldik neki a csekket, ő meg levelez velük egy sort, leirva a törvényeket ami rá vonatkozik.

Előzmény: Csavarkulcs #1665 hozzászólása


De, verseny is van. E mellett a csatlakozasuk politikai kérdés is.
De mintha Brazíliával is lenne valami szabadkereskedelmi tarsulasa az EU, -nak, pedig az nem is a szomszédban van.
A magyar agrartermekek árat is a vilagpiac határozza meg, meg ha közvetetten is. És eddig is befolyásolta az ukrán termék is, csak a háború miatt nem ide hozták a gabonajukat.
Csak az EU ban a támogatások torzítjak a valós piaci körülményeket, ami nem biztos hogy baj.

Előzmény: Csavarkulcs #1663 hozzászólása


Persze hogy spk munka volt, aki csinálta az tudja, erre írtuk az onkizsakmanyolast.
Most inkább elmegy wellness hétvégére, jól is teszi.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Újra emelkedő élelmiszerárak, növekvő támogatások, fontos szabályok
Anyatehéntartás-támogatás: könnyítéseket jelentett be a Nébih
Anyatehéntartás-támogatás: könnyítéseket jelentett be a Nébih
Lehetőséget adnak az adatok előremenő bejelentésére.
Decemberi Akció. 1000 hektár bérleti joga most 999 euró hektáronként 10 évre
Decemberi Akció. 1000 hektár bérleti...

999 EUR

15 db Magyartarka üsző
15 db Magyartarka üsző

230.000 Ft

5 tonnás román pótkocsi / mbp 6,5
5 tonnás román pótkocsi / mbp 6,5

990.000 Ft

Busatis 1102 tip 190 cm széles altrnáló kasza fűkasza
Busatis 1102 tip 190 cm széles altrnáló...

320.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2023 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]