Válasz #2160. hozzászólásra
Lécci olvasd el az utolsó előtti bekezdést! Ott a válasz a kérdésedre a kanokkal kapcsolatban.
Ha többet vissza lapozol, akkor SZEKKA-nak még recept tanácsot is adtam.
Végre látok itt olyat aki veszi a takit és nem akkar senkit meggyözni,hogy nem éri meg sertéssel foglalkozni.Én már két éve tervezem,hogy belefogjak a sertéstenyésztésbe.Mivel nem rendelkezem sok földdel (3ha)eddig mindenki lebeszélt mert,hogy vett takival csak minuszos lesz.Estetleg tudnál nekem tanácsot adni,hogy kezdjem el a tervezgetést?Háztájiban tartotam már sertés,de most egy 20-30 kocás kis telepet szeretnék kialakitani.A malacokat hizlalni akarom és sano termékeket szeretném hasznélni.A kocáknak f1-esekre gondoltam és befejezőnek h39-es vagy pindur kant.
Válasz #2156. hozzászólásra
Zoli1437, teljesen igazad van. Bukni én is buktam egy csomót!!! Megfizettem a tanuló pénzt én is, még úgy is, hogy nagy cégnél voltam takarmányos.
Más a kisüzem és a nagyüzem. Én kisüzem vagyok, ti meg háztáji kategória. Nekem 1-2 emberem figyeli az állatokat, mert távol van tőlem a telep. Te magad rá tudsz nézni. Én is 2 kocával kezdtem Nagyapámmal 1998-ban. Ekkor kezdtem el takarmányosként dolgozni. Ma már én is röhögök magamon, hogy „milyen bátor” voltam, vagy inkább vak, mint a cig..ny lova. 2 év múlva meghalt a Papa, akkor volt 15 kocám. Felmentem 30-ig, de akkor a Mama is elment. Rá kellett jönnöm, hogy 90 km távolságból nem lehet a kocákra figyelni, így egyszerűsítettem és el kezdtem hizlalni.
Akkor jöttek a gondok, mert a megvett malacok szarul voltak felnevelve (90 napra csak 25 kg volt a súlyuk). Hát elkezdtem megtanítani a kicsi gazdáimat 20-90 kocás termelők, profittal disznót termelni. Na, de ez se ment varázsütésre. Amikor kezdtük egy koca 10,5 malacot fialt nekik átlagban, ma 14,3. Ma már a 25 kg-ot elérik 65 napra (jobb lenne 55-60 nap között).
Most van 2 újabb termelő, akitől veszem a malacokat, de csökönyös fejűek és nem akarnak „drága” takarmányt adni a malacnak, pedig az lenne az olcsóbb. Hát most állapodtam meg velük, hogy elhozom a malacokat 28 naposan, de ehhez kell egy új épületet építenem, ahol előnevelem őket. Kérdezed, hogy miért szarozok ezzel, mert még kicsi vagyok ahhoz, hogy 1 kamion malacot leemeljek. Na jó, nem vagyok kicsi, meg tudnám már csinálni, ha akarnám. Viszont, ha külföldi malacot vennék, akkor egy csomó Magyar termelő szarban lenne, jelenleg 6 család, plusz a 2 emberem családja függ tőlem. És vagyok annyira elvakult, hogy inkább őket tanítgatom és magyarázok nekik, sem mint leszedjek egy Dán malacos kamiont…
A legrosszabb áram májusban volt, akkor 1081 Ft/db.
Kiskertész78. Mint ahogy mondtam, mindent veszek. Búzát, kukoricát, szóját, zsírport, préselt napraforgót és napraforgó darát, meg premixet. Ezeket kevergetem korcsoport szerint.
A malacot a hízó ár 150%-ért veszem, ma már, mert ma már minőséget kapok. Nincs belőle vita. Ez a Német ár is.
Fajtának sikerült elérnem, hogy F1-es koca állomány legyen (Lapály kocára, nagyferér, majd megint lapály, megint nagyfehér és így tovább…) egy 20 kocás gazdánál a legjobb 4-5 koca megy így, a többire szeretnék Dán-Duroc spermát rakatni, de itt gondunk van, mert a H39-nél nem jutunk sok helyen előrébb, így elég „színes” a hizlaldám.
Talán most már ők is elhiszik lassacskán, hogy nem kell 20 kocára kant tartani, csak Bagról venni a spermát. Most már nagyon jó spermájuk van Bagon, miután az Agrofeed átvette! Hál istennek!
Te milyen fajtát tartasz? Azt megszabad tudni mennyiért veszed a választási malacot?
A takarmány felhasználásod az elég jónak tűnik. Én eddig ilyen 3-3,2 körüli számokat halottam. Kész jó minőségű takarmánnyal mennyivel lehet számolni?
Nem ugyan arról beszélünk.
Te nagyüzemről, tapasztalattal.
Én egy kocás gazdálkodásról írtam tapasztalatlannak.
Te máshogy adózol, máshogy értékesítesz, más áron vásárolod a takarmányt, mások az állandó költségeid, esetleg támogatva vagy.
Egy elhullás nálad töredék, nála komoly tétel.
Célokat lehet kitűzni, meg kell is, de nem mindig úgy alakulnak a dolgok ahogy várná az ember.
Én is tartok disznót, tudom hogy lehet keresni rajta, de bukni is.
Egyébként mennyit kerestél rajta 2013 első félévében.
Köszönöm az őszínte válaszokat nagyon nagyra értékelem és hálás is vagyok minden tiszteletem a tiétek. Úgy gondolom hogy van aki támogatja a sertés mizériát, hízlalás, malacoztatás stb , és van aki aszt mondja nem éri meg. Megpróbálni mindenképpen megfogom egy próbát megér ha esetleg nem sikerűl akkor arról is írni fogok minden képpen mert úgy érzem hogy ennyivel tartozom a közösség felé. Valóban úgy gondolom hogy ehhez valamilyen szinten elszántság, profi munka hozzá állás szükséges hogy valamilyen szinten profit legyen kinyerhető a dologból
Válasz #2152. hozzászólásra
Mielőtt valaki félreérti, leadózva, fizetések is kifizetve, stb.
Még az osztalék adó is kifizetve, ha kiveszem a pénzt. Na ebben az nincs benne, tehát a 4eFt az adózótt eredmény.
Én is agyalok már egy ideje a hizlalásos! Egyébként kertészkedéssel foglalkozom csak van egy telepen ami jelenleg kihasználatlanul áll. Ott csinálhatnám. Meg van 34 hektár szántóm bérbe adva. A bérlő meg már így is évek óta erőltetné, hogy terményben fizetne. És ahogy számolgattam úgy jobban is járnék vele. Tudom ez kevés önmagában, de több mint a semmi.
Szóval ha nem baj én is beszállnék egy picit a beszélgetésbe.
Oxi71! Írod, hogy durván 4 ezer forintod marad hízónként. Ez adózás utáni vagy előtti összeg? Ebben benne van az állatjóléti támogatás is?
Válasz #2150. hozzászólásra
Hát, Sertéses Kollegák, nem tudom, de szerintem igen is nyereséges az üzlet. Most, a 395 Ft/kg+ÁFA árral nekem 3956 Ft haszon képződik majd az első 4 hónapban a hízókon. Igaz én csak hizlalok és veszem a malacokat. De én látom előre a számaimat, meg vannak becsülve a sok éves átlag alapján a változó költségek, úgymint állatorvos, gyógyszer, stb. A takarmány felhasználásom meg fix, 2,84 a fajlag. A többit megmondják a számok.
Bocsi Zoli1437, de én a te állatorvosodat kirúgnám ezzel a „h..lye” mondatával, mert ráfogja azokat a dolgokat a biológiára, amikhez béna… (Ezt nekem 16 éves takarmányozási szaktanácsadói munka, 25-35 ezer koca és szaporulata, illetve sok magyar és külföldi kollegától tanult tapasztalat mondatja. Meg a saját havi 500 db-os értékesítés.)
Joci2107, neked csak 2 számot mondok, mivel kocád van. Célozd meg a 28 db ÉRTÉKESÍTETT hízó/koca/éves számot, 150-155 napos elkészüléssel és rendben leszel. Ha ennek a 2 számnak rendelsz alá mindent, akkor menni fog az üzlet, mert a nagyok is Csányi, NAGISZ, Widmann, mind ezeket akarják elérni, vagy ezt érik épp mostanában el.
Persze ehhez, jó fajta, jó tartás mód, megfelelő egészségügyi státusz, és jó takarmány kell. De ebből a takarmány a legegyszerűbb, mert a disznó mindent megeszik és jól kompenzál.
Válasz #2145. hozzászólásra
Én nagy sano takarmány felhasználó vagyok marha sertés baromfi ezt kapja!Ezekből is volt amikor konc. kaptak meg ha volt szójám akkor meg premixet!Az biztos hogy én neveltem fel protamino prémiummal is hízót választástól vágásig és 150 napra 125 kg átlagsúly jött ki!És db onként nem fogyott el 3q takarmány!Az anya is sano-t eszik vemhesség ideje alatt is meg szoptatás ideje alatt is!az is sokat számít ám!Na mindegy nem ez e lényege hanem az hogy nincs olyan sertés ami annyira keveset egyen hogy megérje tartani!
Először szerintem azt nézd meg ,hogy kinek és mennyiért tudsz értékesíteni.
Utána számolhatod, hogy mennyiért tudod előállítani.
A meglepetések jönnek maguktól.
A tanulópénzt meg mindenkinek magának kell megfizetni.
Hogy egy állatorvost idézzek: "Ez nem matematika, hanem biológia."
Értem akkor ezek szerint ha jó takarmányt adok és a faj is amit hízlalni szeretnék jó 3 mázsa környékén lelehet hízlalni egy sertést!!
Én úgy gondoltam hogy bonni-m fortéval kezdek és utána térek át a piggire amit 50 kg korig etetek vele majd, csakhogy nemtudom hogy maradjak e a pigginél vagy térjek át a hízóra igaz a piggi drágább de jobb is mivel malackoncban minden benne van, majdnem minden :) a hízó kicsit olcsóbb de hallotam már olyan történetet is ahol a piggivel elmentek egészen lehízlalásig :)
Srácok esetleg még annyit hogy sano márkát szeretnék adni az állatoknak mi a véleményetek erről és hogy egy lehízlaláshoz mennyi takarmány kell?? 3-4-5 vagy esetleg 6 mázsa !
És ha valaki esetleg használ sano márkát az elmondhatná hogy hogyan és miket használ.. pl bonni-m forte, protamino piggi stb, miből mennyi!! :) hány hetesen., milyen % ban.
Egyáltalán nem vagyok meglepődve.
Tág határok között el tudok képzelni bármit.
De ha leírod a számaidat, összehasonlíthatóvá válik a jelen helyzettel.
Az eltérésből meg látszik, hogy a jövő is széles skálán mozog.
Igen tökéletes, pontosan így gondoltam, Köszönöm szépen :) hát megpróbálkozom vele és hát remélem lessz benne valamennyi kis haszon egy próbát megér :) Köszönöm a választ még egyszer.
Válasz #2138. hozzászólásra
Én mondjuk tavaly abba hagytam,de nálam úgy volt hogy saját koca saját termény vettem koncentrátumot, munkabér villany víz gyógyszer állatorvosi költség hivatalosan vágóhídra leadva nettó ötezer ft maradt egy hízón.
Így gondoltad?Szerintem van benne fantázia,csak sokat kell leadni!
Sziasztok. Most kezdtem el a sertéssel való foglalatosságot egy kocával és ti akik itt járnak ezen az oldalon és jártasak a sertések terén, szeretném megkérdezni hogy mennyiére éri meg lehízlani a sertéseket, Hogyha mindent latba vetve, és kérek mindenkit hogy ha tud akkor rendes és normális hozzászólásokat várok, elsősorban nem arra vagyok kiváncsi hogy egyenes szóval rávágva hogy nem éri meg ne csináld stb hanem olyan emberek véleményére vagyok kiváncsi aki maga is hízlal vagy éppen éredekeltek ebben a dologban , hogy ő neki ha hízlal miért éri meg vagy esetleg pont hogy miért nem, pl mert túl drága a takarmány vagy olcsó a sertés átvételi ára vagy stb:
Hozzászólásokat előre is köszönöm :)
Nem magam termelem, veszem a szójababot, homokon vagyunk itt nem nagyon terem meg semmi rendesen. Betonkeverőbe gázpörzsölővel csinálom a hőkezelést. Igen mindig mikor változtatok a kaján több lépcsőbe szoktam fokozatosan. Fülrágás a szója előtt kezdődött, azóta tudtam venni +megy a zeolit a kajába + földre + nyalósó. Így már jobb a helyzet.
Jelenleg zab rozs és búza van mert csak ezeket vetem. 1/3 arányba van mindhármom keverve ebbe megy pörkölt szója a préselt napra a zeolit és a premix. Tavaly működött ez a formula.
Akkor te egy másik „típusú” gazda vagy, aki magának termeli a szóját! Ez öröm teli! Mekkora területen termesztettél, vagy mennyit?
Leírhatnád, hogy mit teszel a takarmányba, többet tudok segíteni, ha gondolod…
Vigyázz a szójababbal, mert ha eltolod a pörkölését, akkor az is csinál egy csomó gondot a belekben és az is lehet kiváltó oka, vagy felteheti az ’i’-re a pontot és jöhet a fülpörkösödés.
A másik fontos dolog, mindig a váltás, hogy ha újabb anyagokat teszel a tápba, vagy nagyon eltérő mennyiséget, akkor az átszoktatás lassan történjen meg. 2 napig 30% új keverék, 2 napig 50% új, 2 napig 80% új és utána lehet teljesen átállni!
Viszont a szójabab fehérje tartalma még alacsonyabb (38-39%), mint a szójadarának (42-44%). Viszont a zsírtartalma (olaj 18-20%) sokkal magasabb, míg a darának csak 2% az olaj (zsír) tartalma.
Ez ebben a korcsoportban nagyon jó, mert nőnek tőle, mint a bolond gomba, csak ekkor minden képen emeld fel 3 vödörre az adagot a fehérje szint miatt.
Viszont a hizlalás végén (80 kg után) kell majd csökkenteni az energia mennyiségen, mert ha leadásra csinálod a disznókat, nagyon zsírosak lesznek és leminősítenek majd.
Bocsi, hogy nem raktam vesszőket félreérthető volt. Nem tápot hanem saját takarmányt etetek. Kukoricát nem rakok bele, a bábolnás ajánlás szerint, mert nem termelek. Nem csinált eddig nekem senki receptet. Én szoktam összeállítani úgy kb ra. A szójám nem a préselt 46% dara, hanem bab amit én hőkezelek azért raktam kevesebbet belőle.
Egyébként is akartam emelni rajta nem régóta kapják ez is beszoktatásnak szántam.
Válasz #2125. hozzászólásra
A 7% préselt napraforgó jó, de a szóját növeld meg 2,5 vödörre! Akkor kijön a Bábolnás ajánlás is! Ezen a linken megtalálod a bábolna ajánlását, ahol szerintem az energia alacsony, a 7% prés naprával viszont jó vagy!
Leggyakrabban ilyen, fülcimpa varasodásos, fülrágás akkor jön létre, amikor az emésztőrendszerben, bélcsatornában vmi gond van. Talán volt egy korábbi hasmenés, bélgyulladás az állományban, ami után nehezen jön helyre és ezáltal tápanyag hiány jön létre! (fehérje és energia!!!)
Lehet folyamatosan mikotoxinos takarmány etetése is a kiváltó ok.
Tápanyag hiányt te is kiválthatod egy „intenzívebb” sertésfajta alultakarmányozásával. Szerintem az utóbbi van nálad is. Bocs!
Ha azt nézem, hogy a premixed 7%-os, akkor abban 3%-ban benne van minden ásványi anyag és vitamin. Talán 4%-ba tettek napraforgó darát, esetleg egy kis szóját. Ha ehhez hozzá adom a te 6% szójádat, akkor sincs meg szója értékben a 10% a kész tápra vetítve. Csak 8% körül!
Tételezzük fel, hogy van egy átlagos „magyar” genetikád, akkor annak 50 kg-os élő súlyban kellene legalább 16, de jobb lenne 17 vagy 17,5% nyersfehérje, hogy nőjön rendesen.
Ehhez, a gabona típusától, napraforgó vagy egyéb fehérje hordozó függvényében kellene 16-20% szója a tápba (esetedben 3 vödör!, de 2,5 mindenképpen!).
Továbbá ekkor legalább egy 3,5%-os nyerszsírtartalom is kellene, ami azt jelenti, hogy megfelelő energia mennyiség, mert lehűlt a levegő, több energia kell a létfenntartásra és a hízás (fehérje szintézis) meg nagyon energia igényes folyamat! Szóval kellene valamilyen zsír, olaj, szemes- vagy préselt napraforgó a tápba!
Tudom, ekkor drágának tűnik a táp, de hidd el nekem ez lesz az olcsóbb, mert előbb elkészül a hízó és 1 kg testtömeget olcsóbban csinál meg.
Ezért kérdeztem, hogy ki csinálta a takarmány receptedet??? Vagy csinált neked egyáltalán valaki?
Bűz nincs sűrűn trágyázok hogy mindig viszonylag friss szalma legyen alattuk.
Ksp650 a premix bábolnás 7% a préselt napraforgó 6% a szója jelenleg megmértem mennyit teszek egy vödörbe, amikor ledarálom.
Üdv! Igen cimpát rágnak. Vannak bent láncok is és most azokra kötöttem fel nyalósókat. Most jobb egy kicsit a helyzet mióta fenn vannak a sók. Szóját kb 5-10% ban rakok bele nem mértem még pontosan. Átlag 50 kilósak mondjuk.
Válasz #2101. hozzászólásra
Szia!
Hány % a szója a takarmányodban?
Milyen premixet használsz és mennyit?
Először kivarasodik, feketedik a fülük hegye és a töve (cimpa)???
Hány kilósak most?
Szolnokmegyében Kenderes, Kisújszállás környékéről kellene nekem sano képviselő. Tud nekem valaki számot adni? Vagy sano árlista van valakinek. Sertés tápokról. Malac, koca, hízó tápokról. Előre is köszi!!!!!!!!!!!!
Hát én azért ebben nem vagyok olyan biztos
Vagyis a magyar sertésnek lenne keletje. Mert igazából ma már mindegy mi honnan van. Az ár a lényeg.
Én inkább úgy látom a kis és közép üzemi sertéstartásnak nincs jövője. Az a baj a nagy cégek akkora telepeket és olyan intenzív technológiákat hoztak létre, hogy olcsón, gyorsan és nagy mennyiségben tudják a sertéseket hizlalni. Lengyelországban láttam olyan telepeket, hogy 30-35 ezer hízó volt ott. Annak a cégnek meg volt vagy egy tucatnyi telepe. Ezek a cégek úgy letudják nyomni az árat, hogy az átlag paraszt csak les mint a luki nyúl. A vágóhíd amint az előbb említettem napi 6 ezer hízót vág. Nekem szerintem életemben nem volt annyi disznóm . Aztán az csak egy nap. Belgiumban tudok olyan vágóhídról ahol napi 60-65 ezret vágnak!
Szóval ma már annyira nagyüzemben megy a dolog, hogy ebbe már nem nagyon lehet kisüzemi körülményekkel dolgozni. Mit akarunk mi a 10-50-100-200 disznónkkal?
Jó ma még talán meglehet találni a piacokat nagy nehezen, de szerintem ez a jövőben sokkal rosszabb lesz.
Én már abba is hagytam a disznó tartást pár éve. Pedig csináltam egy ideig. Meg előtte apám is évtizedeken át. De már nem...
Én a jövőben inkább a mangalicában látok nagyobb fantáziát.
Akinek esetleg gondja van az eladással annak adnék egy tippet.
Hungary Meat Kft.
76/463-815-ös számon kell keresni Istvánfiné Dávid Mártát. Ő intézi ott a felvásárlást.
Ez a volt Honvéd tulajdonosának Piero Pininek a vágóhídja. Azt rebesgetik, hogy nem tud szerezni elég disznót. Neki óránként ilyen 400-500 darabot kell vágni! Aztán mivel nincs meg a mennyiség elég jó árakat is kilehet hozni. Halottam 500ft/kg-is!
Sziasztok! Van 13d b malacok egyszeruben nem tudom eladni eladhatatlan! Mit csinaljak neveljem fel kinek? mennyiert? Verjem magam minuszba? inkabb elviszem a nagykiraly pestre es elengedem a parlament elott Hagy fussanak akkor is jobban jarok!
Aktuális felvásárlási árakat az ország minden részéböl ha van egyáltalán felvásárlás??????????????Meg mi lesz januártol a nagy áfa biznisszel?Érdemes e egyáltalán sertést tenyészteni e országban ilyen gazdasági körülmények között.A kormány szerint igen stratégia van rá.Vicc.
5062 hozzászólás
Válasz #2160. hozzászólásra
Lécci olvasd el az utolsó előtti bekezdést! Ott a válasz a kérdésedre a kanokkal kapcsolatban.
Ha többet vissza lapozol, akkor SZEKKA-nak még recept tanácsot is adtam.
Válasz #2159. hozzászólásra
Minden infó a honlapon, lécci nézd át és beszélj velük, ha érdekel.
http://www.agrofeed.hu/VivaGen/Introduction
Válasz #2158. hozzászólásra
Helló!
Végre látok itt olyat aki veszi a takit és nem akkar senkit meggyözni,hogy nem éri meg sertéssel foglalkozni.Én már két éve tervezem,hogy belefogjak a sertéstenyésztésbe.Mivel nem rendelkezem sok földdel (3ha)eddig mindenki lebeszélt mert,hogy vett takival csak minuszos lesz.Estetleg tudnál nekem tanácsot adni,hogy kezdjem el a tervezgetést?Háztájiban tartotam már sertés,de most egy 20-30 kocás kis telepet szeretnék kialakitani.A malacokat hizlalni akarom és sano termékeket szeretném hasznélni.A kocáknak f1-esekre gondoltam és befejezőnek h39-es vagy pindur kant.
Válasz #2158. hozzászólásra
Bagról milyen formában szállítják a spermát. (aktív hűtés v. passzív szigetelés) és milyen áron?
Válasz #2156. hozzászólásra
Zoli1437, teljesen igazad van. Bukni én is buktam egy csomót!!! Megfizettem a tanuló pénzt én is, még úgy is, hogy nagy cégnél voltam takarmányos.
Más a kisüzem és a nagyüzem. Én kisüzem vagyok, ti meg háztáji kategória. Nekem 1-2 emberem figyeli az állatokat, mert távol van tőlem a telep. Te magad rá tudsz nézni. Én is 2 kocával kezdtem Nagyapámmal 1998-ban. Ekkor kezdtem el takarmányosként dolgozni. Ma már én is röhögök magamon, hogy „milyen bátor” voltam, vagy inkább vak, mint a cig..ny lova. 2 év múlva meghalt a Papa, akkor volt 15 kocám. Felmentem 30-ig, de akkor a Mama is elment. Rá kellett jönnöm, hogy 90 km távolságból nem lehet a kocákra figyelni, így egyszerűsítettem és el kezdtem hizlalni.
Akkor jöttek a gondok, mert a megvett malacok szarul voltak felnevelve (90 napra csak 25 kg volt a súlyuk). Hát elkezdtem megtanítani a kicsi gazdáimat 20-90 kocás termelők, profittal disznót termelni. Na, de ez se ment varázsütésre. Amikor kezdtük egy koca 10,5 malacot fialt nekik átlagban, ma 14,3. Ma már a 25 kg-ot elérik 65 napra (jobb lenne 55-60 nap között).
Most van 2 újabb termelő, akitől veszem a malacokat, de csökönyös fejűek és nem akarnak „drága” takarmányt adni a malacnak, pedig az lenne az olcsóbb. Hát most állapodtam meg velük, hogy elhozom a malacokat 28 naposan, de ehhez kell egy új épületet építenem, ahol előnevelem őket. Kérdezed, hogy miért szarozok ezzel, mert még kicsi vagyok ahhoz, hogy 1 kamion malacot leemeljek. Na jó, nem vagyok kicsi, meg tudnám már csinálni, ha akarnám. Viszont, ha külföldi malacot vennék, akkor egy csomó Magyar termelő szarban lenne, jelenleg 6 család, plusz a 2 emberem családja függ tőlem. És vagyok annyira elvakult, hogy inkább őket tanítgatom és magyarázok nekik, sem mint leszedjek egy Dán malacos kamiont…
A legrosszabb áram májusban volt, akkor 1081 Ft/db.
Kiskertész78. Mint ahogy mondtam, mindent veszek. Búzát, kukoricát, szóját, zsírport, préselt napraforgót és napraforgó darát, meg premixet. Ezeket kevergetem korcsoport szerint.
A malacot a hízó ár 150%-ért veszem, ma már, mert ma már minőséget kapok. Nincs belőle vita. Ez a Német ár is.
Fajtának sikerült elérnem, hogy F1-es koca állomány legyen (Lapály kocára, nagyferér, majd megint lapály, megint nagyfehér és így tovább…) egy 20 kocás gazdánál a legjobb 4-5 koca megy így, a többire szeretnék Dán-Duroc spermát rakatni, de itt gondunk van, mert a H39-nél nem jutunk sok helyen előrébb, így elég „színes” a hizlaldám.
Talán most már ők is elhiszik lassacskán, hogy nem kell 20 kocára kant tartani, csak Bagról venni a spermát. Most már nagyon jó spermájuk van Bagon, miután az Agrofeed átvette! Hál istennek!
Válasz #2154. hozzászólásra
Te milyen fajtát tartasz? Azt megszabad tudni mennyiért veszed a választási malacot?
A takarmány felhasználásod az elég jónak tűnik. Én eddig ilyen 3-3,2 körüli számokat halottam. Kész jó minőségű takarmánnyal mennyivel lehet számolni?
Válasz #2151. hozzászólásra
Nem ugyan arról beszélünk.
Te nagyüzemről, tapasztalattal.
Én egy kocás gazdálkodásról írtam tapasztalatlannak.
Te máshogy adózol, máshogy értékesítesz, más áron vásárolod a takarmányt, mások az állandó költségeid, esetleg támogatva vagy.
Egy elhullás nálad töredék, nála komoly tétel.
Célokat lehet kitűzni, meg kell is, de nem mindig úgy alakulnak a dolgok ahogy várná az ember.
Én is tartok disznót, tudom hogy lehet keresni rajta, de bukni is.
Egyébként mennyit kerestél rajta 2013 első félévében.
Köszönöm az őszínte válaszokat nagyon nagyra értékelem és hálás is vagyok minden tiszteletem a tiétek. Úgy gondolom hogy van aki támogatja a sertés mizériát, hízlalás, malacoztatás stb , és van aki aszt mondja nem éri meg. Megpróbálni mindenképpen megfogom egy próbát megér ha esetleg nem sikerűl akkor arról is írni fogok minden képpen mert úgy érzem hogy ennyivel tartozom a közösség felé. Valóban úgy gondolom hogy ehhez valamilyen szinten elszántság, profi munka hozzá állás szükséges hogy valamilyen szinten profit legyen kinyerhető a dologból
Válasz #2152. hozzászólásra
Mielőtt valaki félreérti, leadózva, fizetések is kifizetve, stb.
Még az osztalék adó is kifizetve, ha kiveszem a pénzt. Na ebben az nincs benne, tehát a 4eFt az adózótt eredmény.
Válasz #2152. hozzászólásra
Tisztán zsebben...
És mindent veszek, mert csak a telephelyem van.
Hello mindenkinek!
Én is agyalok már egy ideje a hizlalásos! Egyébként kertészkedéssel foglalkozom csak van egy telepen ami jelenleg kihasználatlanul áll. Ott csinálhatnám. Meg van 34 hektár szántóm bérbe adva. A bérlő meg már így is évek óta erőltetné, hogy terményben fizetne. És ahogy számolgattam úgy jobban is járnék vele. Tudom ez kevés önmagában, de több mint a semmi.
Szóval ha nem baj én is beszállnék egy picit a beszélgetésbe.
Oxi71! Írod, hogy durván 4 ezer forintod marad hízónként. Ez adózás utáni vagy előtti összeg? Ebben benne van az állatjóléti támogatás is?
Válasz #2150. hozzászólásra
Hát, Sertéses Kollegák, nem tudom, de szerintem igen is nyereséges az üzlet. Most, a 395 Ft/kg+ÁFA árral nekem 3956 Ft haszon képződik majd az első 4 hónapban a hízókon. Igaz én csak hizlalok és veszem a malacokat. De én látom előre a számaimat, meg vannak becsülve a sok éves átlag alapján a változó költségek, úgymint állatorvos, gyógyszer, stb. A takarmány felhasználásom meg fix, 2,84 a fajlag. A többit megmondják a számok.
Bocsi Zoli1437, de én a te állatorvosodat kirúgnám ezzel a „h..lye” mondatával, mert ráfogja azokat a dolgokat a biológiára, amikhez béna… (Ezt nekem 16 éves takarmányozási szaktanácsadói munka, 25-35 ezer koca és szaporulata, illetve sok magyar és külföldi kollegától tanult tapasztalat mondatja. Meg a saját havi 500 db-os értékesítés.)
Joci2107, neked csak 2 számot mondok, mivel kocád van. Célozd meg a 28 db ÉRTÉKESÍTETT hízó/koca/éves számot, 150-155 napos elkészüléssel és rendben leszel. Ha ennek a 2 számnak rendelsz alá mindent, akkor menni fog az üzlet, mert a nagyok is Csányi, NAGISZ, Widmann, mind ezeket akarják elérni, vagy ezt érik épp mostanában el.
Persze ehhez, jó fajta, jó tartás mód, megfelelő egészségügyi státusz, és jó takarmány kell. De ebből a takarmány a legegyszerűbb, mert a disznó mindent megeszik és jól kompenzál.
Válasz #2145. hozzászólásra

Én nagy sano takarmány felhasználó vagyok marha sertés baromfi ezt kapja!Ezekből is volt amikor konc. kaptak meg ha volt szójám akkor meg premixet!Az biztos hogy én neveltem fel protamino prémiummal is hízót választástól vágásig és 150 napra 125 kg átlagsúly jött ki!És db onként nem fogyott el 3q takarmány!Az anya is sano-t eszik vemhesség ideje alatt is meg szoptatás ideje alatt is!az is sokat számít ám!Na mindegy nem ez e lényege hanem az hogy nincs olyan sertés ami annyira keveset egyen hogy megérje tartani!
Válasz #2148. hozzászólásra
Először szerintem azt nézd meg ,hogy kinek és mennyiért tudsz értékesíteni.
Utána számolhatod, hogy mennyiért tudod előállítani.
A meglepetések jönnek maguktól.
A tanulópénzt meg mindenkinek magának kell megfizetni.
Hogy egy állatorvost idézzek: "Ez nem matematika, hanem biológia."
Értem akkor ezek szerint ha jó takarmányt adok és a faj is amit hízlalni szeretnék jó 3 mázsa környékén lelehet hízlalni egy sertést!!
Én úgy gondoltam hogy bonni-m fortéval kezdek és utána térek át a piggire amit 50 kg korig etetek vele majd, csakhogy nemtudom hogy maradjak e a pigginél vagy térjek át a hízóra igaz a piggi drágább de jobb is mivel malackoncban minden benne van, majdnem minden :) a hízó kicsit olcsóbb de hallotam már olyan történetet is ahol a piggivel elmentek egészen lehízlalásig :)
Válasz #2145. hozzászólásra
http://www.sano.hu/Term%C3%A9k%C3%A1ttekint%C5%91%20-%20sert%C3%A9s
Régebben használtam.
Jó volt, csak drága.
Válasz #2145 hozzászól
Én Sanot etettem.
300kg takarmány=115kg-os hízó ha jól emlékszem.
Srácok esetleg még annyit hogy sano márkát szeretnék adni az állatoknak mi a véleményetek erről és hogy egy lehízlaláshoz mennyi takarmány kell?? 3-4-5 vagy esetleg 6 mázsa !
És ha valaki esetleg használ sano márkát az elmondhatná hogy hogyan és miket használ.. pl bonni-m forte, protamino piggi stb, miből mennyi!! :) hány hetesen., milyen % ban.
Válaszokat előre is köszönöm!!
Válasz #2143. hozzászólásra
Egyáltalán nem vagyok meglepődve.
Tág határok között el tudok képzelni bármit.
De ha leírod a számaidat, összehasonlíthatóvá válik a jelen helyzettel.
Az eltérésből meg látszik, hogy a jövő is széles skálán mozog.
Válasz #2142. hozzászólásra
2011-2012 azt még össze kell gondolnom.
Miért vagy ennyire meglepődve?
Válasz #2139. hozzászólásra
Csak kíváncsiságból.
Melyik évben volt ez?
Konkrét számokkal levezetnéd, mi mennyi volt?
Válasz #2139. hozzászólásra

annyit talán hozott volna a malaceladás is
Igen tökéletes, pontosan így gondoltam, Köszönöm szépen :) hát megpróbálkozom vele és hát remélem lessz benne valamennyi kis haszon egy próbát megér :) Köszönöm a választ még egyszer.
Válasz #2138. hozzászólásra
Én mondjuk tavaly abba hagytam,de nálam úgy volt hogy saját koca saját termény vettem koncentrátumot, munkabér villany víz gyógyszer állatorvosi költség hivatalosan vágóhídra leadva nettó ötezer ft maradt egy hízón.
Így gondoltad?Szerintem van benne fantázia,csak sokat kell leadni!
Sziasztok. Most kezdtem el a sertéssel való foglalatosságot egy kocával és ti akik itt járnak ezen az oldalon és jártasak a sertések terén, szeretném megkérdezni hogy mennyiére éri meg lehízlani a sertéseket, Hogyha mindent latba vetve, és kérek mindenkit hogy ha tud akkor rendes és normális hozzászólásokat várok, elsősorban nem arra vagyok kiváncsi hogy egyenes szóval rávágva hogy nem éri meg ne csináld stb hanem olyan emberek véleményére vagyok kiváncsi aki maga is hízlal vagy éppen éredekeltek ebben a dologban , hogy ő neki ha hízlal miért éri meg vagy esetleg pont hogy miért nem, pl mert túl drága a takarmány vagy olcsó a sertés átvételi ára vagy stb:
Hozzászólásokat előre is köszönöm :)
Válasz #2133. hozzászólásra
babot a receptben, de csak hízóknak! A szójából 3%-ot vehetsz csak ki, a többit a gabonából…
5%-ig felemelheted a tarka
Válasz #2134. hozzászólásra
Felénk háztól 450-500Ft felvásárló 430Ft.
Válasz #2134. hozzászólásra



egy hónappal ezelőtt 520 Ft/kg élősúly.140 kg-os
Válasz #2132. hozzászólásra
Most akkor mennyi is a sertés ára???
Válasz #2130. hozzászólásra

" hanem bab amit én hőkezelek azért raktam kevesebbet belőle."
most már látom, hogy a bab az nem szárazbab, hanem szója.
Nekem van egy pár mázsa étkezési bab, ami vagy állateledelnek, vagy tűzre alkalmas.
Melyiket válasszam?
Esetleg vevőt tudtak ajánlani?
Válasz #2131. hozzászólásra

Nem magam termelem, veszem a szójababot, homokon vagyunk itt nem nagyon terem meg semmi rendesen. Betonkeverőbe gázpörzsölővel csinálom a hőkezelést. Igen mindig mikor változtatok a kaján több lépcsőbe szoktam fokozatosan. Fülrágás a szója előtt kezdődött, azóta tudtam venni +megy a zeolit a kajába + földre + nyalósó. Így már jobb a helyzet.
Jelenleg zab rozs és búza van mert csak ezeket vetem. 1/3 arányba van mindhármom keverve ebbe megy pörkölt szója a préselt napra a zeolit és a premix. Tavaly működött ez a formula.
Válasz #2130. hozzászólásra
Akkor te egy másik „típusú” gazda vagy, aki magának termeli a szóját! Ez öröm teli! Mekkora területen termesztettél, vagy mennyit?
Leírhatnád, hogy mit teszel a takarmányba, többet tudok segíteni, ha gondolod…
Vigyázz a szójababbal, mert ha eltolod a pörkölését, akkor az is csinál egy csomó gondot a belekben és az is lehet kiváltó oka, vagy felteheti az ’i’-re a pontot és jöhet a fülpörkösödés.
A másik fontos dolog, mindig a váltás, hogy ha újabb anyagokat teszel a tápba, vagy nagyon eltérő mennyiséget, akkor az átszoktatás lassan történjen meg. 2 napig 30% új keverék, 2 napig 50% új, 2 napig 80% új és utána lehet teljesen átállni!
Viszont a szójabab fehérje tartalma még alacsonyabb (38-39%), mint a szójadarának (42-44%). Viszont a zsírtartalma (olaj 18-20%) sokkal magasabb, míg a darának csak 2% az olaj (zsír) tartalma.
Ez ebben a korcsoportban nagyon jó, mert nőnek tőle, mint a bolond gomba, csak ekkor minden képen emeld fel 3 vödörre az adagot a fehérje szint miatt.
Viszont a hizlalás végén (80 kg után) kell majd csökkenteni az energia mennyiségen, mert ha leadásra csinálod a disznókat, nagyon zsírosak lesznek és leminősítenek majd.
Válasz #2129. hozzászólásra
Bocsi, hogy nem raktam vesszőket félreérthető volt. Nem tápot hanem saját takarmányt etetek. Kukoricát nem rakok bele, a bábolnás ajánlás szerint, mert nem termelek. Nem csinált eddig nekem senki receptet. Én szoktam összeállítani úgy kb ra. A szójám nem a préselt 46% dara, hanem bab amit én hőkezelek azért raktam kevesebbet belőle.
Egyébként is akartam emelni rajta nem régóta kapják ez is beszoktatásnak szántam.
Válasz #2125. hozzászólásra
A 7% préselt napraforgó jó, de a szóját növeld meg 2,5 vödörre! Akkor kijön a Bábolnás ajánlás is! Ezen a linken megtalálod a bábolna ajánlását, ahol szerintem az energia alacsony, a 7% prés naprával viszont jó vagy!
http://tendre.hu/belmain.php?site=termekek&cs=sert_suld-hiz_prem3
Bocsi,de olyan rosz, hogy ha itt ír az ember nem látja az eredeti üzenetet!
Válasz #2125. hozzászólásra
Most esik le a szórördelés, hogy mit írtál! 6% szója és 7% napra dara...
Válasz #2125. hozzászólásra
Most nézem a Bábolnás KSP-650-es premix csak 2,5%-os!!!
Válasz #2125. hozzászólásra
Leggyakrabban ilyen, fülcimpa varasodásos, fülrágás akkor jön létre, amikor az emésztőrendszerben, bélcsatornában vmi gond van. Talán volt egy korábbi hasmenés, bélgyulladás az állományban, ami után nehezen jön helyre és ezáltal tápanyag hiány jön létre! (fehérje és energia!!!)
Lehet folyamatosan mikotoxinos takarmány etetése is a kiváltó ok.
Tápanyag hiányt te is kiválthatod egy „intenzívebb” sertésfajta alultakarmányozásával. Szerintem az utóbbi van nálad is. Bocs!
Ha azt nézem, hogy a premixed 7%-os, akkor abban 3%-ban benne van minden ásványi anyag és vitamin. Talán 4%-ba tettek napraforgó darát, esetleg egy kis szóját. Ha ehhez hozzá adom a te 6% szójádat, akkor sincs meg szója értékben a 10% a kész tápra vetítve. Csak 8% körül!
Tételezzük fel, hogy van egy átlagos „magyar” genetikád, akkor annak 50 kg-os élő súlyban kellene legalább 16, de jobb lenne 17 vagy 17,5% nyersfehérje, hogy nőjön rendesen.
Ehhez, a gabona típusától, napraforgó vagy egyéb fehérje hordozó függvényében kellene 16-20% szója a tápba (esetedben 3 vödör!, de 2,5 mindenképpen!).
Továbbá ekkor legalább egy 3,5%-os nyerszsírtartalom is kellene, ami azt jelenti, hogy megfelelő energia mennyiség, mert lehűlt a levegő, több energia kell a létfenntartásra és a hízás (fehérje szintézis) meg nagyon energia igényes folyamat! Szóval kellene valamilyen zsír, olaj, szemes- vagy préselt napraforgó a tápba!
Tudom, ekkor drágának tűnik a táp, de hidd el nekem ez lesz az olcsóbb, mert előbb elkészül a hízó és 1 kg testtömeget olcsóbban csinál meg.
Ezért kérdeztem, hogy ki csinálta a takarmány receptedet??? Vagy csinált neked egyáltalán valaki?
Bűz nincs sűrűn trágyázok hogy mindig viszonylag friss szalma legyen alattuk.
Ksp650 a premix bábolnás 7% a préselt napraforgó 6% a szója jelenleg megmértem mennyit teszek egy vödörbe, amikor ledarálom.
Válasz #2123. hozzászólásra
Mi alapján kevered össze az alapanyagokat? Mi a recepted? Leírnád a mostani keverékedet? Mert ott lesz a gond…
(Iszonyúan nagy az eltérés az 5 vagy 10% szója között!!! Ez vagy a duplája vagy a fele!!! )
Milyen premixet adsz? Vagy koncentrátumot?
Ha bemész az istállóba, akkor mennyire csípi az orrod vagy a szemed a bűz?
Válasz #2122. hozzászólásra
Üdv! Igen cimpát rágnak. Vannak bent láncok is és most azokra kötöttem fel nyalósókat. Most jobb egy kicsit a helyzet mióta fenn vannak a sók. Szóját kb 5-10% ban rakok bele nem mértem még pontosan. Átlag 50 kilósak mondjuk.
Válasz #2101. hozzászólásra
Szia!
Hány % a szója a takarmányodban?
Milyen premixet használsz és mennyit?
Először kivarasodik, feketedik a fülük hegye és a töve (cimpa)???
Hány kilósak most?
Szolnokmegyében Kenderes, Kisújszállás környékéről kellene nekem sano képviselő. Tud nekem valaki számot adni? Vagy sano árlista van valakinek. Sertés tápokról. Malac, koca, hízó tápokról. Előre is köszi!!!!!!!!!!!!
Válasz #2119. hozzászólásra

. Aztán az csak egy nap. Belgiumban tudok olyan vágóhídról ahol napi 60-65 ezret vágnak!
Hát én azért ebben nem vagyok olyan biztos
Vagyis a magyar sertésnek lenne keletje. Mert igazából ma már mindegy mi honnan van. Az ár a lényeg.
Én inkább úgy látom a kis és közép üzemi sertéstartásnak nincs jövője. Az a baj a nagy cégek akkora telepeket és olyan intenzív technológiákat hoztak létre, hogy olcsón, gyorsan és nagy mennyiségben tudják a sertéseket hizlalni. Lengyelországban láttam olyan telepeket, hogy 30-35 ezer hízó volt ott. Annak a cégnek meg volt vagy egy tucatnyi telepe. Ezek a cégek úgy letudják nyomni az árat, hogy az átlag paraszt csak les mint a luki nyúl. A vágóhíd amint az előbb említettem napi 6 ezer hízót vág. Nekem szerintem életemben nem volt annyi disznóm
Szóval ma már annyira nagyüzemben megy a dolog, hogy ebbe már nem nagyon lehet kisüzemi körülményekkel dolgozni. Mit akarunk mi a 10-50-100-200 disznónkkal?
Jó ma még talán meglehet találni a piacokat nagy nehezen, de szerintem ez a jövőben sokkal rosszabb lesz.
Én már abba is hagytam a disznó tartást pár éve. Pedig csináltam egy ideig. Meg előtte apám is évtizedeken át. De már nem...
Én a jövőben inkább a mangalicában látok nagyobb fantáziát.
Válasz #2118. hozzászólásra


Na ez már valami.Még a végén lesz keletje a magyar sertésnek hihetelen.
Akinek esetleg gondja van az eladással annak adnék egy tippet.
Hungary Meat Kft.
76/463-815-ös számon kell keresni Istvánfiné Dávid Mártát. Ő intézi ott a felvásárlást.
Ez a volt Honvéd tulajdonosának Piero Pininek a vágóhídja. Azt rebesgetik, hogy nem tud szerezni elég disznót. Neki óránként ilyen 400-500 darabot kell vágni! Aztán mivel nincs meg a mennyiség elég jó árakat is kilehet hozni. Halottam 500ft/kg-is!
Válasz #2116. hozzászólásra


Az messzire van nekem nagyon.
Mär inkabb 30kgosak mint 20kg! Mosonmagyarovar!
Válasz #2114. hozzászólásra
Milyen malacaid vannak?Merre laksz?
Sziasztok! Van 13d b malacok egyszeruben nem tudom eladni eladhatatlan! Mit csinaljak neveljem fel kinek? mennyiert? Verjem magam minuszba? inkabb elviszem a nagykiraly pestre es elengedem a parlament elott Hagy fussanak akkor is jobban jarok!
Aktuális felvásárlási árakat az ország minden részéböl ha van egyáltalán felvásárlás??????????????Meg mi lesz januártol a nagy áfa biznisszel?Érdemes e egyáltalán sertést tenyészteni e országban ilyen gazdasági körülmények között.A kormány szerint igen stratégia van rá.Vicc.


