valaki csinált már kisérletet, hogy kukorica kultivátozás közben egy résznek nem adott műtrágyát ?
tavaly 100 kg AN34-est adtam kultivátorozásközben a kukinak, a végén maradt a tartályban egy kevés és ráfordultam újra .tehát az a 6 sor 200 kg-otkapott,de aratáskor semmi különbség nem volt
ezértlennék kiváncsi olyan tapasztalatra, hgy milyen mikor nem kap
De szoktam,a kukorica és a napra tápanyag igényét nem leht levélen keresztül kielégiteni,csak a hiányokat és a kifejezett +igényeket lehet korrigálni.Azért alapvatő igazság az,hogy anövények a gyökerükön át veszik fel a tápanyagok nagy részét!
Simán csak sorművelővel műtrágyázni nem szoktál?
Vagy azt helyettesíti a lombtrágya?
Bocs ha hülyeséget kérdezek,de én még nem sokat tudok az ilyenekről mert még nagyon az elején tartok ennek a dolognak.
Ha megnézed a képet akkor láthatod,hogy 1 sor felett 3 kúpos sugarú szórófej dolgozik,hatékonyabban mint a hagyományos lapos sugarú fúvókák,azért ezzel sokat kísérleteztem mire összejött! Lémennyiség,nyomás,szivattyuteljesítmény,szóráskép,fúvóka méret sorolhatnám......
Látszik a képen hogy ahol elhaladt ott sötétebb nedvesebb
a föld,szerintem eljut a levelek alá is,kukoricánál meg még jobban.
Ahogy látom lehet állítani a dőlés szögét is.
Azon gondolkodom, hogy valószínűleg túl éli a kuki a küllős kapát, mert megfigyeltem, hogyha rámegyek trakival (forduláskor) amikor még ép hogy kikelt kukoricákra, még azt is túléli. (persze ez csak pár leveles állapotra igaz.)
vegyél egy kultivátort és rakj rá megfelelő osztásban kapa felfogókat és több célú munkagéped lesz...!
Amilyen kedved van úgy szerelheted mindjárt a kapákat és lesz egy több célú munkagéped...
Ha erős a váza még dupla szív kapákat is rakhatsz rá és lesz egy grúbered=kultivátorod is és aszántáselmunkálásod is meg tudod oldani vele...
akkor vegyél egy használható állapotú jót,ilyen kis területre megcsinálsz egy jót az sok pénz, ha veszel egy ócsó uj vackot az meg éves szinten viszi el tőled a pénzt
ha unatkozol és sok pénzed van csinálj egyet, ha sok pénzed van vegyél egy használhatót, ha kevés pénzed van vegyél eegy olcsó vackot utánna nem unatkozol majd... egy kicsit zavaros lett ugye ?
Üdv.
Érdemes csinálni kukoricához sorművelőt,vagy inkább vegyek egyet?
Mi a véleményetek?
Nem igazán akarok 100e reket fizetni olyanért amit meg tudnék csinálni én is.
olyan dolog ez végül is amit a régi időkben csináltak csak már alig lehet látni hogy boronával gyomirtózták a kicsi kisorolt kukit.a lényeg a végén rengeteg gaz kiütése a tengerinek semmi baja .
én nem a biogazdálkodásra, hanem inkább erre az ördögszekérre gondolom, hogy milyen növényeknél használják, meg hogy mekkora fejlettségig. Tényleg ilyen elképesztő gyorsan lehet vele menni?
mondjuk a gerendelye elég magas, az soká töri a kukoricát...
Válasz #599. hozzászólásra
nagyjából tudom hogy csinálják, egy adott vetésforgót tartanak így a terület majdnem fele lucerna, ezután jön a búza de előtte agyon művelik a földet, tárcsa grubber váltja egymást többször, a búzát többször gyomfésüzik a tarlóját szintén egyáltalán nem engedik kigyomosodni. Kukorica alá trágyáznak meg szántanak, tavaszal kombinátor 2x, aztán vetnek , kelés előtt még vagy 2x gyomfésű,utána ez a forgó akármi 3-4 levélnél, de utána ekéző, legutoljára meg töltökapákkal betöltik a sorokat.
Addig tudod csinálni, amíg a gerendely nem bántja nagyon a kultúrnövényt. Inkább átlagos vagy száraz talajon lehet velük jobb eredményt elérni, nedves földön nagyobb a talajtömörödés és nagyobb hantokat fordít fel az eszköz.
Ezeknél a megelőzés a lényeg, a kelő gyomcsírákat fordítják ki a talajból, a gyommagok csírázását késleltetik a folytonos bolygatással.
Az egyik traktorosunk vetett elég sok kukoricát idén.
Egy 3hektáros tábláját csak tavasszal tudta megszántani jó röges lett de bevetettük. csak éppen nemvolt rá eső így szaggatottan nehézkesen xarul kelt foghíjjasan ritka tőszámmal ésatöbbi, közben viszont gyomosodott rendesen.
Aztmondta üsse kő kitárcsázza a faxba nemkell olyan csúnya semmi. Szögbe menve rázta volna így ment vetésirányt. Jól kivitte a kis Xtárcsa az mtz után a gyomokat, aztán megázott.
Egykét hét után arra járok látom sorol a kukorica. Bexarok...
Kérdezem mit művelt vele újravetette???
áááááá dehogy mivel amikor Én vetek neki ugye.
Csak a gyomot tárcsáztam ki a kukoricát nem
Mellette a többi adott 7tonnát ezmeg 4-5-öt.
Aztán semmit sem csinlt vele, vetéskor 2mázsa pétisó sormellé meg az egysor gyom tárcsázás
Milyen fejlettségig mehet ez? Milyen növényeknél működik üzembiztosan? Milyen utána a talaj? Kötött föld hogy viselkedik? Nedves-átlagos- vagy száraz földön működik, vagy hol nem?
Válasz #594. hozzászólásra
felénk használnak ilyet a biotermelő osztrákok, nem viszi ki a növényeket. Striglivel 2x, utána ilyennel, azután meg 3x ekéznek és elég gyommentes nekik. Az a biotermesztés az egy külön világ, semmi vegyszer semmi műtrágya. De a termények ára is kétszerese a hagyományosnak.
Igen, és a príma kukorica írtás is könnyen összejön. Lehet, hogy nem ér annyit az egész, mint amennyi kultúrnövényt kivág, nagyon közel vannak a tárcsák.
ez egy nagyon látványos,és jó dolog.Príma gyomírtást lehet vele csinálni.Csupán egy a baja.Utána idegbajt kap az ember,mert rendkívül egyenlőtlen a gyomkelés,és nem tudod,mikor lenne a legoptimálisabb a gyomírtás
3736 hozzászólás
valaki csinált már kisérletet, hogy kukorica kultivátozás közben egy résznek nem adott műtrágyát ?

tavaly 100 kg AN34-est adtam kultivátorozásközben a kukinak, a végén maradt a tartályban egy kevés és ráfordultam újra .tehát az a 6 sor 200 kg-otkapott,de aratáskor semmi különbség nem volt
ezértlennék kiváncsi olyan tapasztalatra, hgy milyen mikor nem kap
Válasz #634. hozzászólásra
igen naprára a B-s kukoricára a Zn -szulfátos anyag megy a gyomirtóval 1 menetben!
Feri!
jó szerkezet
a gyomírtást és a lombtrágyázást egyszere nyomod ??
Válasz #632. hozzászólásra

Mindegy hogy beteszi a földbe,vagy a ruggózott szivkapák dolgozzák be,az a lényeg,hogy takarva legyen,ne szublimáljon el a levegőbe!
Válasz #631. hozzászólásra
És ez hogy működik a sor köz közepére teszi a műtrágyát vagy a sor köz szélére,a tőhöz közel?
Beteszi a földbe vagy csak rászórja a föld tetejére?
Válasz #630. hozzászólásra
De szoktam,a kukorica és a napra tápanyag igényét nem leht levélen keresztül kielégiteni,csak a hiányokat és a kifejezett +igényeket lehet korrigálni.Azért alapvatő igazság az,hogy anövények a gyökerükön át veszik fel a tápanyagok nagy részét!
Simán csak sorművelővel műtrágyázni nem szoktál?
Vagy azt helyettesíti a lombtrágya?
Bocs ha hülyeséget kérdezek,de én még nem sokat tudok az ilyenekről mert még nagyon az elején tartok ennek a dolognak.
Válasz #626. hozzászólásra
Szép darab föld.
Király gép,akár mennyit is dolgoztál rajta az nem látszik.
Mind ha gyári lenne.
Válasz #624. hozzászólásra
Ha megnézed a képet akkor láthatod,hogy 1 sor felett 3 kúpos sugarú szórófej dolgozik,hatékonyabban mint a hagyományos lapos sugarú fúvókák,azért ezzel sokat kísérleteztem mire összejött! Lémennyiség,nyomás,szivattyuteljesítmény,szóráskép,fúvóka méret sorolhatnám......
Látszik a képen hogy ahol elhaladt ott sötétebb nedvesebb
a föld,szerintem eljut a levelek alá is,kukoricánál meg még jobban.
Ahogy látom lehet állítani a dőlés szögét is.
Kukoricában:

Válasz #623. hozzászólásra
40% ért már megérte vele babrálni.
Válasz #623. hozzászólásra
És a gyomírtó eljut a napra levelek alatt lévő gyomokhoz is? Kukoricánál csak egyszer gyomírtózol ezzel és kész?
Válasz #621. hozzászólásra
40% az előirt dózishoz képest! pl:napra-0,4l pulsár!
Kukoricában ugyanez a helyzet!
Válasz #620. hozzászólásra

Lombtrágyát+gyomirtót+vizet!
Válasz #619. hozzászólásra

Jól néz ki!
Jó megoldás,kevesebb lé kell gondolom,meg egy menetbe megvan 2 művelet is.
Menyi vegyszert spóroltál meg így?
Válasz #619. hozzászólásra
De mit szórsz ezzel, lombtrágyát?
Az idei évben ezt a mono kultit alakitottam át,sorpermetezösé,magyon bejőtt!

Válasz #605. hozzászólásra
Azért látszik némi minőségi különbség a Hatzenbitzler és a lefotózott gépek között....
Amúgy drága játékok ezek? A Toméliával úgyis akarok tárgyalni Gartford ügyben is, majd rákérdezek ezekre is...
Válasz #603. hozzászólásra
Ezt a márkát árulja itthon a Tomelilla kft...
Azon gondolkodom, hogy valószínűleg túl éli a kuki a küllős kapát, mert megfigyeltem, hogyha rámegyek trakival (forduláskor) amikor még ép hogy kikelt kukoricákra, még azt is túléli. (persze ez csak pár leveles állapotra igaz.)
Na erre még nem gondoltam,nagyon jó ötlet köszönöm.
Válasz #612. hozzászólásra
és aszántáselmunkálásod is meg tudod oldani vele...
vegyél egy kultivátort és rakj rá megfelelő osztásban kapa felfogókat és több célú munkagéped lesz...!
Amilyen kedved van úgy szerelheted mindjárt a kapákat és lesz egy több célú munkagéped...
Ha erős a váza még dupla szív kapákat is rakhatsz rá és lesz egy grúbered=kultivátorod is
Válasz #611. hozzászólásra
Értem,kapákat hól lehet venni hozzá?
És kb menyiért?
Gondoltam lemásolok egy gyárit,vagy valami ilyesmi.
Válasz #610. hozzászólásra
akkor vegyél egy használható állapotú jót,ilyen kis területre megcsinálsz egy jót az sok pénz, ha veszel egy ócsó uj vackot az meg éves szinten viszi el tőled a pénzt
Most jövőre 3ha kellene,aztán utána kb 6-ra nem igazán akarok nagy összeget beletenni mert nincs is.
Válasz #608. hozzászólásra
eléggé
Válasz #607. hozzászólásra
ha unatkozol és sok pénzed van csinálj egyet, ha sok pénzed van vegyél egy használhatót, ha kevés pénzed van vegyél eegy olcsó vackot utánna nem unatkozol majd... egy kicsit zavaros lett ugye ?
Üdv.
Érdemes csinálni kukoricához sorművelőt,vagy inkább vegyek egyet?
Mi a véleményetek?
Nem igazán akarok 100e reket fizetni olyanért amit meg tudnék csinálni én is.
olyan dolog ez végül is amit a régi időkben csináltak csak már alig lehet látni hogy boronával gyomirtózták a kicsi kisorolt kukit.a lényeg a végén rengeteg gaz kiütése a tengerinek semmi baja .

Küllős kapa
Válasz #602. hozzászólásra
én nem a biogazdálkodásra, hanem inkább erre az ördögszekérre gondolom, hogy milyen növényeknél használják, meg hogy mekkora fejlettségig. Tényleg ilyen elképesztő gyorsan lehet vele menni?
mondjuk a gerendelye elég magas, az soká töri a kukoricát...
van másik cég is, aki ilyet árul froban:
nagyjából tudom hogy csinálják, egy adott vetésforgót tartanak így a terület majdnem fele lucerna, ezután jön a búza de előtte agyon művelik a földet, tárcsa grubber váltja egymást többször, a búzát többször gyomfésüzik a tarlóját szintén egyáltalán nem engedik kigyomosodni. Kukorica alá trágyáznak meg szántanak, tavaszal kombinátor 2x, aztán vetnek , kelés előtt még vagy 2x gyomfésű,utána ez a forgó akármi 3-4 levélnél, de utána ekéző, legutoljára meg töltökapákkal betöltik a sorokat.
Addig tudod csinálni, amíg a gerendely nem bántja nagyon a kultúrnövényt. Inkább átlagos vagy száraz talajon lehet velük jobb eredményt elérni, nedves földön nagyobb a talajtömörödés és nagyobb hantokat fordít fel az eszköz.
Ezeknél a megelőzés a lényeg, a kelő gyomcsírákat fordítják ki a talajból, a gyommagok csírázását késleltetik a folytonos bolygatással.
Az egyik traktorosunk vetett elég sok kukoricát idén.

Egy 3hektáros tábláját csak tavasszal tudta megszántani jó röges lett de bevetettük. csak éppen nemvolt rá eső így szaggatottan nehézkesen xarul kelt foghíjjasan ritka tőszámmal ésatöbbi, közben viszont gyomosodott rendesen.
Aztmondta üsse kő kitárcsázza a faxba nemkell olyan csúnya semmi. Szögbe menve rázta volna így ment vetésirányt. Jól kivitte a kis Xtárcsa az mtz után a gyomokat, aztán megázott.
Egykét hét után arra járok látom sorol a kukorica. Bexarok...
Kérdezem mit művelt vele újravetette???
áááááá dehogy mivel amikor Én vetek neki ugye.
Csak a gyomot tárcsáztam ki a kukoricát nem
Mellette a többi adott 7tonnát ezmeg 4-5-öt.
Aztán semmit sem csinlt vele, vetéskor 2mázsa pétisó sormellé meg az egysor gyom tárcsázás
Válasz #598. hozzászólásra
esetleg nem figyelgeted őket alaposabban?
Milyen fejlettségig mehet ez? Milyen növényeknél működik üzembiztosan? Milyen utána a talaj? Kötött föld hogy viselkedik? Nedves-átlagos- vagy száraz földön működik, vagy hol nem?
felénk használnak ilyet a biotermelő osztrákok, nem viszi ki a növényeket. Striglivel 2x, utána ilyennel, azután meg 3x ekéznek és elég gyommentes nekik. Az a biotermesztés az egy külön világ, semmi vegyszer semmi műtrágya. De a termények ára is kétszerese a hagyományosnak.
Válasz #592. hozzászólásra
Igen, és a príma kukorica írtás is könnyen összejön. Lehet, hogy nem ér annyit az egész, mint amennyi kultúrnövényt kivág, nagyon közel vannak a tárcsák.

Figyelted a forgónál, ott nem úgy néztem.
Válasz #592. hozzászólásra

És ha vetés utánival /kelés előttivel/ lenyomta akkor már nem hiszem hogy megfogja, vagy tévedek?
Válasz #590. hozzászólásra
ilyen pulykapitélőt látott már valaki dolgozni? Tényleg nem bántja a növényeket?
nem is kell hozzá traktoros

ez egy nagyon látványos,és jó dolog.Príma gyomírtást lehet vele csinálni.Csupán egy a baja.Utána idegbajt kap az ember,mert rendkívül egyenlőtlen a gyomkelés,és nem tudod,mikor lenne a legoptimálisabb a gyomírtás

Hát nem egy idegbajos traktorosnak való gépezet...
Válasz #588. hozzászólásra
kormányozható csemetekerti sorközművelő kultivátor
http://www.maschionet.com/gaspardo/products_det.asp?id=149&lan=