Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak610 FtBenzin árak600 FtEUR400.16 FtUSD367.51 FtCHF426.08 FtGBP480.31 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Szarvasmarhatartás - tej termelése / információ...
tapasztaltabbaktól várnék tanácsot mert így még nem jártam
tegnap reggelre begyulladt a legfáintosabb tehenem jobb első tőgynegyede nyomtam bele tőgyinfúziót felmaszíroztam mára kicsit lappadt de még mindig nagy és kemény.
doki mondta fejjem ki a gyulladtból csak teljesen átlátszó vmi jött 4-5 deci de ami érdekes hogy a másik 3 negyed szinte teljesen elapadt összesen 1.5 litert húzgáltam ki.
szinte semmit nem eszik nem iszik ráadásul a jobb hátsó lábára sántít létezik ennyire megviselte?
A vemhesülések elmaradása egyértelműen a holsteinek miatt van sajnos. Itt a komolyabb problémát az ivararány jelenti. Ebből 3-ból 3-nak üszőnek kellett volna lennie! Véleményem szerint egy viszonylag normális időjárású évben meg lehet próbálkozni vele, de egyébként nem ez a legjobb biznisz!
Igen Zsolt! Nagyon jól eltaláltad az arckifejezésemet, amikor meg lett. 10 adagot vásároltunk, 8 lett felhasználva, ebből 4 fogott, 3 borjú lett eddig ezekből, 2 bika!!!
Az inszeminátor sógorommal azon gondolkodtunk, hogy kirakjuk a napra a maradék 2 adagot, hátha beköpi a légy! És talán majd akkor...
Hello Laca ,, hogy mi van benne az passz de jó és nagyon dicsérik .
Jól látható, intenzív ivarzási jelek
Alacsony termékenyítési index
Sikeres első termékenyítés
Rövid két ellés közötti idő
Vitális borjak
Alacsony selejtezési ráta
A-vitamin és béta karotin javítja a képződő petesejt minőségét
E-vitamin és szelén javítják a sejtvédelmet
Szerves kötésű mangán támogatja a hormonképzést
Szerves kötésű cink az ivarzási tünetek javítására
Nem kérdeztem tőle mert úgy mondta mintha bár hol be lehetne szerezni,én meg nem akartam hülyének érezni magam ismét.
Holnap még megnézem néhány helyen.
Ma volt a doki vizsgálni és azt mondta minden a legnagyobb rendben van,ő is ezt a szert javasolta előbb ezt próbáljam és csak utána hormonozzunk azt mondta.
Már csak azt kell megtalálni hogy hol lehet ilyet venni mert ahol a nutraform ot szoktam venni ott még nem is hallottak ilyen szerről.
Hello Dark Próbáld ki a Fertisan t naponta 10-15 deka kel/állat , Mert raktam már olyan tehenet amit nézegettük 3-hónap ig és semmi , és a gazda vett Fertizánt igaz 2000 ft /kg de a tehén vemhes lett maradt múltkor néztem 60 -napra .
dark ha csak az inszeminátor mellett döntessz,akkor próbáld estefele v. korán reggel berakatni.
A kuk. azért mondtam,mert valahogy plussz energiát kellene adni nekik.Ennek a leg egyszerűbb módja a kuk. Persze vannak egyéb tak.kieg is,de azokat ilen méretben nem igazán éri meg.
Igen ezt tudom,ezért is vettem meg ezt az mt-t mert tudom hogy ez nem építi le a szervezetét csak azért hogy legyen tej,de látod az is ugyan olyan üres mint a friz.
3 lehetőség van,vagy bennem van a hiba,vagy az állatba,vagy az itteni inszeminátorokba de lehet sőt már arra gondolok hogy talán inkább az anyagban.
Lehet hogy mind a 3 inszemi egy helyről vette az anyagot.
Ha más nem lesz majd akkor a télen be lesznek rakva.
nem tudok már mást kitalálni.
A fríz nagyon nehezen regenerálódik! Egyszerűen annyira lezsarolja magát, hogy szinte esélytelen még fullos takarmánnyal is rendbe rakni őket!
Ha ilyen kicsiben csinálod, akkor érdemesebb magyartarkával vagy jerseyvel próbálkozni. Határozottan jobban bírják az itteni klímát ráadásul jóvalkevesebb törődést igényelnek.
Mondjuk ebbe lehet valami mert az ezek előtti 2 tehén is úgy ellett hogy nyáron kellett volna rakni őket ez tavaly volt.
És ezek is így jöttek ki.
De februárba se fogtak,pedig akkor nem volt meleg.
A fríztől ne várj csodát! Annak a múltkori negyven fok jó időre oda ba..ott! Ivarzás ha lesz is egyáltalán biztosan nem fog fogni. Majd talán november környékén.
A másiknak is fog kelleni egy hónap durván. A hőség hetekre vissza tudja vetni az ivarzást.
Kb 1 hónapja fogyott el a tavai kukoricám és inkább árpát és búzát vettem a 9000ft/q kuki helyett.
igaz mikor kukoricát etettem akkor a kuki volt kb 70% a korpa meg 30% szója nem volt,meg boci se lett.
Lehet hogy akkor meg a szója volt a gond hogy azt nem kaptak.
Mondjuk kukoricát kapnak azért most is egy evésre 2db 20literes vödörrel zöld szárral csővel ledarálva apróra és ezt falják úgy hogy semmit nem hagynak belőle.
1 vödör kb 20száll 25 30 cső,de majd holnap megnézem menyi fér egy vödörbe pontosan.
Az a legnagyobb baj hogy mindig az van hogy nem jól etetek,pl most megfogadom tanácsod,és legközelebb mikor erről lesz szó biztos hogy lesz olyan aki azt mondja hogy nem jó az etetés.
Folyatás mindig észrevehető náluk,azt szokták mondani szépen folyatnak.Legelőre kijárnak,nem éheznek,mindig próbálom a saját takarmányt úgy megteremteni nekik hogy ne legyen köze a vegyszerekhez,nem bántom nem kiabálok velük soha,körmüket is mindig rendbe tartom,a gané se rohad alattuk,reggel este ganézok ilyenkor csak reggel kell mert egész nap legelőn vannak.Igaz a friz addig nem fekszik le amíg nem tud szarba feküdni,ez látszik is rajta mert még a legelőn is bele fekszik direkt pedig ott van bőven hely.
Szóval ettől jobb létet nem tudok nekik biztosítani.
Most már jó lenne ha adnának egy kis biztató jelet cserébe.
A lucernának van egy olan tulajdonsága,h ha túl sokat etetsz akkor fellép egy un.: "káros ösztrogén hatás" A lényege az,h gátolja a "megfelelő nemi életet", ami a számodra fontos tehát,h fogjon a tehén. Eszt gátolja még a túl sok N-én v fehérje tartalmú takarmány.
Magyarul ha bocit akarsz, akkor a fehérjének és emergiának mindíg egyensúlyban kell,h legyen.
Eszt esetedben úgy érheted el,h a 40% ko9rpa helyett kukoricát kellene etetned, mert növelned kell az energia bevitelt
Hát nem tudom,ha nem adok nekik akkor nincs tej.
Ha ez a gond akkor majd ha elapasztanak végleg akkor elveszem tőlük az abrakot kapnak csak fűszénát meg max korpát és akkor majd fognak,de ha most elveszem tőlük akkor már tényleg nem lesz értelme a tartásuknak.
A doki meg nem tudott jönni ma mert valami gond volt otthon úgyhogy jön majd hétfőn.
Megnéztem az elöző írásaidban dark,h mit esznek a jószágaid és hogy néznek ki. A kondival egyik -nél sem látok gondot. Viszont a takarmányozással baj van szerintem. Én úgy gondolom ,h a probléma forrása az abrak és a lucerna lessz.
A takarmányrepce vetéséről lemaradtunk, talán olasz perjét tudunk még vetni. A tritikálé-bükköny párosítás tűnik eddig a legbitosabbnak. Silókukorica mennyiségre meg van, de nincs benne szem. Egy szó, mint száz megint vidám évünk lesz!
Mégis mit vártál?? Hiszen nőből van a Drága!!!!
Komolyra fordítva a szót. Nagy telepeken is egyre komolyabb probléma az ivarzások "felborulása". A szélsőséges időjárás biztosan nem használ az ivarzásnak. A mozgás szegény kötött tartás szintén nem túl szerencsés. A takarmány beltartalma ebben az aszályos évben megint a béka ülepe alatt lesz, ami az álmos könyvek szerint nem túl jó jel. Szóval rengeteg minden adódik össze egyszerre, sőt biztos van olyan, amit még meg sem említettünk.
örök megoldhatatlan dolog a megtermékenyítés
nekem volt tehenem ami az elléstől számítva 4 hónapra sem ivarzott pedig meg kapott mindent még hormon kúrát is 2x már el volt döntve hogy ha elapad akkor megy a vágóba. eljött a legeltetés két hét múlva folyatott és elsőre vemhesült is
Ma jön az állatorvos akiről már beszéltem.
Megnézetem vele őket bár egyszer már megnyúlta mind kettőt és mindent rendben talált az mt re azt mondta hogy talán egy kicsit kövér,vissza is vettem egy kicsit az adagját az abrakból,észre is vettem a tejen 2 nap múlva.
Na mindegy jön és megbeszélem vele az itteni dolgokat.
Múltkor ő is mondta hogy az egyik inszeminátorra panaszkodnak elég sokan.
Elhívták az ürgét egy tehénhez hogy rakja be odament a házhoz megvizsgálta hogy lehet e berakni természetesen pont jó volt a rakáshoz és mondták neki hogy csak akkor fizetik ki ha lesz a tehénbe borjú,mert már 4x rakja.
És érdekes módon fogott a tehén egyből ez az állatorvos vizsgálta be hogy vemhes.
Lehet nekem is ezt kéne csinálni?
2146 hozzászólás
tapasztaltabbaktól várnék tanácsot mert így még nem jártam
tegnap reggelre begyulladt a legfáintosabb tehenem jobb első tőgynegyede nyomtam bele tőgyinfúziót felmaszíroztam mára kicsit lappadt de még mindig nagy és kemény.
doki mondta fejjem ki a gyulladtból csak teljesen átlátszó vmi jött 4-5 deci de ami érdekes hogy a másik 3 negyed szinte teljesen elapadt összesen 1.5 litert húzgáltam ki.
szinte semmit nem eszik nem iszik ráadásul a jobb hátsó lábára sántít létezik ennyire megviselte?
Válasz #1193. hozzászólásra
sexáltnál nincs ár úgy láttam. Filius már dolgozott nálam és nagyon szép bocik lettek tőle most Jónásból vásároltam kíváncsi leszek
Válasz #1192. hozzászólásra
A vemhesülések elmaradása egyértelműen a holsteinek miatt van sajnos. Itt a komolyabb problémát az ivararány jelenti. Ebből 3-ból 3-nak üszőnek kellett volna lennie! Véleményem szerint egy viszonylag normális időjárású évben meg lehet próbálkozni vele, de egyébként nem ez a legjobb biznisz!
Mennnnnnnnnnnnyyii 14 azzzz kösszi ..
Nézd meg itt olcsobbb
http://www.limousin.hu/index.php?WG_NODE=WebOldal&WG_PARENTOID=PAFf__DEFstatpgfldrX&WG_OID=PAGf5af987e335e3ed18
Válasz #1189. hozzászólásra
semexnél 14 a limuzin azzal szeretném rakni az üszőmet de ezek után elgondolkodom mikor 2000 a sima
Válasz #1190. hozzászólásra
Az ára egy nullával kevesebb nagyjából. Cég nevet még most nem mondanék.
Nem semmi melyik cégtől veted ?? Menyi volt /db 80000 ft ?
Nem semmi
Válasz #1185. hozzászólásra
Igen Zsolt! Nagyon jól eltaláltad az arckifejezésemet, amikor meg lett. 10 adagot vásároltunk, 8 lett felhasználva, ebből 4 fogott, 3 borjú lett eddig ezekből, 2 bika!!!
Az inszeminátor sógorommal azon gondolkodtunk, hogy kirakjuk a napra a maradék 2 adagot, hátha beköpi a légy! És talán majd akkor...
Válasz #1187. hozzászólásra
Ja és jersey volt az apuka!
Válasz #1186. hozzászólásra
Nem, Tehenész kérlek alássan az bizony egy holstein anyuka pici fia lett!
Szevasz Dárk Pontosan mit nem találsz hol lehet beszerezni a FERTIZÁNT ??
Hé Ebcsont Az a tehén ami sexált spermával lett rakva az magyartarka volt ,és az milyen fajta bikával volt rakva hogy ilyen színű lett
Válasz #1184. hozzászólásra
Válasz #1183. hozzászólásra
Tehénbe ment. Végül is csak annyi "bibi" van vele, hogy bika lett! De kicsire nem adunk!
Válasz #1180. hozzászólásra
üszőbe vagy tehénbe rakattad vmi speckó vitamint kapott?
Válasz #1181. hozzászólásra
Ez alapján én valamelyik "márka" kereskedőnél keresném.
Válasz #1178. hozzászólásra
Sehol nem találok én ilyet errefelé nem ismerik.
valami jó tipp?
A szexált sperma csodája!
Értem, akkor vitamin és ásványi anyagok.
Én jobban pártolom ha folyamatosan adok premix-et. Abban mind ezek megvannak. Ilenkor már sokkal nehezebb.
Hello Laca ,, hogy mi van benne az passz de jó és nagyon dicsérik .
Jól látható, intenzív ivarzási jelek
Alacsony termékenyítési index
Sikeres első termékenyítés
Rövid két ellés közötti idő
Vitális borjak
Alacsony selejtezési ráta
A-vitamin és béta karotin javítja a képződő petesejt minőségét
E-vitamin és szelén javítják a sejtvédelmet
Szerves kötésű mangán támogatja a hormonképzést
Szerves kötésű cink az ivarzási tünetek javítására
A fertisan nem étvágy növelő? Vagy mi van benne?
Válasz #1175. hozzászólásra
Nem kérdeztem tőle mert úgy mondta mintha bár hol be lehetne szerezni,én meg nem akartam hülyének érezni magam ismét.
Holnap még megnézem néhány helyen.
Válasz #1174. hozzászólásra
doki nem tudja?
erre ugranak ha bármit hozhatnak
Válasz #1172. hozzászólásra
Ma volt a doki vizsgálni és azt mondta minden a legnagyobb rendben van,ő is ezt a szert javasolta előbb ezt próbáljam és csak utána hormonozzunk azt mondta.
Már csak azt kell megtalálni hogy hol lehet ilyet venni mert ahol a nutraform ot szoktam venni ott még nem is hallottak ilyen szerről.
abban mi van?
Hello Dark Próbáld ki a Fertisan t naponta 10-15 deka kel/állat , Mert raktam már olyan tehenet amit nézegettük 3-hónap ig és semmi , és a gazda vett Fertizánt igaz 2000 ft /kg de a tehén vemhes lett maradt múltkor néztem 60 -napra .
http://www.sano.hu/Term%C3%A9k-szarvasmarha-Fertisan
dark ha csak az inszeminátor mellett döntessz,akkor próbáld estefele v. korán reggel berakatni.
A kuk. azért mondtam,mert valahogy plussz energiát kellene adni nekik.Ennek a leg egyszerűbb módja a kuk. Persze vannak egyéb tak.kieg is,de azokat ilen méretben nem igazán éri meg.
Moderálási elveink miatt törölve.
Adorex (20695)
2012-09-02 11:01:05
Válasz #1168. hozzászólásra
Szépnek szép csak nem gond mentes.
Mindegy nem adom fel,valamit kitalálunk a dokival majd.
Válasz #1167. hozzászólásra
Az anyaggal vagy annak tárolásával is lehet baj. Tű a szénakazalban! Viszont ettől szép ez a szakma!
Válasz #1166. hozzászólásra
Igen ezt tudom,ezért is vettem meg ezt az mt-t mert tudom hogy ez nem építi le a szervezetét csak azért hogy legyen tej,de látod az is ugyan olyan üres mint a friz.
3 lehetőség van,vagy bennem van a hiba,vagy az állatba,vagy az itteni inszeminátorokba de lehet sőt már arra gondolok hogy talán inkább az anyagban.
Lehet hogy mind a 3 inszemi egy helyről vette az anyagot.
Ha más nem lesz majd akkor a télen be lesznek rakva.
nem tudok már mást kitalálni.
Válasz #1164. hozzászólásra
A fríz nagyon nehezen regenerálódik! Egyszerűen annyira lezsarolja magát, hogy szinte esélytelen még fullos takarmánnyal is rendbe rakni őket!
Ha ilyen kicsiben csinálod, akkor érdemesebb magyartarkával vagy jerseyvel próbálkozni. Határozottan jobban bírják az itteni klímát ráadásul jóvalkevesebb törődést igényelnek.
Valahogy nem tudom elfogadni hogy megvettem Baranya 4 tehenét amit nem lehet berakatni.
Ilyen szerencsém még nekem se lehet.
Válasz #1163. hozzászólásra
Mondjuk ebbe lehet valami mert az ezek előtti 2 tehén is úgy ellett hogy nyáron kellett volna rakni őket ez tavaly volt.
És ezek is így jöttek ki.
De februárba se fogtak,pedig akkor nem volt meleg.
Válasz #1162. hozzászólásra
A fríztől ne várj csodát! Annak a múltkori negyven fok jó időre oda ba..ott! Ivarzás ha lesz is egyáltalán biztosan nem fog fogni. Majd talán november környékén.
A másiknak is fog kelleni egy hónap durván. A hőség hetekre vissza tudja vetni az ivarzást.
Kb 1 hónapja fogyott el a tavai kukoricám és inkább árpát és búzát vettem a 9000ft/q kuki helyett.
igaz mikor kukoricát etettem akkor a kuki volt kb 70% a korpa meg 30% szója nem volt,meg boci se lett.
Lehet hogy akkor meg a szója volt a gond hogy azt nem kaptak.
Mondjuk kukoricát kapnak azért most is egy evésre 2db 20literes vödörrel zöld szárral csővel ledarálva apróra és ezt falják úgy hogy semmit nem hagynak belőle.
1 vödör kb 20száll 25 30 cső,de majd holnap megnézem menyi fér egy vödörbe pontosan.
Az a legnagyobb baj hogy mindig az van hogy nem jól etetek,pl most megfogadom tanácsod,és legközelebb mikor erről lesz szó biztos hogy lesz olyan aki azt mondja hogy nem jó az etetés.
Folyatás mindig észrevehető náluk,azt szokták mondani szépen folyatnak.Legelőre kijárnak,nem éheznek,mindig próbálom a saját takarmányt úgy megteremteni nekik hogy ne legyen köze a vegyszerekhez,nem bántom nem kiabálok velük soha,körmüket is mindig rendbe tartom,a gané se rohad alattuk,reggel este ganézok ilyenkor csak reggel kell mert egész nap legelőn vannak.Igaz a friz addig nem fekszik le amíg nem tud szarba feküdni,ez látszik is rajta mert még a legelőn is bele fekszik direkt pedig ott van bőven hely.
Szóval ettől jobb létet nem tudok nekik biztosítani.
Most már jó lenne ha adnának egy kis biztató jelet cserébe.
A lucernának van egy olan tulajdonsága,h ha túl sokat etetsz akkor fellép egy un.: "káros ösztrogén hatás" A lényege az,h gátolja a "megfelelő nemi életet", ami a számodra fontos tehát,h fogjon a tehén. Eszt gátolja még a túl sok N-én v fehérje tartalmú takarmány.
Magyarul ha bocit akarsz, akkor a fehérjének és emergiának mindíg egyensúlyban kell,h legyen.
Eszt esetedben úgy érheted el,h a 40% ko9rpa helyett kukoricát kellene etetned, mert növelned kell az energia bevitelt
Nem erre gondoltam problémának dark. Mindjárt leírom
Válasz #1158. hozzászólásra
Hát nem tudom,ha nem adok nekik akkor nincs tej.
Ha ez a gond akkor majd ha elapasztanak végleg akkor elveszem tőlük az abrakot kapnak csak fűszénát meg max korpát és akkor majd fognak,de ha most elveszem tőlük akkor már tényleg nem lesz értelme a tartásuknak.
A doki meg nem tudott jönni ma mert valami gond volt otthon úgyhogy jön majd hétfőn.
Megnéztem az elöző írásaidban dark,h mit esznek a jószágaid és hogy néznek ki. A kondival egyik -nél sem látok gondot. Viszont a takarmányozással baj van szerintem. Én úgy gondolom ,h a probléma forrása az abrak és a lucerna lessz.
dárk mit esznek a jószágaid? Nem írtad meg!
Válasz #1155. hozzászólásra
Ilyen betakarítási költségek mellett is rohadt drága a CGF, ha egyáltalán beszerezhető!
Válasz #1153. hozzászólásra
ilyenkor be kell oltani a silókukit meg nedves CGF aztán együtt betaposni talán pótolja a szemet
Válasz #1153. hozzászólásra
takarményrepcén én is rajta voltam de ilyen szárazságban elvetettem
talán jövőre
Válasz #1152. hozzászólásra
A takarmányrepce vetéséről lemaradtunk, talán olasz perjét tudunk még vetni. A tritikálé-bükköny párosítás tűnik eddig a legbitosabbnak. Silókukorica mennyiségre meg van, de nincs benne szem. Egy szó, mint száz megint vidám évünk lesz!
Válasz #1151. hozzászólásra
ja meg selejt répát próbálok venni ill takarmány tököt hogy minél változatosabb legyen a takarmányuk
Válasz #1150. hozzászólásra
már most elkezdtem a vitamin kúrákat pedig decemberben szoktam ill a zeolitot is duplára emeltem mert annyira gyenge a takarmányok beltartalma
Válasz #1149. hozzászólásra
Mégis mit vártál?? Hiszen nőből van a Drága!!!!
Komolyra fordítva a szót. Nagy telepeken is egyre komolyabb probléma az ivarzások "felborulása". A szélsőséges időjárás biztosan nem használ az ivarzásnak. A mozgás szegény kötött tartás szintén nem túl szerencsés. A takarmány beltartalma ebben az aszályos évben megint a béka ülepe alatt lesz, ami az álmos könyvek szerint nem túl jó jel. Szóval rengeteg minden adódik össze egyszerre, sőt biztos van olyan, amit még meg sem említettünk.
Válasz #1141. hozzászólásra
örök megoldhatatlan dolog a megtermékenyítés
nekem volt tehenem ami az elléstől számítva 4 hónapra sem ivarzott pedig meg kapott mindent még hormon kúrát is 2x már el volt döntve hogy ha elapad akkor megy a vágóba. eljött a legeltetés két hét múlva folyatott és elsőre vemhesült is
Válasz #1146. hozzászólásra
Kicsit visszább olvasol majd talán egyet kell lapozni és ott le van írva ez is már.
Nálam lett meg a 2. borjuk.
Válasz #1136. hozzászólásra
Ma jön az állatorvos akiről már beszéltem.
Megnézetem vele őket bár egyszer már megnyúlta mind kettőt és mindent rendben talált az mt re azt mondta hogy talán egy kicsit kövér,vissza is vettem egy kicsit az adagját az abrakból,észre is vettem a tejen 2 nap múlva.
Na mindegy jön és megbeszélem vele az itteni dolgokat.
Múltkor ő is mondta hogy az egyik inszeminátorra panaszkodnak elég sokan.
Elhívták az ürgét egy tehénhez hogy rakja be odament a házhoz megvizsgálta hogy lehet e berakni természetesen pont jó volt a rakáshoz és mondták neki hogy csak akkor fizetik ki ha lesz a tehénbe borjú,mert már 4x rakja.
És érdekes módon fogott a tehén egyből ez az állatorvos vizsgálta be hogy vemhes.
Lehet nekem is ezt kéne csinálni?