Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak610 FtBenzin árak600 FtEUR400.16 FtUSD367.51 FtCHF426.08 FtGBP480.31 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
van aki csak a traki elejére rakja ki a fúvókákat, de én jobb szeretem, ha emberi irányítja a dolgokat, ezért ha nagyon géppel kell csinálni, akkor egy vontatott permetezőt használunk, amire hátul két ülés van szerkesztve...
Mi nem cipeljük a vizet meg a permetezőt Ott a traktor vigye az Egy szántóföldi permetező van a traktoron és arra két darab 3 m-es slag végén pedig a hátipermetező szára. Igy egy megy a trakival kettő meg "irányít", igy kerültük ki az alsó hajtásokat tavaly
Nem a másodikra, hanem az elsőre, de úgyis leszedjük őket. Amúgy háti permetezővel meglehet csinálni a hajtások leszedése előtt is..nem pusztul az olyan könnyen Én szoktam 25 hekit is csinálni hátival, legolcsóbb megoldás...
Köszi a segítséget! Igazából van soraljkapálónk is, de ez a vegyszeres megoldás egyszerűbbnek tűnik. A második kezelésre nem jönnek ki az alsó hajtások?? Vagy azt leszeditek? Mert gondolom ha a tőke alján lévő hajtásokon kap gyomírtót a szőlő akkor ki is pusztul
Szerintem nem érdemes bonyolítani, simán fozátot neki 1/100 ARÁNYBAN + egy kis nitrogén műtrágya és évi max. kétszeri kiszórással megoldottad a kérdést. a mennyiségnél annyi a lényeg, hogy jó porlasztással jó fedettséggel csináld, bár a fozátnál az sem baj ha nem az egész növény kap. A mennyiség sok mindentől függ....
Soralj gyomírtást ki milyen szerrel végzi?? Sima totál is elég vagy plussz még a magról kelők ellen is legyen benne szer?? Hány liter/ha ha csak a soralj van fújva??
a gps az kopiroz a vezetett utvonalon, mig a lézerest mérik sorról sorra, ha jól emléxem. végül is ki az aki fog néktek ültetni, no meg a terepviszonyok nagyon fontosak dombokon keresztül lézerrel nem ültetnek, teraszost nem ültetnek
Válasz #859. hozzászólásra
Köszönöm a választ!
És a rossz talajállapot mennyiben befolyásolja a vonalpontosságot? És te pontosság szempontjából melyiket ajánlod lézeres vagy GPS? A GPS vezérlésűnél elég az első sornak a két végpontját kijelölni?
Szia! nos a legmodernebb GPS vezérlésü gépek képesek akármegtartani a 2cm-es vonalpontosságot, ugyanakkor az ültetési távolságot akár motoros, akár drótos kivitelben nézzük, ha null pontra van állítva a gép a sor végén akkor ha 80cm a tőketávolság mondjuk akkor keresztirányosan is passzolnia kell. függhet az ültetőgép elektronikai érzékenységétől, attól is, hogy merev vázas és hidraulikus lézerkaros szintezője van-e, vagy forditótengelyes és az egész váz képes követni a talaj deformitását, dőlését.. pillanatnyilag ennyi jutott eszembe
a szőben a "mélylazítás" elsősorban a traktor kerék nyomása alatt előidézett talajtömörödést lazítja fel, hiszen egyrészt a keréknyomban v annak szélében dolgozik a penge, másrészt a tőkékekhez viszonyleg közel juttatják a mütrágyát a talajba a géppel.
Sziasztok!
Akinek van tapasztalata a gépi ültetéssel, az megírná melyik a pontosabb? Lézeres vagy GPS vezérelt? Láttam tegnap egy lézeres gépet munka közben, és nem lettek túlságosan egy vonalba az oltványok bő 5centik voltak jobbra is meg balra is, az már 10 cm.
Válasz #807. hozzászólásra Azon gondolkozom, hogy tudjátok-e, milyen szinteken és mélységben húzódnak a szőlő gyükerei és melyik szintnek mi is a szerepe? Vajon tudjátok-e, mekkora kárt okoz a szőlőnek a mélylazítás?
Láttok-e összefüggést a túl sok nitrogén, akarom mondani trágya és a gombafertőzések között?
itt a rendelet, ebbe benne van minden, majd ősszel kell beadni az egyénitervet. A HNT oldalán szoktak tájékoztatni mikor. Meg a hegybíródat kérdezd meg.
Fényképezni nem tudom, hogy mikor tudom, de ha érdekel megkérdezhetem mennyiért adnák el. Csak azt az 5 hektárt dolgozta, azóta fedett helyen tárolva, Egerben van.....
Csináltatsz egy kicsit vastagabb végű hidrofúrót.
Kézzel belemegy, aztán igény szerint ha kell visszaiszapolod, de mi nem szoktuk.
Mire terhelést kap megoldja a természet a visszaiszapolást.
Kifúrod hidrofúróval, és valami kézi szerszámmal leütöd, és utána vissza tömöríted a földet? Nekünk a hidrofúró nem csinál olyan széles lyukat mint az oszlop.
Elvileg a hosszú az 2 rügy a rövid meg 1 . Nincs össze szántva, azok borozdák abba lesz beledobálva a vessző és betárcsázzuk a faluba van valaki aki így csinálja és neki működik ,most mi is kipróbáltuk.
Termőkar elején és végén nem hagyunk csapot------ tápanyag torlódás miatt. Az elején és a végén jön ki legtöbb tápanyag.Ha nem így metszel, akkor a kar közepe tele lesz satnya vesszővel.
Üdv!
Mi ernyőművelésben termeljük a szőlőt 2 szál van lekötve úgy, hogy a lekötő drót alatt 2 rügy legyen.Így kb 7-8 rügy van 1 szálon.
Így 4-5 kg van egy átlagos évben.
nekünk nem szokott gond lenne a kendermag bogárral.
Válasz #828. hozzászólásra
Üdv!
Kékfrankoson mennyi rügyet szoktak meghagyni ill. mekkora így a tőketerhelés egy átlagos évben?
Nekünk egy kevés Kékfrankos meg Olaszrizling van, öreg 30-35 éves tőkék.
Kendermag bogárral szokott valakinek probléma lenni ? Nekünk tavaly nagy kárt okozott, idén nem akarunk megint úgy járni, sörköz nincs csak kaszálva évek óta, a tőkék alatti sáv szokott lenni kapálva.
Szerintem jó így.(hány rügyet hagytál?)
Látom össze szántottad.Én inkább a lazítózást javaslom szerintem jobb.
Így nehéz lesz a vesszőt kihúznod vagy mucsolnod.
2027 hozzászólás
Válasz #876. hozzászólásra
Az hogy megeszi a homok!A szíjak homokban forognak,a szíjtárcsák is!!Könnyebb hajtatni a hajtóműveset!
kevesa!
Mondtad ,hogy ha veszek kifúvót akkor ha lehet ne szíjhajtásosat vegyek a szijjassal mi a a baj?
Válasz #874. hozzászólásra
csak ez így sokkal drágább.....nekem
Válasz #873. hozzászólásra
van aki csak a traki elejére rakja ki a fúvókákat, de én jobb szeretem, ha emberi irányítja a dolgokat, ezért ha nagyon géppel kell csinálni, akkor egy vontatott permetezőt használunk, amire hátul két ülés van szerkesztve...
Válasz #872. hozzászólásra
Mi nem cipeljük a vizet meg a permetezőt Ott a traktor vigye az Egy szántóföldi permetező van a traktoron és arra két darab 3 m-es slag végén pedig a hátipermetező szára. Igy egy megy a trakival kettő meg "irányít", igy kerültük ki az alsó hajtásokat tavaly
Válasz #871. hozzászólásra
Nem a másodikra, hanem az elsőre, de úgyis leszedjük őket. Amúgy háti permetezővel meglehet csinálni a hajtások leszedése előtt is..nem pusztul az olyan könnyen Én szoktam 25 hekit is csinálni hátival, legolcsóbb megoldás...
Köszi a segítséget! Igazából van soraljkapálónk is, de ez a vegyszeres megoldás egyszerűbbnek tűnik. A második kezelésre nem jönnek ki az alsó hajtások?? Vagy azt leszeditek? Mert gondolom ha a tőke alján lévő hajtásokon kap gyomírtót a szőlő akkor ki is pusztul
Válasz #868. hozzászólásra
ha csak fozáttal mész, akkor még korai gyomirtózni, legalábbis mifelénk(Eger)
Válasz #867. hozzászólásra
Elsőnek én csak glyfozatal szoktam másodjára már mehet bele valami tartamhatású szer is én pledget használok.
Válasz #867. hozzászólásra
Szerintem nem érdemes bonyolítani, simán fozátot neki 1/100 ARÁNYBAN + egy kis nitrogén műtrágya és évi max. kétszeri kiszórással megoldottad a kérdést. a mennyiségnél annyi a lényeg, hogy jó porlasztással jó fedettséggel csináld, bár a fozátnál az sem baj ha nem az egész növény kap. A mennyiség sok mindentől függ....
Soralj gyomírtást ki milyen szerrel végzi?? Sima totál is elég vagy plussz még a magról kelők ellen is legyen benne szer?? Hány liter/ha ha csak a soralj van fújva??
Válasz #865. hozzászólásra
irtam privátban
Ha adnál egy elérhetőséget akkor szívesen rendelnék egyet.
Válasz #863. hozzászólásra
szia! nálunk
A szőlő kordonozóra írtam volna
Szia érdekelne a gép. Hol lehetne ilyet kapni?
Válasz #860. hozzászólásra
a gps az kopiroz a vezetett utvonalon, mig a lézerest mérik sorról sorra, ha jól emléxem. végül is ki az aki fog néktek ültetni, no meg a terepviszonyok nagyon fontosak dombokon keresztül lézerrel nem ültetnek, teraszost nem ültetnek
Válasz #859. hozzászólásra
Köszönöm a választ!
És a rossz talajállapot mennyiben befolyásolja a vonalpontosságot? És te pontosság szempontjából melyiket ajánlod lézeres vagy GPS? A GPS vezérlésűnél elég az első sornak a két végpontját kijelölni?
Válasz #857. hozzászólásra
Szia! nos a legmodernebb GPS vezérlésü gépek képesek akármegtartani a 2cm-es vonalpontosságot, ugyanakkor az ültetési távolságot akár motoros, akár drótos kivitelben nézzük, ha null pontra van állítva a gép a sor végén akkor ha 80cm a tőketávolság mondjuk akkor keresztirányosan is passzolnia kell. függhet az ültetőgép elektronikai érzékenységétől, attól is, hogy merev vázas és hidraulikus lézerkaros szintezője van-e, vagy forditótengelyes és az egész váz képes követni a talaj deformitását, dőlését.. pillanatnyilag ennyi jutott eszembe
Válasz #856. hozzászólásra
a szőben a "mélylazítás" elsősorban a traktor kerék nyomása alatt előidézett talajtömörödést lazítja fel, hiszen egyrészt a keréknyomban v annak szélében dolgozik a penge, másrészt a tőkékekhez viszonyleg közel juttatják a mütrágyát a talajba a géppel.
Sziasztok!
Akinek van tapasztalata a gépi ültetéssel, az megírná melyik a pontosabb? Lézeres vagy GPS vezérelt? Láttam tegnap egy lézeres gépet munka közben, és nem lettek túlságosan egy vonalba az oltványok bő 5centik voltak jobbra is meg balra is, az már 10 cm.
Válasz #807. hozzászólásra Azon gondolkozom, hogy tudjátok-e, milyen szinteken és mélységben húzódnak a szőlő gyükerei és melyik szintnek mi is a szerepe? Vajon tudjátok-e, mekkora kárt okoz a szőlőnek a mélylazítás?
Láttok-e összefüggést a túl sok nitrogén, akarom mondani trágya és a gombafertőzések között?
szőlészeti 2 késes mütrágyaszórós lazító-altalajmüvelő
Válasz #853. hozzászólásra
ilyenre sikerült a 6 forgótálcás szölő kordonozó
Válasz #851. hozzászólásra
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CC8QFjAB&url=https%3A%2F%2Fwww.mvh.gov.hu%2FMVHPortal%2Ffiles%2F1041309_142_2012_VM_rendelet_20140404pdf&ei=zSbsVNTYI8e2UfTPgpAI&usg=AFQjCNF-ZwmA5DKAIY6u0ZzeRlP_hYTeLQ&sig2=ddF_CwXSnCvbOda5oXjVOA&bvm=bv.86475890,d.d24&cad=rja
itt a rendelet, ebbe benne van minden, majd ősszel kell beadni az egyénitervet. A HNT oldalán szoktak tájékoztatni mikor. Meg a hegybíródat kérdezd meg.
Válasz #850. hozzászólásra
Ez most melyikre volt válasz?
Valami kiirás vagy akármi nincs róla vagy lesz?
Válasz #849. hozzászólásra
Ősszel kell beadni, ha lesz még rá keret akkor meg is kapod, de állítólag tavaly annyian beadták, hogy már nem sok van.
Nem tudjátok mikor indul a pályázat szőlőtelepítésre?
Illetve kvótát szeretnék vásárolni telepítésre mikortól lehet?
Válasz #847. hozzászólásra
Fényképezni nem tudom, hogy mikor tudom, de ha érdekel megkérdezhetem mennyiért adnák el. Csak azt az 5 hektárt dolgozta, azóta fedett helyen tárolva, Egerben van.....
Válasz #846. hozzászólásra
Körbe tudnád fényképezni az oszlopnyomódat, ha nem túl nagy kérés?
Válasz #843. hozzászólásra
Mi 5 hektárt csináltunk vele és egynél sem volt probléma.....
Válasz #844. hozzászólásra
Csináltatsz egy kicsit vastagabb végű hidrofúrót.
Kézzel belemegy, aztán igény szerint ha kell visszaiszapolod, de mi nem szoktuk.
Mire terhelést kap megoldja a természet a visszaiszapolást.
Válasz #843. hozzászólásra
Kifúrod hidrofúróval, és valami kézi szerszámmal leütöd, és utána vissza tömöríted a földet? Nekünk a hidrofúró nem csinál olyan széles lyukat mint az oszlop.
Válasz #842. hozzászólásra:
Mi arról leszoktunk, túl sok selejtet csinált. (megrokantotta az oszlopot ha fogott vmi gyökeret, tuskót stb.
Hidrofúró, tökéletes, gyors.
És oszlopnyomót fémoszlophoz nem tud valaki eladót?
Válasz #839. hozzászólásra
csináljak?
Válasz #839. hozzászólásra
Egyszerre 8 szálat ki tud húzni?
Láttam már több helyen valami "gyári" drótletekerőt, amire vagy 8 tekercset is fel lehetett tenni egyszerre.
Nem tud valaki ilyent eladót?
Válasz #837. hozzászólásra
Kultivátorunk az nincs
Válasz #836. hozzászólásra
Nálunk nem működik a beletárcsázós módszer.
Nem is töri össze rendesen meg utána a kultivátorozás is egy szenvedés.
Elvileg a hosszú az 2 rügy a rövid meg 1 . Nincs össze szántva, azok borozdák abba lesz beledobálva a vessző és betárcsázzuk a faluba van valaki aki így csinálja és neki működik ,most mi is kipróbáltuk.
Válasz #831. hozzászólásra
Oké köszi
Válasz #832. hozzászólásra
Mi most ültettünk még 1 hektárt
Válasz #826. hozzászólásra
Termőkar elején és végén nem hagyunk csapot------ tápanyag torlódás miatt. Az elején és a végén jön ki legtöbb tápanyag.Ha nem így metszel, akkor a kar közepe tele lesz satnya vesszővel.
Válasz #825. hozzászólásra
Nálunk ezeket már szedik kifelé!Annyi az alsó sarj,lent a földből,hogy állandóan kint kell lenni benne,azt piszkálni!!
Válasz #827. hozzászólásra
Igen.Látom itt vagy a szomszédba gyere be kőrösre a csárda melletti használt gép lerakathoz ott szokott lenni.
Válasz #829. hozzászólásra
Üdv!
Mi ernyőművelésben termeljük a szőlőt 2 szál van lekötve úgy, hogy a lekötő drót alatt 2 rügy legyen.Így kb 7-8 rügy van 1 szálon.
Így 4-5 kg van egy átlagos évben.
nekünk nem szokott gond lenne a kendermag bogárral.
Üdv!
Kékfrankoson mennyi rügyet szoktak meghagyni ill. mekkora így a tőketerhelés egy átlagos évben?
Nekünk egy kevés Kékfrankos meg Olaszrizling van, öreg 30-35 éves tőkék.
Kendermag bogárral szokott valakinek probléma lenni ? Nekünk tavaly nagy kárt okozott, idén nem akarunk megint úgy járni, sörköz nincs csak kaszálva évek óta, a tőkék alatti sáv szokott lenni kapálva.
Válasz #826. hozzászólásra
Szerintem jó így.(hány rügyet hagytál?)
Látom össze szántottad.Én inkább a lazítózást javaslom szerintem jobb.
Így nehéz lesz a vesszőt kihúznod vagy mucsolnod.