Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Üzemanyag fogyasztás / gázolaj- és benzináremelés új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Minden ami aprítóhenger. új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- AKG támogatás új
- Máktermesztés új
- S.O.S. új
- Erdőtelepítési támogatás új
Cikkajánló
Hirdetés

Létszükséglet a vízgazdálkodás
Rendszerszemlélet a fenntartható és gazdaságos termelés érdekében.
Hirdetés

178 hozzászólás
Válasz mtz1221 #27. hozzászólásáraMi köze a melegnek hozzá?Csak tévhitek vannak.
Válasz barazdabetyar. #26. hozzászólásáraLehet, de akkor 20 fok alatt szórják ősszel, nem nyáron 40+-ban.
Válasz szaboz77 #21. hozzászólásáraTrágyát tilos beforgatni.Ezt tanítsák a külföldi talajmegújító farmerek.
Válasz kisparasztkaim #14. hozzászólásáraSzerintem az optimális időben és körülmények között minden jól működik.
Nemvagyok sem szántás ellenes sem szántás párti.
Tavaj a kukoricám 1.5t+adott a lazítózottal.
Csak a kukoricát szántom, azt is csak a szármaradvány miatt.
Lazítózok, tárcsázok, van területem a mi 6éve nemvolt szántva.
Viszont a vésőekét semmibe nemnézem.
Szerkezetnélküli, kevert talajt hagy.
A befarafi Facebook csoportban van mikroszkopikus kép.

Kengyel település területéről is.
Válasz szaboz77 #22. hozzászólásáraVagyunk itt többen, akik ismerjük professzor asszonyt.

Te tudsz vele beszélni?
Válasz kisparasztkaim #16. hozzászólásáraPontosan milyen képre gondoltál? Kalapos gombás képem van, meg micéliummal átszőtt szármaradványos.
Jó lenne, ha a professzor asszony is beszállna a fórumba!
Válasz kulakman #20. hozzászólásáratrollkodásnak jó, de akkor tedd hozzá, hogy le is kell szántani!
Tudod mivel csinálok talajéletet, jó marhaganéval, csak így egy kis trollkodás!
Válasz kisparasztkaim #14. hozzászólásáraSzerintem is ez a talajmegújítás egy szegmense, de gondoltam megérne egy külön topikot. Ha nem akkor menjen a nagyba aztán majd onnan kihámozza az akit ez érdekel.
Persze, én is meg tudtam annó magyarázni otthon miért kaptam egyest és a kutatóknak kurva nehéz elismerni, hogy az eddigi kutatásaik, munkáik mehetnek a levesbe. Nagyon nehéz lehet kutatóként, oktatóként rádöbbenni arra, hogy eddig teljesen rossz irányból közelítették meg az egészet és próbálnak harcolni ellene. De mikor világszinten, kutatások ezreivel cáfolják meg a talajművelés szükségességét és a talaj ÉLETRE gyakorolt káros hatásait, akkor egyszer fel kell majd ébredniük. Most még durcásak, de kénytelenek lesznek pár éven belül ők is nyitni, vagy nem lesz munkájuk. A szántás során tápanyag szabadul fel az oxidáció miatt, de nem serken a talaj élet, pont hogy meghal.
Válasz kisparasztkaim #16. hozzászólásáraAz egész világ velünk, csak néhanapján van olyan érzésem hogy mindenki a pénzünket, és a munkánk hasznát akarja.
Válasz kisparasztkaim #14. hozzászólásáraSzerintem is jobb eredmények születnek termésben az agyonművelt területeken (eke, grúber, vésőeke). Mivel a mineralizáció során óriási mennyiségű tápanyag szabadul fel, ez egy jó ideig működik, aztán sivatag lesz.
A no-till, mintill út lassabb, és kevesebb terméseredménnyel jár ráadásul még gondolkodni is kell.
Válasz szaboz77 #10. hozzászólásáraSaját területedről tudnál mutatni gomba fonalat?

Biró Borbála tud segíteni.
Ő velünk van.
Válasz szaboz77 #12. hozzászólásáraVitka segít még neki?

Válasz MTZ1221.3 #13. hozzászólásáraEnnek és a Talaj megújitasnak más a lényege.

A debreceni egyetem szerint jobb eredmények vannak szantott területen.
Válasz szaboz77 #11. hozzászólásáraMajd a moderator eldonti
De ha eddig nem toroltek akkor az mar ugy marad, mert hetvegen nem dolgoznak.
Addig ugyis szuletik meg ide hsz.
Válasz kisparasztkaim #9. hozzászólásáraPersze!
Válasz MTZ1221.3 #8. hozzászólásáraOk, átmásoljuk azokat oda amiket ide már leírtam, vagy hogy legyen?
Válasz kisparasztkaim #6. hozzászólásáraA gombafonalak átszövik a talajt és egy hálózatot alkotnak. Megőrizni úgy tudod, ha véded az életterüket és nem károsítod őket. Tehát nem nyúlsz a talajba vassal és vágod át őket (ultra sekélyen ha éppen nagyon szükséges, okszerűen művelsz max) és minimalizálod a peszticideket. Közben pedig szervesanyagot és biodiverzitást növelsz a területeiden. Kb. ugyan ez mondható el a baktériumokról is. Van egy jó pár anyag amivel pedig tudok az aktivitásukat és fajok számát növelni. Ilyenek a komposztok, szervestrágyák, huminsavak, szervestrágyák, extraktumok...
Válasz szaboz77 #7. hozzászólásáraRetot ismered?

Válasz szaboz77 #7. hozzászólásáraAz elejere ha lapozol akkor latod majd, hogy netparaszt eleg sokat beszelt errol amirol te szeretnel. Szerintem ott tobb helye van mint kulon itt. Ott egyben lesz, konnyebb keresni is. Az is igy indult elmelettel es gyakorlattal, majd atcsapott abba ami ott van. De keresni igyis konnyebb lesz, ha ilyen jellegu beszelgetesek egy helyen vannak.
En is szivesen olvasom az irasaid majd.
Udv
Válasz MTZ1221.3 #4. hozzászólásáraÉn szerettem volna egy olyan topikot ami csak a talajéletről szól! Fogok írni dolgokról amiket tudok és lehet krédezni is a témában. Remélem lesz majd olyan aki konkértan a mikróbákról is tud írni, de ahhoz én nem értek túlzottan. Én mivel lehúztam pár évet agrárkutatásban, agrotechnikai kísérletekkel és talajmegújító is vagyok, arról tudok írni, hogy milyen anyagok vannak a piacon amik valóban jók és a talajéletre sem károsak. Nagyon sok féle anyagot láttam és próbáltam ki a saját gazdaságomban is. Az én véleményem az volt, hogy jó lenne egy kimondottan talajélettel foglalkozó topik is, de ha szerintetek ez a talajmegújítóba illik akkor tőlem mehet oda is.
Akinek nem tetszik, többet ne nyissa le.

Hogyan tudom, életben tartani a gomba fonalat, a baktériumokat, stb. ?
Válasz mtz1221 #3. hozzászólásáraÍrj te is kérlek a budafoki élesztőgyárnak és kérj te is árat! Kíváncsi vagyok mi lesz a válasz!
Válasz szaboz77 #1. hozzászólásáraCsak a talajmegujito mezogazdalkodas cimu. Az csak errol szolt, inkabb oda valo ez is amit szerettel volna itt.
Udv
Töröltesse már valaki ezt az új topikot. Ő az aki dupla áron akarja a dolgozóknak adni a vinaszt. Már megint mindenkit hülyének néz, képes volt egy új topikot nyitni reklámozásra.

Válasz szaboz77 #1. hozzászólásáraHa nem egy fajta bizonyos terméket akarsz eladni, akkor szívesen meghallgatnánk többen is a tapasztalatodat. Mit mivel mikor mennyit hogyan ?
Nem volt még ilyen topic, úgyhogy gondoltam épp időszerű.
Miért fontos a talajélet? Leírom ide a saját megtapasztalásaimat, hátha valaki ihletet merít belőle.
Mezőgazdasági szenpontból a legfontosabb előnye, hogy olyan tápanyagokhoz juttatja a növényeinket amikért nem kell fizetni. Én homokon gazdálkodom és mikor először csináltattam talajvizsgálatot semmi jóra nem számítottam. Azt hittem alig lesz benne bármi féle makro mikroelem és hogy mindent pótolnom kell. Ehelyett mikor megjöttek a talajlabor eredményei az jött ki, hogy a homokban is szinte minden bőségesen rendelkezésre áll. Aztán csináltattam a termesztett kultúrákban levélanalíziseket és az jött ki, hogy hiába van pl. foszforból is meg káliumból is elég a talajban, a növényben a foszfor szint kb csak 40% a kálium meg csak kb 60% (és ez még jó pár elemre igaz volt). Aztán túl sokat nem kellett gondolkodni, hogy miért van ez így. A talajvizsgálatok ugye kémiai úton történnek. Mindenféle savakkal, lúgokkal kivonják a mintából az elemeket és aztán megmérik. Na már most természetes úton mi végzi el ezeket a kivonásokat a talajból? Hát a benne lévő mikroorganizmusok. Tehát minél több talajélet van a talajainkban, annál több ingyen tápanyaghoz juttatják a növényeinket.