Gázolaj árak 603 Ft Benzin árak 604 Ft EUR 388.05 Ft USD 356.13 Ft CHF 391.85 Ft GBP 452.28 Ft

Fórum

Élelmiszeripar

Létrehozta: .Melcsi. , 2012-10-19 14:53:20

Kedvencekhez Segítség

57 hozzászólás
#57 Bárány
2013-03-05 18:25:14

Élelmiszeripar Rt.

Biztos sokan látták már, de hátha valaki nem.
Kb, másfél óra, úgyhogy - ismerve a TV műsorokat - esti filmként érdemes megnézni.

#53 Északi
2013-02-08 14:25:04

Válasz #52. hozzászólásra

Én már ettem ló hús szalámit olyan érdekes volt de nem rossz , bár a szamár meg röfi keverve az jobban ízlett.

Nincs profilkép
#51 .Melcsi.
2012-12-28 11:11:12

Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) karácsony közeledtével a bejgli termékeket összehasonlító vizsgálati eredményei ismertetésével szeretné megkönnyíteni a vásárlók döntését.

A NÉBIH által koordinált kiemelt bejgli ellenőrzés alkalmával 2012 decemberében a Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai előállító létesítményekben (pékségek, cukrászatok), valamint kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek.

A célellenőrzés a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyformán kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. A laboratóriumban mindezek mellett Salmonella és penész jelenlétet, és a mák töltelékű termékek esetén a mák morfin tartalmát is vizsgálták.

A célellenőrzés során 41 terméket mintáztak meg, amely 304 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.

A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid tartalom, valamint egyetlen termékben sem volt kimutatható a Salmonella baktérium vagy penész jelenlét. Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket sem talált. A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 „normál” bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben talált nem megfelelőséget tömegellenőrzés során. A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találtak a hatóság szakemberei.

A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hivatal munkatársai. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelyek közül a szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.

A 41 termékből 29-nél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját. 22 termék kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege – az előzetes adatok alapján – 2 630 000 Ft lesz, amelyek kiszabására a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerül sor.

Nincs profilkép
#49 .Melcsi.
2012-12-19 07:36:52

Kardeván: folytatódnak a téli élelmiszer-ellenőrzések

Mintegy 3700 ellenőrzés során eddig 4,3 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) téli ellenőrzésének első szakaszában, a vizsgálatok december végéig folytatódnak.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára közölte: az összes ellenőrzés 4,5 százalékánál találtak a szakemberek higiéniai hiányosságokat, az esetek 3,5 százalékánál a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot, 2,4 százalékuknál pedig nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok merültek fel.
Az államtitkár hangsúlyozta: a vizsgálatok során kiemelten ellenőrzik többek között a hús- és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, illetve a szezonális zöldség-gyümölcs forgalmazást. Kardeván Endre hozzáfűzte, emellett kiemelten ellenőrzik a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett üzletközpontokban, bevásárló centrumokban, ünnepi vásárokon, határátkelő-helyeken működő vendéglátókat, a gyógyszeres takarmányok előállítását, forgalmazását, és az élőállat-szállításokat.
Az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 2287-et élelmiszer-forgalmazóknál végezték, de 820 állatszállítmányt és csaknem 500 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek – mondta el az államtitkár.
Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 280 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2 százalékát, több mint 313 tonnát kellett kivonni a forgalomból. A kivont termékek többsége zöldség vagy gyümölcs.
A hatóság a szabálytalanságok miatt 72 alkalommal figyelmeztetést, 75 esetben összesen mintegy 4,3 millió forintos bírság kiszabását rendelte el. Kardeván Endre hozzáfűzte, hogy 73 esetben még folyik a bírságok kiszabása; ezen tételek után várhatóan további 59-60 millió forint bírságra lehet számítani.
Az államtitkár elmondta: az idei ellenőrzési időszak kissé hosszabb mint a tavalyi, de eddig kissé csökkent a szabálytalanságok aránya tavalyhoz képest.
A vendéglátók ellenőrzéséről elmondta: ezeken a helyeken leginkább a termékek minőségével, és a higiéniai feltételekkel kapcsolatban merültek fel hiányosságok, de bírságot csak egy alkalommal szabtak ki, és az ellenőrzött egységek 85 százaléka megfelelően, biztonságosan üzemel. Kardeván Endre szólt arról is, hogy itt még 9 bírságolási eljárás van folyamatban.
Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a karácsonyi felkészülés jegyében a hatóság ősszel alakult ellenőrzési csoportja is kiemelt figyelmet fordít az ünnepekhez kötődő termékekre. Két budapesti piacon két halárusító üzletben összesen 689 kilogramm ismeretlen eredetű, jelöletlen, tiltott módon árusított halat, halbelsőséget tiltott el a forgalmazástól és rendelte el megsemmisítésüket. A tétel összértéke meghaladta a 1,5 millió forintot, a bírság megállapítása folyamatban van.
Szólt arról is, hogy a hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerveivel közösen, kiemelt ellenőrzést végzett Újfehértón 2012. november 28-án, elsősorban az ott talált nagy mennyiségű burgonya tételeket vizsgálva. A hat telephelyre kiterjedő ellenőrzés során összesen 552 tonna árut vizsgáltak meg. A hatóságok 296 tonna burgonya megsemmisítését rendelték el, ugyanis a tételek származását, nyomon követhetőségét nem tudták beazonosítani. A kiszabott bírság összesen több mint 34 millió forint – mondta Pleva György. Hozzátette, hogy további 116 tonna burgonyát zároltak hiányos jelölés miatt; a forgalmazóra több mint 6 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak majd ki.

Nincs profilkép
#48 .Melcsi.
2012-12-12 12:10:24

Nehéz éve volt idén a Gallicoopnak-------és most ez??????smile blink

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. számára a tavalyi sikerek után 2013 a rendszerváltás óta eltelt időszak legnehezebb éve lesz – összegezte Erdélyi István elnök-vezérigazgató a társaság helyzetét.
A vállalatvezető mindezt azzal magyarázta, hogy jelentősen nőttek a gabonaárak. A növekedést a cég nem tudta érvényesíteni termékeinek áraiban, mivel kínálati piac alakult ki a baromfiiparban. A társaság költségei nem térültek meg, emiatt a múlt évi 1,1 milliárd forintos nyereség helyett a Gallicoopnál az idén várhatóan pozitív nulla lesz az eredmény – elemezte a cég első embere.
Az elnök-vezérigazgató elmondta: az idén a cégre mintegy 2 milliárd forintnyi többletköltség nehezedett. Ebből egymilliárd forintot a cég kigazdálkodott, míg a másik elvitte az eredményt – mondta Erdélyi István. Hozzátette: Az árbevételt az idén 33-34 milliárd forint közé várja a menedzsment pozitív nulla körüli eredménnyel, ezzel szemben tavaly 32 milliárd forint körüli árbevételt értek el és 1,1 milliárd forint volt nyereség.
Elmondta: az idei árbevétel azért lesz magasabb a tavalyinál 1,0-1,5 milliárd forinttal, mert például jelentősen nőtt a cég úgynevezett vörös – azaz töltelék – áru termelése, idén a tavalyi 4000 tonnáról 8000 tonnára emelkedett. A panírozott termékek mennyisége a múlt évben még 3200 tonnát tett ki, ebben az évben pedig 5100-5200 tonna lesz. Emlékeztetett: a belföldi értékesítés mintegy 65, a kivitel 35 százalékot tesz ki a cég forgalmából.
Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. teljes integrációval végzi a termelést, ezért hatni tud a termelési folyamat egészére a keltetéstől a takarmánykeverésig. Azt lehet tapasztalni, hogy ma az állattenyésztés egyetlen szegmensében sem lehet eredményt elérni – húzta alá az elnök-vezérigazgató. A magyarországi pulykapiacból a Gallicoop jövőre már várhatóan több, mint 50 százalékkal részesedik.
Most a cég piaci részesedése ebben a szegmensben mintegy 40 százalék körüli. Jövőre várhatóan szűkül a piac, a mostani 94 ezer tonnáról 65-66 ezer tonnára esik vissza, a társaság Magyarországon a pulykahús piacon piacvezető. A teljes magyar baromfipiacon a vállalat részesedése 9-10 százalékot ér el.
A szarvasi székhelyű vállalat idén 3 lépcsőben tervezett árat emelni, amelyre a termelési költségek növekedése miatt volt szükség. Eddig 2 alkalommal 5,0-5,5 százalékos áremelést hajtott végre a cég, azaz összesen mintegy 11-12 százalékkal drágította meg a termékeit, a folytatásként tervezett 3. lépcsőt a vállalat már elhalasztotta a kedvezőtlen piaci körülmények miatt. A piaci viszonyokat figyelembe véve a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. az idei árbevétel szinten tartását tervezi – mondta Erdélyi István.

#47 Kamionos
2012-12-11 15:05:12

Válasz #46. hozzászólásra
Nem zavarsz, csak nem ide tartozik a hirdetésed. Nem igazán olvastál bele a témába. smile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistlingsmile whistling

Nincs profilkép
#46 Roberto007
2012-12-11 14:58:29

Sziasztok!
Bocsi a zavarásért, de itt is megosztom, hátha valakinek hasznos termények esetén!!!

Big-bag használtan 100 X 110x115 –es mérteben használt , de átválogatottan eladó 500 kg os terhelhetőséggel.. Ár :650 Ft / db.
Telefonszám:06-70-307-22-42


Kulcsszó: Big Bag zsák, BIG zsák BIG zsák big beg, big beg, Big Bag zsák olcsón, Big Bag zsák olcsón, zsák olcsón, eladó BIG BAG zsákok, big bag zsák kedvezményes áron,
big bag most, big bag szállítás, Big Bag szállítás, Big Bag árusítás használt big bag, használt big bag, használt big bag, használt big bag,

Nincs profilkép
#44 .Melcsi.
2012-12-11 11:53:07

Felszámolják a Kapuvári Bacon Kft.-t is

Két hónappal a Kapuvári Hús Zrt. után a gyárat üzemeltető másik társaság, a Kapuvári Bacon Kft. felszámolását is elrendelte a bíróság.
Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivő bírája közölte, hogy december hetedikével megindult a múlt hónapban első fokon már fizetésképtelennek minősített társaság felszámolási eljárása.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság a felszámolást. A társaság kijelölt felszámolója – akárcsak a másik cég esetében – a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., és a felszámolóbiztos személye is megegyezik.
A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Korábbi hírek szerint napokon belül megkapja felmondólevelét a társaság mintegy 190 dolgozója. A többi 21 ember a felszámolás ideje alatt is ellát feladatokat. A gyárat működtető másik cég, a Kapuvári Bacon Kft., november végén jelentette be, hogy mind a nyolcvan alkalmazottját elbocsátja.
Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. felszámolóbiztosa a múlt keddi hitelezői tájékoztató után azt mondta: legfeljebb a dolgozók járandósága, a felszámolással kapcsolatos költségek, a köztartozások és a biztosított követelések kifizetésére lát esélyt. Ezek kifizetésére is akkor van esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Megjegyezte, hogy ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván.
Jelezte: a határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ezek közül hét igény áll még egyeztetés alatt, mintegy másfél milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság.

#43 Kamionos
2012-12-06 13:53:43

Válasz #39. hozzászólásra

Önellátás. Ez a megoldás. Vissza kell térni a háztáji állattartásra. Már az ország majd mindegyik élelmiszer előállító gyárához hozzányúltak, bezárták. Átveszi a szerepüket a multi. Vesszük ott a husit, kenyeret, lisztet. És ha esetleg valami háború, vagy újabb válság beüt mi lesz? Legelőször a multik hagyják ott a külföldi üzleteiket hagyják utánpótlás nélkül. Sőt be is zárják mindet. Akkor hová megyünk bevásárolni? Nincs már lassan közért sehol. Csak multi. És ha van is közért mit fog árulni ha nem lesz élelmiszeriparunk? smile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursingsmile cursing

Nincs profilkép
#42 .Melcsi.
2012-12-06 13:43:18

Válasz #41. hozzászólásra
Ez gusztustalan!!!!smile scaredsmile scaredsmile scaredsmile scaredsmile wackosmile wackosmile wackosmile wackosmile thumbdown

#41 Pintér Zoltán
2012-12-06 13:40:35

Laborban készült hús a világ megmentésére ?!
Étvágygerjesztő, nem igaz?

A laboratóriumban, sertés őssejtek és ló embriókból nyert szérum segítségével előállított hús egyébként lüktet és rángatózik a növekedési stádiumban. A kívánt méret elérésekor, hasonló módszerekkel előállított zsírral összedarálva hamburgerszerű anyagot gyártanak belőle. A módszert a holland Maastricht Egyetem professzora, Mark Post fejlesztette ki, aki az Amerikai Akadémia a Tudomány Előmozdításáért (AAAS) előtt jelentette be eredményeit néhány napja.műhús

Link:
http://href.hu/x/ixru

Nincs profilkép
#40 jegenye
2012-12-06 13:09:02

Válasz #38. hozzászólásra

Húskombináttal kapcsolatban egy pár gondolat.-a mai vezetés nem meg tartani hanem felszámolni akar (nem az országvezetésre gondoltam).-A vágok ,csontozók gépei raktárban szétszedve,a hűtőházi polcrendszer az udvaron,hamég nem a méh-ben.Zsírüzem a lengyeleknél.senkit nem érdekel ez?Milliós bukás egy-egy nagyon beharangozott "új" üzleten,stb stb.

Nincs profilkép
#39 .Melcsi.
2012-12-06 11:58:01

Kíváncsi leszek....smile glare


Nem lesz jelentősebb élelmiszerdrágulás - állítja Czerván György

Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon. Ugyanakkor jelentősebb drágulástól nem kell tartani, és bár a kormány napirenden tartja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését, egyelőre nem várható érdemi változás ezen a téren – jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére hangsúlyozta: jelentős áremelkedéstől azért nem kell tartani, mert az élelmiszerek drágulásának gátat szab a fizetőképes kereslet. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére, a kormány az élelmiszerárak növekedését az általános forgalmi adó mértékének megállapításával tudja befolyásolni. Mint mondta, "a kérdéskör napirenden van" - főként az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklése -, ám egyelőre konkrét intézkedés nem várható.
Mint fogalmazott, az ország anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé - a jövő évi költségvetést sem fogadta el az Országgyűlés, és az IMF-tárgyalások sem zárultak le -, hogy ezen a területen érdemi változás történjen. "De a kormány folyamatosan foglalkozik a kérdéssel" - tette hozzá.
Czerván György utalt arra is, hogy az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten látszanak stabilizálódni, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba - fűzte hozzá.

Nincs profilkép
#38 .Melcsi.
2012-12-06 11:52:03

És most a Gyulai....

A Gyulai Húskombinát és a VM
Húsipari szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a Vidékfejlesztési Minisztérium a Gyulai Húskombinát sorsáról.
A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szervezeti egységének vezetője megbeszélést tartott a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárása során előállt helyzetről és a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet szombatra tervezett demonstrációjáról. Az egyeztetésen a cég munkavállalóit az üzemi tanács elnöke, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke képviselte.

Mint ismeretes, a társaság felszámolója likviditási problémákra hivatkozva a múlt héten csoportos létszámcsökkentésről szóló döntést jelentett be. A gyulai önkormányzat, illetve a Kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is elítélte a bejelentést, mivel szöges ellentétben áll a kormányzati szándékokkal. A felszámoló a Kormányt előzetesen nem értesítette a tervezett intézkedésről.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség. Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, csupán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat. Üdvözölték a területen tapasztalható kedvező fejleményeket, többek között a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát.

A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a Kormány elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása. A minisztérium a feldolgozóipart érintő intézkedéseinek tervezése és megvalósítása során mindenkor a szektor agrárgazdasági érdekeinek szem előtt tartásával jár el.

Nincs profilkép
#37 .Melcsi.
2012-12-04 14:30:25

Újabb fejlemények a Kapuvári húsgyárral kapcsolatban!!!

Kapuvári húsgyár – Nem jogerős a vagyonzár

Még nem jogerős a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. vagyona egy részének zár alá vételéről szóló döntés – közölte a Győri Törvényszék és az ügyben eljáró Győri Városi Bíróság szóvivője.Máté Kinga tájékoztatása szerint a Kapuvári Hús Zrt. vezető tisztségviselőjével szemben folyamatban lévő büntető eljárásban született a döntés, amely a gyárnak helyet adó ingatlan egy részére vonatkozik. A zár alá vételre az ügyészség indítványára került sor, mivel megalapozott a gyanú, hogy a társaság vezető tisztségviselője – a gyanúsított – olyan bűncselekményt követett el, amely a jog személy javára vagyoni előny szerzését célozta, illetve eredményezte. Jogi személlyel szemben zár alá vétel elrendelésére nemcsak a bűncselekményből eredő vagyonra, hanem a jogi személy tulajdonában álló vagyonra – így az ingatlanra – is kiterjedhet. Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a bűncselekményből eredő elkövetési érték nagysága miatt indokolt a zár alá vétel elrendelése – fogalmazott a bírósági szóvivő. Jendrolovics Pál Péter, a társaság felszámolóbiztosa másfél hete elmondta: nem a teljes vagyont érinti a döntés, a pontos értéket azonban nem közölte. Mint elmondta: az a büntető eljárás, amelynek része az intézkedés a társaság korábbi működéséhez, a felszámolást megelőző egyes gazdasági ügyletekhez kapcsolódik, egyértelműen azokhoz köthető. Hozzátette: vizsgálják a döntés jogi környezetét, illetve a zár alá vétel hatását a felszámolási eljárásra. Azt kívánják feltárni, hogy a csődtörvény speciális szabályai alapján valóban lehet-e a felszámolási eljárás megindítását követően a hitelezői vagyon terhére zár alá vételi, vagyonelkobzási döntést hozni. Amennyiben igen, akkor sem lehetetlenül el a felszámolási eljárás, hiszen nem a teljes vagyont érinti a végzés – közölte, hozzátéve, így is csak bonyolult jogi procedúra keretében lehet az érintett vagyont a befektetői piacra kivinni. A felszámolóbiztos megjegyezte: a zár alá vétel a felszámolási eljárás felfüggesztését is eredményezheti, így pedig bizonytalanná válhat, le tudják-e hívni a bérgarancia-alapból a dolgozók ki nem fizetett járandóságát. Az üzemeltetési törekvések nem reális alternatívává válnak, s a felszámolási feladatok folyamatban lévő meghitelezése is zátonyra futhat – folytatta. Nem a büntető eljárás maga a probléma, hanem annak egyes következményei, különösen azok, amelyek a vagyon feletti rendelkezési jogokat, a vagyon értékesíthetőségét korlátozzák, a felszámolás ütemes előrehaladását nehezítik – tette hozzá Jendrolovics Pál Péter.

Nincs profilkép
#36 .Melcsi.
2012-12-04 14:26:14

Rekordot döntött a Rauch

Rekord mennyiségű, csaknem 150 000 tonna magyar gyümölcsöt vásárolt és dolgozott fel az idei szezonban a Rauch Hungária budapesti és nyírmadai gyárában.

A felvásárolt gyümölcs 90 százalékát az alma tette ki, de meggyet, őszibarackot, bodzát, egrest, szedret, piros- és feketeribizlit is feldolgozott a vállalat. A cég magyar alapanyagokból állítja elő gyümölcsleveinek jelentős részét. A termékek magyarországi értékesítése az idén 10 százalékkal nőtt. A hazai piac mellett a Rauch további 30 országba exportálja a Magyarországon gyártott gyümölcsleveket. A vállalat 2012-es várható árbevétele meghaladja a 20 milliárd forintot, amelynek több mint fele az exportértékesítésből származik. A Rauch leányvállalata 1993 óta működik Magyarországon. A csaknem húsz év alatt több mint 15 milliárd forint beruházást hajtott végre a budapesti és a nyírmadai telephelyen. Folyamatosan növelte a feldolgozott magyar gyümölcs mennyiségét, 2012-ben már több mint 800 magyar termelővel állt kapcsolatban. A vállalat csaknem 300 alkalmazottat foglalkoztat – közölte a Rauch Hungária.

Nincs profilkép
#35 .Melcsi.
2012-11-30 11:37:41


Az élelmiszerek magas áfája is hozzájárul az élelmiszeripari csődökhöz

A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért nevű szerveződés (Fórum) egyetért a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) érvelésével, miszerint a húsipari termékek, és általában az alapvető élelmiszerek esetében az Európában legmagasabb áfa-kulcs az egyik fő oka a sorozatos ágazati csődöknek.
A Fórum szerint az alapvető élelmiszerek áfájának fokozatos emelése egyre szélesebbre tárta az ajtót a csalásra szakosodott szervezett bűnözői csoportok előtt. Úgy vélik, "a piacot elárasztották az áfa-csalással és más illegális módszerekkel manipulált árú termékek, százmilliárd forintos nagyságrendben károsítva meg az állami költségvetést."
A Fórum emlékeztet: az idén ősszel a szerveződés kész javaslatot tett a magyar kormány asztalára, a nemzetközileg elismert adószakértők által készített, iparági adatokra alapozott tanulmány bemutatta az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetésre gyakorolt hatását, és olyan áfa-kulcsot javasolt, amelynek alkalmazása, legalábbis szinten tartaná az állam adóbevételeit.
A kormány mindeddig nem adott választ a Fórum javaslatára. A Fórum tagjai attól félnek, hogy amennyiben a kormány legalább minimális intézkedésként az ideiglenesen alkalmazható fordított áfát nem vezeti be az alapvető élelmiszereket előállító szektorokban, számolni kell olyan, az iparág szereplői által kényszerűségből tett drasztikus intézkedésekkel, melyek vagy az elviselhetetlen veszteségek csökkentésére, vagy elviselhetőbb gazdasági környezet keresésére irányulnak - tájékoztat a közlemény.
A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért nevű szerveződés több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít.

Nincs profilkép
#34 .Melcsi.
2012-11-29 11:47:42

Milliárdok az élelmiszeripari feldolgozók beruházásainak támogatásárasmile rolleyes

Az élelmiszeripari feldolgozók összesen 7,9 milliárd forint támogatáshoz jutnak, miután lezárult a mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcím keretében az idén benyújtott támogatási kérelmek elbírálása - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A döntések postázását az MVH megkezdte.
A kérelmekben szereplő támogatási igény jelentős összegére tekintettel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a vonatkozó jogszabály alapján - a mezőgazdasági, illetve a nem mezőgazdasági termelők támogatásához együttesen - az eredetileg rendelkezésre álló 5 milliárd forint összegű forrást 7,9 milliárd forintra emelte. Ennek eredményeként összesen 148 kérelmező nyerte el a támogatást - olvasható a közleményben.

Nincs profilkép
#33 .Melcsi.
2012-11-29 11:46:12

Az Univer Product Zrt. az Új Széchenyi Terv két pályázatán 135 millió forintot nyert

A kecskeméti Univer Product Zrt. az Új Széchenyi Terv két pályázatán fűszerpaprika nemesítésre, valamint sütőüzemi technológia fejlesztésre 135 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert - közölte Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. termékkategória menedzsere.
Az Új Széchenyi Terv "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című pályázatán 116,6 millió forint elnyert támogatással, 201,8 millió forint összköltségű projekt keretében két új multirezisztens fűszerpaprika hibrid nemesítése és fajtabejelentése valósul meg. Az Univer Product Zrt. célja, hogy fűszerpaprika termékei nyersanyagbázisául olyan fajták álljanak rendelkezésre, amelyek a jelenlegiekhez képest bőtermőbbek, vírus- és baktérium rezisztenciával rendelkeznek, beltartalmi értékeik magasabbak a meglévő fajtákénál. Az Univer konzorciumi partnere a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. a magyar fűszerpaprika nemesítés, fajtafenntartás és vetőmag-forgalmazás meghatározó intézménye. A gazdasági társaság a magyar ételízesítő piac meghatározó vállalkozása, fő termékei közé tartoznak a nyers, csípős magyar fűszerpaprikából készült darálmányok, krémek, szeletek. A kecskeméti Univer Product Zrt. 18,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv "Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása" című pályázati kiíráson. A 38,5 millió forint összköltségű projekt keretében kelesztő kamrát és sütőkemencét építenek be, amelyek kedvezőbb kelesztési és sütési technológiájából következően a termékek minőségének nagyfokú javulását eredményezik. Az Univer Product Zrt. sütőüzeme régiós szereplő, pozícióját erősíteni tudta a Lipóti Pékséggel létrejött megállapodással. A Lipóti márkanév és hagyományos technológia párosult az Univer gazdaságos üzemméretével, valamint a cégcsoport értékesítési csatornáinak kihasználásával. A száz százalékban magyar tulajdonú Univer csoport 2011-ben 29 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 230 millió forinttal többet az előző évinél. A zártkörű részvénytársaságokból álló Univer holdinghoz tartozó, élelmiszeripari termékeket gyártó Univer Product Zrt. árbevétele 2011-ben 16 milliárd forint volt, dinamikusan nőtt a 2007-ben elért 11,4 milliárd forintról. A holding közel 1.300 embert foglakoztat. A cégcsoporton belüli átlagfizetés 221 ezer forint volt 2011-ben.

Nincs profilkép
#32 .Melcsi.
2012-11-29 11:44:45

A Gyulai Húskombinát megmentéséért dolgozik a Vidékfejlesztési Minisztérium

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajnálattal értesült arról, hogy a PSZÁF által kijelölt hitelintézeti felszámoló nem képes megóvni a Gyulai Húskombinát munkavállalóinak érdekeit.
A Vidékfejlesztési Minisztérium határozottan kiáll amellett, hogy jelen esetben a VM elképzeléseivel ellentmondó folyamat zajlik a Gyulai Húskombinát felszámolásánál. A szaktárca mindvégig azon dolgozott, hogy megmentse a húskombinátot és dolgozóit. A VM továbbra is nyitott és a jogszabályi kereteken belül segíteni kíván a Gyulai Húskombinát dolgozóiknak, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérte Budai Gyula államtitkárt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével.

Nincs profilkép
#31 .Melcsi.
2012-11-29 11:43:24

Szabálytalanul működő állattartó telepeket és húsfeldolgozót büntetett a Nébih

Szabálytalanul működő állattartótelepeket és húsfeldolgozó üzemet büntetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ellenőrzéseket végző akciócsoportja a legutóbbi ellenőrzése során.
A szervezet tájékoztatása szerint Hernád község külterületén két tanyát ellenőriztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Főosztályának támogatásával. A vizsgált telepeken 140 különböző korosztályú, illetve 200 azonos korosztályú jelöletlen, ismeretlen származású sertést tartottak, és nem alkalmaztak ellátó állatorvost. Az eljáró hatóság mindkét telepen azonnali forgalmi korlátozását rendelt el, a tulajdonosok kötelesek saját költségükre az állatok egyedi azonosítását végeztetni, az ellátó állatorvossal szerződést kötni. Mindkét esetben bírságot szabnak ki a járványügyi szabályok megsértése miatt, a mérték megállapítása folyamatban van - közölte a Nébih. Bács-Kiskun megyében a kiemelt ellenőrzéseket végző csoport másik csapata általános élelmiszer-higiéniai és nyomon követhetőségi ellenőrzést tartott egy szarvasmarha, sertés, ló vágóhídon és a hozzá tartozó húsfeldolgozó üzemben. Az ellenőrzés időpontjában vágás nem volt, csak húsfeldolgozás, ugyanakkor megállapították , hogy az előző éjjel levágott 200 sertés és 20 szarvasmarha közül 22 félsertést kiszállítottak hús- és trichinella vizsgálat nélkül. Emiatt a megyei élelmiszer-higiénikus az ellenőrzés ideje alatt elrendelte a kiszállított tétel azonnali visszahívását, és bírságot szabnak ki - közölte a Nébih.

Nincs profilkép
#30 .Melcsi.
2012-11-26 11:48:41

Kisalföld - Húsáruházat nyit Kapuvár önkormányzata

Húsáruházat nyit a kapuvári önkormányzat, mert a Kapuvár Hús Zrt. felszámolása miatt a Fő téri mintabolt bezárása húsellátási gondokat okozott a városban - írta a Kisalföld hétfői száma.
A csütörtökön nyíló húsáruházat a kapuvári önkormányzat saját cégén keresztül üzemelteti. A Kapukom Kft. ügyvezetője, Németh D. László a lapnak elmondta: az üzletbe döntően a régióban tevékenykedő termelők szállítják termékeiket. A választékban sertés-, marha- és baromfitermékek lesznek, kiegészítve némi fűszerrel és tésztafélével. Az üzlet régi munkatársai közül négyen továbbra is vállalták a munkát, mostantól városi alkalmazottként - tette hozzá.

Nincs profilkép
#28 .Melcsi.
2012-11-23 16:10:42

Egyet bezárnak, egyet pedig megnyitnak???smile blink

Új vágópont épül Csongrád megyében

Helyi adottságokra, és igényekre tervezett vágópont alapkövét helyezte el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Fábiánsebestyénben.
A húsüzemmel kiegészített beruházás 44 millió forintos összköltségéhez 25 millió forintot nyert pályázaton a Kinizsi 2000 Mg. Zrt. és a társtulajdonos Fábiánsebestyén Község Önkormányzata. Az államtitkár kiemelte: a LEADER pályázat keretében meghirdetett támogatás célja, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának fejlesztésével vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági üzemek, illetve élelmiszeripari vállalkozások versenyképessége. Magyarország mezőgazdasági adottságai kiválóak. A közös agrárpolitikát érintő brüsszeli tárgyalások során Orbán Viktor miniszterelnök határozottan kiáll hazánk érdekei mellett – hangsúlyozta Czerván György. A 2010-ben alakult Fábiánsebestyéni Húsüzem a nagyüzemi állattartás, a családi gazdaságok kiszolgálására és igényeire (helyben készült, egészséges húsáru) létesült. A vágópont úgy lett megtervezve, hogy ahhoz kapcsolódva egy következő ütemben egy új húsüzem is kialakítható, de ettől függetlenül a vágópont önállóan is működőképes. Az első ütemben elkészülő vágópont a településről és térségéből érkező állatok - marha, sertés, juh és kecske - szakszerű, higiénikus, az előírásokat teljesítő vágását szolgálja. Az új vágóponton bérvágást is vállalnak a környékbelieknek.

Nincs profilkép
#27 .Melcsi.
2012-11-22 14:26:26

MSZP: átmeneti állami segítséget az élelmiszer-feldolgozó iparnak!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy "az újabb sarcok és a gazdagoknak nyújtott 100 milliárdos adókedvezmény helyett" azonnal és radikálisan csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját, tegyen le a cafetéria további adóztatásáról, és haladéktalanul nyújtson átmeneti állami segítséget "a bukott gazdaságpolitikája miatt" végveszélybe került élelmiszer-feldolgozó iparnak - közölte Gőgös Zoltán.
Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke közleményében azt írta: ígérete ellenére a Fidesz nem segít a bajban lévő Gyulai és Kaposvári húskombinátnak. Miközben egyre aggasztóbb hírek érkeznek az élelmiszeripar háza tájáról is, az Orbán-kormány semmit nem tesz a bajban lévő vállalatokért - értékelte. A szocialista kormányok idején szerinte mindig sikerült elérni, hogy a bajban lévő élelmiszer-feldolgozókban ne szűnjön meg a termelés, ne kerüljön utcára sok száz munkavállaló. Gőgös Zoltán szerint az Orbán-kormány viszont újabb sarcok kivetésével elviselhetetlen terheket ró a magyarországi élelmiszer-feldolgozó iparra. Ezek közé sorolta az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, a csak részben kompenzált kötelező béremelést. Kiemelte: a már elfogadott tranzakciós adó, az átlagemberekre háruló közműadó, a drasztikus úthasználatidíj-emelés lehetetlen helyzetbe hozza a még működő cégeket, tömeges gyárbezárások és elbocsátások vannak és lesznek.

Nincs profilkép
#26 .Melcsi.
2012-11-21 11:44:10

Válasz #25. hozzászólásra
És az utolsó döfés....

Kapuvári húsgyár - Fizetésképtelen a Kapuvári Bacon Kft.

Fizetésképtelenné minősítette a kapuvári húsgyárat alkotó két cég egyikét, a Kapuvári Bacon Kft.-t a Győri Törvényszék - erősítette meg Máté Kinga szóvivő bíró.
Jelezte: a cég ellen, amelynek 99 százalékban a felszámolási eljárás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. a tulajdonosa, több felszámolási eljárást kezdeményeztek a Győri Törvényszéken. Az eljárások részében a felszámolás iránti kérelem vizsgálata zajlik, egy esetben pedig megtörtént az adós fizetésképtelenségének megállapítása - tette hozzá. A szóvivő bíró tájékoztatása szerint az utóbbi ügyben még nem járt le a jogorvoslati határidő. A fizetésképtelenség megállapításáról szóló végzés jogerőre emelkedésének és közzétételének napja jelenti majd egyben a felszámolás kezdő időpontját is - mondta. Az üzem szeptember közepén szinte teljesen leállt, az anyacég felszámolását október elsején jogerőre emelkedett végzéssel rendelte el a Győri Törvényszék. A Kapuvári Hús Zrt. az ősszel előbb szerződést bontott azzal a céggel, amely mintegy száz kölcsönzött munkást hozott Kapuvárra, majd csoportos létszámleépítést jelentett be. Jendrolovics Pál Péter. a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa a Kapuvári Bacon Kft.-ről szólva azt mondta, hogy ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni.

#25 Kamionos
2012-11-21 08:12:34

Válasz #24. hozzászólásra
Megpecsételődött a sorsuk.smile nononosmile nononosmile nononosmile nonono

Nincs profilkép
#23 .Melcsi.
2012-11-20 11:35:30

Új raktárcsarnokot épített a Bonduelle Békéscsabán

A Bonduelle zöldségfeldolgozó új, ötezer négyzetméteres raktárcsarnokot épített Békéscsabán, a beruházás értéke közel másfél millió euró.
A társaság sajtóközleményben ismerteti: a napokban átadott raktárcsarnok építésén túlmenően korszerűsítik a feldolgozóüzem steril részeit is, két ütemben. Hasonló léptékű beruházás a békéscsabai gyárban 2008-ban volt, amikor a Bonduelle Magyarországon elsőként épített saját gyárához szennyvíztisztító telepet. A társaság a költséghatékonyság és a termelékenység növelése érdekében további fejlesztéseket is tervez. A Bonduelle magyarországi szántóföldi termelésű csemegekukoricát és zöldborsót dolgoz fel Békéscsabán, és konzervként értékesíti bel- és külföldön. A gyárban évente 150 millió doboz konzerv készül korszerű gyártástechnológiával, a dobozok raktárba kerülnek, majd a vevők igénye szerint címkézik és szerelik ki a késztermékeket. Békéscsabáról ötvenféle csomagolású termék kerül a hazai és a külföldi piacokra. Franciaországot a gyár félkész termékkel szolgálja ki, csomagolt termékekkel a lengyel, a német és az orosz piacot, valamint a volt orosz tagországok piacait. A békéscsabai gyárban az állandó alkalmazottak száma hetven, feldolgozási időszakban a foglalkoztatottak száma 150-re emelkedik. A gyár 5500-6000 hektáron termeltet zöldborsót és csemegekukoricát, a gazdálkodók 90 százaléka békés megyei termelő. A Bonduelle gyára Békéscsabán beszállítókkal együtt ötszáz család részére nyújt megélhetést. A Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. (BCE) a francia Bonduelle csoport tagja, amely az 1990-es évek elején jelent meg Magyarországon. Két konzervgyára van, a nagykőrösi és a békéscsabai. A Figyelő szeptemberben publikált TOP 200-as listája szerint a Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. 33,3 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt 2011-ben.

Nincs profilkép
#22 .Melcsi.
2012-11-19 14:23:21

Válasz #21. hozzászólásra
sajnos ezt én sem értemsmile sleep

#21 Kamionos
2012-11-19 14:18:34

Válasz #20. hozzászólásra

Most ennyire nem kell nekünk ez a húsüzem? Ennyire nem éri meg üzemeltetni? Vagy csak le kell zülleszteni, hogy valaki átvegye a tulajdonjogot? Vagy ha szükségünk van rá akkor miért nem ad rá támogatást az állam? Vagy majd csak a felépülő stadionokból fogunk szalámit, kolbászt, húst venni? Vagy rossz a gondolatmenetem? Akkor bocsi.smile confusedsmile confusedsmile confusedsmile confused

Nincs profilkép
#20 .Melcsi.
2012-11-19 13:48:23

Kapuvári húsgyár - Heteken belül lekapcsolják az áramot, a "főpróba" közvetett veszélyhelyzettel járt

A felhalmozott tartozás miatt heteken belül kikapcsolja az áramot a kapuvári húsgyárban a szolgáltató; a pénteki "főpróba" azonban közvetett veszélyhelyzetet teremtett - erősítette meg vasárnap a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa.
Jendrolovics Pál Péter elmondta: a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. 99 százalékos tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. halmozta fel azt a mintegy 25 millió forintos tartozást, amely miatt a lépést az áramszolgáltató megtette. Csakhogy egy fél napnál hosszabb kimaradás veszélyezteti a most is működő hűtőház üzembiztonságát; itt összesen 14 tonna, a környezetre és a lakosságra is veszélyes ammónia kering a rendszerekben. Hozzátette: a péntek délutáni lekapcsolás után három óra alatt sikerült a katasztrófavédelem megyei igazgatósága közreműködésével elintézni, hogy helyreállítsák a szolgáltatást. Így a hűtőház keringető rendszerei újraindultak, "minden környezetvédelmi veszélyhelyzet megszűnt, a rendszer szakmai felügyelete továbbra is biztosított". Megjegyezte, hogy a fizetésképtelenség miatt előállt helyzet rendezésére már napok óta folynak az egyeztető tárgyalások, ezért is "derült égből villámcsapásként jött a hír", hogy rapid módon megszűntették a szolgáltatást. Hétfőn összeül a témával kapcsolatban a városi védelmi bizottság, amelyet a polgármester vezet. A felszámolóbiztos elmondta, "a gyárkapun belül teljes a pénztelenség, az elfogadható munkafeltételek lassan megszűnnek", már a vagyonvédelmi és állagmegóvási feladatokra sincsen forrásuk. "Húsz éve dolgozom ezen a területen, ennyire szegényes körülményekkel és ilyen partner nélküli környezettel nagyvállalati felszámolásnál még nem találkoztam" - jegyezte meg Jendrolovics Pál Péter.

Nincs profilkép
#19 .Melcsi.
2012-11-16 11:38:23

Érdekes kezdeményezés....


A VM felmérést készít a helyi termelői piacokról

Felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a helyi termelői piacokról, a tárca célja egy országos piaci rendszer kialakítása, illetve a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása.
A VM közleményében kiemeli: a Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó programok, koncepciók kidolgozásakor megfogalmazódott, hogy újra kell szabályozni a településeken működő helyi termelői piacok működését. Ennek keretében egy országos piaci rendszert szeretnének kialakítani, és egy, a termelői kör érdekeinek megfelelő földrajzi-, területi szabályozást létrehozni. A VM szerint így újra elindulhat a mezőgazdasági, háztáji termelés, amihez a termékek megfelelő értékesítési feltételei is hozzákapcsolódnak. Cél az is, hogy az önkormányzatok újra kapcsolódjanak be a helyi gazdaságfejlesztésbe, vállaljanak szerepet saját piacaik szervezésében, üzemeltetésében, ösztönözzék a termelést, ezáltal élénkítsék a helyi gazdaságot, segítsék a vidéki gazdaság megerősödését. A VM ezért készítette el azokat a kérdőíveket, amelyek a lakossághoz és az önkormányzatokhoz szólnak. A dokumentumokat a kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium oldalon, a falugazdász hálózaton keresztül, valamint az önkormányzatok bevonásával is hozzáférhetővé teszik.

Nincs profilkép
#18 .Melcsi.
2012-11-15 11:18:54

smile rolleyes


Agrártermékek értékesítése: új kereskedőház nyílt Szabolcs-Szatmár-Beregben

Az agrártermékek hazai és külföldi értékesítésének elősegítésére kereskedőház létesült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - jelentették be az alapításban közreműködő szervezetek vezetői. Az első évben, 2013-ban főként gyümölcsöt és zöldségfélét, azt követően pedig valamennyi mezőgazdasági és élelmiszeripari termék értékesítését szervezi majd a létrehozott központ.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az eseményen elmondta: a szaktárca üdvözli a kereskedelmi tevékenységet összehangoló, a piacszerzést erősítő Szabolcsi Kereskedőház megalakítását, s hasonló létrehozását tervezi Oroszországban és Kínában, sőt szó van az arab országokban is egy magyar agrárkereskedelmi központ létesítéséről.
Vinnai Győző, a szabolcsi kormányhivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a nyíregyházi központtal működő Szabolcsi Kereskedőház a megye 40 ezer őstermelőjének, valamint 3 ezer családi gazdaságának nyújt majd segítséget a mezőgazdasági termékek szervezett értékesítéséhez.
Wachal Kálmán, a szabolcsi földművelésügyi igazgatóság vezetőjének közlése szerint a kereskedőházat a hivatal szervezői közreműködésével 11, az agrárkereskedelemben érdekelt alapító hozta létre.
A kereskedelmi centrum a bel- és a külföldi piacra egyaránt közvetíti majd a Szabolcsban megtermelt mezőgazdasági árut, tisztességes árréssel dolgozik és az értékesítés nyereségéből jövedelem-visszaosztást is tervez a gazdálkodóknak - emelte ki. Az igazgató szerint a kereskedőház tevékenysége tavaszra futhat fel, s januárban - az orosz vámszabályok várható változása után - a hűtőházakba betárolt alma exportálásával indul.
Az első évben, 2013-ban főként gyümölcsöt és zöldségfélét, azt követően pedig valamennyi mezőgazdasági és élelmiszeripari termék értékesítését szervezi majd a létrehozott központ. Wachal Kálmán jelezte, hogy a Szabolcsi Kereskedőház működéséhez uniós forrásokat is szeretnének bevonni. Hozzáfűzte, a kereskedőház várható éves árbevétele milliárdos nagyságrendű lesz.

Nincs profilkép
#17 .Melcsi.
2012-11-15 10:34:01

Kapuvári húsgyár – Felszámolóbiztos: a felszámolási eljárásban esélytelen az újraindulás

Nem lát esélyt az üzem újraindítására a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa, aki szerint jövő januárban kezdhetnek befektetőt keresni a cégre.
„Ez lehet értékesítés és bérbeadás is” – jegyezte meg nyilatkozatában Jendrolovics Pál Péter, aki szerint több tényező is akadályozza az újraindítást. Ezek egyike, hogy a gyár gazdaságos működéséhez napi 1500 sertést kellene itt vágni és feldolgozni. „A vágás ma jellemzően veszteséges tevékenység, a feldolgozást pedig azért nem kezdhetjük újra, mert a cégnek nincsenek meg a megfelelő erőforrásai, a partnerek bizalma pedig mélyen megrendült az elmúlt egy évben ” – mondta. A felszámoló közölte, hogy a napokban kezdődött meg a csoportos létszámleépítés, ennek során a dolgozók kézhez kapják a felmondólevelet. Az üzleti partnerek közül a beszállítók és a bankok tetemes követeléseik miatt nem hiteleznek. Fő kereskedelmi partnereik, a fél-egy éves időszakra előre tervező nagy kereskedelmi láncok, pedig az ellátásbiztonságot hiányolják az utóbbi hónapok történései után. A húsgyár a termeléshez vagy értékesítéshez elengedhetetlen tanúsítványa közül több is lejár a közeljövőben - emlékeztetett a felszámoló, ezek megújítása pedig úgy emésztene fel jelentős összeget, hogy nagyon is kétséges, kihasználnák-e az azokban rejlő lehetőségeket, tette hozzá. A Kapuvári Hús Zrt. helyzetéről szólva a felszámolóbiztos elmondta, a társaság banki és beszállítói tartozásai is meghaladják a három-három milliárd forintot, míg pénzügyi szolgáltatók, jellemzően faktorcégek félmilliárdos követelést jeleztek. Adótartozás 300 millió forint körüli, ebben a dolgozók után fizetendő járulékok és a felszámolás kezdetét megelőző két hónap áfája is szerepel. A dolgozóknak – az elmaradt béreket, a felmondással kapcsolatos kifizetéseket is ideszámítva – 400 millióval tartozik a társaság. Van továbbá egy másfél milliárdos – első fokon megítélt, de megfellebbezett - NAV-bírság. Ezt jogosulatlan áfa-visszaigénylésért szabta ki az adóhatóság, amely emiatt inkasszót tett számláikra – sorolta a cég felszámolója. Hozzátette: az állami költségvetést is legalább kétmilliárdos fizetési kötelezettség fogja terhelni a táraság felszámolása miatt, a bankhitelek mögött jelentős az állami kezességvállalás, jelen állás szerint 300 milliónyi adót nem tudott befizetni a húsgyár, míg a bérgarancia-alapból lehívott összeg várhatóan 200 millió forint lesz. Jendrolovics Pál Péter tájékoztatása szerint a cégnek mintegy 800 milliós követelése van vevői felé, de ennek zöme – hozzávetőlegesen 700 millió forint – várhatóan nem hajtható be, vagy már faktorálták is az ügyet, de még nem vezették ki könyveikből. Ennél valamivel alacsonyabb pénzügyi követeléseik összege, ám ennek jelentős hányada is cégcsoporton belüli mozgás eredménye, így „elköltött pénzről van szó” – fűzte hozzá. A cég vagyona mintegy hárommilliárd forintra tehető, ennek kétharmada ingatlan, a többi a technológia berendezések értéke, pontosabb összeg a decemberben induló vagyonértékelés végeztével mondható ki – mondta a felszámolóbiztos. A részvénytársaság 99 százalékos tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. eszközértéke legfeljebb egymilliárd forintra rúghat. Az ennek tulajdonában lévő, az egykori szekszárdi vágóhidat működtető Amida Kft. iratait a felszámolóbiztosnak még nem volt módja teljes körűen áttekinteni. Sajnos igen komoly gazdasági érdeksérelmeket kell elszenvedniük a társaság korábbi üzleti partnereinek. S nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy a dolgozók bérköveteléseinek is csak részleges megtérítésére van fedezet a dolgok mai állása szerint. A Kapuvári Bacon Kft.-ről szólva megjegyezte még, „ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni” - mondta. Jendrolovics Pál Péter közölte: hogy összehívta sürgősséggel hétfőre a társaság taggyűlését, ahol áttekintik a Bacon Kft gazdasági és pénzügyi helyzetét." A szeptemberben leállt gyár és október óta felszámolás alatt lévő cég, a Kapuvári Hús Zrt kasszája teljesen üres, jelenleg arra próbálnak pénzt keríteni, hogy megoldhassák az üzem téliesítését, a vagyon állagmegóvását, őrzés-védelmét és a környezeti kockázatok mérséklését, kezelését. „Kapuvár közepén áll a húsgyár, a hűtőházban 14 tonna ammónia dolgozik, ez pedig mérgező anyag. A probléma kezeléséhez pénzre és szaktudás-megvásárlására van szükség” – magyarázta a felszámolóbiztos. Mint mondta, a felszámolás 270 napja alatt mintegy százmillió forintra lehet szükség, amit a későbbi vagyonértékesítés bevételének terhére próbálnak hitelként felvenni, mondta el Jendrolovics Pál Péter, Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa.

Nincs profilkép
#15 .Melcsi.
2012-11-07 11:48:55


Tanyasi termékeket árusít az új mintabolt Kunszentmiklóson

Kunszentmiklós piacterén egy önkormányzati tulajdonú, helyi tanyasi termékeket árusító mintaboltot adott át Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára - közölte a VM. A közlemény szerint az 50 millió forintból megvalósult fejlesztés nem csupán az értékesítést segíti elő, hanem a termelés élénkítését is.
A mostani boltátadást megelőzően a Felső-Kiskunságban nem volt olyan üzlet, amely napi 8 órás nyitva tartással a térségből származó élelmiszereket, gyümölcsöket, tejtermékeket, húskészítményeket, háziipari termékeket árusított volna. A Nemzeti Tanyafejlesztési Program idei pályázatairól november elején születik döntés a vidékfejlesztési tárcánál, amit a szerződések megkötése, majd jövő év elején a támogatási előlegek kifizetése követ. A szaktárca a támogatási összegeket 2013. június 30-ig fizeti ki a nyertes pályázóknak.
Továbbra is kiemelt cél a tanyai gazdálkodás megújítása, sajátos értékeinek megmentése, valamint a tanyai életmód hátrányainak csökkentése - olvasható a közleményben. Az MTI korábbi információi szerint a program két pályázati célterületére - a települési és térségi fejlesztésekre, valamint a tanyagazdaságok korszerűsítésére - összesen mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, kizárólag nemzeti forrásból.

Nincs profilkép
#14 .Melcsi.
2012-11-07 11:31:26

Még egy cikk az áfacsökkentésről:


Az áfacsökkentés érdekében meghallgatást kérnek a parlamenti bizottságoktól a terméktanácsok

A baromfi, a tej, valamint a vágóállat és hús terméktanács levélben kérte, hogy az illetékes parlamenti bizottságok tűzzék napirendre az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését. A kérdés az, hogy a mostani kilátástalan helyzetben megér-e a magyar agrárium fennmaradása, munkahelyek tízezreinek megtartása, egy legális piaci környezet kialakítása és az ágazat versenyképességének javítása a GDP 0,2 százalékával megegyező, középtávon megtérülő állami beavatkozást, vagy sem.
A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös levélben fordult Font Sándorhoz, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökéhez, illetve Rogán Antalhoz, a gazdasági és informatikai bizottságának elnökéhez, kérve, hogy a soron következő bizottsági ülés napirendi pontjai közé vegyék fel az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének ügyét. A terméktanácsok meghallgatást kérnek a bizottságoktól. A meghallgatásokon szeretnék kifejteni áfacsökkentési javaslatukat. Mindkét bizottsági elnökhöz írt levelükben a szakmai szervezetek jelzik: véleményük pontos kifejtésére és ismertetésére a témával kapcsolatban azért van szükség, mert szakmai és laikus körökben is sok félreértés tapasztalható a piaci folyamatok értelmezése körül.
A korrekt döntés-előkészítéshez, illetve a javaslat érdemi megítéléséhez viszont a terméktanácsok szerint szükséges a pontos tájékoztatás mindenki számára, akiknek a véleménye fontos az ügy megítélésében. A szóban forgó felvetésekről több egyeztetés is volt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékeseivel. Az egyeztetések során az NGM módszertani javaslatát elfogadva is igazolva látták, hogy az általuk képviselt álláspont helyes - írták a levélben. Jelzik egyben az is, hogy az élelmiszerágazat szereplői tovább nem tudják viselni azt az európai versenytársakhoz mért többletterhet, amit a magas áfakulcs okozta versenyhátrányból ered.
A terméktanácsok a levélben megállapítják, hogy az élelmiszerárakra nehezedő inflációs nyomás már most is egyértelműen érezhető. Meggyőződésük szerint javaslatuk elfogadása esetén jelentős előrelépés történhet a feketekereskedelem felszámolásában, illetve a koncepció elfogadása érdemi árnövekedés-mérséklő hatású is lenne. Augusztus végén az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kérte a kormánytól a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej terméktanács. Az előterjesztők javasolták több termékkör - így a többi között a 3 százalékos zsírtartalom alatti folyadéktej (2 liter alatti mennyiség), a félkeménysajt, a tehéntúró, a sertéscomb, a lapocka, az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahúsféleség - 5 százalékos áfakörbe sorolását 2013-tól.
A javaslattevők számításai szerint a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése összesen 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést okozna. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték. A terméktanácsok úgy vélik: a kérdés az, hogy a mostani kilátástalan helyzetben megér-e a magyar agrárium fennmaradása, munkahelyek tízezreinek megtartása, egy legális piaci környezet kialakítása és az ágazat versenyképességének javítása a GDP 0,2 százalékával megegyező, középtávon megtérülő állami beavatkozást, vagy sem.
A kormány alapvetően nem utasította el az áfacsökkentés lehetőségét - miután augusztus végi ülésén foglalkozott a kérdéskörrel -, ám további hatástanulmányok készítését kérte az ügyben. Ezt követően több egyeztetésre is sor került a terméktanácsok és a VM valamint az NGM illetékesei között.

#13 Bán Zsolt
2012-11-07 11:30:31

láttam Csányival egy riportot ott azt jósolja olyan ár robbanás lesz az élelmiszeriparban mint 70es években az olajnál
akkor aztán 0 is lehet az áfa azt is a hajára kenheti a panelbetyár

Nincs profilkép
#12 .Melcsi.
2012-11-07 11:28:23

A magyar élelmiszerexport bővítéséről tárgyalt Kardeván Endre

A magyar élelmiszerexport bővítéséről tárgyalt Kardeván Endre államtitkár Hanoiban, a Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság ülésén.
A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, Kardeván Endre, Diep Kinh Tan vietnámi agrárminiszter-helyettessel a több évtizedes múltra visszatekintő halászatfejlesztési, valamint a baromfi-, sertés- és nyúltenyésztési együttműködés élénkítéséről egyeztetett. A két szakember az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy területén történő együttműködés elmélyítése érdekében nyilatkozatot írt alá, valamint megbeszélést folytattak a sertéshús és a baromfihús exportjához szükséges állategészségügyi exportbizonyítványokról. A vízipari munkacsoportban mindkét ország megerősítette szándékát a szennyvíztisztításhoz kapcsolódó technológiák, az ivóvíz-ellátás, valamint a vízgazdálkodás további területein történő együttműködés szorosabbra fűzéséről. Kardeván Endre meghívta vietnámi tárgyalófelét a 2013-ban, az ENSZ égisze alatt Magyarországon megrendezendő Víz világkonferenciára.

Nincs profilkép
#11 .Melcsi.
2012-11-07 11:25:52

A Jobbik csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját

A Jobbik a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot még a héten beterjesztik az Országgyűlésnek – jelentette be Apáti István.
Hangsúlyozta: az intézkedésre a tél közeledte és az egyre nagyobb magyarországi szegénység miatt van szükség. Az ellenzéki párt szerint ugyanis egyre több embernek nincs elegendő pénze az élelmiszerek, a tüzelőanyag és a gyógyszerek megvásárlására, hanem ezek közül sok esetben legfeljebb kettőről tud magának gondoskodni. A Jobbik javaslata érintené a tejet és tejtermékeket, a gabona, liszt, keményítő, vagy tej felhasználásával készült termékeket, az alapvető húsokat és egyes zöldségeket, gyümölcsöket is.

Nincs profilkép
#10 .Melcsi.
2012-11-01 13:45:06

Egy "kis" összesítés....smile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdrop

KSH: 1,7 százalékkal bővült a kivitel volumene augusztusban

Augusztusban a behozatal volumene 0,3 százalékkal csökkent, míg a kivitelé 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Euróban számolva az export 2,3 százalékkal, az import pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, az exporttöbblet 587,6 millió euró volt, 133,2 millióval több, mint egy éve - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az év első nyolc hónapjában a kivitel volumene 3,1, a behozatalé 1,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A kivitel értéke 53,1 milliárd euró (15 563 milliárd forint), a behozatalé 48,4 milliárd euró (14 200 milliárd forint) volt az első nyolc hónapban. Euróban számolva a kivitel 1,1 százalékkal, a behozatal pedig 1,4 százalékkal bővült. Az egyenleg 4,68 milliárd euró volt, az árfolyamváltozás miatt 60 millió euróval kisebb a tavaly január-augusztusinál - közölte a KSH. Január-augusztusban dinamikusan, 9,9 százalékkal bővült az élelmiszerek, italok, dohány, valamint 6,6 százalékkal a feldolgozott termékek exportja, ezzel szemben a meghatározó súlyt képviselő gépek és szállítóeszközök kivitele 3,2 százalékkal csökkent. Az importban 1,4 százalékkal csökkent az élelmiszerek és 4,2 százalékkal a nyersanyagok behozatala euróban számolva, a feldolgozott terméke importja 2,4 százalékkal, az energiahordozóké 5,7 százalékkal nőtt, a gépek, szállítóóeszközök behozatala pedig stagnált. Az energiahordozók importvolumene - az árak 21 százalékos növekedése mellett - az év első nyolc hónapjában 4,5 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene több mint tizedével maradt el a tavalyi szinttől, ugyanakkor a természetes és mesterséges gázé némileg meghaladta azt. A termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 6,5, az importban 8,4 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest, a cserearány 1,8 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 19,3, az euróhoz mérten 8,5 százalékkal gyengült - jelezte gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal. A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 1,1 százalékkal volt kevesebb, míg a behozatalé 1,8 százalékkal volt több, mint 2011 első nyolc hónapjában. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene csaknem negyedével maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől, elsősorban az EU-15 és az ázsiai relációkban regisztrált visszaesések miatt - mutatott rá a KSH. Dinamikus bővülés jellemezte a közúti jármű, illetve az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés mindkét irányú forgalmát, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés kivitelét. A heterogén összetételű feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,4, illetve 5,3 százalékkal volt több, mint 2011. január-augusztusban. Továbbra is kétszámjegyű bővülést mért a KSH a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelében, míg a behozatalé csak kismértékben haladta meg a bázisidőszaki szintet. Az árufőcsoporton belül átlagot meghaladóan nőtt a járműiparhoz kapcsolódó termékek, a gumigyártmány, továbbá a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú forgalma. 2012 első nyolc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,6 százalékkal nőtt, míg az importé 5,2 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest. Az árufőcsoport kivitelében legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene - a tavalyi kedvező termésnek köszönhetően - több mint negyedével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A legnagyobb exportnövekmény a holland és román kukoricakiszállításoknál jelentkezett. Átlagot meghaladóan bővült az állati takarmány kivitele is. Ezzel szemben stagnáló-csökkenő tendencia jellemezte a főbb árucsoportok behozatalát. A hús és húskészítmény forgalma a tavalyi szint körül alakult, ugyanakkor kétszámjegyű visszaesést mért a KSH az élő állat, a zöldségféle és a gyümölcs importjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2012. január-augusztusában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 3,0, az onnan érkező behozatalé 4,0 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 688,6 millió euróval (48 milliárd forinttal) romlott. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 3,2 százalékkal bővült, az importé 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év azonos időszakában mért 2006,0 millió euróval szemben 1377,0 millió euró volt. Forintban 410 milliárd forint, 134 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Nincs profilkép
#9 .Melcsi.
2012-11-01 13:41:04

A mezőgazdasági bizottság ellenzi a gyümölcsborok jövedéki adójának csökkentését

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjai - pártállástól függetlenül - ellenezték a testület szerdai ülésén, hogy csökkentsék a gyümölcsborok jövedéki adóját Magyarországon.
Ezért a honatyák egyhangúlag támogatták Font Sándor, a bizottság elnökének és Horváth Istvánnak, a testület alelnökének az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát. Ez az indítvány a törvényjavaslatban megfogalmazottakkal szemben - amely gyakorlatilag nullára csökkentené a gyümölcsborok jövedéki adóját - továbbra is fenn kívánja tartani a gyümölcsborok jövedéki adóját - mondta Horváth István. Hozzátette: a módosítás alapvető indoka, hogy ne növekedhessen tovább a feketegazdaság aránya a borelőállítás terültén. A gyümölcsbor jövedéki adójának mérséklése ugyanis növelhetné a borhamísítás kockázatát nemcsak a módosító indítvány benyújtói, hanem a bizottság tagjai szerint is, a cukorfelhasználás megkönnyítése miatt.

#8 *** HM ***
2012-10-26 20:03:44

Válasz #7. hozzászólásra

Jó ez a téma
Megtoljuk smile tongue
Csak rohadtul nem érintett az idejáró parasztság benne ugylátszik
Vagycsak hiszik! smile w00t

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló


Ezekről az élelmiszerekről nyugodtan mondjuk le. Már nem sokáig kaphatóak.
Ezekről az élelmiszerekről nyugodtan mondjuk le. Már nem sokáig kaphatóak.
Itt az ideje berendezkedni a kávé, a bor, valamint a banán nélküli életre.
Vészesen terjed az új kávéőrület: itt a
Lucerna széna eladó
Lucerna széna eladó

12.000 Ft

HV 6011
HV 6011

450.000 Ft

2 darab 8 hónapos,  75 kg - os Ile de France kos eladó
2 darab 8 hónapos, 75 kg - os Ile de...

75.000 Ft

John Deere 8230
John Deere 8230

23.500.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]