Így függ össze a zöldségfélék tápanyagellátása a termés minőségével
A kertészeti termesztésben egyre nagyobb szerepet kap a terméshozamok mellett a minőség és a termésbiztonság. Kizárólag jó minőséggel van esélyünk nemzetközi viszonylatban kereskedni, de rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk!

Ön is szabadulna a rengeteg, gazdálkodással járó adminisztrációtól?
Van megoldás arra, hogy egyszerűen elkészíthessük a Gazdálkodási Naplót, a nitrátjelentést és más adatszolgáltatási feladatunkat úgy, hogy nem kell újra és újra felvinni az adatokat.

Könnyen kárba veszhet a termés, amiért egész évben dolgozunk
Folyamatosan, bárhonnan megfigyelhetjük a betárolt termény állapotát vezeték nélküli terménymonitorozó rendszerrel. Melegedés esetén pedig riasztást kapunk a rendszertől, így rögtön be tudunk avatkozni ott, ahol kell.

magtár

A rendszer pontosan beméri a melegedés helyét, így elég csak ott szellőztetni – fotó: Unicomp Kft.

A digitális technológiák alkalmazása pénzügyi és környezeti haszonnal is jár
A digitális eszközökkel a gazdálkodók sokkal precízebb munkavégzésre képesek, ezzel pedig nagyobb haszon elérésére képesek. Michael Wagnerrel, a BASF Mezőgazdasági Megoldások alelnökével beszélgettünk.

Történelmi rekordhozam és magas árak! Jó évet zárhatnak a napraforgó-termesztők
Október végére befejeződött a hazai napraforgó betakarítása. Az országban 561 ezer hektárról 3,01 tonna/hektáros hozammal 1,69 millió tonnát takarítottak be a gazdák.

Tudtad? A kalcium-utánpótlás +1,5 tonna búzatermést hozhat! – VIDEÓ!
Nagyon nem mindegy, hogy nullára termelünk vagy haszonnal gazdálkodunk! Videónkban a Carmeuse TERRACALCO® 95 gyakorlati tesztelésének eredményeiről is beszámolunk.

gép

TERRACALCO® 95 kijuttatása – fotó: Agroinform.hu

Előzd meg a traktor- és kombájntüzet – termelj biztonságban! – VIDEÓ!
Olyan új megoldásokat mutatunk, melyekkel a lehető legnagyobb biztonságban lehet a termény és a nagy értékű traktor, kombájn, bálázó!

Feleannyi jégkárt jelentettek, mint a védekezés nélküli utolsó évben
Idén a tavalyi évnél korábban, már április 15-én megkezdte működését az országos jégkármérséklő rendszer. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium által üzemeltetett rendszernek köszönhetően 2019-ben mindössze 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt a gazdák, a jégkár aránya pedig csupán 12 százalék volt a mezőgazdasági károkon belül.

A környezetkímélő, hatékony agrotechnológiai megoldások a mezőgazdaság jövője
A fenntarthatóság eszméje csak akkor válhat a termelők hétköznapi valóságává, ha gazdaságilag is megvalósítható megoldások születnek, ehhez pedig szükség van az innovációra, a digitalizációra és a megfelelő szabályozó környezetre.

gép

Dr. Oravecz Márton: Csökkenteni kell a növényvédőszer-használatból eredő negatív környezeti hatásokat – fotó: Pexels

Növényvédelmi előrejelzés: a levéltetvek a szántón, a mezei pocok a gyümölcsösben károsít
Nagyon vártuk már az őszi esők megérkezését, többször előre is jeleztük, hátha ez is segít az ügyön, de most végre megérkezett, s több napon át áztatta a földeket. Mint annyiszor már megtörtént, most ismét az abiotikus tényezők veszélyeztették a növénytermesztés sikerét. Az Agroinform.hu 2019. évi 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

AM: Szükséges az agrárdigitalizáció kormányzati támogatása
A mezőgazdaságra nem jellemző a más ágazatokban jelen lévő tőkeerős nagyvállalati kör, ezért indokolt az erősebb kormányzati közreműködés. Ezzel az érvrendszerrel a digitális átállást szolgáló projektekre szereznének állami finanszírozást – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Agroinform.hu-nak. Feldman Zsoltot az egyetemistáknak meghirdetett digitális agrártechnológiai verseny, az Agrovirtus keretében megrendezett Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban! című konferencián kérdeztük.

Segítség a kisgazdaságoknak, hogy megérje a növénybiztosítás!
A növénybiztosítás kicsiben is megérheti, ha hozzáértők segítenek megtalálni az üzemméretének megfelelő legjobb ár-érték arányú szolgáltatást.

Bevezetnék Európában a zárt áttöltő rendszert a biztonságos növényvédőszer-kezelés érdekében
A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltő rendszert az európai gazdálkodók számára.

gép

A zárt áttöltő rendszerek csökkentik a kiömlés kockázatát.

FAO: Gabona „boom”, de csökkenő állati fehérje és banánbetegség jellemezte 2019-et
Az idei lehet az első év az elmúlt több mint 20 évben, amikor a világ hústermelése csökkent, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis számlájára írható – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzésében.

Próbáljon ki új, termésrekordokat sorra megdöntő kukoricahibrideket
Földünk éghajlata és ezzel a Kárpát-medencei térség is komoly változásokon megy keresztül, mint ahogy azt az elmúlt években és idén is megtapasztalhattuk. A 2019-es tavasz szinte minden kultúrában több kihívás elé állította a hazai gazdálkodókat.

Hogyan alakulnak a terményárak? Eladjunk vagy kivárjunk?
A legfontosabb döntés, amit egy növénytermesztőnek meg kell hoznia, hogy mikor adja el a terményt. Utánajártunk, mire számíthatunk a terményárak tekintetében, és annak is, hogyan érdemes időzíteni az értékesítést.

termény

Amennyiben betároljuk a terményt, akkor fel kell készülni, hogy legalább 3-5 hónapig elegendő tárolóval és persze pénzügyi fedezettel rendelkezzünk – fotó: 4M-Cégcsoport

A baromfihúsé a jövő
Október folyamán feltöltötték az üzleteket a Sága díjnyertes, legújabb fejlesztésű, minden E-számú adaléktól mentes virslijeivel. Novemberben pedig érkezik legújabb termékük, a pulykaszalámi. Nem kevesebbre vállalkoznak vele, mint hogy állja a versenyt a híres sertésszalámi-márkákkal. A részleteket a Sága Foods Zrt. sárvári gyártóbázisán egy üzemlátogatással és kóstolással egybekötött sajtótájékoztatón ismerhettük meg. Szó esett arról is, hogy a baromfihús szerepe még inkább felértékelődhet a jövőben.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? Mutatjuk, mit tegyen!
Fontos még időben beavatkozni! Az enyhe időjárás és a sok csapadék miatt erőteljes gyomosodásra kell számítanunk a kalászostáblákon!

A legális technológiák hiánya növényvédelmi szükséghelyzethez vezethet
Sokakat érintő témákról értekezett a NAK Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Országos Osztálya, mintegy 150 szakmabeli kamarai tag részvételével: milyen újszerű időjárási kockázat fenyeget, hogyan rendezhetők az osztatlan közösök anomáliái, mi lesz velünk, ha újabb növényvédő szereket tiltanak be?

drón

A szakma lobbitevékenységet folytat bizonyos szerek szakmailag nem teljesen indokolt visszavonása ellen, illetve a drónos szabályozás kialakításában is részt vesz – fotó: Shutterstock

Tovább élénkült az agrárberuházások növekedési üteme
A Világgazdaság üzleti napilap által szervezett „Beruházási kényszer az agráriumban” című konferencián a szakminiszter a mezőgazdasági beruházási helyzet ismertette, míg a NAK elnöke a köztestület fejlesztési javaslatcsomagjának eredményeiről számolt be.

Egyre súlyosabb problémát okoz a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencialaboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.