A szigorú két napos ellenőrzés mérlege: több esetben figyelmeztetést róttak ki a fát szállító sofőrökre ugyanakkor hiánypótlásra szólították fel őket és egy fatelepet bezártak a hatóságok. Mindez azután történt, hogy két napon át ellenőrizték a fatelepeket és a fát szállítókat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság szakemberei, az erdők védelmében és a fa kereskedelme miatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a kistelepüléseken élők szubjektív biztonságérzetének javítására, a termény és falopások megelőzése és megakadályozása érdekében az elmúlt időszakban számos együttműködési megállapodást kötött önkormányzatokkal, társszervekkel, így például az Északerdő Zrt.-vel, vagy az Aggteleki Nemzeti Parkkal. A sort bővíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóságával való együttműködés.

Egy fatelep fennakadt a rendőri ellenőrzése — fotó: Shutters

tockA szakemberek egymástól tanulva sajátították el, az fakitermelés, illetve fatermékek szállításának szigorú számadását. Az elméleti egyeztetést követően a kétnapos ellenőrzési akció több hiányosságot is feltárt a különböző fatelepeken. Az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében a fakitermelések végzése, illetve a faanyag szállítása jogszabályi előírásokhoz kötött. Ezért a rendőrök és a NÉBIH szakemberei a megye útjain közlekedő, fát szállító teherautókat is ellenőrizték.

A hatóságok kötelesek ugyanis az erdőtulajdonosokat, az erdőgazdálkodásról szóló törvény betartása miatt bizonyos időszakonként szigorúan ellenőrizni.