Mérsékeljük a réztartalmú növényvédő szerek felhasználását!
A gombás betegségek elleni réztartalmú növényvédő szeres kezelések során óhatatlanul réz kerül a talaj felső rétegébe, mely aztán ott felhalmozódik.

Ideje a tavaszi talajelemzésnek, talajvizsgálatnak, hogy megelőzzük a hozamkiesést!
A szántóföldi gazdálkodás optimális tápanyag-utánpótlásához elengedhetetlen a gazdálkodóktól a talajelemzés elvégzése. Ennek hiányában a vetésre nem megfelelően előkészített talajoknál jelentős hozamkiesésre lehet számítani!

Így lett Trabant motoros kistraktorból csúcskategóriás okostelefon
Ismerd meg Szabó Attila János történetét, aki eladásra szánta traktorát, és még akkor sem hitte el, hogy nyert hirdetésével, amikor már kezében volt a nyereménytelefon.

Miért éppen Syngenta? – A Syngenta napraforgótermesztés-technológiai ajánlata 2019-ben
A 2018-as évben ismét rekord született hazánkban a napraforgó-termesztésben, hiszen a korábbi 2016-os csúcstermést felülmúlva az országos termésátlag 3,02 t/ha-os eredményt hozott. Így újfent kijelenthetjük, hogy Magyarország a napraforgó-termesztés élvonalába tartozik.

Mikor és hogyan térül meg az öntözés kiépítése?
Régebben azt mondták a szakemberek, hogy csemegekukoricát még érdemes, takarmánykukoricát már nem éri meg öntözni. Mára eljutottunk oda, hogy akár az őszi búzát is kifizetendő öntözni.

öntözés

Érdemes kihasználni a pályázatokat öntözésberuházás esetén – fotó: Agroinform.hu

Egy véres kártevő az almásokban
Számtalan károsítót találunk, amelyek fontossága, az a kártételi veszélyhelyzet, ami a károsító megjelenésével összefügg, a vértetűnél nagyobb. A választást – mely szerint a vértetűt az elsők között tekintjük át – inkább a kártevő ellentmondásos megítélése indokolta.

Bajban a gyümölcstermesztők!
A nagy hidegek elkerültek bennünket ezen a télen, azonban éppen ez lehet a probléma, mivel egy korai virágzást követő kisebb, néhány mínusz fokos lehűlés is komoly károkat okozhat ültetvényeinkben.

Kukoricatermelők, figyelem! Pénzvisszafizetési garancia szélsőséges időjárás esetén!
A kukoricatermesztés számára nem megfelelő időjárás esetén a Syngenta visszafizetheti az AgriClime programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

Így kerülhet egy gazdálkodó versenyelőnybe!
Mindenkinek bele kell vágnia a precíziós gazdálkodásba a saját szintjén – véli dr. Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke, a PREGA konferencia egyik szekcióvezetője. Szerinte ugyanis ez az egyetlen út afelé, hogy bevételnövekedést érhessünk el, miközben fenntartható, környezetkímélő gazdálkodást folytatunk, növeljük a hatékonyságot, illetve minőségi magyar élelmiszereket állítunk elő.

Metsszünk, de hogyan és mikor? Ahány gyümölcs, annyiféle metszési technika
Melegszik az idő, ideje elővenni a metszőollókat, igaz, a különböző metszési munkák és a különböző növényfajok eltérő metszési módot és időpontot igényelnek. Elmondjuk, hogyan kell szakszerűen és időben elvégezni a metszést.

metszés

Mélynyugalomban jobban viselik az almatermésűek a metszést – fotó: Shutterstock

A cél, hogy a termelők ingyen jussanak hozzá a gazdálkodásukat segítő adatokhoz
Varga Péter, a Digitális Jólét Program szakértője szerint az igazi hatékonyságnövelés nem önmagában a gépesítésen vagy a modern technológiákon, hanem az adatfelhasználáson keresztül érhető el.

Jó tanácsok a tavaszi lemosó permetezéshez
Az átlagosnál melegebb időjárás felgyorsította a gyümölcsfák fejlődését. Már most elkezdhetjük a lemosó permetezést.

A szigorodó növényvédőszer-engedélyezés miatt egyre nagyobb a növényvédelmi beavatkozások szerepe
Annak ellenére, hogy a mögöttünk lévő év a gyümölcsösök védelmében sem hozott legyőzhetetlen kihívásokat, nem beszélhetünk maradéktalan sikerről. Mit hozott nekünk 2018, és mit viszünk át 2019-re? Cikksorozatunk 4. része.

Hogyan válasszuk ki a nekünk legjobban megfelelő fűnyírót, fűnyíró traktort?
Manapság sokszor gondot jelent a választás. Túl sok modell, túl sok márka. Vajon melyiket válasszam, nekem, hosszú távon vajon melyik volna a legoptimálisabb választás?

Németországban a széna- és szalmaárak minden rekordot megdöntenek
Az állattartók már a tenyészállataik egy részét kénytelenek kiselejtezni, mivel a magas árakat nem tudják megfizetni.

széna

Minden eddigi rekordot megdöntenek a széna- és szalmaárak – fotó: Shutterstock

Zöldségtermesztőknek a tavaszi indítótrágyázásról
Manapság a zöldségtermesztésben a hagyományos trágyázási időpontok és fogalmak módosultak, gyakran nehezen követhető módon keveredtek. Segítünk eligazodni a tápanyag-utánpótlás időzítésében.

Idén nehéz dolgunk lesz a kalászosok növényvédelmével – készüljünk fel!
Az őszi csapadékhiány a kalászosok lassú kezdeti fejlődését és az őszi bokrosodás elmaradását eredményezte. A szárazság megkérdőjelezi az őszi gyomirtások hatékonyságát, mivel ősszel a gyomok sem a megszokott ütemben keltek. Ezeken a területeken tavasszal egy további kezelés válhat szükségessé. A ritkább állományok esetén a megszokottnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a gyomirtásra.

Biológus, kémikus, vegyész – kiváló kutatónőket díjaztak az Akadémián
Biológiai, kémiai és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ismertek el csütörtökön Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.

Miért újul meg a falugazdász-hálózat?
Az erőforrásaikkal kívánnak jobban gazdálkodni, ezért szervezték át a falugazdász-hálózatot. Új feladatkört is meghatároztak számukra: a NAK-tagság felkészítését a 21. századi technológiák alkalmazására.

traktor

A jövőben ott lesz jelen a falugazdász, ahol szükség van rá, de ha hívják őket, mennek – fotó: Agroinform.hu

Több tonna terméstöbblet nem varázslat, ha a gazda szeme mindent lát!
Ön tudja, hogyan lehet eldönteni, mikor a legcélszerűbb vetni? Mikor van elegendő tápanyag a talajban a növényfejlődéshez? Mikor kell öntözni, hogy elkerüljük a termésdegradációt?

Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést!
A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni.

Figyelem, változások az AKG-s kifizetéseknél!
Módosultak az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című felhívások.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: MTI/Varga György