Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A gazdák felelőssége a hazai GMO moratórium betartása, betartatása

  2014. január 25., szombat 11:20 Kertészet és szőlészet

  Gazdákkal pedig nemigen találkoztam ezeken a találkozókon – talán azt gondolhatták a távolmaradottak, hogy a döntés megszületett, a többi már a vetőmag forgalmazók dolga.

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. január 25., szombat 09:18 Szántóföld

  Általában elmondható, hogy a primőrök termesztése a gyorsabban melegedő homok vagy homokos vályogokon történik, amelyeknek köztudottan alacsonyabb agyagtartalmuk és humusztartalmuk ebből következően kisebb a tápanyagmegkötő képességük.

 • VM: a mangalicatenyésztés a sertésstratégia fontos eleme (+videó!)

  2014. január 24., péntek 19:32 Gazdaság

  A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével - mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első...

 • Jogerőssé vált a hortobágyi génmegőrző adatközlési kötelezettsége

  2014. január 24., péntek 18:54 Gazdaság

  Jogerőssé vált, hogy a hortobágyi génmegőrző kft.-nek közzé kell tennie azokat a jegyzőkönyveket, amelyek miatt Lengyel Szilvia, az LMP vidékpolitikusa, független országgyűlési képviselő indított adatkérési pert. Az ítélet azáltal lett jogerős, hogy az alperes visszavonta fellebbezését - tájékoztatta a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője...

 • Forrást csoportosítanak a falugazdász-hálózat finanszírozására

  2014. január 24., péntek 17:13 Gazdaság

  A falugazdász-hálózat finanszírozására 1,652 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) költségvetésének terhére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) javára.

 • Tejüzemet avattak Mórichidán

  2014. január 24., péntek 17:02 Állattenyésztés

  Mintegy 150 millió forintból megépült tejüzemet avatott pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán a Mórich Kft.; az üzem egyik feladata a társaság saját tejtermelésének feldolgozása, de a későbbiekben azzal is számolnak, hogy a környékbeli termelőktől vásárolnak fel alapanyagot.

 • Védett természeti területen vágtak ki fákat

  2014. január 24., péntek 16:38 Gazdaélet

  Vádat emelt az ügyészség egy erdész és egy őstermelő ellen, akik védett természeti területen vágtak ki fákat - tájékoztatta Szalóki Zoltán Heves megyei főügyész az MTI-t.

 • Keleti partnerség és együttműködés a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban

  2014. január 24., péntek 11:45 Gazdaság

  A Moldovai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium és az Európai Bizottság a moldovai Kisinyovban rendezte meg a Keleti Partnerség Miniszteri Konferenciáját. A konferencián az EU és a Keleti Partnerség országainak miniszterei és állami vezetői vettek részt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Poprády Géza közigazgatási államtitkár...

 • KSH: csökkent a mezőgazdasággal foglalkozók száma az elmúlt három évben

  2014. január 24., péntek 09:44 Gazdaság

  A gazdaságszerkezeti összeírás előzetes adatai szerint 2013-ban 8442 gazdasági szervezet és mintegy 485 ezer egyéni gazdaság folytatott mezőgazdasági tevékenységet, a szervezetek száma 2, az egyéni gazdaságoké 15 százalékkal csökkent az előző, 2010-es összeírás óta.

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. január 24., péntek 09:14 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni. Sokan persze rávágják, hogy a talajok nitrogén, foszfor, kálium és egyéb ásványi elem tartalma és nem is gondolják, hogy mekkorát tévednek. Ezekre az elemekre természetesen szüksége van a növényeknek – pontosan 12 féle ásványi...

 • Czerván György: a sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut (+videó!)

  2014. január 23., csütörtök 18:33 Állattenyésztés

  A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben - közölte Czerván György csütörtökön a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

 • Megkezdődött a területalapú támogatások második részletének utalása (videó!)

  2014. január 23., csütörtök 15:02 Támogatások - pályázatok

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön elindította a 2013-as területalapú támogatások második részletének utalását, aminek során mintegy 170 ezer gazda összesen 170 milliárd forinthoz jut.

 • Földjeik elvesztésétől tartanak a zempléniek és az abaújiak

  2014. január 23., csütörtök 14:51 Szántóföld

  Földjei elvesztésétől tart harmincnyolc zempléni és abaúji település több ezer családja, miután a terület kezelője, az Aggteleki Nemzeti Park arról értesítette őket, hogy kisajátítja a földterületeket. Ennek azonnali leállítását követelik, és ezt levélben tudatták Orbán Viktor miniszterelnökkel - tájékoztatta az MTI-t Köteles László...

 • Budai Gyula: továbbra sem aktuális a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozó

  2014. január 23., csütörtök 14:32 Gazdaság

  Magyarország továbbra sem tartja aktuálisnak a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozót - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

 • Kedvezett az eddigi enyhe tél a vadállománynak

  2014. január 23., csütörtök 12:24 Erdő- és vadgazdálkodás

  Miközben a vadállománynak kedvezett az eddigi enyhe tél, a vadgazdálkodók esetében felemás a helyzet, kevesebbe került a vad etetése, mint egy hidegebb-havasabb időszakban, de a melegebb idő miatt kevesebb vadat ejtettek el, ami csökkenti a társaságok bevételeit.

 • A jövő gyümölcsfogyasztóit szeretné kinevelni a Vidékfejlesztési Minisztrérium (frissített +videó!)

  2014. január 23., csütörtök 12:05 Gazdaélet

  Jelentősen nőtt az idei, 2013/2014-es tanévben a Nemzeti Iskolagyümölcs Programban részvevő iskolák és a tanulók száma is - mondta Feldman Zsolt szerdán Budapesten, az óbudai Nagy László Általános Iskolában.

 • FHB: Folytatódott a termőföldárak növekedése tavaly

  2014. január 23., csütörtök 11:30 Szántóföld

  Az árak reálértelemben is nőttek, az indexérték 120,3-ról 132,9-re, 10,5 százalékkal nőtt. Tavaly az év első háromnegyed évében több mint 11,6 százalékkal növekedtek a termőföldárak, az FHB termőföldindexének nominális értéke (a 2000-ben rögzített 100-hoz képest) elérte a 255,6-ot - közölte az FHB Jelzálogbank szerdán.

 • A NAK kiáll a magyar termőföld védelme mellett

  2014. január 23., csütörtök 10:41 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint azok, akik jogszerűen szereztek földtulajdont Magyarországon, nemzetiségre való tekintet nélkül ugyanolyan megítélés alá esnek, mint a magyar gazdálkodók. Az illegális földszerzéseket viszont fel kell tárni, amihez a NAK minden lehetséges segítséget megad a kormányzatnak - közölte...

 • VM: 2021-ig marad az egységes területalapú támogatási rendszer (+videó!)

  2014. január 23., csütörtök 10:32 Támogatások - pályázatok

  Magyarországon az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszer 2021-ig marad, azaz a mostani tervezési periódus végig alkalmazható - ismertette a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményben ahhoz kapcsolódva, hogy Czerván György, a szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen a Nemzeti...

 • John Deere és Kite Zrt. újdonságok a 32. AGROmashEXPOn

  2014. január 23., csütörtök 10:10 Gépészet

  Az AgrárgépShow egyik legnagyobb kiállítójaként a Kite Zrt. 2.250 m2-en több mint 60 gépet mutat be az F pavilonban. A kiállított gépek komplexen mutatják be a szántóföldi növénytermesztés teljes gépesítését az alapműveléstől kezdve a betakarításig.

 • Az újonnan értékesített Claas tarktorok részaránya 12 %-ra nőtt

  2014. január 22., szerda 16:45 Gépészet

  2012-höz képest 2 %-kal nőtt az újonnan értékesített CLAAS traktorok piaci aránya hazánkban, elérve így a 2013-as évben a 12 %-ot. Ezen eredmény elismeréseként a CLAAS egy ARION 650 típusú erőgépet adott át az AXIÁL Kft.-nek.

 • A magyarság kincsei a hungarikumok – ünnepség a Magyar Kultúra Napján (+videó!)

  2014. január 22., szerda 16:26 Gazdaság

  Minden hungarikum sikertörténet, és mind a nemzet, mind a külföld számára minőséget, értéket jelent - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen szerdán a Parlamentben. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: a hungarikumok felkutatása,...

 • Fenntartható és jövedelemtermelő gazdálkodásban segíti a gazdákat a Contivo™ program

  2014. január 22., szerda 16:24 Szántóföld

  A magyar gazdálkodóknak az elmúlt években számos problémával kellett szembenézniük, amelyek alapvetően befolyásolták termelésük sikerességét. Ilyen egyebek mellett a szélsőséges időjárás, terményárak ingadozása, növekvő inputanyagárak, szűkülő pénzügyi lehetőségek. A Syngenta kezdeményezésére létrejött Contivo™ program a piacon...

 • Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán

  2014. január 22., szerda 16:08 Kertészet és szőlészet

  Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Balatonlelle-Rádpusztán szerdán, egy 656 millió forintos projekt részeként egy 180 éves borospince átalakításával létesült bemutatóhely 22 hazai és a határon túli magyar borvidék kiemelt borainak, az eredetvédett magyar pálinkáknak, valamint a hazai pezsgőknek.

 • Baromfi Termék Tanács: a tojás kilogrammra vetített árát is láthatóan kell kiírni

  2014. január 22., szerda 15:59 Terménypiacok

  A nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint a darabonkénti egységárhoz képest legfeljebb 20 százalékkal kisebb betűmérettel kell feltüntetni az étkezési tojás kilogrammra vetített árát a kiskereskedelemben - hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács szerdán.

 • Czerván: 2021-ig megmarad az egyszerűsített területalapú támogatási forma (frissített)

  2014. január 22., szerda 15:29 Gazdaság

  A tavaly újra növekedést mutató magyar gazdaság teljesítményében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, amely az első három negyedévben 22 százalékos bővülést mutatott, és rekordkibocsátást ért el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

 • A cukorrépa termésmennyisége Magyarországon, 1995-2013

  2014. január 22., szerda 15:19 Szántóföld

  A cukorrépa éves terméseredményeit foglalja össze a grafikon 2013-ig.

 • A napraforgó terméseredménye Magyarországon (2000-2013)

  2014. január 22., szerda 15:08 Szántóföld

  A táblázat a napraforgóval kapcsolatos termesztési eredményeket foglalja össze éves bontásban.

 • Gabonatermesztők: jól jön az eső, de kevés

  2014. január 22., szerda 14:59 Időjárás

  Jól jön a közel három napja tartó eső az őszi vetésű gabonaféléknek a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint, de kevés.

 • A búza termésmennyisége Magyarországon, 2000-2013

  2014. január 22., szerda 14:28 Szántóföld

  A grafikon az utóbbi tizenhárom év búzával kapcsolatos termény-eredményeit veti össze.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]