Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ónos eső - FruitVeb: a gyümölcsösöknek nem ártott a lehűlés

  2014. február 04., kedd 14:19 Időjárás

  A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső - mondta el Mártonffy Béla kedden az MTI-nek.

 • Változásokkal újra elfogadták a zsebszerződések elleni törvényt, kiegészül a Btk.

  2014. február 04., kedd 10:30 Szántóföld

  A parlament kedden változtatásokkal ismét elfogadta a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében hozott törvényt, amelynek aláírását korábban megtagadta Áder János köztársasági elnök. A döntés nyomán azokat is büntetni fogják, akik - földhasználat vagy haszonszerzés - érdekében leplezik az általuk kötött zsebszerződést.

 • Újult erővel, országosan, új telephelyekkel

  2014. február 04., kedd 10:28 Gépészet

  Az Invest Gépkereskedelmi Kft. bejelentette, hogy immár országosan, új telephelyekkel, viszonteladók nélkül értékesíti Case IH termékeit és kibővült munkagép kínálattal, szervizhálózattal szolgálja ki vásárlóit.

 • Új zöld tananyagot dolgoz ki három egyetem

  2014. február 04., kedd 10:10 Környezetvédelem

  Új hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési és megújulóenergia-szakoktatási tananyagot dolgoz ki a Szent István Egyetem (SZIE), a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola konzorciuma. Az oktatási anyag 864 millió forintos uniós támogatásból valósul meg – tájékoztatta Gyuricza Csaba, a SZIE Mezőgazdaság- és...

 • Itt a februári Alkatrész Akció!

  2014. február 03., hétfő 19:30 Gépészet

  Februárban is alkatrész akciók! Kertészeti- és erdészeti termékek, GPS eszközök, ásóborona és kombinátor alkatrészek széles választéka. De ez még nem minden, további ajánlatainkért lapozzon bele kiadványunkba!

 • Megkezdődött a Mezőgazdasági Könyvhónap

  2014. február 03., hétfő 19:03 Gazdaság

  A szakkönyvek és szakfolyóiratok időről-időre való kézbevételének gyakorlati haszna van, a szaktudás gyarapszik és tőkévé válik - mondta V. Németh Zsolt a Mezőgazdasági Könyvhónap idei megnyitóján hétfőn Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban.

 • Hungexpo Zrt.: Jól teljesítettek az agrárkiállítások

  2014. február 03., hétfő 18:27 Gazdaélet

  Az előzetes adatok szerint több mint negyvenezer látogató kereste fel a hétvégén zárult mezőgazdasági kiállításokat a Hungexpo Budapesti Várközpontban - tájékoztatta a Hungexpo Zrt. hétfőn az MTI-t.

 • Demonstrálnak a Hortobágyon legelőhöz jutó gazdák a 33-as úton

  2014. február 03., hétfő 13:35 Gazdaélet

  Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon! - ezzel a mottóval kezdődött félpályás útlezárással járó gazdademonstráció hétfőn Tiszafürednél a 33-as út Debrecen felé vezető oldalán. A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a tíz órától tartó akcióban mintegy kétszáz gépjármű és kétszázötven ember vonult fel az útra...

 • Új büntetőjogi tényállás lehet a zsebszerződésekkel összefüggésben

  2014. február 03., hétfő 13:19 Gazdaélet

  A zsebszerződésekkel összefüggésben új büntetőjogi tényállást javasol a büntető törvénykönyvbe (Btk.) illeszteni az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

 • November 1-jétől kellene biztonsági matrica a földforgalmi szerződésekre

  2014. február 03., hétfő 11:59 Szántóföld

  Csak november 1-jétől lenne kötelező biztonsági matricával ellátni a földforgalmi szerződéseket, ha az Országgyűlés elfogadja az alkotmányügyi bizottság ilyen értelmű, hétfőn megszavazott módosító indítványát.

 • Rekordmennyiségű húst foglalt le egy a NAV által is vizsgált húsipari cégnél a Nébih

  2014. február 03., hétfő 11:41 Gazdaélet

  Rekordmennyiségű, mintegy 300 tonna húst és 80 tonna csontot foglalt le a napokban egy közép-magyarországi hűtőházban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 • Ünnepélyes ceremónián adták át az év bortermelője díjat

  2014. február 02., 21:01 Kertészet és szőlészet

  Gálné Dignisz Éva átvette Az év bortermelője címet a Corinthia Hotelben rendezett vasárnapi ünnepi gálaebéden és díjkiosztón Budapesten. Az elismeréssel először tüntettek ki női borászt.

 • Vadgazdálkodási szakemberek találkoztak Magyarországon

  2014. február 02., 20:37 Gazdaélet

  A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak Magyarországon, Kaszópusztán szombaton, hogy megismerkedjenek egymással, és kialakítsák a jövőbeni együttműködést szolgáló kapcsolatokat - mondta Bognár Lajos szombaton az esemény helyszínéről telefonon az MTI-nek.

 • Fazekas: Az évtized végére a jelenlegi 3 milliós sertésszám megduplázása a cél

  2014. február 01., szombat 16:42 Gazdaélet

  A "hajdú komák, konok kunok, székely góbék és jó palócok" disznótoros versenyére a hazai hagyományőrző csoportok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek versenyzők, de jelen vannak Derecske lengyelországi testvérvárosának küldöttei is - mondta el a verseny megnyitóján Bakó István, a település fideszes polgármestere.

 • Új gyáregységet épít a péti Nitrogénművek Zrt.

  2014. február 01., szombat 16:04 Gazdaélet

  A műtrágya gyártásához szükséges új dolomitörlő üzemegységet létesít a péti Nitrogénművek Zrt. összesen 1 milliárd 764 millió forintos beruházással - közölte a szilárd és folyékony műtrágyát gyártó vállalat az MTI-vel.

 • Két és félmilliárd forintot zároltak egy húsipari cégnél áfacsalás miatt, az ellenőrzésnél romlott áru is előbukkant

  2014. február 01., szombat 15:48 Gazdaélet

  Lejárt élelmiszeripari termékeket foglalt le a NÉBIH, két és félmilliárd forintot zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyik hipermarketlánc húsipari beszállítójánál, mivel a gyanú szerint jelentős forgalma ellenére nullás áfabevallásokat nyújtott be - közölte a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága szombaton az...

 • Leégett egy sertéstelep Veszprém megyében (frissített)

  2014. február 01., szombat 15:29 Gazdaélet

  Kiégett a nemeshanyi sertéstelep, az oltást hajnalra fejezték be a tűzoltók, mintegy ötven állat azonban elpusztult - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombat délelőtt az MTI-t.

 • A zöldségek ára a Budapesti Nagybani Piacon

  2014. február 01., szombat 11:50 Terménypiacok

  A Budapesti Nagybani Piacon a hazai paradicsom 720 forint/kg átlagára 8 százalékkal elmaradt, a külpiaci termék 550 forint/kg átlagára viszont közel ugyanilyen mértékben meghaladta a 3-4. héten az egy évvel korábban jellemző árat. Agrárpiaci jelentés.

 • Emelkedett az étkezési búza termelői ára

  2014. február 01., szombat 11:42 Terménypiacok

  Magyarországon tonnánként 1000 forinttal emelkedett januárban az étkezési búza termelői ára, így 52 ezer forintért lehetett felvásárolni 2014. január 13-19. között. Agrárpiaci jelentés.

 • VM: a vidékfejlesztés a határon túli magyarság összefogását is szolgálja

  2014. január 31., péntek 21:12 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztésnek kulcsszerepe van a magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának előmozdításában, és így a magyar kormány átfogó nemzetpolitikai céljainak megvalósításában is - hangsúlyozta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)helyettes államtitkára pénteken a szlovéniai Lendván, a Muravidéki Magyar Gazdák és...

 • Egykori növényvédelmi állomás került Kenderes tulajdonába (frissített)

  2014. január 31., péntek 20:18 Kertészet és szőlészet

  Évek óta nem volt olyan munkahelyteremtési lehetőség Kenderesen, mint amilyen most nyílt meg a város előtt, miután állami segítséggel egy használaton kívüli növényvédelmi állomást vásárolt meg az önkormányzat - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a telephely pénteki bemutató bejárásán.

 • Budai Gyula: a magyar álláspont nem változott a földtörvény ügyében

  2014. január 31., péntek 19:55 Gazdaélet

  A magyar álláspont nem változott a földtörvényt illetően az osztrák szakminiszter által felvetett kérdésekben - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken, miután a Kurier című független osztrák napilap azt írta: Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az...

 • Kiskereskedelmi áruházlánccal bővült a Tej Terméktanács tagsága

  2014. január 31., péntek 19:32 Gazdaság

  A magyar tejtermelők és -feldolgozók belföldi piaci pozíciójának javulását eredményezheti, hogy több kiskereskedelmi áruházlánc is csatlakozik a Tej Terméktanácshoz.

 • Az osztrák agrárminiszter az EU segítségét kéri a magyar földtörvény ügyében

  2014. január 31., péntek 18:58 Gazdaság

  A Kurier című független osztrák napilap szerint Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az Európai Unió belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (a magyar szóhasználatban zsebszerződések) vonatkozó rendelkezései...

 • Komplett megoldás a repcetermesztőknek

  2014. január 31., péntek 15:15 Szántóföld

  A BASF komplett repce-növényvédelmi technológiáját az idei évben szántóföldi bemutatóink mind a négy helyszínén bemutattuk – Hajdúböszörményben, Kondoroson, Beleden, Szekszárdon. Partnereink a gyakorlatban tekinthették meg a hagyományos gyomirtást, a ClearfieldŸ technológiát, a regulátoros kezeléseket és nem utolsó sorban kártevők...

 • Megjelent a 2014. évi pályázati felhívás a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésére, népszerűsítésére

  2014. január 31., péntek 14:53 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

 • A ClearfieldŸ technológia száraz és esős körülmények között is megbízhatóan működik

  2014. január 31., péntek 14:45 Szántóföld

  A Clearfield gyomirtási rendszer három pillérre épül. Első eleme az imazamox hatóanyagra toleráns napraforgóhibrid, második eleme a PulsarŸ 40 SL gyomirtó szer, amely a kikelt gyomokat levélen keresztül felszívódva pusztítja el, a harmadik pedig a talajon keresztüli hatást biztosító Wing-PŸ.

 • Legyen nagyobb hatással terméseredményeire!

  2014. január 31., péntek 14:43 Szántóföld

  A termelő folyamatokat aktiváló hatóanyagokkal pedig javítani tudjuk a növény rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását, amivel magasabb minőség és hozam elérését célozzuk meg.

 • VM: Az élelmiszeriparban nőtt a foglalkoztatottak száma

  2014. január 31., péntek 14:35 Gazdaság

  A KSH adatai szerint 2012-ben 1,9 százalékkal, 2013. január és szeptembere között pedig 4,4 százalékkal bővült az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma. Így 2013 első három negyedévében 129,9 ezer főnek nyújtott megélhetést az élelmiszeripar, 5 ezerrel többnek, mint három évvel ezelőtt - emelte ki közleményében a Vidékfejlesztési...

 • Újabb szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a NAK

  2014. január 31., péntek 14:20 Gazdaélet

  Újabb három szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken a fővárosban az AGROmashEXPO mezőgazdasági szakkiállításon.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]