Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kalászosok gyomirtása Nuance Starral és Nuance Superrel

  2014. március 12., szerda 09:10 Szántóföld

  A csapadékos őszi időjárásnak és az enyhe télnek köszönhetően az ország jelentős területén a kalászosokban már most fejlett gyomnövényekkel találkozunk. Ezek a gyomnövények tavasszal a gabonával együtt fejlődve jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, ezért a gyomirtás különösen fontos lesz.

 • Osztrák lap: uniós jogot sérthet a földtörvény, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak

  2014. március 12., szerda 09:01 Gazdaság

  Az Európai Bizottság szerint attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért a bizottság "megteszi a szükséges lépéseket" - írta az Európai Unió belső piaci biztosa az osztrák mezőgazdasági miniszternek írt levelében egy osztrák lap értesülése szerint.

 • A nagy termőképességű repcét „Tápláljuk és védjük”

  2014. március 12., szerda 08:34 Szántóföld

  Kiemelkedő hozamra van nagy esélye a repcetermesztőknek, mert az őszi enyhe időjárás hosszú fejlődési időszakot biztosított, így a repcék erős gyökérzettel és jól differenciált oldalrügyekkel teleltek át!

 • Fehér akác - Brüsszel figyelembe veszi majd a társadalmi és gazdasági megfontolásokat

  2014. március 12., szerda 07:32 Gazdaság

  Janez Potocnik környezetvédelmi biztos megkapta Fazekas Sándor levelét, amelyben a vidékfejlesztési miniszter azt kérte az uniós biztostól, hogy az akácméz alapanyagát adó fehér akác ne kerüljön fel arra az uniós listára, amelyet Brüsszel a visszaszorítandó nem őshonos állat- és növényfajokról készít - erősítette meg kedden az MTI...

 • Délvidéki vidékfejlesztési konferencián vett részt Fazekas Sándor

  2014. március 12., szerda 07:09 Gazdaság

  Az együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről tájékozódott a Délvidéken Fazekas Sándor, aki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) meghívására egy vidékfejlesztéssel foglalkozó konferencián vett részt Palicson.

 • Kisebb területen termel az idén kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon

  2014. március 11., kedd 20:42 Szántóföld

  Az idén a tavalyinál kisebb területen termel kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon - tájékoztatta a cégcsoport közép-európai termelési igazgatója az MTI-t kedden.

 • Czerván: újabb rekorderedmény a magyar agrárexportban (+videó!)

  2014. március 11., kedd 20:05 Gazdaság

  A magyar agrárexport a múlt évben tovább nőtt, 8,093 milliárd eurót tett ki, 18 millió euróval, 0,2 százalékkal haladta meg a 2012-es szintet - közölte Czerván György kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Közös szervezetet hoznának létre a vidékfejlesztésben érintett Duna-menti országok

  2014. március 11., kedd 19:36 Gazdaság

  Közép- és Kelet-Európa vidéki térségeinek, mezőgazdaságának, tájainak összefogását serkentő nemzetközi munkaértekezletet rendeznek a vidékfejlesztési hálózatokban tevékenykedők kedden Budapesten, céljuk az, hogy közös szervezettel segítsék a tevékenységet - mondta Szilvássy István, a Magyar település- és Településfejlesztők Szövetségének...

 • Gabonatermesztők: ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota

  2014. március 11., kedd 14:41 Szántóföld

  Ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kedden az MTI-nek.

 • Speed Spraying – AMAZONE permetezéstechnika

  2014. március 11., kedd 11:34 Gépészet

  A német családi tulajdonban lévő Amazonen-Werke GmbH csúcstechnikát képviselő permetezőgépei Magyarországon is a legkeresettebb márkák közé tartoznak. Ez a kiváló anyagminőség, a funkcionalitás, a high-tech műszaki tartalom és a dizájn tökéletes összhangjának köszönhető.

 • Gyümölcs- és szőlőkárosítók elleni védekezés a tavaszi hónapokban

  2014. március 11., kedd 11:25 Kertészet és szőlészet

  A rügyfakadás után több olyan betegség és kártevő fellépése veszélyezteti a gyümölcskultúrákat, amelyek sok esetben döntően kihatnak az egész évi károsító helyzetre, egyben meghatározzák eme időszak legfontosabb tennivalóit.

 • Május végén rendezik meg a Pápai Agrárexpot

  2014. március 11., kedd 10:26 Gazdaság

  Május 23-25. között rendezik meg a XVIII. Pápai Agrárexpot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 • A Duna-medence vidékfejlesztési lehetőségeiről tanácskoznak nyolc ország képviselői Budapesten

  2014. március 11., kedd 09:46 Gazdaság

  A Duna-medence vidékfejlesztéséhez közös kelet- és közép-európai platformot készítenek elő azon a kétnapos nemzetközi munkaértekezleten, amely hétfőn kezdődött Budapesten.

 • Az akácért lobbizik Brüsszelben az agrártárca

  2014. március 11., kedd 09:16 Gazdaság

  Levelet írt a múlt hét végén Janez Potocnik környezetvédelmi biztosnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter annak érdekében, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.

 • Budai Gyula: szükség van az európai uniós támogatásokra

  2014. március 11., kedd 09:03 Gazdaság

  Az uniós támogatásokra szükség van, és akik azt mondják, hogy ki kell lépni az Európai Unióból, azok becsapják a magyar gazdákat, a vidéken élőket - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Bátonyterenyén.

 • Új vezérigazgató a balatoni halgazdálkodási cég élén

  2014. március 11., kedd 08:54 Gazdaság

  A vidékfejlesztési tárca sajtóosztálya az MTI megkeresésére hétfőn annyit közölt, hogy a későbbiekben közlemény útján adnak tájékoztatást az új vezetőről és feladatairól.

 • Gőzerővel halad a Kincsem – Nemzeti Lovas Program megvalósítása

  2014. március 11., kedd 08:48 Gazdaélet

  Az elmúlt 20 évben összesen nem kapott akkora kormányzati támogatást a hazai lovas ágazat, mint az elmúlt 2 évben – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ágazat értékeléséről tartott sajtótájékoztatóján.

 • Az élelmiszerárak világpiaci emelkedése várható a közel-keleti száraz tél miatt

  2014. március 10., hétfő 19:17 Gazdaság

  Az élelmiszerárak világpiaci emelkedését okozhatja a közel-keleti szárazság - írta a Reuters hírügynökség egy még nem publikált szakértői tanulmányra hivatkozva.

 • Milyen műtrágyára van valóban szüksége az adott növénykultúrának? Mekkora dózisban? Mikor juttassuk azt ki?

  2014. március 10., hétfő 16:57 Szántóföld

  Hazánk agroökológiai feltételei kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi növénytermesztés számára. Azt, hogy Milyen műtrágyára, mekkora dózisban és mikor van szükség? elsősorban a talaj- és növényvizsgálatokból tudható meg teljes bizonyossággal.

 • Cukorrépa-termelést segítő támogatás az agrártárcánál: 600 milliós induló keret

  2014. március 10., hétfő 15:47 Támogatások - pályázatok

  A Kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően, új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre. Az új konstrukció — a VM szándéka szerint — biztosítja a hazai...

 • Így fejlődik a tehenészet: hitelekkel előfinanszírozott támogatások, gyors kifizetések

  2014. március 10., hétfő 12:56 Támogatások - pályázatok

  A Határőr Mezőgazdasági Zrt. Somogy megye egyik hátrányos helyzetű kistérségében, a horvát határ mellett található Babócsán gazdálkodik 2000 hektárnyi földterületen. Az 1800 lakosú településen mintegy 30%-os a munkanélküliség, ezért a vállalkozás a 47 fős alkalmazotti létszámával kiemelt szerepet tölt be a foglalkoztatás területén.

 • Fazekas: nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása (frissített! + képek!)

  2014. március 10., hétfő 12:07 Gazdaság

  Az elmúlt időszakban érezhetően, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a SIRHA Budapest szakkiállítás megnyitóján.

 • Egészséges, jó minőségű búza hatékony technológiával

  2014. március 10., hétfő 11:02 Szántóföld

  Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada...

 • Belga csülökből magyar sonka – nagyban trükközött a kistermelő (+VIDEO)

  2014. március 10., hétfő 09:21 Gazdaélet

  Kiváló, hazai termékként árulta, valójában viszont szlovák, belga húsokból és lejárt minőség megőrzési idejű kínai pirospaprikából gyártotta termékeit egy regisztrált kistermelő. A Komárom-Esztergom megyei vállalkozót a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei leplezték le. A február végi ellenőrzés során több tonna...

 • Vásár(olj) Kanizsán termelői vásár és böllérfesztivál nyílt Nagykanizsán

  2014. március 09., 19:50 Gazdaság

  A kanizsai vásároknak nagy hagyománya van, ez adja a még fiatal termelői vásár, a Vásár(olj) Kanizsán! különleges hangulatát is – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vásár megnyitóján.

 • Alakul az egész Duna völgyére kiterjedő nemzetközi agrár-, táj- és vidékfejlesztési platform

  2014. március 09., 19:38 Gazdaság

  Március 10-11-én Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeznek küldöttek, hogy közös kelet-, közép-európai platformot/klasztert készítsenek elő a Duna medence vidékfejlesztése: agrár-, élelmiszertermelés, helyi termékek, vízügy, biodiverzitás, vidéki turizmus,...

 • Érdemes Brno-ba látogatni! 20 éve nyitotta meg kapuit az első TECHAGRO! (+Képek!)

  2014. március 09., 17:13 Gépészet

  2014. március 30. és április 3. között rendezik a Brnói Vásárvárosban, a Cseh Köztársaságban a TECHAGRO-t, a mezőgazdasági gépek és berendezések nemzetközi vásárát. Hogy miért érdemes kilátogatni? Fényképes összeállításunkban megmutatjuk!

 • Lázár: az elkövetkező időszakban 1000-1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre az agártámogatásokra

  2014. március 07., péntek 20:01 Gazdaság

  A kormánynak az a fő célkitűzése, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával, megerősített kkv-szektorral - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken egy makói vállalkozói fórumon. Az agrárágazatban elsősorban a kézimunka-igényes mezőgazdaságot, a zöldség-, gyümölcs- és...

 • Nőtt a baromfihús importja

  2014. március 07., péntek 15:49 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon az összes baromfihúsimport 13 százalékkal 53 ezer tonnára, az összes baromfihúsexport 7 százalékkal 178 ezer tonnára nőtt emelkedett 2013 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Agrárpiaci jelentés.

 • Szarvasmarha, sertés aktuális kereskedelmi és vágási jelentése (AKI)

  2014. március 07., péntek 15:39 Terménypiacok

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára csaknem 4 százalékkal csökkent 2014 januárjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 19 százalékkal, a vágóüszőé több mint 20 százalékkal esett vissza. Agrárpiaci jelentés.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]