Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Cél a dísznövényágazat fejlesztése és versenyképességének javítása (+videó!)

  2014. március 25., kedd 19:44 Gazdaság

  A dísznövényágazat fejlesztésének támogatása és versenyképességének javítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Dísznövény Szövetség és Terméktanács kedden Budapesten.

 • Közel három milliárd forint állatjóléti támogatás kifizetése kezdődött el

  2014. március 25., kedd 15:21 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével megkezdte a 2013. negyedik negyedévi állatjóléti támogatások kifizetését, melynek során 626 sertéstartó részére 1,89 milliárd forintot, valamint 1334 baromfitartó részére 1,04 milliárd forintot folyósít a Hivatal.

 • Kardeván: tudatos vadgazdálkodásra van szükség

  2014. március 25., kedd 15:06 Állattenyésztés

  A vadhús "megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - jelentette ki Kardeván Endre országos főállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.

 • Megújult a Win-Peszti növényvédő szer adatbázis

  2014. március 25., kedd 11:09 Szántóföld

  Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek naprakészen frissített elektronikus adatbázisa. „A professzionális, tudatos és környezetkímélő növényvédelmi szakember programja.”

 • Ökológiai távlatok a növénytermesztésben

  2014. március 25., kedd 10:44 Szántóföld

  Az ökoszisztémák szerkezete: Az ökológiai rendszer (ökoszisztéma) magában foglalja az élőlényeket, élettelen környezetüket és kapcsolataikat. Minden közösségszintű ökológiai rendszer a következő alapvető alkotóelemekre tagolódik: abiotikus környezet, termelők (producensek), fogyasztók (konzumensek) és lebontó szervezetek. Általánosabban,...

 • Csökkent a vágócsirke élősúlyos termelői ára

  2014. március 25., kedd 08:58 Állattenyésztés

  Milyen a baromfi vételi- és eladási ára a hazai és a nemzetközi piacokon? Milyen az átlgos európai kereslet? Hol helyezkedünk el benne mi? Kiderül agrárpiaci jelentésünkből.

 • A Kőröstej 12 ezer tonna sajt exportjáról kötött szerződést Rijádban

  2014. március 25., kedd 08:29 Gazdaság

  A Kőröstej tizenkétezer tonnányi sajt szállításáról írt alá szerződéseket Rijádban, a Magyar-Arab Üzleti Fórumhoz kapcsolódó tárgyalásokon - közölte a cégcsoport az MTI-vel hétfőn.

 • Jubileum Le Mans-ban: elkészült a 100 000. CLAAS traktor

  2014. március 25., kedd 08:20 Gépészet

  Legördült a 100 000. CLAAS erőgép a franciaországi Le Mans városában a CLAAS traktorgyár gyártósoráról, ahol évente mintegy 13 000 traktort fejlesztenek és gyártanak, az AXOS 310-től egészen a CLAAS legnagyobb standard traktoráig, a 410 lóerős AXION 950-esig.

 • Mérséklődött a vágósertés termelői ára

  2014. március 25., kedd 08:05 Terménypiacok

  Magyarországon a vágósertés termelői ára februárban 2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Export-import, termelői és felvásárlási árak olvashatók az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében.

 • Jelentős környezetszennyezést okozott egy mezőgazdasági cég a Hortobágyi Nemzeti Parkban

  2014. március 24., hétfő 19:31 Gazdaélet

  - Jelentős környezetszennyezés történt pénteken a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Nagyiván külterületén - közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel. Elmondta, hogy a Nagyiváni Mezőgazdasági Kft. - a helyi polgármester cége – húsfeldolgozó üzemből szippantott...

 • Átadták a Bábolna TETRA Kft. új keltetőüzemét Uraiújfaluban (frissített, +videó!)

  2014. március 24., hétfő 15:57 Gazdaság

  Csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával alig egy év alatt épült fel a Bábolna TETRA Kft. új baromfikeltető üzeme, amelyet hétfőn adott át V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Vas megyei Uraiújfaluban.

 • A növénynemesítés professzora

  2014. március 24., hétfő 15:47 Gazdaélet

  125 évvel ezelőtt, született Veneny Lajos, akit később, Ľudovít Veneny néven a szlovákiai növénynemesítés atyjaként tiszteltek.

 • FruitVeB: a gyümölcsösökben jók a terméskilátások

  2014. március 24., hétfő 15:09 Kertészet és szőlészet

  Kedvező állapotban vannak a gyümölcsösök az enyhe téli időjárás miatt, így a gyümölcsösökben jók a terméskilátások - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek.

 • A jó növénykondíció, mint a termésbiztonság egyik feltétele

  2014. március 24., hétfő 15:08 Kertészet és szőlészet

  Viszonylag új fogalom a növénytermesztésben a kondíció, noha tudatosan vagy csak érzésből a kertészek már ősidőktől fogva az öntözést, a trágyázást, de mondhatnánk azt is, hogy az ökotechnikai munkákat ennek formálása tudatában végezték.

 • Évadzáró faiskolai tapasztalatok a Tahi Faiskola Kft. kertészetében

  2014. március 24., hétfő 14:48 Kertészet és szőlészet

  Beszélgető partnerem Molnár József a Tahi Faiskola Kft. árudavezetője, őt kértem meg egy rövid bemutatkozásra.

 • Erdősítés a klímavédelem és az emberiség szolgálatában

  2014. március 24., hétfő 13:57 Erdő- és vadgazdálkodás

  A klímavédelemben a CO2 leválasztásának műszaki megoldása jóval nagyobb költségekkel jár, mint az erdővédelem magában – szögezte le a Bécsi Egyetem egyik kutatója, Peter Weish. Rámutatott arra, hogy a CO2 leválasztása tonnánként 50-150 euró közötti összeget tesz ki, ugyanakkor a CO2 felfogásában résztvevő egy hektárnyi esőerdő...

 • Jakab István: a kormány célja a mezőgazdasági öntözővíz ingyenessé tétele (frissített! + grafikon)

  2014. március 24., hétfő 12:21 Gazdaság

  Az új vízstratégia keretében a teljes vízkormányzás megoldása mellett a kormány arra törekszik, hogy a gazdáknak ingyen biztosítsák az öntözővizet - jelentette be a jászsági ivóvízminőség-javító program sajtótájékoztatóval egybekötött hétfői nyitórendezvényén Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Jászapátin.

 • Gyors ütemben bővül a Németországba irányuló magyar borexport értéke

  2014. március 24., hétfő 09:12 Gazdaság

  Tavaly szinte változatlan mennyiség mellett értékben több mint 10 százalékkal növekedett a Németországba irányuló magyar borexport, ami azt mutatja, hogy a legfontosabb külföldi piacon egyre nagyobb figyelem irányul a magasabb minőségű magyar borokra - emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium...

 • Rekordszintre emelkedett a nyerstej országos termelői átlagára

  2014. március 24., hétfő 08:45 Terménypiacok

  Ugyanis februárban 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nyerstej kiviteli ára 124,83 forint/kg volt, egy évvel alatt 20 százalékkal emelkedett és 14 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. Agrárpiaci jelentés.

 • Orbán Viktor: a magyar vidék és mezőgazdaság az ország egyik aranytartaléka

  2014. március 24., hétfő 07:42 Gazdaság

  Orbán Viktor szerint a magyar vidék és mezőgazdaság az ország egyik aranytartaléka, ezért a kormány arra vállalkozott 2010-ben, hogy talpra állítja a mezőgazdaságot, megvédi a magyar földet és visszaadja a vidéken élőknek a boldogulás lehetőségét. A miniszterelnökkel a Nemzeti Agrárkamara lapja (NAKlap) készített interjút.

 • A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint húzóágazattá válhat a baromfitartás

  2014. március 23., 11:36 Gazdaság

  Húzóágazattá válhat a baromfitartás a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint; ehhez a következő 7 évben, főként uniós forrásból 320 milliárd forintos fejlesztésre van szükség.

 • A rendőrség két hónappal meghosszabbította a nyomozást a Bicske külterületén történt fakivágás ügyében

  2014. március 22., szombat 20:32 Gazdaélet

  A rendőrség két hónappal meghosszabbította a Bicske külterületén történt jogosulatlan fakivágás ügyében indult nyomozás határidejét; a nyomozás eredeti határideje szombaton járt volna le.

 • 150, minőségi élelmiszert készítő kistermelő állította ki termékeit (+ videó!)

  2014. március 22., szombat 20:09 Gazdaság

  15 hazai sajttermelő termékeinek kóstolójátis megtartják, közülük a legízletesebb sajt készítőjét is megválasztják a kétnapos V. Agrárexpó - Kiskőrös 2014 rendezvényen.

 • AgroEcoPower: Motortelejesítmény mérés - és javítás (+Videó!)

  2014. március 22., szombat 11:18 Gépészet

  A sikeres AGROmashExpó-s megjelenés után gyakorlati bemutatókat is szervez az Agro Eco Power! A nagy mezőgazdasági kiállítások helyszínein találkozhatnak a társaság szakembereivel a gazdák, ahol a motor-teljesítmény fontos szerepéről élőben is bárki meggyőződhet!

 • Megnyílik az V. Duna-Tisza közi Agrárexpo

  2014. március 22., szombat 10:03 Gazdaság

  Szombaton kezdődik Kiskőrösön az V. Duna-Tisza közi Agrárexpo, amelyen több mint 100 kistermelő állít ki.

 • VM: az erdők fontos gazdasági funkciót töltenek be

  2014. március 21., péntek 21:01 Erdő- és vadgazdálkodás

  A hazai erdők 35 ezer embernek adnak munkát, ökológiai és társadalmi szerepük mellett fontos gazdasági funkciót is betöltenek - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott ünnepségen pénteken.

 • Emelte alapár-prognózisát a tej terméktanács

  2014. március 21., péntek 20:21 Gazdaság

  Emelte alapár-prognózisát a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége pénteki ülésén: az 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó kvótaévre az alapár éves átlagára vonatkozó előrejelzése kilogrammonként 103 forint az eddigi 99 forint helyett.

 • Fazekas: biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a gazdák minél több készterméket állítsanak elő (+ videó!)

  2014. március 21., péntek 19:57 Gazdaság

  A magyar gazdák számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy ne csak alapanyagot, gabonát, élő állatot, hanem minél több készterméket állítsanak elő, forgalmazzanak, kerüljenek közvetlen kapcsolatba a vásárlókkal és így nagyobb jövedelem maradjon náluk mint eddig - hangsúlyozta Fazekas Sándor, aki pénteken egy helyi vágópontot és...

 • Megvan melyik iskolabüfé adta el a legtöbb magyar terméket

  2014. március 21., péntek 15:19 Gazdaélet

  A Nemzetgazdasági Minisztérium versenyének célja, hogy minél több egészséges magyar termék kerüljön az iskolabüfékbe. Törekvés továbbá, hogy az élelmiszerek, amelyeket itt árusítanak lehetőség szerint minél rövidebb úton kerüljenek a termelőtől a fogyasztókhoz.

 • Új csirkehizlaló és tenyész-szülőpár telepeket építenek a Master Good-nál

  2014. március 21., péntek 14:17 Gazdaság

  A következő négy évben nyolcszáz dolgozóval növeli létszámát a több mint 1200 embernek munkát adó, baromfitenyésztéssel és feldolgozással foglalkozó Master Good Cégcsoport - jelentették be a nemzetgazdasági tárca és a vállalatcsoport képviselői sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán pénteken.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]