Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Aktuális zöldség-gyümölcs termelői árak a Nagybani Piacról

  2013. december 06., péntek 15:58 Terménypiacok

  A hazai padlizsán 400 Ft/kg, a kígyóuborka 355 Ft/kg leggyakoribb termelői áron még a 48. hét kínálatban volt. Az AKI Statisztikai Osztálya által vizsgált gazdaságokban az elmúlt évinél 14 százalékkal kevesebb, 397 ezer tonna burgonyát takarítottak be az idén. Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5 ezer hektár körül alakult az...

 • Vándordíjat alapítottak a helyi termékek támogatására

  2013. december 06., péntek 15:49 Terménypiacok

  Egyre kedveltebbek a helyi élelmiszerek, amit az is jelez, hogy a korábbi 6-8 százalékról 8-12 százalékra emelkedett arányuk a fogyasztáson belül - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

 • Az év bortermelője címet Gálné Dignisz Éva kapta

  2013. december 06., péntek 15:38 Kertészet és szőlészet

  Első női borászként Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban Az év bortermelője címet - jelentették be a Magyar Bor Akadémia által rendezett pénteki budapesti díjkiosztón.

 • Agro+MashExpo 2014: Széleskörű szakmai összefogás = nagyszabású kiállítás

  2013. december 06., péntek 15:31 Gazdaság

  2014. januárjában ismét együtt kerül megrendezésre az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A kiállítási terület nagyságát illetően már most elmondható, hogy ismét a teljes területen, azaz nettó 30.000 négyzetméteren várják a kiállítók a látogatókat.

 • Már többeknek is igényelhető TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram

  2013. december 06., péntek 12:57 Gazdaság

  A Kormány döntésének megfelelően módosította az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramot.

 • CLAAS VOLTO: Öt új modell MAX SPREAD-del

  2013. december 06., péntek 11:49 Gépészet

  A szálastakarmány-betakarítás során minden perc számít. A kiemelkedő terméktulajdonságok, a magas takarmányminőség, az AXIÁL Kft. megbízható alkatrész- és szervizháttere mind-mind nélkülözhetetlen feltétele a minőségi takarmány előállításnak.

 • Olcsóbban tankolhatnak a Mol-kutaknál a NAK tagjai

  2013. december 06., péntek 11:45 Gazdaság

  A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodást írt alá a Mollal, melynek értelmében tagjai januártól olcsóbban tankolhatnak a Mol-kutaknál. A két fél képviselői által pénteken, Lajosmizsén aláírt dokumentum kitér arra is, hogy az érvényes kamarai tagsággal rendelkezők igényelhetik a kedvezményes kártyát, melyet a Mol...

 • Megkezdte működését a Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály

  2013. december 06., péntek 11:42 Állattenyésztés

  A Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály alakuló ülését Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök nyitotta meg, majd a szakmai kérdésekben az ülést az országos osztályvezető, Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója irányította.

 • Évjárattól független starter hatás mérése: idén 13,8 %-os termésnövekedés kukoricában

  2013. december 06., péntek 10:26 Szántóföld

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban Martonvásáron 2011. óta folytatunk startertrágyázási kísérletet műtrágyáinkkal. 2012-ben és 2013-ban már kombinált, az UMG MICRO ZeaStart és a széles mikroelem tartalmú Gramix NPK kettősének hatásvizsgálatai mellett cégünk egyedülálló újdonsága, a Rizodyne talajaktivátor hatásának mérése is a...

 • Dánszentmiklósi almát oszt a Mikulás a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek

  2013. december 06., péntek 10:13 Gazdaélet

  Mintegy kétmázsányi almával érkezik a dánszentmiklósi Mikulás pénteken a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba. A válogatott gyümölcs a Dánszentmiklóson élő gazdák jóvoltából kerül a "puttonyba", onnan pedig a gyógyuló gyerekekhez.

 • Partnerségi megállapodást kötött az IPOSZ és a VM

  2013. december 05., csütörtök 20:39 Gazdaság

  A megállapodás célja az információcsere, valamint a mikrovállalkozások érdekeinek képviselete a jogszabályok előkészítésében, végrehajtásában - közölte az IPOSZ.

 • Megkezdődik a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

  2013. december 05., csütörtök 20:06 Erdő- és vadgazdálkodás

  A jövő év elején megkezdődik Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója. A csaknem kilencven hektáros terület kétharmadának vagyonkezelője, a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. erre a munkára 250 millió forintot nyert uniós pályázaton - tájékoztatta a társaság az...

 • Befejeződött a GMO Roadshow (+Videó!)

  2013. december 05., csütörtök 16:29 Gazdaság

  Befejeződött a Vidékfejlesztési Minisztérium „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezésű rendezvénysorozata. Az előadásokon Budai Gyula az agrártárca parlamenti államtitkára, Tóth Katalin parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint a szaktárca szakértői, a...

 • VM és EMMI – Közös cél: egy mezőgazdasági tudástér és tudásközpont megteremtése (+Videó!)

  2013. december 05., csütörtök 16:13 Gazdaság

  A cél egy erős kárpát-medencei mezőgazdasági tudástér létrehozása, amely a mezőgazdaságra fókuszál.

 • Magyarország nyertese a Közös Agrárpolitikának

  2013. december 05., csütörtök 15:19 Gazdaság

  Magyarország egyértelműen nyertese a Közös Agrárpolitikának (KAP), ezért a kormány minden lehetőséget megad, hogy a gazdálkodók élni tudjanak a kiharcolt lehetőségekkel, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár egy szakmai konferencián, Siófokon.

 • Megkezdődött a juh-és kecske elektronikus jelölésre vonatkozó támogatások kifizetése

  2013. december 05., csütörtök 14:58 Támogatások - pályázatok

  Decemberben közel 3200 gazdálkodó több mint 46 millió forintnyi támogatást kap az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés támogatása keretében.

 • Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke levelet írt az MVH-elnökének a SAPS-támogatások elmaradása miatt

  2013. december 05., csütörtök 14:29 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megengedhetetlennek tartja, hogy a SAPS-támogatást az arra jogosultak nem, vagy késve kapják meg, ezért az agrárkamara elnöke, Győrffy Balázs levélben fordult a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökéhez, Palkovics Péterhez - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

 • Birskörtepárlat lett idén Magyarország Legjobb Pálinkája (+Videó!)

  2013. december 05., csütörtök 14:18 Kertészet és szőlészet

  A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája. A győztes egy palackját a csütörtöki Szent Miklós Pálinka Ünnepen helyezték el a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) vitrinjében az elismerést korábban elnyert párlatok közé.

 • FAO: stagnáltak az élelmiszerárak novemberben

  2013. december 05., csütörtök 13:56 Terménypiacok

  Nem változtak érdemben a világon az átlagos élelmiszerárak novemberben az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Barbár tölgyfa-tolvajok a Tisza mentén (frissített!)

  2013. december 05., csütörtök 12:07 Gazdaélet

  A Közép-Tisza Vidéki Tájvédelmi Körzetben Kőtelek és Nagykörű községek határán, a Tisza folyó partján lévő évszázados tölgyfák barbár pusztítás áldozatává váltak.

 • FENDT gyárlátogatásra vitte partnereit az Axiál

  2013. december 05., csütörtök 11:44 Gépészet

  2013 novemberében az AXIÁL Kft. szakmai útra vitte el 40 partnerét a marktoberdorfi Fendt gyárba. A festői környezetben lévő bajorországi részen már láttunk havas hegytetőket a gyár hátterében. Első napon gyárlátogatással kezdtük a programot.

 • Axiál gépkavalkád Androidos mobiltelefonokon

  2013. december 05., csütörtök 11:10 Gépészet

  A Google Play-ről már letölthető Android operációs rendszerre az Axiál Gépkavalkád okostelefon alkalmazás. Az applikáció a 2014. 01. 29. és 02. 01. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow szakkiállítás apropóján készült.

 • Olcsóbb felújítani, mint újat venni! - motorfelújítás: Fortuna Bt.

  2013. december 05., csütörtök 10:43 Gépészet

  A közel negyven éves tapasztalattal és a korszerű felszereltségű műhelyekkel rendelkező Fortuna Bt. teljes körű szolgáltatást nyújt - bármilyen motorról is legyen szó!

 • Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

  2013. december 05., csütörtök 10:40 Szántóföld

  A MALAGROW Kft. 2013. novemberében immár harmadik alkalommal rendezte meg Növénytermesztési Stresszkonferencia sorozatát a mezőgazdasági tudományok legnevesebb vendégelőadóinak (Dr. Petróczi István Szegedi Gabonakutató Kft, Árendás Tamás MTA tudományos osztályvezető, Dr. Birkás Márta egyetemi tanár MTA doktora, Dr. Heszky László...

 • Rekordot dönthet a Németországba irányuló magyar agrárkivitel

  2013. december 05., csütörtök 08:29 Terménypiacok

  Minden korábbinál magasabbra emelkedhet az idén Magyarország Németországba irányuló agrárkivitele és az agrár-külkereskedelmi mérleg többlete német vonatkozásban.

 • V. Németh Zsolt: a vágópontok a vidékfejlesztésben is fontos szerepet töltenek be (+Videó)

  2013. december 04., szerda 18:34 Állattenyésztés

  A helyi hús igényeket kielégítő vágópontok a vidékfejlesztésben is fontos szerepet töltenek be – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Fábiánsebestyénben, a Csongrád megyei községben uniós támogatással kialakított vágópont átadásakor.

 • Az EU engedékenysége mellett, hazánk továbbra is GMO-mentes terület

  2013. december 04., szerda 15:44 Szántóföld

  Az Európai Unióban tapasztalható engedékeny hozzáállás ellenére Magyarország továbbra is ragaszkodik a GMO-mentes stratégia fenntartásához - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára szerdán, a Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért című előadássorozat utolsóelőtti, szekszárdi állomásán.

 • Mandulavaj, parasztmájas, túrós béles, szeder nektár és tökmagolaj az elismert termékek között

  2013. december 04., szerda 15:32 Terménypiacok

  A Magyar Biokultúra Szövetség a XXVI. Biokultúra Tudományos Nap keretén belül adta át az Év Bioterméke 2013 díjakat.

 • Hungarikum díjat kapott a tokaji aszú és a borvidék

  2013. december 04., szerda 14:57 Kertészet és szőlészet

  A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék hungarikum díjat kapott kedden - közölte Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökségi Gondnokság vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Tokajban.

 • Ezer mázsa tűzifát, 400 fenyőfát és vadhúsból készült ételt oszt a Verga Zrt.

  2013. december 04., szerda 14:36 Erdő- és vadgazdálkodás

  Ezer mázsa tűzifát és ugyanennyi adag meleg ételt oszt szét rászorulók között a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]