Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Civilek tanácskoztak a Víz Világtalálkozó előtt

  2013. szeptember 02., hétfő 19:39 Gazdaság

  Civil szervezetek vitatták meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szervezésében az októberi budapesti Víz Világtalálkozó témaköreit, és ajánlásokat is megfogalmaztak a fenntartható fejlesztési célokról. Ezek az ajánlások, szempontok a világtalálkozóra meghívott hazai résztvevők felkészülését segítik - írta hétfői közleményében a VM.

 • Győrffy Balázs: szükség van szervezett magyar gazdatársadalomra

  2013. szeptember 02., hétfő 18:57 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a magyar gazdatársadalomnak "le kell dolgoznia" a nyugat-európai országok gazdálkodóinak szervezettségéből adódó versenyhátrányát, ezért van szükség egységes, az agrárium valamennyi szereplőjét összefogó, segítő szervezetre.

 • Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre

  2013. szeptember 02., hétfő 18:48 Támogatások - pályázatok

  Szeptember elsejétől újra lehet pályázni a pálinkavédjegyre, a mintákat huszadika és harmincadika között lehet leadni, a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél - közölte a minősítő társaság hétfőn az MTI-vel.

 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. szeptember 02., hétfő 15:54 Gépészet

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:20 Szántóföld

  Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás.

 • A libamáj tudatosabb vásárlására hívják fel a figyelmet szakértők

  2013. szeptember 02., hétfő 15:02 Állattenyésztés

  A liba- és a kacsamáj közötti különbségekre, illetve tudatosabb vásárlásukra is felhívják a figyelmet az V. Libamájfesztiválon - közölték a szervezők.

 • Mintegy 70 gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél

  2013. szeptember 02., hétfő 14:28 Állattenyésztés

  Mintegy hetven gazda demonstrált a Pápai Hús 1913 Kft. székhelyénél hétfőn, többek között azt követelve, hogy az ajánlott 70 százalék helyett teljes egészében kapják meg járandóságukat szeptember 30-ig, s erre az önkormányzat vállaljon készfizető kezességet.

 • Állami segítség a Pápai Hús beszállítóinak

  2013. szeptember 02., hétfő 11:43 Állattenyésztés

  A kormányzat megpróbálja megmenteni a Pápai Hús kft. élő állat beszállítóit. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tud segíteni piacszerzésben: jelenleg egy marketingprogramot dolgoznak ki sertéshús tekintetében, amely a hazai piacra termelő húsipari vállalkozások termékeit próbálja a fogyasztók felé eladhatóvá, keresetté tenné - mondta a...

 • GKI: "befagyott" a gazdaság, 0,3 százalékkal nőhet idén a GDP

  2013. szeptember 02., hétfő 10:05 Gazdaság

  A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi és idei első félévi visszaesését a második félévben minimális, 0,5 százalékos növekedés követi, és az év egészében is csak 0,3 százalékos növekedés várható - közölte a gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében az MTI-vel.

 • Megkezdődött a vadászati főidény, erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Somogyban

  2013. szeptember 02., hétfő 09:47 Erdő- és vadgazdálkodás

  Erdőlátogatási tilalmat rendeltek el Somogyban vasárnaptól szeptember végéig a megkezdődött vadászati főidény miatt a Sefag Zrt. üzemi vadászterületein.

 • Módosul a vadkár megtérítési szabálya

  2013. szeptember 01., 18:57 Erdő- és vadgazdálkodás

  A mezei nyúl és a fácán okozta mezőgazdasági kárt jövő március közepétől nem kell megtérítenie a vadászatra jogosultnak - a szabályt az új Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő agrár- és környezetvédelmi részletszabályokat felölelő törvénytervezet tartalmazza.

 • Új helyszínen várja látogatóit az V. Libamájfesztivál

  2013. szeptember 01., 18:44 Állattenyésztés

  A hagyományos kulináris élményeken túl egyedülállóan nosztalgikus hangulattal várja vendégeit az ötödik Libamájfesztivál új helyszínen, a fővárosi Erzsébet téren szeptember 6. és 8. között.

 • Fazekas Sándor: olyan vidékpolitika kell, hogy a kis településeken is boldogulni lehessen

  2013. szeptember 01., 18:33 Szántóföld

  Magyarországnak olyan vidékpolitikára van szüksége, amely biztosítja, hogy a kisvárosokban, a falvakban, a fővárostól távoli településeken is boldogulhassanak az ott élők, és kiváló minőségű mezőgazdasági javakat termelhessenek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kisújszálláson.

 • VM-államtitkár: a vadhús is bekerülhet a közétkeztetésbe

  2013. szeptember 01., 18:13 Erdő- és vadgazdálkodás

  Évente tartósan 12 ezer tonna vadhús kerül piacra Magyarországon, ennek értékesítését a kereslet élénkítésével lehet megoldani, de a tárca vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevonják a vadhúst a közétkeztetésbe - mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szombaton a Zala megyei Bakon.

 • VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok - Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok

  2013. szeptember 01., 06:29 Állattenyésztés

  Augusztus utolsó hétvégéjén minden a mezőgazdaságról és az állattenyésztésről szólt Kaposváron. A Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok programjai a szeptember elsejével induló vadászati idényt köszöntötték.

 • Zetor traktorok és Maschio Gaspardo talajművelő gépek a Farmer Expo-n (+Videó)

  2013. augusztus 31., szombat 21:45 Gépészet

  Zetor traktorok húztak Maschio Gaspardo talajművelő gépeket a debreceni Farmer Expo szántóföldi gépbemutatóján. A látványos programról videót is készítettünk, érdemes megnézni összeállításunkat!

 • Volverini ágaprító gépbemutató a Farmer Expo-n (+Videó)

  2013. augusztus 31., szombat 15:28 Gépészet

  Nagy érdeklődés övezte a Zetor-Vas Kft. gépbemutatóit a debreceni Farmer Expo vásárnapjain. A Volverini ágaprító család legnagyobb tagja is minden nap dolgozott- most videó-összeállításban is megmutatjuk, hogyan szerepelt a gép.

 • Exportpiacokra tör az Év Pincészete, a balatonlellei Ikon

  2013. augusztus 31., szombat 09:08 Kertészet és szőlészet

  A három magyar család tulajdonában álló, évi 350 ezer palack bort előállító balatonlellei Ikon Pincészet a piac stabilizálása mellett főként az exportot szeretné növelni, a pincészet az Év Pincészete díjat pénteken vette át Balatonlelle-Rádpusztán.

 • Vadásznapokat rendeznek Békés megyében

  2013. augusztus 31., szombat 08:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  A vadgazdálkodók és a földhasználók együttélése jegyében rendezik meg az idei vadásznapokat Békés megyében szeptember 7-én szombaton.

 • Kevesebb gímszarvast lőnek ki az idén Tolnában

  2013. augusztus 31., szombat 08:01 Állattenyésztés

  Kevesebb gím- és dámszarvas szerepel az idén a Tolna megyei vadász- és vadgazálkodási társaságok kilövési terveiben, mint 2012-ben, a gímszarvas szeptember 1-jén kezdődő vadászati szezonja előtt változó minőséget várnak a szakemberek.

 • Az alma felvásárlási és piaci átlagára Magyarországon (2002-2012)

  2013. augusztus 30., péntek 18:54 Kertészet és szőlészet

  A piaci átlagár és felvásárlási átlagár változása évről-évre.

 • A VM saját forrásból fizeti ki a Pápai Hús kistermelő élőállat-beszállítóit

  2013. augusztus 30., péntek 18:46 Állattenyésztés

  Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) saját forrásból fizeti ki a Pápai Hús 1913 Kft. azon kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek a korábbi követeléseit még nem teljesítették - közölte Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Fazekas: Kaposvár a mezőgazdaság megújításának egyik központja

  2013. augusztus 30., péntek 18:00 Szántóföld

  Kaposvár a magyar mezőgazdaság megújításának egyik legfontosabb központja - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a somogyi megyeszékhelyen, a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításának megnyitóján.

 • Az Ausztriából ellopott traktorokat Hegykőn találták meg

  2013. augusztus 30., péntek 16:54 Gépészet

  Ausztriában két hete ellopott traktorokat találtak meg a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykő külterületén csütörtökön - írta a rendőrség honlapja pénteken.

 • Esik a barack ára, nő a sárgarépáé - letölthető agrárpiaci jelentés

  2013. augusztus 30., péntek 11:57 Kertészet és szőlészet

  Az őszibarack ára esik, a sárgarépa valamint a petrezselyemgyökér termelői ára azonban emelkedett a hazai piacokon. Almából, körtéből idén nagyobb mennyiségre számíthatunk, mint tavaly. Agrárpiaci jelentéseink.

 • Bortermelés Magyarországon (1993-2012)

  2013. augusztus 30., péntek 11:44 Kertészet és szőlészet

  A bortermelés alakulása hazánkban - éves bontás.

 • A 18. Magyar Borok Útja Rali Keményékkel rajtolt el

  2013. augusztus 30., péntek 11:36 Kertészet és szőlészet

  A Városligetből péntek reggel útjára indult a 18. Magyar Borok Útja Rali, melynek résztvevői a háromnapos autós túra során 14 borpincészetet és egy pálinkafőzdét látogatnak végig.

 • Kezdődik az ipari alma dömpingfelvásárlása

  2013. augusztus 30., péntek 11:02 Kertészet és szőlészet

  Hétfőn indítja az ipari alma dömpingfelvásárlását az Agrana-Juice Magyarország Kft. vásárosnaményi üzemében - közölte az osztrák tulajdonú cég ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

 • Termelői piac nyílt Gombán

  2013. augusztus 30., péntek 08:19 Gazdaság

  Átadták az új termelői piacot Gombán csütörtökön.

 • Bor, zene és humor a hétvégén

  2013. augusztus 30., péntek 08:10 Gazdaság

  Sok humorral, borral, zenei előadásokkal és egyéb programokkal várja vendégeit a harmadik Humor- és Borfesztivál - szódával című rendezvény szeptember 6-án és 7-én a Ferencvárosban, a Ráday utcában.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]