Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A Jumbo megbízható erejére mindig számíthat

  2013. április 17., szerda 08:33 Szántóföld

  Szabadítsa meg kukoricáját a magról kelő és évelő gyomoktól a Jumbo Turbo megbízható erejével – most nettó 5000 Ft/csomag árkedvezménnyel!

 • Kalászos gyomirtás belvíz idején...

  2013. április 17., szerda 08:23 Szántóföld

  Az idei sok és gyakori esőzés eddig soha nem látott burjánzást eredményezhet a gyomok terén, ami ellen idén még a jó tervezés sem egyszerű, nemhogy a kivitelezés. Ezért különösen fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent alaposan átgondolva tudjunk jó döntést hozni.

 • Kiegészítő tejtámogatás a termelőknek

  2013. április 16., kedd 16:17 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte annak a mintegy 5,8 milliárd forint tejtámogatásnak a kifizetését, amelyből összesen több mint 5100 gazdálkodó részesedik.

 • A prémium termékek érdeklik az oroszokat

  2013. április 16., kedd 11:05 Gazdaság

  Óriási lehetőségekkel rendelkezik a magyar mezőgazdaság az orosz piacon, ahol komoly kereslet van termékeink iránt. Az érdeklődés mellett hatalmas nosztalgia is jellemzi a kelet-európai ország vevőit, olyan termékeket is emlegetnek, amelyet Magyarország már nem gyárt – mondta a múlt héten Moszkvában tárgyaló Budai Gyula államtitkár.

 • Ha minden csepp számít – SAE TURBMATIC MK2 a tökéletes megoldás

  2013. április 16., kedd 10:25 Gazdaság

  A szőlő-gyümölcs, valamint kommunális és magasfa permetezőgépek építésére szakosodott vállalkozás az állandóság és a folytonosság jegyében munkálkodik. Ennek jegyében készülnek minőségi anyagokból gyártott tartós, megbízható gépeik is, melyek közül az új fejlesztések épp annyira népszerűek, mint a több évtizede folyamatosan gyártott...

 • Hybrirock – Zene földjeimnek

  2013. április 16., kedd 10:21 Szántóföld

  A nagyon magas mag- és olajtermésű HYBRIROCK hybrid méltó követője lehet a Triangle jól bevált eredményeinek, hiszen - a TURAN-hoz hasonlóan - a most is jellemző csapadékos, elhúzódó vetésidő esetén később is nagy biztonsággal vethető.

 • Támogatás a szőlőültetvények átalakítására

  2013. április 16., kedd 09:33 Kertészet és szőlészet

  A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és- átállításához április elejétől július 16-ig nyújthatók be a támogatási kérelmek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Közleményük szerint a támogatás feltétele a borvidéki terv alapján elkészített, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által jóváhagyott...

 • Tejtermelők támogatása

  2013. április 16., kedd 09:11 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2 milliárd forint támogatás jóváhagyásával kezdte meg a történelmi bázis alapú nemzeti tejtámogatás kifizetését.

 • A húsmarháé a jövő

  2013. április 16., kedd 08:40 Állattenyésztés

  A fejlesztési feltételekről egyeztetett a mezőgazdaság ágazati képviselőivel állattartókkal Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, akik a legelőterületek növelését kérték, valamint azt, hogy a nemzeti parkok területén is legeltethessenek.

 • Belvíz = Körülményes talajművelés

  2013. április 15., hétfő 10:48 Gépészet

  Sajnos a legtöbb gazdálkodó szembesül az idei év legnagyobb problémájával, a belvízzel. Mindannyian tudjuk, hogy ez a belvíz sem fog tartani örökké, de a kérdés az, hogy érdemes-e azokat a területeket művelni, bevetni, amelyeket most még egybefüggő víz borít?

 • Tavasztól Volvo-buszokat gyárthat a Rába

  2013. április 15., hétfő 10:15 Gazdaság

  Nem fizet osztalékot 2012-es teljesítménye után a Rába Járműipari Holding Nyrt., a pénteki győri közgyűlés 98,3 százalékos többséggel szavazta meg a menedzsment Pintér István elnök-vezérigazgató által bejelentett javaslatát.

 • Aurora Full kalászos gyomirtó szer hatékonysága Veronika hederifolia ellen

  2013. április 15., hétfő 09:24 Szántóföld

  Aurora Full kalászos gyomirtó szer hatékonysága Veronika hederifolia ellen a Szolnok megyei MGSZH NTI 2012 évi összehasonlító kísérletében.

 • Az anyajuh tartás támogatása újra igényelhető

  2013. április 15., hétfő 08:46 Támogatások - pályázatok

  Az anyajuhtartásra vonatkozó támogatási kérelmet április 11-től május 27-ig lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani.

 • Bioüzemanyagok fontossága

  2013. április 15., hétfő 07:38 Környezetvédelem

  Ma már egyre több helyen gondolkodnak el azon, hogy lehetne az üzemanyagok terén is kialakítani a tartós, megbízható használatot minél kevesebb környezetterheléssel. Ennek eredményeinek néztünk utána.

 • Növényvédő szerekkel vagy nélkülük?

  2013. április 15., hétfő 07:25 Környezetvédelem

  Németországban „A Növényvédelmi Nemzeti Akcióterv’ keretében mind több szakember hangoztatja a korszerű növényvédelem nemzetgazdasági előnyeit, ezzel is jelezve, hogy hiba lenne a növényvédő szereknek csak a veszélyeit emlegetni.

 • Figyelem! Elindult a 2013. évi egységes kérelem beadása

  2013. április 14., 23:42 Támogatások - pályázatok

  Április 10-től megnyílt a lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 25 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására.

 • Így alakultak a termelői árak

  2013. április 14., 10:27 Gazdaság

  Megjelentek az év első két havára vonatkoztatható termelői árak tavalyi, azonos időszakban történő összevetései. A grafikon a növényi és kertészeti termékekre, valamint az élő állat és állati termékek eredményeit mutatja.

 • Ha tavasz, akkor üzleti tippek sorozat

  2013. április 13., szombat 21:02 Gazdaság

  Idén is megszervezték a hazai vállalkozásoknak szóló Üzleti tippek rendezvénysorozatot, mely az ágazat finanszírozási lehetőségeiről és a nyersanyagpiaci kockázatok mérséklésével kapcsolatos hasznos információkkal látja el az érdeklődőket. A gödöllői rendezvényen a Baromfi Termék Tanács és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége...

 • MOSZ: a földhasználati viszonyok átrendezése visszaesést hoz az állattenyésztésben

  2013. április 13., szombat 14:57 Állattenyésztés

  Kritizálja a kormány mezőgazdaság átalakításáról szóló terveit a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • FruitVeb: 2020-ig egymillió tonna termelésnövelés, 100 ezer új munkahely

  2013. április 12., péntek 18:30 Gazdaság

  A zöldség-gyümölcs ágazat összességében mintegy egymillió tonnával kívánja növelni termelését 2014-2020 között a jelenlegi évi 2,5 millió tonnáról, és így mintegy 100 ezer új vidéki munkahelyet is létre kíván hozni - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.

 • Géptámogatás 2013! 8 milliárdos kertészeti géptámogatási programot indít a VM

  2013. április 12., péntek 16:46 Gépészet

  A tervek szerint mintegy 8 milliárdos keretből indít kertészeti géptámogatási programot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén nyártól - jelentette be a tárca vezetője pénteken Kisújszálláson. A részletekről a VM Sajtóirodát kérdeztük.

 • Magnisul – innováció talajra hangolva

  2013. április 12., péntek 08:02 Szántóföld

  Az elmúlt évben a kukorica termesztéssel foglalkozók számára jelentünk meg új termékkel a magyar műtrágya piacon, a CORN Starter azóta mind szakmai, mind termelői körökben bizonyította, hogy helye van a kukorica technológiában. Persze az idei év sem telik el újdonság nélkül, most a napraforgó termesztéshez ajánlunk figyelmükbe egy olyan...

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek online kiadása!

  2013. április 11., csütörtök 19:22 Gazdaság

  A BASF stratégiájának egyik alappillérét jelenti a kutatás-fejlesztés támogatása, ezen belül is kiemelt szerepet kapnak a mezőgazdaságot érintő kutatások. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a magyarországi körülményeket, lehetőségeket és megoldásokat saját csapatunk vizsgálja, figyelembe véve a piac és a termelők igényeit. Így...

 • Gabona és ipari növények – friss AKI jelentés

  2013. április 11., csütörtök 13:42 Gazdaság

  Világszerte 4 százalékkal nőtt a világ búzatermelése, kukoricából azonban kevesebb termett - olvasható a gabona és az ipari növények legfrissebb agrárpiaci jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet közreadásában.

 • Agrár-szakképző iskolai hálózat alakul

  2013. április 10., szerda 22:52 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 46 szakképző intézmény fenntartását veszi át 2013. augusztus 1-jétől - közölte a szaktárca szerdán.

 • Új hatásmechanizmusú termék repcében a fénybogarak ellen!

  2013. április 10., szerda 13:26 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce rovarkártevői közül a legismertebb és az egyik legnagyobb károkozásra képes faj a repcefénybogár (Meligethes aeneus). Tapasztalatok szerint a 9-10 ˚C léghőmérséklet mellett kezdődik el az imágók előjövetele és táplálkozása. A repcefénybogár lyukat rág a bimbóba és ide, vagy a bimbók alapi részére helyezi el a...

 • A jövővel minden nap foglalkozni kell! - Társasalmi szerepvállalás a vidék értékeinek közvetítéséért

  2013. április 10., szerda 11:38 Gazdaság

  Az AGRO.bio Hungary Kft. az AGRYA egyik fő támogatójaként a "Vesd bele magad" nevű programot minden szempontból nagyszerű kezdeményezésnek tartja. Ebben az évben 24.879 kisdiák kap zöldség vetőmag csomagot, amellyel megtanulhatják és megszerethetik a saját zöldség előállításának folyamatát.

 • Mega Show 2013 - Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek bemutatója (+ Videó)

  2013. április 09., kedd 17:22 Gépészet

  Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek, motor fogyasztásmérés-összehasonlítás és gépkezelői ügyességi versenyek várták az érdeklődőket az Invest Kft. Mega Show rendezvényén. Érdemes megnézni videó-összeállításunkat is az izgalmas programokról!

 • A Goodyear kivonul Európából?

  2013. április 08., hétfő 22:08 Gazdaság

  Európai és latin-amerikai üzletágának mezőgazdasági gumiabroncsrészlegének egy részétől vált meg a világhíres Goodyer, hogy ezt a területet ezentúl a Titan lássa el.

 • Biotermelés Németországban

  2013. április 08., hétfő 14:50 Környezetvédelem

  Németországban az Ökológiai Élelmiszergazdasági Szövetség (BÖWL) felmérése szerint a hazai biopiac növekvő igényét nem tudja kielégíteni a jelenlegi bioterület, azaz a 23.000 körüli bioüzem. Ezek számát 10.000-rel kellene növelni a növekvő kereslet fedezésére.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]