Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Egyszerűbbé tennék a mezőgazdasági öntözést talajvízzel

  2013. június 16., 08:59 Szántóföld

  Egyszerűbb lenne a jövőben a mezőgazdasági öntözéshez igénybe venni a talajvizet, mivel az 50 méteres mélységet meg nem haladó, kizárólag talajvizet használó, mezőgazdasági öntözési kút létesítését a vízügyi hatóságnak csak be kellene jelenteni Győrffy Balázs és Jakab István törvénymódosító javaslata szerint.

 • Svájcban tehénmaratont, Németországban tehénszépségversenyt rendeztek

  2013. június 16., 08:55 Állattenyésztés

  Maureen, a négyéves biotehén győzött a Svájcban rendezett tehénmaratonon, Németországban egy Loh Nastygirl nevű hatéves tehén lett a legszebb a csütörtöki szépségversenyen.

 • Kevesebb lehet a meggy a tavalyinál

  2013. június 16., 08:07 Kertészet és szőlészet

  Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársai országos szinten a tavalyinál 5-10 ezer tonnával kevesebb meggyre számítanak az idén - közölte az intézet az MTI-vel.

 • Kigyulladt egy szénakazal Dombegyházán

  2013. június 15., szombat 17:39 Gazdaság

  Kigyulladt egy körbálákból összerakott szénakazal Dombegyházán, a nyéki majorban szombat délután - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Traktorok, állatsimogató a Vajdahunyadvárban a Múzeumok éjszakáján

  2013. június 15., szombat 17:36 Gazdaélet

  Traktormustra, állatsimogató és vártörténeti séta várja az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján június 22-én a budapesti Vajdahunyadvárban.

 • Június 24-ig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

  2013. június 15., szombat 15:14 Gazdaság

  Az árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentésére legkésőbb június 24-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak, a bejelentéseket a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek a Nébih honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t.

 • Bioetanol termelés világszinten 2012-ben

  2013. június 15., szombat 15:09 Környezetvédelem

  A bioetanol-termelés nagyobbik (63 %-nyi) részét a kukorica fedezi, ezt követi a cukornád (25 %). Éppen ezért e két növény mindenkori terméseredményei a bioetanol-termelés alakulására meghatározólag hatnak. 2012-es évre visszatekintve továbbra is az USA volt a legnagyobb termelő, a világtermelés több mint 60 %-a innen származott. Mint...

 • A civilek tájékoztatást kérnek a földforgalmi törvény tervezete ügyében

  2013. június 14., péntek 18:07 Gazdaság

  A civilek érdemi írásos választ kérnek legkésőbb június 17-ig az írásban benyújtott javaslataikra, valamint a földforgalmi törvény tervezete legújabb változatának nyilvánosságra hozatalát követelik - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége pénteken az MTI-vel.

 • Árvízkárok Fejér megyében

  2013. június 14., péntek 16:05 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatóságának közlése szerint 880 hektár mezőgazdasági területet, illetve két horgásztavat öntött el az árvíz a megyében.

 • Új öntözőrendszert adtak át Gabonakutató Kft. kiszombori telepén

  2013. június 14., péntek 13:33 Szántóföld

  Uniós támogatással új öntözőrendszert alakítottak ki a Gabonakutató Kft. kiszombori telepén, a 314 hektáros területen nagy értékű vetőmagot állítanak elő – közölte Szilágyi László ügyvezető igazgató pénteken a helyszínen.

 • Nagy értékű traktorok eltulajdonításában résztvevő román férfit vettek őrizetbe

  2013. június 14., péntek 12:19 Gazdaélet

  Őrizetbe vettek egy román állampolgárt, aki részt vett három nagy értékű, Apátfalván ellopott traktor értékesítésében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

 • DORKER Nap Kaposváron: Deutz-Fahr traktorok, prémium munkagépek! (+Képek!)

  2013. június 14., péntek 11:20 Gépészet

  Óriási érdeklődés övezte a DORKER Kft. nyílt napját Kaposváron. Deutz Fahr traktorokkal, munkagépekkel, motor- teljesítmény méréssel és tombolával telt a jó hangulatú rendezvény.

 • Egyre népszerűbbek az Amazone gépek: tárcsa, vetőgép kiváló minőségben! (+Videó)

  2013. június 14., péntek 11:11 Gépészet

  Egyre kedvezőbb ajánlatokkal szolgál a gazdák számára az Amazonen-Werke Kft. A népszerű vetőgépek és tárcsák az aktuális munkák előtt még időben beszerezhetőek. Videónkkal segítünk dönteni: lássuk, mivel kínál többet az Amazone!

 • Agromatic Automatizálási Kft.: GPS, navigáció, korrekciós szolgáltatás felsőfokon! (+Videó)

  2013. június 14., péntek 10:31 Gépészet

  Agromatic Automatizálási Kft. GPS rendszerekkel, korrekciós szolgáltatással foglalkozik. Videó-tudósításunkban vezértermékeikkel – a Trimble navigációs rendszereivel mutatkoztak be a gazdák számára.

 • Megkezdődhet az árvíz utáni kárenyhítés

  2013. június 14., péntek 09:30 Gazdaság

  Az árvízkárok mielőbbi bejelentését javasolja Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter a károkat szenvedett mezőgazdasági termelőknek.

 • A hatóság július 1-jétől indít eljárást a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt

  2013. június 14., péntek 09:26 Gazdaság

  A hatóság július 1-jétől indít eljárást azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Szárazság konferencia – Budapest, 2012

  2013. június 14., péntek 09:15 Gazdaság

  A Monsanto kelet-európai vezetősége már a tavalyi évben is kiemelt figyelmet szentelt az aszály okozta problémák kezelésére.

 • Svájcban tehénmaratont, Németországban tehénszépségversenyt rendeztek

  2013. június 14., péntek 08:32 Gazdaélet

  Maureen, a négyéves biotehén győzött a Svájcban rendezett tehénmaratonon, Németországban egy Loh Nastygirl nevű hatéves tehén lett a legszebb a csütörtöki szépségversenyen.

 • A DERALAND Kft. nagyszabású akciót hirdet: fókuszban a Gangl Docking System gyorskapcsoló rendszer (+Videó)

  2013. június 14., péntek 06:36 Gépészet

  A Deraland Kft. referenciaüzem-programot hirdet legújabb termékükre, a Gangl Docking Systems kapcsoló rendszerre. Az akció keretén belül jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a berendezés. Most videó-összeállításunkkal is bemutatjuk, hogy miért nagyszerű ez az eszköz.

 • Mérsékelje vadkártételét természetes hatóanyagú vadriasztó szerrel!

  2013. június 13., csütörtök 16:06 Gazdaság

  Az erdészeti és csemetekertekben, ültetvényekben, faiskolákban és szántóföldi kultúrákban hatalmas károkat okoz az őz, szarvas és muflon állományok rágása. Ön is megoldást keres?

 • Több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen keletkeztek károk

  2013. június 13., csütörtök 15:46 Gazdaság

  Az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő talajvíz és a védekezés - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár az MTI érdeklődésére csütörtökön Mohácson.

 • Csaknem 100 tonna gyümölcs-sűrítményt foglalt le a Nébih

  2013. június 13., csütörtök 15:42 Kertészet és szőlészet

  Mintegy 98 tonna bizonytalan eredetű gyümölcs-sűrítményt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Balatonfüreden egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

 • Sertésszaporítóanyag-előállító állomás épült Mohácson

  2013. június 13., csütörtök 13:30 Állattenyésztés

  A Kantel Kft. 140 millió forintból épült sertésszaporítóanyag-előállító állomását adták át Mohácson csütörtökön.

 • Megérkeztek az új Hattat kertészeti traktorok és a kiváló Rolmako munkagépek!

  2013. június 13., csütörtök 13:11 Gépészet

  Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a kertészetek és borászatok számára elkészült a legújabb Hattat traktor. Természetesen ezek is angol Perkins motorral, valamint az igényeknek megfelelően 12 + 12 vagy 16 + 8 váltóval kerülnek átadásra 68 és 78 lóerős kivitelben. További információért kérjük, keresse országos értékesítési hálózatunkat!

 • A FAO szerint nő a világ gabonatermése, csökkenhetnek az élelmiszerárak

  2013. június 13., csütörtök 10:52 Gazdaság

  A tavalyinál nagyobb gabonatermésre számít a világon a FAO, mert várhatóan nő a búza termésmennyisége, és az Egyesült Államokban nagyobb területen termesztenek kukoricát, mindezek hatására pedig csökkenhetnek az élelmiszerárak.

 • KSH: tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedése

  2013. június 13., csütörtök 10:45 Gazdaság

  Áprilisban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedésének üteme: a felvásárlási árak 11,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a márciusi 14,6 százalékos emelkedést követően - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A SOKORÓ munkagépek bemutatkoznak: kultivátor, rövidtárcsa, henger magyar gyártótól! (+Videó!)

  2013. június 13., csütörtök 09:48 Gépészet

  A Sokoró Kft. saját gyártású mezőgazdasági gépeivel mutatkozik be. Legújabb fejlesztésű munkagépeit először a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon láthatta a nagyközönség, - amiről videó-összeállítást is készítettünk!

 • 2020-ig minden tanyán legyen áram!

  2013. június 13., csütörtök 07:39 Gazdaság

  Magyarország Kormánya az Országgyűlés részére benyújtott eddigi tanyafejlesztési intézkedésekről szóló jelentésében kiemelt feladatként rögzíti azon célt, hogy 2020. év végéig valósuljon meg minden tanya elektromos árammal történő ellátása, továbbá hogy minden tanya járható utakon legyen megközelíthető.

 • Újra lehet koccintani a legkedveltebb borvidéki település címért

  2013. június 13., csütörtök 07:30 Kertészet és szőlészet

  Az idén is megrendezik június 15. és szeptember 8. között a borvidéki települések versenyét, a Koccintást - jelentették be a szervezők szerdán Budapesten.

 • Az agrárkamara vezetői generációváltást sürgetnek

  2013. június 13., csütörtök 07:26 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az agrárgazdaság hosszú távú érdekeit szolgálná, ha megfelelő jogi környezettel értékesítésre ösztönöznék azokat a földet öröklőket, akik nem maguk akarják megművelni a tulajdonukba került termőföldet.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]