Hírek, agrárhírek, mezőgazdasági hírek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
Az Agroinform Hírek rovatában mindig megtalálod a legfrissebb mezőgazdasági híreket és szakcikkeket. Olvass agrárhíreket gépészet, haszonállat, kertészet, termőföld, gazdaság, pályázat és időjárás témákban.
 • GPS készüléket nyerhet az OMÉK-on!

  2013. szeptember 12., csütörtök 12:51 Gazdaság Hirdetés

  Válaszoljon helyesen az AXIÁL Kft. OMÉK-GPS kvízére és nyerje meg a 300 000 Ft értékű CLAAS COPILOT GPS sorvezetőt! Játékunk az OMÉK ideje alatt tart, a kérdőíveket hostesseinktől szerezhetik be a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont SZ-202-es standjánál!

 • Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei

  2013. szeptember 11., szerda 11:52 Kertészet és szőlészet

  Az elmúlt 10-15 évben a gyökérzöldségfélék területi visszaesése azt hozta magával, hogy a hazai feldolgozóipar szükségletét, mint a friss piaci igényeket is, részben importból kell biztosítani.

 • India: a mezőgazdasági gépgyártás jövője?

  2013. szeptember 11., szerda 11:22 Gépészet Hirdetés

  Már szinte közhely, hogy a nagy világcégek az olcsó munkaerőnek és a komoly fejlesztési lehetőségeknek köszönhetően a távol-keleti országokban gyártanak, még ha nem is teljes gyártás, hanem pusztán az összeszerelés szintjén is. India a gép-, autó-, és haszongépjármű-gyártás területén is komoly fejlődést ért el az elmúlt években.

 • Tápelemhiány-tünetek a szőlőben

  2013. szeptember 11., szerda 09:56 Kertészet és szőlészet

  Hazánk szőlő termőterülete 1945-ben 231 490 hektár volt, ez 1996-ban 100 000 hektár alá csökkent, 2011-ben – KSH adatok alapján – pedig alig haladta meg a 75 000 hektár nagyságot.

 • Mai magyar búzafajták a Kárpát-medencében

  2013. szeptember 11., szerda 09:19 Szántóföld

  Bort, búzát, békességet, mondjuk ezt a több évszázados népi jókívánságot. Ez is mutatja, hogy nemzetünk számára milyen fontos volt mindig a bor és természetesen alapanyaga a szőlő és a búza, amelyből lesz a liszt, a nagybetűs KENYÉR, a különböző tészták, péksütemények stb., életünk nélkülözhetetlen táplálékai.

 • Dió buroklégy magyarországi elterjedése 
2013 tavaszán

  2013. szeptember 09., hétfő 14:08 Szántóföld

  A Magyarországon először 2011-ben károsító dió buroklégy (Rhagoletis completa Cresson) jelenléte 2012-ben már 4 nyugati, ill. délnyugati megyében volt detektálható. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében 19 helyen mutatták ki a rajzás megfigyelésre kihelyezett csapdák. Valószínű, hogy 2013-ban tovább fog terjedni az ország...

 • Az új műtrágyázási technológia SIKERE őszi búzán

  2013. szeptember 09., hétfő 13:04 Szántóföld Hirdetés

  A Fertilia Kft. 2012-ben üzemi méretű őszi búza startertrágyázási kísérletet állított be a Somogy megyei Lengyeltóti térségében. A kísérletnek a helybeli Bognár István gazdálkodó adott helyet. Együttműködő partnerünk a Väderstad Kft., valamint a Szent István Egyetem Gépészmérnöki kara, aki a szántóföldi mérővizsgálatokat lefolytatta.

 • Magyar Termék Nagydíjat nyert a Fertilia Kft.

  2013. szeptember 09., hétfő 12:57 Szántóföld Hirdetés

  A Fertilia Kft. a Magyar Termék Nagydíj 2013. évi pályázatán elnyerte a saját gyártású és fejlesztésű UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya családdal a Magyar Termék Nagydíj Kitűntető Címet.

 • Magyar Termék Nagydíjat érdemelt a szántóföldi gazdálkodás forradalmasítása!

  2013. szeptember 06., péntek 11:56 Szántóföld Hirdetés

  Újabb márkával bővült a kiemelkedő magyar termékek sora, 2013 szeptemberében a Phylazonit talajoltó anyag kapott Magyar Termék Nagydíjat!

 • Az AGRO.bio Magyar Termék Nagydíjas lett!

  2013. szeptember 05., csütörtök 16:59 Szántóföld

  Az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil termékcsaládja Magyarország legtekintélyesebb minőségtanúsító rendszerének pályázatán Magyar Termék Nagydíjban részesült. A rangos elismeréssel járó Magyar Termék Nagydíj trófeát és díszoklevelet a Parlament Felsőházi Tanácstermében ünnepélyes keretek közt adták át 2013. szeptember 4-én.

 • Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Sopronban

  2013. szeptember 05., csütörtök 15:51 Erdő- és vadgazdálkodás Hirdetés

  A Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat idén már ötödik alkalommal várja a faipar szerelmeseit. Ezúttal is sokféle kiállítási standdal, kedvező árakkal és színes programokkal várják az érdeklődőket.

 • ŐSZI BORSÓ – az alternatív fehérjetakarmány

  2013. szeptember 05., csütörtök 14:05 Kertészet és szőlészet Hirdetés

  Az állattartó gazdaságok számára sok fejtörést okoz a kukorica túlsúlyos vetésforgó és a gabonafélékben – részben emiatt – megjelenő fuzárium-fertőzés. A folyamatos takarmányszükséglet kielégítésének gondját csak tetézik az ingadozó, nehezen kalkulálható szójaárak. Az import szója magas beszerzési költsége miatt egyre többen...

 • Massey Ferguson gépek húzták a Nagy Talajművelő Show munkaeszközeit! (+Video)

  2013. szeptember 03., kedd 17:34 Gépészet Hirdetés

  A teljes Massey Ferguson-kínálat felsorakozott az idei Nagy Talajművelő Show két helyszínén, hiszen az ma már mindenki számára elképzelhetetlen lenne, hogy a látványos szántóföldi bemutató munkaeszközeit ne a Massey Ferguson gépei húzzák.

 • Nufarm – őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

  2013. szeptember 03., kedd 15:57 Szántóföld Hirdetés

  2012 őszén az ország keleti és nyugati felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat.

 • Müthing szárzúzók – kiváló hatásfok a szabadalmaztatott technológiáknak köszönhetően

  2013. szeptember 02., hétfő 15:54 Gépészet Hirdetés

  A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak-, parkok gondozására.

 • VII. Kaposvári Állattenyésztési Napok - Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok

  2013. szeptember 01., 06:29 Állattenyésztés

  Augusztus utolsó hétvégéjén minden a mezőgazdaságról és az állattenyésztésről szólt Kaposváron. A Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok programjai a szeptember elsejével induló vadászati idényt köszöntötték.

 • Volverini ágaprító gépbemutató a Farmer Expo-n (+Videó)

  2013. augusztus 31., szombat 15:28 Gépészet Hirdetés

  Nagy érdeklődés övezte a Zetor-Vas Kft. gépbemutatóit a debreceni Farmer Expo vásárnapjain. A Volverini ágaprító család legnagyobb tagja is minden nap dolgozott- most videó-összeállításban is megmutatjuk, hogyan szerepelt a gép.

 • Mikroelemek a repcetermesztésben – apró részletek a csúcshozamért

  2013. augusztus 29., csütörtök 12:00 Szántóföld Hirdetés

  A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként szolgálnak, de számos...

 • A Kverneland eszközei a Nagy Talajművelő Show-n is bizonyítottak! (+Video)

  2013. augusztus 29., csütörtök 10:45 Gépészet Hirdetés

  A gazdálkodás technikai tökéletesítésére szakosodott Kverneland csoport magyarországi képviselete a kezdetektől fogva együttműködője a Nagy Talajművelő Show-nak, ahol a világ egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági gép- és szolgáltaltás fejlesztője, gyártója és szállítója rendszerint bemutatja újdonságait.

 • Gépbemutató premier és sok más érdekesség a debreceni Farmer Expo-n (+Képek!)

  2013. augusztus 28., szerda 11:26 Gépészet

  A Farmer Expo-n mutatták be Magyarországon először a megújult Ursus traktorokat. A lengyel gépeken kívül is számos újdonságot láthattak a gazdák, a szántóföldi gépbemutatók is sok látogatót vonzottak.

 • Energianövények termesztése és a klímaváltozás

  2013. augusztus 28., szerda 09:16 Környezetvédelem

  Kétségtelen, a jövő mezőgazdasági szempontjából a klímaváltozással összefüggésben a víz lesz a legfontosabb meghatározó tényező. Az is egyértelmű, hogy az energianövények termesztésére szakosodó gazdák a szárazsághoz jól alkalmazkodó energianövények (olasz muhar és/vagy szudáni fű) lesznek ráutalva.

 • Multiva-Bobcat szántóföldi gépbemutató Mezőcsáton

  2013. augusztus 27., kedd 14:22 Gépészet Hirdetés

  Közös bemutatónapot tartanak a Bobcat és a Multiva márkák kizárólagos magyarországi képviselői, a DM-Ker Kft. és a Ragrár 2007 Kft. A gyakorlati bemutató időpontja és helyszíne: Augusztus 30. péntek, Borsod megye Mezőcsát. A Multiva részéről a WingMaster 360H típusjelű vontatott szántóföldi nehéz kultivátor, a DiscMaster 6000 rövidtárcsa...

 • Exportra megy a magyar csemegekukorica

  2013. augusztus 27., kedd 13:18 Szántóföld Hirdetés

  Jó helyzetben vannak a hazai csemegekukorica termelők, mert a tavalyi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki egész Európában. Így keresett a fontos élelmiszernövény, amely Magyarországon 34 ezer hektáron, azaz a legnagyobb területen terem a kontinensen.

 • Búza betakarítás után, vetés előtt

  2013. augusztus 27., kedd 10:03 Szántóföld

  A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább felmerülő kérdés az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása. A nyári növények betakarítása, még nem fejeződött be, pontos adatokkal még nem rendelkezünk, egyelőre csak találgatni tudjuk, hogy a tavaszi csapadékos időjárás után, mit remélhetünk, az azt követő...

 • Levéltrágyázás hatékonyan

  2013. augusztus 27., kedd 08:50 Kertészet és szőlészet

  A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, de a lombozatra kijuttatott tápelemeket is képes hasznosítani.

 • Automata tűzvédelem a mezőgazdaságban

  2013. augusztus 26., hétfő 15:22 Gépészet Hirdetés

  A mezőgazdasági vagy erdészetben használatos gépek motorterében bármikor keletkezhet tűz. A következményi károk súlyosak lehetnek, amely mértéke meghaladhatja a gép értékének többszörösét is. A járműben keletkezett káron felül bekövetkezhetnek személyi- és környezeti károk, továbbá számolni kell a bevétel kieséssel és az esetleges jogi...

 • Reális és hatékony válasz több kérdésre

  2013. augusztus 26., hétfő 10:50 Szántóföld

  Az utóbbi években számtalan bio vagy környezetbarát jelzővel ellátott növényápoló – esetenként még növényvédő szer is – vagy bio-stimulátor kapott engedélyt különböző növények kezelésére. Az ilyen készítmények sorában találkozhatunk a ,,BISTEP” márkanevű termékkel, amelyről egy berkenyei termékismertetőn érdeklődtem...

 • Mezőgazdasági hulladékok – hasznosításuk, csoportosításuk

  2013. augusztus 25., 11:28 Környezetvédelem

  A Rabobank beszámolója szerint új technológiáknak és persze új szemléletnek köszönhetően – miszerint „Egy csepp se menjen veszendőbe” elv alapján – a mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok mind nagyobb hányadát lehet hasznosítani. Azaz a hulladék nem költségtényezőt, hanem bevételi forrást jelent. Évente 1...

 • Gazdálkodás – környezetbarát módon - Húsfogyasztás és a szójaimport csökkentése

  2013. augusztus 24., szombat 11:16 Környezetvédelem

  A világ növekvő hústermelésével a megnőtt szójaigény kielégítésére egyre nagyobb szükség van új és új vetésterületekre, mely jobbára csak az erdők rovására oldható meg. Különösen Dél-Amerikában pusztítanak ki sok erdőt. A WWF egyik szakembere, Markus Wolter egy münsteri takarmánygazdálkodási fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy a...

 • A LEMKEN ekéi a Nagy Talajművelő Show-n is a nézők kedvencei voltak (+Video)

  2013. augusztus 22., csütörtök 12:24 Gépészet Hirdetés

  A Lemken mindig igyekszik talajművelő eszközeit minél közelebb vinni a mezőgazdaságban működő vállalkozásokhoz, hogy azok a legváltozatosabb talajkörülmények között is bizonyíthassanak. Ez az idei Talajművelő show két helyszínén, Nakon és Törökszentmiklóson egyaránt sikerült, hiszen mint ahogy kiderült, a sokoldalú, minden igényhez...

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]