Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Pálinkaszállító teherautó ütközött kisbusszal Szolnok megyében

  2013. október 04., péntek 18:45 Gazdaság

  Egy ember megsérült, amikor pálinkát szállító teherautó ütközött egy kisbusszal pénteken a 4-es főúton, Törökszentmiklós határában - tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-t.

 • Sorvezető GPS, amely professzionális, megfizethető magyar termék! (+Videó!)

  2013. október 04., péntek 18:34 Gépészet

  Hazai fejlesztésű, professzionális GPS-ekről készítettünk interjút a Landasin Agrogazda Kft. tulajdonosával. Videó összeállításunkból az is kiderül, hogyan lehet a kiváló minőségű sorvezetőkhöz kedvező áron hozzájutni!

 • A főbb olajos magvak termésmennyisége hazánkban

  2013. október 04., péntek 18:27 Szántóföld

  A főbb olajos magvak termésmennyisége (2001-2011)

 • Hagyományos gyümölcsfeldolgozást oktató központot avattak Felsőszölnökön

  2013. október 04., péntek 18:04 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Dejan Zidan szlovén miniszterelnök-helyettes avatta fel pénteken a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. Alma-lak elnevezésű képzési központját a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol hagyományos gyümölcsfeldolgozást oktatnak

 • Mintegy 5,65 tonna a kukorica hektáronkénti átlaghozama Zalában

  2013. október 04., péntek 17:36 Szántóföld

  Az eddigi eredmények és a termésbecslések szerint a kukorica hektáronkénti átlaghozama eléri az 5,65 tonnát Zala megyében, amely a térségben közepes eredménynek számít - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Magyarország kiemelt vendég lesz egy moszkvai élelmiszeripari kiállításon

  2013. október 04., péntek 17:22 Gazdaság

  Magyarország lesz az egyik kiemelt vendége a moszkvai Arany Ősz élelmiszeripari kiállításnak október 8-12. között, a hazai borászatot a szekszárdi borvidék képviseli – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára pénteken Szekszárdon.

 • Befejezi mezőgazdasági gépértékesítő tevékenységét a bábolnai IKR Zrt.

  2013. október 04., péntek 16:30 Gépészet

  Az IKR Zrt. a mai napon bejelentette, hogy a New Holland-dal kötött forgalmazási szerződését a gyártó felmondta, így a nagy múltú cég befejezi a mezőgazdasági gépforgalmazási tevékenységét, elszámol a szállítókkal és a hitelezőkkel, a további működésére vonatkozó döntéseket a menedzsment később fogja meghozni.

 • Átfogó ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentésére

  2013. október 04., péntek 11:19 Gazdaság

  Átfogó ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentése és az örökbefogadások segítése érdekében, ezer menhelyi kutya ivartalanítását végzik el a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán - jelentették be a megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

 • Bővülhet az apróvadállomány Szolnok megyében

  2013. október 04., péntek 06:10 Gazdaság

  A múlt évi mélypont után 2013-ban bővülhet az apróvad-szaporulat és a törzsállomány – közölte Jász-Nagykun-Szolnok megye fővadásza az MTI-vel.

 • Csökkenhet a repcetermesztés

  2013. október 04., péntek 05:28 Szántóföld

  Az idén ősszel legfeljebb a tavalyi, az előző évinél mintegy harmincezer hektárral kisebb területen vetik el az egyik legjövedelmezőbb ipari növényt, az őszi káposztarepcét a gazdák - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

 • Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

  2013. október 03., csütörtök 20:59 Gazdaság

  Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.

 • Felborult egy marhákat szállító teherautó Pósfa közelében

  2013. október 03., csütörtök 20:47 Gazdaélet

  Felborult egy szarvasmarhákat szállító teherautó pótkocsija csütörtök délután a 86-os főúton a Vas megyei Pósfa közelében - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Vinaszszennyezés - Levonult a Sión a szennyező hullám

  2013. október 03., csütörtök 20:45 Gazdaság

  Levonult a Sión csütörtökön a Kaposról érkezett szennyezés, amely oxigénhiányos állapotot és halpusztulást okozott mindkét folyón, a károk felmérése folyamatban van.

 • Lépfenefertőzés Jászladányban - Fertőtlenítették, izolálták az elásott állatok helyét

  2013. október 03., csütörtök 20:37 Állattenyésztés

  Kellő fertőtlenítés után két méter vastag földréteggel fedték le a szakemberek azt a helyet, ahol a jászladányi lépfenefertőzés során elpusztult állatokat elásták, a helyszínt pedig izolálták, hogy megakadályozzák a kórokozók spóráinak környezetbe jutását - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

 • OGY - Fazekas: tavaly 2,8 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása

  2013. október 03., csütörtök 14:13 Gazdaság

  A múlt évben folyó áron számolva 2,8 százalékkal 2229 milliárd forintra nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, a termelés volumene azonban 9,2 százalékkal csökkent a csapadékhiány miatt - mondta Fazekas Sándor csütörtökön Budapesten az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén.

 • Új hitelek a mezőgazdaságnak

  2013. október 03., csütörtök 14:13 Gazdaság

  Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszeripari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5-500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón,...

 • A hazai tejipar a versenyképesség növeléséhez uniós forrásokra számít

  2013. október 03., csütörtök 13:36 Gazdaság

  A tejtermelési kvóta 2015. január elsején várható megszűnése új helyzetet teremt a piacon, amelyre a magyar tejgazdaságnak a versenyképesség növelésével kell felkészülnie - hangsúlyozta a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • FAO: csökkentek az élelmiszerárak szeptemberben

  2013. október 03., csütörtök 11:55 Gazdaság

  Csökkentek az élelmiszerárak szeptemberben globálisan az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • NGM: tovább nőhet a belső fogyasztás

  2013. október 03., csütörtök 10:25 Gazdaság

  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozásai szerint a kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló intézkedésinek eredményeként folytatódni fog a kiskereskedelmi forgalom és a belső fogyasztás mértékének növekedése.

 • Megdőltek a napi hidegrekordok

  2013. október 03., csütörtök 10:11 Időjárás

  Csütörtökre virradóra az országos és a fővárosi napi minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Budapesten 0 Celsius-fok, Szécsényben mínusz 4,3 fok volt - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

 • Indulnak a Mályvádi árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítési munkálatai a Fekete-Körösön

  2013. október 02., szerda 19:00 Gazdaság

  Indulnak a Mályvádi árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítési munkálatai a Fekete-Körös bal partján, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretéből a beruházásra hétmilliárd forint támogatást nyert.

 • Vinaszszennyezés - Szerdán elhagyja a Siót a szennyezés

  2013. október 02., szerda 18:31 Gazdaság

  Elérte a Dunát, és várhatóan szerda estére levonul a Sión a Kapos felől érkezett szennyező anyag, amely tömeges halpusztulást okozott - közölte szerdán a Tolna megyei kormánymegbízott az MTI-vel.

 • Magyar-Ukrán Mezőgazdasági Munkacsoport ülés Budapesten

  2013. október 02., szerda 17:58 Gazdaság

  Véglegesítették és aláírták a földügyi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Magyar-Ukrán Mezőgazdasági Munkacsoport keddi ülésén Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

 • Érteni kell a talajhoz - Beszélgetés az Agrova-Bio Kft. egyik tulajdonosával

  2013. október 02., szerda 16:30 Szántóföld

  "Cégünkben teljesen ott van a magyarság minden szempontból. Magyar családként Magyarországon állítjuk elő a Phylazonit terméket, Magyarországon beszerzett alapanyagokból és Magyarországon dolgozó termelőknek is értékesítjük" - nyilatkozta Vajda Péter, az Agrova-Bio Kft. egyik tulajdonosa. A céget 1996-ban alapította édesapjával. Később a...

 • Az agrártárca támogatja a mindennapi vidéki élet bemutatását

  2013. október 02., szerda 14:24 Gazdaság

  A vidéki élet mindennapjainak bemutatása fontos a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számára, hogy annak realitásait minél szélesebb körben és minél többen ismerjék meg - erről V. Németh Zsolt beszélt szerdán Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban.

 • Vinaszszennyezés - Halászati-horgászati tilalom a Kapos Somogy megyei szakaszán is

  2013. október 02., szerda 11:26 Gazdaság

  A Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati Halászati Osztálya, mint elsőfokú halászati hatóság az élővizet ért szennyeződés nyomán kialakult tömeges halpusztulás miatt.

 • Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

  2013. október 02., szerda 11:13 Gazdaság

  A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár arra a kérdésre: ha a folyó somogyi szakaszán nem jelentkezett probléma, miként okozhatott több nappal később halpusztulást a tolnai szakaszon? - nyilatkozta Hájos László, a...

 • Csaknem harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

  2013. október 02., szerda 11:06 Kertészet és szőlészet

  Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

 • Vinaszszennyezés - Kisebb a halpusztulás mértéke a vártnál a Sión

  2013. október 01., kedd 16:12 Gazdaság

  A vártnál kisebb mértékű a Kaposból érkezett szennyező anyag miatti halpusztulás a Sión - tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója kedden az MTI-t.

 • Orvhalászatért fél év fogházra ítéltek egy szegedi férfit

  2013. október 01., kedd 15:59 Gazdaság

  Egy szatymazi halastóból fogott ki társával hat pontyot egy férfi, akit első fokon hat hónap fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]