Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Támogatást kapnak az erdőgazdálkodók

  2013. május 06., hétfő 18:50 Erdő- és vadgazdálkodás

  Megkezdte az erdőfelújítási, valamint az erdőtelepítési támogatások átutalását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

  2013. május 06., hétfő 15:59 Gazdaélet

  Sok külföldi turistát is vonzó látványossággá nőtte ki magát a csacsik versenye, amelyet az idén negyedik alkalommal rendeznek meg a Somogy megyei Rádpusztán május 19-én, a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának másnapján.

 • GVH: nem lehet hatékonyan fellépni a mezőgazdasági termékkörben kartellezők ellen

  2013. május 06., hétfő 15:55 Gazdaság

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem tud hatékonyan fellépni a mezőgazdasági termékkörben kartellezők ellen a szakmaközi törvény tavalyi elfogadása óta - mondta a GVH elnöke hétfőn a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén.

 • Egyszerűsítené és hatékonyabbá tenné az EU az agrártermékek ellenőrzését

  2013. május 06., hétfő 14:12 Gazdaság

  Egyszerűsítené az állategészségügyre és növényvédelemre vonatkozó szabályokat, valamint hatékonyabbá tenné az agrártermékek ellenőrzését az Európai Bizottság - jelentette be hétfőn a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi kérdésekért felelős tagja, a máltai Tonio Borg.

 • Szatmár megyei borászok nyerték az Erdélyi szőlőhegyek borversenyt

  2013. május 06., hétfő 09:37 Kertészet és szőlészet

  Szatmár megyei borászok nyerték a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által tizennegyedik alkalommal megrendezett Erdélyi szőlőhegyek elnevezésű borversenyt.

 • Felkészülés a parlagfű ellen

  2013. május 06., hétfő 07:26 Szántóföld

  Küszöbön a parlagfű-szezon, több helyen már megjelentek az országban. Hogyan védekezzünk ellenük? Eláruljuk cikkünkben!

 • Most érdemes ALGAFIX-et használni a gabonákban (+Videó)

  2013. május 06., hétfő 06:57 Szántóföld

  A lenti képet Bácsbokod határában (Bács-Kiskun megye) készítette Dudás György területi képviselő, amelyen Drobits Sándor gazdálkodó 10 hektáros búzatáblájának egy részlete látható. A BactoFil termékeket már sikeresen használó termelő - bölcs gazda módjára - egy 2 hektáros területet próbaképpen lekezelt Algafix mikrobiológiai...

 • Gazdálkodás környezetkímélő módon

  2013. május 05., 15:46 Környezetvédelem

  Számunkra is követendő példa lehet, hogy az agrár-környezetvédelmi programban Németországban egyre több gazda vesz részt, akik mintegy ötéves időtartamra kötelezik magukat a környezet és természet védelmét szolgáló mezőgazdasági gyakorlat alkalmazására.

 • Veszteségek, kihasználatlan létesítmények a sertéstartóknál Tolnában

  2013. május 04., szombat 10:06 Állattenyésztés

  A Tolna megyei tenyésztőknek kilogrammonként 10-12 forint veszteségük keletkezik az élősertés értékesítésén, az állománycsökkenés miatt pedig európai uniós támogatással készült létesítmények maradnak kihasználatlanul - mondta el a Tolna megyei sertéstenyésztők választmányának elnöke.

 • Több mint száz borászat vesz részt a pünkösdi nyitottpince-napokon

  2013. május 04., szombat 10:05 Kertészet és szőlészet

  Országszerte több mint száz borászat várja az érdeklődőket kedvezményes kóstolóval a pünkösdi nyitottpince-napokon május 18. és 20. között.

 • Kapuvári húsgyár - Nincs pályázó a vagyonra

  2013. május 04., szombat 10:05 Gazdaság

  Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor üzemeltető két társaság vagyonára - közölte a felszámolóbiztosok egyike az MTI érdeklődésére.

 • Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

  2013. május 03., péntek 19:50 Gazdaság

  Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma pénteken Orosházán. Az egyeztető fórum kiemelt szerepet tölt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) "Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal" programja megvalósításában.

 • Czerván György: nagy a felelősség az agráriumon (+Video)

  2013. május 03., péntek 19:38 Gazdaság

  Nagy a felelősség az agráriumon, hiszen amikor jól teljesít, akkor az ország GDP-je is nő - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Kiskunhalason.

 • DON-csökkentés fölső fokon

  2013. május 03., péntek 18:26 Gazdaság

  DON. A búzatermesztők jól tudják, hogy e három nagybetűből álló rövid szócska nem más, mint a fuzáriumgombák által termelt leggyakoribb méreganyag, a deoxinivalenol rövidítése. Ez a toxikus vegyület az emberre és a melegvérű állatokra nézve is veszélyes, ezért ügyelnünk kell rá, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányba minél kevesebb...

 • “Kukorica Király” az idei DuPont Pioneer Farmer Klubon

  2013. május 03., péntek 18:26 Szántóföld

  A tavalyi nagy siker után 2013-ban folytatódik a DuPont Pioneer Farmer Klub, mellyel a magyar termelőknek megteremtettük azt a lehetőséget, hogy a legmagasabb agronómiai szolgáltatást nyújtsuk, hatékonyabbá téve gazdaságukat! Ezt a célt szem előtt tartva, a DuPont Pioneer Farmer Klub keretein belül meghívtuk klubtagjainkhoz a legnevesebb...

 • Száz borászat versenyez a XIV. Pannon Bormustrán

  2013. május 03., péntek 15:21 Kertészet és szőlészet

  Lezárult a nevezés a XIV. Pannon Bormustrán; a május 8. és 10. között Pannonhalmán zajló bírálaton száz borászat 258 tételét értékeli a nemzetközi zsűri; az eredményhirdetést május 11-én tartják Budapesten.

 • A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni!

  2013. május 03., péntek 14:02 Szántóföld

  Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

 • Csütörtöktől éles rendszerben működik az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázis keresője

  2013. május 03., péntek 10:31 Gazdaság

  Lezárult az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázis keresőjének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által tesztelt időszaka. A keresőprogram csütörtöktől már az éles adatbázisban használva működik.

 • NAK: kisebb területen termesztenek repcét

  2013. május 03., péntek 06:52 Szántóföld

  A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület mintegy 23 százalékkal maradt el az előző évitől, az idén 197 ezer hektár lett - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön.

 • Mintegy 200 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol az Intersnack csoport

  2013. május 03., péntek 06:52 Kertészet és szőlészet

  Idén több mint 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol fel a Chio termékeket gyártó Intersnack vállalatcsoport, mintegy 2 milliárd forint értékben - közölte az Intersnack Magyarország Kft. csütörtökön.

 • V. Németh Zsolt: agrár-vezértermékké válhat a pálinka (+Video)

  2013. május 03., péntek 06:52 Gazdaság

  Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben, az ehhez szükséges feltételeket most mérik fel a szakértők - közölte V. Németh Zsolt csütörtökön Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Kevesebb kukoricát, több őszi növényt vetettek Tolnában

  2013. május 03., péntek 06:51 Szántóföld

  Körülbelül 9000 hektárral csökken a kukorica vetésterülete Tolna megyében, az őszi vetésű káposztarepce és a búza területe ugyanakkor 3000 hektárral nőtt.

 • Jövőre 225 euró körül alakulhat a területalapú támogatás

  2013. május 03., péntek 06:51 Gazdaság

  Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) számítása szerint az egy hektárra jutó uniós alaptámogatás Magyarországon 146 euró lesz, amely a "zöld komponenssel" kiegészítve 225 euró körül alakulhat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Fókuszban az állattartókat segítő források

  2013. május 02., csütörtök 18:48 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013-ben is meghirdeti a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást. A rendeletek az április...

 • Itt az Axiál legfrissebb kínálata! Látta már?

  2013. május 02., csütörtök 16:47 Gazdaság

  Gépek, alkatrészek, szerszámok és eszközök mellett javítási, felújítási munkákról is szól az Axiál legfrissebb katalógusa. Bő árukínálat, kedvező árak! Lapozzon bele Ön is!

 • Tárolás alatt is egészséges marad az alma

  2013. május 02., csütörtök 13:31 Kertészet és szőlészet

  Az alma és körte az a két gyümölcsünk, amelyet betakarítás után hosszú időre be lehet tárolni, így egészen a következő tavasz végéig – nyár elejéig fogyaszthatóak. A termelők számára a betárolt gyümölcs értékesítése folyamatos jövedelmet, magasabb gyümölcsárakat jelent. Ezért nagy jelentősége van annak, hogy a tárolás alatt...

 • 2014 átmeneti év lesz a Közös Agrárpolitikában (+Video)

  2013. május 02., csütörtök 07:14 Gazdaság

  Még formálódik a Közös Agrárpolitika 2014-20 közötti új rendszere, melyben olyan fontos új elemek jelennek meg, mint a közvetlen támogatások lehívásához kapcsolódó zöldítési feltételek, a kisgazdaságok egyszerűsített támogatása vagy a termeléshez kötött támogatások - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Napi...

 • A fiataloké a jövő: Szentes Gábor gazdasága bemutatkozik (+ Képek)

  2013. május 01., szerda 16:55 Gazdaság

  Szentes Gábor 2008-ban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához pályázatot nyert. Gábor az Agroinform portálon tesz eleget a pályázatában vállalt nyilvánosság biztosításának, ezért most bemutatjuk, hogyan is megy a munka a Szentes-birtokon.

 • Megnyílt a hegyvidéki termelői piac

  2013. május 01., szerda 09:58 Gazdaság

  Megnyílt a hegyvidéki termelői piac kedden Budapesten a XII. kerületben; a piac első helyszínét Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Kaszás Attila, a Termelői.Hu Kft. ügyvezető igazgatója adta át a Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatala melletti kis téren.

 • Kardeván Endre: szükség volt a magyar termék rendeletre

  2013. május 01., szerda 09:53 Gazdaság

  Szükség és igény is volt a magyar termék rendeletre és az ehhez kapcsolódó jelölési rendszerre Magyarországon, amellyel megszüntethető a helyenként még most is tapasztalható kaotikus állapot az élelmiszerek jelölésénél - jelentette ki Kardeván Endre kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]