Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Új hitelek a mezőgazdaságnak

  2013. október 03., csütörtök 14:13 Gazdaság

  Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszeripari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5-500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón,...

 • A hazai tejipar a versenyképesség növeléséhez uniós forrásokra számít

  2013. október 03., csütörtök 13:36 Gazdaság

  A tejtermelési kvóta 2015. január elsején várható megszűnése új helyzetet teremt a piacon, amelyre a magyar tejgazdaságnak a versenyképesség növelésével kell felkészülnie - hangsúlyozta a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • FAO: csökkentek az élelmiszerárak szeptemberben

  2013. október 03., csütörtök 11:55 Gazdaság

  Csökkentek az élelmiszerárak szeptemberben globálisan az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • NGM: tovább nőhet a belső fogyasztás

  2013. október 03., csütörtök 10:25 Gazdaság

  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várakozásai szerint a kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló intézkedésinek eredményeként folytatódni fog a kiskereskedelmi forgalom és a belső fogyasztás mértékének növekedése.

 • Megdőltek a napi hidegrekordok

  2013. október 03., csütörtök 10:11 Időjárás

  Csütörtökre virradóra az országos és a fővárosi napi minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Budapesten 0 Celsius-fok, Szécsényben mínusz 4,3 fok volt - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

 • Indulnak a Mályvádi árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítési munkálatai a Fekete-Körösön

  2013. október 02., szerda 19:00 Gazdaság

  Indulnak a Mályvádi árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítési munkálatai a Fekete-Körös bal partján, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretéből a beruházásra hétmilliárd forint támogatást nyert.

 • Vinaszszennyezés - Szerdán elhagyja a Siót a szennyezés

  2013. október 02., szerda 18:31 Gazdaság

  Elérte a Dunát, és várhatóan szerda estére levonul a Sión a Kapos felől érkezett szennyező anyag, amely tömeges halpusztulást okozott - közölte szerdán a Tolna megyei kormánymegbízott az MTI-vel.

 • Magyar-Ukrán Mezőgazdasági Munkacsoport ülés Budapesten

  2013. október 02., szerda 17:58 Gazdaság

  Véglegesítették és aláírták a földügyi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Magyar-Ukrán Mezőgazdasági Munkacsoport keddi ülésén Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

 • Érteni kell a talajhoz - Beszélgetés az Agrova-Bio Kft. egyik tulajdonosával

  2013. október 02., szerda 16:30 Szántóföld

  "Cégünkben teljesen ott van a magyarság minden szempontból. Magyar családként Magyarországon állítjuk elő a Phylazonit terméket, Magyarországon beszerzett alapanyagokból és Magyarországon dolgozó termelőknek is értékesítjük" - nyilatkozta Vajda Péter, az Agrova-Bio Kft. egyik tulajdonosa. A céget 1996-ban alapította édesapjával. Később a...

 • Az agrártárca támogatja a mindennapi vidéki élet bemutatását

  2013. október 02., szerda 14:24 Gazdaság

  A vidéki élet mindennapjainak bemutatása fontos a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számára, hogy annak realitásait minél szélesebb körben és minél többen ismerjék meg - erről V. Németh Zsolt beszélt szerdán Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban.

 • Vinaszszennyezés - Halászati-horgászati tilalom a Kapos Somogy megyei szakaszán is

  2013. október 02., szerda 11:26 Gazdaság

  A Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati Halászati Osztálya, mint elsőfokú halászati hatóság az élővizet ért szennyeződés nyomán kialakult tömeges halpusztulás miatt.

 • Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

  2013. október 02., szerda 11:13 Gazdaság

  A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár arra a kérdésre: ha a folyó somogyi szakaszán nem jelentkezett probléma, miként okozhatott több nappal később halpusztulást a tolnai szakaszon? - nyilatkozta Hájos László, a...

 • Csaknem harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

  2013. október 02., szerda 11:06 Kertészet és szőlészet

  Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

 • Vinaszszennyezés - Kisebb a halpusztulás mértéke a vártnál a Sión

  2013. október 01., kedd 16:12 Gazdaság

  A vártnál kisebb mértékű a Kaposból érkezett szennyező anyag miatti halpusztulás a Sión - tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója kedden az MTI-t.

 • Orvhalászatért fél év fogházra ítéltek egy szegedi férfit

  2013. október 01., kedd 15:59 Gazdaság

  Egy szatymazi halastóból fogott ki társával hat pontyot egy férfi, akit első fokon hat hónap fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

 • Készül az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

  2013. október 01., kedd 15:27 Gazdaság

  Készül Magyarország új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája, a dokumentumot a tervek szerint ez év őszén nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a parlament fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén.

 • Munkahelyteremtő dohányipari beruházás Debrecenben

  2013. október 01., kedd 13:18 Gazdaság

  Új dohánygyár épül Debrecenben, a Róna Dohányfeldolgozó Kft. 2,5 milliárd forintos beruházásához 322,5 millió forint európai uniós támogatást nyert - közölte Stefan Blattner, a többségi tulajdonos luxemburgi Vandewyck Tobacco ügyvezetője kedden, a beruházás bokrétaünnepségén.

 • A Kühne bemutatta KTL 7K/2,5-ös talajlazítóját és a KH 7,2 méter széles talajlezáró nehéz hengerét a 76. OMÉK-on (+VIDEÓ)

  2013. október 01., kedd 12:12 Gépészet

  A magyar tulajdonban lévő, mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár megújult arculattal, céglogóval, honlappal, facebook oldallal, és két új géppel, a KTL 7K/2,5-ös talajlazítójával és a KH 7,2 méter széles talajlezáró nehéz hengerével jelentkezett a 76. OMÉK-on.

 • Vizsgálják a tömeges baranyai halpusztulás okait

  2013. október 01., kedd 11:55 Gazdaság

  Vizsgálatot folytat a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a napokban történt tömeges baranyai halpusztulás miatt – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

 • Rendkívüli ajánlatok az Axiál októberi katalógusában (Letölthető!)

  2013. október 01., kedd 11:28 Gépészet

  Megjelent az Axiál októberi katalógusa, amiben gépek, kiegészítők és rendkívüli szolgáltatások várják. Kiváló termékek, fantasztikus árakon!

 • Új sertéstelepet épít a Döbröközi Mezőgazdasági Zrt.

  2013. október 01., kedd 11:19 Állattenyésztés

  Új, 3600 férőhelyes sertéshizlaló telepet épít a Döbröközi Mezőgazdasági Zrt., amely több mint egymilliárd forint értékben hajt végre beruházásokat - közölte a cég műszaki igazgatója az MTI-vel.

 • Martonyi: több mint száz ország és szervezet vesz részt a budapesti Vízügyi Csúcstalálkozón

  2013. október 01., kedd 11:07 Gazdaság

  Több mint száz ország és nemzetközi szervezet jelentette be részvételét a jövő heti budapesti Vízügyi Csúcstalálkozón, amely javaslatokat fogad majd el az ENSZ 2015 utáni időszakra vonatkozó fejlesztési céljaival kapcsolatban - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter hétfőn New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszakának általános...

 • A gesztenyéseket sújtó betegség ellenszerét kutatja az Állami Gyümölcskutató Intézet

  2013. szeptember 30., hétfő 21:05 Kertészet és szőlészet

  Intézményesített keretek között keresik a megoldást a gesztenyéseket egész Európában sújtó kéregrákra az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet nagymarosi kísérleti telepén.

 • Vinaszszennyezés - Feljelentést tett a zöldhatóság

  2013. szeptember 30., hétfő 20:35 Gazdaság

  Környezetkárosítás miatt feljelentést tett a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Kaposba került vinaszszennyezés miatt, amely hétfőn elérte a Siót - közölte a Tolna megyei kormánymegbízott hétfőn az MTI-vel.

 • Ötszáz mázsa halat telepítenek az idén a Tisza középső szakaszán

  2013. szeptember 30., hétfő 19:39 Gazdaság

  Az őszi kihelyezésekkel együtt közel 500 mázsa halat telepít vizeibe az idén a Halász Kft.- tájékoztatta Csoma Gábor ügyvezetője hétfőn az MTI-t.

 • Vinaszszennyezés - A Kapos után Sión mentik már a halakat

  2013. szeptember 30., hétfő 19:06 Gazdaság

  Jelentős halpusztulás történt a Kapos folyóban, és csak később derül ki, hogy a Balaton vizének ráengedése a Kapos Sióba ömlő, vinasszal szennyezett vízére véget vet-e a további halpusztulásnak - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Költségvetés - VM: mintegy 48 milliárddal nő a költségvetés

  2013. szeptember 30., hétfő 18:19 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervezett jövő évi kiadási, bevételi és támogatási főösszegei is magasabbak az ideieknél - derül ki a hétfőn közzétett 2014-es központi költségvetésből, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

 • Zala kincse az erdő - Erdésznap a Göcseji Falumúzeumban

  2013. szeptember 30., hétfő 17:25 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az erdőt, az erdőgazdálkodást mutatják be a Zala kincse az erdő - Erdésznap című egész napos rendezvényen szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

 • Már szedik a kékfrankost a soproni borvidéken

  2013. szeptember 30., hétfő 16:36 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál - mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.

 • Legfőbb ügyészi aggályok a termőföldszerzést korlátozó javaslat kapcsán

  2013. szeptember 30., hétfő 14:03 Gazdaság

  A legfőbb ügyész levélben fogalmazta meg aggályait a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban - közölte Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület hétfői...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]