Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Már csak egy hétig igényelhető a támogatott mezőgazdasági biztosítás

  2013. május 09., csütörtök 13:33 Gazdaság

  Már csak néhány napig igényelhetnek a gazdák maximális, 65%-os támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra. Akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak, aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész...

 • Nyár elején kezdődhet meg a károsultaknak szánt pénz kifizetése

  2013. május 09., csütörtök 12:06 Gazdaság

  A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása - jelentette be Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

 • Újabb két törvényt küldött vissza megfontolásra az államfő a parlamentnek

  2013. május 09., csütörtök 11:53 Gazdaság

  Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott törvényeket.

 • Jó bor, vers, zene: Bródy Piknik Bolykinál

  2013. május 09., csütörtök 11:19 Kertészet és szőlészet

  Idei első kulturális rendezvényét tartja a kiváló borairól és példaértékű szőlőtermesztési, valamint népszerűsítési módszeréről ismert Bolyki Pincészet. Cikkünkben a külföldön és itthon egyaránt elismert borászt, Bolyki Jánost is megszólaltatjuk.

 • Ez az élet nehezebb megoldása - interjú

  2013. május 09., csütörtök 09:21 Gazdaság

  Állatszeretet, elhivatottság, lelkiismeretesség, jó adag kitartás és szorgalom kell ahhoz, hogy valaki ma állattartásra tegye fel az életét. Szilágyi Ferenc Békés megyében, Gyulán mintegy 20 évvel ezelőtt az irodagépeket hagyta hátra azért, hogy létrehozza saját gazdaságát, amit azóta eltökélt munkával, lépésről-lépésre fel is épített. Ez...

 • Magyar Nemzet - A Hajdú-Bétnek egykor beszállító 100 család kaphat állami segítséget

  2013. május 09., csütörtök 08:23 Gazdaság

  A Hajdú-Bétnek egykor beszállító 100 család kaphat állami segítséget - írta a Magyar Nemzet.

 • Egyre nagyobb költségei vannak a felelős állattartásnak

  2013. május 09., csütörtök 08:18 Állattenyésztés

  A magyarországi kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költ házi kedvencei ellátására, sokan azonban akár havi 40 ezer forintot is áldoznak kisállataikra - derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

 • Letárcsáztuk az árakat - AMAZONE rövidtárcsa akció!

  2013. május 09., csütörtök 06:51 Gépészet

  Végezze a nyári tarlóhántást Amazone rövidtárcsával! Előszezoni akcióban most kedvezményes áron juthat Amazone Catros és Catros+ rövidtárcsához! Az eszköz ideális tarlóhántáshoz- és ápoláshoz, őszi illetve tavaszi magágykészítéshez egyaránt.

 • Invest Piknik - munka közben a Pöttinger gépek és a CASE IH traktorok

  2013. május 08., szerda 20:31 Gépészet

  Az Invest Pikniken valódi mezőgazdászoknak készített csemegéket kínáltak a szervezők: CASE IH traktorokat, Pöttinger munkagépeket láthattak munkavégzés közben az érdeklődők. Képes beszámolónkban megmutatjuk, hogyan ment a "Nagy Kaszálás" az Invest gépeivel.

 • Traktormajális Bokoron - Megszólal a Traktorrádió

  2013. május 08., szerda 19:10 Gazdaság

  Veterán Traktormajálist rendeznek szombaton a Nógrád megyei Bokor községben: a régi magyar traktorokat, Dutrákat és Hofherreket felvonultató rendezvényen idén első alkalommal a Traktorrádió közvetíti az eseményeket.

 • Fazekas: legyen újra háztáji gazdálkodás! (+Video)

  2013. május 08., szerda 19:02 Gazdaság

  A háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

 • Külcsín vagy belbecs?

  2013. május 08., szerda 16:52 Gazdaság

  Sokat vitatott téma, mi a fontosabb: a vonzó külső vagy a megbízható tartalom? Véleményünk szerint az ideális kombináció az, ha az értékes tartalom szép csomagolást kap. A tökéletes pedig az, ha ezt a szépen becsomagolt, értékes tartalmat sűrűn be is mutatjuk, hogy észrevegyék azok, akiket szeretnénk vele megszólítani.

 • Új szolgáltatás szőlőtermesztőknek

  2013. május 08., szerda 15:44 Kertészet és szőlészet

  www.szoloelorejelzes.hu: Tizenhét borvidék meteorológiai állomásainak adatai egy helyen - szakmai tanácsokkal, videókkal.

 • Új szakmai oldal az almatermesztőknek

  2013. május 08., szerda 15:42 Kertészet és szőlészet

  www.almavedelem.hu: termékek, technológiák, szaktanácsok, termelői vélemények Kedvezményes csomagajánlatok, hírek és videók.

 • Hogyan segíthetünk belvizes tábláinkon, stresszes növényeinken?

  2013. május 08., szerda 15:37 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban a művelhető területeink igen nagy része sokáig víz alatt állt, víznyomott volt, vagy legalábbis a talaj felső rétege huzamosan volt nedvességtől telített. A sok csapadék hatására a korábban kiszórt műtrágya mélyebbre mosódott, a betömörödött földben pang a talajélet. Az ilyen táblákon az elszenvedett kár halmozott,...

 • A vidéket képviseli az MNVH új elnöke

  2013. május 08., szerda 15:19 Gazdaság

  Fontos, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökének életútja a vidékhez kötődjön – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MNVH Tanácsának alsóörsi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen bemutatkozott a szervezet új vezetője, Medgyassszay László.

 • Támogatást igényelhetnek a tejtermelők!

  2013. május 08., szerda 12:09 Támogatások - pályázatok

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a tejtermelők figyelmét, hogy akik legalább egy hektár, egységes területalapú támogatásban részesülő termőfölddel rendelkeznek, nyilvántartott, igazolt tejtermelést folytatnak, és gazdaságilag sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny területen folytatják tevékenységüket, igénybe vehetik az...

 • OTP: ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben

  2013. május 08., szerda 11:56 Állattenyésztés

  A következő hét évben mintegy ezer milliárd forint beruházásra lenne szükség az állattenyésztésben ahhoz, hogy európai színvonalra lehessen emelni a magyar sertés-, baromfi- és szarvasmarha-tenyésztést, valamint a tejágazatot.

 • Amalgerol – talajaink jövőjéért

  2013. május 08., szerda 11:34 Szántóföld

  Növénytermesztésünk legfőbb termelőeszköze a talaj. Minősége, állapota nagymértékben meghatározza a terméspotenciált. A napjainkra igen jellemző szélsőséges időjárás miatt azonban olykor az aszály, más esetben a belvíz okoz nehézséget a földeken.

 • Magyar Nemzet - Már 16 eljárás indult termőföld jogosulatlan megszerzése miatt

  2013. május 08., szerda 09:30 Gazdaság

  A nyomozó hatóságok a termőföld jogellenes megszerzésének gyanújával 16 büntetőeljárás keretében jártak el, jellemzően a Vidékfejlesztési Minisztérium bejelentései alapján 2012 január 1. és 2013 április 30. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a Magyar Nemzettel.

 • Gyapjaslepke-kártételre számít Tamási környékén a helyi erdészet

  2013. május 08., szerda 08:46 Kertészet és szőlészet

  A fák leveleit letaroló gyapjaslepke újabb jelentős kártétele várható a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-hez tartozó, Tamási környéki erdőkben - közölte a cég.

 • Szántóföldi öntözőrendszerek bemutatása (OCMIS csévélődobos öntözőgépek és SCOVA szivattyús aggregátok)

  2013. május 08., szerda 08:27 Gépészet

  Még jó ideig emlékezni fogunk a tavaly nyári tikkasztó hőségre, illetve az azzal járó aszályra. A szélsőséges körülmények között csak az öntözött növényi kultúrák tudták a nyereséges termésátlagokat, illetve értékesíthető minőséget biztosítani. Egyes jóslatok szerint az idén is hasonlókra számíthatunk. Így jobb a problémára idejében...

 • Génbankjaink gyarapítása nemzeti önállóságunk biztosítéka

  2013. május 07., kedd 22:13 Gazdaság

  A biológiai alapok védelme; a törzs- és fajtagyűjtemények, valamint a génbankok gyarapítása nemzeti függetlenségünk, önállóságunk biztosítékai - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet története 1846-2012 című könyve bemutatóján, Cegléden.

 • Hajdú-Bét - Czerván György: hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a károsultak (+Video)

  2013. május 07., kedd 21:59 Gazdaság

  Hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjai - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Tíz százalékkal nagyobb területen termesztenek dinnyét 2013-ban

  2013. május 07., kedd 21:42 Kertészet és szőlészet

  Befejeződött a dinnye ültetése és vetése országszerte, 2013-ban a termelők tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét, mint tavaly - tájékoztatta Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos, a dél-békési térség fideszes országgyűlési képviselője az MTI-t kedden.

 • A Sato-Gép Kft. homlokrakodói az Alföldön is bemutatkoztak (+ Videó)

  2013. május 07., kedd 20:30 Gépészet

  Talajművelő gépekkel és a Stoll homlokrakodókkal mutatkozott be a Sato-Gép Kft. Hódmezővásárhelyen. A dunántúli cég számára fontos esemény volt az alföldi rendezvény, sok gazdálkodó ismerkedett a társaság prémium kategóriás munkagépeivel. Az Agroinform is ellátogatott a standra, amiről videó-összeállítást is készítettünk!

 • A C-Mobil Kereskedés kínálata: Kishaszonjárművek gazdálkodóknak (+ Videó)

  2013. május 07., kedd 19:46 Gépészet

  A C-Mobil Kereskedés három márka kishaszonjárműveit hozta el Hódmezővásárhelyre. Isuzu, Peugeot és Opel autókat láthattak az érdeklődők - sőt, a gazdálkodók tesztvezetéssel is próbára tehették a gépeket. Hogy miért volt érdemes ellátogatni a C-Mobil standjára, azt Videó- összeállításunkkal is megmutatjuk!

 • Claas Liner rendsodrók: Hatékony betakarítás, az utolsó szálig! (+ Videó)

  2013. május 07., kedd 19:24 Gépészet

  Az Axiál Kft. ismét a legkorszerűbb technológiát hozta el a szálastakarmány-betakarítás eszközeivel. A Claas Liner gépcsalád - a márkához hűen- egyedülálló megoldást kínál a gazdálkodóknak. Videó-tudósítással színesítve mutatjuk be, hogy miben más a Liner rendsodró!

 • Az RMH önjáró etetőkocsik bemutatkoznak: Tejhozamnövekedés és kényelem a gazdának! (+ Videó)

  2013. május 07., kedd 18:15 Gépészet

  Miért éri meg az RMH önjáró etetőkocsik használata mellett dönteni? Az Axiál Kft. egy vezető márka mellett tette le a voksát, amely nem csupán tejhozam-növekedést produkál, de a kezelőnek nyújtott kényelmével is kiemelkedik kategóriájának gépei közül. Figyelem, az RMH etetőkocsi előnyeit most videó-összeállításban is megmutatjuk!

 • GfK: jó év volt a tavalyi a szörppiacon

  2013. május 07., kedd 15:35 Kertészet és szőlészet

  Az alkoholmentes hideg üdítőitalok szegmensének tavalyi nyertese - az ásványvíz mellett - a kedvező áron elérhető szörp volt: a szénsavas üdítőitalokkal, jeges teákkal és gyümölcslevekkel szemben ez volt az egyetlen olyan kategória, amelyből többet vásároltak az emberek 2012-ben mint egy évvel korábban - derül ki a GfK Hungária Piackutató...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]