Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Talajfertőtlenítés minden formában – KENTAUR 5 G ÉS CYREN EC!

  2013. március 29., péntek 08:10 Szántóföld

  A talajban lévő kártevők ellen leghatékonyabban a talaj fertőtlenítésével védekezhetünk. Ebben valamennyi termesztett növény, így a kukorica is érintett. A Kentaur 5 G készítmény az időjárási körülmények függvényében egy hónapon át nyújt teljes körű védelmet az összes talajlakó rovarkártevő, valamint a korai gyökérnyaki-, és lombszinten...

 • Átadták a Syngenta Borverseny díjait (+Videó)

  2013. március 28., csütörtök 19:53 Kertészet és szőlészet

  Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Syngenta Országos Borversenyt. A siófoki díjátadón elhangzott: nehéz dolga volt a szakértő zsűrinek, mert kiváló borok sorakoztak fel az ország valamennyi borvidékéről. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a...

 • Méhlegelők telepítése, fenntartása

  2013. március 28., csütörtök 11:23 Állattenyésztés

  A Syngenta 2009-ben indította el a Beporzó programot Magyarországon. A program egyik fontos célkitűzése, hogy a hazai viszonyokra megfelelő méhlegelő vetőmagkeveréket dolgozzon ki és méhlegelők művelésére gyakorlati tanácsokat adjon. Az elmúlt évben már beszámoltunk az első eredményekről e lap hasábjain. Most az újabb tapasztalatokat is...

 • A gyomok új ellensége megérkezett!

  2013. március 28., csütörtök 09:23 Szántóföld

  2013-ban új gyomirtó szerrel bővül a Syngenta herbicid palettája: a Calaris Pro a veszélyes kétszikűekkel, kakaslábfűvel, muhar fajokkal fertőzött területek gyomirtószere.

 • Egy jó mezőgazdasági gyakorlat a biológiai sokféleség növelésére

  2013. március 28., csütörtök 08:47 Gazdaság

  A Syngenta 2009-ben indította el a Beporzó programot Magyarországon. A program egyik fontos célkitűzése, hogy a hazai viszonyokra megfelelő méhlegelő vetőmagkeveréket dolgozzon ki és méhlegelők művelésére gyakorlati tanácsokat adjon. Az elmúlt évben már beszámoltunk az első eredményekről e lap hasábjain. Most az újabb tapasztalatokat is...

 • Az év borásza a Tokaj Kereskedőház főborásza

  2013. március 28., csütörtök 07:37 Kertészet és szőlészet

  Áprilistól Áts Károly, az év borásza csatlakozik főborászként a megújuló Tokaj Kereskedőház Zrt. vezetőségéhez - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden az MTI-vel.

 • Az NFA komolyan veszi az esetet

  2013. március 27., szerda 21:03 Gazdaság

  "A Bábonymegyeren történt földfoglalás esetében a szükséges jogi lépéseket a föld használója és az NFA is megtette. Minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk a földfoglalók ellen! Nem hagyjuk, hogy kár érje a magyar államot vagy a hazai gazdákat!" - áll a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott...

 • Minden eddiginél magasabb a GEHL V400

  2013. március 27., szerda 10:12 Gépészet

  Európában az április 15-től 21-ig tartó müncheni BAUMA kiállításon mutatják be a legújabb GEHL kompakt rakodót - Olvasható az Axiál Kft. honlapján. De miért is ennyire különleges ez a gép?

 • Baromfi Termék Tanács: elkészült az új ágazati stratégia

  2013. március 27., szerda 09:02 Gazdaság

  Hét év alatt 315 milliárd forint befektetésre volna szükség ahhoz, hogy korszerűsíteni, fejleszteni lehessen a magyar baromfiágazatot - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, a szervezet által kidolgozott ágazati stratégiát ismertetve.

 • A hatékonyság fokozók szerepe az UMG MICRO növényspecifikus műtrágyákban

  2013. március 27., szerda 08:54 Szántóföld

  Az UMG MICRO mikrogranulált starter készítmények olyan szerves és ásványi eredetű anyagokat tartalmaznak, melyek nagymértékben hozzájárulnak a termék hatékonyságának növeléséhez.

 • A tej terméktanács 90 forintos tej alapárat vár az elkövetkező egy évben

  2013. március 27., szerda 08:41 Gazdaság

  Kilogrammonként átlagosan 90 forint lesz majd árpilis 1. és a jövő év március 31. között, azaz a 2013/2014-es kvótaévben a tej alapára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács prognózisa szerint.

 • Fazekas Sándor: három éve növekedik a mezőgazdaság termelési értéke

  2013. március 27., szerda 08:38 Gazdaság

  Három éve nő a magyar mezőgazdaság termelési értéke, 2011-ben 2168 milliárd forintot, 2012-ben pedig, az aszály ellenére 2229 milliárd forintot ért el - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Nógrád megyei Karancslapujtőn tartott gazdafórumon.

 • Itt vannak az új hungarikumok

  2013. március 26., kedd 19:49 Gazdaság

  Ezentúl a herendi porcelán, a pálinka, valamint a törkölypálinka is bővíti a hungarikumok sorát - tudatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

 • Fokozatosan nő az ünnepi húsbiztonság

  2013. március 26., kedd 19:34 Gazdaság

  Az ünnepi húsellenőrzések során szakemberek megállapították, hogy egyre kevesebb élelmiszer-biztonsági problémával találkoznak. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) által elrendelt, a húsvétot megelőző, március 4-től 31-ig tartó akció során kiemelten vizsgálják az ünnephez kapcsolódó termékek előállítását és forgalmazását.

 • Bezárták az illegális húsüzemet

  2013. március 26., kedd 19:10 Gazdaság

  Több mint négy tonna húskészítményt foglaltak le az ellenőrök egy érdi hús-hentesáru üzletben, amelyet az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt be is zárattak a hatóságok - adta hírül a Pest Megyei Kormányhivatal.

 • Kipróbáltam a Python technológiai csomagot - Kovács István, Abony

  2013. március 26., kedd 14:43 Szántóföld

  Pest megyében Abony és környéke számít a kukoricatermesztés Mekkájának. Kovács István itt gazdálkodik, mintegy 280 hektáron. A „klasszikus négyes” termesztésével foglalkozik: napraforgó, búza, repce, kukorica. A „szent növényt”, a kukoricát 2012-ben 70 hektáron vetette el.

 • A kiváló minőségű mezőgazdasági épületpark nagyban hozzájárul a termelők, vállalkozások sikeréhez

  2013. március 26., kedd 12:33 Gazdaság

  A kiváló minőségű mezőgazdasági épületpark nagyban hozzájárul a termelők, vállalkozások sikeréhez

 • Mire jó a lemosópermetezés?

  2013. március 26., kedd 11:03 Kertészet és szőlészet

  Az évszak már aktuálissá tenné, az időjárás azonban még dacol a téllel, aki még nem metszette meg idén a fáit, minden látszat ellenére az is hamarosan megteheti. Azonban nem csak metszeni és tisztogatni, az elhalt részeket eltávolítani kell ilyenkor, hanem a nagyon fontos lemosó permetezést is el kell végezni.

 • Mire jó a lemosópermetezés?

  2013. március 26., kedd 11:03 Kertészet és szőlészet

  Az évszak már aktuálissá tenné, az időjárás azonban még dacol a téllel, aki még nem metszette meg idén a fáit, minden látszat ellenére az is hamarosan megteheti. Azonban nem csak metszeni és tisztogatni, az elhalt részeket eltávolítani kell ilyenkor, hanem a nagyon fontos lemosó permetezést is el kell végezni.

 • Rendkívüli műtrágya akció a Hungarobiochem Kft-nél március 29-ig!

  2013. március 26., kedd 07:25 Szántóföld

  Litván importból származó NPK 8-20-20+3S, 100% vízoldható, granulált műtrágya óriási kedvezménnyel a Hungarobiochem Kft-nél - csak március 29-ig!

 • Finisben az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása

  2013. március 25., hétfő 20:53 Gazdaság

  Befejező fázisába érkezett az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása, várhatóan március végére-április elejére készül el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

 • Megmenekültek a zártkerttulajdonosok

  2013. március 25., hétfő 20:50 Gazdaság

  A zártkerttulajdonosoknak nem lesz földhivatali regisztrációs kötelezettségük. Tizennégy jogszabályt változtatott meg a parlament az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés hétfői elfogadásával.

 • Az idén is számítani kell hamisított vetőmagok megjelenésére

  2013. március 25., hétfő 20:46 Szántóföld

  Fokozott körültekintésre inti a gazdálkodókat a vetőmagok beszerzése kapcsán a Magyar Agrárkamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) - tájékoztatta a három szervezet hétfőn az MTI-t.

 • A Lamborghini bemutatja: Nitro, a jövő traktora! (+ Képek)

  2013. március 25., hétfő 19:49 Gépészet

  A 2013-as SIMA kiállításon mutatta be először a Lamborghini gyár az új, Nitro névre keresztelt traktort. Alig rántották le a leplet az egyedi stílusú erőgépről, a Nitro máris rajongótáborra tett szert. Az Agroinform most elsőként mutatja be, hogy megnyerő külseje mellett mitől is nagyszerű ez a gép.

 • Burgenlandban ellopott traktorokat találtak Mosonmagyaróváron

  2013. március 25., hétfő 16:52 Gazdaélet

  Két lopott John Deere traktort találtak a rendőrök egy mosonmagyaróvári raktárban a hétvégén. A lefoglalt erőgépek előreláthatólag hétfőn vissza is jutnak burgenlandi tulajdonosához - közölte a Győr- Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

 • Vízkárelhárításra Dondi a megoldás!

  2013. március 22., péntek 16:48 Gépészet

  Az idei év tavaszán is jelentkező, nagy területeken előforduló belvízkárok és a heves esőzések nyomán kialakult helyzet ismét rávilágított, hogy nagy hatással vannak ránk a környezeti tényezők, de környezetünk karbantartásával sok esetben csökkenteni tudjuk vagy akár el is tudjuk kerülni a károkat.

 • Fazekas: a magyar kormány számára kiemelten fontos a földügy

  2013. március 22., péntek 15:09 Szántóföld

  A magyar kormány számára - a gazdasági válság éveiben is - kiemelten fontos a földügy, mivel a földmérő mérnökök precíz munkája garantálja többek között a hiteles ingatlan-, és közműnyilvántartást, valamint számos beruházás pontos tervezését és kivitelezését - mondta Fazekas Sándor pénteken Budapesten.

 • Vezetett már Case IH Quadtrac-ot? Kíváncsi a Tier3 vs. Tier4 összecsapásra? – Invest Gyakorlati Mega Show

  2013. március 22., péntek 10:31 Gépészet

  Rendhagyó szántóföldi bemutatóra készül az Invest Kft. Felvonul a teljes traktorkínálat, legnagyobbtól, a legkisebbig, a gumihevederes Quadtrac-tól a legendás Farmall-ig. Teljesítmény és fogyasztás terén is összecsapnak a Tier3 és Tier4-es traktorok, a szántóföldi bemutatót Ford Ranger off-road tesztvezetés és gépkezelői verseny színesíti...

 • VM: Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatakor

  2013. március 21., csütörtök 23:17 Állattenyésztés

  Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatakor, ezt alátámasztják az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden azt MTI-vel.

 • VM: megkezdődött a sertésprogram végrehajtása

  2013. március 21., csütörtök 23:13 Állattenyésztés

  Megkezdődött a kormány által tavaly elfogadott sertésprogram végrehajtása, az elindítás finanszírozására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]