Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Eloltották a tüzet Balatongyörök közelében

  2013. július 31., szerda 19:40 Gazdaság

  Szerdán kora estére oltották el a tűzoltók a Balatongyörök közelében délelőtt keletkezett tüzet egy nagy kiterjedésű erdőterületen.

 • Erdőterület gyulladt ki Balatongyörök közelében

  2013. július 31., szerda 17:32 Erdő- és vadgazdálkodás

  Mintegy hathektáros területen ütött ki tűz Balatongyörök közelében, ahol erdei aljnövényzet, kivágott fenyők és facsemeték kaptak lángra - közölte honlapján szerdán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • A teherautók és autóbuszok országos ellenőrzésekor 686 járműnél találtak szabálytalanságot

  2013. július 31., szerda 16:56 Gazdaság

  Összesen 6052 teherautó és autóbusz közül 686 esetében állapított meg szabálytalanságot a rendőrség, amikor egy európai program keretében ellenőrizték a járműveket - közölte szerdán a rendőrség honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

 • A Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. nyerte a recski bánya környezeti kárainak felszámolását

  2013. július 31., szerda 16:20 Gazdaság

  Egyetlen ajánlattevőként, az eredetileg becsült nettó 10,7 milliárd forint helyett nettó 10,1 milliárd forinttal nyerte el a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. a Lahóca-hegyi színesfémbányászathoz köthető környezeti károk felszámolásának második ütememét - az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

 • Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

  2013. július 31., szerda 15:38 Gazdaság

  Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására - közölte a vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Ivóvízminőséget javító beruházás indul Zalaegerszeg térségében

  2013. július 31., szerda 14:59 Gazdaság

  Zalaegerszegen és 13 környékbeli településen közel 5 ezer ember ivóvízének minőségjavítása valósul meg 4,3 milliárd forintos beruházással - jelentette be szerdai zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

 • Felborult egy nyerges vontató Debrecenben

  2013. július 31., szerda 14:30 Gazdaélet

  Felborult egy takarmányt szállító nyerges vontató szerdán a 4-es úton Debrecenben - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek Röszkén

  2013. július 31., szerda 13:35 Gazdaság

  Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.

 • Árvíz - Kétmilliárdos szigetközi kárigény

  2013. július 31., szerda 09:35 Gazdaság

  Csaknem kétmilliárd forintot igényeltek a vis maior keretből a Győr-Moson-Sopron megyei települések, vállalkozók az árvízi védekezés költségeinek fedezésére - írta szerdán a Kisalföld.

 • Tokaj-Hegyalján jó minőségű szőlőre számítanak

  2013. július 31., szerda 09:00 Kertészet és szőlészet

  Jó minőségű, de közepes mennyiségű termést várnak Tokaj-Hegyalján, a történelmi borvidéken a szőlőtermesztők az idén - írta az Észak-Magyarország szerdán.

 • Üzemi szinten 22 százalékkal, azaz 132 millió forinttal növelte eredményét Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

  2013. július 30., kedd 19:50 Gazdaság

  2012-ben is eredményes évet zárt az Alpha Holding legnagyobb tagvállalata, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. A vállalat 2012-ben 11 milliárd forintot meghaladó árbevételt könyvelhetett el. - adta hírül az MTI-nek Mozsár Andor, az Alpha - Vet Állatgyógyászati Kft. kommunikációs igazgatója.

 • Pálinkamúzeum nyílt Visegrádon

  2013. július 30., kedd 15:40 Gazdaság

  A pálinkafőzés, illetve a pálinka történetével ismerkedhetnek meg a látogatók a visegrádi Rév utcában megnyílt pálinkamúzeumban, ahol akár a „zugfőzés” is kipróbálható, sőt, egyedi címke sajátkezű gyártására is van mód.

 • Amit a géptámogatáshoz az INTERAT ZRT. hozzátehet!

  2013. július 30., kedd 14:02 Gépészet

  Az augusztus 15-től pályázható géptámogatási lehetőségek sok gazdát ösztönöznek most vásárlásra. Nézzük, miért érdemes az Interat Zrt. termékei mellett dönteni.

 • A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2011)

  2013. július 30., kedd 13:40 Állattenyésztés

  A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2011)

 • Pusztító tüzek, gazdasági károk, elhullott állatok

  2013. július 30., kedd 13:30 Gazdaság

  Tarlótűz, kigyulladt gépek, égő bozótos, lángoló gyomnövények… Az elmúlt időszakban szinte naponta érkeztek hírek az újabb és újabb tűzesetekről. A vidékfejlesztési miniszter már az előző hét elején általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdő környéki területekre. De a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a...

 • Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé teszi a mezőgazdaság finanszírozását

  2013. július 30., kedd 12:30 Gazdaság

  Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé és stabilabbá teszi a magyar mezőgazdaság finanszírozását - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A huszadik!

  2013. július 30., kedd 10:53 Gazdaság

  Jó visszatekinteni, hiszen ez a kerek szám feltételezi a sikert, ünneplésre, összegzésre, de a jövőbe tekintésre is késztet, kötelez bennünket.

 • Vízügyi fejlesztések a Répce mentén

  2013. július 30., kedd 10:00 Gazdaság

  A Répce térségének vízgazdálkodását fejleszti az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) - tájékoztatta a szervezet igazgatója kedden az MTI-t.

 • Tarlótűz Pecölnél - Mintegy négyezer pulyka pusztult el

  2013. július 30., kedd 09:45 Gazdaság

  Mintegy négyezer pulyka pusztult el abban a tűzben, amely a Vas megyei Pecöl külterületén keletkezett hétfő délután, a lángokat csak késő este tudták megfékezni, az utómunkálatok még tartanak - tájékoztatta a Vas megyei katasztrófavédelem szóvivője kedden az MTI-t.

 • Méhészek nemzetközi találkozója Jászberényben

  2013. július 30., kedd 09:30 Állattenyésztés

  Augusztus 3-án, szombaton rendezik meg a mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozót Jászberényben, a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményét.

 • A sikeres termés első lépése a biztonságos áttelelés!

  2013. július 30., kedd 08:44 Gazdaság

  Hazánk szántóterületének kb. 40%-át a nyárvégi és őszi vetésű repce és kalászosok foglalják el. E növények vetéséhez a talajmunkákat, a megfelelő magágy elkészítését célszerű időben elvégezni, amit az utóbbi évek szélsőséges száraz vagy éppen csapadékos időjárása gyakran hátráltat. Az optimális vetési időtől való eltérés ugyanis...

 • Technikatörténeti örökségek sorakoztak fel Szarvason

  2013. július 30., kedd 03:03 Gazdaság

  Öreg vasak, nosztalgikus szántóföldi hangulat, káprázatos történetek, megindító sorsok és gépmentési sztorik. Így lehetne röviden jellemezni a hirtelenjében összetrombitált II. Szarvasi Veterángép Találkozót, amire csak úgy jöttek a különlegesebbnél különlegesebb öreg gépek. Mi lett volna akkor, ha még komolyan is gondolják a...

 • Hőség - Eloltották a tüzet Gyöngyös és Gánt közelében is

  2013. július 29., hétfő 19:30 Gazdaság

  A Heves megyei Gyöngyös mellett és a Fejér megyei Gánt közelében is lángra kapott a bozótos hétfőn. Mindkét helyen eloltották a tüzet, egyik területen sem okozott kárt a környéken lévő erdőkben és lakóépületekben.

 • Az őszi búza 90 százalékát learatták Vas megyében

  2013. július 29., hétfő 17:40 Szántóföld

  Az őszi búza több mint 90 százalékát learatták Vas megyében, a hektáronkénti átlaghozam meghaladta a 4,6 tonnát, szemben a tavalyi 4 tonnával - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-vel.

 • Félmilliárdos ivóvízrendszer fejlesztési program fejeződött be Békésben

  2013. július 29., hétfő 17:30 Gazdaság

  Befejeződött az a közel fél milliárdos, uniós támogatású beruházás, amelynek eredményeként biztonságos környezetbe kerülnek az Alföldvíz Zrt. kezelésében lévő sérülékeny földtani környezetben üzemelő ivóvíz kutak Békés megyében - tájékoztatta a Zrt. hétfőn az MTI-t.

 • Rekordmennyiségű, kiváló minőségű búzát arattak Zalában

  2013. július 29., hétfő 17:10 Gazdaság

  A búza több mint 90 százalékát learatták Zalában, az eddigi eredmények alapján az idén kiváló minőségű és rekordmennyiségű gabona termett a megyében - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

 • Az OMÉK-on lesz a kertészeti szakkiállítás

  2013. július 29., hétfő 16:40 Kertészet és szőlészet

  A szeptember 18-án nyíló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) önálló pavilonban mutathatják be termékeiket a kiállítók, így nem maradnak bemutatkozási lehetőség nélkül a kertészek és a dísznövényes szakma képviselői - adta tudtul a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Agrármarketing Centrum (AMC) vezérigazgatósága hétfőn...

 • Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2011)

  2013. július 29., hétfő 16:30 Kertészet és szőlészet

  Szőlőtermesztés Magyarországon (1990-2011) betakarított összes termés, ezer tonna

 • Hegyközségek: az átlagosnál jobb lehet a szőlőtermés az idén

  2013. július 29., hétfő 16:15 Kertészet és szőlészet

  A mostani kilátások szerint a szőlőtermelők és a borászok az átlagosnál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőt szüretelhetnek az idén - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Fortuna Bt., ahol újjá születnek az öreg gépmotorok!

  2013. július 29., hétfő 11:05 Gépészet

  A közel négy évtizede főként mezőgazdasági gépek és haszongépjárművek motorfelújítására szakosodott Fortuna Bt. munkapadjain a 600-18 000 cm3-es motorok fordulnak meg leginkább, de emellett teljes szervizeléssel és alkatrészek nagykereskedelmével is foglalkoznak.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]