Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna

  2013. június 12., szerda 07:03 Erdő- és vadgazdálkodás

  Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el az elmúlt napokban a Duna – közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

 • Ezerhatszáz hektár termőföldet borít víz Bács-Kiskun megyében

  2013. június 12., szerda 07:02 Szántóföld

  Bács-Kiskun megyében 1600 hektárnyi termőterület került víz alá - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 • Közelgő határidő!

  2013. június 11., kedd 15:34 Támogatások - pályázatok

  Figyelem! Közeleg a tej aflatoxin-szennyeződéssel kapcsolatos költségek ellentételezésére vonatkozó támogatási kérelmek benyújtási határideje.

 • Komárom-Esztergom megyében 460-500 hektáron százszázalékos a termelők kára

  2013. június 11., kedd 15:25 Gazdaság

  Az árvíz miatt Komárom-Esztergom megyében körülbelül 460-500 hektáron a gazdáknak 100 százalékos kárral kell számolniuk - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-vel.

 • Több mint kétezer hektár került víz alá az esőzések miatt a Közép-Tisza vidékén

  2013. június 11., kedd 13:32 Időjárás

  A lehullott csapadék hatására 2300 hektárnyi föld került víz alá a Közép-Tisza vidékén, emiatt négy helyen védekeznek a területi elöntések ellen - közölte a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese kedden az MTI-vel.

 • Újra elfogadták az agrárkamarai vezetők összeférhetetlenségi szabályainak lazítását

  2013. június 11., kedd 11:04 Gazdaság

  A parlament Áder János köztársasági elnök észrevételeinek figyelembevételével kedden - 224 igen szavazattal, 78 nem ellenében - ismét elfogadta az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító jogszabályt.

 • Ízek, illatok, receptek Veszprém megyéből

  2013. június 11., kedd 10:04 Gazdaság

  A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatása jó helyre került, a veszprémi hagyományos recepteket bemutató kötet más térségeknek is példát mutat – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Ízek, illatok, receptek - a vidék éléskamrája című kiadvány bemutatóján, a Parlamentben.

 • Mit tehet a lemaradó kukoricáért?

  2013. június 11., kedd 08:32 Szántóföld

  Mi a probléma oka?

 • Ukrajnában rekordközeli lehet a gabonatermés az idén

  2013. június 10., hétfő 17:58 Szántóföld

  Ukrajnában rekordközeli gabonatermésre számítanak az idén szakértők.

 • Egyszerűbbé tennék a mezőgazdasági öntözést talajvízzel

  2013. június 10., hétfő 15:27 Gazdaság

  Egyszerűbb lenne a jövőben a mezőgazdasági öntözéshez igénybe venni a talajvizet, mivel az 50 méteres mélységet meg nem haladó, kizárólag talajvizet használó, mezőgazdasági öntözési kút létesítését a vízügyi hatóságnak csak be kellene jelenteni Győrffy Balázs és Jakab István törvénymódosító javaslata szerint.

 • Csökkent a riasztások száma az uniós élelmiszerbiztonsági rendszerben

  2013. június 10., hétfő 14:07 Gazdaság

  Az előző évhez képest mintegy hetedével, tizennégy százalékkal kevesebb súlyos egészségügyi kockázatra derült fény 2012-ben annak az uniós riasztási rendszernek a keretében, amelynek célja az egészségre ártalmas élelmiszer és takarmány kiszűrése - derül ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett adatokból.

 • Az EU vidékfejlesztési politikájáról és a vidék kitörési pontjairól is ír a friss agrárökonómiai folyóirat

  2013. június 10., hétfő 12:49 Gazdaság

  Megjelent a „Studies in Agricultural Economics” című agrárökonómiai tudományos folyóirat tematikus kiadványa, amely angol nyelvű ismeretterjesztő tudományos cikkeket tartalmaz. A szakmai kötet a vidékfejlesztés kitörési pontjairól, a Közös Agrárpolitikáról, valamint a mezőgazdasági versenyképességről is szól. A kiadvány...

 • Nőtt a vágócsirke élősúlyos termelői ára - AKI jelentés

  2013. június 10., hétfő 11:09 Állattenyésztés

  Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4%-al nőtt, élősúlyos termelői ára 14%-al volt magasabb a 2013. január-május közötti időszakban egy évvel korábbihoz viszonyítva - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből.

 • Növekedett a sertés exportja - AKI jelentés

  2013. június 10., hétfő 10:44 Állattenyésztés

  Magyarország élősertés-kivitele 53 %-al haladta meg a 2013. január-március közötti időszakban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől csaknem 22 %al maradt el -derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből.

 • A peronoszpórának és a levéltetveknek is kedvez az időjárás

  2013. június 10., hétfő 09:49 Időjárás

  Az utóbbi időszak csapadékos időjárása és a magas légköri páratartalom miatt fokozódik a gyümölcsfák és a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek fertőzésveszélye. A kórokozók szaporodásához kedvezőek az időjárási feltételek, ilyenkor a növényvédelmi kezelések elmulasztása súlyos következményekkel járhat. E védekezéshez nyújt segítséget...

 • Holnapig pályázhatnak a parlagfűmentes környezetért

  2013. június 10., hétfő 09:36 Támogatások - pályázatok

  A Kwizda Agro Hungary Kft. 2013 tavaszán elhatározta, hogy a sokakat érintő probléma, a parlagfű által okozott allergia visszaszorításának érdekében pályázatot hirdet önkormányzatok és az önkormányzati tulajdonban lévő városüzemeltetési nonprofit szervezetek részére.

 • Jégeső-elhárítást szeretnének Szabolcsban is

  2013. június 10., hétfő 08:28 Gazdaság

  Baranyához hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Beregben is talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszert szeretnének telepíttetni a gazdák – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az aszálynál is nagyobb gondot okoz a jégverés - mondják a megyében.

 • Egy kanadai falu a mustárfőváros Dijon babérjai tör

  2013. június 10., hétfő 08:21 Gazdaság

  A kanadai síkság közepén fekvő Gravelbourg első látásra közönséges falunak tűnik templomával és főutcájával, a körülötte elterülő mező azonban a világ első számú mustármag termőhelye, ahol egyesek máris a kelet-franciaországi mustárfőváros, Dijon trónfosztásáról álmodnak.

 • A Szenttamási Ménes 50 éves jubileuma (+ Videó)

  2013. június 10., hétfő 08:07 Gazdaság

  Muskátli, Gemini, Aréna, Turbó, Dancing Hussy – sorolható azon versenylovak neve, akik hazai és nemzetközi versenyeken fémjelzik a hazai lótenyésztés sikereit. A kivételes adottságú versenylovak abból a ménesből kerültek ki, amely idén ünnepli félszáz éves fennállását.

 • Invest gyaktorlati bemutató: Giga Case IH traktorok, Pöttinger munkagépek! (+ Videó)

  2013. június 09., 14:39 Gépészet

  A Case IH traktorok 40 éve dolgoznak hazánkban! A márka erőgépeinek teljes palettáját megtekinthették a gazdálkodók az Invest Kft. bábolnai standján. A Pöttinger munkagépek is fölvonultak a szántóföldi gépbemutatón, amelyről az Agroinform videót is készített!

 • Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

  2013. június 09., 11:28 Gazdaság

  Az árvizek, belvizek élelmiszerbiztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszerbiztonsági tanácsokat az érintettek.

 • MVH: a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást hétfőig lehet igényelni

  2013. június 09., 11:14 Gazdaság

  A 2013. évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatást hétfőig lehet igényelni - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

 • Vas megyében 1,54 milliárd forint jut falufejlesztésre

  2013. június 09., 11:14 Gazdaság

  Vas megyében 1,54 milliárd forint támogatás felhasználásáról döntenek a LEADER Helyi Akciócsoportok falumegújításra- és fejlesztésre, illetve vidéki örökség megőrzésére. A vidékfejlesztési tárca országosan 4 milliárd forint többletforrást biztosított a pályázati célok megvalósítására - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős...

 • Megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

  2013. június 09., 11:06 Gazdaság

  A hazai alapanyagú egészségvédő élelmiszerek részarányának növelésére 9 taggal, 6,5 millió forint alaptőkével megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

 • Erdészek is segítik az árvízi védekezést

  2013. június 08., szombat 20:53 Gazdaság

  Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására - közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

 • Fogathajtó Vk - Dobrovitz az élen a maratonhajtás után

  2013. június 08., szombat 20:08 Gazdaság

  A házigazda Dobrovitz József a szombati maratonhajtást követően átvette a vezetést a négyesek között a Vecsés Kupa nemzetközi fogathajtó versenyen.

 • Vágóhídi hulladékzsírból biodízel

  2013. június 08., szombat 10:34 Környezetvédelem

  Régóta ismeretes az állati zsiradékok felhasználása, gondoljunk csak a hagyományos szappan-előállításra. Nagy-Britanniában 2001-ben a kergemarhakór fellépése miatt hirtelen döbbenetes mennyiségben keletkezett - a kényszervágások következtében - vágóhídi hulladék, a súlyos környezetvédelmi problémák miatt óriási feladatot jelentett a...

 • Módosítaná a kormány a termőföld védelméről szóló törvényt

  2013. június 07., péntek 17:49 Gazdaság

  A termőföld védelmének erősítése a legfőbb célja az erről szóló törvény módosításának, miután a jogszabály ellenére folytatódott a mezőgazdasági termelésbe vont földek csökkenése. Az elmúlt két évtizedben az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint 390 ezer hektárral csökkent a művelésbe vont terület nagysága Magyarországon - indokolta...

 • Fazekas Sándor előadást tartott „Ez a magyar föld” címmel

  2013. június 07., péntek 17:36 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előadást tartott a Magyarország jobban teljesít „Ez a magyar föld” című rendezvényen Szegeden.

 • Bács-Kiskun megyében mezőgazdasági területek és a bajai Petőfi-sziget van veszélyben

  2013. június 07., péntek 13:28 Gazdaság

  Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]