Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Közelgő támogatási határidők február végén

  2013. február 26., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Mint minden hónapban, februárban is több támogatási határidő lejár. Az Agroinform segít, hogy nehogy lekéssen róluk!

 • Harmónia és hatékonyság a kalászosok tápanyag-utánpótlásában

  2013. február 26., kedd 12:10 Szántóföld

  A kalászosok termesztésének eredményességét számos tényező befolyásolja. A környezeti tényezők (talaj, csapadék viszonyok) hatásait megfelelő agrotechnikai megoldásokkal megfelelően enyhíthetjük vagy kihasználhatjuk.

 • Axiál az 500 legnagyobb cég között

  2013. február 26., kedd 07:38 Gépészet

  A HVG gazdasági hetilap legfrisebb, januárban közzétett listája alapján, az Axiál Kft. továbbra is előkelő helyet foglal el Magyarország 500 legnagyobb forgalmú vállalkozása között.

 • Gyakorlódisznót kapott egy tűzoltóság állatelfogáshoz (+Képek)

  2013. február 25., hétfő 22:21 Gazdaélet

  Eleven disznón gyakorolhatják a menekülő állatok elfogását brit tűzoltók: mázsás kandisznót kaptak tanfolyami célra.

 • Betilthatják az EU-ban a neonikotinoid növényvédő szereket

  2013. február 25., hétfő 21:59 Szántóföld

  Elkezdődött az előkészítő munka az Európai Unió Tanácsában a neonikotinoid növényvédő szerek betiltása érdekében, Magyarország ellenzi a lépést - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, az agrárminiszterek tanácskozását követően az MTI-vel.

 • Kimagasló bogyóvédelem!

  2013. február 25., hétfő 17:47 Gazdaság

  A szőlőtermesztők által jól ismert a lisztharmat jellegzetes tünete, lisztes bevonat a bogyók felszínén, valamint beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük. A lisztharmat fellépése esetén a fertőzött fürtökből készült bor élvezhetetlen lesz.

 • Hímmé változtattak nőstény csirkeembriókat japán tudósok

  2013. február 25., hétfő 16:47 Gazdaélet

  Nőstényből hímneművé változtatott csirkeembriókat japán tudósok egy csoportja: a kísérlet a nemi differenciálódás kutatásához, valamint a csirkefarmok termelékenységének javításához is hozzájárulhat - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.

 • Lezajlott az agrárkamarai választások első szakasza

  2013. február 25., hétfő 12:56 Gazdaság

  Lezárult az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló választási folyamat első szakasza, amelynek során a február 1-21. közötti voksoláson 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg.

 • AMAZONE Cenius szántóföldi kultivátor - Gazdálkodói tapasztalatok

  2013. február 25., hétfő 12:45 Gépészet

  A manapság egyre jellemzőbb időjárási szélsőségeknek köszönhetően a vízmegőrző talajművelés eszközei egyre nagyobb teret nyernek a magyar gazdák gépparkjában is. Jelen riport fiatal alanya is a konzerváló talajművelést helyezi előtérbe, melyet az AMAZONE Cenius 3m-es szántóföldi kultivátorával igyekszik megvalósítani. Németh Balázs...

 • Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentéséről tárgyalhat a kormány

  2013. február 24., 18:04 Gazdaság

  Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Erről Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára...

 • Olvasóink kérdezték: Mikorra várható a kárenyhítő juttatások kifizetése?

  2013. február 24., 16:35 Gazdaság

  Az Agroinform fórum oldalán több kérdés is olvasható a 2012-es kárenyhítő juttatás kifizetésének időpontjával kapcsolatosan. A gazdálkodók kérdéseire a Vidékfejlesztési Minisztérium válaszolt.

 • II. Fiatal Gazda Party - Az AGRYA és az AXIÁL idén is bállal nyitotta az új gazdálkodási évet! (+ Képek)

  2013. február 24., 13:01 Gazdaság

  Az AXIÁL és az AGRYA második alkalommal rendezett bált a fiatal gazdáknak. A party-n minden részvevő remekül szórakozott! Az Agroinform csapata is részt vett a rendezvényen, amelyről vidám, fényképes tudósítást készítettünk.

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 23., szombat 17:44 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban (táblázatok)

  2013. február 23., szombat 14:26 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • Czerván: nőtt tavaly a mezőgazdaság értékesítése

  2013. február 22., péntek 15:26 Gazdaság

  Tavaly növekedett a mezőgazdaságban előállított termelési érték, előzetes adatok alapján elérte a 2229 milliárd forintot az előző évi 2168 milliárd forinttal szemben - jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

 • Bioszemléletű állattartás a kisgazdaságokban

  2013. február 22., péntek 14:31 Állattenyésztés

  Alapismereteket nyújtó állattenyésztési képzést szervezünk Prof. Dr. Márai Géza nyugalmazott egyetemi tanár közreműködésével, hat alkalommal 2013. március 9. és április 27. között.

 • Újra győztes a Massey Ferguson! AgroMash Expo 2013: 3 díj az MF-nek!!

  2013. február 22., péntek 13:33 Gépészet

  A 2013-as rekordszámú látogatót vonzó és kiállítót, kínálatot felvonultató AGROmashEXPO-n a Massey Ferguson három díjat zsebelt be termékeivel, fejlesztéseivel, valamint szolgáltatásaival!

 • A talajlakó kártevők ellenszere

  2013. február 22., péntek 12:08 Szántóföld

  A nagyobb testű talajlakó kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek a lótücsök, a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A lótücskök az útjukba kerülő gyökerek átrágásán kívül ujjnyi vastag kidudorodó felületi...

 • Múlt és jövő: ma is időszerű a százéves hitvallás talajainkról

  2013. február 22., péntek 11:51 Gazdaság

  „Sok bomlásban levő szerves anyagot kell a talajban felhalmozni és be kell oltani a sok szerves anyagot felhasználni és feltárni képes, igen termékeny és tevékeny talajokból merített virulens baktériumflórával", írja Ujváry Imre uradalmi felügyelő 1914-ben a Somogy vármegye földmívelése részben Borovszky Samu Magyarország vármegyéi...

 • Nébih: a kiemelt ellenőrzés nem talált szennyezett tejterméket

  2013. február 21., csütörtök 20:32 Gazdaság

  Az aflatoxin szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet. Szennyezett terméket nem találtak - szögezi le a Nébih közleménye.

 • Jól teleltek a vetések Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. február 20., szerda 20:58 Gazdaság

  Az elmúlt hónapokban lehullott csapadéknak köszönhetően megfelelően kikeltek és megerősödtek az őszi vetések, amelyeket így a tél sem károsított Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Fazekas: nincs olyan üzemszabályozási törvénytervezet, amely tönkretenné a nagyüzemeket

  2013. február 20., szerda 17:56 Gazdaság

  Nincs olyan üzemszabályozási törvénytervezet a Vidékfejlesztési Minisztériumban, amely tönkretenné vagy nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket, nincs olyan tervezet a minisztériumban, amelyre a sajtó hivatkozik - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányzati hírportálon közzétett szerdai video-nyilatkozatában.

 • Növényvédelmi Tudományos Napok a Magyar Tudományos Akadémián

  2013. február 20., szerda 17:49 Gazdaság

  A hazai tudományos élet rangos eseményeként immár 59. alkalommal rendezték meg a Növényvédelmi Tudományos Napokat, az ünnepi megnyitóról kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Az UMG MICRO növényspecifikus starter műtrágyák bizonyítanak

  2013. február 20., szerda 14:39 Szántóföld

  Az UMG MICRO termékcsalád piacra lépését több éves fejlesztési munka előzte meg, aminek fontos munkafázisa volt bizonyítani azt, hogy a műtrágya család tagjai igazolják -e a tervezett hatékonyságot, valamint, hogy a formázásuk megfelel-e a gyakorlatban előforduló gépi kijuttató eszközökön történő kiszórásra?

 • Santana 1 G – Túl a harmadik éven - A hatóanyag mozgása a talajban és a növényben

  2013. február 20., szerda 14:26 Szántóföld

  Decemberben ismételten elindítottunk egy cikksorozatot a Santana 1 G talajfertőtlenítő készítményünkkel kapcsolatban. Ezúttal nem pusztán üzemi tapasztalatokat szeretnénk megosztani az olvasóval, hanem olyan, új információkat is, amelyek segíthetik a termék eredményes felhasználását. Cikksorozatunk mostani részében a Santana 1 G...

 • Megjelent a Nufarmer Magazin különkiadása

  2013. február 20., szerda 14:14 Gazdaság

  Megjelent a Nufarmer Magazin 10. lapszáma, amelyben az előző kiadványokhoz hasonlóan most is az aktuális növényvédelmi teendőkről olvashatnak.

 • V. Tavaszi Road Show 2013 - Hamarosan indul a legnagyobb szántóföldi gépbemutató sorozat!

  2013. február 20., szerda 13:30 Gépészet

  2013. március 19-én indul az év egyik legnagyobb szántóföldi gépbemutató sorozata! Az V. Tavaszi Road Show sok gépújdonsággal várja az érdeklődőket és a bemutatott eszközöket természetesen idén is kipróbálhatják a gazdálkodók!

 • MVH: fizetik a múlt évi biztosítás díjához nyújtott támogatásokat

  2013. február 19., kedd 21:10 Gazdaság

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a múlt évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatások kifizetését - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • Tanácskozás az őshonos haszonállatok és a sertéságazat helyzetéről

  2013. február 19., kedd 21:06 Állattenyésztés

  Az őshonos haszonállatok, valamint a sertéságazat helyzetét tekintették át szakmai fórumon kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével.

 • Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram

  2013. február 19., kedd 11:44 Gazdaság

  Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram: bővült a hitelfelvevők köre, emelkedett a hitelösszeg, és változott az ügyleti kamat is.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]