Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • KSH: emelkedett a növényi termékek termelői ára

  2012. szeptember 12., szerda 10:01 Terménypiacok

  Júliusban a növényi termékek ára az év eleje óta tartó csökkenés után 5,3 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 9,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint. Összességében a mezőgazdasági termelői árak így 6,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához...

 • MASCHIO-GASPARDO forgóborona-vetőgép kombinációk 
az INTERAT-nál!

  2012. szeptember 12., szerda 09:58 Gépészet

  1 menetben dupla öröm! Magágy-előkészítés és vetés egy fázisban…* Amikor a, Minőségi pneumatikus és mechanikus GASPARDO gabonavetőgépek, és a MASCHIO forgóboronák egyszerre dolgoznak

 • Felborult a traktor, meghalt a vezetője

  2012. szeptember 11., kedd 22:49 Gazdaélet

  Meghalt egy 31 éves férfi, kiesett egy felborult traktorból kedden Szilaspogonyban – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

 • Huszárosabb megoldás, mint gondolná!

  2012. szeptember 11., kedd 15:21 Gazdaság

  PLEDGE - új megoldás az őszi kalászosokban a nagy széltippan ellen. Egyre erősödő, komoly probléma. Itt a megoldás!

 • A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

  2012. szeptember 11., kedd 14:10 Szántóföld

  Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére - jelentette be Czerván György kedden Gödöllőn egy agrárfórumon.

 • Bemutatkozik az új Vogel-Noot ProfiDrill gabonavetőgép

  2012. szeptember 11., kedd 11:54 Gépészet

  A VOGEL-NOOT a Bábolnai Gazdanapok alkalmával mutatta be legújabb fejlesztését, a ProfiDrill névre keresztelt mechanikus gabonavetőgépét. Ezzel a típussal a pneumatikus MasterDrill gépcsalád egészült ki új taggal, amely új tag leginkább a kis és közepes gazdaságok részére ajánlható.

 • Az ország egyetlen lovas postása (Képek)

  2012. szeptember 11., kedd 09:59 Gazdaélet

  Az ország egyetlen lovas postása a Bács-Kiskun megyei község körüli kiterjedt tanyavilágban látja el kézbesítői feladatait.

 • Avant mini rakodó mezőgazdasági üzemeknek

  2012. szeptember 10., hétfő 18:02 Gépészet

  Az importőr Verbis Kft-vel együttműködve megkezdte az Axiál Kft. a finn Avant típusú univerzális mini rakodók forgalmazását, melyek hat különböző méret- és teljesítménykategóriában találhatók meg a gyártó kínálatában.

 • Hamarosan jön az új Case IH nagybálázó

  2012. szeptember 10., hétfő 17:48 Gépészet

  A Case IH bemutatja új LB szögletes nagybálázó termékcsaládját, amely nagyobb teljesítményt képvisel majd mint elődei. Az új Case IH LBxx4 sorozat bálázói 2013 tavaszától lesznek kaphatók.

 • Silókonferencia – forradalmi eredmény a tejtermelésben

  2012. szeptember 10., hétfő 17:07 Állattenyésztés

  A Limagrain és az Alltech szervezésében, a Kaposvári Egyetem egy jeles oktatójának részvételével Silókonferenciát tartottak 2012. augusztus 8-án, az Abacus hotelben, Herceghalomban.

 • A héten lejár a kárenyhítési hozzájárulás befizetési határideje

  2012. szeptember 10., hétfő 12:29 Gazdaság

  A kárenyhítési hozzájárulás befizetési határideje szeptember 15., eddig a 4,15 milliárd forint összegű befizetési kötelezettségnek mindössze 40 százaléka, azaz 1,7 milliárd forint érkezett be a kárenyhítési számlára - közölte a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn az MTI-vel.

 • Korai szüret Egerben - kevés, de kiváló a termés

  2012. szeptember 10., hétfő 08:53 Kertészet és szőlészet

  Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett az idén az Egri borvidéken; a száraz-meleg időjárás miatt, a szokásos szeptember közepéhez képest, mintegy két héttel korábban kezdődött a szüret - tájékoztatta pénteken az MTI-t az Egri Hegyközségi Tanács hegybírája.

 • Csak gépekkel foglalkozik majd az IKR Zrt.

  2012. szeptember 09., 12:45 Gépészet

  Szeptember végén várhatóan lezárul a bábolnai IKR Zrt. szétválása - mondta el az MTI-nek Szaxon Attila, a társaság vezérigazgatója szombaton.

 • Szeptember 10-ig lehet jelezni a GMO-s kártérítési igényeket

  2012. szeptember 07., péntek 13:01 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a szeptember 5-én hatályba lépett 96/2012. (IX. 4.) VM rendelet értelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium kártérítést nyújt a géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett szaporítóanyag felhasználása miatt kárt szenvedett termelők részére.

 • Áfa-hírek a magyar mezőgazdaságban

  2012. szeptember 06., csütörtök 16:46 Gazdaság

  A MOSZ és a sertéstartók is tiltakoznak a fordított áfa bevezetése ellen a sertéságazatban, miközben az áfa-csökkentésről egyeztettek a terméktanácsok a szaktárcákkal. Áfa-hírek a magyar mezőgazdaságban.

 • A fejlődés nagykövetei Bábolnán: mezőgazdasági input anyagok a Gazdanapokon

  2012. szeptember 06., csütörtök 07:43 Gazdaság

  Számtalan vetőmag, növényvédőszer és műtrágya közül válogathatnak a Bábolnai Gazdanapok látogatói a színes standok forgatagában. Prémium gyártók legújabb fejlesztéseit mutatjuk be!

 • Mégis bevezetné a fordított áfát a kormány a sertéságazatban

  2012. szeptember 05., szerda 14:30 Állattenyésztés

  Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium augusztus közepén bejelentette, hogy a sertéstartók észrevételeit figyelembe véve nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, a tárca szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány kedden tárgyalt ennek lehetőségéről a szakértői hatástanulmányok vizsgálata után, és az...

 • Massey Ferguson használt- és bemutatógép kiárusítás

  2012. szeptember 05., szerda 12:10 Gépészet

  Most itt a lehetőség, hogy Massey Ferguson traktort, kombájnt vagy bálázót vásároljon új áránál jelentősen kedvezményesebben.

 • Pótkocsit és krumplit lopott, majd felborult a tolvaj

  2012. szeptember 05., szerda 08:02 Gazdaélet

  Egy traktort, és a pótkocsin 13 tonna krumplit lopott egy férfi Németországban, ám útközben elpotyogtatta zsákmánya jó részét, a pótkocsi pedig felborult.

 • Megújuló energiák – biogáz, alga

  2012. szeptember 04., kedd 20:44 Környezetvédelem

  Németországban az E.ON számos olyan programot indított be, mellyel a biogáz természetes gáz vezetésére szolgáló gázvezetékbe való betáplálását támogatta. Az EnAlgae (Energetic Algae) új EU-projektekben Északnyugat-Európában az algára alapozott biomassza-termelés előmozdításában 19 partner vesz részt – 14 millió eurós támogatás...

 • Két héttel korábban kezdődött a kukorica betakarítása Békés megyében

  2012. szeptember 04., kedd 20:36 Szántóföld

  A korábbi évekhez képest két héttel korábban kezdődött el a kukorica betakarítása Békés megyében, a hektáronkénti termésátlag 3,6-3,7 tonna között alakul - közölte a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervezete falugazdász hálózatának vezetője kedden az MTI-vel.

 • Minőség, megbízhatóság, innováció – a Fertilia múltja, jelene, jövője

  2012. szeptember 04., kedd 12:06 Gazdaélet

  A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő, az egyedi műtrágyák piacvezető gyártójaként ismertté vált Fertilia Kft-t működésének 22 éve alatt az innovatív, korszerű technológiai megoldások folyamatos keresése és azok piacra történő bevezetése jellemezte, Partnereink magas szintű kiszolgálása tükrében.

 • Baktériumtrágyázás forintosítva

  2012. szeptember 04., kedd 11:52 Gazdaság

  Hullámvasút – sok gazdának ez juthatott az eszébe az idei nyárról. Egyesek óriási terméshozamnak örülhettek, mások a tervezett mennyiség felét is elveszítették az aszály miatt. Sorra dőltek meg az időjárási rekordok, a hőmérő higanyszála tapodtat sem mozdult lefelé. Olykor-olykor lecsapott egy gyors zivatar, de ami csapadékot...

 • Kedvezmények a nagyobb összegű agárhitelezés ösztönzésére

  2012. szeptember 03., hétfő 14:12 Gazdaság

  Kedvezőbb kezességi feltételrendszert alakított ki a nagyobb összegű hitelt felvevők számára az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) szeptember 1-től, a szervezet tovább támogatja a kisebb hitelügyleteket is - közölte az AVHGA hétfőn az MTI-vel.

 • Szeptember 15-ig kell beérkeznie a kárenyhítési hozzájárulásnak az MVH-hoz

  2012. szeptember 03., hétfő 13:31 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara felhívja a kockázatkezelési közösségben kötelező tagsággal rendelkező, illetve az egységes kérelemben nyilatkozatukkal önkéntes tagságot vállaló mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a kárenyhítési hozzájárulás beérkezésének határideje 2012. szeptember 15.

 • Az Agro-Contakt 2000 Kft. is ott lesz Bábolnán

  2012. szeptember 02., 21:34 Gépészet

  Az Agro-Contakt 2000 Kft. is ott lesz a Bábolnai Gazdanapokon szeptember 5. és 8. között. A cég két helyszínen várja a vendégeket Pöttinger bálázóval, Vogel-Noot gépekkel és saját gyártású CLAAS licencű RK kaszáival.

 • Letölthető friss árupiaci jelentések

  2012. szeptember 02., 16:06 Terménypiacok

  Friss gabona és ipari növények, zöldség, gyümölcs és bor, baromfi, élőállat és hús valamint tej árupiaci jelentések. Töltse le a legújabb információkat!

 • Számolja ki, mennyi támogatást kaphat 2014 után!

  2012. szeptember 02., 14:21 Gazdaság

  A Közös Agrárpolitika reformja miatt 2014-től jelentősen változni fog a mezőgazdasági termelőknek kifizetett támogatás összege és számítási módszertana. Ennek a változásnak a körvonalai már ismertek, bár sok részlet még nem végleges. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet modellszámításait felhasználva az AKI kalkulátorával kiszámíthatja, hogy...

 • A szekszárdi Mészáros Pincészet nyerte Az év pincészete címet

  2012. szeptember 02., 12:41 Gazdaság

  A szekszárdi Mészáros Pincészet lett Az év pincészete Magyarországon ebben az évben. Az ezzel járó vándordíjat, emlékérmet, oklevelet az alapító szervezetek vezetőitől Mészáros Pál, a családi vállalkozás vezetője vette át csütörtökön a Mészáros Pincészetben.

 • Helyi termékeket és a gazdákat támogatja a kormány

  2012. szeptember 01., szombat 13:42 Gazdaság

  A termelők megsegítésére több intézkedést hozott a kormány, és a vidékfejlesztési tárca minden erejével támogatja a helyi termékek előállítását. Véleményük szerint vissza kell hozni a piacokat a köztudatba. A MÁSZ úgy vélekedett, hogy segít az állattenyésztőkön az előrehozott támogatás, míg a MOSZ nincs megelégedve. A sertéságazatban...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]