Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Réteket és legelőket rekultivál a Bükki Nemzeti Park

  2013. április 26., péntek 19:45 Gazdaság

  Eredeti állapotába állítja helyre a Bükki Nemzeti Park (BNP) a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet területén, összesen csaknem 460 hektáron a rétek és legelők növénytársulásait, pusztuló életközösségeit - tájékoztatta pénteken az MTI-t a nemzeti park médiareferense.

 • Megkezdték a balatoni szúnyogirtást

  2013. április 26., péntek 19:39 Gazdaság

  A csapadékos időjárás és hirtelen jött felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának, ezért feszített tempójú irtásra kell számítani Balatonon - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője a térségben pénteken megkezdett biológiai irtás kapcsán.

 • Lassan apadnak a tiszántúli folyók

  2013. április 26., péntek 12:37 Gazdaság

  Lassan, de folyamatosan apad a Hortobágy-Berettyó, a borzi vízmércénél egy nap alatt 5 centimétert csökkent a vízszint, de még mindig a legmagasabb, harmadfokú a védelmi készültség - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője pénteken.

 • Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújítása Majkon

  2013. április 26., péntek 12:20 Gazdaság

  Év végére befejeződik a kamalduli remeteség felújításának első üteme az Oroszlány közelében lévő Majkon: az egész Európában kuriózumnak számító, tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló műemlékegyüttesben kulturális turisztikai központ jön létre - mondta L. Simon László, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes...

 • Megnyílt a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  2013. április 26., péntek 12:15 Gazdaság

  „A húszévesekre nem öregekként gondolunk” – hangzott el dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján.

 • Súlyosan megsérült egy vadász Mélykúton

  2013. április 26., péntek 10:42 Gazdaság

  Súlyoson megsérült egy hivatásos vadász, akit egy kibiztosított fegyverből véletlenül kilőtt lövedék eltalált csütörtökön Mélykút külterületén - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Hetet egy csapásra! Voliam Targo - Új megoldás a zöldséghajtatás rovarkártevői ellen!

  2013. április 25., csütörtök 22:35 Kertészet és szőlészet

  Mindenki jól ismeri a régi mesét az egyszerű szabólegényről, aki egyetlen csapásával hét kellemetlenkedő léggyel is végzett, ezzel félelmetes hírnevet szerezve magának. A Voliam Targo, amely két hatóanyag kombinációja, legalább ennyi, vagy még többféle kártevő ellen ad védelmet.

 • Magyarország 2,95 eurós árfolyamon adott el karbonkvótát

  2013. április 25., csütörtök 20:57 Gazdaság

  Magyarország 2,587 millió második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet adott el csütörtöki aukcióján 2,95 eurós árfolyamon - közölte honlapján a lipcsei energiatőzsde (EEX).

 • Venyigekezelés?! Az Auditker gyakorlati gépbemutatóval válaszolt a tokaji szőlősgazdáknak (+ Képek)

  2013. április 25., csütörtök 15:08 Gépészet

  Gyakorlati gépbemutató sorozatot indított útjára idén az Auditker Kft. A Tokaji Gépbemutatón a környékbeli gazdák vettek részt és - több hasznos munkaművelet közül - a venyigekezelésről is sok minden kiderült.

 • Gyerek sérült meg a traktoros ütközésben

  2013. április 25., csütörtök 14:42 Gazdaélet

  Hárman sérültek meg, közöttük egy gyermek, abban a balesetben, amely az 58-as út pécsudvardi elágazásánál történt dél körül.

 • Kovács Pál: Magyarország teljesíti a vállalt dekarbonizációs célokat

  2013. április 25., csütörtök 14:31 Gazdaság

  Magyarország teljesíteni tudja és teljesíteni fogja a vállalt dekarbonizációs célokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a 7. Renexpo nemzetközi energetikai szakkiállítás csütörtöki budapesti megnyitóján.

 • Gazdákat az iskolapadba!

  2013. április 25., csütörtök 12:34 Gazdaság

  Levélben kapnak értesítést azok a gazdák, akiket jogszabályi változások során köteleznek továbbképzésre. Az egyes jogcímekhez kapcsolódó kötelezettségekről a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől (NAKVI) küld tájékoztatást.

 • A Közös Agrárpolitika szabályai 2015-től lehetnek érvényesek

  2013. április 25., csütörtök 12:17 Gazdaság

  Az agráriumot érintő fő szabályokról a végső megállapodás az ír elnökség tervei szerint június végére várható – mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár, az Európai Unió mezőgazdasági és halászati miniszterek tanácskozásán Luxemburgban.

 • Borászati cégcsoportra csapott le a NAV Egerben

  2013. április 25., csütörtök 12:07 Kertészet és szőlészet

  A gyanú szerint csaknem 160 millió forinttal károsította meg a költségvetést egy egri borászati cégcsoport fiktív számlázással, illetve állami támogatás jogtalan felhasználásával - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtószóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Zöldség, gyümölcs áralakulások az AKI jelentése alapján

  2013. április 25., csütörtök 09:55 Kertészet és szőlészet

  Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentései a zöldség, gyümölcs, valamint a bor áralakulásairól.

 • GPS-alapú digitális térkép készült a gyulai tanyavilágról

  2013. április 25., csütörtök 08:12 Gazdaság

  GPS-alapú digitális térkép készült 688 gyulai tanyáról. A rendszer krízishelyzetekben nyújt gyors segítséget és ad nagyobb biztonságot a tanyákon élőknek - jelentette be Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere szerdán sajtótájékoztatón, a rendszer üzembe helyezésekor.

 • Bócsán az út mellől árulták a lopott traktorokat

  2013. április 24., szerda 22:10 Gazdaélet

  Újabb fejlemények vannak a hazánkat is érintő traktorlopások ügyében. A kunszentmiklósi nyomozók a Bács-Kiskun megyei Bócsa településen bukkantak egy újabb, lopott traktorokra szakosodott csoportra, akik egész egyszerűen az út mellől árulták a gépeket.

 • Kicsi, de erős: SRH 9800

  2013. április 24., szerda 20:12 Gépészet

  Hidrosztatikus hajtású, megfordítható kormány-ülés rendszerű, törzscsuklós, keskeny nyomtávú traktor - ezért is lett az “INTERVITIS INTERFRUCTA INNOVATION 2013” díj jelöltje.

 • Ezer hektáron van belvíz Veszprém megyében

  2013. április 24., szerda 15:47 Gazdaság

  A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának felmérése szerint a megyében a kezdetben közel 3 ezer hektár elöntött szántóterületből a mai napig mintegy ezer hektárt borít belvíz.

 • Fazekas Sándor: kétszeresére nő a sertésállomány hét év alatt

  2013. április 24., szerda 12:26 Állattenyésztés

  A kormányzat által elfogadott sertésstratégia alapján 2020-ig a kétszeresére nő a jelenlegi 3 milliós állatállomány, az ágazat helyzetének javítására 2,6 milliárd forintot fordítanak - mondta a vidékfejlesztési miniszter Keszthelyen.

 • TKP – kerámia betétes, ütközőlapos fúvóka a Geoline kínálatában

  2013. április 24., szerda 12:06 Gépészet

  A szántóföldi növénytermesztésben széleskörben alkalmazott folyékony műtrágyák kijuttatására alkalmas ütközőlapos fúvóka megjelent a Geoline termékei között is. A fúvóka kerámia betétes, tehát azonos minőségű műtrágya szuszpenziót feltételezve négyszer hosszabb ideig használható a műanyag kivitelű fúvókákhoz képest.

 • A nagy kaszálás – JÖN!

  2013. április 24., szerda 11:32 Gépészet

  Májusi piknikre és zöldtakarmány betakarító gép bemutatóra várja az Invest Kft. a gazdálkodókat. Gyakorlatban is debütál a Farmall traktor, bemutatkoznak a Pöttinger kaszák, rendterítők, rendsodrók és bálázók. A zöldtakarmány betakarítás után bálarakódó verseny színesíti majd a programot.

 • Új időpontban a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

  2013. április 24., szerda 10:17 Gazdaság

  Ebben az évben májusban nyitja meg kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállítás. A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. május 22-25. között a vetés után, de még az aratás megkezdése előtt várja nagy szeretettel az érdeklődőket Bábolnára. A legrégebbi szakkiállítás immár 28. alkalommal kerül megrendezésre.

 • A búza árárára és a kukorica vetési területére vonatkozó legfrissebb Agrárpiaci jelentés

  2013. április 24., szerda 08:34 Szántóföld

  A gabona és az ipari növények tette közzé legfrissebb agrárpiaci jelentését az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

 • LAPSZEMLE a Növényvédelem áprilisi számából

  2013. április 24., szerda 07:12 Gazdaság

  – a kaolinról, – kaliforniai pajzstetvekről, – a citromlepkéről, – növényvédelmi teendőkről, – új gombaölő szerekről.

 • Kertészeti támogatásra vár? Segítünk dönteni!

  2013. április 23., kedd 11:10 Gépészet

  Jöjjön el az IKR gépbemutatójára, ahol a New Holland szűkített nyomtávú erőgépeit, a speciális szőlészeti munkagépeket működés közben is tanulmányozhatja!

 • Kódolt jövőnk – a QR-kód

  2013. április 22., hétfő 21:57 Gazdaság

  Szelíden hullámzó dombok, békésen legelésző tehenek – idilli francia tájkép. Ám egyszer csak feltűnik a színen egy városiasan öltözött férfi, aki mobiltelefonját fényképezésre készen maga előtt tartva ólálkodik a jószágok körül. Egy újabb városlakó, aki most lát életében először tehenet? Az adóhivatal képviselője, aki épp leltárt...

 • Termékdíj a talaj termékenységének javításáért

  2013. április 22., hétfő 16:41 Gazdaság

  Amikor már csak napok választanak el a XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitásától izgalmas újra átgondolni a Termékdíjban részesültek listáját, hisz a hétvége során rájuk különösen fontos figyelnünk.

 • Foton traktor, G-Jet permetező, Gaspardo - bemutatkozik a HSC Motor Kft.

  2013. április 22., hétfő 15:01 Gépészet

  Engedje meg, hogy röviden bemutassuk önnek cégünket. A HSC Motor Kft. 2003. évi alapítása óta foglalkozik import termékek forgalmazásával, távol-keleti gyártók képviseletével.

 • A BASF online szőlővédelmi előrejelző rendszere: tapasztalatok és tervek

  2013. április 22., hétfő 13:28 Kertészet és szőlészet

  Második szezonját kezdi a www.szolo­elo­rejelzes.basf.hu web­­oldal. A BASF szőlő­védelmi előrejelző rend­szere 2013-ban további borvidékekkel kibővülve, új, felhasználóbarát szolgáltatásokkal várja mindazon szőlőtermesztőket és növényvédő szakembereket, akik minőségi információkra kívánják alapozni munkájukat idén is.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]