Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A kukorica, a paradicsom, a baromfi és a vadak is megsínylik a kánikulát

  2012. július 06., péntek 13:51 Időjárás

  Óriási károkat okoz a mezőgazdaságnak az aszály és a napok óta tartó kánikula. A legnagyobb veszélyben a kukoricatermés van, de a paprika és a paradicsom is megsínyli a szokatlan meleget. A szakértők szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha nem enyhül az afrikai hőség.

 • Kreatív öntözőszerkezet kerékpáron (Képek)

  2012. július 06., péntek 12:31 Gazdaélet

  Pozderka János rákóczifalvi nyugdíjas kerékpárokból, vasrácsokból, vízvezeték-csövekből és szórófejekből készített öntözőszerkezet, amellyel paprikaföldjét is öntözi. Az állítható távolságú szórófejekhez fúrt kútból, tömlőn jut el a víz.

 • Energiatermelési célok

  2012. július 05., csütörtök 20:08 Környezetvédelem

  Az Európai Bizottság 2050-ig a térségi légszennyezettséget 80 százalékkal szeretné csökkenteni. A Világ Klímatanácsa (IPPC) szerint komoly remény van arra, hogy 2050-ben a termelt energiának kétharmada megújuló energiaforrásokból származzon. A bioüzemanyagok, a szoláris fotovoltaikus és szélenergia globális piacai 2011-ben – a 2010....

 • Szalmabála okozta a halálát

  2012. július 05., csütörtök 18:07 Gazdaélet

  Szalmabála okozta egy 44 éves férfi halálát Mezőfalván - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Százmilliárdos beruházási hitelprogramot indít az OTP

  2012. július 04., szerda 18:52 Gazdaság

  Százmilliárd forint keretösszegű hitelpályázatot indít vállalati ügyfelei részére az OTP Bank, amelynek egyik prioritása az európai uniós pályázati forrásokból tervezett - ezen belül is kiemelten a feldolgozóipari, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari - beruházások finanszírozása.

 • A fiatal gazdák induló támogatását július közepén hirdetik meg

  2012. július 04., szerda 15:13 Gazdaság

  Július közepén hirdetik meg a fiatal gazdák induló támogatását, amelynek finanszírozására összesen négymilliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai háttérbeszélgetésen.

 • Csatlakozzon a Yara oldalához a Facebookon!

  2012. július 04., szerda 12:43 Gazdaság

  Az elmúlt években több kutatás is bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság szereplői közt generációváltás zajlik. A rendszerváltáskor földhöz jutott gazdák felnőtt gyermekei veszik kezükbe a gazdaság irányítását. Ők azok, akik már a kor elvárásainak megfelelő technikai, informatikai, információ-szerzési képességekkel felvértezve végzik...

 • 40 milliárd forint állattartó telepek korszerűsítésére

  2012. július 04., szerda 09:54 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 40 milliárd forint keretösszegű pályázatot indít állattartó telepek korszerűsítésére – jelentette be Fazekas Sándor tárcavezető szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában.

 • VM: Magyarország az agrártámogatások haszonélvezője

  2012. július 03., kedd 22:16 Gazdaság

  Magyarország az EU mezőgazdaságának mindössze 2 százalékát adja, de ennél jóval nagyobb arányú támogatást kap, így haszonélvezője a támogatásoknak - vélekedett Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten egy konferencián.

 • Eljött a csávázás ideje

  2012. július 03., kedd 10:13 Szántóföld

  A kalászosok betakarításával egy időben a gazda figyelme már a következő évi termés előkészítésére irányul. Figyeljünk a magban lévő, vagy a talajból fertőző gombabetegségek megelőzésére. A BIOSILD TOP kombinált hatóanyagú csávázószer hatékony magvédelmet biztosít.

 • RAPOOL - a repceinnovátor

  2012. július 03., kedd 08:04 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb...

 • Számítógépet kapnak a kistermelők, indul a GAZDANet program

  2012. július 02., hétfő 13:49 Gazdaság

  Indul a GAZDANet program: 3,5 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők internetkapcsolatra alkalmas számítógép beszerzésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 • Fejlesztett a Kühne, egyeztet a miniszter, felgyorsulnak az agrárhivatalok

  2012. július 02., hétfő 13:43 Gazdaság

  Fazekas Sándor az ellenzéki frakciókkal egyeztet az új földtörvényről. Majdnem félmilliárdos fejlesztés zárult le a Kühne Zrt.-nél, a Jobbik szerint pedig a kormány kárt okoz a gazdáknak. Egyszerűbb eljárások, gyorsabb ügyintézés lesz az agrárhivataloknál. Agrárhírek az országból.

 • Tippek a tarlóápoláshoz: KYLEO – a gyomtengerek csúcsragadozója

  2012. július 02., hétfő 10:56 Gépészet

  A céltudatos szántóföldi növénytermesztés folyamatos küzdelmet jelent a területen élő gyomnövények okozta károk ellen. Az aratást követően sem érhet véget a veszélyes gyomnövények elleni következetes védekezés, hiszen annak része a tarlókezelés is.

 • Budai Gyula: a debreceni agrárcentrum stratégiai partner

  2012. június 29., péntek 13:05 Szántóföld

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) stratégiai partnerének tekinti a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumát (DEAGTC), amit a minisztériumi programok bázisának tekint - jelentette ki Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára, amikor felavatta a helyi vízgazdálkodási és öntözési központot.

 • Előfizetési kérelem Brüsszelhez, konszenzusos földtörvény, csirkehús-feldolgozó Bábolnán

  2012. június 29., péntek 08:38 Gazdaság

  Fazekas Sándor előlegfizetési kérelmet nyújtott be Brüsszelben, Budai Gyula szerint pedig konszenzusos földtörvény a cél. Bábolnán átadták Magyarország legnagyobb csirkehús-feldolgozóját, miközben a Tej Szakmaközi Szervezet nem módosítja a korábbi alapárprognózisát. Ellenőrzik a regisztrált dinnyetermesztőket. Friss agrárhírek az...

 • KSH-AGRYA: mintegy 80 ezer a fiatal gazdálkodók száma

  2012. június 28., csütörtök 13:16 Gazdaság

  A 2010. június 1-21. között végrehajtott Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) adatai szerint az egyéni gazdaságok száma 600 ezer körül van, és közülük mintegy 80 ezret irányít fiatal gazda - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel, azután, hogy aláírták a KSH és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége...

 • Letölthető agrárpiaci jelentések

  2012. június 27., szerda 11:37 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Megkezdődött a görögdinnye betakarítása

  2012. június 27., szerda 10:50 Kertészet és szőlészet

  Dél-Békésben elkezdődött a görögdinnye betakarítása, a gyümölcs tömeges szedése és nagy volumenű értékesítése a hazai és exportpiacokon július első hetében kezdődik - tájékoztatta az MTI-t Lipták László, a medgyesegyházi Medi Frukt dinnyetermelő és kereskedő cég ügyvezetője.

 • Takácsatka a kukoricában?

  2012. június 26., kedd 13:11 Szántóföld

  Az ORTUS 5 SC és a NISSORUN 10 WP atkaölőszerek egyaránt eseti engedélyt kaptak takácsatka fertőzés elleni felhasználásra hibridkukoricában.

 • Változott a terményszárítók földgáz rendszerhasználati díjának megállapítása

  2012. június 26., kedd 12:26 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara közleménye szerint június 1-től módosult a terményszárítók esetében alkalmazott földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló jogszabály. Az új rendelet értelmében lehetőség van hitelesített helyi hőmérsékletmérő berendezések alkalmazására, emellett bővült a hőmérsékleti adatokat szolgáltató...

 • Bemutatkozik az új Claas Arion traktorgeneráció (+Videó)

  2012. június 26., kedd 10:50 Gépészet

  Az aktuális ARION sorozat a maga több mint 10.000 db eladott traktorjával a CLAAS világszerte legsikeresebb traktorsorozata. Azért, hogy ez így maradjon, a CLAAS folyamatosan dolgozik a traktorok fejlesztésén.2012 nyarára a meglévő ARION 500/600 gépeit egy azonos nevű és 7 modellből álló új ARION generációra cseréli.

 • Csökkenő zöld területek Németországban

  2012. június 25., hétfő 19:39 Környezetvédelem

  A Német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal (BfN) aggódva figyeli, hogy az utóbbi években Németországban a „zöld területek” vészesen apadtak. A hivatal elnöke, Beate Jessel professzorasszony a Berlinben tartott Grüne Woche (2012) kiállításon elhangzott előadásában megjegyezte, hogy 1990 és 2009 között országukban 875 ezer...

 • Klímavédelem – mezőgazdaság, erdőgazdaság

  2012. június 25., hétfő 19:35 Környezetvédelem

  Ismert tény, hogy a mezőgazdaság jelentős mértékben járul hozzá a klíma-felmelegedéshez. Ez különösen a német Zöldeket aggasztja, akik azt hangoztatják, hogy a mezőgazdaságnak is ki kell venni a maga részét az üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításában.

 • A növénypusztulások okai összetettek

  2012. június 25., hétfő 19:26 Környezetvédelem

  Földünk életében két nagy tömeges növénypusztulásról (elhalásról) tudunk. Az első kb. 250 millió évvel ezelőtt lehetett a perm korszakban, a másik a triász és jura határa körül, 200 millió évvel ezelőtt. Ekkor az egyes régiókban a növények 95 %-a pusztulhatott el. Mindkét növénypusztulás a drasztikus hőmérsékletemelkedéssel és a...

 • Továbbra is a szélenergiáról

  2012. június 25., hétfő 19:16 Környezetvédelem

  A finn Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint 289 olyan hely (körzet) található országukban, mely alkalmas szélenergia termelésre. A világ legnagyobb vállalatai közül néhány New York-ban már megegyezett abban, hogy az üzemeltetési energiaigényük negyedét szélenergiából fogják fedezni. A világ legnagyobb szélfarmja létesítésére az...

 • Erős állattenyésztésre van szükség, a rózsatermesztés vidékfejlesztési modell

  2012. június 25., hétfő 09:33 Gazdaság

  Erős állattenyésztés nélkül nincs erős mezőgazdaság - véli Czerván György, míg Fazekas Sándor szerint a rózsatermesztés is egy vidékfejlesztési modell, a Rio+20 kísérőrendezvényén pedig a genetikai sokféleség megőrzését hangsúlyozta. A múlt héten elkezdődött az őszi árpa aratása, a vágóállat terméktanács üdvözli a tisztességtelen...

 • Új gyárat avatott Franciaországban a Sulky

  2012. június 22., péntek 16:44 Gépészet

  20 millió eurós beruházás eredményeképpen új gyárat avatott a Sulky Franciaországban, Chateaubourg közelében. Az új üzem 4 hektáron terül el, ami mintegy 1,5-szer nagyobb, mint elődje.

 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]