Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A BASF jó eredménnyel zárta a harmadik negyedévet

  2011. október 29., szombat 08:02 Szántóföld

  Az elmúlt hónapokat a nemzetközi tőkepiacok heves kilengései jellemezték és ezek a bizonytalanságok befolyásolták a 2011. év 3. negyedévének gazdasági környezetét is. Mindeközben a BASF üzleti tevékenysége összességében pozitívan fejlődött és a kereslet továbbra is megmaradt magas szinten.

 • Megvédték a magyar borok elnevezéseit Kínában

  2011. október 28., péntek 06:17 Kertészet és szőlészet

  Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT csütörtökön az MTI-t.

 • Élelmiszerlánc-felügyeleti díj - Mindenki egyformán fizet

  2011. október 28., péntek 05:29 Gazdaság

  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői között arányosabb legyen a teherviselés. A fennálló rendszerben van olyan szektor (pl. a kereskedelem), amely – miközben a hatóság jelentős erőforrásait köti le – , nem járul hozzá az ellenőrzés költségeihez. Más szereplőkre viszont aránytalanul nagy...

 • November 2-től igényelhető az iskolatej-támogatás

  2011. október 28., péntek 05:15 Támogatások - pályázatok

  Igényelhető november 2-től az ez évi negyedik időszakra vonatkozó iskolatej-támogatás - emlékeztet legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

 • A MEGFOSZ döntött az AGRO+MASHEXPO mellett

  2011. október 27., csütörtök 20:08 Gazdaság

  A napokban lezárult tárgyalások eredményeképpen hozta meg döntését a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, miszerint a téli-kora tavaszi időszakban - az idén november és jövő március között - egyetlen szakkiállításon való részvételt támogat tagjai számára. Ez a kiállítás a január 25-28. között megrendezésre kerülő...

 • Új típusú exportösztönzés egy tradicionális ágazatban - Szántóföldi gépbemutató Szelőcén

  2011. október 27., csütörtök 19:58 Gazdaság

  A szlovákiai Szelőce (Selice) községben október 13-án tartott szántóföldi bemutató új fejezetet nyitott a magyar termékek külpiaci elhelyezésének kormányzati támogatásában.

 • Kevesebb a megélhetési orvhalász a Tisza-tavon

  2011. október 27., csütörtök 06:40 Gazdaság

  Csaknem megszűnt a korábban elterjedt megélhetési orvhalászat, viszont nőtt az engedély nélkül horgászók száma a Tisza-tavon – tájékoztatta a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. médiareferense szerdán az MTI-t.

 • Mire KAP-ható a városi ifjúság? - Konferencia a Kaposvári Egyetemen

  2011. október 27., csütörtök 06:28 Gazdaság

  A KAP (Közös Agrárpolitika) nemcsak a vidékieket érinti, hanem mindannyiunkat, akik élhető környezetet, biztonságos élelmiszereket, erős közösségeket, élő hagyományokat, sokszínű természetet és biztató jövőképet szeretnénk látni – nyitotta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Mire KAP-ható a városi ifjúság?...

 • Kutatástól az üzleti együttműködésig - Hogyan hasznosítsuk kutatási eredményeinket?

  2011. október 27., csütörtök 06:17 Gazdaság

  A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Enterprise Europe Network Osztálya és a Tudományos és Technológiai (TéT) Alapítvány a „Kutatástól az üzleti együttműködésig - Hogyan hasznosítsuk kutatási eredményeinket? címmel sikeres szakmai rendezvényt tartott 2011. október 24-én a HITA székházában.

 • Megalakult a Georgikon Fiatal Gazda Klub

  2011. október 26., szerda 18:41 Gazdaság

  A Pannon Egyetem Georgikon Karának hallgatói megalakították az első egyetemi fiatal gazda klubot az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) támogatásával. A keszthelyi szerveződés célja, hogy a hallgatók közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdaság működéséről és az ifjú gazdálkodók életéről.

 • Hatvanezer hektár állami földterület haszonbérleti pályáztatása indult meg

  2011. október 26., szerda 18:31 Támogatások - pályázatok

  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét.

 • Két új húsüzem nyílik Kaposváron és Bolyóban

  2011. október 26., szerda 05:45 Gazdaság

  Két új húsüzemet avatott fel Kardeván Endre, az egyiket Kaposváron, a másikat Bólyban. A bővítéstől a munkahelyek számának növekedését, és a hazai termékek versenyképességének javulását várják a helyiek.

 • Elfogadta a 2010-es agrárgazdasági jelentést az Országgyűlés

  2011. október 25., kedd 13:21 Gazdaság

  Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta az agrárgazdaság 2010. évi helyzetéről szóló jelentést. A dokumentumot a törvényi előírásoknak megfelelően a vidékfejlesztési miniszter terjesztette a képviselők elé.

 • Közel húszezren dolgoznak a mezőgazdaságban a Start-munka mintaprogram keretében

  2011. október 25., kedd 13:03 Gazdaság

  Eddig csaknem 20 ezer embert vontak be országszerte a Start-munka mintaprogramjaiba - közölte a közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

 • A Takarékbankban is lesz Agrár Széchenyi Kártya

  2011. október 25., kedd 12:52 Gazdaság

  A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon abból az alkalomból, hogy hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 20-án,...

 • Füstös Gábor lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

  2011. október 25., kedd 06:30 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. élére Füstös Gábort, a cég eddigi halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatóját nevezte ki a társaság vagyonkezelője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága - értesült az MTI hétfőn.

 • A pécsi hőerőmű biomassza blokkja kapcsán civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom

  2011. október 25., kedd 06:17 Gazdaság

  Civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) a Pannonpower Holding Zrt.-től a pécsi hőerőműben folyó új biomassza blokk építésével összefüggésben.

 • Két héttel meghosszabbították a fagyasztott húsok felhasználásáról indított vitát

  2011. október 24., hétfő 21:17 Gazdaság

  A tárca két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.

 • Rábólintott a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos jelentésre a kormány

  2011. október 24., hétfő 21:10 Gazdaság

  A Kormány elfogadta a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos stratégia végrehajtásáról készült 2009-es és 2010-es országgyűlési jelentést - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálom.

 • Természeti károk után igényelhetnek támogatást az erdőgazdálkodók

  2011. október 24., hétfő 20:50 Támogatások - pályázatok

  November 1-30. között hektáronként maximum 250 ezer forint támogatást igényelhetnek azok az erdőgazdálkodók, akiknek az erdejében természeti kár keletkezett - közli legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara (MA).

 • Újabb terheket tehetnek a gazdálkodók vállára - Tiltakozik a MOSZ

  2011. október 24., hétfő 20:36 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kéri az országgyűlési képviselőket - külön a mezőgazdasági bizottságot -, hogy ne támogassák a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (úgynevezett: saláta) törvényjavaslatot, mivel az a MOSZ véleménye szerint ez újabb anyagi és adminisztrációs teher a...

 • Tönkremehet Szabolcsban az ősszel ültetett repce

  2011. október 24., hétfő 11:15 Szántóföld

  Kipusztulás fenyegeti az ősszel vetett repce harmadát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a kevés csapadék miatt rossz a talajba került magvak csirázása, kelése - közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza hétfőn az MTI-vel.

 • Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret adtak át Zalaszántón

  2011. október 24., hétfő 05:35 Gazdaság

  Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés” – idézte Krúdy Gyula szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a zalaszántói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán.

 • Rendeletet tervez a vidékfejlesztési miniszter a benzingőz kapcsán

  2011. október 23., 19:30 Gazdaság

  Minimálisra kell csökkenteni a benzingőzt az üzemanyagtöltő állomásokon, a benzingőz-veszteség nem haladhatja meg a kutaknál a forgalom egyszázad százalékát - tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

 • Memorandumot írt alá Fazekas Sándor és Nikolaus Berlakovich a Rába Akcióprogram lezárásaként

  2011. október 23., 19:00 Gazdaság

  Fazekas Sándor magyar, és Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter aláírta szombaton Burgenlandban a BOXMARK jennersdorfi bőrgyárának területén azt a közös memorandumot, amely voltaképpen lezárja a Rába Akcióprogramot.

 • Élménygazdaság Keszthelyen - Tanulás szórakoztatva

  2011. október 22., szombat 19:27 Gazdaság

  Baromfiudvar, galambdúc, fűszerkert és szőlőültetvény is nyitva fog állni a látogatók előtt Keszthelyen, a Georgikon Majormúzeumban, ahol több mint 192 millió forintos támogatással élménygazdaságot és látványtárat alakítanak ki.

 • Ebben az évben is nyereségesek lehetnek az állami erdőgazdaságok

  2011. október 22., szombat 07:29 Gazdaság

  Összességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

 • Barlangok megtisztítására fordítanak 95 millió forintot

  2011. október 22., szombat 07:16 Környezetvédelem

  Döntött a vidékfejlesztési miniszter a természeti területeken, barlangokban elhagyott hulladékok felszámolását célzó pályázatokról. Összesen 32 alapítvány, közhasznú szervezet kapott együttesen 95,5 millió forint támogatást.

 • Nyilatkozat a KAP jövőjéről - Megfelelő költségvetési forrásokra van szükség

  2011. október 22., szombat 07:03 Gazdaság

  A luxemburgi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen az Európai Néppárti agrárminiszterek nyilatkozatot adtak ki a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szóló Bizottsági javaslatról.

 • December 15-ig lehet benyújtani az egyéni terveket szőlőültetvények szerkezetátalakítására

  2011. október 21., péntek 20:49 Támogatások - pályázatok

  A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására október 1. és december 15. között lehet benyújtani az egyéni terveket, amit még a támogatási kérelem benyújtása előtt kell beküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]