Ez a fejessaláta-termesztés sikerének a kulcsa
A nemesítés sokat lépett előre, az utóbbi években a piacra kerülő fajták legtöbbje jelentős peronoszpórarezisztenciával rendelkezik, és a többsége ellenálló a salátamozaik-vírussal szemben is. A fogyasztók inkább a világosabb (szőke), vékony levelű fajtákat kedvelik, míg a kereskedők a vastagabb levelű fajtákat helyezik előtérbe.

Így éri meg jó erőben a repce a tavaszt
Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

Növényvédelmi előrejelzések:
• Jól halad az aratás, de a vetés már kevésbé. Itt az időszaka annak, hogy egész éves fáradozásaink gyümölcsét – a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt – betakarítsuk. Az Agroinform.hu 2018. 40. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Sok korai károsítóra kell majd számítani. A vénasszonyok nyara ezúttal segít a betakarításban, és megnehezíti a vetést. Az Agroinform.hu 2018. 41. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Egyre gyakoribb a növénytermesztést súlyosan veszélyeztető környezeti állapot. Már korábban is emlegettük az abiotikus tényezők jelentőségét az év során, most viszont egyszerűen nem lehet elmenni a téma mellett, olyan fontosságú (súlyosságú) a hatásuk. Az Agroinform.hu 2018. 42. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Óriási károkat okoz a szárazság.
Frontok jönnek, frontok mennek, hoznak lehűlést, hoznak felmelegedést, hoznak szeles napot, de csapadékot még igazából nem kaptunk. Lehet, valaki felkapja a fejét, s mondja, hogy a hosszú hétvégén volt egy kis eső. Valóban előfordult, de oly kevés, hogy ebben a helyzetben a totálisan kiszáradt talajokon szinte észre sem lehet venni. Az Agroinform.hu 2018. 43. heti növényvédelmi előrejelzése.

Most móresre taníthatjuk a szőlő legveszélyesebb kórokozóját!
Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmatképletek, a „gombatojások” (kazmotéciumok) számát. Ezek hamarosan beérnek, a gombaölő szereknek ellenállóvá válnak, és az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, tőkékre, támrendszerre. Tavasszal majd innen pattannak ki a spórák, közvetlenül a fiatal levelekre. ”Mindenki a saját lisztharmatát neveli.”– hallottam a mátrai szőlős kollégámtól. Most móresre taníthatjuk a szőlő legveszélyesebb kórokozóját!

szőlő

Most még gyéríthetjük a leveleken képződő áttelelő lisztharmatképletek számát – fotó: Zsigó György

A világ legnagyobb repcevetőmagos cége új vetőmagokat dob piacra hazánkban
Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások, és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás.

Milyen mezőgazdasági csarnokot választanak a magyar gazdák?
A Frisomat huszonöt éves magyarországi jelenléte során több mint 1500, jelentős részben mezőgazdasági célú csarnokot épített. A cég minőségi anyagokból, minőségi munkával készülő acélcsarnokai a mezőgazdaság bármely ágában tevékenykedő gazda számára remek választást kínálnak az egyszerű terménytárolótól a hőszigetelt feldolgozóüzemig.

Mitől alszik jól a repce?
Nem valószínű, hogy mesére van szüksége a téli nyugalom előtt. Mese helyett a Bayer a repce védelmi technológiájának őszi elemeit ajánlja: hatékonyan védenek a rovarkártevők ellen, fokozzák a télállóságot, és segítenek a megfelelő tőszám fenntartásában.

Zseniális magyar fejlesztés, amihez trágya vagy mezőgazdasági hulladék kell!
Új, integrált biológiai hulladékfeldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát.

Már dolgoznak a poloskainvázió megállításán
A poloskainváziót az okozza, hogy két, itthon nem őshonos poloskafaj mostanában – ahogy lassan hűvösödnek az éjszakák – kezdett el melegebb helyeket keresve telelésre behúzódni az ingatlanokba. A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványospoloska (Halyomorpha halys) csupán néhány éve jelent meg az országban, és egyedeik roppant mértékben elszaporodtak.

poloska

Vándorpoloska egy dálián – fotó: MTA AK Növényvédelmi Növényvédelmi Intézet

Mi történik, ha a szárazság minden szezonban előfordul? – VIDEÓ!
Egy független vállalatnak sokkal többet kell tennie és bizonyítania a gazdák elismeréséért, mint egy nagy divíziónak. Mindezt csak folyamatos kutatás-fejlesztéssel, személyre szabott ajánlatokkal és tanácsadással, valamint a független gazdálkodói gondolkodásmódhoz közeli hitvallással lehet garantálni. A KWS biztosítja mindezt a termelők számára – így nem csoda, hogy évről évre egyre több hazai gazdálkodó választja a KWS vetőmagokat.

Jól megfizetik a takarmánygabonát
A takarmánybúza ára 26 százalékkal, az étkezési búzáé pedig 21 százalékkal magasabb októberben, mint tavaly ugyanekkor.

Tápanyagok megosztása és a tápanyagpótlás időzítése a szabadföldi zöldségtermesztésben
Októberben-novemberben a növénytermesztők legfontosabb munkája az őszi mélyszántás és az ahhoz kapcsolódó alaptrágyázás. Míg a szántóföldön a gabonafélék esetében jelentős különbség nincs a tápanyag-utánpótlás terén, addig a zöldségtermesztésben sokkal változatosabb a kép, növénytől, az alkalmazott technológiától, a talajtól és a termesztési céloktól függően a trágyamegosztás és a kijuttatás időzítése nagyon változó.

Nagy a jelentősége az őszi lemosó permetezésnek
A növényvédős számára lassan véget ér az év. Jó lenne, ha még egyszer be tudnánk indítani a permetezőgépeket! A lombhullás környékén elvégzett lemosó permetezés jelentősége legalább olyan nagy, mint a tél végi kezelésnek.

alma

Díszalma lisztharmata – fotó: Zsigó György

Mindenét eladta a juhászlány, most világ körüli útra indul – FOTÓK!
Akiről a mai blogbejegyzésem szól, nos, ő egy igazi fanatikus – a szó legszorosabb, ugyanakkor legjobb értelmében. Bemutatom Eileen Milena Linke-t, aki Dél-Németországban él, közel a svájci határvidékhez. Első beszélgetésünk alkalmával azonnal kiderült számomra, hogy Eileen szaktudása a juhászat területén óriási – ő mégis többet és többet akar megtapasztalni a juhtartás különböző technológiáiról, és most a tudásvágy hajtja világ körüli tanulmányútra. Témák a bejegyzés tartalmából: körmölési tanácsok, farkasprobléma és sok hasznos eszköz bemutatása!

Csodát művelt a kukorica még rossz minőségű talajon is
Négy cső egyetlen silókukorica-szárról jó minőségű talajon is szép teljesítmény, de 3 aranykoronás föld esetében egyenesen csodának számít. A MARTON GENETICS vetőmagjaiból kikelt növények mégis képesek erre. Nem csupán mennyiségben, minőségben, vagyis a beltartalmi értékeket tekintve tapasztalnak kiemelt változásokat azok a gazdák, akik a cég termékei mellett tették le voksukat.

Itthon nemesített kukorica, ami jól bírja a hazai körülményeket
A MARTON GENETICS vetőmagjait úgy fejlesztették ki a martonvásári kutatóintézetben, hogy a legtöbbet hozzák ki Magyarország klimatikus és talajadottságaiból. Szécsi György 25 éve használja a cég termékeit, és úgy tapasztalta: amennyiben a vetőmagok megkapják az intenzív technológia mellett a megfelelő tápanyagmennyiséget és csapadékot, rendkívül jól teljesítenek.

Már csak malmi minőségű búzát aratok! – VIDEÓ
Szanyra látogattunk, ahol Tóth Magor gazdálkodó mutatta be termelési technológiáját. A gazda a forgatás nélküli talajművelés híve, így a talajkímélő, fenntartható gazdálkodás technológiáját alkalmazza. Vetésforgó tekintetében a repce és a búza tette ki a főbb vetésterületet, de ezenkívül lucerna, vörös csenkesz és a korábbi években a kukorica is jellemző növénykultúraként szerepelt a gazdaságban. 

Októberi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.