Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Elumis Peak - régi-új termék a kukorica gyomirtására

  2012. április 06., péntek 07:48 Szántóföld

  Az idei tavaszon új termék jelenik meg a Syngenta kukorica gyomirtószer palettáján. Egy gyűjtőcsomag, ami két új gyomirtószert foglal magába, nevük Elumis és Peak. A készítmény három hatóanyagot tartalmaz, amelyek egymás hatását ideális módon kiegészítve, együtt dolgozva széles gyomirtási spektrumot nyújtanak. Posztmergens gyomirtószer,...

 • A nemzetközi tőzsdéken emelkednek a gabonaárak

  2012. április 05., csütörtök 15:35 Szántóföld

  A rossz terméskilátások miatt a nemzetközi gabonatőzsdéken emelkednek az árak, a magyar tőzsde azonban csak mérsékelten reagál a kilátásokra - állapítja meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében.

 • Kalászos növényvédelmi stratégia a vízmegőrzésért

  2012. április 05., csütörtök 15:14 Szántóföld

  Amióta az időjárási adatokat feljegyzik Magyarországon, az elmúlt esztendő bizonyult az egyik legszárazabb évnek. Sajnos a téli félév csapadéka is kevés volt ahhoz, hogy a talajok vízkészletét feltöltse.

 • Rovarkárvevők elleni védekezés kalászosokban

  2012. április 05., csütörtök 08:04 Szántóföld

  A gabonafélék legveszélyesebb kártevője a vetésfehérítő, amelynek lárvája és imágója egyaránt a növények leveleit fogyasztja. A kártevők leginkább a zabot és a tavaszi árpát kedvelik, de a zászlós levél felületének csökkentésével az őszi kalászosokban is érzékeny károkat tudnak okozni.

 • Vetésidő ajánlás a DEKALB kukorica hibridekhez

  2012. március 30., péntek 11:45 Szántóföld

  Mikor kezdhetjük vetni a kukoricát? Mit jelent a korán vethető hibrid, mit nyerek, mit kockáztatok a korai vetéssel?

 • Voliam Targo - kettős védelemmel a legveszélyesebb szívó- és rágókártevők ellen!

  2012. március 28., szerda 11:53 Szántóföld

  A hajtatott zöldségfélék egyik legveszedelmesebb kártevője a kétfoltos takácsatka. Táplálkozásával főként a leveleken, száron és a termésen okoz kárt. A leveleken klorotikus foltok jelennek meg, majd torzulnak és végül elpusztulnak.

 • A vetést és a növények fejlődését is aszály lassítja Szolnokban

  2012. március 28., szerda 09:59 Szántóföld

  Megfelelő ütemben haladnak a tavaszi szántóföldi munkák, ám a vetést és az őszi növénykultúrák kelését egyaránt nehezíti a szárazság Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Tisztelt napraforgótermesztő Partnerünk!

  2012. március 24., szombat 12:34 Szántóföld

  A napraforgó terület folyamatos növekedése jelentős veszélyeket is rejt. A betegségek és a gyomok felszaporodásával egyre meghatározóbb a megelőzés. Száraz időben nagyon fontos a gyomok korai kikapcsolása. A talajból támadó gombák ilyenkor is komoly károkat okoznak, egyben megalapozzák a később kirobbanó járványokat. A fertőzési források...

 • Békésben 24 ezer hektáron kritikus a búza állapota

  2012. március 21., szerda 11:19 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza mintegy 24 ezer hektáron, a vetésterület 25 százalékán kritikus állapotú, gyengén fejlett az állomány és a márciusi szárazság miatt nem képes a bokrosodás fázisába lépni, különösen az észak-békési térségben – tájékoztatta az MTI-t Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetség főtitkára.

 • Kipróbáltam a Dow Mustang Fortéjét!

  2012. március 20., kedd 17:13 Szántóföld

  A Hatvan térségében szaktanácsoló Kovács Kálmán, a megyei növényorvos kamara második ciklusát töltő elnöke bemutatja a Dow AgroSciences Mustang Forte nevű gyomirtójának kiváló tulajdonságait.

 • Újabb szigorítások a GMO-mentesség érdekében

  2012. március 20., kedd 11:37 Szántóföld

  A magyar mezőgazdaság genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentessége megőrzésének érdekében szigorító intézkedésekről rendelkezett a vidékfejlesztési miniszter.

 • Kukorica Klubnap az Axiál Szakmai Napokon

  2012. március 14., szerda 12:22 Szántóföld

  A Magyar Kukorica Klub idei évindító rendezvénye március 23-án délelőtt 11:00 órakor lesz az Axiál Kft. Alkatrész Logisztikai Központjának első emeleti tárgyalójában.

 • Tisztelt kalászos gabona termesztő Partnerünk!

  2012. március 13., kedd 09:47 Szántóföld

  A 2011-es rendkívül száraz év miatt sok helyen a kalászos gabonák rendkívül rossz magágyba kerültek. A kelést nemcsak a rossz magágy hátráltatta, hanem a további csapadékhiány is. Jelentős körzetekben csak a decemberi esők után keltek ki az őszi búzák és nem tudtak megerősödni.

 • Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja…

  2012. március 12., hétfő 14:41 Szántóföld

  A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2-2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110-120000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott.

 • Voliam Targo – kettős védelemmel a legveszélyesebb szívó- és rágókártevők ellen!

  2012. március 12., hétfő 08:53 Szántóföld

  A tetszetős, kívánatos és a kertészeknek jelentős árbevételt biztosító zöldségfélék termesztése összetett, nagy gondosságot, körültekintést és naprakész szaktudást igénylő munkafolyamat. A termesztés minden elemének harmonikusan kell igazodni a kitűzött célhoz.

 • Mustang Forte – gyorsabb és erősebb a gabonamezők győztese!

  2012. március 07., szerda 10:25 Szántóföld

  A Dow AgroSciences világszerte ismert a gabona gyomirtásában végzett magas színvonalú fejlesztő munkájáról. Ennek eredménye, hogy 2012-ben minden fontosabb szegmensben prémium készítményeket kínál a magyarországi termelők részére.

 • Starter műtrágyák a Fertilia 2012 tavaszi ajánlatában

  2012. március 07., szerda 09:32 Szántóföld

  Startertrágyázással a csírázó, gyökeresedő növény kezdeti fejlődésének tápanyag ellátásáért

 • Megéri "etetni!" - pár gondolat a napraforgó tápanyag-ellátásáról

  2012. március 05., hétfő 13:39 Szántóföld

  A magyarországi szántóföldi növénytermesztés 3. legfontosabb növénye a napraforgó. A félmillió hektár körül mozgó vetésterület ez évben a legmagasabb számokat idéző évek nagyságrendjében kerül elvetésre. Ennek több oka is van.

 • Egy jó koncepció; azaz a valóban nagy termés reménye (A Click Combira alapozott megoldás kukoricában)

  2012. március 05., hétfő 10:01 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásban már-már igaz a megállapítás; ahány ház, annyi szokás. Tény, hogy nem minden gyomirtó szer alkalmas minden probléma orvoslására, s ezért kell jól átgondolni a beavatkozást; de az is igaz, hogy sok esetben a szokások rabjává válva nem tudunk optimális (ár/teljesítmény) arányt kialakítani.

 • Kielégítően fejlődik a búza Bács-Kiskun megyében

  2012. március 02., péntek 14:03 Szántóföld

  A kemény hideg nem tett számottevő kárt a múlt év őszén száraz földbe került kenyérgabonában, amely mostanra reményt keltő fejlettséget mutat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kertészeti főfelügyelője az MTI-vel.

 • Vessünk magyar vetőmagot! - Kerekasztal-beszélgetés zajlott a vetőmagokról

  2012. február 29., szerda 20:19 Szántóföld

  A magyar vetőmag kiváló tulajdonságokkal rendelkező, világhírű termék, nem tudunk annyit előállítani belőle, hogy arra ne találnánk vevőt – mondta Szépe Ferenc, az agrártárca mezőgazdasági főosztályának vezetője a "Vessünk magyar vetőmagot!" címmel Budapesten megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

 • Kettős védelem a kalászosok gombabetegségei ellen

  2012. február 29., szerda 15:38 Szántóföld

  A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsda félék veszélyeztetik. Évről évre jelentős károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

 • Cinkes starterek - a drágább mindig jobb?

  2012. február 28., kedd 23:26 Szántóföld

  A növénytermesztés jövedelmezőségének javulásával az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül – nagyon helyesen – a nem kizárólag a pénztárca felől közelítő, de szakmai alapon is átgondolt tápanyag-visszapótlási gyakorlat.

 • A hó fogságából szabaduló repceállományok megítélése – állománymustra és tavaszi stratégia

  2012. február 28., kedd 09:01 Szántóföld

  Február elején teljes erejével csapott le a tél Közép-Európára és ez alól Magyarország sem volt kivétel. Az éjszakai minimum hőmérséklet az ország számos pontján -15 és -20°C körül alakult, – sőt néhány helyen ez alá is süllyedt – és a nappali hőmérséklet sem haladta meg a -8, -10°C-os maximumot.

 • A szántóföldi növénytermesztés kulcsfigurája a kukorica

  2012. február 21., kedd 19:23 Szántóföld

  Szimbiózis – amikor a genetika és az aktív talajélet egymásra talál!

 • Colosseum növényvédőszer válogatás a 20 éves Sumi Agro-tól

  2012. február 20., hétfő 18:48 Szántóföld

  Gazdaságos megoldás együttesen. Minden irányból segít a Sumi Agro: rovarfertőzés ellen, gombafertőzés ellen, kondicionálva.

 • Plenum - Új hatásmechanizmusú termék repcében a fénybogarak ellen!

  2012. február 20., hétfő 12:42 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce rovarkártevői közül a legismertebb és az egyik legnagyobb károkozásra képes faj a repcefénybogár (Meligethes aeneus). A repcetermés mennyiségét döntően befolyásolja a fénybogarak ellen elvégzett védekezés időzítése és minősége.

 • Euralis Semences - Modern és hatékony nemesítési háttér

  2012. február 17., péntek 06:31 Szántóföld

  Euralis Vetőmag hírlevél 4. – Legfrissebb hírek a kutatás–fejlesztés területeiről!

 • Jól telel az őszi búza a GOSZ elnöke szerint

  2012. február 15., szerda 19:00 Szántóföld

  Jól telel a tavaly ősszel mintegy egymillió hektáron elvetett búza jelentős része, mivel a vetéseket hó borítja, így most gyakorlatilag mindent kibírnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

 • RAPOOL tavaszi repce technológiai javaslatok 2012

  2012. február 15., szerda 08:21 Szántóföld

  Az őszi vetések jellemzően nehéz, sokszor kritikus körülmények között kerületek a talajba. A rendkívül aszályos időjárás következtében a magágykészítés, a vetés és a növények kezdeti fejlődése sem lehetett optimális.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]