Gázolaj árak 615 Ft Benzin árak 595 Ft EUR 361.01 Ft USD 310.37 Ft CHF 394.94 Ft GBP 415.97 Ft

Fórum

Agrárjog

Létrehozta: lex terra , 2023-12-13 15:18:42

Kedvencekhez Segítség
557 hozzászólás
Nincs profilkép
#507 termelo
2025-12-11 22:47:00

Válasz Rabó001 #506. hozzászólásáraVisszadobták a bérletet kb. 2015 től. Akkor jöttek rá, hogy törvényt sért ez esetben a jóváhagyott szerződés de valóban amit már 1x jóváhagytak azt nem törölték a hosszabbításig, Onnantól már nem lehetett.

Nincs profilkép
#506 Rabó001
2025-12-11 22:42:52

Válasz VMisi #500. hozzászólásáraA nem lehet, az nem tilalmat jelent a gyakorlatban. Ha valaki bérbe adta a vételnél kötelezően megtett saját művelés vállalás ellenére, akkor maximum annyi történt, hogy ha ellenőrizték, és kiderült hogy mégse saját maga műveli belül, akkor a nav kivetette a dupla illetéket. De maradhatott bérbe adva. De nem ellenőriztek mindenkit. És valamiért akit ellenőriztek is, csak az 5 év leteltekor. Hogy miért azt nem tudom, hiszen nem 5 évre szól a vállalás.
Nemtudom volt-e olyan, hogy ilyen esetben a bérleti szerződést nem hagyták jóvá. Valaki asszem írt olyat, hogy volt ilyan hivatal.

Nincs profilkép
#505 Lada2105
2025-12-11 21:31:46

Válasz Demény Csaba #499. hozzászólásáraSemmit sem tudsz tenni ha az első, egy tulajdoni hányadot is más viszi el helyetted pl. tulajdonostárs, szomszéd.

Nincs profilkép
#504 termelo
2025-12-11 21:09:20

Válasz Demény Csaba #501. hozzászólásáraMindegy neked akartam, úgyis érted smile thumbupcool

Nincs profilkép
#502 termelo
2025-12-11 21:08:19

smile thumbupcoolsmile thumbupcoolsmile thumbupcool
smile w00t
smile thumbupcoolsmile thumbupcoolsmile thumbupcool

Nincs profilkép
#501 Demény Csaba
2025-12-11 17:21:29

Válasz VMisi #500. hozzászólásáraJanuártól már lehet.......

#500 VMisi
2025-12-11 15:56:49

Földvásárlás egyik feltétele, hogy nem lehet kiadni haszonbérbe a földet. Mi van akkor ha pl. egészségügyi okok miatt nem tud tovább dolgozni, vagy csak nyugdíjba megy a tulaj? Ilyenkor csak a műveltetés lehet?

13. § (1) * A tulajdonszerzési jogosultság feltétele – ide nem értve a 11. §-ban, a 17. §-ban, valamint a 36. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt eseteket –, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig – a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével – más célra nem hasznosítja.

Nincs profilkép
#499 Demény Csaba
2025-12-11 09:37:17

Ha valaki egy osztatlan közös tulajdonban lévő termőföldbe, erdőbe szeretné magát bevásárolni, és lehetőleg minél több tulajdoni hányadot megszerezni, illetve használni, akkor első lépésként csak egy tulajdoni hányadot vegyen meg. Ha ez megvan, akkor csinálni kell egy használati rendet, illetve minél több többlethasználati megállapodást. Ez utóbbit főleg azokkal, akikkel meg lehet egyezni az adásvételről.

Ha ez megvan, akkor kell lepapírozni a további vételeket. Gyakorlatilag így el lehet venni a kedvet az elfogadó jognyilatkozatoktól. Erdők esetében a használati rend tulajdonképpen be van betonozva.

Osztatlan közös tulajdonok felszámolása, használati rend, többlethasználati megállapodások készítése.
osztatlan58@gmail.com
foldjog@gmail.com
20-2528350

Nincs profilkép
#498 Demény Csaba
2025-12-11 09:36:29

A tulajdonostárs adásvétellel szerzett tulajdoni hányadot egy osztatlan közös tulajdonban. A földrészlet megosztható, de vannak olyan tulajdonostársak, kiknek tulajdoni hányada bekebelezhető. A bekebelezéshez azonban 3 év tulajdonosi jogviszony kell, ami 2026. márciusában áll be. Megindíthatja-é a tulajdonostárs a Foktftv. 2. alcíme szerinti megosztást?

A válasz: igen.

Nincs profilkép
#497 Nagy Péter 40
2025-12-09 07:44:30

Válasz termelo #495. hozzászólásáraNem gondolnám hogy nálad esett volna vissza jobban a jövedelmezőség,itt a 10-12 tonnás kukorica lement 0-2 re és már "jobb" években is 5 tonna.Én inkább azt látom hogy még mindig elég jövedelmező hogy óriási marakodás legyen a földért.
Ezért se tartom reálisnak hogy 200 hektár saját föld kevés lenne egy családnak meg ott van Poke barátod ha jól emlékszem azt mondta ő 80 hektáron gazdálkodik és rohadt jól elvan plusz még a testvéreinek is fizet.

Ki lenne a legkisebb helyi termelő? Akinek nincs semmi föld a nevén vagy az egész családját néznéd? Hogy döntenéd el?
Mert pl most is van olyan hogy 300 hektár és ne tovább de jön a fia lánya felesége és 300-300-300 hektár...
Persze tök jó amit mondasz csak a magyar leleményes tehát könnyen kijátsza..
Igazságot már nem lehet teremteni ahhoz már túl sok idő telt el.

Nem vagyok sértődős típus smile cowboy
Viszont azt vissza utasítom hogy nem érdekel a mezőgazdaság csak én mélyről jöttem ahhoz hogy ennek éljek.20-as évem elején 70 db marhának hordtam 20 literes vödrökkel a vizet napi kétszer mert nem volt pénz karámrendszerre és mellette még egyetemre is jártam ott azért megtanulja az ember hogyha van más lehetőség ahol jó pénzt lehet keresni akkor élni kell vele.
De hogy ne csak azt mondjam hogy másba kell fektetni, feleségem emlékeztetett rá hogy tavaly 9-10 misit raktam húsmarha férőhely bővítésbe mert az 25 éve mindig nyereséges és jelenleg elborult felvásárlási árak vannak így van benne potenciál. Bár már magyarázzák a felvásárlók hogy ez nem lesz sokáig de majd meglátjuk.
De tök jó hogy te csak a mezőgazdaságot nézed így kellene mindnekinek hogy a saját "részlegén" nézelődjön és akkor az ügyvéd bankár se lenne konkurencia.. viszont ha már így áll a helyzet akkor én is nézelődők más felé ..

Nincs profilkép
#496 Demény Csaba
2025-12-09 07:02:33

A magán erdőgazdálkodás legnagyobb problémája az, hogy miközben a törvény erdészeti szakirányítót rendel kötelezően a gazdálkodó mellé, aközben ezen szakirányítók jelentős része nem rendelkezik a legalapvetőbb jogszabályismeretekkel sem. Márpedig a szakirányító alapvető feladata a szakmai jogi háttér biztosítása. Ennek nem felel meg az a gyakorlat, hogy "hívjuk fel az erdőfelügyelőt, majd ő megmondja".

Tudomásul kell venni, a magán erdőgazdálkodásban folytatott szakirányítói tevékenység messze nem ugyanaz, mint egy állami erdőgazdaságnál. Nem is lehet a kettőt egy napon említeni. Egy állami erdészet kerületvezető erdésze leélheti az életét úgy, hogy az évet sem tudja, amikor az erdőtörvény megjelent.

A magán erdőgazdálkodásban ez megengedhetetlen. Ezért kellene ezen a területen nagyon komoly hangsúlyt fektetni az ilyen irányú képzésre. Releváns jogszabályismereti képzést kell biztosítani, és ezeket az ismereteket feltételül kell meghatározni a szakirányítói tevékenység végzéséhez. Erre semmilyen akarat, szándék nem mutatkozik.

Márpedig e nélkül az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók béna kacsák, akik ki vannak téve az erdészeti hatóságok kényének, kedvének.

Ugyan akkor fel kell hívni a figyelmet arra is. Hiába rendelkezik egy szakirányító megfelelő jogszabályismerettel, nem tudja képviselni az erdőgazdálkodóját a hatósággal szemben. Azért nem, mert a szakirányítói tevékenység szankció rendszere két lábbal tapossa az Alaptörvény rendelkezéseit, egyértelműen alkotmánysértő a teljes szankció rendszer. Arra lett kitalálva, hogy az erdészeti hatóságok sakkban tudják tartani, meg tudják félemlíteni a szakirányítókat.

Na így sem gazdálkodni, sem szakirányítani nem lehet.

Nincs profilkép
#495 termelo
2025-12-08 22:42:14

Válasz Nagy Péter 40 #492. hozzászólásáraLehet azért látom borúlátóbban mert adott idő alatt nálunk sokkal nagyobb volt a jövedelmezőség visszaesése mint nálatok.

Engem ez a jelenlegi helyzet egyenlőre

(később nem tudom mi lesz ezért megértem a nem mezőgazdasági "bizniszeid" )

nem ver a földhöz de ha emlékszel pont én írtam az lenne az igazságos ha a legkisebb helyi termelőnek lenne a legmagasabb elővásárlási joga!

Véleményem szerint az Állam feladata lenne a torzult piac szabályozása de mivel ez jelenleg nem hatékony én a helyben tapasztalható eseményeket vázoltam és az ebből a fejemben kialakult képet.

Nem akartam a szavaid kiforgatni de van az a mondás, hogy

"más szemében meglátja a szálkát a magáéban a gerendát sem veszi észre"

Számomra a te "gerendád" az, hogy téged hozzám képest nem is érdekel a mezőgazdaság hisz te magad mondtad, hogy másba fektetsz ellenben én meg ENNEK ÉLEK smile hammer

Remélem te nem sértődsz be mint az előző nyuszisimogatóba felnőtt valaki.
smile flowers

Nincs profilkép
#494 Demény Csaba
2025-12-08 19:18:19

Na, ilyet még nem láttam.
Zalában vöröstölgyes, 630 m3/ha fakészlet, és törzskiválasztó gyérítés az előírás.

Nincs profilkép
#493 Demény Csaba
2025-12-08 15:33:46

A Fftv. 20. § i) pontja szerinti 10 ha-os limitnél megfordul a dolog.
Eddig csak akkor volt erre lehetőség, ha a föld 1/1-es tulajdonban van. Ez most úgy fog változni, hogy lehet osztatlanban - feltéve továbbra is, hogy nincs bejegyzett földhasználó -, de eben az esetben a vétellel meg kell szüntetni a közös tulajdont, vagyis minde tulajdonostárstól meg kell venni a tulajdoni hányadát.

Nincs profilkép
#492 Nagy Péter 40
2025-12-08 14:28:11

Válasz termelo #491. hozzászólásáraKiforgatod a szavaim smile cowboy Nem azt mondtam hogy nincs gond hanem hogy nincs akkora mint amit te felvázoltál hogy 200 hektár saját föld kevés egy családnak.

Én nem buzdítok senkit hogy mibe fektessen,szimplán elmondtam hogy most van sokkal jobb lehetőség is mint például földet venni jobb esetben 10 év alatt kitermeli az árát..míg egy semmitérő kézbe se fogható részvény 2 év alatt már több mint 3 szorosát éri.. vagy egy tavaly vett ház már másfélszeresét éri és hol még a vége ennek a bohózatnak amit bekajáltak sokan...

Nincs profilkép
#491 termelo
2025-12-08 14:10:44

Válasz Nagy Péter 40 #490. hozzászólásáraVicces hogy pont te nem látsz gondot a mezőgazdaságban miközben arra buzdítod a másikat hogy máshova fektesse a pénzét mint ahogy te is ezt teszed smile closedeyes

Nincs profilkép
#490 Nagy Péter 40
2025-12-08 13:06:37

Válasz termelo #489. hozzászólásáraMost is tud hozni 10 hektár 1 éves fizetésnek megfelelő összeget egyrészt ha "jó" növényt vetsz bele másrészt kérdés melyik fizetést nézed jelenleg... a szegénységi nettó -250-300-as fizut vagy jobb megélhetésű 400-500 as nettót..

Fejenként 60-70 hektárból többet kellene kihozni mint egy jobb fizetés..plusz azért általában mire osztódik 3 felé egy nagyobb családi gazdaság addigra minden megvan a gyerekeknek és még a géppark is fejlett.
Akkor nem tudom hogy él meg jelenleg itt felénk több 2-3 gyerekes család is 50-60 hektár földből..
A kockázat tény egyre nagyobb de én ekkora bajt nem látok mint te.

Azzal se értek eggyet hogy aki nem fejleszt annak elinflálódna a gazdasága.
Bekell látni mindenkinek hogy mire van szüksége. Elveti a jd 740-es a búzát vagy kell a 38 misis új? Új jd traktorra nincs már szükség mikor a másik 3-at se tudja kihasználni plusz nem gondolom hogy csak abban kell látni a megélhetést hogy mezőgazdaságba fektet az ember.Ahogy már többször mondtam azt a pénzt amit a mezőgazdaságba fektetne az ember azt az elmúlt években máshova rakta 1,5-2-3 szorosát tudja most kivenni belőle..Ahogy az ügyvéd bankár se csak földet vesz el előlünk nekünk se csak földben meg gépben kellene gondolkoznunk de ez magánvélemény.

Nincs profilkép
#489 termelo
2025-12-08 12:39:25

Válasz Nagy Péter 40 #488. hozzászólásáraÉn amikor kezdtem itt nálunk 100 hektár nagyon komolynak számított.
Hogyne lett volna az 10 hektár hozott 1 éves fizetésnek megfelelő összeget. A helyi nem mezőgazdasági vállalkozók jelentős része se érte el ezt a színvonalat.

Most ezt érte egy félelmetes anyagi és presztízs veszteség is.

Az említett 200 hektár ha megy három felé jelenleg egy jobb fizetést ha ér fejenként ráadásul évről évre smile hammer romlik (mondhatni zuhan) a jövedelmezőség.

Lényegében az idő a legnagyobb ellensége a gazdáknak. Akár a gépek akár a pénz amortizációját nézzük.

Ha nem tudja valaki fejleszteni a gazdaságát az idővel elinflálódik

Nincs profilkép
#488 Nagy Péter 40
2025-12-08 12:01:35

Válasz termelo #471. hozzászólásáraÉn nem mondtam konkrét céget. Csak azt hogy több 100 misis adósságot görgetnek maguk eltt meg ha bemegyek az irodájukba minimum 3 hölgy lesi hogy mit akarok.
De kérdezd meg Poke-ot hogy amiket ott körülötte mostanság megvett Lölö milyen gazdasági állapotban voltak.

Miért kellene hogy 1 gyerek örököljön mindent?Szét lehet osztani nyugodtan 3 felé.Persze valószínű nem jön ki hektárra pontosan mivel 1 helyrajzi számot csak egyember örökölhet de közel azonosra kilehet hozni és akkor gépekkel kipótolni ha valakinek kevesebb jutott.

Szerintem te értékeled alul a dolgokat mert te azt nézed hogy mennyit keres a kőműves én pl azt nézem hogy egy átlag ember meggebed egész évben és alig jön ki a megélhetése nemhogy házat nem bír venni a gyerekének még különösebben segíteni se bír rajta hogy fiatalként meginduljon.
De lehet hogy én látom nagyon másként és igazából rohadtul jól el van mindenki.

Nincs profilkép
#487 termelo
2025-12-08 10:01:51

Válasz Demény Csaba #486. hozzászólásáraIdő kérdése és mind kiszárad, úgyhogy a többi erdőrészlet is megy majd a levesbe.

Nincs profilkép
#486 Demény Csaba
2025-12-08 09:45:57

Válasz termelo #483. hozzászólásáraArról nem beszélve, hogyha több erdőrészlet is van a földrészleten, amiből csak egy áll felújítási kötelezettség alatt, akkor ez nem biztos, hogy buli....

Nincs profilkép
#485 Demény Csaba
2025-12-08 09:42:42

Válasz termelo #483. hozzászólásáraLehet. De ha befizetted az erdőfelújítási biztosítékot, vagy behajtották, akkor azt nem kapod vissza, mert már nem te vagy a tulajdonos....

Nincs profilkép
#484 Demény Csaba
2025-12-08 09:41:24

Válasz termelo #481. hozzászólásáraVannak erdészeti hatóságok, akik szemrebbenés nélkül szankcionálják a tulajdonosokat is, de ez még nem indult be igazán. De ha majd igen.....akkor lesz szörnyűlködés...

Osztalanban azért ezt valamennyire ki lehet védeni.

Nincs profilkép
#483 termelo
2025-12-08 09:39:42

Válasz Demény Csaba #482. hozzászólásáraÉn értem de hiába újítod fel nem marad meg tehát parlag lesz.
Ha sok a bünti majd aprópénzért ráírják egy nincstelenre.

Nincs profilkép
#482 Demény Csaba
2025-12-08 09:32:50

Válasz termelo #481. hozzászólásáraEgy adattári erdőnek nem változik a művelési ága. Az erdő marad akkor is, ha az ég a földel összeér. Amig a gazdálkodó, vagy a tulajdonosok fel nem újítják, addig évente megy a szankció, illetve ha van erdőfelújítási biztosíték - akár befizetve, akár behajtva -, akkor elrendelhóhető az erdőfelújítás kivitelezése. Ezt a NAV hajtatja végre, és ha a felújítási biztosíték nem fedezi a költségeket, akkor a különbözetet is meg kell fizetni, vagy azt is behajtják a gazdálkodón, vagy a tulajdonosokon.

Nincs profilkép
#481 termelo
2025-12-08 09:19:00

Válasz Demény Csaba #479. hozzászólásáraEgyetértek sőt akik vásárolnak azok, hogy fogják fenntartani?

Esetleg maga a tulajdonos mit kezd a rászáradt erdővel? Kitermelés után így is úgy is megváltozik a művelési ág ha papíron nem is.

Nincs profilkép
#479 Demény Csaba
2025-12-08 08:49:07

Azok, akik az elmúlt években erdőt telepítettek, fogalmuk nem volt, és ma sincs, mibe vágtak/vágnak bele, csak a támogatási pénz lebegett a szemük előtt..........

Nincs profilkép
#478 Demény Csaba
2025-12-08 08:45:48

Válasz termelo #477. hozzászólására"Gondolkodnak" a megoldáson. Vannak konferenciák, szakmai csoportok, zene, tánc, tombola....megoldsá még nincs, kivéve a bolgár, és a török makkot.

Az erdőtelepítések egy más kategória. Ott ha jól tudom,, egyrészről van vis major. Másrészről, senkinek nem volt pisztolycső a fejénél, hogy erdőt telepítsen.

Nincs profilkép
#477 termelo
2025-12-08 08:42:17

Válasz Demény Csaba #475. hozzászólásáraAkkor ezen a törvényeken változtatni kell mert az új telepítések kuka, nem fogják meg.

Nincs profilkép
#476 Rabó001
2025-12-08 08:40:44

Válasz termelo #471. hozzászólásáraGepesitesnel bejohet ám a nagyobb aranyu bermunka. Az USA ban nem nimndrnt maguk csinálnak a nagyok se. Apa-fia/lánya, annak férje, egy alkalmazott, bizonyos munkákra bermunka vállalkozó, meg az is elofordul hogy a gazdának van másik vállalkozása is, nem mezőgazdasági. Meg fog ez oldódni, ha jövedelmező a gazdálkodás.

Nincs profilkép
#475 Demény Csaba
2025-12-08 08:39:37

Válasz termelo #473. hozzászólásáraNem oldódott meg. Mert fel kell újítani. Vagy a gazdálkodónak, vagy a tulajdonosoknak. Amit majd az erdészeti hatóság határozatban előír. Ha nem lesz végrehajtva, akkor bírság, illetve erdőfelújítási biztosíték, ami ha nincs megfizetve, a NAV vérehajt. A tulajdonoskon is.

Nincs profilkép
#474 Rabó001
2025-12-08 08:37:18

Válasz Nagy Péter 40 #467. hozzászólásáraCsaládi gazdaságban felé annyi könyvelni, számlázni való van, mint egy cégnél.

Nincs profilkép
#473 termelo
2025-12-08 08:35:45

Válasz Demény Csaba #472. hozzászólásáraItt Bácskában kiszáradnak az erdők így ez is megoldódott.

Nincs profilkép
#472 Demény Csaba
2025-12-08 08:17:17

Válasz termelo #470. hozzászólásáraPár év, és a kisgazdaságok vagy eltünnek, vagy diverzifikálódnak, és más, kiegészítő megélhetési lehetőséget is keresnek.
A németeknél a gazdák fele már ebbe az irányba halad. Ott az erdőgazdálkodás a sláger. Nálunk ez még mostohagyerek. Az is marad mindaddig, amíg a szar, gagyi szalmaiatlan jogszabályi hátteret nem tezik rendbe, amíg egy új, az erdőgazdálkodás teljes területét felölelő, a kor elvárásaihoz, a klimatikus viszonyokhoz igazodó erdőtörvényt nem alkotnak. Erre a jelenlegi agrárminisztériumi garnitúre teljes mértékben alkalmatlan.

Nincs profilkép
#471 termelo
2025-12-08 08:10:44

Válasz Nagy Péter 40 #467. hozzászólásáraHa az említett cég ilyen életképtelen most akkor nem hiszem sok vizet zavarnának ha szabadulna fel tételben terület.

3-400 hektárt fasza lehet 3 gyereknek megörökölni mert ha 1 viszi akkor az úgy kezdi az életet hogy 800 milliót ki kell neki fizetni a tesóknak úgy hogy közben van egy 30 milliós éves bérlet szintén a tesóknak meg van egy muter is aki megszokott egy életvitelt…

Közbe rá rohad a géppark meg ilyenek.

Szerintem mocskosul túl értékelitek mekkora buli ez.

Nincs profilkép
#470 termelo
2025-12-08 07:59:19

Válasz Rabó001 #466. hozzászólásáraHa 2 embernek van 1 gyereke akkor még az emberiség is kihal nem csak a gazda társadalom.

Nálunk jelenleg 10 millát keres egy évben egy kőműves. Miért nem elég a 200 hektár ? Mert nem adok 10 évet és a kőműves beelőzi

Nincs profilkép
#469 Demény Csaba
2025-12-08 07:04:36

Ha életbe lép a törvénymódosítás, és nem számít a használat átengedésének, ha a vevő a földet haszonbérbe adja, az az illetékmentesség tekintetében még problémás. Vagyis ha valaki illetékmentességet kér, de 5 éven belül haszonbérbe adja a földet, akkor az illeték dupláját kell megfizetnie a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezés szerint.

Nincs profilkép
#468 Ares 826
2025-12-08 06:56:34

Válasz termelo #465. hozzászólásáraNa pont ezt látom én is, sok bevételi számla miatt sok bevétel miatt nem sok embernek van gondja hogy hová is tegye költse a pénzét!

Nincs profilkép
#467 Nagy Péter 40
2025-12-08 06:37:13

Válasz termelo #462. hozzászólásáraAz adminisztrációnál szokott pluszba annyi ember lenni ami tök feleslegesnek tűnik.
Bemegyek az irodába és 3 hölgy ott ül és lesi hogy mit akarok, na ezt egy családi gazdaságnál nem látod.

Mivel is dőlne meg a teóriám?
Miért kellene feltétlen gépeket venni? Pont azt mondtam hogy túl vagyunk gépesítve...
Persze idővel cserélni nem ártana nagyobb területméretnél de évekig simán bebírnák művelni bármilyen megerőltetés nélkül.
Az hogy kellene ember meg kérdéses mert sok esetben még ott vannak a gyerekek akiknél ha nincs állat mellette 6 hónapig csak otthon várják hogy legyen valami munka...Pont ennyiből elönyös a családi gazdaság ha vannak gyerekek és nem az új rendszer van hogy mindenkinek csak 1 gyerek van és jól van.
De hogy ne kerüljem ki a kérdést: embert találsz,megadod neki a 400-500-as nettót és jönni fog...Azt már mindenkinek magának kell kimatekoznia hogy hogy jön ki a matek.
Még az alternatíváról nem is beszélek amit itt is szoktak csinálni hogy akik elmentek a mezőgazdaságból traktorosok kivesznek 7-10 nap szabadságot a munkahelyükről aratáskor és elmennek a nagy gazdához szemet hordani 3-4 ezer forintos órabérért...úgymond mindkét fél jól jár a nagy gazda megspórolja az egész éves költségét míg a másik jó egy hét alatt keress 300-400 ezret.

3-4 gyerekre semmi 200 hektár? Akkor az ne is gazdálkodjon ha 200 hektár sajátból nem tud kigazdálkodni 3-4 embernek egy kényelmes megélhetést ahol megvan a saját ház autó mindegyiknek és nyugodt életet ki tud hozni nekik.Mondom ezt innen az aszályos keletről.
Másik dolog amit már említettem hogy kétlem hogy az új generációs fiataloknál lesz majd 3-4 gyerek...
Hogy önbecsapás e adózás miatt venni gépet nem tudom de hogy itt a 400-500 hektárosak ősz végén is vettek még 1-1 traktort a másik 6-7 mellé az biztos.... meg is mondták hogy nem kell nekik csak volt rá akció plusz búza jó áron volt tehát kellemeset a hasznossal..

Nincs profilkép
#466 Rabó001
2025-12-08 00:40:52

Válasz termelo #464. hozzászólásáraAzt írta, hogy egy gyereke van a 200 hektárra. Aztán hogy annak majd lesz-e gyereke, az a jövő kérdése. Mondjuk azért szerintem az se szentírás, hogy ha egy gazdálkodónak akárhány gyereke van, mindenek majd a gazdaságot kell továbbvinnie. A generációátadásnak itt még nincs kultúrája, érthető okokból, hol vannak itt többgenerációs gazdálkodó családok, mint mondjuk az USA-ban 8. meg 10. generációs farmerek, van olyan aminek a youtube csatornája neve is ez.
Földet szerintem akinek van rá lehetősége, ha van eladó föld és meg is tudja venni, akkor ha teheti meg is veszi. A jelenleg száraz alföldi részek lehet hogy kivételek, ezt nem tudom. A föld a termelés alapja és véges mennyiség van belőle, korlátozottan elérhető.

Nincs profilkép
#465 termelo
2025-12-08 00:17:59

Válasz Nagy Péter 40 #460. hozzászólásáraÖnátverés adózásra hivatkozva gépet venni hiszen csg-be a támogatás nem bevétel, nagyobb-tőkeerős gazdaság egyébként is tavasszal értékesít legalább is Reng Zoli ezen nyavajgott de nem hiszem hogy sokan meg lennének mostanában a számla miatt szorulvasmile cursing

Nincs profilkép
#464 termelo
2025-12-07 23:57:07

Válasz Nagy Péter 40 #461. hozzászólására200 hektár az lófax ha lesz 3-4 gyereke

Nincs profilkép
#463 termelo
2025-12-07 23:55:49

Válasz Nagy Péter 40 #461. hozzászólásáraLátod kezd fogyni a teóriád, minek fektetne be a bizonytalan jövőbe?

Ha bármelyik csg felszíppantana pluszba 3-400 hektárt rögtön kellene venni gépeket és ha nem futná a legnagyobbra még kellene traktoros is.

de

Honnét szerzel embert pl 936-osra de ott meg pont az a gond hogy kellene a 3000/óra közben meg 6 hónapig csak fűnyírás meg söprögetés van

Nincs profilkép
#462 termelo
2025-12-07 23:49:45

Válasz Nagy Péter 40 #460. hozzászólásáraKorábban írtam 500 hektár/ gépkezelő az itteni cég foglalkoztatása. Az adminisztrációt nem lehet átlátni mert állattartás is van+ AKG

Szóval a hektárra jutó bérköltség esetén nem lehet előnyben a csg, esetleg ha a falugazdászhoz rohangál valaki a papírokkal de az ugyanúgy idő meg költség és nem nagy különbség

Nincs profilkép
#461 Nagy Péter 40
2025-12-07 22:54:53

Válasz termelo #450. hozzászólásáraAzért a 90-es évek messze nem összehasonlítható a mostani helyzettel.
Egy családi gazdaságaknak akkor jóformán a gépparkja sem volt meg mert még a TSZ-el csináltatott mindent volt egy 50-s mtz egy kis tárcsa egy 2-3 fejes eke meg egy lajta vetőgép.
Most akinek ez a felszereltsége van annak már mindegy is..

Ahogy látom te abban méred a családi gazdaságok erejét hogy mennyi földet tudnak venni.
Nem mondom lehet így is nézni de én inkább a józanságot látom benne hogy egy bizonytalan jövőbe nem fektetnek be 10-15 évre.
Sok családi gazdaság tudna venni földet még ha hitellel is de minek kockáztasson mikor a kilátások nem a mezőgazdaság fényes jövőjét mutatják?
A mások dolog ha egy családi gazdaság nagyon jól megél akkor miért harácsolna még többet? Pont ez a baj a világgal hogy mindenki többet többet és többet akar.
Felénk is van akinek van 200 hektár sajátja 1 fiú de veszi 4 msiért a földet. Kérdezném miért?
Attól fél hogy 200 hektár sajátból nem él majd meg? Kétlem.Inkább azért mert ez van belenevelve most az emberbe hogy több több több legyen.

Nincs profilkép
#460 Nagy Péter 40
2025-12-07 22:39:23

Válasz termelo #449. hozzászólásáraMivel néztem le őket?smile cowboy Hogy az ő földjeiket simán áttudnánk venni?smile cowboy
Ez nem lenézés hanem tény.
Hogy most az az állításod igaz e hogy az csgk-k már bedobnák rég a törölközőt mikor a normálisan müködő cégek éppen döglenének be tudnék vele vitatkozni.
Ebben az esetben pont te nézed le a családi gazdaságokat.
Az hogy most példaértékű lenne a moddeljük abból a szempontból biztos igaz hogy munkahely teremtésben messze előrébb tart mint egy családi gazdaság.
Ahogy mondtam felénk 800 hektárra elég 2 ember meg a vezető egy hasonló cégnél meg lenne vagy 10 ember ha meg álltattenyésztést is épít rá akkor nyílván még több.

Amit én látok a túlgépesítésnél hogy adózási okok miatt vesznek gépet és nem hitelből hogy kijöjjön a matek de ez már a 400-500 hektáros szint.

Nincs profilkép
#459 Ares 826
2025-12-07 22:05:03

Válasz fattyú #457. hozzászólásáraKöszönöm igen ezt, ezekre a számokra emlékeztem én is kb de ezek régebbi értékek ! Csak még egy kérdésem lenne ezek 2020-as számok, azóta lehetett változás van esetleg tudomásod szerint más értéke az AK értékeknek az infláció miatt?????smile blinksmile blinksmile blink

Nincs profilkép
#458 termelo
2025-12-07 21:54:31

Válasz Demény Csaba #451. hozzászólásáraVégiggondoltam az elmúlt 10 évet.
Ahol gazdálkodom ott 1 db 20 hektáros és 1 db 22 hektáros volt elfogadós a nagyobb területek közül, felett egy sem.

Igazából a strómanok nem egyforma habitusúak.

Az egyik Polgárjenő féle mindet csináltat, nem invesztál be 100 millákat gépekbe, előtte az Angolok ugyanezt csinálták.

Az ügyvéd csak olyant vesz amit azonnal ki tud adni bérbe. Bármekkora darab jó neki ha valamelyik bérlőjének megfelel. Ezek a leg szemetebbek is, ha 1 forinttal többet kapna odaadná másnak.

Az “ipari” befektető a legkeményebb.
Kitalálja hogy földel akar foglalkozni január elsején és dec 31. re már van 3-500 hektár legalább is most számoltam 10 év átlagában évi 300 hektárral nőtt és még nem is tudom az idei számait mert régi Állami gazdaságot is elvileg átvette…

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Mindenütt kevés a cukorrépa: megszűnik a nyomás az árakon
Mindenütt kevés a cukorrépa: megszűnik a nyomás az árakon
Az egész európai kontinensen drasztikusan visszaesik idén a cukorrépa-termelés....
Megszólalt a NAV: új lehetőség nyílt a kistermelői számlázásban
Megszólalt a NAV: új lehetőség nyílt a kistermelői számlázásban
Átfogó NAV-útmutató a kistermelői meghatalmazott számlázásról és a technikai...
Abrocs
Abrocs

80.000 Ft

1500 literes ipari savanyító tartály
1500 literes ipari savanyító tartály

40.000 Ft

Függesztett permetező
Függesztett permetező

950.000 Ft

Tojás termelőtől
Tojás termelőtől

68 Ft