Válasz z_papai #6773. hozzászólásáraNemcsak nézegetni fogja, hanem arra is figyel, hogy mennyi volt az egynyári és mennyi az évelő. Én emiatt kaptam szankciót az előző AKG-ben
Válasz MrPoke #6770. hozzászólásáraNem nyűgös a méhlegelő a 8 féle növényfajjal? Nem nézegeti fogja nézegetni az ellenőr, hogy mennyi van meg a 8 növényből?
Válasz gyorfy10 #6771. hozzászólásáraDe miért? Úgyis külön kell kijárni kaszálni stb... Szántó köré a szegély jobban megfelel az AKG alap irányelvének. Ellenőr is szebben fog rád nézni.
Válasz MrPoke #6770. hozzászólásáraMi lucerna köré vetettünk szegélyt. Ráadásul olyant amibe 70% lucerna van. Illetve van benne vörös fehér és bíbor here. 0,5-1 métert elhagytunk a két vetés között. Szerintem el fog különülni.
Válasz z_papai #6769. hozzászólásáraVannak akik azt mondják meg tudták oldani a zöldugar szegélyt lucerna körül. Szerintem most, hogy a szankciókat emelték nem szerencsés.
Üdv! Egy új terület került hozzám a télen, amire még nincs talajvizsgálatom és méhlegelőt szeretnék vetni bele, ha nyerek az AKG-ban. Szervestrágyát szeretnék kijuttatni a telepítés előtt. Ha nincs talajvizsgálati eredmény, akkor a kiírás szerint lehetőség van egyszerűsített mérlegszámítással elvégzett tápanyag-gazdálkodási terv feltöltésére. Tudja valaki, hogy ennek milyen formai kritériumai vannak, hogy kell ezt megcsinálni? A végzettségem alapján én is megcsinálhatom és nem kell talajtani szakértő. A másik kérdés pedig, a trágyát ingyen kapom egy marhatartó ismerőstől, tehát nincs róla számlám. Kell ezt igazolni valamilyen átvételi nyilatkozattal, hogy honnan származik a tárgya? Köszi!
Válasz barazdabetyar. #6764. hozzászólásáraDe csak 5%on kell ezt vetni és 5évig benne van. Ígynézve nem szerintem nem drága. Ha évente felül kell vetni, vagy másik helyre az sokkal drágább.
Engedjétek meg hogy megosszam az előző ciklus tapasztalataimat.
Lucerna táblát Lucerna+fűféle keverékkel zöldugarral körbevetni nem szerencsés, nehéz elkülöníteni, mivel a fűfélék lassan nőnek ill. amilyen szárazság van az ki is pusztulhat. Ha mégis zöldugar lenne körbe, akkor érdemes beletenni pl egy tavaszi repcét vagy valamit ami virágzik, vagy ami miatt jól elkülönül. Illetve a 15kg lucerna 1-1kg fű az édes kevés.
A fűféléket 40-60kg kellene vetni magában.
Az én idei keverékem 22kg Lucerna és 20kg Szálfüvekből tevődik össze: Vöröscsenkesz, Réticsenkesz, Csomős ebír). Az összetevőket külön vettem meg. Miért?: Mert ezek szárazságtűrő fűfélék. A perjefélék nem. Azt pedig mindenbe belerakják nagy %ba. Illetve én 5évre vetem így szerintem bele fér egy kicsit drágább keverék.
15 kg./ha lucernát mondanak.De ez a mennyiség nem csak a szálas pillangós támogatáshoz kell?Ha kevesebbel vetek,megfelel a zöldugarnak,de nem jár a szálas fehérje támogatás?
Válasz MrPoke #6742. hozzászólásáraSzia képzeld azóta rendeltem a Madártani egyesülettől. Hááááát. 1,5hét után a garázsban úgy kiszáradt, (mivel minden oldala két deszkából van ) a résekbe befér a kisujjam.
Kérdeztem tőlük, mi lesz ezzel nyáron a 40fokban. Azt mondják a vércsét nem zavarja.
Hááát nem tudom, engem zavart, az alját inkább kicseréltem.
Válasz boldizsár1988 #6748. hozzászólásáraAz pont jó,akkor ha nem nyerek,szánthatom ki a frissen vetett táblaszegélyt meg az ugart,és valami szuprkorai kukoricával bevethetem.Tökéletes.
Válasz barazdabetyar. #6740. hozzászólásáraÁllapítsa felőlem is. De három oldalas leírás van hozzá hogy mit miért és hogyan. Kezdve azzal hogy milyen irányból kell a szeget beütni és hány darabot. .
Válasz SzDeni #6729. hozzászólására"A kihelyezést követően a kihelyezés tényéről, a kihelyezett ládák számáról és pontos helyéről
tájékoztatni kell a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, illetve a helyi természetvédelmi őrt."
Hidd el az AKG leírás rossz. Én megvettem a madártani intézettől, van számla. És leghamarabb a térséghet tartozó hirtelem nem tudom hogyan hívják(aki felel ezekért) fogja megnézni a fészkeket. Ő pedig el fogja fogadni.
De hívd fel a madártani intézetett, hogy ez megfelele az AKG nek ha biztosra akarsz menni.
Válasz MrPoke #6718. hozzászólásáraAz oldalfal és az fenéklap egy-egy darabból kell legyen (Én a házi gyártásban itt akadtam el mert 30cm es akácdeszkát nem kapok) . És a fenéklap süllyesztve kell legyen.
Az eleje sem jó mert az elejének is takarni kell a fenéklapot.
Érdekes, hogy eltérés van a Madártani intézetes Vércseláda és az AKg- között. Nekem mindegy lenne, csak hát okot adni a későbbi szankcióra nem túl jó!
6977 hozzászólás
Válasz z_papai #6775. hozzászólásáraLehet évenként újra vetni is nem évelőkből, vagy Te állítasz össze ilyen csak évelőkből álló keveréket.
Válasz z_papai #6775. hozzászólásáraIgen,Lajtamag
Válasz fattyú #6774. hozzászólásáraTehát akkor csak olyan keverék lenne jó amiben minden növény évelő.
Van ilyen keverék?
Válasz z_papai #6773. hozzászólásáraNemcsak nézegetni fogja, hanem arra is figyel, hogy mennyi volt az egynyári és mennyi az évelő. Én emiatt kaptam szankciót az előző AKG-ben
Válasz MrPoke #6770. hozzászólásáraNem nyűgös a méhlegelő a 8 féle növényfajjal? Nem nézegeti fogja nézegetni az ellenőr, hogy mennyi van meg a 8 növényből?
Válasz gyorfy10 #6771. hozzászólásáraDe miért? Úgyis külön kell kijárni kaszálni stb... Szántó köré a szegély jobban megfelel az AKG alap irányelvének. Ellenőr is szebben fog rád nézni.
Válasz MrPoke #6770. hozzászólásáraMi lucerna köré vetettünk szegélyt. Ráadásul olyant amibe 70% lucerna van. Illetve van benne vörös fehér és bíbor here. 0,5-1 métert elhagytunk a két vetés között. Szerintem el fog különülni.
Válasz z_papai #6769. hozzászólásáraVannak akik azt mondják meg tudták oldani a zöldugar szegélyt lucerna körül. Szerintem most, hogy a szankciókat emelték nem szerencsés.
Méhlegelő jobb vállasztás lehet.
Sziasztok!
Lucerna tábla köré szeretnék táblaszegélyt, milyen keverékkel lenne érdemes megoldani, hogy elkülönüljön?
Esetleg méhlegelő, abba nem kell pillangós?
Hello.Az Aöp-ban megmarad a karbamid műtrágya,nem hallottatok róla?
Üdv! Egy új terület került hozzám a télen, amire még nincs talajvizsgálatom és méhlegelőt szeretnék vetni bele, ha nyerek az AKG-ban. Szervestrágyát szeretnék kijuttatni a telepítés előtt. Ha nincs talajvizsgálati eredmény, akkor a kiírás szerint lehetőség van egyszerűsített mérlegszámítással elvégzett tápanyag-gazdálkodási terv feltöltésére. Tudja valaki, hogy ennek milyen formai kritériumai vannak, hogy kell ezt megcsinálni? A végzettségem alapján én is megcsinálhatom és nem kell talajtani szakértő. A másik kérdés pedig, a trágyát ingyen kapom egy marhatartó ismerőstől, tehát nincs róla számlám. Kell ezt igazolni valamilyen átvételi nyilatkozattal, hogy honnan származik a tárgya? Köszi!
Válasz SzDeni #6765. hozzászólásáraNekem 20 %. 5+15%.
Válasz barazdabetyar. #6764. hozzászólásáraDe csak 5%on kell ezt vetni és 5évig benne van. Ígynézve nem szerintem nem drága. Ha évente felül kell vetni, vagy másik helyre az sokkal drágább.
Válasz SzDeni #6763. hozzászólásáraDrágább keverék,ha nyersz az AKG-ba.
Engedjétek meg hogy megosszam az előző ciklus tapasztalataimat.
Lucerna táblát Lucerna+fűféle keverékkel zöldugarral körbevetni nem szerencsés, nehéz elkülöníteni, mivel a fűfélék lassan nőnek ill. amilyen szárazság van az ki is pusztulhat. Ha mégis zöldugar lenne körbe, akkor érdemes beletenni pl egy tavaszi repcét vagy valamit ami virágzik, vagy ami miatt jól elkülönül. Illetve a 15kg lucerna 1-1kg fű az édes kevés.
A fűféléket 40-60kg kellene vetni magában.
Az én idei keverékem 22kg Lucerna és 20kg Szálfüvekből tevődik össze: Vöröscsenkesz, Réticsenkesz, Csomős ebír). Az összetevőket külön vettem meg. Miért?: Mert ezek szárazságtűrő fűfélék. A perjefélék nem. Azt pedig mindenbe belerakják nagy %ba. Illetve én 5évre vetem így szerintem bele fér egy kicsit drágább keverék.
Válasz barazdabetyar. #6760. hozzászólására40% olasz perje.50%angol perje 10% lucerna,így árulják keverékben,25-30 kg/ha-al vetem.Több variációja van.
15 kg./ha lucernát mondanak.De ez a mennyiség nem csak a szálas pillangós támogatáshoz kell?Ha kevesebbel vetek,megfelel a zöldugarnak,de nem jár a szálas fehérje támogatás?
Válasz Igazi Földönfutó #6759. hozzászólásáraMelyikből,mennyi kg.?
Válasz barazdabetyar. #6757. hozzászólásáraangol perje,olasz perje ,lucerna,ez a legolcsóbb és igénytelen.Szegély ugyanez.
Válasz barazdabetyar. #6757. hozzászólására15 kg lucerna
1 kg szarvaskerep
1 kg komlós lucerna
Zöldugar,ki mit tervez vetni?Vetőmag norma?
Válasz SzDeni #6754. hozzászólásáraNégy sarkára szeg,rágörbítve.
Válasz SzDeni #6754. hozzászólásáraA kérdés jó. De szerintem bele fogatok valami lenezt és arra ráragasztom üveg ragadztóval.
Válasz MrPoke #6753. hozzászólásáraMég egy kérdés, a tükröt hogy fogattad bele? Milyen ragasztó fogja meg?
Válasz SzDeni #6752. hozzászólásáraIgen nekem is így néz ki. De igazából lehet jobb os így mert párás időben ha passzos akkor meg lenyomja a lapokat.
Én amiatt tanácskoztam hozzáértővel hogy nem keményfa az alja. De nem lesz gond ezzel.
Különben az alja meg pont mindegy. Mert sóderrel kell úgyis feltölteni.
Válasz MrPoke #6742. hozzászólásáraSzia képzeld azóta rendeltem a Madártani egyesülettől. Hááááát. 1,5hét után a garázsban úgy kiszáradt, (mivel minden oldala két deszkából van ) a résekbe befér a kisujjam.
Kérdeztem tőlük, mi lesz ezzel nyáron a 40fokban. Azt mondják a vércsét nem zavarja.
Hááát nem tudom, engem zavart, az alját inkább kicseréltem.
Válasz boldizsár1988 #6750. hozzászólásáravessem
Válasz Igazi Földönfutó #6749. hozzászólásáraén sem tudom addig veszem e el.a lucerna...
Válasz boldizsár1988 #6748. hozzászólásáraAz pont jó,akkor ha nem nyerek,szánthatom ki a frissen vetett táblaszegélyt meg az ugart,és valami szuprkorai kukoricával bevethetem.Tökéletes.
úgy olvastam április Májusban lesz eredmény
https://kap.gov.hu/news/2025-02-26/105741/kap-nemzeti-iranyito-hatosag-132025.-szamu-kozlemenye-az-agrar
Válasz barazdabetyar. #6745. hozzászólásáraEngem nem érint a dolog.
Válasz RkTomi #6744. hozzászólásáraHa nem mászik fel a fa tetejére,nem tud valós jegyzőkönyvet csinálni.Nem kell ezt komolyan venni.
Válasz barazdabetyar. #6740. hozzászólásáraÁllapítsa felőlem is. De három oldalas leírás van hozzá hogy mit miért és hogyan. Kezdve azzal hogy milyen irányból kell a szeget beütni és hány darabot.
.
Válasz MrPoke #6742. hozzászólásáraOk köszi
Válasz SzDeni #6729. hozzászólására"A kihelyezést követően a kihelyezés tényéről, a kihelyezett ládák számáról és pontos helyéről
tájékoztatni kell a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, illetve a helyi természetvédelmi őrt."
Ha neki tetszik minden rendben...
Válasz SzDeni #6729. hozzászólásáraRosszul van fogslmazva. A deszka nem lehet toldva. Egy szálból kell lennie, de lehet az több darabból.
Hidd el az AKG leírás rossz. Én megvettem a madártani intézettől, van számla. És leghamarabb a térséghet tartozó hirtelem nem tudom hogyan hívják(aki felel ezekért) fogja megnézni a fészkeket. Ő pedig el fogja fogadni.
De hívd fel a madártani intézetett, hogy ez megfelele az AKG nek ha biztosra akarsz menni.
Válasz RkTomi #6737. hozzászólásáraÁllapítsa meg a fa tetején,hogy milyen fából van.
Válasz boldizsár1988 #6736. hozzászólására:) befogadták, majd április körül kiderül a többi.
Válasz MrPoke #6725. hozzászólásáraJó nektek. Én már pár köb fát kihordtam bogárlaknak, télen pár nap és huss...
A vas kaput ellopták tavaly télen.
Válasz Radocz #6743. hozzászólásáraRendelet szerint nem jó a nyárfa, mert könnyen hasad.
én úgy láttam megjelent az akg a támogató felületen,ez jelent valamit(ez az első akg-m)
Válasz SzDeni #6737. hozzászólásáraNyárfa deszkám van.

Az nem jó?
Mennyi kell?
Válasz SzDeni #6737. hozzászólásáraNem érted,másszon fel a fára,és vizsgálja meg,jó-e.
Válasz papszi06 #6739. hozzászólásáraInkább nem mondok semmit.
Válasz Igazi Földönfutó #6736 hozzászólására"Válasz mihaszna #6735. hozzászólásáraHogy kerül ide Orbán?????A fórum informatikusai a majd rendet tesznek."
Gyere az Off-topicba. Majd ott elmondom ,ha érdekel.
De ne szórjuk mi is tele ezt a topicot oda nem illő hozzá szólással.
Válasz Igazi Földönfutó #6736. hozzászólásáraSzerintem benne vannak amúgy rég törölték volna,csak szó
lok!
Válasz Igazi Földönfutó #6736. hozzászólásáraSzerintem benne vannak amúgy rég törölték volna,csak szó
lok!
Válasz MrPoke #6718. hozzászólásáraAz oldalfal és az fenéklap egy-egy darabból kell legyen (Én a házi gyártásban itt akadtam el mert 30cm es akácdeszkát nem kapok) . És a fenéklap süllyesztve kell legyen.
Az eleje sem jó mert az elejének is takarni kell a fenéklapot.
Érdekes, hogy eltérés van a Madártani intézetes Vércseláda és az AKg- között. Nekem mindegy lenne, csak hát okot adni a későbbi szankcióra nem túl jó!
Válasz mihaszna #6735. hozzászólásáraHogy kerül ide Orbán?????A fórum informatikusai a majd rendet tesznek.