Tedd fel nyugodtan a nageyedik fejet,és ne akarjál száguldozni.
Aztán meg szerezz be egy mg.gépszerelő munkagpek I. tankönyvet,és állítgasd be szépen,szimmetrikusan az ekédet.Lesz meglepi.
Jó, én is túllihegtem a dolgot, meg hát nem is ugyanazt a földet túrjuk. Nekem most új a gép, az eke, és még jól is működnek, nagy az öröm. Ezt leírtam. A másik, hogy persze biztos "hazudok", mert ilyen nem lehet... Mindegy...
ezt nem lehet általánositani, mert a rába felénk 7 fejjel szánt, a 160 lovas NH meg 5 fejest húz
én a fergivel (100 lú) 3 fejessel szántok 20 liter körül, de kit érdekel, hogy 18 vagy 22
a lényeg, hogy jó legyen a munka
Nézd!
Ez az a téma,ahol szép lehet mindenki,de okos nem.
Egy orsó tekeréssel lehet fogni húsz százalékot,és ha csak három centit teszed lejjebb az ekét,akkor a fogyasztás felugorhat 25-ről negyven literre.Átmentél az eketalp rétegen.
Engem ezért nem izgat fel ha valaki a fogyasztást sokallja.
Majd ha lelkiismeretesen tekergeti az orsókat,ahogy változik a talaj nedvessége,vagy ahogy kopik az ekenád,és nem addig szánt egy ekevassal,amíg át nem szakad a csavar,akkor lehet fogyasztásról beszélgetni,de addig teljesen nagy butaság.
Azért,mert mindenki marha jó fogyasztást vár,és akar,és még hazudik is,de semmit nem tesz érte:-)))
na ez a nagy baj itt:-)
Itt a közelben 128 lovas Fendt hasonló körülmények között 24-25 l/ha-t produkál. (Persze sok egyéb hír is van, de ezt szavahihető embernek tartom. A szart is meg szokta mondani.)
Attólfügg mekkorát fog az a fej, mostanság már majd mindegyiken lehet állítani a fogásszélességet 30-50 centiig. Én inkább úgy fogalmaznák ahány ló, max annyi centi a fogásszélességben.
Nekem is van egy ilyen összeállításom /82-es+ 3-as IH / Néhány gyakorlati tapasztalat, ha jó néven veszed. Az eke beállításánál első fontos dolog,hogy az első ekefej fogásszélességét / jobb hátsó kerék belső oldalától mért távolság az 1 ekenádig / ugyanakkorára állítsd mint a többi ekefej egymás közötti távolsága. Ha ez nem jó akkor tekergeted ahová akarod sosem lesz jó. Egy kicsivel lehet nagyobb a többinél,hogy ne kelljen a barázdafalon menni. Ez néhány cm. Ahogy már írták a kereszt ill. a hosszirányú vizszintet tartani kell. Az ekefejek egymástól való távolsága azonos legyen, de ezt ellenőrizd az ekevasaknál és a kormánylemez végeinél is. A traktor erőkifejtése szempontjából fontos még az eke" támadáspontja" is. Ennek a pontnak a traki középvonalába kell esni, máskülönben oldalra tolja traktort az eke. Ez a pont 3-as ekénél kb a 2. ekefej első harmadánál van. Ha túl feszesek a lakatok akkor is feszegetheti a gépet. Én csak a jobb oldali lakatot feszítem meg a balos lazább,de azért ne lógjon.
Az IH-ról. Hát nem egy csúcsmodell, de legalább viszonylag olcsó. Sajna a kormánylemezek nem eléggé csavartak így a fordítás sem tökéletes. A beforgatói is túl magasan vannak így munkájuk is csak részben érvényesül, főleg mélyebb szántásnál. Viszont az idén sok a szár is,szárzúzózás, tárcsázás aztán szántás. Hát ennyi
Gondolom a barázda meg olyan volt mint az ökörhugyozás?:)
Oldalirányba kell mozogni az ekének, mert ha nem mozog egy pici kormánymozditás és észrevehető a barázdán egyből.
Én úgy szántok hogy a merevítőláncok vagy lakat ki, hogy nevezi teljesen lazára van engedve csak szállításkor feszítem meg.
Nagyon nagyon t.kön kellett volna rúgni!
Látott mondjuk lovas ekét? Azon hun a támasz??????:-))
Az egész eke beállítás nem más,csak józan paraszti ész,és kis türelem kérdése.
Persze a jó fogyasztású traktort mindenki keresi,de azt kevesen tudják,hogy a vonópont állítással 20 % ot rá lehet tenni a fogyasztásra.
Azért változó ellenállású talajnál nem nagyon van más választás.
Sőt! A VN embere(!), amikor beüzemelte az ekémet azt mondta, hogy a függesztett ekéknél ne legyen oldalirányú lengés.
Igen,viszont erre nagyon kevesen figyelnek.
Betámasztják lakattal,és kész,húzzák.
Tudnék mesélni sztorikat:-))
Tegnap például egy négyfejes ekével törtek el egy 210Le-s gép vonókarját.
Szerinted?
Vontatottból átalakított négyfejes függesztett eke:-))
minden ekefej egyforma széleset vigyen.amit leirsz valószinű az első fej fog nagyot.mikor szántassz,hossz,és keresztirányban is vizszintesen álljon az eke.
Köszönöm hogy ilyen sokan segítettek!
Az hogy minden fordítás meglátszik azt úgy értem hogy ha fordulok egyet az meglátszik amikor oda fordulok a szántás mellé. A harmadik ponton szoktam állítani, de akkor sem megy vizszintben az eke. Az ekének a traktor közepén kell mennie?
1259 hozzászólás
Válasz #58. hozzászólásra
es hany ha orankent?
New holland TG285 6 ekefejjel szaladgál Baranyában öszi mélyszántásban. 45 50 liter óránként.
Válasz #53. hozzászólásra
nekem 8 körül 2D
Válasz #55. hozzászólásra
Te érzed.....
Válasz #54. hozzászólásra
Na jó, hagyjuk...
Válasz #52. hozzászólásra
Tedd fel nyugodtan a nageyedik fejet,és ne akarjál száguldozni.
Aztán meg szerezz be egy mg.gépszerelő munkagpek I. tankönyvet,és állítgasd be szépen,szimmetrikusan az ekédet.Lesz meglepi.
Válasz #51. hozzászólásra
ezmár hasonlít a valóságra
sebesség?
Válasz #50. hozzászólásra
Jó, én is túllihegtem a dolgot, meg hát nem is ugyanazt a földet túrjuk. Nekem most új a gép, az eke, és még jól is működnek, nagy az öröm. Ezt leírtam. A másik, hogy persze biztos "hazudok", mert ilyen nem lehet... Mindegy...
Válasz #45. hozzászólásra
ezt nem lehet általánositani, mert a rába felénk 7 fejjel szánt, a 160 lovas NH meg 5 fejest húz
én a fergivel (100 lú) 3 fejessel szántok 20 liter körül, de kit érdekel, hogy 18 vagy 22
a lényeg, hogy jó legyen a munka
Válasz #49. hozzászólásra
Nézd!
Ez az a téma,ahol szép lehet mindenki,de okos nem.
Egy orsó tekeréssel lehet fogni húsz százalékot,és ha csak három centit teszed lejjebb az ekét,akkor a fogyasztás felugorhat 25-ről negyven literre.Átmentél az eketalp rétegen.
Engem ezért nem izgat fel ha valaki a fogyasztást sokallja.
Majd ha lelkiismeretesen tekergeti az orsókat,ahogy változik a talaj nedvessége,vagy ahogy kopik az ekenád,és nem addig szánt egy ekevassal,amíg át nem szakad a csavar,akkor lehet fogyasztásról beszélgetni,de addig teljesen nagy butaság.
Azért,mert mindenki marha jó fogyasztást vár,és akar,és még hazudik is,de semmit nem tesz érte:-)))
na ez a nagy baj itt:-)
Válasz #47. hozzászólásra
Itt a közelben 128 lovas Fendt hasonló körülmények között 24-25 l/ha-t produkál. (Persze sok egyéb hír is van, de ezt szavahihető embernek tartom. A szart is meg szokta mondani.)
Válasz #46. hozzászólásra
Ja, azt nem írtam le, hogy 40 cm fogásszélességgel mentem.
Válasz #46. hozzászólásra
Igen olvastam.
Válasz #44. hozzászólásra
Elolvastad a Claas traktorok topicban amit írtam? #72. hozzászólás. Ott szerepel, hogy a 30-32 literől hogy jutottam a 25-26-ig. Szerintem tanulságos.
Válasz #40. hozzászólásra
Attólfügg mekkorát fog az a fej, mostanság már majd mindegyiken lehet állítani a fogásszélességet 30-50 centiig. Én inkább úgy fogalmaznák ahány ló, max annyi centi a fogásszélességben.
Válasz #43. hozzászólásra
Nem kötöszködök, csak vicces, amit írtál.
Válasz #40. hozzászólásra
Tök mindegy, ki mit hisz, nekem semmi érdekem, hogy hazudjak. Már vártam, ki lesz az első kötözködő. Azt írtam, ami volt.
Válasz #41. hozzászólásra
Olyan 8-9 km/h,és 45 centi fejenként.
A gumizás kicsit nagyobb,mert 20.8x38,és ezzel nagyobbat fog
Válasz #39. hozzászólásra
Akkor azonos sebességnél kisebb fordulaton húzhatnák. Lehet, hogy csökkenne a hektáronkénti fogyasztás, feltéve, hogy a 4 vassal épphogy tudnak menni.
Válasz #38. hozzászólásra
Akkor téleg jó:)). Ahol 45 ló kell egy fejnek ott nem 25 liter a fogyi az fix!
Válasz #38. hozzászólásra
Akkor jó az a claas!
Itt hasonló talajokon hasonló fogyasztással szántanak négy fejjel,momentán nem is száguldoznak.
Ha visszabontanák három fejre,elszállna a fogyasztás.
Válasz #37. hozzászólásra
Mostanra, hogy minden összeállt 25-26 l/ha. Olvasd el a Claas topicban a részleteket.
Válasz #36. hozzászólásra
Nem sok a fogyasztás?
Válasz #33. hozzászólásra
Nem csak én nem viszem ennyivel. 4 vasat 150 alatt erre nemigen visz senki, inkább 160-tól felfele. 5-öt 210-től. És ez minden típusra igaz.
Válasz #34. hozzászólásra
Elég a három!
Válasz #33. hozzászólásra
Há de mit vársz egy klásztol??? Nehogy megölj bari nem fikázom a géped csak nem hagyhattam ki bocs
Válasz #32. hozzászólásra
Illenék neki elvinni a négy fejet.
Válasz #30. hozzászólásra
Középkötött-kötött barna erdei talajok, néhol dombok. Mifelénk 40-45 LE-t szoktak egy fejre számolni, ha 30cm körül akarsz szántani.
Válasz #29. hozzászólásra
Én is csak 4 fejet húzok a 195 lúval.
Válasz #29. hozzászólásra
Nagyon kötött a talaj?
Válasz #27. hozzászólásra
Nem. Mire be lett állítva, szépen húzta!
(Az már az én hülyeségem volt, hogy a 135 LE-s traktorral 4 fejet akartam vinni. Hát ez max. 6,5-lel ment. Azóta egy fejet levettem.)
Nekem is van egy ilyen összeállításom /82-es+ 3-as IH / Néhány gyakorlati tapasztalat, ha jó néven veszed. Az eke beállításánál első fontos dolog,hogy az első ekefej fogásszélességét / jobb hátsó kerék belső oldalától mért távolság az 1 ekenádig / ugyanakkorára állítsd mint a többi ekefej egymás közötti távolsága. Ha ez nem jó akkor tekergeted ahová akarod sosem lesz jó. Egy kicsivel lehet nagyobb a többinél,hogy ne kelljen a barázdafalon menni. Ez néhány cm. Ahogy már írták a kereszt ill. a hosszirányú vizszintet tartani kell. Az ekefejek egymástól való távolsága azonos legyen, de ezt ellenőrizd az ekevasaknál és a kormánylemez végeinél is. A traktor erőkifejtése szempontjából fontos még az eke" támadáspontja" is. Ennek a pontnak a traki középvonalába kell esni, máskülönben oldalra tolja traktort az eke. Ez a pont 3-as ekénél kb a 2. ekefej első harmadánál van. Ha túl feszesek a lakatok akkor is feszegetheti a gépet. Én csak a jobb oldali lakatot feszítem meg a balos lazább,de azért ne lógjon.
Az IH-ról. Hát nem egy csúcsmodell, de legalább viszonylag olcsó. Sajna a kormánylemezek nem eléggé csavartak így a fordítás sem tökéletes. A beforgatói is túl magasan vannak így munkájuk is csak részben érvényesül, főleg mélyebb szántásnál. Viszont az idén sok a szár is,szárzúzózás, tárcsázás aztán szántás. Hát ennyi
Válasz #23. hozzászólásra
Gondolom a barázda meg olyan volt mint az ökörhugyozás?:)
Oldalirányba kell mozogni az ekének, mert ha nem mozog egy pici kormánymozditás és észrevehető a barázdán egyből.
Én úgy szántok hogy a merevítőláncok vagy lakat ki, hogy nevezi teljesen lazára van engedve csak szállításkor feszítem meg.
Nagyon nagyon t.kön kellett volna rúgni!
Látott mondjuk lovas ekét? Azon hun a támasz??????:-))
Az egész eke beállítás nem más,csak józan paraszti ész,és kis türelem kérdése.
Persze a jó fogyasztású traktort mindenki keresi,de azt kevesen tudják,hogy a vonópont állítással 20 % ot rá lehet tenni a fogyasztásra.
Nekem meg pont akkor szánt szépen ha oldal irányban tud mozogni az eke!
Az akkor tényleg amatőr volt!
Válasz #22. hozzászólásra
Azért változó ellenállású talajnál nem nagyon van más választás.
Sőt! A VN embere(!), amikor beüzemelte az ekémet azt mondta, hogy a függesztett ekéknél ne legyen oldalirányú lengés.
Válasz #20. hozzászólásra
Igen,viszont erre nagyon kevesen figyelnek.
Betámasztják lakattal,és kész,húzzák.
Tudnék mesélni sztorikat:-))
Tegnap például egy négyfejes ekével törtek el egy 210Le-s gép vonókarját.
Szerinted?
Vontatottból átalakított négyfejes függesztett eke:-))
Válasz #19. hozzászólásra
Függesztő karok,és csapok kopása vf.ekénél bejátszhat,söt a traktor nyomtáva gumi mérete is!
Válasz #19. hozzászólásra
Na ezt most jól elmagyaráztuk egymásnak... :D
Válasz #18. hozzászólásra
Meg nem árt ha a vonópontot úgy állítod hogy a lakatok ne támasszanak:-)
Válasz #16. hozzászólásra
Így van. Még csak annyit, hogy ha az ekét sokat állítgattad már, az első fej fogásszélességét újra ellenőrizni kell, mert változik.
Válasz #15. hozzászólásra
Szabi!
Mit hivsz te köldöknek?Az ekefejet?Ezt a megnevezést még nem hallottam!
Válasz #14. hozzászólásra
minden ekefej egyforma széleset vigyen.amit leirsz valószinű az első fej fog nagyot.mikor szántassz,hossz,és keresztirányban is vizszintesen álljon az eke.
Válasz #14. hozzászólásra
nem szant tul sokat vagy tul keveset az elso koldok?
Köszönöm hogy ilyen sokan segítettek!
Az hogy minden fordítás meglátszik azt úgy értem hogy ha fordulok egyet az meglátszik amikor oda fordulok a szántás mellé. A harmadik ponton szoktam állítani, de akkor sem megy vizszintben az eke. Az ekének a traktor közepén kell mennie?
Válasz #10. hozzászólásra
Én is kiszurtam 1 böl hogy ő az válaszoltam is neki a Maszek topicban.
Válasz #11. hozzászólásra
Nem ő a!
Válasz #10. hozzászólásra
Vagy Vince!Képről itélve.
Válasz #9. hozzászólásra
Hello kertész! :)))