Fórum
- Hagyományos, paraszti ismeretek. új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Napraforgó gyomirtás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Körbálázót, de milyet? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- S.O.S. új
- Grubber új
- Homlokrakodók, targoncás, törzscsuklós rakodók új
Cikkajánló
Sajtóközlemény

Innováció, kereskedelem és oktatás területén is együttműködünk Georgiával
Jelentős lépést tett Magyarország és Georgia az agrárkapcsolatok elmélyítése...
Sajtóközlemény

966 hozzászólás
találtam 12- idevágó paragrafust:
Vontatásra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
21. § (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
(2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
a) személygépkocsi össztömegét,
b) autóbusz össztömegének a felét,
c) tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,
d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét,
Válasz #514. hozzászólásra
(vonulós) tűzoltó biztosan nem fogja senkitől se számonkérni, hogy van e?
Passz. Kreszben vagy köhémben le van írva. A fene se emlékszik már rá.
Válasz #511. hozzászólásra
A lassú jármű tűzoltókészülékről valamit, mert amit belinkeltem, ott külön meg van említve az aratás, azt tudom, hogy oda kell a gépszemle is, de aki soha nem szállít, annak is mindig kell érvényes készülékének lenni.(nekem van) A biztonság azt követeli, de a kolléga kérdése volt.???
Válasz #509. hozzászólásra
OK. Állítólag most megy egy asszó a homlokrakodók ügyében.A kamara azt akarja, h. simán munkagép címszó alatt szerepeljen, de olyan vélemény is van, h. átalakítási engedélyköteles legyen a téma. Ez hatósági vizsgás téma megint, és persze fizetős. Van még egy másik téma is, amiben úgy néz ki, h. mi húzzuk a rövidebbet. Ez is a pótokat érinti, főleg a nagyokat. Nem akarok tippet adni a rendőröknek, majd meglátjátok, ha elkezdenek büntetni érte. Amúgy, talán a következő dolga az is lehetne a kamarának, h. a lassú jármű 25- öt felvihetnék 40-re. Mikor lakott területen kívül a 80-at 90-re vitték, arra hivatkoztak, h. manapság már műszakilag fejlettebb járművekkel közlekedünk. Hát ilyen alapon a 25 is elavult, mert az legalább már vagy 40 éve állapították meg. Ha alkalmatok van bármilyen fórumon, ezt tessék hangoztatni, hátha menne.
Válasz #508. hozzászólásra
a saját tömeggel variálnak,üres tömeget adja be, vagy a megengedett össztömeget
Válasz #506. hozzászólásra
Amelyik gép meg bírna húzni egy 32t pótot az meg nem húzhatja. lassú jármű pótoknál a megengedett tengelyterhelés 11t ha a gyártó is igazolja a tengelyek teherbírását. Tehát akkor elméletileg egy 3 tengelyes pót lehetne 33t. De nincs ami húzhatná.
Másik fele hogy még olyan vonófejjel se nagyon találkoztam ami hitelesítve lenne 32tonnára. 
MGVnél a vontatás az össztömeg négyszerese, szerelvény együttes max tömege40t lehet. ( előírásoknak megfelelő átmenő fék és vonószerkezet esetén) Tehát 8t össztömegű géppel tudsz 32 t vontatni. 8t alatt a 4x szorzó az érvényes, 8t fötött pedig az 40t-össztömeg. Tehát egy 15 tonnás trakival már csak 25t tudsz vontatni. Nem tudom hol itt az értelem, egy 8tonnás trakit a 32 tonnás pót oda rak ahová akar. Dombos területen nem tud elégséges vonóerőt átvinni a talajra. Rossz útviszonyokról meg ne is beszéljünk...
Válasz #508. hozzászólásra
kollégát már megbüntették gyorshajtásért, 40-el vitte a piros pótot,,100euró ra megvágták a svábok,és nagyon képben voltak mi mennyivel mehet
Válasz #504. hozzászólásra
Én csak azt mondtam, amit a vizsgán nekünk mondtak. Most kitörölték belőle, mert nem felel meg az általad említett előírásoknak. Gondolom, ha meglenne úgy csinálva, akkor lehetne jelentkezni a vizsgára. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm a részletes tájékoztatást.
Válasz #506. hozzászólásra
Örülj neki, h. a kicsibe annyit írtak, és ne mondd senkinek. Valójában a saját tömeg 4-szeresét vontathatja max. Valószínűleg csak ránéztak a vonófejre, és annak a vontathatóságát írták be.
Válasz #505. hozzászólásra
az autó is tudna menni 200-al,mégsem megyünk a városban csak 50-el ,ezt kellett volna mondanod
Csak érdekességképp írom, van egy 8560-as new hollandom 160 le kb 7,5t vontathat 24000kg-ot,most vettem a t 5040-est 86le kb 4t vontathat 24500kg-ot,a nagyot győrben helyezték forgalomba, a kicsit nagyigmándon
Válasz #503. hozzászólásra

Két fasz volt az egyik basztatott a másik meg azt kérdezte
"tényleg olyan olcsó a búza"
mondtam neki igen és még midig piszkálják a parasztot!!!!
Közben a másik ő dolgozott cristallal, mondom akkor tudja milyen lusta
erre ő akkor is, mehetne akár 40-el is
Válasz #498. hozzászólásra
Na látod, az előbb azt mondod, h. nem vontathat, most meg azt , h. mégis vontathat, csak engedélyköteles. Jó lenne, ha először eldöntenéd, h. mit is akarsz, és utána írnál. Az a helyzet, h. valóban kell a megfelelő vonórész a pótkocsira, h. vontathasson másik kocsit.Jelen esetben a KPM az automata vonófejet fogadja el. Ilyen vonófej van a HW kocsikon, de ezeknek a műszaki bizonylata eddig nem volt benne a hatósági nyílvántartásban. Utólagosan ezt "átalakítási engedélyeztetés" keretében lehet oda bevinni. Én egy mérnököt tudok a megyében ( Mátészalkán), de biztosan máshol is csinálják az országban - akinek megvan ez a hivatalos fordítása a Német vonófejnek, és még egy kis szöveg, amiben megkéri ennek a nyílvántartásba vételét. Természetesen ez az eljárás "hatósági vizsgát" igényel, amit a megyei felügyeletek csinálhatnak. A fentiekből következik, h. jelen állás szerint a Magyar kocsik a vonófejük miatt ki vannak zárva a vontatásból. Na ez a hivatalos helyzet. Most olvasom, h. TGK egyáltalán nem vontathat piros kocsit.
Válasz #500. hozzászólásra
Akkor eszerint a barom szerint egy MTZ-80 sem kaphat piros rendszámot, mert az is tud 25 felett menni. Ez a fakabát nem ismeri az adminisztratív sebesség korlátozás fogalmát... Gondolom a továbbképzéseken bólogat, meg a falat bámulja...
Válasz #501. hozzászólásra

Én ennyire nem mászok ebbe bele
munkahelyemen meg magánúton is ezt csinálom
a sajátommal kicsi az esély hogy bele futok valami agyasba
és ha bele akkor így jártam!!!!
Válasz #500. hozzászólásra
Igen, ez a jó itt ebben az országban. Semmi sem egyértelmű, a hatóságok egymásra mutogatnak... Még egy kérdés. Ha nekem piros rendszámos pótkocsim van, de nincs bele írva a vontathatóság, akkor azt hol lehetne elintézni, hogy belekerüljön?
Válasz #496. hozzászólásra

Én nem kontrázni akarok mert ha bele gondolunk nagy ökörség az egész,de én tapasztalatból írom le ezt :
Fekete rendszámos Cristallal húztam piros rendszámos HW 8011 meg egy 5t orosz kocsit ezért megbüntettek "Mert akár 40km-el is mehet"és nem azért mert sok volt a vontatás!!!
Erre KPM megkérdezve azt mondták húzhat!!!
Rendőrség megkérdezve nem húzhat!!!!
Igaz ez egy régi történet!!!!
Válasz #498. hozzászólásra
Roppant egyszerű!Nem jó helyre vitted műszakiztatni!Minállunk a maszekoknak ugyan ez volt a probléma és megoldották kitörlés nélkűl a vontathatóságot és mindent rendben találtak mindenkinél.Természetesen az igaz,hogy az első potkocsinak a forgalmijában benne kell lenni a bejegyzésnek.
Válasz #496. hozzászólásra
Szeni! Nálunk amiben benne volt a vontathatóság a piros pótkocsiban most műszakin kitörölték. Azt mondták, hogy valami szakértői igazolás kell arról, hogy megfelelő vonófej van rajta, meg hivatalosan kivan alakítva a vontatásra. Felétek ez hogy működik, ha szabad kérdezni?
Ha hiszik, ha nem minden úgy van, ahogy Robi5 írta.
Úgy látom, jó a hangulat, mert mindenki mást mond. Szerintem még teherkocsi is húzhat piros rendszámos pótot, csak ne menjen 25- nél gyorsabban. Igazából nem tudom, h. ez manapság érvényes-e, de pár éve, mikor még a cégnél voltam, mi vettünk egy piros pótot messzebbről, és nem volt kedvünk egy fél nap traktorozni érte, ezért Ifával hoztuk haza. Ekkor kérdeztük meg a KPM-et, és azt mondták, h. 25-el mehet.
A fekete traktornál is ugyanez a helyzet. A traki mehetne 40-el ( MG vontató kategória) de ha piros pótot húz, akkor csak 25-el. ( ha még sokáig ébren tartjátok ezt a témát, nemsokára a fakabát a traktorokat is radarozni fogja) Természetesen húzhat két piros pótot, csak be legyen írva az elsőbe a vontatási engedély. Ha piros pót nem vontathat másik piros pótot, akkor nem is írnák bele a KPM.nél a vontathatóságot, márpedig beleírja !!!!! Mutassam meg a forgalmimat?
Válasz #492. hozzászólásra
Fekete rendszámos nem húzhat pirosat. Hiába mész 25km/h úgy se hiszik el ....
Válasz #489. hozzászólásra
http://www.vedelem.hu/letoltes/tanulmany/tan69.pdf a 4-5 oldal.
Válasz #492. hozzászólásra

ha a 2. pót piros, ez kimaradt
Válasz #491. hozzászólásra
fekete rendszámos traktor húzhat 1db piros rendszámos pótkocsit, max 25 km/órával,vagy 2db fekete rendszámos pótkocsit max 40km/órával,persze figyelembe kell venni a vontatható össztömeget,piros rendszámos pótkocsi mögé másik pótkocsit akasztani nem szabad fekete után lehet ha a forgalmiba be van írva,viszont ha piros a 2. pót akkor max 25-el mehetsz
No akkor eddig ketten állították azt, hogy a fekete rendszámos vontató húzhat piros rendszámos pótkocsit, meg néhányan, hogy nem húzhat...
A "mezőgazdasági célra használt pótkocsi" alatt pedig azt értettem, hogy korábban valaki azt állította, hogy fekete rendszámos pótkocsira nem fizet súlyadót, mivel azt talán még a forgalmiba is bejegyezve csak mg célra használja. ( piros pótnál egyértelműen nincs súlyadó)
Akkor mi van, ha egy gyári szentendrei lovaskocsit ráakasztok a piros rendszámos traktorra ?
Válasz #487. hozzászólásra Engem ősszel meg állított a kpm és azzal kezdte hogy érvényes vizsgával rendelkező poroltóval rendelkezek a traktor piros rendszámos
Fekete rendszámos traktor húzhat 1db piros rendszámos pótkocsit, csak a pótkocsi miatt lekorlátozza a sebességet 25km/h-ra.
Válasz #485. hozzászólásra
Mifelénk kérik a 6kg.-os poroltót is a lassú járműbe.Pedig nem kötelező tartozék!
Válasz #485. hozzászólásra
Azért nem húzhat mert az MGV akár 40km-es sebességgel is közlekedhet a piros meg max 25km
Válasz #484. hozzászólásra
Hát ez meg nekem új. Itt egy elég túlfűtött körzeti megbízott tevékenykedik, aki még az EU-s matricát is megkereste az üvegen, de azért még nem szólt, hogy a fekete rendszámos (U-val kezdődő) traki húzza a piros rendszámos pótot. Mi alapján büntetnek ilyent felétek? Kíváncsi vagyok, mert ha van jogalapja, akkor augusztusban, amikor műszakira kell vinni a trakit, átrendszámoztatom!! Az is igaz, hogy mi csak a saját cuccainkat szállítjuk így, tehát terményt egyik telephelyről a másikra, terményt a kaszálóról a telephelyre vagy a terménytárolóból az istállóba. Erre is büntetnek felétek??? Köszi a választ!
Na ez még nekem is új!Mifelén igen borsosan dijazzák a fekete rendszámos traktorosokat mert piros rendszámos pótot húznak.Ezekszerint átverik őket!Hát nem a rendőrség a legnagyobb maffia?
Fekete rendszámos traktor húzhat piros rendszámos pótot, fekete rendszámos tehergépjármű már nem húzhatja.
A piros rendszámos trakira és pótra ne kell súlyadót fizetni, mert a súlyadót szabályozó törvény nem terjed ki a lassú járművekre. Erre én hívtam fel a jegyzőnk figyelmét és vissza is vonta a súlyadós határozatot. Elvileg kérhetik azt az igazolólapot, amiben a közl.hatóság lassújárműként műszakiztatta le a pótot, bár nem értem, hogy miért, hiszen ha piros rendszáma van (Y-nal kezdődik), akkor ez azt jelenti, hogy lassú jármű.
Válasz #481. hozzászólásra
Pedig húzza
Ja!Fekete rendszámos vontató nem húzhat piros rendszámos pótot semmilyet!
Jelen jogszabályok szerint a piros rendszámos lassú jármű és pótkocsija nem minősűl gépjárműnek,így nem kell súlyadót fizetni rá!Kivéve a tudatlan önkormányzatoknál!
Sziasztok, csatlakoznék: segítséget kérek:
fekete rendszám (vontató) ugye nem húzhatja a piros rendszámos pótkocsit (18 tonnás, piros rendszámmal... ) ?
valaki írta korábban, hogy létezik olyan "kategória", hogy mezőgazdasági célra használt pótkocsi, és arra nem fizet súlyadót.
Valaki meg tudja ezt erősíteni, illetve mondani rá esetleg egy jogszabályhelyet , ami ezt lehetővé teszi?
Köszönöm előre is!
Nagyon szépen köszönöm a segitséget.Mifelénk a rend őrei szerint nem!
Válasz #476. hozzászólásra
Igen, vontathat.
Üdvözlök mindenkit!
Én még nagyon új vagyok itt a fórumon.Egy ki segitségért folyamodnék önökhöz.Olvasgattam a fórumozók hozzászólásait,de kérdésemre sehol nem találok választ.Mégpedig arra,hogy piros rendszámos lassú járművel vontatható-e fekete rendszámos utánfutó?Ha ebben tudna valaki segíteni nekem azt nagyon megköszönném.
Ma tudtam beszélni egy sráccal, és ő is lebeszélt, nagyon beszigorítottak ezzel kapcsolatban. Ezért is van fent a sok Csepel és Uaz, amik eddig pirossal futottak.
Állítólag traktoron kívül arra adnak hivatalosan piros rendszámot, ami egyedileg épített, pl Csepelben Avia motor, technikai értelemben lehet rossz a hasonlat, de mindenki érti...
Így letettem a 7,5 ös kategóriáról, és gyüjteni kell egy kis lóvét egy normális, nagy platós kisteherre ami B kategóriás, de hihetetlen módon megugrott ezek ára az útdíj miatt (is).
Köszi a segítséget!
Válasz #468. hozzászólásra
Én azt javaslom hogy egyelőre ne fizesd be mert a lassú járműre és mezőgazdasági pótkocsira nem kell súly adót fizetni nagyon nézz utána a dolognak az ügyintéző biztos valamit jó elkevert.
Én azt javaslom hogy egyelőre ne fizesd be mert a lassú járműre és mezőgazdasági pótkocsira nem kell súly adót fizetni nagyon nézz utána a dolognak az ügyintéző biztos valamit jó elkevert.
Válasz #470. hozzászólásra

Egy srácnak ősszel csináltak egy IFA-t, kb.:400-ba fájt neki.
Válasz #470. hozzászólásra
Felénk már nem , de szerintem nemigen lehet ilyent már sehol.
Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy egy 7,5 tonnába futó tgk-t le lehet e vizsgáztatni piros rendszámra?
Biztosítós dobta fel nekem az ötletet, de nem volt benne biztos, ugyanis akkor spórolnék 4 év műszakit, 70 e biztosítást, és kb 80 e adót.
Az autót kisbála letakarításra és beszállításra használnám valamit a vevőkört tudnám vele kiszolgálni.
Ifákat rendszeresen látok piros rendszámmal.
Ha még is lehet, akkor van e az ilyen tgk üzemeltetésére valami különleges szabály?
Nagyon köszönöm! Üdv
Szemét banda , már mindenütt mindennel próbálkoznak
Szia. Nem , küld nekik vissza hogy nem nyert.
Piros rendszámos pótkocsi után kell súlyadót fizetni? Én úgy tudtam, hogy nem, de ma kaptam az önkorm.-tól egy határozatot, hogy fizessek be súlyadót ezután.
Válasz #448. hozzászólásra
tudom hogy megvolt meg beszéltünk is már de nem találom
Jamo a számodat elküldenéd e-mailbe vagy valahogy??